предменструален синдром
Избухливостта и пристъпите на безпричинен гняв са присъщи за ПМС

За ПМС – предменструален синдром, сериозно

ПМС – предменструален синдром. Симптоми. Болки, сърцебиене и депресия. Лечение. ПМС или бременност?

За ПМС или предменструален синдром немалко хора говорят с насмешка; готови са да обяснят някоя остра реплика на една прекрасна дама с деликатните особености на месечния й цикъл. Това е елементарно и нетолерантно, но всеки е чувал такива квалификации или е виждал гримаси: т.е. не обръщайте внимание, това или е ПМС, или климакс!

предменструален синдром
Избухливостта и пристъпите на безпричинен гняв са присъщи за ПМС

След това въведение все пак да погледнем на ПМС сериозно. ПМС или предменструален синдром по определение е комплекс от симптоми, свързани с месечния цикъл. Става дума за раздразнителност, неустойчиви емоции до депресивни състояния, умора, подут корем, напрегнатост и болки в гърдите. От puls.bg отбелязват, че ако всичко това се наблюдава в дните непосредствено преди менструацията, със сигурност става дума именно за ПМС или предменструален синдром.

Описаните състояния се случват много често с различна интензивност. В някои случаи жената с ПМС се чувства толкова зле, че не е в състояние да изпълнява обичайните си дейности.
С ПМС се сблъскват три четвърти от жените на възраст 20-40 години. Логично е всяка от тях да си помисли, че става дума именно за ПМС: проявите обикновено се повтарят всеки месец с различна интензивност.

Симптоми на ПМС

Симптомите на ПМС се наблюдават между 14-и и 28-и ден от цикъла; проявите са свързани с процеса на овулация. Те са описани добре с бележка, че не е задължително да се проявят наведнъж всичките. В отделни случаи симптомите на ПМС са слаби и се преодоляват сравнително лесно. В други – особено ако жената има някакъв психичен проблем – наслагването с тази фаза на цикъла обостря както психичната симптоматика, така и тази на ПМС и се наблюдава т.н предменструално дисфорично разстройство (puls.bg). Тогава депресивните компоненти са много силно изразени, жената е или съвсем потисната, или има изблици на истеричен гняв, укорява се заради собствената си безполезност, неумение да се справи с живота и т.н.

Комплексът от проявяващи се симптоми при ПМС има индивидуален облик. В същото време е ясно, че проявата им дори при само една жена варира през различните месеци. Имат значение и външни, извънтелесни фактори като сезон, събития в живота, смяна на населеното място и т.н.

Ето накратко типичните симптоми на ПМС:

  • необяснимо напрежение и тревога, чиято причина не може да се формулира; тревожност;безсъние;
  • напрегнатост и болка в гърдите;
  • подуване на корема, задържане на течности;
  • главоболие и умора;
  • промяна във вкусовите усещания и тяга към сладкото.

Ако една жена е загрижена за здравето си, тя следва да се допита до специалист – добре е да си обясни защо се случва всичко това и как да се справя с подобни прояви на ПМС.

Болки, сърцебиене, депресия при ПМС

Как можем да си обясним всички тези симптоми на ПМС, които съвсем не са подходящи за иронични квалификации и присмех?

Болките са характерна проява на ПМС: те могат да започнат часове или дни преди началото на цикъла. Боли ниско в коремната област, с болка е свързана и напрегнатостта на гърдите. Причината – както всяка жена е наясно – е в хормоналните баланси. Тялото се е подготвяло за отделяне на зряла яйцеклетка и евентуалното й приемане след оплождане. Последното не се е състояло и организмът “включва” под диктата на хормоните програма за освобождаване.

Дайте мнение и Вие тук!
предменструален синдром 2
Начинът на хранене може да облекчи симптомите на ПМС

При такива състояния обикновено се вземат обезболяващи, които успокояват гладката мускулатура – спазмалгон, бусколизин. Помагат и витамините В1 и В6, последният в комбинация с магнезий (zdravoslovnobg.org). Това решение обаче може да се реализира само по лекарска препоръка.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

За болките в гърдите помага витамин Е или хранителен режим с орехи, семки, листни зеленчуци, растителни мазнини. Изобщо храненето във връзка с ПМС си струва един добър коментар, тъй като приемът на точните продукти може да спести голяма част от негативните преживявания. Препоръчително е например да се намали кафето, захарта, солта и алкохола, да се преориентираме в дните преди проявите на ПМС към вегетарианско меню с малко мазнини.

Сърцебиенето е част от симптомите на ПМС, които изискват консултация с лекар. Ако състоянията със сърцебиене, изтръпване и студени крайници се повтарят всеки месец, вероятно става дума за т.н. адреналинова криза (zdrave.bg). Може би по този начин тялото ви дава сигнал, че имате заболяване в латентна форма – на сърдечно-съдовата система, на бъбреците, преддиабет. Точно по тази причина не омаловажавайте знаците на тялото и говорете за тях с лекар!

Лечение при ПМС

ПМС
Отпадналост, умора: дали е ПМС или бременност?

Ако ви кажат, че всичко описано е нормално и просто трябва да потърпите няколко дни, не се съгласявайте. Има начин неприятните, болезнени симптоми на ПМС да се избегнат до голяма степен чрез подходящ режим и хранене. За някои, които вече споменахме, може да се наложи и прием на медикаменти – ако проявите на ПМС отвеждат към трайно заболяване на определени органи или системи.

Една седмица преди датата на поредния цикъл променете храненето си, като се съобразявате със съветите по-горе. Движете се колкото може повече пеш; спортувайте според физическото си състояние, без да се претоварвате. Осигурявайте си достатъчно сън и избягвайте стреса.

Опитен лекар, който е наясно със състоянието ви при ПМС, може да препоръча хомеопатични лекарства, антидепресанти, калций, магнезий, витамини – В1, В6, А и/или Е, билкови продукти с жълт кантарион, в някои случаи при болки в корема или гърдите – обезболяващи от типа на ибупрофен, аулин или целебрекс.
Запомнете: всеки случай е индивидуален и това, което е помогнало на ваша приятелка, при вас може да не върши работа или да навреди. На всяка цена търсете мнението на лекар!

ПМС или бременност?

Симптомите на ПМС и ранна бременност много често са едни и същи (vivata.bg.pregnancy). Трудно е да ги различи човек, макар че след известно време си дава сметка за някои особености на състоянието. Оказва се, че то продължава доста повече от обичайните “луди” няколко дни на ПМС. Спазмите ниско в корема са по-продължителни. Настъпват промени в хранителните навици и предпочитания – хит са киселите храни! Наблюдават се сънливост и умора, повишен апетит или напротив – пълното му отсъствие с гадене и замайване до припадък. При това положение – а и като се замислите за любовния си живот напоследък, може би и без съответния тест ще си дадете сметка, че това съвсем не е ПМС.

Първоначално публикувано на:30.11.2014 @ 13:47

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат.

Kак да се обличаме по време на бременност

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат. От …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *