кленов сироп, диета и ползи
Отслабване с кленов сироп - вярно ли е?!

Кленов сироп: Топ 10 лечебни ползи и диета за отслабване

Ще разгледаме митовете и ползите от това чудо. Върши ли работа прословутата диета с кленов сироп за отслабване – мнения. Алтернативата на Гарабитов – Мадал бал, по-добро ли е? Рецепти с кленов сироп. Кленов сироп и сода против рак – вярно ли е?

Още в текста: Прочистване на организма и на черен дроб. Вместо захар и при диабет. Гликемичен индекс. За деца. При акне. Има ли алергия? При главоболие и хронична умора. Дозировка. Цена на която се предлага и къде е най-евтин (на едро). Странични ефекти. Йо йо ефект. За жлъчка. Съдържание на желязо. С жен шен. Мед като заместител. С джинджифил. С английска сол. За щитовидна жлеза и при хашимото. При целулит

Кленов сироп е едно от нашумелите средства в програми за редукция на теглото и не само. Приписват му почти магически свойства! Нека най-напред да си зададем въпроса: “Отслабва ли се наистина с кленов сироп?”, а по-долу да разгледаме и останалите свойства на това чудо, толкова нашумяло напоследък!

Кленов сироп за отслабване: за и против

Продуктът кленов сироп отдавна е популярен в Канада, а и не само там, като елемент от различни диети. Това е натурален продукт, получен от захарен клен – без консерванти и оцветители, без химия.

Споменатият кленов сироп доставя на организма истинско богатство от микроелементи и витамини. Вижте само: магнезий и манган, желязо и цинк, калий и калций, натрий, фосфор, особено важно – витамини от В-групата.

Съдържа висок процент антиоксиданти, включително полифеноли, фитохормони. Оптимизира работата на сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, панкреаса; подобрява антиоксидантната защита, стабилизира имунитета, противодейства на злокачествените изменения в клетките и предпазва от рак.

Задоволява потребностите от захар/сладко, без да товари организма с калории (framar.bg). Срещу това няма как да възразяваме. Но как се отслабва с кленов сироп?

Както може да се предположи, отслабване с кленов сироп са опитали и немалко българи. Форумите са пълни с мнения, които варират от горещо одобрение през съмнения – до отрицание. Ето някои от тях с предварителната уговорка, че диетата с кленов сироп работи само докато спазвате параметрите й. Спрете ли храненето по схема с включен кленов сироп – килограмите се връщат, и това е разбираемо!

  • “Реших и си купих кленов сироп, аз започнах така: три дни преди да получа сиропа бях на фрешове с много лимон, после 12 дни на кленовия сироп, три дни на фрешове и плодове и от три дни само на зелунци и плодове. Принавам си, аз не мога без кафе и не го премахнах от хранителният си режим. С две думи, чувствам се превъходно, усмихната, винаги в добро настроение и осем килограма по малко (стрелката на кантара, макар и “развален” все пак върви надолу). Не знам, може и да си внушавам, но това е истината. Пожелавам на всички усмихнат ден и много щастие! :)” –LIZA_SANDRA, rozaly.com
  • “Аз не бих си причинила подобно нещо” diancheto, bg-mamma.com
  • “Не си давайте парите за глупости, при това стари, в Западна Европа вече не се харчат, сега тука зарибяват. Ако някой иска да гладува, по-добре и по-евтино е да се прави с плодове.”, маймуна, bg-mamma.com
  • “Отлично средство за отслабване. Първите три дни има дискомфорт и неприятни усещания като главоболие, отпадналост и пристъпи на свиреп глад, всичко зависи от степента на натрупаните токсини в организма. Но ако човек е достатъчно мотивиран и издържи тези критични първи три дни, след това усещанията са прекрасни – тонусът е висок, наспиваш се бързо, енергичност и бодрост. Да не забравяме и допълнителната екстра като загубата на излишните килограми. Да спомена и за йо-йо ефекта, като всяка програма и тук го има, ако човек се върне към старите си вредни навици…” от spodeli.net

Алтернативата на Гарабитов – Мадал бал, по-добра ли е от диетите с кленов сироп?

кленов сироп
Магическият кленов сироп

Прословутият Мадал бал е композиция от шест вида натурални сиропи – пет палмови от Югоизточна Азия плюс канадски кленов сироп клас “С+” (garabitov.bg).

Идеята на родния гуру в отслабването Иван Гарабитов обаче включва не само приемане на Мадал бал, в която напитка канадският кленов сироп е само една от съставките. Програмите с Мадал бал се изработват индивидуално и включват точна схема на прием, план за захранване и хранене, физически натоварвания, дихателни упражнения, процедури с апарат за механични пулсации, за възстановяване на клетъчните ритми.

Показателна е историята на Диана Костова, която от 152 кг за четири месеца е станала 97. Самата г-жа Костова разказва как отслабването й започнало с десетдневен курс на коктейли от Мадал бал и продължило с постепенно включване на останалите елементи. Ако след подобно отслабване се спазват принципите на здравословното хранене, ефект йо-йо няма.

“Демир

Вижте и потребителски мнения за Мадал бал от bg-mamma.com:

  • didde:”От вчера и аз вече съм само на сироп Мадал бал. Въпреки многото мнения тук,че вкуса му е ужасен, на мен лично много ми хареса (не добавям пипер). Надявам се да издържа до края и ще пиша за резултатите”.
  • poppy: “ Днес е осмия ми ден -4 кг Вечерта на петия изядох няколко моркова и една ябълка,а вечерта на шестия салата от зеле и моркови.Чувствам се много добре искам още 3-4 кг и спирам”.
  • chardonnay: “ Днес ми е третия ден, а сиропа (0,5л) свърши… правих си по 7 дози на ден. Започнах сиропа, не за да отслабна, а заради пречистването от токсините и по-специално за да се изчисти кожата ми от малките гадни пъпчици. Чудя се тези три дни дали са достатъчни за целта?! Ако имате малко повече инфо за захранването, моля споделете, иска ми да го правя 2 дни а не три…”

Ще е самонадеяно някой да каже, че методиката на Гарабитов е по-добра/по-лоша от отслабването само с чист кленов сироп. Много “за” и “против” има и в единия, и в другия случай. Логични са съмненията – как така се отслабва с нещо сладко, пък било то и природен продукт, без нищо общо с рафинираната бяла захар.

Очевидно отново достигаме до максимата, че няма продукт и диета, които да гарантират здравословно и трайно отслабване без физическа активност. И още: дори при най-успешно смъкване на килограми нещата тръгват обратно, ако се върнем към старите си хранителни навици.

Рецепти с кленов сироп

Някой интересувал ли се е как е отслабнала Ани Салич с цели 10 килограма? Познахте: чрез диета с кленов сироп (zajenata.bg). Ето нейната рецепта: на литър и половина преварена вода се добавят десет лъжици лимонов сок и десет – кленов сироп, малко лют червен пипер или джинджифил. Изпива се за един ден (zajenata.bg).

Класическата пълна диета с кленов сироп предвижда прием на 6 до 12 чаши напитка на ден, без никаква храна. Една чаша кленова напитка се приготвя с минерална или преварена вода, две лъжици кленов сироп и толкова лимонов, две щипки лют червен пипер. Разбирате, че при отсъствието на нормално хранене и прием единствено на напитката с кленов сироп, отслабването е логично. Този режим се поддържа от 10 до 14 дни, но по-нормално е да го направите за първи път за 5-7 дни.

кленов сироп, странични ефекти от диетата и ползи
Така се прави напитката от кленов сироп за отслабване

Друг вариант на диетата с кленов сироп е същата напитка да приемате половин час преди всяко хранене.
Възможно е и заместване на едно хранене с 1 до 3 чаши от кленовата напитка. Същевременно трябва да се простите с пърженото, тестените закуски, сладкишите, кафето и чая.

Разтоварването с цял един ден само на кленова напитка може да се прави всяка седмица. Има и генерална програма, при която два пъти годишно се прави детоксикация за по 5-7 дни само на коктейли от кленов сироп. Паралелно целогодишно се поддържа един “кленов” ден без друга храна всяка седмица.

Кленов сироп и сода против рак – дали е вярно?

Теорията за рака като резултат от гъбични инфекции се коментира и критикува яростно в медицинските среди от десетилетия. Според нея всички форми на рак са лечими, като универсалното лекарство за това е – познахте! – кленов сироп, но в комбинация със сода бикарбонат (blitz.bg).

кленов сироп
Отслабване с кленов сироп – вярно ли е?!

Доста оживено се обсъждат и лечебните методи на италианския лекар Тулио Симончини, който поддържа теорията за лечение на раковите заболявания със сода бикарбонат и кленов сироп. Твърди се, че е излекувал много хора, включително чрез директно третиране на тумори с разтвори, съдържащи сода бикарбонат и кленов сироп.

Ето и рецептата на д-р Симончини за лек срещу рак, който можем да си приготвим сами:

“Смесете 3 части органик кленов сироп с 1 част хлебна сода, разбъркайте сместа на слаба температура (не повече от 45°С) в продължение на 5 минути и приемайте по 3 ч.л. дневно в продължение на 1-2 месеца.”

Дали е вярно? Кой знае. Когато един човек има здравословен проблем, той е готов да опита какво ли не – нали?! Още по темата ТУК:

https://www.lekar.bg/2016/08/30/%D1%81%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82/

Прочистване на организма и на черен дроб

С кленов сироп може да се направи прочистване на организма и на черен дроб. Диетите за редукция на теглото с кленов сироп освен ускорено разграждане на мазнините действат като метла на черния дроб и стомашно-чревния тракт, т.е. действат прочистващо (framar.bg).

Прочистването на черния дроб с кленов сироп по една от популярните програми за отслабване е напълно възможно. Запознати с тази материя уверяват, че това е напълно възможно; освобождаването от мазнини засяга и черния дроб, което е важна предпазна мярка срещу затлъстяване на този орган, т.е. стеатоза. Кленовият сироп с балансирания си състав насърчава регенерацията и балансираното развитие на чернодробните клетки, оптимизира функциите на този изключително важен орган.

Вместо захар и при диабет

Кленов сироп може да се използва като подсладител вместо рафинираната бяла захар: той съдържа естествените подсладители захароза и фруктоза, което го прави добър вариант за сладкиши, включително за глазиране и в състава на различни лакомства (maple-bg.com). При диабет това е продуктът с по-нисък риск в сравнение със захарта. Според професор Донка Байкова обаче и най-добрият кленов сироп не бива да се използва често от диабетици – или по-скоро хората с диабет от втори тип могат да го използват по възможност изключително рядко. На практика компонентите захароза и фруктоза биха натоварили излишно панкреаса на хората с такъв здравословен проблем.

Гликемичен индекс

Кленовият сироп е с нисък гликемичен индекс – важно качество, което позволява успешно да се контролира нивото на глюкоза в кръвта при хората с нормален метаболизъм (maplesyrup.bg). Феноли, фитохормони и органични киселини – тези компоненти от чистия кленов сироп допринасят за стабилното функциониране на панкреаса и са допълнително предимство при избора му.

Дайте мнение и Вие тук!

За деца

Ако захарта и храните, подсладени със захар бъдат заменени с кленов сироп, от това един развиващ се детски организъм само ще спечели. Секретът е в това, че с кленов сироп детският организъм не се натоварва с т.н. празни калории; освен това той съдържа полезните за растежа микроелементи цинк, калий, калций и желязо.
Кленовият сироп подсилва имунната система, укрепва антиоксидантната защита и редуцира честите боледувания от вирусни инфекции и настинки (hranitelnidobavki.eu). По-устойчив става детският организъм и срещу честите възпаления, особено на дихателните органи.

Замяната на захарта с кленов сироп се отразява оздравително на стомашно-чревния тракт, тъй като неутрализира неприятните подувания и спазми, причинявани от захарните изкушения. Консумиран с мярка, добрият кленов сироп е полезен за костите и мускулатурата и зарежда с необходимата за всяко дете енергия.

При акне

Приемът на кленов сироп като част от редовното меню или в диета за редукция на теглото, се отразява благотворно върху състоянието на кожата. Благодарение на фитохормоните и органичните киселини тя се успокоява, подобрява се храненето на епителните клетки, забавят се процесите на стареене. Противовъзпалителното действие на сиропа проличава в овладяването на различни кожни дразнения, обриви и възпалени зони. От кленов сироп може да се повлияе и упоритото акне (zdravnitza.com). Замяната на захарта с кленов сироп е верен път за изчистване на кожата от акне.

Има ли алергия?

Районите, в които кленът е силно разпространен, познават кленова алергия при цъфтежа на този дървесен вид – става дума за обичайните сезонни алергии. Счита се, че алергична реакция в определени случаи може да причини и продуктът от клен, за който се говорят само добри неща – става дума за все по-популярния кленов сироп. Кленов сироп като алерген – има информация за такива случаи, но те наистина са много редки (lekuva.net). Същевременно по-често е съобщавано, че приемът на определени дози кленов сироп действа противоалергично и укрепва имунната система.

При главоболие и хронична умора

Детоксът с кленов сироп спасява от много неприятни неща, включително хронична умора и главоболие (framar.bg). Намаляването на теглото и укрепването на имунната система по естествен път правят тялото по-издръжливо, способно да се справя със стрес и физически натоварвания – външни обстоятелства, които провокират главоболието и хроничната умора. Тъй като диетите и прочистването с кленов сироп подобряват контрола върху кръвната захар, стойностите на холестерола и изгарянето на мазнините, общият оздравителен ефект също подчертава освобождаването от тези неприятни симптоми.

Дозировка

Програмите с кленов сироп препоръчват доста строго следване на терапевтичната дозировка: на две супени лъжици кленов сироп се добавят същото количество прясно изцеден лимонов сок, щипка лют червен пипер или сокът на джинджифилов корен – колкото пусне една супена лъжица прясно настърган продукт. Тези съставки се разбъркват в 300 мл вода, може топла или студена (24chasa.bg).

Стандартната доза за прием на кленов сироп се повтаря от 6 до 12 пъти в рамките на деня, като през цялото време не се консумира никаква храна. При необходимост може да се добави между дозите с кленов сироп и чаша ментов чай. Специалистите считат този режим за твърде тежко изпитание за организма – особено ако някой реши да следва цялата програма от десет дни. По-поносимо според някои от тях е в дните на кленов сироп да се ядат плодове и зеленчуци, а времето да се съкрати до 5-7 дни.
По-траен, но и по-бавно постиган ще е резултатът, ако подобно разтоварване се прави в рамките на 1-2 седмици за по един ден.

Цена на която се предлага и къде е най-евтин (на едро)

Кленов сироп се предлага на различни цени, които принципно са в зависимост от качеството на продукта, от практиките на доставчика, разфасовки и т.н. Така например кленов сироп от Канада може да варира в три класа от светъл през кехлибарен до тъмен; от САЩ е категоризиран в два класа, като клас А си разпределя в три подкатегории. Разновидностите имат различно предназначение – например светлият кленов сироп обикновено се използва директно, включително в коктейлите за отслабване с лимонов сок (zdravoslovni-hrani.net). Тъмният е по-добър при приготвянето на ястия и десерти с топлинна обработка; при него по-силно се усеща специфичният вкус и аромат на кленовия материал.

На българския пазар цените на добрия кленов сироп варират от 40 до 50 лв за литър по цени на дребно; маломерни разфасовки от по 250 мл могат да са и по-скъпи , особено ако продуктът е сертифициран като био. На едро е трудно да се намери фиксирана цена – но ако например си поръчате онлайн туба с 4 литра кленов сироп, това ще ви стр,ва малко над 120 лв, т.е. литър кленов сироп върви около 30 лв (maple-bg.com).

Странични ефекти

Обсъжданият кленов сироп е изцяло природен продукт, чийто прием не дава негативни странични ефекти. По-скоро странични ефекти може да има от спартанския характер на диетата с кленов сироп. Най-често се касае за упорито и мъчително усещане на глад, гадене, болки в стомаха и повръщане, отпадналост и умора. Някои потребители се оплакват от парене при дефекация (edieta.bg). Възможно е да се наложи прекъсване, ако се активира латентно до този момент заболяване. По принцип характерът на диетата с кленов сироп изисква предварителна медицинска консултация, за да се отхвърли опасността от увреждания в резултат на провеждането й.

Йо йо ефект

Диетата с кленов сироп изключва приема на твърди храни; освен това за 7 или 10 дни от менюто се изключват много продукти, важни за нормалното хранене и функциониране на клетките. Ето защо е решаващо след успешно приключване на диетата и смъкване на килограми, да се направи точното захранване и да се поддържа режим, който няма да стимулира възстановяването на предишното тегло (edieta.bg ).
Както при всяка диета – и тук важи правилото, че когато си върнем старите хранителни навици, връщаме си и килограмите.

За жлъчка

Диетата с кленов сироп дава възможност за прочистване на жлъчката; жлъчните канали се разширяват и се улеснява изхвърлянето на токсини, като паралелно с това се балансира продуцирането на жлъчни сокове. Ако обаче един неподготвен организъм изведнъж бъде подложен на стандартната десетдневна диета с кленов сироп, напълно възможно е да бъде провокирана жлъчна криза (zdravjivot.org).

Съдържание на желязо

Добрият кленов сироп има високо съдържание на желязо. Това означава по-добро клетъчно хранене и балансирано производство на червени кръвни телца (maple-bg.com). Присъствието на продукта в обичайното меню подобрява енергийния баланс – осигурява бодрост през целия ден, отразява се чудесно на състоянието на кожата. Съдейства за нормално протичане на месечния цикъл.

С жен шен

Комбинирането на чист кленов сироп с женшен превръща продукта в полезна добавка към всекидневното меню. Достатъчна е една супена лъжица от комбинацията на ден – приема се сутрин или вечер (maple-bg.com).

Женшенът е отличен адаптоген – приемът му прави организма устойчив на стрес, по-лесно се преодоляват физическа и умствена преумора. Добра подкрепа за имунната система и антиоксидантната защита. Съдейства за бързо възстановяване при тежки хронични заболявания от рода на хепатит и диабет. Балансира сърдечната дейност, оптимизира мастната обмяна.

Мед като заместител

Много хора сравняват меда и нашумелия кленов сироп в опит да разберат кой от двата продукта е по-здравословен. Кленовият сироп е по-ниско калоричен, по-малко е съдържанието на захари и фруктоза в него. Той съдържа скромно количество мазнини, докато в меда изобщо няма. Медът обаче е по-витаменозен: в него има витамин В6, който в нашия кленов сироп изобщо не се открива. Рибофлавините в меда са три пъти повече, но споменатият кленов сироп има много по-богато съдържание на микроелементи.

Всеки един от двата продукта има своите достойнства, въпросът е от какво точно се нуждае потребителят. Ако търси по-витаминозен продукт, трябва да избере мед. Ако има потребност от калий, калций, магнезий, желязо и цинк, предимствата са за коментирания кленов сироп. И двата продукта са добри антиоксиданти; калорични са, затова с количествата не бива да се прекалява (alternativnozdrave.bg).

С джинджифил

Джинджифилът е компонент от основната рецепта за напитката с кленов сироп, върху която е изградена известната диета за отслабване и прочистване на организма (maple-bg.com). Тя е съставката, която тонизира, оптимизира метаболизма и циркулацията на телесните течности. Използва се като алтернатива на лютивия червен пипер.

С английска сол

Компонентът английска сол обикновено се включва в началото на диетата с кленов сироп (английска сол за прочистване на чревния тракт препоръчва за начало на диетата си и известния Иван Гарабитов). След “летящия” старт с английска сол започва същинското изпълнение на диетата с кленов сироп (bb-team.org).

За щитовидна жлеза и при Хашимото

Понижената функция на щитовидната жлеза и автоимунното заболяване, популярно като “хашимото”, причиняват неконтролирано увеличение на килограмите. Доста потребители, засегнати от такива проблеми, се опитват да съдействат на организма си за редукция на килограмите чрез кленов сироп (bg-mamma.com). Все пак е важно да се отбележи, че такива опити не бива да се правят без консултации с ендокринолог. Хард-диетата с 10-дневно гладуване и поддържане само с коктейла с лимон и кленов сироп едва ли е добра за заболяване на щитовидната жлеза.

При целулит

Диетите с кленов сироп се отразяват балансиращо на метаболизма, оптимизират мастната обмяна и същевременно освобождават клетките от токсини и създават условия за правилната им хидртация. Именно това освобождаване на кожата от токсините в мастните клетки, изгарянето на мазнините и подобрената кондиция на клетъчните мембрани променя състоянието на кожата. Тя може отново да стане гладка и еластична, сияйна, да се неутрализират негативните промени от рода на целулит (madalbal.bg).

Тук имаме добри рецепти за комбинация на кленов сироп с фъстъчено масло:

https://www.lekar.bg/2017/02/07/%D1%84%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE/

Първоначално публикувано на:12.12.2014 @ 15:28

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Стафидена вода, рецепти, за отслабване

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец …

2 Мнения

  1. Бай Киро

    Ако замените лъжица сироп с лъжица чист билков мед в рецептата и спазвате останалите правила, резултата със сигурност ще е същия, можете да добавите и лъжица цветен прашец(аминокиселини и ензими)!Трябва да добавите и кофа две воля за нов живот и работата ще стане!

    • Лекар.БГ

      Да, тази рецепта с кленов сироп наистина може да се разнообразява. Но най-важното е волята за живот и да си намерите нещо интересно, на което да се посветите със страст. Това дава много сили и воля!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *