Тобрадекс и хомеопатия при хроничен конюнктивит
При съмнения за конюнктивит търсете офталмолога!

За конюнктивит: Хомеопатия, Тобрадекс, лайка… Лечение на вирусен конюнктивит

За конюнктивит – лечение с хомеопатия и с капки за очи Тобрадекс. Бактериален, алергичен и вирусен конюнктивит. Тобрекс. Как протича при деца и при бебе. Продължителност.

Още в текста: Връзка с ечемик на окото. Лечение с билки. С невен. С лайка. Със сребърна вода. С котешки нокът. С мед. С картоф. С кориандър. С урина. Със смрадлика. С розова вода. С черен чай. С евкалипт. Лекарства. Тобрадекс. Макситрол. Хомеоплазмин. С кърма. С офталмо септонекс. Рецидивиращ конюнктивит. Усложнения. Епидемичен конюнктивит. Дънов за конюнктивита..

За конюнктивит  лаиците – каквито са повечето от нас – смятат зачервеното око, което търкаш до болка, а то продължава да пари, нещо отвътре боде и сълзи непрекъснато. Най-общо казано – за конюнктивит е присъщо възпаление на очната лигавица. На английски и латински се пише по един и същи начин – conjunctivitis, но, разбира се, се произнася различно.

Първата ни реакция е да си купим от аптеката капки за очи с надеждата, че това всъщност не е за конюнктивит, а за някакво преходно дразнение от прашинка. Грешка!

Ако зачервяването, сълзенето, дискомфортът очевидно не са преходни – нормално е да идем при офталмолог. Да – най-вероятно става дума за конюнктивит, но от определянето на вида му зависи най-доброто и ефикасно лечение.

Конюнктивит – лечение с хомеопатия и с капки за очи

Проблемът за конюнктивит успешно може да се реши с хомеопатични средства. Този тип лечение обаче не бива в никакъв случай да е самодейност – има значение в каква фаза е даден конюнктивит, какъв е неговият причинител, дори видът на изтичащия от окото секрет – дали е бистър или гноен.

Специалистите по хомеопатия препоръчват прием по схема на продукти като аконитум 9СН, беладона 9СН, апис мелифика9СН, ферум фосфорикум9СН, фитолака9СН, еуфразия5СН. Практикува се редуване на продуктите – със забележката, че те са ефективни при ранна фаза на конюнктивит с бистър секрет (виж rehcenter.org). При нагнояване са добри меркуриус солубилис9СН, пулсатила9СН, аргентум нитрикум9СН. Ако се касае за конюнктивит от алергичен тип, най-често са прилагани апис мелифика15СН или арсеникум албум9СН.

Друг вариант за конюнктивит-лечение, по-често практикуван, е с капки за очи или гел, мехлеми. Има широк спектър от продукти, за които отново следва да се допитате до офталмолог. Така например приемлив вариант са капките тобрекс: те обаче атакуват бактериалните инфекции, докато за конюнктивит като вашия, вирусния, се  нуждаете от друг вид капки. При спазване на тези принципи – консултация със специалист и точно следване на указанията му, конюнктивитът е ефективно лечим и не развива усложнения.

конюнктивит
Заразни са бактериалният и вирусният конюнктивит

При адекватно лечение с подходящите капки и мехлеми  конюнктивит от бактериален тип обикновено е нужна седмица, а вирусният, ако не развие усложнения, минава за две.

Облекчават също промивките с лайкова запарка или стерилни влажни марлички за очи – от аптека (dr-uzunova.com). Възможно е да се наложи и подкрепа за имунната система, ако става дума за упорит конюнктивит с развиващо се паралелно друго заболяване – обикновено вирусно.

Бактериален и вирусен конюнктивит

Класификациите на болестния проблем конюнктивит обикновено следват причината за появата му; става дума за бактериален или вирусен конюнктивит. Възможен е също алергичен конюнктивит, при който дразнител е някакъв компонент от работната среда или средата на живот.

 1. За конюнктивит от бактериален тип най-често са виновни  патогенните микроорганизми Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae и Staphylococcus aureus (dr-uzunova.com). Стрептококовите инфекции са типичен причинител на бактериален конюнктивит: той започва със зачервяване на едното око и много след това инфекцията се прехвърля върху второто око. Бактериален конюнктивит причиняват и микроорганизми, предавани по полов път – за гонорея или хламидия.
 2. За конюнктивит от вирусен тип –  той се развива от стандартните за подобен тип общи инфекции аденовируси и ентеровируси. Вирусен конюнктивит може да се развие паралелно с грип или хрема. По-тежък случай, за радост и по-рядък, е конюнктивит, причинен от херпесния вирус.
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

За конюнктивит от двата типа – бактериален и вирусен, трябва да е ясно, че са заразни! Заразата се предава от човек на човек при контакт или при ползване на едни и същи вещи, например кърпи, през лятото – при плуване в басейн, но и по въздушно-капков път.

Добрата лична хигиена е един от сигурните начини да се избягва опасността. Нелекуваният правилно конюнктивит може да доведе до усложнения – след лигавицата се инфектира цялата роговица, а това не е безопасно за зрението и за здравето на окото като цяло.

Алергичният конюнктивит и конюнктивит, причинен от механичен дразнител (замърсяване на окото с частица или прашинка) не е заразен, но също изисква адекватна терапия.

Конюнктивит при бебета и деца – как протича

конюнктивит, вирусен, хомеопатия, капки
С подходящ медикамент всеки конюнктивит се овладява

За конюнктивит при бебета – трябва да се говори като за сериозен проблем, който изисква специализирано лечение. Причинител на заразата при новородени е предимно полово предаван патоген, който е наличен у майката и който заразява детето по време на раждането.

Симптомите на конюнктивит при най-малките могат да се проявят още през първите 1-2 седмици от живота им. Лекуват се адекватно на възрастта с антибиотични капки. Пренебрегването на проблема може да създаде условия за увреждания на зрението.

Отново при новородени е възможно да се прояви и химичен конюнктивит, който е резултат от болнична профилактика.

При по-големи деца са възможни както бактериален, така и вирусен конюнктивит. Мъниците, които ходят в ясли или детска градина, често си предават инфекцията поради близки контакти в затворени помещения.

Статистиката сочи, че при децата по-често срещан е бактериалният конюнктивит (spisaniemd.bg). Ако той е в особено остра форма са необходими специални грижи, понякога и хоспитализация, тъй като има опасност от увреждания на зрителните органи.

Обичайната практика за лечение на детски конюнктивит включва подобряване на хигиената, домашен режим за заразените деца и внимателни промивки с отвара от лайка. Немалко специалисти са на мнение, че в детска възраст при слаби епизоди на конюнктивит не бива да се злоупотребява с антибиотичните капки.

Връзка с ечемик на окото

Връзка на конюнктивит с ечемик на окото: да, тя съществува. Локалният възпалителен процес, който е причина да се появи характерната подутина, провокира дразнене и сърбеж на клепача. При неволно докосване, притискане или опит да се облекчи симптоматиката чрез почесване, инфекцията се усложнява. Не са редки случаите, когато непосредствено след появата на ечемик се развива и конюнктивит. Това усложнява лечението, а оздравителният процес е по-продължителен (tq-jenata.com).

Лечение с билки

Независимо от това дали даден конюнктивит е “дело” на патогенни микроорганизми или има алергичен характер, възможно е и да е резултат на механичен дразнител – терапиите с подходящи билки действат облекчаващо. Така например малко хора биха се заели да въздействат върху неприятния конюнктивит “отвътре”, т.е. чрез промяна в храненето. Оказва се, че при конюнктивит редовното пиене на сок от моркови съдейства за възстановяване на засегнатите участъци и за по-бързо преодоляване на инфекцията.

* Направете си сок от 10 супени лъжици настъргани моркови, 5 супени лъжици настъргана целина глава и по две лъжици накълцан магданоз и билката синя жлъчка. От всички компоненти – смесени – се изцежда сок, който разделяме за три приема в рамките на деня. Дозите се изпиват половин час преди хранене (zdravnitza.com).
От лековитите треви най-добре действат на очите с конюнктивит синчец, смрадлика, невен и лайка.

С невен

конюнктивит, вирусен, хомеопатия, невен
Невенът е една от полезните билки при конюнктивит

Спиртен извлек от невен може да се използва за промивки при конюнктивит, причинен от патоганни микроорганизми. Известно е, че невенът има силно антисептично и противомикробно действие; изчиства гнойни рани и подпомага овладяването на инфекции.

 • За очни промивки е по-добре да се използват охладени запарки от цветове на невен: чаена лъжица суха маса се залива с чаша вряла вода, похлупва се и се оставя да се охлади. След прецеждане се използва за промивки. Промивките се правят със специални малки чашки, които се притискат плътно до окото и клепачът се отваря многократно в самата течност. Ако невенът е приготвен под формата на спиртен извлек, с него трябва да се внимава – чашката за очни промивки се зарежда с преварена вода, в която се накапват капки извлек, 20 капки на 100 мл вода.
 • Самият извлек се приготвя, като невенът – листа и цветя, се залее в стъклен съд с медицински спирт в съотношение 1:3. Престоява така 20 дни и се прецежда, прибира се в тъмна стъклена бутилка. Използва се за дезинфекция на рани и охлузвания, а разреден е подходящ за жабурене и гаргара (senzacia.net).

С лайка

Съветите за лечение с лайка на конюнктивит са доста разнообразни. Най-просто и надеждно средство е обикновената лайкова запарка: за нея е необходима една щипка суха лайка и 200 мл вода. Лайката се попарва с врялата вода и се похлупва, докато изстине. Прецежда се и с получената запарка се зареждат чашките за очни промивки. Промивки с лайка се правят всяка вечер преди сън в продължение на три седмици (framar.bg).

Със сребърна вода

Сребърната вода, която в последно време е доста популярно средство за лечение, особено при малки деца, може да се използва за терапия при конюнктивит. Използва се по два начина: с памуче, потопено в сребърна вода, се почиства клепачът, отделно памуче за всяко око. С капкомер се поставят по 1-2 капки до 4 пъти на ден (zdravosloven.com).

мнения, отзиви, коментари, форум

С котешки нокът

Друг билков вариант за лечение на конюнктивит е с т.н. котешки нокът. Прави се отвара от една супена лъжица суха билка и 400 мл вода. Ври 5 минути, отдръпва се и се прецежда. След като изстине, от нея се накапва във всяко око по 2-3 капки два пъти дневно. Може да се използва и за промивка на клепача – външно, с памучен тампон (ezine.bg).

С мед

От качествен течен мед можем да си направим капки за очи срещу конюнктивит. Разтваряме 30 г мед в 100 г преварена вода. От разтвора капваме по една капка в болното око 2-3 пъти на ден. Лечението може да продължи от 20 до 30 дни, но е резултатно (blitz.bg).
Медът може да се прилага и като очен мехлем – с него намазваме крайчето на клепача в основата на миглите. Наистина трябва да сме сигурни, че медът не е менте!

С картоф

Картофът е удивително полезна суровина за лечение на различни болежки; от картоф може да се направи и облекчаващ компрес за очите при конюнктивит.

* Ето как: сварен, необелен картоф се размачква още горещ с 5 супени лъжици стоплено прясно мляко. Прибавя се жълтъкът от едно сурово яйце и всичко се обърква до хомогенна смес. Разстила се върху стерилна марля, сгъната няколко пъти, и се поставя за 20 минути върху затворените очи. Такъв компрес може да се прави 2-3 пъти на ден (framar.bg).

Много по лесен начин: измиваме добре един необелен пресен картоф, нарязваме го на кръгчета и с две от тях “похлупваме” очите с конюнктивит. Държим докато престане да се усеща приятна хладина.

Дайте мнение и Вие тук!

С кориандър

Една шепа листа от пресен кориандър се варят 15 минути в 250 мл вода. Отварата се охлажда и се използва за измиване на очите (doctiming.bg).

С урина

Уринотерапия при очни възпаления и по-точно при конюнктивит, това е доста спорно. Целители и привърженици на този доста екстремен терапевтичен подход съветват да се правят промивки на очите – за по-добро зрение и за терапия на възпалителни процеси. По-скоро е възможно обратното, считат представители на официалната медицина. В урината много често има болестотворни бактерии, които могат да предизвикат доста сериозни усложнения. Стандартният съвет е да не се използва урина при очни проблеми, за да не си създадете още по-сериозни (zdrave.bg).

Със смрадлика

Смрадликата е класическа билка в случаите на инфекции и възпалителни процеси. Така действа тя и при конюнктивит. Използваме запарка от смрадлика, с която правим промивки и компреси по няколко пъти на ден. Супена лъжица билка заливаме с вряла вода и похлупваме. След 3-4 часа прецеждаме и използваме по предназначение (zdravnitza.com).

Смрадлика – всичко за универсалната билка

С розова вода

Противовъзпалително действие има и класическата розова вода. Най-лесно е да си направите компрес с розова вода: потапяте в розова вода достатъчно големи късове памук и ги поставяте върху очите за 15-20 минути (arsmedica.bg).

Използвайте розовата вода като капки за очи: капвайте по 1-2 капки във всяко око 2-3 пъти на ден. Това може да се прави и профилактично, ако около вас има хора с конюнктивит: заразно е! (articlesphere.com).

С черен чай

конюнктивит, вирусен, хомеопатия, лайка
С пакетчета черен чай по-лесно понасяме конюнктивит

За терапия при конюнктивит е необходим насипен черен чай. 2-3 малки лъжички чай се запарват с чаша вряла вода и се оставят за 2-3 часа. След прецеждане запарката се използва за промиване и за компреси. Най-лесно е памучни тампони да се навлажнят с чаената запарка и да се държат върху очите по 10-15 минути. При възможност правете това 2-3 пъти дневно (zdravnitza.bg).

С евкалипт

Доста изненадващо е това, че евкалиптовото масло – свикнали сме да си мислим за него при болно гърло – помага и при конюнктивит. Необходимо е просто да капнем няколко капки върху чинийка и да се навъртаме наоколо, за да може парите от евкалипт да въздействат меко на очната лигавица (blitz.bg).

Лекарства. Тобрадекс

Разбира се – масовото поведение е да се отиде при офталмолог, след което да се изпълняват неговите препоръки. Има специални капки за очи, с чиято помощ възпалението се овладява и раздразнената лигавица се успокоява.

Тобрадекс е комбинация от кортикостероид и антибиотик; тези капки имат противовъзпалително действие – прилагането им освобождава очите от възможните патогенни микроорганизми причинители на инфекцията. Прилагането на тобрадекс при конюнктивит може да предизвика алергична реакция – сърбеж, увеличено сълзене и парене, подуване на клепача. Това е знак, че лечението на конюнктивит с тобрадекс трябва да бъде прекратено. Обикновено капките дават резултат в срок до три седмици (puls.bg).

Тобрадекс. Капки за нос, за уши и очи. По колко се слагат и как? Тобрекс

Тобрекс

Тобрекс (тобрамицин) е антибиотичен продукт под формата на капки за очи или унгвент за мазане на клепачи (framar.bg).

Капките за очи тобрекс се препоръчват при конюнктивит; дозировката и продължителността на лечението трябва да бъдат определени от офталмолог. Тези капки по условие са подходящи при възрастни и деца над една година, но при алергични реакции прилагането им се прекратява. Не се препоръчват при бременност и кърмене. Могат да причинят замъгляване на зрението за кратко, затова шофирането по време на лечение с тобрекс не се препоръчва (framar.bg).

Макситрол

Макситрол е ефективен лекарствен продукт против конюнктивит в две форми – капки за очи и мехлем. Съдържа кортикостероид и два широкоспектърни антибиотика. Съчетанието позволява да се унищожат ефективно бактериите – причинители на инфекцията, а стероидната съставка овладява възпалителния процес (framar.bg).

Лекарственият продукт не бива да се прилага дългосрочно; не е подходящ за конюнктивити, причинени от вируси и гъбички. Не е подходящ за бебета и деца.
При терапия с макситрол не трябва да се носят контактни лещи.

Макситрол или Гентазон? Капки за очи с локален антибиотик

Хомеоплазмин

Хомеоплазмин е хомеопатичен унгвент, с който се мажат клепачите при някои форми на конюнктивит. Не е универсално средство – трябва да бъде препоръчан конкретно от офталмолог. Трябва да се внимава с дозировката, тъй като съдържа борна киселина. Продуктът не е подходящ за деца на възраст под две години и половина. При наличието на разраняване по клепача или роговицата този мехлем не бива да се използва (framar.bg).

С кърма

Лечението на зачервено око – око с конюнктивит, с прясна майчина кърма е стар трик от народната медицина. Практикува се и сега с променлив успех (ladyzone.bg). Разбира се – офталмолозите са резервирани към подобна терапия (trud.bg, мнение на д-р Светослав Дойчинов от болница “Вижън”). Специалистите съветват при зачервени очи веднага след къпане в басейн да се правят промивки с тампони със сребърна вода или запарка от лайка. Ако зачервяването се появи по-късно и видимо прогресира, придружено е със сърбеж и отделяне на гной, вероятно става дума за бактериално или вирусно замърсяване и тогава вече терапията с точно определен вид капки е неизбежна.

С офталмосептонекс

Масово прилаган лекарствен продукт с антисептично действие. Подходящ е за възрастни и деца, понася се добре.
С офталмосептонекс може да се лекува остър или хроничен конюнктивит, но само ако възпалението е чисто, т.е. няма “залепване” и отделяне на гной. Освен при конюнктивит този медикамент върши работа и при блефарит, т.е. възпаление на клепача (framar.bg).

Рецидивиращ конюнктивит

Рецидивиращ конюнктивит може да се наблюдава в случаите, когато възпалителният процес се повтаря често при наличието на определени условия. Най-често рецидивира алергичният конюнктивит (medicine.bg). Проблемът при тях е, че обикновено дразнителят е във външната среда и въздействието може да се ограничи до облекчаване на болестната симптоматика и укрепване на имунната система. Въпреки тези терапии присъствието на външния алерген обикновено поражда нови прояви на конюнктивит. Твърде честите възпаления обяснимо влошават здравето на зрителния апарат, възпалителните процеси се хронифицират и това се отразява върху качеството на зрителните възприятия.

Рецидивиращ конюнктивит може да се получи при сезонни “взривове” на полени във въздуха, работа в среда с химикали, може да е и последица от неглижирания синдром “сухо око” при работа с компютър.

Усложнения

Подцененият конюнктивит или възпаление, което не е лекувано правилно, може да се развие и да доведе до усложнения. Типичен негативен развой е преминаване на възпалението и върху роговицата – кератоконюнктивит, или само върху роговицата, кератит (revita.bg). Важно е заболяването да се лекува от офталмолог – единствено той може да назначи адекватна терапия при подобни усложнения. В никакъв случай не може да се разчита на самолечение, защото някои от капките, които вършат работа при обикновения конюнктивит, тук могат да навредят. Няма да е достатъчно и полезното лечение с билки. Такива ситуации са опасни с риска да се развие гноен процес, като не са изключени тежки поражения, включително загуба на око.

Епидемичен конюнктивит

Епидемичният конюнктивит се причинява от вируси; силно заразен е – лесно се предава при контакт (doctorbg.com). Най-често регистрирани са две форми на епидемичен конюнктивит – епидемичен кератоконюнктивит и фарингоконюнктивална треска. В първия случай са засегнати слизестите обвивки на окото, клепача и роговицата. Във втория инфекцията обхваща и фаринкса и е налице общо неразположение, възможно с температура.

И в двата случая заболяването започва с едното око, което е било заразено при докосване с ръка, като постепенно инфекцията преминава и върху другото. Очите са зачервени, сълзят, клепачите са отекли, възможно е да се появят точковидни кръвоизливи.

Дънов за конюнктивита

При често зачервяване на очите Петър Дънов препоръчва диета с жито – т.е. укрепване на имунната система (yoga108.info). Прави се, като 10 дни по ред се изяждат по 100 г сурово накиснато във вода жито. Зърната се дъвчат колкото може по-продължително. Друга полезна практика е рязането на лук, при което лучените пари действат антисептично и при наличието на бактериална или вирусна инфекция на очите симптомите се облекчават. 

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

muskuli-03

Схващане на бедрения мускул. Втвърдяване и стягане на мускулите на краката

Какво да правим за и против стягане и втвърдяване на мускулите на краката. Крампи и …

3 Мнения

 1. Aliona Krutko

  pomognahte mnogo

  • Лекар.БГ

   Благодарим ви, Альона! Ще се радваме, ако получим и читателски мнения на тема конюнктивит, които ще ни помогнат да обогатим материала и да го допишем!

 2. Старателно,достатъчно изчерпателно написано .Благодаря за помощта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.