Тобрадекс и хомеопатия при хроничен конюнктивит
При съмнения за конюнктивит търсете офталмолога!

За конюнктивит: Хомеопатия, Тобрадекс, лайка… Лечение на вирусен конюнктивит

За конюнктивит – лечение с хомеопатия и с капки за очи Тобрадекс. Бактериален, алергичен и вирусен конюнктивит. Тобрекс. Как протича при деца и при бебе. Продължителност.

Още в текста: Връзка с ечемик на окото. Лечение с билки. С невен. С лайка. Със сребърна вода. С котешки нокът. С мед. С картоф. С кориандър. С урина. Със смрадлика. С розова вода. С черен чай. С евкалипт. Лекарства. Тобрадекс. Макситрол. Хомеоплазмин. С кърма. С офталмо септонекс. Рецидивиращ конюнктивит. Усложнения. Епидемичен конюнктивит. Дънов за конюнктивита..

За конюнктивит  лаиците – каквито са повечето от нас – смятат зачервеното око, което търкаш до болка, а то продължава да пари, нещо отвътре боде и сълзи непрекъснато. Най-общо казано – за конюнктивит е присъщо възпаление на очната лигавица. На английски и латински се пише по един и същи начин – conjunctivitis, но, разбира се, се произнася различно.

Първата ни реакция е да си купим от аптеката капки за очи с надеждата, че това всъщност не е за конюнктивит, а за някакво преходно дразнение от прашинка. Грешка!

Ако зачервяването, сълзенето, дискомфортът очевидно не са преходни – нормално е да идем при офталмолог. Да – най-вероятно става дума за конюнктивит, но от определянето на вида му зависи най-доброто и ефикасно лечение.

Конюнктивит – лечение с хомеопатия и с капки за очи

Проблемът за конюнктивит успешно може да се реши с хомеопатични средства. Този тип лечение обаче не бива в никакъв случай да е самодейност – има значение в каква фаза е даден конюнктивит, какъв е неговият причинител, дори видът на изтичащия от окото секрет – дали е бистър или гноен.

Специалистите по хомеопатия препоръчват прием по схема на продукти като аконитум 9СН, беладона 9СН, апис мелифика9СН, ферум фосфорикум9СН, фитолака9СН, еуфразия5СН. Практикува се редуване на продуктите – със забележката, че те са ефективни при ранна фаза на конюнктивит с бистър секрет (виж rehcenter.org). При нагнояване са добри меркуриус солубилис9СН, пулсатила9СН, аргентум нитрикум9СН. Ако се касае за конюнктивит от алергичен тип, най-често са прилагани апис мелифика15СН или арсеникум албум9СН.

Друг вариант за конюнктивит-лечение, по-често практикуван, е с капки за очи или гел, мехлеми. Има широк спектър от продукти, за които отново следва да се допитате до офталмолог. Така например приемлив вариант са капките тобрекс: те обаче атакуват бактериалните инфекции, докато за конюнктивит като вашия, вирусния, се  нуждаете от друг вид капки. При спазване на тези принципи – консултация със специалист и точно следване на указанията му, конюнктивитът е ефективно лечим и не развива усложнения.

конюнктивит
Заразни са бактериалният и вирусният конюнктивит

При адекватно лечение с подходящите капки и мехлеми  конюнктивит от бактериален тип обикновено е нужна седмица, а вирусният, ако не развие усложнения, минава за две.

Облекчават също промивките с лайкова запарка или стерилни влажни марлички за очи – от аптека (dr-uzunova.com). Възможно е да се наложи и подкрепа за имунната система, ако става дума за упорит конюнктивит с развиващо се паралелно друго заболяване – обикновено вирусно.

Бактериален и вирусен конюнктивит

Класификациите на болестния проблем конюнктивит обикновено следват причината за появата му; става дума за бактериален или вирусен конюнктивит. Възможен е също алергичен конюнктивит, при който дразнител е някакъв компонент от работната среда или средата на живот.

 1. За конюнктивит от бактериален тип най-често са виновни  патогенните микроорганизми Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae и Staphylococcus aureus (dr-uzunova.com). Стрептококовите инфекции са типичен причинител на бактериален конюнктивит: той започва със зачервяване на едното око и много след това инфекцията се прехвърля върху второто око. Бактериален конюнктивит причиняват и микроорганизми, предавани по полов път – за гонорея или хламидия.
 2. За конюнктивит от вирусен тип –  той се развива от стандартните за подобен тип общи инфекции аденовируси и ентеровируси. Вирусен конюнктивит може да се развие паралелно с грип или хрема. По-тежък случай, за радост и по-рядък, е конюнктивит, причинен от херпесния вирус.
Демир бозан билки за бъбреци

За конюнктивит от двата типа – бактериален и вирусен, трябва да е ясно, че са заразни! Заразата се предава от човек на човек при контакт или при ползване на едни и същи вещи, например кърпи, през лятото – при плуване в басейн, но и по въздушно-капков път.

Добрата лична хигиена е един от сигурните начини да се избягва опасността. Нелекуваният правилно конюнктивит може да доведе до усложнения – след лигавицата се инфектира цялата роговица, а това не е безопасно за зрението и за здравето на окото като цяло.

Алергичният конюнктивит и конюнктивит, причинен от механичен дразнител (замърсяване на окото с частица или прашинка) не е заразен, но също изисква адекватна терапия.

Конюнктивит при бебета и деца – как протича

конюнктивит, вирусен, хомеопатия, капки
С подходящ медикамент всеки конюнктивит се овладява

За конюнктивит при бебета – трябва да се говори като за сериозен проблем, който изисква специализирано лечение. Причинител на заразата при новородени е предимно полово предаван патоген, който е наличен у майката и който заразява детето по време на раждането.

Симптомите на конюнктивит при най-малките могат да се проявят още през първите 1-2 седмици от живота им. Лекуват се адекватно на възрастта с антибиотични капки. Пренебрегването на проблема може да създаде условия за увреждания на зрението.

Отново при новородени е възможно да се прояви и химичен конюнктивит, който е резултат от болнична профилактика.

При по-големи деца са възможни както бактериален, така и вирусен конюнктивит. Мъниците, които ходят в ясли или детска градина, често си предават инфекцията поради близки контакти в затворени помещения.

Статистиката сочи, че при децата по-често срещан е бактериалният конюнктивит (spisaniemd.bg). Ако той е в особено остра форма са необходими специални грижи, понякога и хоспитализация, тъй като има опасност от увреждания на зрителните органи.

Обичайната практика за лечение на детски конюнктивит включва подобряване на хигиената, домашен режим за заразените деца и внимателни промивки с отвара от лайка. Немалко специалисти са на мнение, че в детска възраст при слаби епизоди на конюнктивит не бива да се злоупотребява с антибиотичните капки.

Връзка с ечемик на окото

Връзка на конюнктивит с ечемик на окото: да, тя съществува. Локалният възпалителен процес, който е причина да се появи характерната подутина, провокира дразнене и сърбеж на клепача. При неволно докосване, притискане или опит да се облекчи симптоматиката чрез почесване, инфекцията се усложнява. Не са редки случаите, когато непосредствено след появата на ечемик се развива и конюнктивит. Това усложнява лечението, а оздравителният процес е по-продължителен (tq-jenata.com).

Лечение с билки

Независимо от това дали даден конюнктивит е “дело” на патогенни микроорганизми или има алергичен характер, възможно е и да е резултат на механичен дразнител – терапиите с подходящи билки действат облекчаващо. Така например малко хора биха се заели да въздействат върху неприятния конюнктивит “отвътре”, т.е. чрез промяна в храненето. Оказва се, че при конюнктивит редовното пиене на сок от моркови съдейства за възстановяване на засегнатите участъци и за по-бързо преодоляване на инфекцията.

* Направете си сок от 10 супени лъжици настъргани моркови, 5 супени лъжици настъргана целина глава и по две лъжици накълцан магданоз и билката синя жлъчка. От всички компоненти – смесени – се изцежда сок, който разделяме за три приема в рамките на деня. Дозите се изпиват половин час преди хранене (zdravnitza.com).
От лековитите треви най-добре действат на очите с конюнктивит синчец, смрадлика, невен и лайка.

С невен

конюнктивит, вирусен, хомеопатия, невен
Невенът е една от полезните билки при конюнктивит

Спиртен извлек от невен може да се използва за промивки при конюнктивит, причинен от патоганни микроорганизми. Известно е, че невенът има силно антисептично и противомикробно действие; изчиства гнойни рани и подпомага овладяването на инфекции.

 • За очни промивки е по-добре да се използват охладени запарки от цветове на невен: чаена лъжица суха маса се залива с чаша вряла вода, похлупва се и се оставя да се охлади. След прецеждане се използва за промивки. Промивките се правят със специални малки чашки, които се притискат плътно до окото и клепачът се отваря многократно в самата течност. Ако невенът е приготвен под формата на спиртен извлек, с него трябва да се внимава – чашката за очни промивки се зарежда с преварена вода, в която се накапват капки извлек, 20 капки на 100 мл вода.
 • Самият извлек се приготвя, като невенът – листа и цветя, се залее в стъклен съд с медицински спирт в съотношение 1:3. Престоява така 20 дни и се прецежда, прибира се в тъмна стъклена бутилка. Използва се за дезинфекция на рани и охлузвания, а разреден е подходящ за жабурене и гаргара (senzacia.net).

С лайка

Съветите за лечение с лайка на конюнктивит са доста разнообразни. Най-просто и надеждно средство е обикновената лайкова запарка: за нея е необходима една щипка суха лайка и 200 мл вода. Лайката се попарва с врялата вода и се похлупва, докато изстине. Прецежда се и с получената запарка се зареждат чашките за очни промивки. Промивки с лайка се правят всяка вечер преди сън в продължение на три седмици (framar.bg).

Със сребърна вода

Сребърната вода, която в последно време е доста популярно средство за лечение, особено при малки деца, може да се използва за терапия при конюнктивит. Използва се по два начина: с памуче, потопено в сребърна вода, се почиства клепачът, отделно памуче за всяко око. С капкомер се поставят по 1-2 капки до 4 пъти на ден (zdravosloven.com).

мнения, отзиви, коментари, форум

С котешки нокът

Друг билков вариант за лечение на конюнктивит е с т.н. котешки нокът. Прави се отвара от една супена лъжица суха билка и 400 мл вода. Ври 5 минути, отдръпва се и се прецежда. След като изстине, от нея се накапва във всяко око по 2-3 капки два пъти дневно. Може да се използва и за промивка на клепача – външно, с памучен тампон (ezine.bg).

С мед

От качествен течен мед можем да си направим капки за очи срещу конюнктивит. Разтваряме 30 г мед в 100 г преварена вода. От разтвора капваме по една капка в болното око 2-3 пъти на ден. Лечението може да продължи от 20 до 30 дни, но е резултатно (blitz.bg).
Медът може да се прилага и като очен мехлем – с него намазваме крайчето на клепача в основата на миглите. Наистина трябва да сме сигурни, че медът не е менте!

С картоф

Картофът е удивително полезна суровина за лечение на различни болежки; от картоф може да се направи и облекчаващ компрес за очите при конюнктивит.

* Ето как: сварен, необелен картоф се размачква още горещ с 5 супени лъжици стоплено прясно мляко. Прибавя се жълтъкът от едно сурово яйце и всичко се обърква до хомогенна смес. Разстила се върху стерилна марля, сгъната няколко пъти, и се поставя за 20 минути върху затворените очи. Такъв компрес може да се прави 2-3 пъти на ден (framar.bg).

Много по лесен начин: измиваме добре един необелен пресен картоф, нарязваме го на кръгчета и с две от тях “похлупваме” очите с конюнктивит. Държим докато престане да се усеща приятна хладина.

Дайте мнение и Вие тук!

С кориандър

Една шепа листа от пресен кориандър се варят 15 минути в 250 мл вода. Отварата се охлажда и се използва за измиване на очите (doctiming.bg).

С урина

Уринотерапия при очни възпаления и по-точно при конюнктивит, това е доста спорно. Целители и привърженици на този доста екстремен терапевтичен подход съветват да се правят промивки на очите – за по-добро зрение и за терапия на възпалителни процеси. По-скоро е възможно обратното, считат представители на официалната медицина. В урината много често има болестотворни бактерии, които могат да предизвикат доста сериозни усложнения. Стандартният съвет е да не се използва урина при очни проблеми, за да не си създадете още по-сериозни (zdrave.bg).

Със смрадлика

Смрадликата е класическа билка в случаите на инфекции и възпалителни процеси. Така действа тя и при конюнктивит. Използваме запарка от смрадлика, с която правим промивки и компреси по няколко пъти на ден. Супена лъжица билка заливаме с вряла вода и похлупваме. След 3-4 часа прецеждаме и използваме по предназначение (zdravnitza.com).

Смрадлика – всичко за универсалната билка

С розова вода

Противовъзпалително действие има и класическата розова вода. Най-лесно е да си направите компрес с розова вода: потапяте в розова вода достатъчно големи късове памук и ги поставяте върху очите за 15-20 минути (arsmedica.bg).

Използвайте розовата вода като капки за очи: капвайте по 1-2 капки във всяко око 2-3 пъти на ден. Това може да се прави и профилактично, ако около вас има хора с конюнктивит: заразно е! (articlesphere.com).

С черен чай

конюнктивит, вирусен, хомеопатия, лайка
С пакетчета черен чай по-лесно понасяме конюнктивит

За терапия при конюнктивит е необходим насипен черен чай. 2-3 малки лъжички чай се запарват с чаша вряла вода и се оставят за 2-3 часа. След прецеждане запарката се използва за промиване и за компреси. Най-лесно е памучни тампони да се навлажнят с чаената запарка и да се държат върху очите по 10-15 минути. При възможност правете това 2-3 пъти дневно (zdravnitza.bg).

С евкалипт

Доста изненадващо е това, че евкалиптовото масло – свикнали сме да си мислим за него при болно гърло – помага и при конюнктивит. Необходимо е просто да капнем няколко капки върху чинийка и да се навъртаме наоколо, за да може парите от евкалипт да въздействат меко на очната лигавица (blitz.bg).

Лекарства. Тобрадекс

Разбира се – масовото поведение е да се отиде при офталмолог, след което да се изпълняват неговите препоръки. Има специални капки за очи, с чиято помощ възпалението се овладява и раздразнената лигавица се успокоява.

Тобрадекс е комбинация от кортикостероид и антибиотик; тези капки имат противовъзпалително действие – прилагането им освобождава очите от възможните патогенни микроорганизми причинители на инфекцията. Прилагането на тобрадекс при конюнктивит може да предизвика алергична реакция – сърбеж, увеличено сълзене и парене, подуване на клепача. Това е знак, че лечението на конюнктивит с тобрадекс трябва да бъде прекратено. Обикновено капките дават резултат в срок до три седмици (puls.bg).

Тобрадекс. Капки за нос, за уши и очи. По колко се слагат и как? Тобрекс

Тобрекс

Тобрекс (тобрамицин) е антибиотичен продукт под формата на капки за очи или унгвент за мазане на клепачи (framar.bg).

Капките за очи тобрекс се препоръчват при конюнктивит; дозировката и продължителността на лечението трябва да бъдат определени от офталмолог. Тези капки по условие са подходящи при възрастни и деца над една година, но при алергични реакции прилагането им се прекратява. Не се препоръчват при бременност и кърмене. Могат да причинят замъгляване на зрението за кратко, затова шофирането по време на лечение с тобрекс не се препоръчва (framar.bg).

Макситрол

Макситрол е ефективен лекарствен продукт против конюнктивит в две форми – капки за очи и мехлем. Съдържа кортикостероид и два широкоспектърни антибиотика. Съчетанието позволява да се унищожат ефективно бактериите – причинители на инфекцията, а стероидната съставка овладява възпалителния процес (framar.bg).

Лекарственият продукт не бива да се прилага дългосрочно; не е подходящ за конюнктивити, причинени от вируси и гъбички. Не е подходящ за бебета и деца.
При терапия с макситрол не трябва да се носят контактни лещи.

Макситрол или Гентазон? Капки за очи с локален антибиотик

Хомеоплазмин

Хомеоплазмин е хомеопатичен унгвент, с който се мажат клепачите при някои форми на конюнктивит. Не е универсално средство – трябва да бъде препоръчан конкретно от офталмолог. Трябва да се внимава с дозировката, тъй като съдържа борна киселина. Продуктът не е подходящ за деца на възраст под две години и половина. При наличието на разраняване по клепача или роговицата този мехлем не бива да се използва (framar.bg).

С кърма

Лечението на зачервено око – око с конюнктивит, с прясна майчина кърма е стар трик от народната медицина. Практикува се и сега с променлив успех (ladyzone.bg). Разбира се – офталмолозите са резервирани към подобна терапия (trud.bg, мнение на д-р Светослав Дойчинов от болница “Вижън”). Специалистите съветват при зачервени очи веднага след къпане в басейн да се правят промивки с тампони със сребърна вода или запарка от лайка. Ако зачервяването се появи по-късно и видимо прогресира, придружено е със сърбеж и отделяне на гной, вероятно става дума за бактериално или вирусно замърсяване и тогава вече терапията с точно определен вид капки е неизбежна.

С офталмосептонекс

Масово прилаган лекарствен продукт с антисептично действие. Подходящ е за възрастни и деца, понася се добре.
С офталмосептонекс може да се лекува остър или хроничен конюнктивит, но само ако възпалението е чисто, т.е. няма “залепване” и отделяне на гной. Освен при конюнктивит този медикамент върши работа и при блефарит, т.е. възпаление на клепача (framar.bg).

Рецидивиращ конюнктивит

Рецидивиращ конюнктивит може да се наблюдава в случаите, когато възпалителният процес се повтаря често при наличието на определени условия. Най-често рецидивира алергичният конюнктивит (medicine.bg). Проблемът при тях е, че обикновено дразнителят е във външната среда и въздействието може да се ограничи до облекчаване на болестната симптоматика и укрепване на имунната система. Въпреки тези терапии присъствието на външния алерген обикновено поражда нови прояви на конюнктивит. Твърде честите възпаления обяснимо влошават здравето на зрителния апарат, възпалителните процеси се хронифицират и това се отразява върху качеството на зрителните възприятия.

Рецидивиращ конюнктивит може да се получи при сезонни “взривове” на полени във въздуха, работа в среда с химикали, може да е и последица от неглижирания синдром “сухо око” при работа с компютър.

Усложнения

Подцененият конюнктивит или възпаление, което не е лекувано правилно, може да се развие и да доведе до усложнения. Типичен негативен развой е преминаване на възпалението и върху роговицата – кератоконюнктивит, или само върху роговицата, кератит (revita.bg). Важно е заболяването да се лекува от офталмолог – единствено той може да назначи адекватна терапия при подобни усложнения. В никакъв случай не може да се разчита на самолечение, защото някои от капките, които вършат работа при обикновения конюнктивит, тук могат да навредят. Няма да е достатъчно и полезното лечение с билки. Такива ситуации са опасни с риска да се развие гноен процес, като не са изключени тежки поражения, включително загуба на око.

Епидемичен конюнктивит

Епидемичният конюнктивит се причинява от вируси; силно заразен е – лесно се предава при контакт (doctorbg.com). Най-често регистрирани са две форми на епидемичен конюнктивит – епидемичен кератоконюнктивит и фарингоконюнктивална треска. В първия случай са засегнати слизестите обвивки на окото, клепача и роговицата. Във втория инфекцията обхваща и фаринкса и е налице общо неразположение, възможно с температура.

И в двата случая заболяването започва с едното око, което е било заразено при докосване с ръка, като постепенно инфекцията преминава и върху другото. Очите са зачервени, сълзят, клепачите са отекли, възможно е да се появят точковидни кръвоизливи.

Дънов за конюнктивита

При често зачервяване на очите Петър Дънов препоръчва диета с жито – т.е. укрепване на имунната система (yoga108.info). Прави се, като 10 дни по ред се изяждат по 100 г сурово накиснато във вода жито. Зърната се дъвчат колкото може по-продължително. Друга полезна практика е рязането на лук, при което лучените пари действат антисептично и при наличието на бактериална или вирусна инфекция на очите симптомите се облекчават. 

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Изчистване при подагра и симптоми

Изчистване при подагра: ето как се прави!

Как ефективно се прави изчистване при подагра; какво означава това? Пикочна киселина и подагра: симптоми …

3 коментара

 1. Aliona Krutko

  pomognahte mnogo

  • Лекар.БГ

   Благодарим ви, Альона! Ще се радваме, ако получим и читателски мнения на тема конюнктивит, които ще ни помогнат да обогатим материала и да го допишем!

 2. Старателно,достатъчно изчерпателно написано .Благодаря за помощта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!