Любопитно е, че антиоксидантите се съдържат в растенията, където играят ролята на същински килъри на външни врагове.
Феноловите съединения, към които спадат флавоноидите и феноловите киселини, са т.нар. език на растенията.
Те се излъчват от цветовете им – тръпчиви или люти вещества, които отблъскват гъбички, охлюви и гъсеници. Тези вещества спират развитието на микробите. На хората обаче фенолите не вредят.
НАПРОТИВ, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СА ПОЛЕЗНИ
защото бързо задействат противоотровни механизми в човешкия организъм при нужда. А много от флавоноидите и някои фенолови съединения имат антиоксидантно действие – т.е. те предпазват не само човешкия организъм, а и растенията от увреждания, причинявани от липсата на кислород.
Вижте и ТОВА: Антиоксиданти в аквасорс. Как да си ги набавим бързо и безпроблемно?
Чрез феноловите съединения растенията натрупват във външната си обвивка пластове от оксидационно защитна дъга. Тя има за задача да спира навлизането на вредните кислородни радикали и да ги обезврежда. По-голямата част от тези ценни антиоксиданти се намират в обвивката на плодовете и зеленчуците.
- При морковите 85 процента от всички полифеноли се намират в обвивката.
- Пълнозърнестата пшеница съдържа 500 мг/кг феруланова киселина за разлика от вече обелената, смляна пшеница – там има само 50 мг/кг.
- Обелените домати от консерва и обелените ябълки също загубват една голяма част от своите флавоноиди.
Флавоноидите и феноловите киселини се срещат в почти всички растителни храни и са най-важните антиоксиданти. Способността им да се справят със свободните радикали превръща феноловите съединения в идеална защита от атеросклероза, рак и катаракта.
Егаловата киселина се среща в:
- гроздето;
- орехите;
- червените горски плодове.
Лабораторни опити доказват, че егаловата киселина е добра защита срещу увреждане на роговицата.
Още нещо интересно ТУК: Селен като антиоксидант. Чудо на една ръка от нас!