хапчета за самоубийство, отравяне
Отравяне с лекарства, хапчета, парацетамол

Кога лекарствата убиват. Прием на много хапчета е самоубийство!

Взимането на прекалено много хапчета е самоубийство. В кои случаи лекарствата са отрова.

Доста подробен материал на тема неволното натравяне или направо отравяне с лекарства. Какво се случва при предозиране с парацетамол или сънотворни с водка.

Династиите на отровителите останаха в миналото заедно с дворцовите интриги. В наше време хората пият отрова с убеждението, че се лекуват.

А отровата се различава от лекарството само по дозата.

Всяко лекарство може да стане опасно като отровата, ако човек го приема не в тази доза, която са му препоръчали. Същата опасност грози болния, ако съчетава неправилно медикаментите. При правенето на лекарствата е разчита на 24-часовата доза – дозата, която организмът може да приеме и преработи нормално за едно денонощие. Една лечебна доза според инструкцията не може да причини отравяне. Дори и три дози все още не са отровни, категорични са фармацевтите.

Но да се пият четири таблетки, ако те са разчетени за едно денонощие, е опасно. Дори и да не се стигне до отравяне, ще възникнат гадене и повръщане или обостряне на други заболявания.

КОГА ЛЕКАРСТВАТА СТАВАТ ОПАСНИ ЗА БОЛНИЯ?

Когато болният се лекува с пет-шест вида медикаменти и не си прави труда да прочете инструкциите. Или иска много бързо да постигне желания ефект, когато пие за по-кратко време повече лекарства.

По какъв начин действат самоубийците? Те се тъпчат с десетократно по-големи дози, но вече с точно определена цел. Тези, които оцеляват след опит да се отровят с лекарства, го правят с цел да привлекат вниманието върху себе си.

Но те не знаят колко ужасни могат да бъдат последиците след това!

Най-често хората у нас се самоубиват преднамерено с препарати за психотропно въздействие (транквиланти, антидепресанти, успокоителни, сънотворни). Когато човек реши да се самоубива, не му е все едно с какво ще го направи.

Повечето от тези хора изпитват страх от болката, затова предпочитат да заспят с помощта на шепа таблетки. Не боли. Не се усеща смъртта. Действително, когато човек изпадне в безсъзнание, не възприема околния свят, но доколко е защитен от болката – никой не може да каже. Знаят само тези, които са преживели такова самоубийство.

ПАРАЦЕТАМОЛЪТ Е КОВАРЕН УБИЕЦ

Таблетките от парацетамол са на първо място в света като предпочитано средство за самоубийците. Най-много смъртни случаи са регистрирани именно от предозиране с това лекарство. Няма абсолютно безопасни противовъзпалителни и обезболяващи средства. Например пирамидонът – средство против главоболие и висока температура, се използваше много години, но после внезапно изчезна. В няколко държави го спряха от производство, дори го иззеха от аптечната мрежа, защото го признаха за токсичен. Но с какво го замениха?

“Демир

С парацетамол, който не е по-малко токсичен, когато се приема в леко повишени дози.

СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ ГОТВИ АТАКА СРЕЩУ АНАЛГИНА

Световноизвестни специалисти настояват да се спре от употреба аналгина, защото причинява увреждания на кръвта. Фармацевтичните компании са настръхнали срещу подобни твърдения. Един от тези учени, който се занимава 34 години с токсикология, твърди, че е регистрирал случаи на смърт от приемането на големи дози аналгин, както и на сериозни увреждания на кръвта.

ПРЕКАЛЯВАНЕТО ПОНЯКОГА Е ФАТАЛНО

При натровените с лекарства, ако не става въпрос за самоубийство, е виновна страстта към самолечение. Всеки от нас го е правил – имаме температура, боли ни главата – бързаме да глътнем някое хапче. Но в повечето случаи хапчето само потиска симптомите, които не се проявяват, но болестта продължава да се развива.

Какво става с тези хора?

  • попадат в инфекциозната болница;
  • някои от тях пожълтяват и ги карат в болницата със съмнение за болестта на Боткин;
  • появяват се симптоми като гадене и втрисане;
  • възможно е да се появят диария или запек.

Много рядко лекарите откриват, че причина за заболяването е предозирането с парацетамол. За съжаление, пациентът попада в болницата с голямо закъснение. Понякога – фатално! Особено когато черният дроб е увреден допълнително и от алкохол.

И ВИТАМИНИТЕ ПОНЯКОГА СА ОПАСНИ

Приемането на витамини, което стана мания в последно време, не може да продължава цяла година. Ако човекът е алергичен, дори и една-единствена таблетка с витамин може да предизвика алергична реакция. Хипервитаминозата, особено на витамините А и Д, не е помалко опасна от авитаминозата. Не трябва да се мисли, че витамините са безвредни. Напротив! Предозирането им може да доведе до обостряне на редица заболявания. Затова преди вземането на каквито и да е витамини, се прави консултация с лекар.

НЕ ПИЙТЕ МЕДИКАМЕНТИ БЕЗ ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ

Лекарите винаги предупреждават – самолечението носи огромни рискове! Но животът често налага своите правила и човек невинаги има възможност при появата на едни или други симптоми да тича при лекаря. Освен това едва ли има дом, в който да няма домашна аптечка с таблетки против висока температура, стомашни и бъбречни болки. Добре е лекарствата, които държите в домашната аптечка, да са в оригинални опаковки, да не се пресипват от една опаковка в друга и да се съхраняват на сухо и тъмно място.

Ако не искате да се натровите от застояли лекарства, изпълнявайте точно следните препоръки:

  • Сънотворните, седативните и успокояващите препарати в никакъв случай не трябва да се приемат с алкохол.
  • Когато сте пили алкохол, не пийте лекарства, опасно е!
  • Не трябва да пиете по няколко вида таблетки със сходно действие за по-бърз ефект. Когато нервничите и пиете успокоително, след това сънотворно, за да заспите, трябва да знаете, че и едното, и другото потискат нервната система. И уж сте изпили само няколко таблетки, а ефектът е като от конска доза лекарства.
  • Това важи и за препаратите, които намаляват кръвното налягане. Приети в по-голяма доза, те действат върху сърцето, възниква аритмия.

И вместо да свалите за няколко минути кръвното си налягане, ще се наложи да извикате “Бърза помощ”.

В препаратите с различни имена и марки може да се използва едно и също вещество. Парацетамолът се използва и в ефералгана, и в панадола, и в много други лекарства. Някои лекарства не се съчетават помежду си. В техните инструкции това е вписано и затова трябва да се четат внимателно.

ВНИМАНИЕ – ОПАСНОСТ!

Критичната доза за прием на парацетамол е индивидуална за всеки организъм. От приемането на десет таблетки наведнъж черният дроб ще бъде силно увреден. За съжаление, отравянето с парацетамол не се проявява веднага след глътването на таблетките. Най-напред болният може да усети гадене, на което едва ли ще обърне внимание.

Два или три месеца след това ще се проявят уврежданията върху черния дроб. Пожълтява бялото на очите, стига се до загуба на съзнание. Тогава се намесват лекарите, но лечението е много продължително и скъпо – понякога минават години.

Колко често може да се пие Парацетамол и как? Мнения. Редуване с Аналгин. При цикъл

Дайте мнение и Вие тук!

КОГА СЕ ВИКА “БЪРЗА ПОМОЩ”

Ако човек се е натровил с лекарства, най-напред трябва да извика “Бърза помощ”. Но не винаги го правим. Особено ако болката не е непоносима или сме на крака и сме убедени, че ще ни мине.

Тогава трябва да преценим възможностите на нервната система, медицинския опит, който имаме, и после да решим дали сме в състояние да си окажем първа помощ.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ?

Не се препоръчва пиенето на прясно мляко, защото много от лекарствените съединения се разтварят в течности и по този начин много по-бързо се усвояват от стомаха и от червата. Опитайте да се освободите от съдържанието на стомаха. За тази цел трябва да пиете много топла вода и да предизвикате повръщане като механично раздразвате корена на езика си. Това обикновено става, като пъхнете двата пръста по-дълбоко в гърлото.

Но има строги правила към провеждането на тази процедура. В никакъв случай не трябва да се дава вода на човек, който вече губи съзнание. Ако се нагълта с течност и загуби съзнание, само ще помогне на организма по-бързо да усвои отровите от лекарствата. А ако, загубвайки съзнание, започне да повръща, може да се задави и да се получат други усложнения.

Най-добре е да се пие активен въглен. Но от друга гледна точка, лечебната доза не е една таблетка, дори не и десет, а 1 г активен въглен, който съответства на 1 кг от теглото. Ако натровеният е 60 кг, трябва да изпие постепенно 120 таблетки по 0, 5 г.

Дайте на болния всичкия активен въглен, който имате вкъщи, и изпратете някого в аптеката да купи още. Таблетките трябва да се заливат с чаша топла вода и да се дават на натровения, когато се разтопят напълно. През това време може да му се даде и слабително, за да изчисти от червата си отровната маса.

ВНИМАНИЕ!

  • Ако натровеният загуби съзнание и падне на пода, трябва да се вдигне оттам и да се сложи на леглото на една страна, но така, че да може да диша свободно и да не се задави със стомашното съдържание при повръщане.
  • Добре е да държите буден натровения и да остане в съзнание. Разговаряйте с него, не му позволявайте отново да заспи. Внимавайте да не си глътне езика – опасно е!

ВЪПРОС НА ЧИТАТЕЛ: Напоследък ми се налага да оказвам първа помощ при отравяне, но не знам как да постъпя. Работя с деца и възрастни, в домашни и обществени условия. Кои са първите симптоми? И с какво трябва да започна?

ОТГОВОР НА ЛЕКАРЯ: Гаденето и повръщането са основните симптоми при такова неразположение, защото отравянето се предизвиква от некачествени или престоели храни или лекарства. В някои случаи те не са опасни, но понякога могат да бъдат дори животозастрашаващи или да доведат до поява на хронични заболявания.

В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ СЛЕДНОТО:

Слабите натравяния, съпътствани с повръщания илидиария, които не продължават повече от 24 часа, обикновено могат да се преодолеят в домашни условия, но вземете следните мерки.

  • Болният да не яде трудносмилаема и твърда храна, а да поема повече течности.
  • Да пие често на малки глътки бистра течност – най-добре вода. Това ще му помогне да не се дехидратира.
  • Да избягва течностите, които съдържат алкохол, кофеин или захар.
  • След като се стабилизира състоянието на пострадалия, може да му дадете и малко храна – най-добре ориз, зърнени култури, овесени ядки, както и много малко немазно месо. В никакъв случай да не се яде пържено.

Задължително е да потърсите помощ от специалист, ако:

  • диарията или повръщането продължават повече от две денонощия и са придружени с температура и втрисания;
  • болният не може да задържа течностите, които поема;
  • нервната система е нестабилна и се забелязва: заваляне при говорене, слабост в мускулите, раздвоено виждане, затруднения при поглъщанeто на храна;
  • подуване на стомаха или на корема, кожата или очите пожълтяват;
  • повръщането на кръв или намирането на кръв в изпражненията е симптом за вземане на спешни мерки;
  • появата на сериозни проблеми в дишането, говора и преглъщането може да изплаши и да депресира болния;
  • подуването на някои стави или появата на зачервени петна по кожата налагат незабавно да се лекуват в болнично заведение.

Много е важно соматичният дискомфорт да премине в рамките на 48 часа. Ако ритъмът на живота на страдащите не се промени, е задължително да потърсите лекарска помощ. Това състояние може да доведе до продължителни заболявания, а в отделни случаи и до смърт.

Тийнейджърка се самоуби с лекарства, купени през интернет!

Английско семейство откри 16-годишната си дъщеря мъртва в леглото. Разследването установи, че тийнейджърката се е самоубила с медикамент, купен по интернет.

Става дума за токсичен препарат, който се използва в американските затвори при изпълнението на смъртни присъди, пише medikforum.ru. Оказва се, че дори подобни продукти могат без проблеми да бъдат купени от непълнолетни клиенти!

Както много свои връстници, Исобел Нарайян не се чувствала уверена в себе си и била комплексирана. Ровенето в интернет не само усилило тези комплекси, но и дало на момичето да разбере, че има различни начини да напуснеш този мъчителен живот.

Пак от интернет Исобел очевидно научила с какви медикаменти това може да се осъществи най-сигурно. Трагедията на 16-годишното момиче всъщност е показателна за опасния хаос, в който е потопена онлайн търговията с лекарства.

В една обикновена аптека вие не можете да си купите силнодействащи препарати или наркотици, но в интернет е позволено всичко! Това е един гигантски нерегулиран пазар, където се въртят десетки милиарди долари. Родителите изобщо не подозират, че децата им могат да се снабдят с какви ли не опасни медикаменти.

Световната мрежа предлага стимуланти, стероиди, диетични таблетки и дори наркотици. Поканите за тийнейджърски купони, които се отправят чрез интернет, често съдържат линкове, насочващи към търговци на наркотици. За експертите фармацевтичният пазар в мрежата е “новият Див Запад”.

Те отдавна призовават властите веднага да въведат строги ограничения върху виртуалния оборот на лекарствените средства. Много от тях са с непонятен произход, не е известно дали са преминали клинични изпитания и никой не контролира качеството и безопасността им.

Видове антидепресанти: Имена, цена. Със и без рецепта. Леки, на билкова основа и др.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

температура

Кога да ни е страх от висока температура

Бързо сваляне без лекарства. Клизма. Компрес. Разтривка. Лекарства: Аналгин. Парацетамол. Нурофен. Аспирин. Свещички: Дафалган. Ефералган. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *