При обилно повръщане има опасност от обезводняване

Обезводняване: Обикновено повръщането е симптом на много и различни заболявания и не налага лечение само по себе си, освен в случаите когато то е многократно и обилно.

При повръщане, което се повтаря повече от 3 пъти в рамките на 3 часа и особено когато е невъзможно поемането и задържането в стомаха дори на течности, има опасност от обезводняване на организма и загуба на соли, което в крайните стадии може да има много сериозни последици и протича с отпадналост, безсилие, сънливост и замъгляване на съзнанието до степен на кома.

Другото усложнение на многократното повръщане е промяната в нормалната обмяна на веществата в организма, при която вследствие на прекратения прием на храна, поради изчерпване на запасите от гликоген и намаляване на нивото на кръвната захар, организмът започва да разгражда запасите от мазнини по неправилен начин.

Получават се вредни за него странични продукти (като ацетон) които също предизвикват болестни симптоми.

В такива случаи е необходимо спешно да се прекрати повръщането и да се компенсират загубите на течности и енергия, което става по венозен път чрез вливане на физиологичен разтвор и глюкоза (най ефективното лечение), но в началото, докато стане възможен достъпа до лекарски преглед може да се постъпи по следния начин:

• Спират се всякакви опити за поемане на храна през устата в продължение на 6 часа след последното повръщане! На 6-ия час може да се започне захранване със обикновени солети и бисквити! На другият ден, ако проблемът е овладян, се разрешава приемането през устата и на препечен хляб, варени картофи и варен ориз (без мазнина).

Тази диета продължава няколко дни,а при наличие на диария и повече – поне 1 седмица.

Дайте мнение и Вие тук!

• Прием на течности – компот, разреден с вода (без плодовете) в съотношение 1:1 – на 10-15 минути по 2- 3 глътки (комбиниран прием на вода и енергия – захарта в компота), вода, разредени сокове, чай, банка с 5-10% глюкоза.

Прочетете още за симптома диария ТУК

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лекарства и лечение при паник атаки и страхова невроза

Лекарства за паник атаки, хапчета за страхова невроза

Мнения за най-добрите хапчета за страхова невроза. Лекарства за паник атаки. Какво да пием? Билкови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *