бяло течение при бременност, симптоми и лечение
Бяло течение, Лечение на бяло течение, Бяло течение при бременност, Бяло течение с миризма, Причини за бяло течение, Бяло течение на парцали, Хапчета за бяло течение

Бяло течение при бременност: Кога трябва да се притесняваме? Норма и отклонения

Лекува ли се бяло течение при бременност. Кога е опасно и каква терапия се прилага. Правилното лечение – без риск за развитието на плода

Бяло течение при бременност – това е един от поводите за тревога за бъдещите майки. Ако са налице необичайни симптоми в тази посока, тревогата е двойна: заедно с плода в утробата расте и отговорността за малкия човек. Появата на подозрителни признаци като увеличена секреция, промяна на цвета й и пр. може да бъде обяснена от специалиста с кардиналната пренастройка на хормоналния фон в женския организъм. Но може да е и сигнал за болестно състояние.

Кога имаме бяло течение при бременност в нормата

Една от първите промени в женския организъм след зачатието е образуването на “тапа” от слуз, която затваря прохода към утробата при маточната шийка. По този начин майчиният организъм предпазва плода от проникването на инфекционни фактори. В този етап от бременността може да се наблюдава нарастване на вагиналния секрет като количество; ако той е слузест, прозрачен и без миризма или с лек млечен оттенък – всичко е нормално и няма риск от развитие на патологичен процес

Защо възниква течението при бременност?

Освен причините за естествено образуване на влагалищен секрет, при бременност играят роля и други фактори за възможна промяна на характеристиките му. Споменахме, че след имплантирането на оплодената яйцеклетка в матката майчиният организъм “затваря” пътя към плода чрез уплътнение от слуз и епителни клетки; тази “тапа” се формира под въздействието на активния хормон прогестерон. След третия месец в хормоналния фон на майчиния организъм взема превес естрогенът и тази промяна отново може да провокира по-обилно бяло течение.

Бяло течение при бременност, симптоми, изследвания, диагностика
Бяло течение при бременност: това нормално ли е?!

Значи – не бива да ни притеснява по-обилното течение в ранна бременност, тъй като за образуването на въпросната “тапа” е необходим повече материал. Но въпросът не е само в количеството: важно е да се следи дали няма промяна в консистенцията и в миризмата. Но дори там всичко да е наред, ако секретът причинява сърбеж, болка и парене – работата отива на зле и трябва да се търси без отлагане медицинска помощ.

Съвсем друга история е обилното отделяне на секрети в последните седмици на една бременност: те са сигнал, че раждането е съвсем скоро.

Ето още няколко причини за промени в характера и количеството на вагиналния секрет при бременност:

  • Цветът на секрета се променя – може да стане зеленикав, жълт, сив, да промени миризмата си. Освен това бременната да се чувства уморена, неразположена като цяло. Нека не забравяме, че в това състояние организмът й е по-податлив на различни инфекции и е напълно възможно да се случва точно това.
  • Често установяван проблем е гъбичната инфекция, кандидоза: секретът губи прозрачността си, уплътнява се и придобива вид и консистенция на извара, променя миризмата си – тя по-скоро напомня тази на бирената мая; характерен симптом е сърбежът. При такива признаци интензивното бяло течение не може да се счита за нормално или преходно; добрата новина е, че кандидозата може да се лекува по време на бременност и до раждането самият родов път да бъде чист за бебето;
  • Бялото течение може да става по-интензивно в дните, когато би следвало жената да е в цикъл. Ако паралелно с това се появяват и болки, особено в първите месеци на бременността, трябва да се търси консултация с гинеколог.
  • Понякога секретът може да е активиран и от неподходящо бельо или дамски превръзки за ежедневна употреба. Тук трябва да се разчита на естествени материали – памук, без всякакви ароматизатори, за да не се предизвикват алергични реакции.

Бяло течение в ранна бременност

По-обилно от обичайното бяло течение може да се появи още в първите седмици, когато една жена все още не знае за състоянието си. Прозрачният секрет дори се счита като един от признаците на ранната бременност и се обяснява с хормоналната пренастройка на организма.
Освен това вече говорихме за специалната “тапа” на маточната шийка, която заема мястото си, стимулирайки отделянето на повече секрети. Ако тези секрети са като суров яйчен белтък, прозрачни до млечно бели и без лоша миризма, повод за тревоги няма.

бяло течение при ранна бременност гинеколог
Всяко притеснение, свързано с проблема бяло течение при бременност, е редно да се сподели с гинеколога

При спазване на елементарни хигиенни правила: редовен интимен тоалет, използване на ежедневни дамски превръзки – сменяйте ги на 4 до 6 часа! – носене на памучно бельо, бялото течение няма да притеснява никого, няма да причинява раздразнения и дискомфорт.

  • Нека да отбележим и това, че е възможно секретите при бременност да променят цвета си и към розово-кафеникаво. Ако липсват други симптоми на ранната бременност, жената може да ги приеме и като начало на поредния месечен цикъл. Всъщност това е т.н. имплантационно кървене, при което ембрионът се закрепва за маточната стена. Това става около 6 до 12 дни след зачатието. Такива секрети могат да се появяват периодично и да са свързани с активности на плодното яйце. Има обаче и моменти, в които розовото оцветяване е знак за ерозия на маточната шийка – при настъпването на бременност този проблем се усилва.

Бяло течение в напреднала бременност

Нормално е при напреднала бременност отделянето на вагинален секрет да е по-интензивно. Говорим за 35-та гестационна седмица и след нея. Това е знак, че влагалищните тъкани започват да се подготвят за раждането; развива се поредната хормонална пренастройка. В немалко случаи бъдещите майки са принудени редовно да носят дамски превръзки, тъй като секретът наистина е понякога доста обилен. Наистина не бива да е повод за тревоги, ако характеристиките отговарят на нормата. Просто здравият ви организъм се подготвя за раждането.

Често към края на бременността, понякога в 37-та седмица, секретите стават кафеникави. Може дори да са оформени като по-плътна маса – очевидно няма да сбъркаме, ако предположим, че това е въпросната “тапа”. Изпадането й е знак за готовност на организма за раждането; тъканите по родовия път са отпуснати и това е позволило изпадането на сгъстения секрет.

Кога бялото течение е опасно?

“Фигурин

Ясно е, че бялото течение в ранна бременност е закономерно – свързано с физиологичните изменения на организма. Все пак бъдещата майка не бива да забравя, че понякога течението е признак за болест, която може да навреди както на нея, така и на бебето. Всяко болестно отклонение в подобни случаи изисква своевременно диагностициране и лечение.

Така например твърде обилното и подобно на извара течение с кисела миризма най-вероятно е свързано с гъбична инфекция. Обикновено се касае за кандидоза – причинителят е патоген, който по принцип присъства постоянно във влагалищната микрофлора. След забременяване имунните сили на организма отслабват и тогава гъбичките започват интензивното си размножаване. Тази инфекция не е безобидна и не бива да се опитваме да я ликвидираме самодейно; много от лекарствата срещу кандидите са противопоказани при бременност, единствено лекар може да назначи безопасно и ефективно лечение.

Жълтеникавите или зеленикави секрети обикновено са свързани с бактериална инфекция. Този симптом също изисква лекарско мнение и намеса; разбира се – има и такива случаи, при които оцветените секрети са преходни и най-често са последица от гинекологичен преглед. Ако обаче бременната се оплаква от болки ниско в корема, чести позиви за уриниране и парене, става дума за инфекция. Тя може да засегне яйчниците и маточните тръби, при което секретите придобиват наситен жълт цвят.

Гарднерелоза, хламидиаза, трихомониаза – всички тези полови инфекции могат да се развият и проявят при вече започнала бременност. Симптомите им са ясно различими: зеленикави, гнойни или с мехурчета секрети; болезнено уриниране, парене – ето ви общите им признаци. Добрата новина все пак е, че за тях има безопасно лечение и ако то се проведе навреме, бебето няма да е застрашено с нищо.

Дайте мнение и Вие тук!

Преди да минем към начините за справяне с проблема, отворете тази публикация с десния клавиш на мишката в нов таб:

https://www.lekar.bg/2011/10/04/%D0%B1%D1%8F%D0%BB%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%81/

Избавяне от проблема

Бялото течение при бременност е естествено, то е проява на нормален физиологичен процес. Обикновено не е нужна медицинска намеса – но при тревожност бременната трябва да се консултира с гинеколога си и в никакъв случай да не предприема самодейни активности.

Основни принципи на лечението

Трябва все пак да се признае, че бяло течение, провокирано при бременност от бактериална инфекция, не се лекува съвсем лесно. Много от подходящите антибактериални препарати са противопоказани при бременност. Специалистът обаче знае какво може да препоръча – така, че да блокира патогенните микроорганизми, без това да навреди на майката или плода. В комплексното лечение е редно да се включат и продукти, които ще поддържат имунитета на бременната на необходимото равнище.  По време на лечението жената трябва да се храни здравословно и да прекарва достатъчно време на чист въздух.

  • Преди назначението на медикаменти лекуващият задължително прави цитонамазка и кръвни изследвания, за да изясни пунктуално причината за заболяването, както и да се насочи към подходящия препарат. Така например при кандидоза се препоръчват препарати с локално действие – вагинални супозитории, кремове и мехлеми.
  • Ако инфекцията е в ранен стадий, тя обикновено се повлиява лесно; при запуснатите случаи е необходимо продължително лечение, комплексен подход – включително с подходящи разтвори за вагинални промивки, някои от които практикувани от народната медицина. Тук отново е ред да припомним, че и бабешките цярове са допустими, но само ако гинекологът ги прецени като безопасни за плода и за успешното протичане на бременността.

Още начини за лечение ТУК:

https://www.lekar.bg/2019/01/18/%D0%B1%D1%8F%D0%BB%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/

Лечение по време на износване на плода

Лечението на бактериални инфекции при бременност не е нещо просто и с бърз резултат. Адекватното лечение постига успех, ако изпълни няколко условия:

  • Да се използват лекарствени средства, които могат да потиснат или унищожат патогенната влагалищна микрофлора;
  • Медицинският продукт трябва да създаде условия за възстановяване на баланса във влагалищната среда;
  • На всяка цена да се включат имуностимулиращи продукти;
  • Комплексната терапия да обърне внимание на храненето и здравословния живот.

За лечението на инфекции при бъдещите майки съществуват специални схеми, всяка от които съответства на определен срок от развитието на плода; при това се използват максимално безопасни продукти. Лечението е под лекарски контрол, периодично се правят анализи.

Още по темата ТУК:

https://www.lekar.bg/2008/11/04/%D0%B1%D1%8F%D0%BB%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/

Първоначално публикувано на:18.01.2019 @ 8:56

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

бяло течение, хронично

Упоритата досада хронично бяло течение: кога е опасно

Обичайното лечение. Розалгин. Цитросепт. Ескапел. Калиев перманганат. Йодасепт. Преди цикъл. Помощ! Защо е на парцали?! …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *