сърдечна невралгия (на сърцето)

Сърдечна невралгия или невралгия на сърцето. Симптоми и какво да правим

Това е типичната симптоматика на т. нар. междуребрена невралгия: Случва се да се протегнеш към падналата на земята химикалка и изведнъж силна болка те пронизва в ребрата.

Толкова внезапна и режеща, че дъхът ти спира. След няколко минути всичко минава, сякаш нищо не е било.

БОЛКАТА Е НЕТЪРПИМА

Основната проява на невралгията е болката, разпространяваща се по хода на болния нерв. Точно това е значението e в превод от гръцки – neuron – “нерв”, algos – “болка”. Тя може да се опише по следния начин: пулсираща, пареща, остра, режеща, стрелкаща, а по сила понякога може да се сравни с колики или раждане.

За невралгията са характерни внезапните пристъпи, единични или периодични, понякога съпроводени с изтръпване, усилва се при кихане, кашляне, при дълбоко вдишване, физическо натоварване и разтриване на болното място.

Болковите пристъпи могат да се повтарят в определени дни и часове, понякога възникват от най-малката провокация (например промяна на положението на тялото), атакуват сърцето, гърба, под лопатката, в кръста.

Особеното коварство на невралгията се състои в това, че извън болковия пристъп тя се открива много трудно. Нервни окончания има по цялото тяло, затова междуребрената невралгия може да имитира бъбречна болка, заболяване на белите дробове, много често – сърдечно заболяване. Случва се и обратното: други заболявания да се приемат за невралгия.

НА КАКВО ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ?

По време на пристъпа тъканите, за които “отговоря” болният нерв, почервеняват или побледня ват, покриват се с пот, мускулите са напрегнати. При продължителен пристъп се развива оток и мястото е постоянно зачервено. Стенокардията се отличава от невралгията по това, че болката възниква внезапно и бързо (за 3-5 минути) минава и като правило, се влияе от нитроглицерин.

Освен това сърдечната болка не се променя при дълбоко вдишване или издишване, от промяната на положението на тялото или при движение, може да е съпроводена с нарушение на сърдечния ритъм, падане или повишаване на артериалното налягане. Освен това често при невралгия болката в областта на сърцето може да продължи няколко дни.

Съществуват особени, много болезнени точки по тялото на човек, които отличават невралгията от другите заболявания на нервната система. Това са така наречените точки на Вале, разположени върху засегнатия нерв. Те могат да се напипат даже тогава, когато всички други прояви на невралгията отсъстват.

Тези точки съответстват на изходите на нервите от костта (или тези участъци, където нервите могат да бъдат натиснати непосредствено към костта).

Достатъчно е да се разбере на кой нерв е разположена точката на Вале, за да стане ясно къде точно е увреждането и как трябва да се лекува. Процедурите, които са необходими за уточняване на диагнозата при подозрения за междуребрена невралгия, са: електрокардиограма, магнитно-резонансна томография, рентгенография.

ПРИЧИНИ И РИСКОВИ ФАКТОРИ за невралгия:

“Демир

Причините за междуребрената невралгия са многобройни и разнообразни. Ето най-честите и най-разпространените:

  • артроза, артрит на ставните части на ребрата, по които минават междуребрени нерви;
  • изменения на гръбначния стълб, обусловени от хормонални нарушения при жените в менопауза;
  • травми (счупвания);
  • отравяния (с тежки метали, с бактериални токсини, с някои медикаменти);
  • множествена склероза;
  • радикулит;
  • заболявания на сърдечносъдовата система (артериална хипертензия, исхемична болест на сърцето);
  • преохлаждане.

А ето и факторите, които значително повишават шансовете за развитие на междуребрена невралгия:

  • зряла и старческа възраст;
  • алергия;
  • нисък имунитет;
  • вродени нарушения в строежа и състоянието на гръбначния стълб (добавъчни ребра, дискова херния и др. );
  • атеросклероза;
  • инфекции (грип);
  • злоупотреба с алкохол;
  • захарен диабет;
  • нарушение в обмяната на витамините от група В (най-често при гастрит, хепатит, колит, язва на стомаха и дванадесетопръстника).

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ СТРЕС И ПРЕОХЛАЖДАНЕ

Превантивните мероприятия се свеждат до изключване на факторите, които могат да предизвикат невралгия (да се лекуват хроничните заболявания, да се избягва преохлаждането и т. н. ). Здравословното рационално хранене, разумните, адекватни физически натоварвания, правилният режим на труд и отдих – това е минимумът, който ни позволява да бъдем във форма.

АРСЕНАЛЪТ НА СЪВРЕМЕННАТА МЕДИЦИНА

Спектърът от методи за лечение на невралгията е доста широк – от физиотерапия до хирургична намеса (ако медикаментите и процедурите не помагат).

От препаратите се използват съчетанието между аналгин и амидопирин, новокаиновата блокада, карбамазепин (финлепсин).

Добър ефект дават:

  • иглорефлексотерапията;
  • лазеропунктурата;
  • въздействието на импулсните токове с ниско напрежение и ниска честота;
  • магнитните и електромагнитните полета;
  • инфрачервените и ултравиолетовите лъчи;
  • ултразвукът;
  • електрофорезата.

По време на острия период на болестта легловият режим е препоръчителен за 1-3 дни.

Трябва да се лежи на твърда, равна повърхност, гръдният кош да се превърже с вълнен шал или да се сложи грейка на гърба, където са болковите точки.

Добре е да се намажат с противовъзпалителен обезболяващ крем. При силна болка няма да се разминете без аналгетици (аналгин и др. ).

Дайте мнение и Вие тук!

Обезболяващият ефект от лекарствата постепенно става по-слаб, затова трябва да се използват внимателно, след консултация с лекар.

Вземайте витамини от група В (В1, В6, В12), а за да не премине заболяването в хронична форма с чести пристъпи, намалете физическото натоварване, не злоупотребявайте с алкохол, по възможност – избягвайте стреса.

НЕТРАДИЦИОННА МЕДИЦИНА ЗА ТРАДИЦИОННОТО СТРАДАНИЕ

Според мнението на биоенерготерапевтите невралгията е следствие от срива на енергетичното поле на човек.

Ето как можете да го възстановите:

сутрин на гладно, един час преди закуска, седнете в тиха стая. С ръката, противоположна на източника на болка, “сваляйте” от засегнатото от невралгия място отрицателната енергия така, сякаш чистите от дрехите си полепнал пух, в продължение на 5-7 минути.

Постепенно се спускайте от болното място 20-30 см надолу. Починете си минутка, вдишвайки през носа и издишвайки през устата.

Повторете процедурата, сменяйки ръцете.

След това изчистете помещението от отрицателната енергия: със запалена свещ минете през стаята по посока на часовниковата стрелка, като спирате за по 30 секунди във всеки ъгъл, а там, където сте провеждали процедурата, постойте със свещта една минута.

НЕВРАЛГИЧЕН РЕЙТИНГ

Невралгията може да засегне не само междуребрените нерви.

Страдат още:

  • седалищният нерв;
  • нервите на шията и раменния пояс;
  • диафрагмалните нерви;
  • нервите на органите на гръдния кош;
  • троичният нерв (разположен върху лицето, състои се от три разклонения);
  • тилният нерв.

Вижте и ТОВА:

Невралгия. Лечение на троичен нерв с Баклофен, билки и хапчета

А също и ТОВА:

Интеркостална невралгия. Дълго ли трае лечението? Симптоми

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какво действие има Валидол при паник атака?

Валидол при ускорен пулс, паник атака, нервен стомах и др. Мнения

Как се ползва Валидол при паник атаки, аритмия, при нервен стомах и ускорен пулс? Може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *