зелен чай - Сенча, Инхуа, отслабване

Зелен чай: Ползи и вреди. Как и кога се пие. За отслабване

Зелен чай – истинските ползи на растението. Всички болести, при които помага. Може ли да навреди? Челен чай и отслабване. Продуктът зелен чай на пазара – марки, качество, цени

Зелен чай: тази невероятна напитка е известна на човечеството с лечебните си качества повече от четири хиляди години. За напитката се говори като за необикновена и тайнствена – и с право.

Всъщност информацията за въпросния зелен чай никак не е малко; чудесните му качества имат своето обяснение в състава на продукта. Всеизвестно е например, че се добива от специално храстовидно растение; то впрочем е източник също и на черния, и на по-малко популярните червен и жълт чай. Суровината е една и съща – чаените листенца, но обработките на всеки вид са различни. Зеленият чай не минава през процедурите ферментация и просушаване, които са задължителни за черния чай. Благодарение на това зеленият чай съхранява в много по-висока степен полезните съставки на растението.

Какви са всъщност ползите от пиенето на зелен чай? На какви съставки се дължат те и как е най-правилно да приемаме напитката, за да постигнем оптималното й въздействие?

Топ ползите от пиене на зелен чай

Богатият химически състав на нашия зелен чай определя уникалните му лечебни свойства. Познавайки състава му, можем точно да определим с какво е полезен.

За детоксикация

Зеленият чай е един вид санитар за организма – “чистач” на задържани шлаки и токсини, след чието очистване всички органи и системи започват да функционират най-пълноценно. Напитката е в състояние да изхвърли от организма солите на тежки метали – олово, живак, кадмий, цинк, дори най-опасния радиоактивен изотоп – стронций 90.

зелен чай видове
Видовете зелен чай са свързани с начини, по които листата на чаения храст се изсушават

Продуктът може да неутрализира в доста висока степен негативното влияние на различни лъчения. Ако прекарвате твърде много време пред компютъра или пред телевизора, зеленият чай е вашата напитка. Зеленият чай е любим на хората, които си падат по т.н. еко диети.

  • Той е отличен антиоксидант и помага в комплексното лечение на ракови заболявания. Антираковият механизъм на зеления чай все още не е напълно дешифриран; някои смятат, че този ефект се дължи на способността на продукта да очиства кръвта, в частност заради действието на множеството полифеноли в състава му. Да не забравяме също, че чаят стабилизира имунитета, а това е важно като профилактика на онкологичните заболявания.
За кърмачки

Две-три чашки зелен чай в рамките на деня обикновено не причиняват проблеми на кърмещите майки. Напитката тонизира, ободрява и внася в организма на младата жена множество полезни компоненти. Би било погрешно обаче да се очаква, че с помощта на зеления чай ще се увеличи лактацията, т.е. пиенето на зелен чай не е с цел повече кърма за бебето. Според някои специалисти обаче лактацията нараства, ако зелен чай се пие с прясно мляко и захар или мед.

Ако при режим със зелен чай майката забележи, че бебето става неспокойно, тя трябва за известно време да прекрати приема му – вероятно става дума за въздействието на кофеина от напитката. В такива случаи зеленият чай може да се замени с бял, който съдържа по-малко кофеин.

За кръвно

Специално трябва да се отбележат лечебните свойства на коментирания зелен чай при начален стадий на хипертония. Японски медици са доказали, че при продължително прилагане чаят може да смъква кръвното с 10 до 20 единици.

  • Той върши чудесна работа и при заболяванията на сърдечно-съдовата система, свързани с хипертонията. Така например приемът му прави кръвоносните съдове по-еластични, укрепва стените им, предпазва от вътрешни кръвоизливи и образуване на тромби.
  • Известна е и ползата от пиене на зелен чай срещу висок холестерол. Това е отлично средство за профилактика на атеросклероза, сърдечни заболявания, заболявания на мозъчните кръвоносни съдове.
  • И още – зеленият чай е полезен като средство, предпазващо от инфаркт. Холандски учени са направили този извод след проучване и обобщават, че ако в рамките на един ден човек изпива четири чаши зелен чай и изяжда една ябълка или една глава лук, рискът от инфаркт на миокарда намалява два пъти.

Все пак трябва да се отбележи начинът, по който се приготвя зелен чай за хипертоници. Не ползвайте пакетчета, а цели листенца в насипно състояние; първо трябва да се изплакнат добре с топла преварена вода, за да се намали съдържанието на кофеин. След това 3 г чай се заливат с чаша вряла вода и се оставят за десетина минути. Ако лекарят е позволил, такъв чай може да се пие до три пъти дневно, като всеки път се приготвя пресен и се приема след хранене. Хипертониците трябва да внимават с течностите: заедно с чая те не трябва да са повече от литър и половина дневно. И още нещо: пийте този чай неподсладен!

При запек, за разхлабване
Демир бозан за безсъние

Зеленият чай съдържа кофеин, а кофеинът активира чревната перисталтика и предпазва от констипация. Подходящ подход е да се изпива всяка сутрин на гладно една чаша хубав зелен чай. С количествата не бива да се прекалява, тъй като е възможно силният зелен чай да провокира повишение на кръвното налягане.

При подагра

Напредналата възраст обикновено е свързана с болести на ставите, например ревматоиден артрит и подагра. При такива диагнози, както и при проблеми с бъбреците, със зеления чай трябва много да се внимава. При възрастните хора много от тези страдания са свързани с неспособността на отделителната система да освободи организма от солите на пикочната киселина, която е отпаден продукт от метаболизма.

зелен чай ползи
Зелен чай: полезно, но знаем ли как да го приготвим и пием?

Същевременно зеленият чай съдържа пурини, което усложнява така очертаната картина. Високото съдържание на пикочна киселина с добавените пурини от зеления чай причинява образуването на микрокристали в ставите, т.е. развива се подагра; ако пък вече болестта е налице, неизбежно настъпват усложнения. С две думи: една чаша зелен чай дневно няма да навреди, но ако се развива остър пристъп на подагра по-добре да се откажем от чая.

Ако запарката от зелен чай не е прясна, течността съдържа голямо количество пурини; никога не бива да се пие престоял чай, ако имате подагра, глаукома или хипертония.

При диабет

Зеленият чай е известен като успешен продукт, който предпазва от развитието на захарна болест. При вече проявен диабет от първи тип, зеленият чай може да помогне за забавяне на прогресията му и за предпазване от усложнения на болестта. Този ефект се дължи на един от активните антиоксиданти в чая, епигалокатехин галат.

При грип

Зеленият чай предпазва от вирусни инфекции и може да бъде активна част от противогрипната профилактика. Редица научни изследвания доказват, че активни компоненти от растението действат противовирусно, унищожават гъбички и бактерии. Чаят защитава от такива патогени като аденовирус и вирусите на херпеса. Механизмът на противодействие е изразен чрез активиране на имунната система; приемът на зеления чай като топла напитка потиска вирусните инфекции в самия им зародиш или изобщо не допуска да се случат.

Тъй като грипните вируси попадат в организма през носоглътката, естествено е да очакваме, че обработката на тази зона със зелен чай ще е добра защита срещу заразата. Оказва се действително, че ако се прави гаргара със зелен чай, рискът да пипнете грипен вирус намалява с 32%.

За нерви

На чашата зелен чай мнозина гледат като на таблетка срещу главоболие. Напитката доказано действа като антидепресант и помага при изтощена от стрес нервна система.

Употребата на зелен чай подпомага функциите на главния мозък и подобрява концентрацията на вниманието. А зелен чай с прясно мляко е добра профилактика при нервни пренапрежения и полиневрити.

За колит, гастрит и др.

Зеленият чай неслучайно се препоръчва при дисбактериоза и хранителни отравяния като великолепен детокс. Ако предозирате с медикамент – за начало пийте зелен чай с добавено мляко и захар.

  • Зеленият чай трябва да присъства задължително в менюто ви, ако имате храносмилателни проблеми. Танинът от чая подобрява храносмилането, затова е добре да се приема след хранене.

При стомашни разстройства помага силна запарка от зелен чай; тя унищожава патогените в стомаха и червата. След като състоянието се нормализира, може да се пие слаба запарка още 2-3 дни, за да се оптимизират моториката и тонусът на чревния тракт. Прилагането при гастрит е рисковано, а при язва на стомаха и дванадесетопръстника е по-добре да го откажем.

  • Болезненият колит също може да се повлияе положително от пиенето на зелен чай. В този случай се приема четири пъти дневно след хранене – само по две супени лъжици, но запарката трябва да е силна. Друг вариант е лека запарка от зелен чай, охладена до телесна температура, да се използва за клизма.
зелен чай отслабване със Сание
Не всяка болест търпи помощ от вълшебния зелен чай

Народната медицина лекува със силен извлек от зелен чай и дизентерия. Извлекът се приготвя от натурален зелен чай – листа, които се стриват (50 г) и се заливат с литър хладка вода. След половин час сместа се слага на тих огън и се вари един час; прецежда се, охлажда се и е готова за употреба. Вземат се по две супени лъжици половин час преди хранене, четири пъти дневно. Течността е годна за употреба три дни, ако се съхранява в хладилник. В този случай патогенните микроорганизми – причинители на дизентерията, се повлияват от катехините в зеления чай.

За болести на ушите, гърлото и носа

Силната запарка от зелен чай помага при ринити – може да се използва за промивки на носовата кухина. За целта се приготвя настойка от една чаена лъжичка зелен чай и чаша вряла вода. Сместа се запарва половин час и се прецежда; след като се охлади се използва за промивка на носа с помощта на спринцовка. Промивките могат да се правят до 10 пъти дневно.

  • При ангина, ларингит, фарингит, стоматит – с топла настойка от зелен чай се прави гаргара или жабурене. Настойката се приготвя от две чаени лъжички и чаша вряла вода; чаят се залива и се изчаква половин час, преди да се прецеди обогатената течност.
За коса

С помощта на зелен чай може да се подобри състоянието на косата: чаят подхранва скалпа и укрепва космените фоликули. Друг ефект от използването му е успокояването на раздразнената кожа и нормализацията на секрецията на мастните жлези. Има антибактериален ефект, а това е добре при пърхот и себорея.

Освен лечебните ефекти зеленият чай има и разкрасяващо действие: с негова помощ косата става бляскава, жива и еластична, с неповторим аромат

В домашни условия не е трудно да се полагат грижи за косата с помощта на зелен чай. Могат да се използват екстракти и маслени композиции, но най-лесно е да се заемем с обикновено изплакване. То трябва да се прави в продължение на десет дни, всеки ден, със следната смес:

  • Две чаени лъжички сухи листа от зелен чай се заливат с половин литър вряла вода. Запарката е оставя за 30-35 минути и се прецежда. Измитата коса се изплаква с течността и се оставя да изсъхне, без допълнително измиване. Тази процедура успокоява и подхранва скалпа. След 10 дни ще видите, че косъмът става по-жив и лъскав, намалява чупенето и косопадът, увеличава се обемът.
  • Същата течност може да се използва за оцветяване на много светли или побелели коси, които имат жълтеникав оттенък. Описаното изплакване трябва да се повтори 3-4 пъти, като всеки път се изчаква косата да изсъхне и отново се обработва със зелен чай.

Зеленият чай често присъства и в различни маски за коса заедно с други съставки; подобрява състоянието на скалпа, на косъма, подпомага лечението на косопад, нормализира секрецията на жлезите при мазен косъм и пр.

За кожата

Кожата на лицето ще придобие чудесен тонус, ако сутрин и вечер се миете със запарка от зелен чай. Много полезна процедура е натриването на лицето и шията с кубче замразена настойка от зелен чай.освен подобрената визия, това дава бодрост и усещане за лекота. Освен това зеленият чай изчиства лицето от запушени и разширени пори, обриви и акне.

  • Ето и една чудесна рецепта за маска за лице със зелен чай: с нейна помощ кожата става еластична и сияйна. Приготвя се от 20 г бяло брашно, един суров жълтък и силна запарка от зелен чай. Сместа трябва да е достатъчно гъста, за да се задържи на лицето. Полагаме я за 15 минути, след което измиваме с хладка вода. Накрая за още по-изразен ефект правим обтриваме с ледено кубче от зелен чай.
За очите

Силна запарка от зелен чай може да помогне при лечението на конйнктивит и други възпалителни заболявания на очите. Ако очите са силно изморени от работата с компютър, зеленият чай ще помогне да се снеме напрежението и да се “прочистят” очите.

зелен чай маски
Зелен чай и в козметологията!
Други ползи

Нека да посочим още няколко приложения на зеления чай извън удоволствието да го пием за тонус и добро настроение:

Дайте мнение и Вие тук!
  • При изгаряния: охладена запарка от зелен чай се използва за обработка на изгореното с помощта на навлажнен тампон. Промиването на раните е ефективно благодарение на дъбилните вещества в чая, които имат кръвоспиращо и ранозарастващо действие.
  • В стоматологията: употребата на зелен чай се отразява добре на състоянието на венците и зъбите, защото той съдържа флуор. За профилактика срещу кариес се препоръчва изплакване на зъбте с прясна запарка.
  • За мускулната система: чаените полифеноли неутрализират и отслабват окислителните процеси в организма, а това предпазва мускулите от травми. Зеленият чай е особено полезен за активно спортуващите.
  • За отделителната система: зеленият чай активира функциите на черния дроб и далака; използват го и за профилактика срещу камъни в черния дроб, бъбреците и пикочния мехур. Внимание обаче: ако се прекалява с количествата, резултатът е противоположен, т.е. създават се условия за петрификация.

Как се ползва за отслабване?

Медицината няма единно мнение по въпроса дали зеленият чай помага за отслабване. Въпреки това немалко хора търсят именно този ефект и вярват, че напитката ускорява изгарянето на мазнините, активира метаболизма и оптимизира състоянието на кръвоносните съдове.

Всъщност сами можем да се убедим в това, че зеленият чай помага на тялото да се освободи от излишни течности, шлаки и токсини. Правилният му и системен прием при всички случаи действа именно в полза на отслабването. Ако почувстваме глад и изпием чаша зелен чай без захар – вместо да хапнем сандвич или вафла, ясно е, че ефектът ще се получи скоро. Никой не отрича, че с тази напитка се ускорява храносмилането, подобряват се функциите на стомаха и червата, активират се процесите на самоочистване на организма. Вижте как може да се отслабне с помощта на зелен чай!

  • Около 15-20 минути преди хранене пийнете малко зелен чай: запарката не трябва да е силна, за да не раздразните лигавицата на празния стомах. Достатъчно е чаена лъжичка чай да се залее с 300 мл вода и след две минути да се пие без захар. По този начин усещането за глад отслабва, а стомахът се подготвя за предстоящото храносмилане. Чаената запарка може да се обогати с хибискус, плодове от глог, семена от лен – всички те съдействат на отслабването и подкрепят сърдечно-съдовата система.
  • Зеленият чай може да е добавка към обедното ви меню. За приготвянето на такава добавка сухите чаени листа се смилат или стриват на прах. Посипват се в храната; при консумацията трябва да се пие вода. Най-добре е добавката да се смесва в салати, каши и майонезни сосове. Такава практика има в Китай.
  • Ако вече спазвате някаква диета, може да усилите ефекта й с няколко чаши зелен чай. Достатъчно е да го пиете редовно две седмици, за да почувствате както очистващия му ефект, така и новото усещане за насита от по-малко храна. Междувременно организмът ще се е изчистил от излишните течности и ще е “превключил” на по-бързо изгаряне на мазнините.

Действие на зеления чай

Вече стана дума за ползите от пиенето на зелен чай; не бива обаче да си мислим, че отслабването е главната му заслуга. Всъщност редукцията на килограмите се свързва и с други полезни ефекти от действието на зеления чай:

  • Той има меко действие на диуретик: насърчава извеждането на излишните течности от организма. Този ефект се усилва, ако зеленият чай се пие с обезмаслено мляко – това е сигурен начин да се премахнат отоците от крайниците.
  • Полифенолите, които се съдържат в голямо количество в зеления чай, усилват топлообмена в организма чрез ефективната преработка на мастните депа. Натрупаните мазнини остават наполовина, ако зеленият чай се пие редовно в разумни, индивидуално определени количества. Това има значение не само за силуета, но също за състоянието на сърдечно-съдовата, нервната и имунната система.
  • Зеленият чай балансира съдържанието на глюкоза в кръвта. Така не чувстваме постоянен глад, а същевременно поддържаме режим, който намалява риска от развитие на диабет. С няколко глътки зелен чай преди хранене намаляваме и количеството храна, която на обяд или на вечеря ще може да ни засити.
Състав

Вижте кои съставки в зеления чай гарантират уникалните въздействия на това растение върху човешкото здраве:

Дъбилни вещества. Те са приблизително една трета от състава му. Става дума за компоненти от типа на танин, полифеноли, катехини и производните им. Зеленият чай съдържа примерно два пъти повече танин от черния. Особено богат в това отношение е зеленият чай от най-високо качество. Съединяването на танин и кофеин дава компонента кофеинов танат, който е отличен стимулант за нервната и сърдечно-съдовата система.

Алкалоиди. Кофеинът е около 4% в зеления чай, но това е повече от съдържанието им в натуралното кафе. Точният процент зависи както от отглеждането на растението, така и от начина на приготвянето на напитката. Ако например запарката се прави с по-гореща вода, и алкалоидите са повече. Зеленият чай съдържа също теобромин и теофилин, други алкалоиди, които съдействат за разширението на кръвоносните съдове.

зелен чай за отслабване
Помага и за отслабване

Аминокиселини и ферменти. Ако говорим за наличието на протеини, мазнини и въглехидрати, в зеления чай по-скоро има само аминокиселини и ферменти. Най-добър протеинов състав имат японските сортове чай. Всъщност зеленият чай не е калоричен продукт и затова може да се използва без страх от наднормени килограми – стига да не наблягаме на подсладители. Калорийността на напитката без захар е почти нула, но можем да приемем една стойност от десет калории за чашка. В 100 г суха чаена маса има 20 г протеини, 5.1 г мазнини, 4 г въглехидрати. Калорийност – 141 к.

Витамини. Листата на зеления чай съдържат повече витамин Р от цитрусите, и голямо количество витамин С. Също: 6 пъти повече провитамин А или каротин от морковите – а този провитамин е балсам за зрението и важен компонент в неутрализацията на свободните радикали. Особено важни са витамините от В-групата. В1 регулира въглехидратния баланс на организма; В2 помага в битката с бактерии и вируси, укрепва ноктите и косата; В3 усилва производството на еритроцити и намалява лошия холестерол. Чаят е богат и на витамин Е, който заздравява клетъчните мембрани и е доказан антиоксидант. Витаминът играе ключова роля във функционирането на половата система.

Микроелементи и минерали. Става дума за калций, флуор, желязо, йод, калий, фосфор, магнезий, натрий, злато. Чаените листенца съдържат и етерични масла – за жалост повечето от тях се разграждат при топлинна обработка. За сметка на това в процеса на разграждане се образуват нови съединения, които правят напитката особено ароматна и вкусна. Все пак от чаени листа може да се произведе етерично масло, което се използва активно в козметиката и медицината.

Има ли вреди?

Колкото и да си говорим за ползите от пиенето на зелен чай – не бива да забравяме, че той може и да е вреден. Кога?

  • Едно сериозно противопоказание в това отношение е напредналата възраст. Старите хора не бива да се увличат прекалено по тази напитка, тъй като тя може да провокира болестни процеси в ставите им. Това е особено важно в случаите, когато един човек вече има ревматоиден артрит или подагра. Ако пък слабото място са бъбреците, повече от една чаша зелен чай седмично си е направо забранено.

Ако пием повече от три чаши зелен чай дневно и ако това се случва дълго време – нищо чудно да се уредим с камъни в жлъчката или в бъбреците. Причина за това ще са същите полифеноли, които при умерена употреба са полезни. Ако пък вече страдате от бъбречнокаменна болест – по добре не пийте зелен чай.

  • Известно е, че зеленият чай усилва киселинността на стомашния сок – ето защо, да припомним, трябва да се откажем от него в случаите с язва в обострена фаза, гастрит, ерозия на стомашната лигавица.

Ако сме с висока температура – отново следва отказ от зелен чай, защото така бихме натоварили прекалено бъбреците си. Бъбреците страдат и тогава, когато комбинираме чаепитието с алкохолна почерпка.

  • Много трябва да се внимава с тази тонизираща напитка и ако сме неспокойни или страдаме от безсъние, при повишено кръвно или сърдечна аритмия. Да не забравяме, че кофеинът и другите алкалоиди в чая допълнително ще усилят тези симптоми.

Зелен чай – за ползите подробно; коя е правилната употреба

Видове зелен чай и цена

Зеленият чай в днешно време е стока с доста широко предлагане; понякога е трудно да се направи избор на добър продукт и тук цената не винаги е водещият показател. Не бива да забравяме, че цялото разнообразие от достъпни продукти е произведено от един и същи чаен храст. Но – отглеждан в различни страни и претърпял различен тип обработки.

При избор ръководен принцип трябва да е покупка от специализиран магазин – там е по-сигурно, че ще се снабдим с достатъчно качествена суровина. Познавачите ценят стоката от Китай и Япония и са резервирани към тази от Индия и Шри Ланка (sunshine.bg).

Предлаганите видове зелен чай са основно две групи: едролистен, т.е. с целите чаени листа, или дребнолистен, при който листата са наситнени. Може да бъде също на прах или “пресовка” – във вид на плочка. Едролистните сортове могат да са завити на малки топчета по оста или напречно.

Приличен зелен чай за хора, които не са особено претенциозни, може да се купи и от големите магазини за хранителни стоки. За онези, които нямат нерви и време да следват правилните стъпки на азиатското чаепитие, има нелоши варианти в пакетчета.

Зелен чай Сание

Чаят Сание е популярно средство за справяне с констипацията или за намаляване на килограмите. Освен зелен чай билковата смес съдържа растителни компоненти с аналогично действие: лист и цвят от слез, бамбукови листа, кайсиев и лотосов цвят. Ако се използва за регулиране на стомашно-чревния тракт и против констипация, е достатъчно да се пие два-три пъти седмично, вечер. При програми за редукция на теглото трябва да се приема редовно – всяка вечер, като същевременно се спазва подходящ хранителен режим в съчетание с физическа активност.

Приготвянето му е лесно: едно филтър пакетче се запарва зе 5 минути в 200 мл гореща вода и се изпива веднага. Цената на опаковка от 30 пакетчета е 5 лв.

Инхуа, Сенча

Инхуа е специална формула зелен чай за отслабване по японска технология; освен зелен чай съдържа компоненти от гинко и екзотичната съставка джиаогулан. Пият се по 3 до 5 чаши чай дневно; запарването е стандартно – едно пакетче в 200-250 мл вряла вода за пет минути. Изпива се преди хранене. Опаковка от 32 филтър пакетчета струва 9 лв.

зелен чай Сание, Инхуа, Сенча
Пазарът дава много възможности – изборът на марката зелен чай е личен

Сенча: този японски продукт се рекламира у нас като антиоксидантно чудо. Приготвя се от чаени листа чрез пропарване и изсушаване, така че листата се навиват на “паяшки крачета”. Една от най-популярните напитки в Япония, богат на катехини и полифеноли, доказано ускоряващ изгарянето на мазнини и освобождаването на организма от токсини. Една чаена лъжичка листенца се запарват за минута в 200 мл вода с температура 75-80 градуса. Цената е около 26 лв за 100 г.

Руски зелен чай

Зелен чай може да се купи у нас и от руските магазини “Берьозка”; всъщност източниците на този продукт са вече споменатите азиатски страни, доставени по – така да се каже, алтернативен канал до българския пазар. Можем да сме сигурни в доброто качество на продукта, тъй като руснаците са известни ценители на добрия чай и са наясно с начините, по които той се съхранява пълноценно.

Други видове

Разбира се, зелен чай в различни опаковки може да се намери дори в кварталния супермаркет. Въпросът е доколко бихме оценили качеството му; не е без значение и цената, която сме готови да платим за него.

Зелен чай за отслабване. Мнения. Билков чай Сание и др.

Източници:

Първоначално публикувано на:25.03.2019 @ 6:10

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения от читатели за зелен чай за отслабване.

Зелен чай за отслабване. Мнения. Билков чай Сание и др.

Мнения от читатели за зелен чай за отслабване. Какво мислят хората за билков чай Сание. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *