масло от чаено дърво, противопоказания
Масло от чаено дърво. 25+ ползи и точните начини на употреба, маска за лице, за кожа.

Масло от чаено дърво. 25+ ползи, противопоказания и точната употреба

За продукта масло от чаено дърво: що е то? Приложения: в медицината, в козметологията. Допустимо ли е вътрешно приложение? Масло от чаено дърво за отслабване. Странични ефекти и противопоказания

Етеричното масло от чаено дърво е продукт, познат в практиките на народната медицина у австралийските аборигени. Продуктите от чаено дърво са били използвани при лечението на рани и гнойни обриви. Особено популярно става въпросното масло от чаено дърво през Втората световна война, когато масово е използвано като бактерицидно, ранозарастващо и антисептично средство.

След това продуктът е изместен от антибиотичните препарати, но полезните му свойства не са забравени и днес. Нещо повече: през 70-те години на миналия век той отново става популярен заради интереса на новите поколения към използване на природосъобразни средства за лечение и разкрасяване.

Ползи от ценното масло от чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво се получава чрез парова дестилация на листна маса. Полезно е за ароматерапия при депресивни състояния; реализира се като природен антибиотик и имуностимулатор и действа без грешка срещу бактерии, вируси и гъбички; помага при различни инфекции и съдейства за възстановяване след тежко боледуване.

Няма нищо случайно в практикуваното лечение с маслото на различни инфекции в гинекологията и проктологията; допълва терапиите на заболявания в стомашно-чревния тракт – т.е. при спазване на определени правила може да се приема и вътрешно. Денталната медицина го прилага като ефективно средство, предотвратяващо усложнения след вадене на зъб; с него се лекуват възпаления на венците. Подходящо е и за лечението на инфекции при деца.

Става и за обработването на ухапвания от насекоми – в качеството на антисептик и обезболяващо.

С масло от чаено дърво се правят вани, компреси и инхалации при профилактика и лечение на простуда и грип.

Състав и свойства

Етеричното масло от чаено дърво без съмнение е сред най-използваните продукти от този тип в медицината и козметологията. Полезните свойства на маслото се дължат на състава му: то съдържа до 50% монотерпени, до 40% дитерпени, 10-15% цинеол. Важно е високото съдържание на терпени, с чието наличие се обясняват противогъбичните, антивируси, антибактериални и имуностимулиращи свойства на маслото.

масло от чаено дърво, състав, ползи
Масло от чаено дърво: продукт с много приложения, само да знаем кои са точните

Има и негативи: цинеолът може да има дразнещ ефект, той причинява характерното за чаеното масло парене и боцкане при контакт с кожата. Цинеолът, известен и като евкалиптол, е моноцикличен терпен с миризма, наподобяваща камфор. Полезен е антисептичният му ефект; компонент с отхрачващо действие.

Ето още ползи от коментираното чаено масло:

  • Стимулира регенерацията на кожата;
  • Подобрява паметта и работоспособността; оптимизира концентрацията;
  • Премахва неприятната миризма от устата;
  • Избелва зъбите, поддържа добра устна хигиена, предпазва от локални възпаления;
  • Лекува гинeкологични проблеми;
  • Намалява отоци;
  • Премахва напрежението в мускулите;
  • Лекува пъпки, обриви и гъбички.
Ползи за децата

С масло от чаено дърво се лекуват и заболявания при децата. Използва се като профилактично и терапевтично средство при хрема и детски простудни заболявания, подходящи са следните форми:

  • Ароматерапия;
  • Сапун с етерична добавка – масло от чаено дърво;
  • Инхалации;
  • Местно използване – за масажи и разтривки, в комбинация с базови масла.
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Въпреки доказаните ползи от това масло, то не бива да се използва при деца под тригодишна възраст заради вероятни въздействия върху имунната система. Преди всяка употреба при тази пациентска група е необходима консултация с лекар и проверка за възможни алергични реакции.

Приложение в козметологията

Промишлената козметология добавя екстракти, настойки и масло от чаено дърво в продуктите за мазна, комбинирана и проблемна кожа на лицето. Има дори цели серии козметика, чиято функция подчертано е да неутрализира възпаленията и да свива порите.

Вкъщи може да се използва и чистото масло от чаено дърво – но не в концентрирания му вид. Необходимо е разреждане с базово масло в съотношение не по-малко от 1:4; традиционно за база служат бадемово или маслиново масло. Може капки от чаеното масло да се разбъркват в кремове за лице и ръце, 1-2 са достатъчни и в бутилката течния сапун.

Масло от чаено дърво при пъпки

За да се ускори лечението на гнойни пъпки и акне, трябва всеки ден внимателно да се тушират образуванията с клечка за уши, потопена в масло от чаено дърво.

Само една капка от маслото, прибавена в малко количество крем за лице, ще предпазва кожата от образуването на нови пъпки.

Може да се приготви и лосион за кожата на лицето от 100 мл хладка преварена вода и 12 капки масло от чаено дърво. Всекидневното изтриване на лицето с тампон, навлажнен със сместа, неутрализира мазния блясък и свива порите. Преди употреба флакончето се разклаща енергично, за да се смесят компонентите на суспензията.

За лице

Прилагането на концентрирано масло от чаено дърво не дразни силно кожата и няма опасност от изгаряне. Единствената опасност всъщност е рискът от алергична реакция.

Важно е при изпълнението на всяка рецепта да се спазват точните пропорции; при някои хора са възможни реакции дори от малки количества. Не е изключено в някои случаи дори само една капка да предизвика гадене или главоболие. Има информация за случаи, при които самоволно увеличените дози от маслото са причинили разстройства на храносмилането.

масло от чаено дърво за лице
Маските с масло от чаено дърво са дар за мазна и проблемна кожа

При мазна или проблемна кожа може два-три пъти седмично да се правят козметични маски с масло от чаено дърво. Ето възможните рецепти:

  • Смесваме две чаени лъжички сметана с половин супена лъжица хума – бяла или синя; в получената маса добавяме две капки масло от чаено дърво. Полагаме, като внимаваме да не попада в очите. След 10-15 минути измиваме с хладка вода.
  • Смесваме по една супена лъжица бял трън и счукани гроздови семки, една чаена лъжичка влян черен кимион и 2-3 капки масло от чаено дърво. С малко брашно и няколко капки вода забъркваме смес, която разпределяме върху лицето. След половин час измиваме.
  • Една супена лъжица фини овесени ядки се запарват с горещ зелен чай; изцеждаме ги и добавяме към тях чаена лъжичка лимонов сок и 1-2 капки масло от чаено дърво. Трябва да се получи не много гъста каша, която престоява десетина минути преди полагането върху лицето. Измиваме след 15-20 минути.
За коса

Структурата на косъма може да се подобри с масло от чаено дърво. Достатъчно е да добавим 5 до 8 капки масло в единичната доза шампоан, за да направим косата жива и лъскава. Същото може да се постигне и чрез аналогична добавка в лечебна маска за коса или в кондиционер. Още след първото прилагане може да се усети подобрено състояние на скалпа, редукция на пърхота и сърбежите. Вижте една лесна рецепта за стимулираща маска:

  • В един пресен суров жълтък добавяме по две капки масла от чаено дърво и от жожоба. Масажираме със сместа скалпа и разнасяме по цялата коса; увиваме глвата със стреч фолио и хавлиена кърпа. След един час измиваме с хладка вода и шампоан – така трябва да се прави два пъти седмично.

Ако усещате косата си твърде суха, изтощена и косъмът е чуплив, разбийте три капки масло от чаено дърво в чаша вода. С тази смес навлажнете косата си и оставете да изсъхне.

За избелване на зъбите

Избелването на зъби с помощта на масло от чаено дърво е лесно и може да се прави в домашни условия. Ако процедурата се изпълнява редовно, зъбите ще се изчистят от плаки и ще се премахнат досадни образувания като зъбен камък и кървене от венците. Ето как е правилно да действаме:

  • Нанасяме върху четката за зъби няколко капки масло от чаено дърво и търкаме внимателно в продължение на две минути. Не бива да се притесняваме, ако усетим, че връхчето на езика губи чувствителността си – това преминава. Важно е преди въпросната процедура зъбите да са измити с обичайната паста за зъби. След масления масаж в устата остава привкус на продукта, от това можем да се спасим като изплакнем с разтвор на оцет във вода. Достатъчно е да повтаряме процедурата на всеки три дни.
  • Алтернативна процедура е изплакването с разтвор от половин чаша вода и пет капки масло. С този разтвор изплакване устата преди и след измиването с четка и паста; това правим всеки ден.
  • Бързото и интензивно избелване на зъбите може да се прави с чаено и лимоново масло. Първо измиваме зъбите с паста и четка. После върху почистената четка нанасяме две капки чаено масло и една – лимоново. Търкаме енергично зъбите пет минути; процедурата се изпълнява веднъж седмично в продължение на месец. Не бива да прекаляваме, защото може да се увреди зъбният емайл.

В медицината

Благодарение на универсалните си свойства, етеричното масло от чаено дърво е с широко приложение не само в козметологията, но и в различни области на медицината.

Против папиломи и брадавици

Чаеното масло успешно отстранява папиломи и брадавици; правим уговорка, че се касае за третиране на доброкачествени образувания. В процеса на лечение те изсъхват и кожата се освобождава от тях. Терапията се изразява в компреси с масло от чаено дърво. Правят се така:

  • Проблемният участък се измива и подсушава. Намазва се с една капка концентрирано или разредено чаено масло – ма втория вариант е необходимо повече търпение, но и рисковете от странични ефекти са по-малко. Обработеното място се залепва с малка стерилна марля или лепенка за 4-7 часа. процедурата се изпълнява 1-2 пъти в денонощие за срок от 1-2 седмици.
В гинекологията

Този продукт е успешно средство за лечение на неприятни проблеми като кандидоза, цистит, уретрит, вагинит, колпит. Има поне три начина за употребата на чаеното масло в такива случаи:

  • Влагалищна промивка: за нея в чаша топла преварена вода се сипва една чаена лъжичка хлебна сода и 2-3 капки масло от чаено дърво; процедурата се изпълнява не повече от 1-2 пъти за денонощие;
  • Подмиване: една-две капки масло се добавят в обичайното средство за интимна хигиена; препоръчителна честота – два пъти дневно, сутрин и вечер;
  • Намазване на интимната зона с маслена смес от 15-20 капки бадемово или маслиново масло с добавка от 1-3 капки чаено; сместа може да се съхранява в стерилно бурканче в хладилника. С такава смес може да се напои влагалищен тампон, но поставянето му задължително се консултира с гинеколог. Може да бъде допълваща терапия при лечението на ерозии на маточната шийка.

Използването на чаено масло за интимна хигиена е допустима и по време на бременност, но само с разрешение на лекар. Принципно етеричните масла в такъв период са забранени като средство за масаж и ароматерапия, както и за перорален прием.

За лечение на простуда

Дайте мнение и Вие тук!

С масло от чаено дърво можем да оздравеем по-бързо от простуда и грип, ако знаем как правилно да го използваме. Неговите компоненти допълват терапията с медикаменти и неутрализират редица неприятни симптоми, свързани с тези заболявания.

  • При хрема и оток на носовата лигавица можем да си приготвим капки, като смесим бадемово масло или студено пресован зехтин с чаено масло в пропорции 5:1. маслените капки са подходящи и при синузит; препоръчват се за възрастни и за деца над 7 години.
  • Против кашлица и при възпаление на сливиците – за гаргара. Правим я със смес от чаша топла преварена вода и 10 капки масло от чаено дърво. Гаргарата се прави 4-5 пъти дневно.
  • За мобилизация на имунната система можем да приложим и вътрешен прием, но много внимателно: само една капка чаено масло разбиваме в супена лъжица олио или зехтин. Тази доза се възприема по-лесно, ако с нея си подправим салатата.
За гъбички по ноктите и другаде

Гъбични инфекции можем да третираме с чаено масло по два начина:

  • Точкова процедура: маслото се нанася върху заразения нокът с капкомер; оставя се да засъхне и след това се изтрива със суха салфетка;
  • Компрес: малка доза масло се нанася върху памучен диск за снемане на грим и се поставя за десетина минути върху болния нокът. Всяка от тези процедури – по избор – трябва да се повтаря два-три пъти дневно до израстването на здрав нокът. За ограничаване на инфекцията кожата около болните нокти се третира със смес от равни части зехтин и масло от чаено дърво.

Добра профилактика срещу гъбични заболявания са ваничките със следната смес:

На литър преварена гореща вода се добавят по една чаена лъжичка морска сол, хлебна сода и мед, както и 10-15 капки масло от чаено дърво. Продължителността на процедурата не трябва да е над 15 минути. След края й трябва единствено да се подсушим с мека кърпа.

При херпес и купероза

Появата на херпес или гнойна пъпка винаги е проблемно и нямаме търпение да се спасим от тях. Това може да стане по-бързо, ако намажем мястото с малка доза чаено масло, като използваме клечка за уши. Процедурата се повтаря сутрин и вечер.

По същия начин действаме и при купероза, но тогава чаеното масло трябва предварително да се смеси със същото количество зехтин или бадемово: така ще ограничим риска от раздразване на кожата с разширени кръвоносни съдове.

При изгаряния и лишеи

При кожа, увредена от измръзване или изгаряне, както и при лишеи и други дерматологични проблеми се използва базово масло от кайсия или праскова с добавка от 1-2 капки масло от чаено дърво. Маслата се полагат върху проблемното място след локална или цяла вана и добро подсушаване с мека кърпа.

При изпотяване и миризливи крака

Маслото от чаено дърво съдейства за регулиране на излишното потоотделяне и неприятната миризма на потни крака. За целта се приготвя смес от капка масло от розмарин, две капки масло от градински чай и пет капки чаено масло. С малки дози от тази композиция масажираме проблемните места; ако усещаме парене или кожата видимо се раздразва – добавяме зехтин или бадемово масло.

При хемороиди

Истинско облекчение при такъв проблем може да бъде постигнато с ароматна вана. Подготвяме я с 50 мл сметана, в която сме добавили 5-8 капки масло от чаено дърво. Сместа се добавя в пълната с топла вода вана, в която се потапяме за десетина минути. При необходимост и възможност процедурата може да се изпълнява два пъти дневно.

Маслото може да се нанася и директно върху болното място, но само след като е смесено със зехтин в пропорция 1:5. Така няма да има риск от раздразване допълнително на уязвимите лигавици. След 10 до 30 минути измиваме внимателно с топла вода.

При себорея

Доказано: домашните маски с масло от чаено дърво се справят добре не само със сърбежа по скалпа и с пърхота, но и със себореята. Няколко са вариантите за приготвянето на такава маска:

  • 250 мг кисело мляко се разбива с една супена лъжица зехтин и 7 капки чаено масло;
  • В 130 г айрян се добавят две капки чаено масло;
  • Стандартно пакетче къна се залива с вода, добавят се 4-6 капки масло.

Всяка от тези маски се полага върху скалпа с лек масаж; сместа се разпределя върху косата по дължина, поставя се шапка за баня и хавлиена кърпа за 20-30 минути. Следва внимателно измиване с топла вода и мек шампоан.

Масло от чаено дърво. 25+ ползи и маска за кожа и за лице
Най-добре е маслото от чаено дърво да се смесва с бадемово или зехтин

Ако нямате време и търпение за такава процедура, просто добавяйте по 1-3 капки масло в еднократната си доза шампоан или балсам за коса.

Може ли да се приема вътрешно?

Пероралният прием на масло от чаено дърво е рисков, макар и възможен – ето защо подобна терапия може да се провежда само под лекарски контрол. Самодейните акции от този род могат да завършат с вътрешни изгаряния на лигавици или най-малкото да причинят разстройство, повръщане, разцентровка на имунната система. Приемайки чаеното масло, човек може да се чувства постоянно сънлив и дори да изпадне в кома.

Локалното външно приложение е далеч по-сигурно и – както видяхме сами – върши работа при множество заболявания. Всъщност едва ли е необходимо да залагаме на подобен вътрешен прием, ако са налице други по-лесни и безопасни технологии. Става дума за компреси, маски, ароматерапия, ванички с масло от чаено дърво – всички те успешно се съчетават с обичайните медикаменти и подсилват техния ефект.

Става ли за отслабване?

Оправдано е да отговорим с “да” на този въпрос по следните причини:

  • Чаеното масло ускорява обмяната на веществата;
  • Подобрява настроението;
  • Укрепва кръвоносните съдове и повишава тонуса им;
  • Отстранява целулита.

Има множество варианти за употреба на масло от чаено дърво като средство за отслабване:

  • Ароматерапия с използването на специални лампи – вдишването на аромата в точния момент помага да се преодолее тягата към сладко и към забранени от диетата храни;
  • Масажно средство: пет капки чаено масло добавяме към 50 мл бадемово или кокосово масло; подходящо за масаж на бедрата, корема и седалищните части;
  • Ароматна вана с чаено масло – освен че подпомяга топенето на мазнини, създава условия за приятни усещания;
  • Домашни антицелулитни обвивания.

Има и огромен брой рецепти за смеси, които се използват при обвиванията. Ето няколко с масло от чаено дърво:

  • Смесваме две супени лъжици бадемово или прасковено масло, 5 капки розмарин, 4 капки кипарисово и 5-8 капки масло от чаено дърво;
  • Чаша морска сол разтваряме в две чаши гореща вода; добавяме 50 г хума, чаша наситнена раминария, 10-15 капки чаено и кипарисово масло;
  • Към две супени лъжици кайсиево масло добавяме 5 капки цитрусово, 4 – кипарисово и 5 до 8 чаено.

Обвиването се прави вечер, два часа след последното хранене за деня. Приготвената маслена смес с чаено дърво се нанася върху проблемните зони, местата се увиват със стреч фолио и се облича топла дреха. След 20 до 40 минути следва душ. Пълният курс е две седмици – всяка вечер; процедурите могат да се правят и през ден.

Противопоказания

Коментираното масло от чаено дърво е безопасно при спазването на правилата за употреба и дозировките за външно приложение. В някои случаи обаче трябва да се откажем от безспорните му ефекти. На първо място – ако имаме индивидуална непоносимост към този чудесен продукт. подобни случаи са рядкост, но не могат напълно да се изключат. Точно по тази причина преди употреба трябва да се направи тест за възможна алергия. Ето как: малко количество от маслото се поставя в сгъвката на лакътя и се следи за възможно зачервяване, обрив, сърбеж.

Маслото не е подходящо за малки деца и бременни. Ако е в чист вид, може да причинираздразнения, затова обикновено се смесва със зехтин, бадемово или облепихово масло. При употреба трябва много да се внимава да не попадне в окото, в устата или върху лигавици. Не бива да се нанася директно и в концентриран вид върху изгорено или измръзнало. Не е подходящо за хора, които скоро са преживели черепно-мозъчна травма. В подобни случаи всяка самодейност може да е фатална.

При някои процедури като гаргара и жабурене трябва не само да се спазват обявените концентрации, но и да се следи сместа да не попада в стомашно-чревния тракт.

Важно е също маслото да е качествено и със съхранени свойства – затова трябва да се следи за срока му на годност и да се съхранява в стъклен флакон и в хладилник.

Етерично масло от чаено дърво: какво да лекуваме с него и с крем Чаевец + мнения

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Essential oils етерични масла

Етерични масла за пиене, за лице и др.: Приложение, видове, лечение

Чисти етерични масла за пиене – кои са добри? Приложение на различните видове. Лечение с …

3 Мнения

  1. Даниела Валентинова

    Здравейте, можете ли да ме насочите към комбинация за кожни проблеми и белези?

    • Лекар.БГ

      За тази цел най-ефективни са маслата от чаено дърво, лавандула, тамян, гераниум. Успех!

  2. Здравейте,
    Заради кожните ми проблеми(акне) ,дерматолозите ме натъпкаха с антибиотици и ефекта винаги е временен. Този проблем го имам от 7-8 години и се уморих да харча пари за безполезни кремове и химични отрови.
    От 3 дни се мажа с масло от чаено дърво директно на засегнатият участък и виждам разликата , което е невероятно.
    Имам два Въпроса
    Първият Въпросът е следният :
    Желая да пробвам да пия от това масло намерих няколко модела на разтвор колко капки и колко ml. вода, но Ви, моля да ми споделите ако Вие, имате някаква информация относно този вътрешен прием(на моя отговорност).
    И вторият въпрос ми е :
    Българският пазар е заринат от марки на масло от чаено дърво
    Кой да ползваме?

    Много Ви благодаря предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *