клеева тинктура прополис
Палитрата от възможни приложения на клеева тинктура е изключителна богата

Клеева тинктура – еликсир при възпалени венци

Използването на клеева тинктура за облекчаването на редица състояния е изключително благотворно

Ползите от еликсира наречен клеева тинктура са много, проблемите с венците са едно от неразположенията, които могат да се повлияят положително от природния антибиотик.

Клеева тинктура (прополис) за възпалени венци. Лечение с пчелен клей на кървящи венци

При лечението и профилактиката с мед и пчелни продукти (апитерапия) , твърде разпространено е прилагането под една или друга форма на пчелния клей, наричан още прополис.

То се основава на особено ценните му качества, поради които пчелите го използват като основно средство за дезинфекция на кошера и лекарство срещу вредните болестотворни микроорганизми. Това вещество, създавано от пчелите по уникална технология, сътворена от природата, притежава мощен комплекс от антивирусни, антимикробни, антимикотични и дори антирадиационни свойства.

Пчеларите събират складирания пчелен клей, който остава в излишък, след като бъдат задоволени нуждите на кошера за защита на килийките на пчелните пити, за запълване на пролуки в кошера с цел предпазване от външни влияния, за предпазване на телцата на пчелите от всякакви заболявания. Трайността на пчелния клей е 7 години.

Палитрата от възможни приложения на прополиса е изключителна богата. Едно от най-разпространените му приложения е за профилактика и лечение на възпалителни проблеми в устната кухина.

Как се използва ценният прополис (клеева тинктура) за лечение на възпалени и кървящи венци

клеева тинктура Прополисът може да се използва за лечение на парадонтози, гингивити и други болестни състояния в устната кухина, като се използва външното му приложение по няколко различни начина. Неговото действие за лечение на възпалени и кървящи венци се основава на предимно на неговото противовъзпалително, кръвоспиращо, антибактериално, имуностимулиращо и обезболяващо действие.

Най-простият начин е да се дъвче малко топче прополис продължително време. При температура над 30 градуса прополисът е гъвкав и може да се моделира, макар че не е толкова мек като обичайните дъвки. Достатъчно е да се задържи в устата и да се прехвърля в различните й части.

При температурата на човешкото тяло прополисът омеква, което прави възможно парченце прополис да се намачка докато омекне и да се моделира според формата на засегнатия участък от венеца. След това то може да се постави върху възпалената част на венеца и да остане там през нощта
Най-ефективна е употребата на прополис тинктура, наричана още клеева тинктура. Това е спиртен извлек на прополис, който обикновено представлява 30-процентен разтвор на пчелен клей в етилов спирт.

Има вариант да си приготвим клеева тинктура в домашни условия

Палитрата от възможни приложения на клеева тинктура е изключителна богата
Палитрата от възможни приложения на клеева тинктура е изключителна богата

При температура под 15 градуса прополисът става чуплив. Ето защо след като е бил в хладилник достатъчно време, той лесно може да се натроши на дребни късчета, които да се разтворят в силна домашна ракия или медицински спирт, като в 100 милилитра ракия/спирт се поставят 30 грама стрит на дребно прополис. В специализираните магазини за пчелни продукти се продават разфасовки от 30 грама прополис на цена 4-5 лева. Сместа се разклаща продължително и престоява около седмица, като ежедневно се шишенцето се обръща 1-2 пъти. След това се филтрира.

Трайността на клеевата тинктура е 3 години, като се съхранявана тъмно при стайна температура.

“Фигурин

В почти всички аптеки може да се намери готова клеева тинктура, подходяща за консумация, както от деца, така и от възрастни. 
клеева тинктура Прилагането на клеевата тинктура става с помощта на тампон, напоен с 30% спиртен разтвор.

Може да се правят гаргари с 2 до 4 % емулсия, получена при разтварянето на 1 до 2 милилитра 30% спиртен разтвор на прополис в 14 до 28 милилитра вода.

Необходимо е преди започване на лечение или профилактика с клеева тинктура да се направи предварително проба за евентуална алергия към този пчелен продукт, каквото макар и рядко, се среща при някои хора.

Дайте мнение и Вие тук!

Пчелен клей успокоява всяко възпаление в устата

Третирането с продукти на основата на пчелния клей е ефективно при наличие на афти, гъбички и други проблеми с устната лигавица.

Прополисът има силно изразено антимикробно действие по отношение на стрептококови, стафилококови и др. видове бактерии затова има силно изразено профилактично и лечебно действие при бактериални инфекции, да дезинфекция на устната кухина, при възпалено гърло, ангини с гнойни налепи.

Народна медицина при възпалени венци:

  • 1 с.л сок от кромид лук, 2 с.л водка, 2 с.л зехтин, 5 капки чесън. С така приготвената смес всяка сутрин се жабурят венците. След седмица състоянието ви ще се подобри значително.
  • Сложете 5 -6 лист слез в малко бурканче, след като престои една нощ се махат листата и се прави гаргара.
  • Смесете по 1 ч.л розмарин, градински чай, слез и къпина. Вари се в 350 мл вода около 10 мин. Жабурете със сместа сутрин и вечер.
  • Сварете отвара от 1 с.л листа от коприва в 1 ч.л вода и жабурете ежедневно.
  • Смесете листа от орех, лайка и невен с 500 мл вода. След като варите 5 минути, жабурете 5 мин с отварата.
  • Смрадлика – една от най-добре познатите и полезни билки в нашата билкова аптека. Можете да стегнете венците като се жабурите с отвара от смрадлика – сварете в 300 мл вода и промивайте с хладката отвара два пъти на ден.

Какви са ползите от клеевата тинктура за здравето?

Борба с инфекциите

клеева тинктура Клеевата тинктура помага за справянето с инфекциите, има антимиктобно и антибактериално действие. Можете да го използвате при болки в гърлото, болки в стомаха, рани и кожни раздразнения.

Чудесен антиоксидант

Помага за борбата със свободните радикали в кръвта и предпазва организма от редица проблеми и заболявания. Антиоксидантите помагат да поправите увредените молекули, с цел балансиране на съдържанието на кислород и подобряване потока на кръвта.

Подсилва имунната система

Можете да използвате клеева тинктура за подсилване на имунната система – пийте по 15 капки разтворени във вода или мляко сутрин. Това е особено полезно през зимните месеци, когато имаме нужда от подсилване на имунитета.

Прополисът помага при лечението на алергии

клеева тинктураХората страдащи от сезонни алергии също могат да използват уникалните ползи от прополиса – страдащите от алергичен ринит също ще бъдат доволни. Прополисът потиска освобождаването на хистамин.

Помага при хранително отравяне и тежест в стомаха

При хранително отравяне обикновено става въпрос за три основни вида бактерии. Може да се използва, както в комбинация с антибиотици, така и самостоятелно.

Прополисът защитава черния дроб

Прополисът помага за пречистването на черния дроб от натрупаните токсини, за да може да функционира правилно. Когато черният дроб натрупал голямо количество токсини, това се отразява зле на всички органи и системи.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/12/11/%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/

Първоначално публикувано на:16.12.2014 @ 10:46

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

клеева тинктура

Клеева тинктура. Как се дава на деца? Ползи, приложение и дозировка

Приложение на клеева тинктура. Действие при хрема и синузит. Действа ли при възпалени венци? Как …

Едно мнение

  1. Имам кистички на млечните жлези на гърдите.какво ще ми помогнеда се излекувам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *