мъжки часовници - 013

Бъдещето при механичните часовници е антимагнетично

Според последните новини, Swatch Group планира да оборудва целия си каталог от механизми за часовници с антимагнетични пружини.

Според съобщението ще има два вида пружини: от силиций – материал, който се е превърнал в еталон за антимагнетични пружини и от Nivachron – сравнително нова сплав, разработена от Swatch Group, която бе обявена миналата година. Nivachron ще направи своя дебют през февруари в новия модел механичен часовник Swatch Sistem51.

Антимагнетичната надпревара

Силицият стана изключително използван материал в часовникарската индустрия, особено през последните две десетилетия. Но той не се използва само за борба с магнетизма. Силицият е ценен и поради редица други причини, сред които термична стабилност, устойчивост на корозия и износване, както и лекота му. Благодарение на тези предимства, силицият е разширил употребата си и в изработката на други компоненти за механизмите при часовниците като анкерни колела и щифтови палети.

През последните години видяхме и революционни развития в часовникарството чрез използване на силиций. Едно от тях по-конкретно се случи през 2017 г., когато Zenith обяви моделът Defy Lab и техния механизъм, калибъра ZO 342. Той премахна много традиционни компоненти за движение в полза на един силициев елемент (гравиран от силициева подложка), което по същество действа като хармоничен осцилатор.

Някои други сериозни часовникарски марки, които не съсредоточават вниманието си върху силиция, са разработили собствени антимагнетични пружини като Grand Seiko преди години със своята сплав Spron 610. Някои часовници също гледат към бъдещето чрез използването на други алтернативи на силиция и метала. Преди няколко седмици например, TAG Heuer разкри технически възхитителния Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Tourbillon Nanograph, който се отличава с пружина от чист молекулен въглероден графен.

мъжки часовници - 012Разбира се, гигантът, който е швейцарската часовникова индустрия, е далеч от фамилната индустрия от миналото. Той е силно конкурентен, потаен и понякога прекалено агресивен.

Докато през последните години силицият все повече се използва, то неговото всеобхватно приемане е затруднено от правни въпроси.
В момента само няколко компании имат законното право да използват силициеви пружини. Patek Philippe, Rolex и Swatch Group, които си сътрудничиха в дружество със CSEM (Centre Suisse d’Electronique et de Microtechnique), притежават патент, който няма да изтече до 2021 г. Ulysse Nardin притежава собствен патент чрез партньорството си с микро-компонентния производител Mimotec.

Дайте мнение и Вие тук!

Едно от най-големите разработки в SIHH миналата година беше обявяването на часовника Baume et Mercier Clifton Baumatic, които представиха нов собствено-разработен механизъм със силициева пружина за под $3,000.

Въпреки това Baume et Mercier, бидейки част от компанията Richemont, трябваше да изостави своите силициеви занимания. Според Watches by SJX, които са говорили с няколко добре запознати специалиста в индустрията, CSEM, Rolex, Patek Philippe и Swatch Group са се свързали с Richemont и под заплаха от правни действия са поискали да се преустанови използването на силициеви пружини, което и беше направено от Richemont.

Какво ще стане след 2021 година?

мъжки часовници - 01Патентите на CSEM ще изтекат през 2021 г. в момент на увеличаване на иновациите в часовниковата индустрия (2020 г. е голяма година за ETA механизмите и вече виждаме, че големите производители се отдалечават от използването на масово произвеждани от трети страни механизми) и силицият е вероятно да се превърне в индустриален стандарт само за няколко кратки години. Така че това повдига въпроса – когато силицият е стандарт, какво следва? Необходимостта марките, произвеждащи механични часовници да подобрят продуктите си и да се диференцират от конкурентите несъмнено ще доведат до по-нататъшно развитие. Някои от тях ще бъдат истински новатори тип силициевият осцилатор на Zenith, а други вероятно ще разчитат на помпозен маркетинг. Независимо от това, ще бъдем свидетели на истинско развитие в сферата на часовникарството.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *