череши - ползи, маска, диета

Череши: 15+ ползи, диета, маски, рецепти

Череши в менюто: лечебни въздействия и хранителни свойства. При кои болести се препоръчват череши. Диети с череши; помагат ли за отслабване? Кога могат да навредят; подходящи ли са в менюто на бременни. Череши в козметологията

Череши – тези великолепни плодове от над 200 сорта са не само великолепни на вкус, но и изключително полезни с ценните си съставки. Те съдържат множество важни органични киселини – лимонова, ябълкова, салицилова и янтарна; захар, пектини, фолиева киселина; витамините А, С, Е, В1, В2, РР, както и микро- и макроелементите цинк, калий, мед, фосфор, манган, желязо, йод, хром, молибден, флуор, бор, калций, ванадий, никел, кобалт, рубидий, магнезий.

Калорийността на коментираните череши не е висока, само 49 ккал на 100 г зрели плодове. Основните свойства на тези плодове са бактерицидното и противовъзпалително действие. Благодарение на тях черешите притежават рядката за плодове способност да унищожават сериозни патогени като стрептококите и стафилококите, както и да потискат причинителя на дизентерията.

Основните ползи от яденето на череши

За ползите от яденето на череши може да се говори дълго; тук ще споменем основните по медицински показатели като част от комплексни терапии: при нисък хемоглобин, за намаляване на кръвното налягане, за профилактика на тромбози, се предпазване от инфаркт и инсулт, като профилактика на стенокардични пристъпи, срещу подагра, артрит и епилепсия; за очистване на бронхите при простуда; за стимулиране на апетита и като подкрепящо средство при срив в работата на нервната система.

череши ползи
С череши можем да стопим килограми или да подпомогнем лечението си
За отслабване

Тези великолепни и богати плодове са чудесно средство за отслабване. Редукцията на килограмите се обяснява с оптимизирането на храносмилателните функции: подобрява се работата на чревния тракт, организмът лесно се освобождава от излишната вода и шлаки. Това първо въздействие е особено важно за хората, които имат склонност към запек.

  • Плодът е с пикочогонен ефект – известно е, че смъкването на килограми започва с изхвърлянето на излишни течности и с поддържането на оптимален водно-солеви баланс.
  • Черешите съдържат салицилова киселина, а тя е природно противовъзпалително средство. Хората с наднормени килограми редовно страдат от болки в коленете и изобщо в ставите на опорно-двигателния апарат. Коментираните плодове помагат това да се случва възможно най-рядко.
  • Важни в практиките за отслабване на тази пациентска група са и кумарините в зрелите череши. Те предпазват кръвообращението от образуването на тромби. Това е добра профилактика срещу инсулт и инфаркт.
При кръвно

Сезонът на черешите е добро време за хипертониците, тъй като всеки ден могат да хапват порция от вкусните плодове и това ще помогне за нормализиране на кръвното им налягане.  Аскорбиновата киселина в черешите, заедно с дъбилните вещества и витамините, тонизират и укрепват малките кръвоносни съдове, понижават високото артериално налягане и стабилизират стойностите му. Важно е и очистващото действие на плодовете, благодарение на които намаляват стойностите на лошия холестерол в кръвта. При режим с череши и вишни намалява честотата и интензивността на сърдечните пристъпи заради повишено кръвно.

Плодовете, за които става дума, се усвояват лесно от организма и действат като лек диуретик – това също подпомага нормализацията на повишеното кръвно.

При запек

Коментираните череши съдържат голямо количество фибри: това е важно за оптимизиране работата на храносмилателната система. Ускорява се чревната перисталтика и от ортавизма своевременно се извеждат образуваните шлаки и токсини. Фибрите са растителни влакнини, които буквално остъргват храносмилателната система като с четка. Освен това въпросните череши съдържат пектин – желиращ компонент, който не просто очиства организма, а го освобождава и от задържани токсини и тежки метали.

При хемороиди

Нормалното функциониране на храносмилателната система и преодоляването на продължителни състояния със запек е добра профилактика срещу хемороиди. Консумация на пресен плод дава мек слабителен ефект – това също е щадящо при посочения проблем. Друг полезен ефект е заздравяването на проблемните образувания при кървящи хемороиди.

Споменахме за още една заслуга на вкусния плод: укрепването на кръвоносните съдове, което става благодарение на богатото съдържание от антоциани. При здрави кръвоносни съдове рискът от образуване на хемороиди намалява и в този смисъл череши в менюто е добра профилактика.

При кашлица и простуда

При кашлица се препоръчва да се свари компот от пресни или сушени череши, без да се добавя захар. Пиенето на тази течност втечнява гъстите секрети по лигавицата на дихателните пътища и подпомага отхрачването им.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Добавянето на сухи череши в чая предпазва от простуда и грип или подпомага лечението им. Плодът укрепва и имунната система.

череши диета, рецепти
С пресен сок и компот от череши лекуваме настинка и кашлица

В народната медицина се използват отвари от цвят и листа от череши, които имат противовъзпалителни и антисептични свойства. Полезни са при лечението на простуди и инфекции.

Против холестерол

Доказано е, че с череши организмът се освобождава от вредните компоненти на метаболитния разпад. Редица изследвания сочат, че редовната им консумация поддържа в норма холестерола в кръвта, като по този начин се намалява рискът от склеротични промени на кръвоносните съдове . Забавя се и стареенето на клетките.

За бебе

Без съмнение, сладките череши са обичан от децата плод. И полезен – заради богатото съдържание на витамини, минерали и фибри, заради положителното въздействие върху развиващата се сърдечно-съдова и отделителна система. Въпросът е: може ли да се дават череши на бебета, или по-точно от каква възраст плодът се включва в детското хранене?

Повечето специалисти са на мнение, че черешите могат да се въвеждат в детското хранене след 18-месечна възраст. Заради риска от алергични реакции при деца, които вече имат такъв тип прояви, това може да се отложи до тригодишна възраст.

Въвеждането на череши трябва да започне с една черешка, като количеството се увеличава постепенно. На тригодишните деца могат да се дават порции от по 100-150 г. при двегодишните може да се включва черешов компонент в кремчета или кекс, в плодова пита.

череши ползи, рецепти
Полезните за децата череши трябва да се въвеждат в менюто им внимателно
Против тромбоза

Черешите са богати на кумарини и оксикумарини: благодарение на тези природни органични компоненти се регулира способността на кръвта да се съсирва. Поддържайки въпросните показатели в норма, черешите намаляват риска от образуването на тромби, запушване на кръвоносни съдове и последващи епизоди, някои от които с летален изход.

Против глисти

С череши се лекуват и паразити в чревния тракт. При глисти пробвайте следната рецепта:

  • 10 черешки с костилките се кипват в половин литър вода и се оставят да изстинат. Прецедената течност се пие веднъж дневно – преди обяд, в продължение на 3-4 сеадмици, всеки ден.
За подагра

В народната медицина великолепните череши са проверено средство за лечение на подагра. Смята се, че консумацията на плодовете предпазва организма от натрупване на пикочна киселина в организма. Черешата извежда от организма наднормените й количества заедно с други токсини, като същевременно действа укрепващо на отделителната система, на костната и съединителната тъкан и предпазва ставите от болки и обездвижване. На страдащите от подагра се препоръчва в продължение на две седмици да изяжда всеки ден по 500-700 грама плод. Това е необходимо за постигане на траен резултат, а облекчението започва да настъпва още след третия ден.

Други ползи

Още ползи от чудесните череши: те стимулират функциите на бъбреците и черния дроб, подобряват кръвообращението, помагат при ревматизъм и артрит. Препоръчват се и при анемия, тъй като съдържат желязо и много витамини.

Много полезни са тези плодове за диабетиците, тъй като 75% от въглехидратите им представляват фруктозна маса. Отварите от черешови дръжки пък са познати като диуретик – спасяват от отоци, а могат да са в помощ и при програми за редукция на килограмите.

С череши се подпомага лечението на различни кожни заболявания като псориазис, екзема и гнойни пъпки.

Диета с череши за отслабване

Редовната консумация на череши регулира храносмилането и помага на организма да се освободи от излишните течности, шлаки и токсини. Това е едно от първите условия за провеждане на успешна диета за отслабване. При това диетата с череши не провокира хранителни дефицити, тъй като плодът е богат на витамини, захари, минерали и фибри.

Подходящи ли са черешите за диета?

Положителен отговор: да, подходящи са заради способността си да освобождават организма от всичко излишно, като при това оптимизират всички основни жизнени процеси. С черешите могат да се правят един или два разтоварващи дни в седмицата: в тези дни се ядат само череши, но преди това трябва да се направи консултация с личния лекар. Специалистите препоръчват на един прием да не се приемат повече от 200-250 г череши, за да не се раздразни стомашната лигавица. Ако прекарате деня с килограм череши, вода и зелен чай без захар, на следващия ден ще сте смъкнали същата тежест от килограмите си.

Дайте мнение и Вие тук!

Има различни диети с череши, които гарантират успешното отслабване.

Диета с череши и кисело мляко

Диетата с череши и кисело мляко не само топи килограми, но и действа очистващо на организма. Преди да започнем изпълнението й, трябва да се консултираме с лекар и да сме наясно дали здравето ни позволява да й се посветим. Специалистите признават, че най-ефектна е тя, ако се изпълнява една седмица. Но това всъщност не е по силите на мнозина, защото е твърде еднообразна (kozmetikata.com).  Похапването на череши е основното в нея, а киселото мляко фигурира в дневното меню два пъти, сутрин и вечер.

череши, калории, ползи
Череши и мляко: отслабването е сигурно

Ако не можем да издържим на такъв режим цяла седмица, и три дни ще се отразят положително и за отслабване, и за очистване на организма. Вижте примерни варианти на диетата:

  • Килограм череши, разпределени на равни порции за 4 хранения7 на закуска и на вечеря – с по чаша кисело мляко; на обяд – с чаша чай без захар; на следобедна закуска – само порция череши.
  • В следващия вариант черешите отново са килограм, разпределени за четири приема по 250 г.  Чашата кисело мляко е само на вечеря; на закуска към плодовете прибавяме парченце шоколад, а на обяд – един сухар.

Японско чудо за 7, 13 и 14 дни: Меню, схема, отзиви, опасности!

Пречистване с череши

Акцентът “череши” в менюто позволява да се направи лесно пречистване на организма от токсини и шлаки. Плодовете съдържат витамини, антоцианини, каротиноиди; бедни са на мазнини и протеини, имат нисък гликемичен индекс. При монодиета с череши организмът получава необходимите хранителни компоненти, като при това е стимулиран да разгражда мастните си депа и да изхвърля излишните течности.

Популярна е черешовата монодиета на Лидия Ковачева, при която пречистването се прави с по килограм череши на ден. Консумацията на малки дози череши се редува с по чаша чай без захар, като интервалът между приемите е два часа. Програмата се изпълнява най-малко една седмица или не повече от три.

Калории, състав

Коментираните череши са нискокалориен, но питателен продукт. В 100 г плод килокалориите са 49 до 52. Не е така обаче при сушените плодове, там енергетичната стойност може да достигне до 290 ккал в 100 г. Това означава да се внимава със сушените череши – като количество

Плодовете съдържат безкрайно полезни съставки: фруктоза и глюкоза, В-витамините 1, 2, 6 и 9; витамини Е, С, РР, каротин, фолиева киселина, органични киселини, калий и калций, мед, магнезий, калий, натрий, фосфор, йод, желязо, пектини, цинк, манган, флуор.

Мнения

Няма две мнения за черешите; те са чакан и желан плод, още повече, че са един от първите след зимата. По-рядко във форумите се коментират лечебните ефекти от ядене на череши, коментарите са преди всичко за диетите с череши, пречистването с тях, черешови монодиети, ползи и вреди от режим на череши+чай и пр. Значително по-оживено е обсъждането на специфичен въпрос като цените на пресните български череши.

Маски с череши

череши, маскаВ козметологията плодът се използва за поддържане на мазна кожа. Черешите свиват разширените пори и помагат за лечението на гнойни пъпки. Благодарение на черешите кожата става здрава и еластична, защитена от въздействието на външната среда. Черешовият сок е особено важен за кожа с купероза – помага за отстраняването на мрежичките от кръвоносни съдове.

Черешите са подходящи и за чувствителна кожа – подхранват и успокояват. С черешови компреси и обвивания се облекчават разширени вени по долните крайници.

Вижте и две маски с череши от az-jenata, които могат лесно да се изпълнят у дома:

  • За зряла кожа, против стареене се препоръчва приготвяне на сурово пюре от шепа череши и ягоди. Полага се върху лицето и шията за десетина минути и се измива с топла вода.
  • Против акне: сурово пюре от череши се обогатява с 1-2 лъжици мед. Маската се полага за 10-15 минути и се отмива с хладка вода.
  • 1-2 супени лъжици фини овесени ядки се разбъркват на кашица със сок от пресни череши. Маската се полага и леко се втрива, след десетина минути се измива и се полага хидратиращ крем.
  • При мазна кожа към пюре от череши се прибавят половин лъжица царевично брашно, чаена лъжичка мед и суров белтък.  Маската се държи до усещане за изсъхване и стягане, след което се измива внимателно с хладка вода и се полага хидратиращ крем.

Имат ли вреда и противопоказания

Доста се говори за риска от отравяне с черешови компоти, варени с костилката. Костилката на този плод съдържа компонента амигдалин, който при разпадане отделя синилна или циановодородна киселина, токсин. Всъщност опасността е при консумация на прясната ядка; все пак специалистите препоръчват компотите от костилкови плодове да не се съхраняват по-дълго от година. За въпросния амигдалин си струва да се говори отделно, тъй като е доказано противораковото му действие.

Независимо от многото си ползи, прекрасните череши могат сериозно да навредят. Най-често проблеми създават модифиицираните нови сортове, които по-често от обичайното предизвикват алергични реакции.

Някои потребителски групи трябва да ограничат консумацията си на череши до стотина грама на ден, за да не се получат здравословни проблеми – това се отнася за хора с нарушени функции на стомаха и червата; с хронични белодробни заболявания, при диабет или стомашна язва. Ако след  похапване на череши се почувстваме зле, получим болки в корема, гадене или алергична реакция, веднага трябва да потърсим медицинска помощ.

Череши при бременност

Черешите са полезни за бременни, но трябва да се консумират с мярка.

Фолиевата киселина в плодовете има специална роля за формирането на бебето. Калият пък е необходим за профилактика на възможни автоимунни заболявания. всъщност една бременна жена, консумирайки плод или пресен сок от череши, се грижи както за бебето, така и за своя организъм, зареждайки го с витамини и минерали.

Черешите освен това действат като силен антиоксидант, укрепват имунитета на бъдещата майка и на детето й. Блокират възможните възпалителни процеси в организма и поддържат оптимална стойност на кръвната захар.

Черешите освен това предпазват бременната от обичайните проблеми с констипацията.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Едно мнение

  1. Една поговорка казва – който яде много череши, става тънък като дръжката им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *