пчелен клей

Пчелен клей. Ползи и рецепти. Приложение, продукти и цени

Пчелен клей и прополис: едно и също ли е? Лечебни свойства на продукта пчелен клей. Как да го използваме. Рецепти за терапии с пчелен клей. Може ли да навреди и от какво да се пазим

Пчелен клей: този продукт има особена популярност. Веществото е с доказани цеебни свойства и в това отношение отстъпва единствено на натуралния мед. Как правилно да използваме този продукт? При какви патологии можем да разчитаме на неговата помощ? За да си отговорим на тези въпроси, първо трябва да опознаем “обекта”. И така: що е пчелен клей?

Какво е пчелен клей? Има ли разлика с прополис?

Названието “пчелен клей” често срещаме като еднозначно с “прополис”. Терминът “прополис” е съчетание от две гръцки думи, които в превод означават дословно – “защита на града”. Именно това е основната функция на коментирания пчелен клей. Веществото се взема за укрепване на имунната система, за качествена защита на вътрешното ни пространство от патогенни микроби.
Натуралният пчелен клей е резултат от работата на пчелите работнички. Състои се от смолисти вещества, събрани от цветни и дървесни пъпки. Тези компоненти се смесват с пчелни секрети, восък и цветен прашец. Цветът на прополиса, химичният му състав варират в зависимост от основната суровина. Смолистата съставка може да е жълто-зеленикава, наситено червена или тъмно кафява.

Ползи и лечебни свойства

За целебните свойства на прополиса се споменава още в писмените източници от Древен Египет. Използвали са ги и целителите от Вавилон и Древна Гърция. В старославянските лечебници също могат да се намерят описания на лековития пчелен клей, който бил използван при екземи, простуди и болки в ставите.

  • Какво лекува човечеството с пчелен клей в днешно време? Списъкът с патологиите, при които помага прополисът, е невероятно обширен. Именно това е причината в минали времена да се приписват на продукта магически свойства. Все пак множеството случаи на лечение с прополис могат да се сведат до групите заболявания, които се повлияват от въздействието му. Това са кожата, дихателната система, женската и мъжката репродуктивна система, храносмилането, зрението, опорно-двигателният апарат, както и болестни състояния на устната кухина и зъбите, на главния мозък, на кръвта. И всичко това е възможно благодарение на около 300 полезни съставки в клея.
пчелен клей
Чистият пчелен клей намира приложение в множество терапии
За имунитет

Доказано – прополисът под формата на извлек, тинктура подкрепя имунната система и подобрява антиоксидантната защита на организма. С помощта на пчелния клей може да се ускори имунният отговор при инвазия на патогенни микроби, като по този начин се предотвратява някакво заразно заболяване или инфекция, а при вече отключен болестен процес той бива преодолян по-леко и без последици.

За състоянието на имунната система има значение и фактът, че с приема на пчелен клей организмът се зарежда с микроелементи и витамини, като особено важно е присъствието в продукта на витамините А, В1, В2 и В3, и още – на 16 аминокиселини с участие в оптимизирането на енергийните нива на организма.

При кашлица

Пчелен клей под формата на спиртна или водна тинктура се използва при простуда с кашлица, ангина, бронхит. Облекчаващо действат гаргарите с такъв продукт; ето как се правят:

  • В половин чаша вода се сипва супена лъжица спиртен извлек – за възрастни, или воден – за деца; гаргарата се прави 5-6 пъти дневно. Помага и т.н прополисово мляко (рецептата следва по-долу). От този продукт е достатъчно да се взема три пъти дневно по една чаена лъжичка.
  • При кашлица определено помага спиртният извлек – приема се разтвор от половин чаша вода и 10 капки тинктура; прави се три пъти дневно в продължение на седмица. Задържаните секрети се втечняват и изхвърлят при кашляне по-бързо, ако заедно с това гърдите се мажат с прополисов мехлем.
  • Ето още едно решение срещу кашлицата: супена лъжица жълт кантарион заливаме с чаша вряла вода; след половин час прецеждаме и добавяме 50 капки клеева тинктура. Пием на глътки.
При язва

За овладяване на възпалението на стомашната лигавица, както и за обезболяване, специалистите препоръчват прием на водна настойка с пчелен клей. Взема се три пъти дневно, по една супена лъжица в продължение на месец.

С по-слаба популярност е един друг продукт с пчелен клей – т.н. прополисово масло; то също може да се приготви в домашни условия. Това масло е в състояние да подейства оздравяващо дори на хроничните язви на стомаха. Трябва само да се гълта три пъти дневно по една чаена лъжичка от маслото. Предпазването от рецидив на стомашната язва става, като тази схема с трикратния прием на прополисово масло се изпълнява през ден, редовно, в продължение на една година.

При синузит, при хрема

Хрема и синузит могат да се лекуват с водна настойка от прополис, или с разредена клеева тинктура. Допуска се накапване в двете ноздри на по 2-3 капки водна настойка, пет пъти дневно. Носовите кухини могат да се промиват два пъти дневно със солена вода, като разтворът се приготвя от чаша топла вода и чаена лъжичка сол.

Ако имаме работа с хроничен синузит, помагат апликациите с прополисова маз. Може също в носа да се поставят за по десетина минути малки памучни тампони, намазани с прополисов мехлем.

За дъвчене
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Най-простият лечебен метод с пчелен клей е да се дъвчат малки парченца от смолистия продукт. Тази терапия не изисква специална подготовка и затова е предпочитана от много пациенти. Как се прави? Парченцата се слагат в устата и се дъвчат, като се поглъща само “обогатената” слюнка. Това може да се прави три пъти дневно, след хранене.

За венци, при пародонтоза

При гингивит, стоматит, пародонтит се препоръчва два пъти дневно жабурене с водна настойка от пчелен клей. Процедурата се изпълнява, след като зъбите се измият внимателно с четка и паста.

При зъбобол

Зъбоболът може да се неутрализира с помощта на тампон, навлажнен със спиртна настойка от пчелен клей. Тампонът се поставя в болната точка и се държи до отслабване на болката. Облекчава и обтриването с такъв тампон на зоната около болния зъб.

пчелен клей
Настойките от прополис помагат при зъбобол и кървящи венци

Такава техника помага и срещу кървене на венците.

За стомах, при гастрит или киселини

Лечението с пчелен клей може да даде позитивни резултати при гастрит още след едноседмична терапия. Лечителите обаче препоръчват тя да се поддържа 2-3, а в някои случаи и 4 месеца. Ето и същността на тази терапия: три пъти дневно – един час преди хранене, се приема по една супена лъжица водна настойка от пчелен клей.

  • При гастродуоденит и колит водната настойка също помага, но по-добре е да се заложи на медения прополис или на млякото с пчелен клей. Избраният продукт се взема три пъти дневно – по една чаена лъжичка, в продължение на три-четири седмици. По този начин трактът се прочиства от патогенни микроорганизми, инфекцията се овладява и възпалителният процес затихва.

Често диагностиката показва, че болестните състояния при язва, атрофичен гастрит или неприятни симптоми като киселини, гадене и повръщане, са свързани с наличието н тракта на хеликобактер пилори. Едно добро решение в подобни случаи е приемът на прополисовото мляко: при него се комбинира мляко с 5 – за деца, или 10 капки прополисова тинктура; някои източници съветват към напитката в количество половин чаша за доза да се добавя и малко мед.

  • Има и друга методика, при която се комбинира воден екстракт от пчелен клей, прополисово масло и медикамента омепразол; комбинацията се приема всеки ден в продължение на 2-3 седмици.
  • Още един вариант е приемът на 100-150 мл 30-процентен воден разтвор два пъти дневно, за две седмици. Успехът на подобни терапии доказва, че дори при устойчива бактерия като тази прополисът реализира неповторимите си антимикробни свойства.
При колит

Апитерапевтите принципно са единни в това, че медените продукти могат да излекуват всяко заболяване на стомашно-чревния тракт. Затова се препоръчва пчелният клей да се дъвче, да се използват различни продукти с прополис – като се пият на гладно, да се използват под формата на супозитории, тампони, мазила за хемороиди. Пиенето на продукти с пчелен клей се ориентира към времето преди хранене, за да може смолата да изгради предпазен филм върху уязвимите вътрешни лигавици. Прополисовото мляко например се счита полезно дори при тежко заболяване като рак на дебелото черво – то обезболява и намалява растежа на тумора.

При кокоши трън

Кокошият трън може да се третира по различни начини, но този с пчелен клей е един от най-лесните. Трябва само да изпълнявате редовно една проста процедура, чиято подготовка е само няколко минути. От пръчицата прополис се откъсва малко количество, оформя се на “питка” и се поставя върху кокошия трън; прикрепва се с лепенка и се оставя така за 24 часа. След това процедурата се повтаря – докато образуванието загине.

Против гъбички

Дерматолозите използват широко продукти с пчелен клей заради ефективността им при лечение на кожни заболявания. Смолата доказано убива патогенните гъбички и наутрализира болката и сърбежа. Освен това ускорява зарастването. Препоръчвани лечебни методи са горещите ванички, апликациите с мехлеми – такива продукти и процедури могат да се изпълняват вкъщи.

При гъбички по ноктите например може да се правят компреси с тампони, накиснати в 20-процентна тинктура. След няколко процедури започва изчистване на болния нокът, като се отслояват най-горните пластове.

пчелен клей
Вълшебен пчелен клей: освен гъбички убива всякакви патогенни бактерии и вируси

За горещите ванички за гъбички по ходилата и ноктите на краката във водата се сипва чаена лъжичка тинктура; процедурата трае десетина минути и се прави вечер, преди сън. След затоплянето болните места се намазват с прополисово масло, а върху него се полага размачкан слой прополисова маса. Паралелно с тези процедури обувките трябва да се обработват всеки ден с прополисови разтвори и да се поддържа стриктна хигиена по отношение на чорапите.

За отслабване

Редовната употреба на прополис помага да се редуцира стойността на специфичен протеин в организма. Този протеин е отговорен за отлагането на мазнините. Ако стойността му намалява – започва процес на изгаряне на мастните депа.

  • Прополисът се използва за отслабване под формата на спиртна настойка или в състава на медена композиция. В първия случай се препоръчва преди хранене да се приема по една чаена лъжичка от настойката, разтворена в половин чаша вода. Специалната паста от мед и прополис също се взема преди хранене – по една чаена лъжичка, която се приема с малко вода или прясно мляко. Процедурата се изпълнява три пъти дневно, 15 минути преди хранене.
При диабет

Популярен способ за редукция на кръвната захар при диабет2 е гълтането на малки количества прополисова смола. Известният професор Христо Мермерски препоръчва веднъж дневно – най-добре сутрин преди закуска, да се гълта “грахово зърно” пчелен клей и веднага след това да се изпива чаша топло прясно мляко. Според пациенти резултатът е категоричен и бърз, затова лечението трябва да започне с по-малка доза, докато се установи въздействието на продукта върху конкретния организъм. Първите дози не бива да са по-големи от оризово зрънце и да се увеличават постепенно, според реакциите.

Как се дава на деца?

Клеева тинктура – еликсир при възпалени венци

Прополисът има великолепни качества като антисептик, укрепва имунната система и подпомага лечението; в немалко случаи дори се справя самостоятелно с болестта и спестява приема на синтетични медикаменти. Децата всъщност биха могли да се възползват от тези лечебни въздействия на продукта, но при лекарски контрол и препоръки за дозировки и концентрации на продуктите.

Спиртната настойка например трябва да е в по-слаба концентрация, в рамките на 5010%. Освен това преди употребя тя трябва да се разрежда. Допуска се по една капка от настойката за всяка година на детето: три капки за тригодишните, 4 – за четиригодишните и т.н. от 14 години нагоре на подрастващите могат да се дават “възрастни” дози.

Дайте мнение и Вие тук!
пчелен клей
Пчелен клей като активна съставка се добавя в немалко детски продукти

Много важен момент при този тип лечение е да се уверим, че детето не е алергично към медените продукти.

Терапии за лечение и общи правила

Най-общо казано, с пчелен клей могат да се приготвят както продукти за вътрешен прием – така и за локална външна употреба. Без значение за каква терапия става дума, задължително се спазват четири правила в подготовката за лечение: това спестява възможните неприятности. Ето за какво става дума: първо – проверка за алергия; правилно дозиране; постепенно увеличаване на дозите; пречистване.

Проверка за алергия

Това е първата стъпка при лечение с пчелен клей. Тестът за алергия е елементарен: продуктът, който ще се използва, се “пробва” върху малък участък от кожата. Ако в рамките на 24 часа липсва реакция, вътрешният прием може да започне.

Дозировка

Дневното потребление на пчелен клей зависи от болестта, пола и възрастта на пациента. Вече споменахме, че за децата еднократната доза се изчислява с по една капка от водната настойка за всяка година живот; допускат се три приема на такава доза в денонощие.

Възрастните могат да приемат до 3 г сух пчелен клей за профилактика; при лечение на определено заболяване дневната доза може да достигне до 10 г.

Постепенно увеличаване

Дори и пациентите, които никога не са страдали от каквато и да било алергия, трябва да започнат терапията или профилактиката си с минималните дози. Постепенно приемът се увеличава плавно, докато се достигне препоръчаната за лечението дневна доза.

Пречистване

Като натурален продукт, пчелният клей обикновено съдържа и различни примеси. Ето защо трябва да бъде изчистен от излишните съставки. Затова първо трябва да се остави във фризер за половин час. След като замръзне, следва увиване в чиста кърпа; трябва после да се счука с чук на частици, не по-големи от 2-3 мм. Тези “трохи” се сипват в дълбока чиния и се заливат с преварена и охладена вода. След известно време смолата се утаява на дъното, а излишните “добавки” остават да плуват – лесно е да се махнат и изхвърлят. Смолата се оставя на тънък пласт върху оризова хартия, докато изсъхне.

Класически рецепти

Някои продукти с прополис могат да се набавят от аптеките, но могат и да се приготвят вкъщи без сериозни затруднения. Важното е да се работи с чисти, качествени продукти. Добре е прополисът да се купува от специализирани магазини или щандове, както и от лицензирани пчелари по пазарите.

пчелен клей
Лечението с пчелен клей има ефект, ако се спазват правилата
Спиртна настойка

Обикновено рецептите за спиртна настойка с пчелен клей препоръчват да използваме медицински спирт, но добър резултат се получава и с водка. Полученият продукт има същите лечебни свойства, а при това забъркването е по-лесно.

  • Достатъчно е да имаме половин литър хубава водка за 100 г прополис. Пчелният клей се държи час-час и половина във фризер, натрошава се и се залива с водката в стъклен съд. Сместа се държи на хладно и тъмно 14 дни, като всеки ден разтърсваме съда за по-добро смесване. Получената след посочения срок течност е зеленикава или жълтеникава – според вида на клея. Прецеждаме течната съставка и я съхраняваме в чиста стъклена бутилка в хладилник. Настойката запазва лечебните си качества в продължение на три години. Не бива да я използват хора с камъни в бъбреците; не е подходяща за деца, както и при някои чернодробни заболявания.
Водна настойка

Водната настойка има по-малко ограничения за употреба; дава се на деца. Допуска се и при бременни, но само след консултация с лекар.

Приготвянето на водната настойка е подобно на това при спиртната. За половин литър преварена вода са достатъчни 50 г прополис. Наситненият прополис се залива с водата в термос; водата трябва да е топла, но не вряща – около 50 градуса. Термосът се разклаща периодично и след 24 часа настойката може да се прецеди и употребява. Съхранява се в хладилник и е годна за прием една седмица.

Мехлеми

Мехлемите с прополис се приготвят с различна концентрация на пчелния клей в зависимост от здравословния проблем на потребителя. Така например 30-процентният мехлем е подходящ за радикулити и невралгии; 20% – при лечение на гъбички и екземи, на гнойни пъпки и циреи; ,5% – за акне, раздразнена кожа със сърбеж, рани по лигавиците, порязвания, възпаления на клепачите; 10% – за лечение на измръзвания, при простатит, хемороиди, изгаряния, гинекологични проблеми, хрема.

  • Мехлемите се приготвят от вазелин и прополис, като се съобразяват количествата според желания процент на активната съставка. Например за 10-процентов мехлем са достатъчни 10 г прополис за 90 г вазелин. Прополисът се раздробява по описаната технология и се затопля на водна баня; постепенно се добавя вазелинът. Сместа се оставя да се вари на много слаб огън в продължение на половин час. Топлият мехлем се прецежда през няколко слоя марля и се налива в сухо бурканче. След като изстине се държи в хладилник.
Масло

По подобен начин можем да си приготвим прополисово масло от 10 г пчелен клей и 100 мл студено пресован зехтин. Наситненият прополис се сипва в зехтина и сместа се вари на сла огън, на водна баня 30 минути. Филтрира се и се прибира в стъклен съд в хладилника.

Рецепта с мед

Смесването на мед с пчелен клей постига качествен продукт, при който въздействието е многопосочно и ефективно. Много е важно при приготвянето му да не се получи прегряване, тъй като при температури над 40 градуса много от полезните съставки в меда се разрушават.

  • За медената смес ни трябват 20 г прополис и 80 г мед. Прополисът трябва да се размекне на водна баня, след което да се добави медът. В продължение на 2-3 минути двата компонента се смесват и се получава еднородна смес – веднага след това съдът трябва да се отдръпне от огъня. Топлата смес се прецежда през марля и се съхранява в сух стъклен съд в хладилника.
Лечебно мляко

Комбинацията на мляко и пчелен клей е лека и добре възприемана от потребители на различна възраст. Приготвянето й не е трудно; в края на подготовката на повърхността на получената топла смес се образува восък, който трябва да се отстрани.

Лечебното средство се приготвя от 20 г прополис на половин литър мляко. Млякото трябва да се кипне и тогава в него да се сипе прополисът, наситнен на трохи. Сместа се вари 15 минути на много слаб огън, след което трябва да прецедим.

Евентуални вреди

Коментираният пчелен клей не е токсичен, но може да навреди в определени случаи. Обикновено негативните последици са свързани с пренебрегване на противопоказанията или при превишаване на препоръчваните дози.

пчелен клей
Понякога е трудно да избереш най-полезния пчеларски продукт

За избягването на такива неприятности като обриви, отоци, затруднено дишане и пр., продуктът не трябва да се използва от хората с алергия към пчелни продукти. Не бива да се опитват да се лекуват с прополис и пациенти с бъбречни патологии, с чернодробни и жлъчни заболявания.

Видове пчелен клей и продукти, цена

Обикновено натуралният пчелен клей се продава на пръчка; добре оформените неголеми цилиндри са стандартно по 20 г и се продават по 5-6 лв бройката. Могат да се намерят и готови настойки и тинктури, при покупка на такъв продукт спестяваме време и евентуални грешки на изработването.

Прополис на капки

Под прополис на капки обикновено се представят продукти от типа 30% воден разтвор на пчелен клей. Най-често лицензираните производители го предлагат в тъмни стъклени флакони от по 20 или 50 мл; флакончето е с капкомер, като има и придружаващо упътване за броя капки, които се приемат при определени заболявания. цените са съответно 7 и 15 лв за бройка.

Тинктура от прополис

Тинктура от прополис по същество е спиртна настойка от пчелен клей; обикновено 30-процентна, популярна още и като клеева тинктура. Продуктът се препоръчва за подкрепа на имунната система, но съществуват широк кръг от приложения на продукта, като според възрастта и заболяването на потребителя самата клеева тинктура подлежи на допълнително разреждане с вода. Цената на тинктурата е около 3 лв за флаконче от 25 мл.

Как се приема прополис и прополисова тинктура? Ползи, цена. Топче прополис на гладно, спрей, капки

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

клеева тинктура

Клеева тинктура. Как се дава на деца? Ползи, приложение и дозировка

Приложение на клеева тинктура. Действие при хрема и синузит. Действа ли при възпалени венци? Как …

Едно мнение

  1. Наталия Иванова

    Чудесна статия! И много полезна информация /за мен поне/ Много благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *