лапад, ползи за хранене и лечение

Лапад. 10+ ползи за лечение и хранене. Рецепти за супа, баница и с ориз

Лапад – билка или храна; при какви заболявания помага. Как се готви лапад – рецепти. Лапад и киселец – прилики и разлики

Лапад: както и популярният киселец (Rumex acetosa), това е растение от семейство Лападови. Родствените тревисти растения имат доста сходни качества, но практиката ги различава както в кулинарията, така и при приложението им като лекарствени растения. Лападът е една от първите пролетни храни; нежните му, меки и вкусни листа се използват за приготвяне на супи, плънки за баници,ястия с ориз, гъби и картофи. Доказани са и ползите от лапада – Rumex patientia, при лечението на редица заболявания.

Ползи от лапад като билка, начини за лечение

Лападът, наричан също и “спанаков киселец”, е интересен с високото си съдържание на витамини и растителни протеини. За разлика от киселеца той не създава проблеми и не изисква специални ограничения, тъй като не съдържа оксалова киселина. За сметка на това е богат на лимонова, салицилова, янтарна и фолиева киселина, соли на желязото и органични съединения на калия, фосфора и сярата. Вижте как може да се използва това благодатно растение при различни заболявания.

При анемия

Анемията най-общо е състояние, при което стойностите на хемоглобина в кръвта са под нормата. Често разпространена е желязодефицитната анемия. Тъй като лападът е богат на железни соли и фолиева киселина, включването му в менюто на хората с този проблем се оказва добър допълнителен компонент в комплексната терапия. Специална роля имат също витамините С и тези от В-групата.

Лапад. 10+ ползи
Лапад на трапезата: високото съдържание на желязо прави тази храна подходяща за много лечебни диети
При псориазис

Лападът е добър помощник и при лечението на кожни раздразнения и заболявания от рода на псориазис. В този случай растението се прилага като локално външно средство в комбинация с още билки. Вижте една проверена рецепта от agronovinite.com:

  • Равни части счукани листа от лапад, корени от глухарче, живениче, орегонско грозде, сарсапарила и репей се смесват и се полагат върху проблемните зони на кожата. Този билков компрес трябва да се подържи 20-30 минути, след което се отмива внимателно и при лекарско назначение се полага лечебен мехлем.
  • В комбинация с невен лападът може да помогне за спасение от упоритото акне и гнойни обриви. За целта една супена лъжица листа от лапад и същото количество цвят от невен се заливат с 200 мл вряла вода и се оставят да се запарят за 10 минути. След това запарката се прецежда; в получената течност може да се потопи кърпа от тънък памучен плат и да се положи върху лицето за 15 минути. След като мине това време, лицето се изплаква с охладената отвара и се оставя да изсъхне.
При диабет

В немалко източници лападът се сочи като добро средство за профилактика на диабета, както и за компонент в лечебното хранене за диабетици. Припомняме, че този листен зеленчук има високо съдържание на ябълчена и лимонова киселина, фосфор, сяра, калий и магнезий. Тези компоненти балансират метаболитните процеси в организма, оптимизират съдържанието на кръвна захар и холестерол. Освен това съставните фибри подпомагат нормалното храносмилане, активират чревната перисталтика и ограничават риска от трупане на наднормени килограми – една от причините за преддиабетни състояния и ендокринни нарушения.

При подагра

Лападът е сред листните зеленчуци, които не се препоръчват при подагра, особено при остри състояния. Някои любители на народната медицина погрешно приемат, че лападът може да се използва за лечение на подагра. Но в случая става дума за т.н. змийски лапад – Arum maculatum L, което е от съвсем друго биосемейство. За лечение на подагра се използват грудки от билковото коренище.

При бременност

Лападът е сред препоръчваните храни за бременни, заедно с другите листни зеленчуци (без киселец!). той е особено ценен заради фолиевата киселина и желязото, но също поради богатия витаминен състав, фибри, органични киселини в оптимални дози.

При запек

Лападът е една от растителните храни, които активират чревната перисталтика и е добре да се включват периодично в менюто на хора с хронична констипация или лениви черва. Някои източници препоръчват да се пие вечер преди лягане отвара от лападови листа – една шепа листа се варят 5-6 минути в чаша вода и течността се изпива на глътки. Ефектът настъпва сутринта; същевременно специалистите предупреждават тази процедура да не се практикува твърде често. По-скоро е добре при запек да се разчита на действието на лападовите компоненти в различни храни: супи, салати, каши.

Рецепти с лапад

Какво да сготвим с лапад – освен супа? Всъщност използването на тази зеления е изключително богато. Могат дори да се приготвят повече неща в сравнение с обикновения киселец: на практика при лапада ги няма ограниченията, свързани с високо съдържание на оксалова киселина. Така че младите листа могат смело да се накъсват в салати, да се задушават за плънки в баница, да е комбинират с яйца, ориз, сирене, да се счукват за сосове и заливки. Замразеният и изсушен лапад също върши работа и може да разнообрази менюто през еднообразните зимни дни.

лапад, рецепти за готвене и за лечение като билка
Вкусният лапад е желан на всяка пролетна трапеза
Лапад с ориз

Половин килограм пресен лапад и връзка зелен лук се измиват, нарязват и задушават за 3-4 минути в 3-4 лъжици олио. Прибавя се една чаша ориз и цялата смес се запържва 2-3 минути, след което се сипва в намаслена тава, посолява се и се залива с три чаши топла вода. Пече се в затоплена до 200 градуса фурна, докато оризът попие водата. Поръсва се със ситно нарязан пресен магданоз/джоджен (supichka.com).

Демир бозан за безсъние

Има различни варианти на тази основна рецепта; при задушаването могат да се добавят червен пипер, куркума, чер пипер на зърна и пр. комбинацията може да се направи с бял или с кафяв ориз; във втория случай се добавя още една чаша вода, тъй като кафявият ориз изисква по-продължителна топлинна обработка.

Супа от лапад

За една бърза супа от лапад ни трябват около 600 г млади листа, връзка зелен лук, един морков, 80 г ориз, сол и лимонов сок на вкус, червен пипер половин чаена лъжичка, една щипка смлян чер пипер, 4 супени лъжици олио. Измитият и нарязан лук се задушава 4-5 минути в сгорещеното олио. Прибавят се настърганият морков и измитият и нарязан лапад за по две минути; поръсва се червеният пипер и сместа се залива с литър топла вода. След 1-2 минути се добавя измитият ориз, посолява се и супата се вари на тих огън до омекване на ориза.  Подправя се с чер пипер и лимон на вкус. Друг вариант е супа с фиде вместо ориз – става по-бързо, което е добре за ефективността на лапада (рецепта от tecepti.gotvach.bg).

Баница с лапад (лападник)

За баницата са необходими половин килограм лапад, пакет готови кори, кофичка кисело мляко, 200 г сирене, 4 яйца, олио. Измитият лапад се нарязва/накъсва и леко се задушава в 2 лъжици олио. Млякото, натрошеното сирене и яйцата се разбиват на крем. Може да се приготви редена или вита баница, като всеки път корите се поръсват с олио и се слагат от двата вида плънка.

лапад, рецепта за баница с лапад
Баница с лапад: ето нещо, от което е трудно да се откажеш!

Има различни техники на подреждане, може също да редуваме кора само с олио и кора с плънки, лападът да се обърка с яйцата и сиренето и пр. печивото се завършва с поръсване с олио; най-отгоре може да поставим няколко малки бучки краве масло; друг вариант е да нарежем суровата баница и да полеем местата на срязването с яйце, разбито с прясно мляко или малко газирана вода. Печем до розово; яде се охладена.

Агнешко с лапад (или свинско)

За това блюдо приготвяме килограм агнешко/свинско, половин килограм лапад, по една връзка зелен лук и чесън, три моркова, една чашка ориз, подправки: сжол, червен и чер пипер, джоджен, магданоз, куркума, дафинов лист.

Нарязаното на порции месо се запечатва в горещо олио; залива се със затоплена вода и се вари до омекване. Лападът и останалите зелении се измиват и нарязват, морковите се насътргват, прибавя се оризъти сместа се овкусява. Насипва се в тава, където се подрежда и полусготвеното месо. Всичко се залива с 5 чаши от топлия бульон, в който сме варили месото. Тавата се покрива с фолио; задушава се на умерена фурна един час, кнема се фолиото и се оставя във фурната за още 15 минути (mila.bg).

Дайте мнение и Вие тук!
Лапад с яйца

Връзка зелен лук се измива, нарязва и задушава до омекване в 2-3 лъжици олио. Прибавят се 300 г измит и нарязан лапад; след десетина минути се долива една кафена чашка топла вода, посолява се и сместа се оставя на тих огън още 15-20 минути. Сипват се бавно, при постоянно бъркане разбитите яйца, 4-5 броя. Ястието трябва да покъкри още малко – да се вплътни; тогава поръсваме натрошено сирене и ситно нарязан пресен магданоз и отдръпваме от огъня (gotvach.bg).

Сарми от лапад

Приготвянето на тези сарми е пипкава работа, но резултатът си заслужава. За ястието ни трябват по-едри, не наранени листа – трябва да ги почистим от твърдата жилка и да ги бланшираме в посолена вода. Плънката готвим от пресен лук и чесън, магданоз и джоджен, ориз, сол, чер пипер. Първо задушаваме лука и чесъна, след което прибавяме ориза – една чаена чаша. Доливаме една чаша топла вода и варим, докато водата се изпари. Овкусяваме със сол и чер пипер; прибавяме ситно нарязаните магданоз и джоджен. Объркваме – плънката е готова. Във всеки лист от лапад слагаме по една лъжичка от плънката и увиваме малки сармички, които подреждаме в намаслена тавичка. Заливаме с две чаени чаши топла вода и печем до готовност в умерена фурна. Яде се охладено, с цедено кисело мляко.

Лапад яхния

За тази яхния измиваме и нарязваме килограм млад лапад; задушаваме го в 3-4 супени лъжици олио. Поръсваме 3 супени лъжици брашно и запържваме, прибавяме и половин чаена лъжичка червен пипер, след което заливаме на струйка с една чаша вода при постоянно бъркане. Посоляваме. Разбиваме три яйца в чаша кисело мляко и добавяме в ястието. Оставяме го да се сготви на тих огън, като редовно разбъркваме. Накрая поръсваме със смлян чер пипер и ситно накълцан магданоз.

Лападът като билка

Лападът е популярно растение, разпространено в цяла Евразия. Използва се в множество национални кухни заради отличните си вкусови качества и хранителна стойност. Яде се в суров вид или сготвен; има подпомагащи функции при комплексното лечение на различни заболявания.

Описание на растението

Растението в цветоносната си фаза може да достигне височина до 140 см; развива дебело, здраво стебло, разклонено в горната си част – с дребни цветчета, събрани на метлички. Долните листа са продълговати или яйцевидни, гладки и с наситен зелен цвят. Могат да достигнат дължина до 35 см и ширина до 10. Колкото по-нагоре наблюдаваме, толкова по-дребни листа можем да видим.  Най-вкусен и с най-висока хранителна стойност е лападът в ранна пролет. Цъфти през юни-юли, през август вече има узрели семена.

лапад билка, как да го различим от киселеца
Едрите листа на лапада могат да достигнат дължина до 35 см

Народната медицина препоръчва лапада като диуретик, очистително, за подобряване на храносмилането и при лечението на чернодробни заболявания. Счита се също, че помага при диабет, псориазис и кожни заболявания; подсилва костите, подпомага усвояването на калция. Съдейства за лечението на анемия и успешно участва в детокс програми.

Какво е змийски лапад? А алпийски лапад?

лапад листа, отглеждане, семеЛековитото растение змийски лапад е от семейство Araceae; някои хора го бъркат с обикновения лапад заради външната прилика на листата от двете растения. Всъщност те не са родствени; змийският лапад е известен още като змиярник, змийско грозде, змийска хурка и зайчи лапад. Това растение не се използва за храна; имат приложение единствено кореновите му грудки заради действието си – противовъзпалително и обезболяващо. Използва се за лечение на възпаления в дихателни органи, язва, заболявания на черния дроб, подагра, ревматизъм, хемороиди, при пясък в бъбреците. Билката е силно токсична, затова всеки цяр с нейно участие се приготвя и приема под лекарски контрол (framar.bg).

лападАлпийският лапад  е растение от семейство Лападови; лечебна стойност имат корените му. Расте в планински райони, на височина 1200-2400 м. Използват се  корените му: в малки дози действа запичащо, а в по-големи е със слабителен ефект. Препоръчва се при проблеми на храносмилането, подпомага лечението на черния дроб и жлъчката. От корените се приготвят отвари и сок за лечение на кожни заболявания и гнойни обриви. За вътрешен прием се прави отвара от една супена лъжица лападов корен и половин литър вода; вари се две минути, прецежда се и се пие по една кафена чашка преди хранене. За външно приложение е добър сокът, изцеден от пресни листа.

По какво се различават лапад и киселец

https://www.lekar.bg/2019/01/31/%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%86/

Лападът и киселецът са растения от едно и също семейство; и двата продукта са с отлична хранителна стойност при ниски калории. Имат и лечебно приложение като допълващ комплексни лечения фактор.

лапад и киселец, салата с яйце, рецепта
Лапад и киселец с яйце и зехтин: една чудесна комбинация за пролетна салата

През пролетта и двете растения се развиват рано, бързо и обогатяват менюто след зимното изчерпване на витамини и минерални компоненти в организма. Киселецът е с по-дребни листа, отделните сортове от двата вида се различават и по формата им. Основната разлика е във високото съдържание на оксалова киселина в киселеца – за разлика от “благия” лапад. Заради тази киселина киселецът не се препоръчва в храненето на бременни и кърмачки, както и при някои заболявания като бъбречно-каменна болест.

https://www.lekar.bg/2018/11/22/желязодефицитна-анемия/

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *