Отравяне с билката копитник или кои лечебни растения могат и да ви убият

Сред билките има и много отровни растения, като например известния копитник.

Затова, преди да сварите поредните чудодейни коренчета и листенца, помислете добре дали сте взели всички мерки за безопасност?

ПРАВИЛО №1: НЕ КУПУВАЙТЕ БИЛКИ ОТ СЛУЧАЙНИ ПРОДАВАЧИ

Много от билките са опасни, просто защото не са събирани правилно. Едни и същи растения могат да съдържат не само полезни, но и много токсични вещества, в зависимост от фазата на растежа, климатичните условия и мястото на растежа им.

ПРАВИЛО №2: БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ С ИЗТОЧНИТЕ БИЛКИ

Сега на пазара има много билкови смеси от Китай и Индия. Листовките им не са преведени на български и не може да се разчетат йероглифите в упътването, ако въобще има такова. Много е трудно да се сертифицират поради усложнената и скъпо струваща процедура на лабораторните изследвания. Повечето от тези силно действащи екзотични билки изискват специални условия за бране и съхранение. Неслучайно в Индия отравянията с билки заемат едно от първите места в статистиката на смъртните случаи. Затова всички тези вносни билки и билкови продукти трябва да се купуват само от аптеките, при наличието на сертификат и упътванена български език.

ПРАВИЛО №3: НЕ ПРОВЕРЯВАЙТЕ ВЪРХУ СЕБЕ СИ СЪМНИТЕЛНИ РЕЦЕПТИ

Ще дадем за пример отравянето с копитник, билката, с която самоуки лекари лекуват от алкохолна зависимост. И малко са тези, които знаят, че под това име се крие билката чемерика. Народната мълва й предписва много чудодейни сили, чак и това, че лекува рак. А всъщност екстракт от тази билка се използва за унищожаването на въшки. А приемането на билката вътрешно е полезно само по няколко капки, и то много внимателно.

ПРАВИЛО №4: НЕ СЕ ЛЕКУВАЙТЕ САМИ, БЕЗ ДА СЕ КОНСУЛТИРАТЕ С ЛЕКАР

Особено ако страдате от болно сърце. Много от билките, които уж подобряват работата на сърцето, се оказва, че действат тъкмо обратното. Например билката бабини зъби съдържа силно действащи вещества, които регулират сърдечния ритъм. За човек с нарушена проводимост на сърцето те са противопоказани. Тази и други билки не трябва да се използват като самостоятелни лекарствени средства или ако се съдържат в биологични добавки, поради силната им токсичност.

ПРАВИЛО №5: СПАЗВАЙТЕ ДОЗИРОВКАТА И ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ПРИЕМА

От най-токсичните билки се приготвят настойки и таблетки, именно поради това, че те изискват прецизна дозировка. Да пиете по цели чаши може само отвари от неотровни билки. При това отново с известна уговорка. Та нали дори и от копъра при предозиране може да се получи разстройство в храносмилането.На тези, които имат сериозни проблеми с бъбреците, не се препоръчва киселецът, който може да провокира образуването на камъни.Чаят за отслабване може да навреди на черния дроб, ако го пиете половин година. Същите последици може да има и при употребата на всички останали билки.Затова четете внимателно и спазвайте строго инструкциите.

Дайте мнение и Вие тук!

Внимание! Ако детето е изяло отровна билка, трябва да извикате веднага “Бърза помощ”. След 6 часа токсичните вещества вече ще са попаднали в кръвта и няма да е възможно да се помогне на детето.

ПОНЯКОГА И КРАСОТАТА УБИВА

Почти всички отровни билки са много красиви и ароматни и затова много често се използват като декоративни растения. А много са и двойници на абсолютно безвредни билки. Бучинишът и цикутата си приличат много с копъра и кимиона. Външно те почти не се различават. А съвсем малка доза от тях е смъртоносна. Цикутата е опасна с приятния си аромат на морков и сладкия си вкус. Смъртоносни са дори и няколко грама от билката, особено за дете. Всички познаваме рицина – декоративен храст с прозрачни, подобни на фасул отровни семена. Смъртоносната доза е 8 семенца.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Болен стомах, симптоми. Меню, болести. Кой лекар ще помогне?

Болен стомах, симптоми. Меню, болести. Кой лекар ще помогне?

Как разбираме, че имаме болен стомах? Кое примерно меню е добро за справяне с проблема. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *