цена на медикаментозен аборт и аборт с вакуум
Каква е реалната цена на един медикаментозен аборт или аборт с вакуум? Със сигурност е повече от 190 лева!

Изпитанието аборт: Цена. С хапче и вакуум. Възможните му последици

Аборт с вакуум и с хапчета. Каква цена плаща жената, решена на аборт. Спонтанен аборт – признаци. Цикъл след аборт. Кървене след аборт. Възстановяване. Други особености на живота след аборт.

Още в текста: Забременяване – възможно ли е и как. Какво е мисед аборт – причини и симптоми, до коя седмица се случва. Възстановяване и забременяване. До кой месец се прави аборт. Още за аборт по медицински показания. Смъртоносното хапче цитотек. Престъплението криминален аборт. 

Тази тема – аборт и възможните последици от него, на практика е без брегове. Можеш да говориш за и против извършването на аборт, кой може да вземе решението за аборт, струва ли си да предприемеш аборт и ако “да” – кой е най-безопасният начин.

Практиките на народната медицина по цял свят съдържат и “технологии” за аборт или прекъсване на нежеланата бременност: от билкови отвари – до използването на режещи или остри предмети. Ако смеем да говорим за еволюция в тази област, идеята е при аборт да се сведат до минимум рисковете за здравето и живота на жената.

Аборт с вакуум и с хапчета

Как се прави това днес? Сайтът abort.bg предлага доста натуралистични, но точни описания на процедурите при видовете аборт. По-добре е хората със слаби нерви изобщо да не ги четат, защото непременно ще се фиксират върху моралната страна на един аборт.

Стандартната представа за аборт е свързана с традиционен хирургичен метод – кюрета, която влиза в теб и изчиства, изстъргва стените на матката от развиващия се зародиш. Операцията се счита за отработена и не трае дълго, възстановяването е сравнително бързо.

Тук веднага ще ви дойдат на ум разкази за неволни пробиви на матката при кюретирането, за последващи възпаления, които правят абортиралата жена безплодна завинаги.

По тази причина “нишата” се е развивала към търсене на сигурни начини с по-малко рискове. Ето два от тях, към които има определено висок интерес:

  1. Аборт с вакуум (вакуум аспирация): изсмукване от матката на оплодената яйцеклетка, зародиша, чрез специална вакуум помпа. Този метод се счита за най-безопасен: премахнат е рискът от нараняване стените на матката и мускулатурата, избягва се опасността от последващи инфекции и кръвоизливи.
    Операцията е кратка – около 10 минути; възможно е да се изпълни и само с локална упойка. Аборт с вакуум има място, ако бременността е до незавършена пета гестационна седмица (от domuschievi.com).
  2. Аборт с хапчета (химически, медикаментозен аборт): прием на препарат, медикамент, специален продукт, който предизвиква умъртвяване на плода и спонтанното му изхвърляне. Според описание от sexnature.org този аборт също е възможен в ранните етапи на бременността – бременност до четири завършени седмици или закъснение на цикъла до 15 дни.
    Аборт с хапчета, както и този с вакуум, е редно да се прави само в медицинско заведение. След като се вземе решението за аборт, бременната жена изпива примерно хапчето RU 486. На следващия ден тя трябва да поеме капсула простагландин или да бъде инжектирана със съответната доза от този препарат.
    Задължително остава в медицинското заведение под наблюдение и в рамките на 3 до 48 часа изхвърля нежелания плод. Този етап се изразява в обилно кървене със съсиреци.
    След като медицинският екип установи, че състоянието на тази жена позволява, тя може да се прибере. Кървенето затихва до 12 дни.

Цената на един аборт

аборт с вакуум или с хапчета? цена
При аборт с вакуум рисковете са най-малко

Може би е анахронично да се говори за това във време, когато всяко нещо си има цена и е достъпно за един или друг човек именно в зависимост от цената, която е готов да плати той за него.

Тук става дума не за парите, а за другата цена – извън финикийските знаци. Съвременната медицина е достатъчно развита – така че по принцип да ограничи причините за аборт чрез превенция: просвета, контрацепция.

Дори когато е налице една нежелана бременност, има начин тя да бъде прекъсната физически безопасно. Специалистите уверяват, че процентът на лекарските грешки е минимален, опасността от фатални кръвоизливи и инфекции – почти изключена.

“Демир

И все пак: какви последици за здравето може да има един аборт?

Ето най-честите усложнения при аборт според ag-specialist.com:

  • задържане в матката на части от плода – проявява се чрез болки и кървене;
  • инфекция – кървене, болки, температура; по-късно усложнение може да се окаже запушването на тръбите вследствие на инфекцията;
  • синехии – слепване на вътрешните стени на матката;
  • разкъсвания на маточната шийка.

Експертното аг-мнение е, че и при спазването на всички предпазни мерки в 5% от случаите на аборт се получават някакви усложнения.

И пак за цената на един аборт:

хапче за аборт може да увреди плода ви
Каква е истинската цена на един аборт?

Здравната каса не плаща за аборт по желание. Базовата цена на вакуум аборт в частна клиника започва от 190 лв. При жените на възраст над 35 години обаче всеки аборт може да бъде квалифициран като аборт по медицински показания – в такъв случай плащането се поема от касата.

Един съвет: ако все пак сте изправени пред дилемата “да родя или не” – дайте шанс на един нов живот. Ако това наистина не е възможно по ваша си причина – направете аборт цивилизовано, в медицинско заведение и под лекарски контрол. Защото всяка самодейност тук наистина може да има много висока цена.

Представете си и такъв казус: действате тайно с хапчета “от сигурно място”. Прокървявате и сте убедени, че всичко е приключило благополучно. Но след известно време разбирате, че детето във вас е живо. И го раждате. И знаете добре, че аномалиите, с които е дошло на бял свят, са ваш грях.

Спонтанен аборт – признаци

За спонтанен аборт се говори в случаите, когато бременността е желана, но по различни причини прекъсва в първата си половина и плодът не може да бъде износен. Медицинската статистика дори сочи, че в 30 до 50% от забременяванията такъв спонтанен аборт се случва още в първите дни или седмици, понякога без жената да разбере за състоянието си (ag-specialist.com).

Причините за подобни несполуки са множество и въпреки натрупаната информация по въпроса – медицината не всеки път е в състояние да определи защо се е случило това. Все пак може да се направи класификация на най-често въздействащите фактори за спонтанен аборт. Ето кои са те:

  • Аномалии на матката – отклонения в правилното развитие на органа, наличие на миома и пр.;
  • Генетични аномалии и дефекти във формирането и развитието на плода;
  • Хормонален дисбаланс;
  • Вирусни или бактериални инфекции;
  • Имунологична реакция на майчиния организъм – плодът се възприема и отхвърля като чуждо тяло;
  • Токсикози под въздействието на фактори от околната среда;
  • Повишено кръвосъсирване, запушване на отговорни за храненето на плода кръвоносни съдове;
  • Хронични заболявания на бременната – например диабет.

Ето и кои са първите признаци на един спонтанен аборт:

Спазми/ болки, вагинално кървене (pregnancy.medical.bg). Първоначално може да се почувства теглене в долната част на корема, болезнено присвиване, прехождащо в спазми, болезнени контракции. Те са с различна интензивност и продължителност; учестяването и удължаването им свидетелства за повишен риск от спонтанен аборт (bremennost.bg). Ако интервалът на болката е в диапазона 20 до 5 минути и е налична болка в кръста/гърба, не би трябвало да чакате да ви мине, а вече да сте потърсили лекарска помощ.

Най-често при такива болки са налице и други признаци – кървене, като изтичащият секрет е с различно оцветяване, от розов до почти черен; изтичане на околоплодни води при по-напреднала бременност; отсъствие на други признаци на бременността – движения на плода, напрегнатост на гърдите и пр.

Тревожен сигнал за възможен спонтанен аборт може да бъде и усиленото отделяне на вагинална слуз – бяла или обагрена в розово; висока температура; необяснимо намаляване на теглото.

Всяко отклонение от нормалните за започналата бременност усещания трябва да се обсъждат с медицинско лице, особено когато става дума за първа бременност.

Цикъл след аборт

Възстановяването на редовния месечен цикъл след аборт следва стандартна схема само в най-общ смисъл; т.е. приема се за нормално той да се възстанови в рамките на 30 до 45 дни. Броенето започва от деня след съответния аборт, бил той спонтанен или принудителен. Ако това не се случи след 45-ия ден, е необходимо да се направят изследвания и евентуално лечение (bremennost.bg).

Говори се за най-общо следване на стандартна схема, тъй като всеки женски организъм реагира индивидуално на посочените събития. Освен това има значение дали абортът е бил спонтанен или извършен по желание или по медицински показания, какъв тип ивнелвенция е бил приложен, имало ли е усложнения след състоялия се аборт и пр.

Кървене след аборт

Независимо от вида на състоялия се аборт, след него е нормално да има вагинално кървене за период от средно около две седмици. Нерядко той е по-дълъг, особено ако бременността е прекратена в по-напреднала фаза (bremennost.bg). Най-често в първите дни след събитието кървенето е по-силно от обичайното за месечен цикъл и е придружено със специфични болки; и двата симптома при нормален оздравителен процес отслабват с всеки изминал ден. Възможна е също единична поява на съсиреци.

Дайте мнение и Вие тук!

Тревожно е положението, ако кървенето и болките се усилват, вместо да отслабват, и се усещат болезнени контракции с често изхвърляне на съсиреци. Ако се налага да се сменят дамски превръзки два пъти в рамките на един час, и това състояние се задържи повече от два часа, на всяка цена потърсете медицинско съдействие!

Възстановяване

Специалистите неслучайно акцентират върху първия месец след претърпян аборт, тъй като той е много важен за здравето и емоционалното равновесие на жената в живота й след това. Това е време, в което жената трябва да изпълнява съветите на лекарите си, да приема необходимите медикаменти и да спазва някои съществени ограничения до пълното възстановяване на репродуктивната система и организма си като цяло.

Обикновено след прекъсване на бременност по желание или по медицински показания се препоръчва прием на витамини и антибиотици за предотвратяване на инфекции и усложнения от възпалителни процеси (live4x.ru). Ограничават се заниманията, изискващи физическо натоварване или понасяне на стрес, напрежения, силни вълнения. Спазва се стриктна лична хигиена; не се препоръчват вана и сауна, плуване, пребиваване на студено или излагане на слънце.

Един месец след аборт не бива да се общува интимно; въпреки това е препоръчителен прием на орални контрацептиви, тъй като те съдействат за възстановяване на хормоналния баланс и стабилизирането на редовен месечен цикъл. Най-често приемът им продължава 3-4 месеца.

Прекъсването на една бременност, било то спонтанно или принудително, винаги има емоционален и психологически резонанс у потърпевшата жена. Ако бременността е била желана и се прекрати спонтанно, това може да провокира риск от депресии и обсесивно-компулсивно разстройство, което да се отрази върху следващи опити за забременяване. Подобни събития влияят върху отношенията на родителската двойка, отношенията родители-деца, роднини и пр. нещата са доста деликатни и в случаите на нежелана бременност и аборт по желание. Периодът на възстановяване след аборт непременно трябва да включва и грижа за психо-емоционална подкрепа на неосъществената майка, независимо от характера и причините за този епизод.

Други особености на живота след аборт

Освен грижите за физиологично възстановяване след аборт, особено важен е акцентът върху взаимоотношенията на двойката, в семейството и пр. В някои случаи се стига до отхвърляне, редукция на социалния живот, психо разстройства и трайна промяна в начина на живот. Точно по тази причина на аборта не може и не бива да се гледа като на обикновена медицинска интервенция или здравословен проблем, който с помощта на медицината може да се преодолее за определено време.

Понякога последиците от един аборт оставят отпечатък върху човешките взаимоотношения и поведение за години и дори за цял живот.

Забременяване – възможно ли е и как

Претърпените аборти в повечето случаи не би трябвало да са пречка за последващо забременяване. Ако все пак е налице поредица от спонтанни аборти, очевидно има здравословен проблем и най-често след подходяща терапия той се преодолява (bremennost.bg). Все пак има и такива случаи, при които здрава жена, претърпяла спонтанен аборт, има сериозни страхове за бъдеща бременност и това емоционално и психическо натоварване изиграват ролята на задържащ фактор.

При желан аборт, особено от типа на т.н. криминални аборти, са възможни усложнения от друг тип – инфекции, възпаления с последици за здравето на репродуктивната система; това въздейства в силна степен върху способността за забременяване в бъдеще.

Какво е мисед аборт – причини и симптоми, до коя седмица се случва

Мисед аборт или “задържан” аборт се наблюдава, ако плодът е загинал, но остава в матката в продължение на седмици или месеци (mamatatkoiaz.bg). Причините за загиване на плода вече коментирахме при темата “спонтанен аборт”: те са същите, които причиняват и изхвърлянето на бебето от майчиния организъм. Все още има доста неясноти около причините за задържането на мъртвия плод в майчината утроба.

Самият факт на това задържане е свързан с доста рискове за майчиния организъм. Ако се касае за ранен етап от бременността – до третия месец, е възможно загиналият плод да се резорбира. В по-напреднала фаза не е изключено продължителното пребиваване в майчината утроба да превърне фетуса в мумия, много рядко да доведе до петрифицирането, “вкаменяването” му.

Ако матката при мисед аборт не се освободи от мъртвия плод спонтанно, се предприема инструментално премахване, интервенция. Тук има повишена опасност от масиран кръвоизлив, тъй като маточните стени нямат обичайната си еластичност, а е възможно състоянието да е причинило понижена способност за съсирване на кръвта. За избягване на негативни развития преди всяка намеса в подобни случаи се правят точни кръвни изследвания, за да се избегнат описаните възможности. Принципна е позицията матката да бъде освободена до четири седмици след смъртта на плода.

Възстановяване и забременяване

Възстановяването след аборт е индивидуално и зависи от множество фактори, сред които са причините за състоялия се аборт, начин на осъществяването му – ако е принудителен, общо здравословно състояние, фаза на прекъснатата бременност, настъпили усложнения след въпросния аборт – или успешното им избягване, и др.

Ако се касае за млада, здрава жена, която е абортирала в рамките на първите 8 седмици от бременността, забременяването може да се случи след възстановяването на нормалния месечен цикъл (bremennost.bg). Ако събитието е било след този срок, специалистите съветват да се изчакат най-малко два редовни месечни цикъла преди опитите за бебе. Най-често препоръчваният възстановителен срок все пак си остават класическите 6 календарни месеца.

До кой месец се прави аборт

Регламентът определя като правомерно прекъсването на бременността до 12-та гестационна седмица – т.е. три месеца след първия ден на последната менструация (mamatatkoiaz.bg). Опитните АГ-специалисти се справят и с по-напреднала бременност, например до 16-та седмица, ако става дума за аборт по медицински показания.

Практиката сочи, че ако тази мярка е решено да се предприеме, това трябва да стане колкото може по-рано. Операцията преминава по правило по-леко, рисковете са по-малки и възстановяването е по-бързо.

Още за аборт по медицински показания

Аборт по медицински показания се извършва до 20-та гестационна седмица; правилото е – ако развитието на бременността застрашава здравето и живота на бременната жена или ако се установят тежки аномалии в плода (lex.bg). Съществува определен ред за установяване на причините за прекъсването на рискова бременност, провеждане на прегледи и изследвания, подготвяне на документи и пр.

Съществува и регламент на заболяванията, които могат да са причина за прекъсване на бременността по медицински показания. Сред тях са тежки отклонения на сърдечно-съдовата система, хипертония, съдови заболявания, дихателна и белодробно-сърдечна недостатъчност, тежки хронични заболявания на белите дробове, на отделителната система – включително при трансплантиран бъбрек, тежки страдания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и панкреаса, злокачествени тумори, заболявания на щитовидната, надбъбречните жлези и хипофизата, диабет, заболявания на кръвта – включително злокачествени, състояния след лъчева терапия, туберкулоза – различни форми, тежки очни заболявания, тежки токсикози на ранната бременност –неподдаващи се на лечение и застрашаващи живота на бременната, сифилис, нервни и психични заболявания, тежки дерматози, заболявания на централната и периферната нервна система и др.

Смъртоносното хапче цитотек

Цитотек е медикамент, използван в гастроентерологията – предпазва стомашната лигавица при остър гастрит и язва (hospital.bg). Публична тайна обаче е, че хапчето цитотек се използва за предизвикване на аборт в ранна фаза на бременността, прилага се и за предизвикване на контракции и ускоряване на ражданията.

Медикаментът няма официална благословия за подобни приложения; в мрежата обаче има редица твърдения, че всъщност цитотек се използва за медикаментозен аборт в не една частна клиника, а в държавните болници се препоръчва за по-бързо раждане. Във втория случай има риск от предозиране, тъй като хапчето цитотек е от 200 мг, а за усилване на контракциите са необходими само 25 мг. При високи дози може да се създадат опасни ситуации за майката и за бебето.

Абортът с цитотек е от типа медикаментозни, към които лекарите имат доста резерви. Работата е там, че при аборт с цитотек е възможно да се получат тежки кръвоизливи или в матката да останат части от ембриона. Последиците могат да са животозастрашаващи. Според някои твърдения цитотек е възможно да се намери “с връзки” и да се направи аборт вкъщи: лош избор, висок риск и на практика криминален аборт.

Престъплението криминален аборт

Криминален аборт обикновено се извършва когато бременността е нежелана по една или друга причина, а липсват легитимни причини за прекъсването й в здравно заведение. Или ако бременната не иска да се разбере за състоянието й, крие се (framar.bg). Именно тогава се търсят варианти за тайно прекъсване на бременността, което може да бъде извършено от лекар извън болница или клиника, или от лице без медицинска правоспособност.

Криминалният аборт е деяние, включено в Наказателния кодекс. Извършителят му може да получи ефективна присъда – до 5 години затвор ако е лекар, или до 8 ако е немедицинско лице. В случай на смърт на бременната жена наказанието може да достигне до 12 години и да се отнеме лекарска правоспособност.

Първоначално публикувано на:25.11.2014 @ 12:40

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Панцеф

Панцеф (цефиксим): антибиотик за опасни инфекции

Начини на приложение и рискове при употреба на панцеф (цефиксим). Антибиотик при гонорея (трипер). При …

9 Мнения

  1. Не желая бебето, искам аборт да платя, не желая, не искам бебето, много моля, пиши ми отговор, да знам!

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Емине Дишли! Коментарът ви ни провокира да допишем публикацията с отговори на въпроси относно цената и последствията от всеки медикаментозен аборт или аборт с вакуум, които биха могли да ви заинтересуват!

      • z draveite iskam da popitam za tezi xapcheta bremenasam v 6 mesec I vopshte nqma kak dago rodq salaam I imam be be na edna godinka rodix sekcio Iskam ako moje dami kajete za tova xapche vaginalno za umartvqvane na ploda

    • албена манова

      Здравейте,
      Случайно или не , попадайки на Вашия сайт , прочетох доста лични истории и аз реших да се опитам съвсем простичко да споделя своята.
      Според мен , най-важното при вземането на решение за аборт е първоначалната консултация да бъде проведена не само със специалист -гинеколог , но да е направена с такъв , който проявява лична загриженост и целенасочена отговорност и към майката ,с нейното здравословно и емоционално състояние ,но и към отношението й към плода , защото може би второто е дори по-важно .
      Аз бях правила аборт и преди да се запозная с д-р Домусчиев , беше страшно и исках да вярвам , че никога повече няма да ми се наложи да мина през целия този ад и всичките тревоги и душевни празноти , които води след себе си , но не би !
      Бях ужасена , когато влязох в клиниката и се срещнах с екипа за първи път , и нямаше причина да криех това .
      За мое голямо учудване ме посрещнаха с разбиране и чисто човешка топлота , да,съпричастна топлота !
      Показаха ми клиниката , последна дума на стерилност и най-висококачествена апаратура , успокоиха ме като ми разказаха как минава всичко , колко е бързо и най-вече безболезнено , повярвах им , наистина !
      Но , за мое голяма учудване , д-р Домусчиев ми предложи личен разговор , насаме .
      Говорихме спокойно и уверено , споделих му грижите и безпокойствата си и сякаш тревогите ми ставаха все по-незначителни , а спокойствието от личната му загриженост все по-завладяващо!
      Нямам думи да опиша състоянието си при излизане от клиниката , но определено разбрах , че аборта не е единственото решение.
      Споделям го не за да направя реклама , макар че съм безкрайно признателна в случая!
      Споделям го с надеждата , че преди да вземете последното решение , жени , потърсете правилния специалист ,този който ще погледне на Вас с лично отношение и отговорност, този който ще прецени правилно емоционалното Ви състояние и преди , а и след това , този който ще потърси и намери правилното решение , с Вас !
      Пожелавам Ви го от сърце !

  2. Мария Вълчева

    Лекарите, които правят аборти са съучасници в убийство.Има ли оправдание за убийството?
    Мисля, че съучастниците в убийство също са подсъдни.
    Ама бебето им пречело на собствения живот.Ако убивахме всеки, който ни пречи….
    Господ няма да ви прости, ако не престанете да убивате малки хора.

    • Николина Славчева

      Уважаеми лекари !
      Вие често спасявате живот, но и често отнемате живот и то на невинни създания, които още не са видели светлината на деня и не почуваствали майчина ласка. Защо, с каква цел убивате невинни създания??? Цената на това убийство е само 190 лева ??? Може би ще се запитате защо пиша това/ отговора е следния / бях младо 17 годишно момиче когато бях принудена от майка ми насила да убия първото си дете. Без консултации от страна на специалсти гинеколози за извършеното с мен, за последствията които ще преобразят живота ми. Бях непълнолетна, никой не ме попита искам ли, или не. Решаваше моята майка !! Това беше фаталния ден в живота ми за който плащам жестока цена цял живот. Сигурно съм от тези 5 процента, които горе пишете, но това беше първото и последното ми дете. Всяка вечер то идва в съня ми и пита защо ??? Чувството за вина е огромно, болката се увеличава със всяка следваща година, вече съм възрастна жена, самотата и липсата на детето ми убива !!! Цената, с което майка ми плати за моя разбит живот беше само ПЕТ лева. Може би, ако някое момиче като мен преди толкова много години прочете писаното от мен тук ще се размисли и даде шанс на своето дете за живот и така ще спася поне един живот ! Не убивайте неродените деца, вие не само убивате детето, вие убивате в случая и психиката на майката и то за цял живот. А вие момичета, вие оставате не без деца, а оставате майки на едно мъртво дете ! Съдбата не прощава !!!

  3. Даринка

    Правих аборт по желание на 25.05.2017г. кървенето ми спря на 03.06. но на 08.06 отново получавам кървене , възможно ли е това да е МЦ ??? Доктора ми каза 30 дни след аборта , че ще ми дойде .

  4. Аборт с вакум се прави до 12 г.с не до 5 гестационна седмица както сте писали! Аз лично мисля че това е най сигурния и безопасен начин за една жена.Всичко приключва за 10 мин излизаш от упойката и си тръгваш имаш леко кървене ден два.За разлика от медикаментозен аборт там те тъпчат с хапчета 3-4 дена болки силно кървене ужас!!!!

  5. Снежана

    Здравейте на 19 04 ми престои аборт много ме е страх бременна съм на 2рия месец много съм безпокойна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *