Те са добра защита срещу атеросклероза, рак и катаракта

Антиоксидантите са бодигардове на организма

Любопитно е, че антиоксидантите се съдържат в растенията, където играят ролята на същински килъри на външни врагове.

Феноловите съединения, към които спадат флавоноидите и феноловите киселини, са т.нар. език на растенията.

Те се излъчват от цветовете им – тръпчиви или люти вещества, които отблъскват гъбички, охлюви и гъсеници. Тези вещества спират развитието на микробите. На хората обаче фенолите не вредят.

НАПРОТИВ, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СА ПОЛЕЗНИ

защото бързо задействат противоотровни механизми в човешкия организъм при нужда. А много от флавоноидите и някои фенолови съединения имат антиоксидантно действие – т.е. те предпазват не само човешкия организъм, а и растенията от увреждания, причинявани от липсата на кислород.

Вижте и ТОВА: Антиоксиданти в аквасорс. Как да си ги набавим бързо и безпроблемно?

Чрез феноловите съединения растенията натрупват във външната си обвивка пластове от оксидационно защитна дъга. Тя има за задача да спира навлизането на вредните кислородни радикали и да ги обезврежда. По-голямата част от тези ценни антиоксиданти се намират в обвивката на плодовете и зеленчуците.

  • При морковите 85 процента от всички полифеноли се намират в обвивката.
  • Пълнозърнестата пшеница съдържа 500 мг/кг феруланова киселина за разлика от вече обелената, смляна пшеница – там има само 50 мг/кг.
  • Обелените домати от консерва и обелените ябълки също загубват една голяма част от своите флавоноиди.

Флавоноидите и феноловите киселини се срещат в почти всички растителни храни и са най-важните антиоксиданти. Способността им да се справят със свободните радикали превръща феноловите съединения в идеална защита от атеросклероза, рак и катаракта.

Дайте мнение и Вие тук!

Егаловата киселина се среща в:

  • гроздето;
  • орехите;
  • червените горски плодове.

Лабораторни опити доказват, че егаловата киселина е добра защита срещу увреждане на роговицата.

Още нещо интересно ТУК: Селен като антиоксидант. Чудо на една ръка от нас!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Aroniq

Арония. Сушена, на чай, на брашно, сок и др. Как се консумира?

Сок, чай и сироп от арония (горещ и студен начин). При диабет + други билки. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *