бяло течение лечение с миризма, на парцали, билки, лекарства

Лечение на бяло течение с лекарства и билки. Как точно да действаме

Бяло течение: лечение, кога се налага. Нормално и патологично отделяне на секрет – възможни болестни състояния. Изследвания и лечение. Терапии от народната медицина при бяло течение

Бяло течение – нормално и болестно; има ли лечение? Нормално е при добро здраве една жена да отделя всеки ден неголямо количество вагинален секрет. Това е вид слуз с различна гъстота, която се образува от жлези в предверието на влагалището, маточната шийка и маточната лигавица. При образуването на секрета участват микроорганизмите, съставляващи вагиналната микрофлора.

В определени моменти количеството на вагиналния секрет може да се увеличи, да се променя по цвят, консистенция и миризма. Такива промени могат да са симптоми за патологично състояние на интимната зона и аларма да се търси медицинска помощ.

Основни принципи при лечението на бяло течение

Промяната в цвета, количеството или консистенцията на коментирания секрет не винаги е причина за тревога, но една консултация с гинеколог никога не е излишна. Специалистът може да прецени необходимо ли е лечение след преглед и цитонамазка. Възможно е също да назначи допълнителни изследвания на органите в малкия таз или консултация с други специалисти.

  • Кога да търсим лекар, ако установим промяна на вагиналния секрет? Задължително – ако влагалищният секрет при жена в детеродна възраст напълно отсъства. Освен това: при видима промяна на цвета; при наличието на сгъствания – подобни на извара; ако секретът издава силна, неприятна миризма; ако отделянето на секрет е придружено с неприятни усещания като парене и сърбеж; ако са налице болки в интимната зона.

Кога бялото течение е нормално

При напълно здравите жени и момичета бялото течение е нещо нормално; то наистина е бяло на цвят, без миризма или с леко кисела миризма. Това е нормално – влагалищната среда е слабо кисела благодарение на лактобактериите, които продуцират млечна киселина. Тези микроорганизми са преобладаващата част от вагиналната микрофлора; подобна среда ограничава заселването в нея на патогенни микроорганизми.

Лечение на бяло течение при жените
За всяко отклонение от нормалните характеристики на вагиналния секрет се консултирайте с гинеколог

При здрав организъм вагиналният секрет, отделен за денонощие, е около 5 мл средно. При засъхване върху бельото или върху дамска превръзка секретът оставя бяла или жълтеникава следа. Секретът може да се променя в рамките на менструалния цикъл или под външни въздействия, без това непременно да е свързано с патология. Промените са възможни например във връзка с месечния цикъл, при бременност или кърмене, при прием на противозачатъчни таблетки или поставяне на маточна спирала, при рязко напълняване или отслабване, при рязка промяна на климата, при попадане на сперма във влагалището и пр.

Изменения в цикъла

Бялото течение претърпява някои промени в рамките на месечния цикъл, като при това независимо от индивидуалните особености тези промени следват обща схема:

  • През първата половина на цикъла секретът е прозрачен и по консистенцията си прилича на суровия белтък в кокоше яйце;
  • Следващият етап е подготовката на матката за овулация; това става около 12-ти или 14-ти ден. Секретът е по-обилен и течен – подобна консистенция създава улеснения за проникването на сперматозоидите в зоната за оплождане на зрялата яйцеклетка;сърбеж или парене след уриниране;
  • Около седмица преди началото на кървене секретът се сгъстява; в слузта могат да се различат прашинки, които всъщност са отслоени епителни клетки. Тъкмо в този етап е възможно да се усети и промяна в миризмата: тя определено става кисела, тъй като матката започва да се самоочиства от различни патогени и инфекционни причинители. Секретът е повече по обем, но не прекалено – денонощната доза е в рамките на една чаена лъжичка.
  • След края на цикъла се развива поредната трансформация: появяват се отново течните белезникави секрети, напомнящи суров яйчен белтък.
Бяло течение при бременност

Във връзка с евентуална бременност на бялото течение се гледа като на показател за състоянието на репродуктивната система, а впоследствие при настъпило зачатие – и като на възможност за лесно проследяване на плодното развитие.

Ясно е, че при настъпила бременност промените в хормоналния фон причиняват ред други функционални изменения. Променя се и видът на вагиналния секрет – тези промени са важни и за тях следва да се внимава. Ако например секретът стане твърде гъст и жилав, ако промени цвета си и течението вече не е бяло, а с розово-кафяв, жълто-зелен или сив цвят, непременно трябва да се потърси лекарска намеса. Специалистът обикновено назначава цитонамазка, за да прецени има ли действително проблем.

При ранна бременнност секретът обикновено е прозрачен, понякога в млечни или белезникави отенъци. По време на овулацията хормоналният фон се характеризира с преобладаване на прогестерон, което е благоприятно за зачеване и закрепване на плодното яйце за маточната стена. Стойностите на този хормон при успешно зачатие продължават да нарастват; формира се специфична тапа от секрети на маточната шийка – тя възпира проникването на патогенни микроби в матката.

Тази фаза от бременността се отличава с увеличена интензивност на бялото течение. Според една от медицинските теории обилният секрет е резултат от ускорени регенеративни процеси, когато влагалищният епител се обновява много бързо и отмрелите клетки участват във формирането на секрета.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Така прогестеронът причинява увеличено количество и повишена плътност на вагиналния секрет до 12-та седмица от бременността. След това нарастват стойностите на естрогена – а това е свързано с разреждане на секрета. Количеството му е все така обилно, което създава известен дискомфорт и изисква строга интимна хигиена.

Увеличеното отделяне на вагинален секрет продължава и при напреднала бременност, до самото раждане. Освобождаването на вагиналната “тапа” също е свързано с обилен секрет, свидетелстващ за непосредствена близост на раждането.

Ако в напреднала бременност качествата на вагиналния секрет се променят и същевременно са налице болки ниско в корема или в кръста, задължително се прави медицинска консултация. При подобни болки и нарастване количеството на чистия секрет раждането може да започне всеки момент.

Кога да се притесняваме и да вземем мерки

Вече споменахме за симптомите, които са свързани с болестен процес и които изискват за промененото бяло течение да се консултираме с гинеколог. Възможно е също външните признаци на секрета да са нормални, но същевременно в репродуктивната система да се развиват възпалителни процеси, за които можем да подозираме по дискомфорт и болки в зоната на малкия таз. Всяко съмнение за нещо нередно трябва навреме да се обсъжда със специалист, за да могат да се предприемат адекватни терапевтични мерки.

бяло течение лечение симптоми, на парцали
Болка, парене и сърбеж в интимната зона са причина да търсите помощ
При кандидоза

Тази гинекологична патология е проблемът на всяка втора жена с оплаквания от инфекция в интимната зона. Причинител е гъбичката Кандида албиканс; кандидозите са силно разпространени и познати като “млечница”. Поразява основно влагалищната лигавица; отделеният при това секрет е гъст, бял, обилен – приличен на сметана. Има кисела миризма; при уриниране в урината могат да се видят различни частици, “парцали”; след уриниране се повява сърбеж, а при полов контакт – болка. Обикновено кандидозите се проявяват при следните условия:

  • Бременност; промяна на хормоналния фон;
  • Често преживяван стрес, депресии;
  • Хронична преумора;
  • Небрежна хигиена на половите органи;
  • Увреждане на вагиналната лигавица при полов контакт;
  • Носене на синтетично бельо;
  • Злоупотреба с пикантни и люти храни;
  • Продължително използване на противомикробни препарати;
  • Резки климатични промени.

Ако изследването на влагалищен секрет при съмнения за гъбична инфекция даде положителен резултат – незабавно трябва да се премине към специална терапия, за да се избегнат по-нататъшни усложнения.

При бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза провокира отделянето на секрети със сивкаво-бял цвят, гъсти и еластични, понякога жълтеникави. Тези симптоми свидетелстват за влагалищна дисбактериоза, при която лактобацилите отстъпват терена на анаеробни микроорганизми като Mobiluncus. Характерна особеност на бактериалната вагиноза е неприятната миризма на развалена риба, която при използването на миещи препарати се усилва. При уриниране се появява кошмарният сърбеж с парене.

  • Противната рибешка миризма се появява и при полов контакт без кондом. При това протича специфична химическа реакция: еякулатът е с алкално рН, а това в контакт с влагалищния секрет освобождава леки амини и именно това причинява лошия мирис.

Всъщност при бактериална вагиноза секретът по консистенция и обем е почти нормален, но това е заблуждаващо. Ако състоянието не се лекува, могат да се получат последващи възпаления на матката, усложнения при бременност, преждевременно раждане.

При микоплазмоза и уреаплазмоза

Такива патологии се развиват под въздействието на микроорганизми от групата микоплазми, нещо средно между бактерии и вируси. Те също провокират бяло течение; тъй като причинителите действат като условно патогенни, при повечето хора не се развиват патологични процеси и няма нужда от лечение.

бяло течение лечение с и без миризма, Хапчета
Точната диагноза изисква специални изследвания

Как все пак се стига до заразяването с тях? Вижте:

  • При незащитен полов акт или при орален секс;
  • Висок риск е налице при заразена бременна, която предава микроорганизмите или през плацентата, или при раждането;
  • Възможно е заразяване по хематогенен път.

Колкото до симптоматиката – признаците са подобни на тези при кандидоза: белезникав секрет с кисела миризма, парене и сърбеж при уриниране. Понякога специфичните симптоми липсват, оттук и повишената опасност от неглижиране на проблема, последващи усложнения и възможно безплодие.

При трихомониаза

Трихомониазата е част от “номенклатурата” на венерическите болести; свързана е с възпалителни процеси в отделителната система. Причинителят е патогенът Trichomonas vaginalis. Предава се от човек на човек при незащитен полов контакт. Ако бременна жена е с тази диагноза, детето й също ще се сдобие с нея при раждането. Инкубационният период е 4 до 28 денонощия; първите признаци обикновено се проявяват в рамките на 7 дни след заразяването.

Понякога заболяването протича безсимптомно; по-често обаче е придружено от следните прояви:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Вагиналният секрет е бял, но променя цвета си и става жълт, зеленикав или съвсем липсва;
  • Секретът може да е с пяна;
  • Миризмата на секрета се променя – става по-силна и гнилостна;
  • Възможни са кръвенисти секрети, особено след полов контакт;
  • Повява се болка ниско в корема; болката става постоянна; възможно е незадържане на урина.
  • При хронична форма, протичаща над два месеца, симптоматиката се рудуцира; секретът е оскъден, но с неприятна миризма; в зоната на половите органи периодично се появява парене и сърбеж, сухота, болка при полов контакт и нежелание за секс.

Заболяването увеличава риска от вирусни инфекции, включително от човешки папилома вирус. Не са изключени и злокачествени трансформации в шийката на матката. Когато трихомониазата се формира по време на бременност, има опасност от мъртъв плод, спонтанен аборт или преждевременно раждане. Не са изключени също вътреутробни инфекции и задържане в развитието на плода.

При гарднерела

Касае се за венерическо заболяване, предавано при полов контакт. Основен, а понякога и единствен симптом са отделяните секрети с миризма на развалена риба. Секретите са много; консистенцията – еднородна, на цвят бели, сиви или жълтеникави. Налице са също симптоми като парене и сърбеж; тази патология дава усложнения като възпаление на маточната шийка, ерозио, ракови трансформации. При около 50% от пациентките с такава диагноза се развива вагинит; жените се оплакват от парене във влагалището и сърбеж. Тези признаци се усилват при полов контакт или при уриниране.

При цервицит и други патологии

Цервицитът представлва възпаление в шийката на матката, отвеждащо към влагалищната лигавица. Характерен симптом са мътно белите секрети с примеси от гной. Заболяването се развива под въздействието на инфекционни агенти, травми на маточната шийка – резултат от раждане, при наличието на постоперативни белези. Цервицитът може да се развие при отслабена имунна система. Често патологията се разширява и се развиват възпалителни процеси във влагалището, вулвата, ранички на маточната шийка, обръщане на матката.

Има и други причини за промени във вида на влагалищния секрет: например симптоми като сърбеж и белезникав цвят на секрета могат да се свържат с диабет или заболяване на щитовидната жлеза. В някои случаи при сърбеж и воднист секрет или секрет с консистенция на извара всъщност се развива онкологичен процес.

Още една причина за появата на обилен бял, слузест секрет е заразяването със СПИН при незащитен секс.

Необходими изследвания

Разумно и грамотно е при съмнителни характеристики на вагиналния секрет засегнатата жена да се консултира с гинеколога си. Специалистът е наясно с необходимите изследвания и може на тяхна база да постави диагноза, след която да назначи и правилното лечение. Не е без значение и подготовката на самата пациентка за такъв преглед и изследвания. Ето задължителните стъпки на такава подготовка:

  • В продължение на няколко дни преди прегледа да не се използват вагинални супозитории, глобули или спрейове;
  • Същият срок е препоръчителен и за въздържане от сексуални контакти;
  • Да не се използват антибактериални разтвори и гелове за поддържане на интимната хигиена;
  • Препоръчителен е отказ от вагинални промивки няколко денонощия преди изследванията;
  • Непосредствено преди посещението при гинеколога се прави внимателен интимен тоалет с топла вода и бебешки сапун;
  • Няколко часа преди прегледа трябва да се изтърпи въздържане от уриниране.
  • При гинекологичния преглед лекарят прави оглед на видимите зони от репродуктивната система, проверява за възпаления, патологичен секрет, ранички;

След този преглед обследването може да продължи чрез следните процедури:

  • Колпоскопия, която установява възможна ерозия или дисплазия;
  • Хормонални изследвания;
  • Изследване на секрет от цервикалния канал за определяне вида на микрофлората;
  • Вземат се проби за бактериална посявка – изследва се възможно присъствие на анаеробни микроорганизми, гъбички. Проверява се и чувствителността на вероятните патогени към противомикробни препарати;
  • Правят се тестове за откриване на възможни онкологични процеси;
  • При оплаквания, свързани с болки и нарушения на месечния цикъл се препоръчва ултразвуков трансвагинален оглед на матката и яйчниците;
  • Възможно е да се препоръча ХИВ-тест.

Традиционно лечение

След диагностицирането лекуващият изработва терапевтична схема, която може да включва методи на официалната медицина, както и рецепти от народната.

Медицината практикува комплексен подход при лечението на патологии, свързани с т.н. бяло течение. Ето как се действа:

  • Препоръчва се етиотропна терапия – т.е. неутрализиране на факторите, които са причина за патологии на вагиналния секрет, например променен цвят, консистенция или миризма на бялото течение. В съответствие с вида на активния патоген терапията може да е антибактериална, противовирусна, противогъбична.
  • Патогенетично лечение, насочено към насърчаване на регенерацията – възстановяване на полезната микрофлора и влагалищната лигавица в нормална кондиция;
  • Физиотерапия – за ускоряване на оздравителния процес и укрепване на локалния имунитет.

Макар да е банално, ще припомним, че самолечението при подобни проблеми е заредено с непредвидими негативни последици. Въпреки задръжки от типа на неудобство, стеснителност, срам – точният подход е да се търси лекарска помощ. Особено когато става дума за млади момичета; тяхното лечение ще е същото, както при зрели жени – но медикаментите обикновено са по-щадящи или в по-ниски дози. Така се спестяват усложнения от страничните ефекти, забавяне на адекватната терапия, хронифициране на болестните състояния.

И още нещо: народната медицина при проблеми от този вид обикновено върши работа, но като допълнително средство. Основната схема си остава онази, която лекарят ще препоръча след прегледа и изследванията.

Преди да минем надолу към народните рецепти, погледнете този наш хубав материал по темата:

https://www.lekar.bg/2015/03/23/%D0%B1%D1%8F%D0%BB%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-2/

Най-популярните народни рецепти

Когато се избират рецепти от народната медицина, на всяка цена трябва да се отчитат противопоказанията и възможните странични ефекти, включително индивидуалната непоносимост на определени растителни компоненти. Ако си приготвяте някакъв цяр в домашна обстановка, следвайте точно указанията за дозировка, режим на варене/запарване/екстракция, режим на прилагане.

Предлагаме няколко популярни рецепти, които могат да се прилагат при домашните терапии. Най-често проблемите с бялото течение са придружени с неприятен сърбеж и причината за тях е кандидоза или млечница. Следващите рецепти са най-ефективни при такива случаи:

  • Влагалищна промивка с маслена настойка о от невен: количество от две кафени лъжички се вкарва във влагалището с помощта на шприц; може да се обогати с няколко капки етерично масло от чаено дърво. Процедурата се изпълнява вечер, преди лягане.
  • Полезни са сутрешните промивки с билкова настойка от дъбова кора, лайка, коприва и градински чай. От всички билки се вземат по две чаени лъжички, половината от сместа се кипва в литър вода, отдръпва се от огъня и се оставя да престои цяла нощ. На сутринта се прецежда и се прави вагинална промивка;
  • Вършат работа и тампоните с обезмаслен кефир. Тампонът се поставя във влагалището преди лягане, на сутринта се отстранява и се прави вагинална промивка с билкова настойка. Режимът се поддържа една седмица;
  • Препоръчва се и подмиване с билкови настойки. Смесваме равни части лайка, бял равнец, брезови пъпки, хвойна, градински чай, евкалипт, невен. Две супени лъжици от сместа заливаме в термос с литър вряла вода и оставяме за 12 часа. Прецеждаме и използваме.

Ето и две универсални рецепти, които вършат работа и облекчават при всяка патология с вагинален секрет, без значение какъв е причинителят:

  • Супена лъжица сух лист от боровинки се залива с литър вряла вода и се вари на водна баня 15 минути. Оставя се да се охлади, прецежда се и се използва вечер преди лягане за вагинална промивка;
  • Три супени лъжици жълт кантарион заливамес два литра вряла вода; варим сместа на тих огън половин час. След като се охлади – прецеждаме; използва се сутрин и вечер за вагинални промивки.

Вижте и тази препоръка, приписвана на Ванга: при смущаващи признаци на бялото течение дъвчете цвят от бяла акация и гълтайте соковете. Разбира се – изпълнимо в сезона, когато този “цяр” е налице.

Още ТУК:

https://www.lekar.bg/2019/01/18/%D0%B1%D1%8F%D0%BB%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/

Първоначално публикувано на:18.01.2019 @ 9:01

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

бяло течение, хронично

Упоритата досада хронично бяло течение: кога е опасно

Обичайното лечение. Розалгин. Цитросепт. Ескапел. Калиев перманганат. Йодасепт. Преди цикъл. Помощ! Защо е на парцали?! …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *