алергии
Каква е природата на алергиите и дали няма някой изненадващи мерки, които можем да вземем!

Слабата имунна система е предпоставка за алергии

Възможно ли и причината за това да страдаме от алергии да се крие в имунната ни система

Каква е природата на алергиите и дали няма някои изненадващи мерки, които можем да вземем!

Алергии, алергени, алергичен ринит

Природата е дала на човека възможността да реагира на чужди за организма тела и да унищожава заплахата, която те биха били за него, изработвайки си специфични вещества – т.н. антитела. В резултат на това възниква възпалителна реакция, която на практика подпомага борбата с появилата се опасност.

Човешкият организъм различава и тези външни дразнители, които не представляват опасност за него, като в тези случаи не прибягва до изработване на защитни антитела. Има обаче случаи, когато тази преценка е грешна и имунната система реагира силно на вещества, по принцип безвредни и не представляващи заплаха.

Тази свръх реакция се нарича алергия. Обикновено тя се предизвиква от безобидните на пръв поглед цветен прашец, домашен прах, някои храни, домашни животни и др. Често срещани алергии са задух, провокиран от миризма на цветя, сенна хрема, бронхиална астма, обриви, предизвикани от домашни животни или от прием на някои лекарства.

В днешно време броят на известните алергени е изключително голям, но все пак могат да се отличат най-често срещаните.

 • Домашният прах е един от основните причинители на алергичен ринит, астматичен бронхит и бронхиална астма. В него се съдържат множество алергени, като се започне от микроскопични акари, косми, бактерии, влакна, перушина и се стигне до хлебарките и веществата, отделяни от тях.
 • Друг претендент за основен причинител на алергичния ринит е цветният прашец, отделящ се от тичинките на цъфнали треви и дървета.
 • Голяма група алергени се съдържат в редица храни, като мляко, яйца, пресни плодове (цитрусови, ягоди и др.), зърнени храни и риба, някои морски дарове.
 • Сред домашните животни алергия могат да предизвикат на първо място котките, но и други домашни любимци – хамстери, кучета, птици.
 • Често срещани алергени са лекарствата, оцветители, консерванти, ароматизатори и подобрители в храните, някои метали, на първо място никел и хром.

Как прословутите алергени причиняват алергия и алергичен ринит?

алергии Когато алергени попаднат върху лигавицата на носа, устната кухина и очите, в отговор се проявява алергична реакция, която цели да защити организма. В резултат се произвеждат антитела (имуноглобулини), които се свързват с определен тип клетки в лигавиците. При това се освобождават редица биологично активни вещества, на първо място хистамин.
Същевременно се синтезират нови вещества, които стават причина настъпилите симптоми да се задържат, а впоследствие да се появят и нови.

Симптомите, като правило, могат да се разделят на 2 фази

 1. Първоначални (ранни) симптоми се появяват в първият половин час след въздействието на хистамина при досег с алергена. Това са често кихане, силен сърбеж в очите и носа, поява на сълзи и рядка, водниста хрема.
 2. В следващата фаза, след 6-12 часа, се стига до запушения нос и затрудненото дишане, тъй като тогава се произвеждат допълнително биологично активни вещества, които задълбочават проблема.

Съществуват различни групи лекарства, с които се лекуват симптомите на алергията, като антихистаминови препарати, кортикостероиди и др.

Разковничето при лечение на алергиите е възстановяването на присъщите за организма реакции на имунитета.

Как се прави подсилване на слаба имунна система?алергии имунна система

Често се правят опити за укрепване на имунитета с различни стимулатори, дори и от растителен произход.

Трябва да се знае обаче, че при наличие на алергии, има опасност много от средствата, непосредствено повишаващи имунитета, на практика да обострят процеса на алергията.

Дайте мнение и Вие тук!
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Най-добрата профилактика на алергията е изчистването на организма, на първо място с активизиране възможностите на черния дроб, който се явява най-мощният филтър в организма.

Каква е природата на алергиите и дали няма някой изненадващи мерки, които можем да вземем!
Каква е природата на алергиите и дали няма някой изненадващи мерки, които можем да вземем!

От неговата добра работа зависи качественото изчистване на кръвта, лимфната течност и организма като цяло.

Може да се даде пример как упорита алергия, за която не помагат купища швейцарски лекарства, бива успешно излекувана окончателно за три месеца със запарка от синя жлъчка (цикория). Не че това е някакво универсално лекарство, но в случая то добре е прочистило черния дроб.

Специалистите могат да ни посочат най-подходящия за нас начин за изчистване на организма, което е добре да се прави поне веднъж годишно.

Как да подсилим имунната система по естествен начин:

 • Яжте като зайчето Питър
  Пресни зеленчуци, плодове, ядки и подходящо количество протеини. Атакувайте тялото си с полезни хранителни вещества, за да може да се бори със заплахите.
 • Медицински гъби
  Редица медицински гъби са доказали своето действие за подсилване на имунната система – шийтаке, мийтаке, рейши. Действието им се изразява в повишаване на имунитета, намаляване риска от развитието на алергии и рак.
 • Намалете захарта до минимални количества!
  Захарта е една от съставките в храните ни, която драстично намалява имунитета ни и според специалистите дори срива имунната система. При консумацията на захар белите кръвни телца намаляват с 50% само 5 часа.
 • По-малко стрес
  90% от всички заболявания, дори и алергиите, се дължат на постоянния и силен стрес. Колкото по-малко е стресът, толкова по-малко ще са болестите. С помощта на лесни техники против стрес като медитация или йога, можете да подобрите значително здравето си.
 • Спрете цигарите!
  Колкото и да сте чували за вредата о пушенето, винаги ще има още какво да се каже. Важно е да знаете, че освен всичко останало цигарите вредят и на имунната система, а от там и създава предпоставки за появата на алергии.
 • Не изпадайте в крайности относно хигиената
  Според голяма част от експертите, прекалената хигиена вреди и дори намалява имунитета предразполага към алергии. За това не прекалявайте с чистенето и тук, както при всичко останало балансът е ключовият елемент.
 • Вгледайте се в себе си – към кого в живота си сте „алергични“
  Според Лузи Хей, една от водещите фигури на движението Ню Ейдж, алергиите ни показват, че се отказваме от собствената си сила, за да се излекуваме, трябва да се запитаме към кого в живота си сме „алергични“.

УТВЪРЖДЕНИЕ: Светът е безопасен и приятелски настроен. Намирам се в безопасност. Отношението ми към живота е спокойно и естествено.

алергии имунна система

4 изненадващи признака, че имунната ви система е в опасност

 • Голямо желание за сладко – както казахме, захарта срива имунитета и колкото повече сладко ви се яде, толкова по-зле за имунитета ви
 • Не пиете достатъчно течности – колкото по-малко течности пиете, толкова повече затруднявате имунната си система, както знаем течностите помагат за правилното функциониране на органите и системите и за премахване на токсините
 • Носът ви е прекалено сух – сухата носна лигавица „приканва“ вирусите и бактериите да се „заселят“ в носната ви кухина.
 •  Страдате от настинка всеки месец – това означава, че имунната ви система изпраща сигнали за опасност и е време да вземете мерки.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/11/04/%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD/

За Руслана Василева

Прочети още

hranitelni-dobavki-za-imunitet-01

Хранителни добавки за подобряване работата на имунната система

Вероятно никога не е бил по-налице въпросът с подсилването на имунитета от изминалите година и …

7 Мнения

 1. Медицинските гъби наистина дават резултати. Майка ми започна да пие едни таблетки, които съдържат гъби, защото ходи на химиотерапия. Казва, че не се чувства така отпаднала, както е била преди да започне да ги пие.

  • Лекар.БГ

   Здравейте, Зоя!

   Да, наистина имаме доста отзиви на хора, които ползват гъбите успоредно с химиотерапия, за да намалят вредното въздействие на химията. И действително много се успокояват и тушират нещата.

   Без грешка работят гъбите и при подсилването на имунната система, а също така и при алергии.

   Гъбите на капсули обаче са по-добри от таблетираните!

   Благодарим ви за този отзив! Ще бъдем благодарни на всеки, който ни пише, сподели нещо с нас или ни попита.

 2. Не знаех, че медицинските гъби помагат и при химиотерапия. Аз ги пия за подсилване на организма.

 3. Медицинските гъби са от голяма полза при химиотерапия. Преди бяха доста скъпи, но от скоро открихме Мико Дифенс, в който има същите съставки и е десет пъти по-евтин.

 4. Здравейте, може ли малко повече информация за тази гъба Мико Дифенс?

 5. Тина, всъщност Мико Дифенс съдържа 12 гъби. За хора, които са на химиотерапия са от голяма полза, защото укрепват имунната система.

 6. Мисля, че изцяло имунната система е „виновна“ за алергии и разболяванията. Mиналата година на няколко пъти имах проблеми с инфекции и ми препоръчаха да започна да пия имуностимулатори с медински гъби. Сега да чукам на дърво всичко е наред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.