Хормоните могат да спасяват, но и да съсипват животи

Хормоните са биологично активни вещества, отделяни от жлезите с вътрешна секреция. Те са важни регулатори на обмяната на веществата и функциите на целия организъм.

Основните жлези с вътрешна секреция са хипофизата, щитовидната жлеза, паращитовидните, надбъбречната, задстомашната и половите жлези. Всяка жлеза с вътрешна секреция отделя хормони. Тези хормони, както и синтетичните им аналози, много често се използват за лечение. Лекарите ги назначават, когато собствените жлези изработват недостатъчно хормони, например при инсулин или диабет.

Но когато се говори за опасността от усложнения от хормонална терапия, се имат предвид синтетичните хормонални препарати. А най-голяма опасност внушават препаратите от глюкокортикостероидни хормони.

Ефективните противоалергични и противовъзпалителни средства

Препаратите от глюкокортикостероидни хормони са натурални и синтетични. Първият вид се отделят от жлезите с вътрешна секреция на животните. Вторият вид, който е най-разпространен, са синтетичните аналози на хормоните. И едните, и другите се произвеждат в различни форми – инжекции, таблетки, инхалации и т.н. При бронхиална астма например се приемат инхалационни препарати, при кожни заболявания – във вид на мехлеми и гелове, а при артрита – като инжекции, поставяни директно в ставите.

За по-просто ги наричат стероидни хормони или кортикостероиди, въпреки че не е правилно

Глюкокортикостероидните хормони от надбъбречната жлеза притежават някои уникални свойства, затова се използват за лечение на различни заболявания – полиартрити, бронхиална астма, екзема и др. Днес няма по-ефикасни противоалергични и противовъзпалителни средства. В частност глюкокортикостероидните са много ефикасни и при сериозни автоимунни заболявания – когато агресията на имунната система е насочена против собствените тъкани. Освен това те притежават антитоксични свойства.

Вече половин век глюкокортикостероидните препарати помагат да се спаси животът на много хора, които по-рано са били обречени. Пациентите с алергични заболявания, приемащи хормони, си остават работоспособни, водят нормален начин на живот. Така че някои хора просто трябва на всяка цена да приемат такива препарати.Но в редица случаи продължителното приемане на големи дози глюкокортикостероиди води до сериозни усложнения.

Дайте мнение и Вие тук!

Усложнения след продължителен прием на глюкокортикостероидни препарати

  1. Може да се предизвика нарушение на мастната обмяна. За да не се натрупат излишни килограми, трябва постоянно да се следи теглото и калорийността на храната.
  2. Могат да се появят ерозии и язви в стомашно-чревния тракт. Ако човек е имал язвена болест по-рано, тя може да се обостри. Ако има склонност към повишена киселинност на стомашния сок, таблетките трябва да се приемат само след ядене. Може да се приемат наред с препарати, защитаващи лигавицата на стомаха.
  3. Могат да предизвикат повишаване на захарта в кръвта почти до развитие на така наречения стероиден диабет. Поне три пъти на месеца трябва да давате кръв за изследване нивото на захарта.
  4. Възможно е да се повиши кръвното налягане, затова трябва да се контролира нивото му.
  5. Глюкокортикостероидните препарати предизвикват задържане в организма на натрий и в същото време отделяне на калий. Така се задържат течности в организма и се появяват отоци. По-добре не употребявайте сол и наблягайте на продукти с диуретични свойства – копър, магданоз, диня и други. А дефицитът на калий може да доведе до сърцебиене и силна слабост, затова яжте картофи и приемайте препарати с калий.
  6. Не е изключено да се развие възрастова катаракта.
  7. Глюкокортикостероидните хормони понижават имунитета и това също трябва да се има предвид, затова в случай на инфекции се приемат с антибактериални средства.
  8. Ако дълго време се правят инхалации със стероидни средства, може да се стигне до гъбично увреждане на бронхите.
  9. Те повишават съсирваемостта на кръвта, затова лекуващият лекар трябва да изхожда от опасността от тромбози при определяне дозата на стероидните средства.
  10. Нежелателно е те да се приемат и при туберкулоза, защото може да се обостри заболяването.

Друго, което трябва да знаете за глюкокортикостероидните препарати, е това, че те не трябва рязко да се намаляват или да се прекратява приемът им. Това става постепенно, за да не се обострят заболяванията.

В заключение: глюкокортикостероидните препарати са ефикасно, но много силно средство и към това трябва и лекари, и пациенти да се отнасят сериозно.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Прием на естроген на хапчета и билки, цена

Естроген. Прием на таблетки и билки. Странични ефекти и роля на хормона

Действие на хормона естроген при мъже и при жени. Прием на билки или таблетки (хапчета, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!