простата простатит симптоми
Простатна жлеза, Простата, простатит: функции на жлезата и симптоми на болестите й

Простата. Симптоми и функции на жлезата. Как се лекува?

Простата – защо е важна; заболявания и лечението й. Причини, първи признаци. Диагностика; простатит и други заболявания. Каква е профилактиката

Простата, простатит: знаем ли всичко за жлезата и за симптомите на болестите й?! Справка: простатата е орган с размерите на орех, разположен в основата на половия член. В последно време непрекъснато се говори за здравето на простатата; простата, простатит – ето думите, с които не една реклама за профилактични прегледи системно уверяват, че за мъжкото здраве този орган е толкова важен, че понякога го наричат второ сърце у представителите на силния пол!

  • По същество: тя е ендокринна жлеза, която с възрастта променя вида и размера си. Напълно формирана е към 20-та година на мъжа, и до 45-та функционира физиологически пълноценно. След тази граница и по-скоро към 50-те жлезата започва отново да нараства: развива се доброкачествена хиперплазия. В медицинската практика на това нарастване се гледа като на възрастов проблем – такъв като бръчките или побеляването на косата.

Същността на проблема засяга жлезистата и мускулната тъкан на простатата; жлезистата е отговорна за продукцията на хормони и секрети, а мускулната за поддържане на уретровия просвет в необходимия диаметър. Известно ни е, че простата участва във формирането на семенната течност. Секретът от жлезата съдържа протеини, мазнини, някои витамини, ферменти. Този секрет разрежда спермата и поддържа жизнеността на сперматозоидите.

Кои са най-честите проблеми? Простата и мъжко здраве

Простатит или възпаление на простатата е най-разпространената урологична патология при мъжете в репродуктивна възраст. Според здравната статистика всеки трети въж поне веднъж в живота си е имал симптоми, които свидетелстват за възпаление на простатата.

Простатитът се развива при проникването на инфекция в жлезата – източникът може да е в съседство, например пикочният мехур или възпален уретер. Може също да е отдалечен източник като огнища на инфекция при ангина, грип, пневмония, фурункулоза. Има редица рискови фактори, които увеличават вероятността от развитие на простатит.

Други заболявания са аденомът на простатата или доброкачествена хиперплазия на жлезата, и злокачествени процеси, рак на простатата. Онкологичните прояви се квалифицират като водещи при всички форми на ракови заболявания у мъжете.
Основните болести, причини и техните симптоми

  • Възпалителни процеси, хиперплазия, доброкачествени и злокачествени образувания на простатата: с такива здравословни проблеми се сблъскват немалко мъже. Причините, поради които нараства рискът от подобни заболявания, не са една и две: това е съвременният ритъм на ивот – наситен със стресови преживявания; слабата физическа активност и обездвижването, заседяването в офиса пред компютъра, неправилното хранене, системната употреба на алкохол и безразборните интимни връзки, контактите без средства за контрацепция – всичко това са причините, които отвеждат най-малко към инфекции и простатит.
Простата. Основни симптоми, болести
Причината за един простатит може да е инфекция в съседство или отдалечено огнище

Симптомите на възпалена простата, простатит могат да се проявят доста рано, преди да се достигне цитираната граница 45-50 години. Първите признаци, които трябва да сигнализират за проблем, са честото, но затруднено отделяне на урина; болки ниско в корема, леко разстройство на ерекцията и преждевременна еякулация. Последните симптоми често се свързват с умора и стрес.

Уголемяване на простатата (хиперплазия)

Аденом на простатата – кое е успешното лечение

Хиперплазията на простата (уголемяване; аденом) представлява доброкачествено новообразувание, което е резултат от разрастването на жлезна тъкан около пикочния канал. Най-често хиперплазията се изразява във възелчета, чието нарастване притиска канала и създава различни проблеми. Хиперплазията е едно от най-често срещаните мъжки заболявания.

Известни са основните причини за развитието на хиперплазията:

  • Наследствена предразположеност; вероятността да страдате от това е голяма, ако имате близки родственици със същия проблем;
  • Хормонални нарушения; в частност заболяването може да е стимулирано от нарушен баланс между мъжките и женските хормони;
  • Инфекции: възникването на възпалителни огнища в отделителната система и половите органи; възможна е прогресия на простатит към хиперплазия;
  • Възрастта: остаряването създава предпоставки за изменения на тъканите, включително тези на простатната жлеза;
  • Хиподинамия: пасивният живот, отказът от физическа активност провокират застойни процеси в органите на малкия таз и това може да е също причина за хиперплазията.

Заболяването се разпознава по ясни симптоми: затруднено отделяне на урина – до невъзможност за опразване на пикочния мехур; често уриниране, особено нощно време; при уриниране може да се усеща непълно опразване на мехура. Още: в някои случаи се наблюдава хематурия или наличие на кръв в урината. Всички тези симптоми се развиват постепенно, като ситуацията непрекъснато се усложнява.

Простатит, хроничен и остър
“Демир

Простатитът, както вече споменахме, представлява възпалението на простатата в остра или хронична форма. Острата форма е свързана с възникването на възпалителен процес в резултат от бактериална инфекция. При неадекватно лечение тя може да премине в хронична.

  • Названието “остър” е достатъчно ясно. Инфекцията на тъкани в простатата обикновено се причинява от бактерии. Най-често това са ешерихия коли, ентерококи и пр. Много от патогените са постоянен компонент на собствената микрофлора, но безконтролният им растеж става възможен едва при отслабването на имунната система. Именно тогава внезапно се развива остра инфекция на простатата.
  • Хроничната форма може да е продължение на остра бактериална инфекция; причините обаче могат да са и други. Касае се например за възрастови изменения, за застойни явления в областта на половите органи. Случва се дори след излекуването на инфекция простатата да бъде атакувана от собствената имунна система. Това може да се случи, ако мъжкият организъм е подложен на рискови фактори като инфекции на половите органи, отслабен имунитет, стрес, обездвижване, хронична констипация поради нвездравословно хранене, травми в областта на жлезата, измръзване, тютюнопушене.

Нелекуваният хроничен простатит може да прерасне в аденом на простатната жлеза.

Други болести и причини

Възпаление на простатата – причини и лечение

Сериозен проблем с мъжкото здраве е аденокарциномът – рак на простатата. Това злокачествено заболяване е най-разпространената онкопатология при мъжете. Добрата констатация е, че ако страданието се диагностицира в ранна фаза, то може да се лекува успешно. При рак на простатата злокачествените клетки формират туморна тъкан, което е причина за нарастването на жлезата. При прогресия ракът прораства простатната капсула и се разпространява в други органи.

Науката и досега не дава стопроцентово надеждно обяснение за причините за тази болест. Има все пак доказателства за твърдението, че съществува връзка между аденокарцинома и фактори като стил на живот, наследственост, етническа принадлежност, диета. Симптомите на болестта са подобни на тези за доброкачествена хиперплазия: вяла струя при уриниране; продължително освобождаване на мехура и усещане, че не е опразнен докрай; отделяне на урината на тласъци в края на процеса; усещане за парене; трудно садържане на урината след позиви за уриниране; чести нощни позиви.

Първи признаци

Въпреки множеството вариации при проявата на симптоми на възпалената простата, съществува известен набор от признаци, които алармират за сериозен проблем и необходимост от медицинска консултация. Съвет: не пренебрегвайте тези знаци – потърсете добър уролог, за да си спестите по-сериозни проблеми с прогресиращата патология. Ето за какви признаци става дума:

  • Повишение на телесната температура – това е естествената реакция на организма на възпалителния процес;
  • Промяна в честотата на позивите за уриниране – броят им нараства, особено нощем;
  • Некомфортно усещане в уретера: пациенти споделят за парене, дразнене, болка при уриниране;
  • Поява на бели нишковидни образувания в урината;
  • Болки в долната част на корема;
  • Отслабване на потентността, болка при еякулация.

Така могат да се формулират първите осезаеми симптоми на остър простатит, но също и на хроничните форми на болестта. При хроничен простатит се прибавя и намаленото удоволствие от половото общуване – в оргазма липсва предишната острота на усещанията и няма пълна удовлетвореност от акта. Освен това пациентът с този болестен проблем може да установи, че при дефекация от уретера се отделя слуз.

Симптоми на остър простатит

Простатит: Лекарства и свещи като Прокселан и др. начини на лечение

Дайте мнение и Вие тук!

Състоянията на остър простатит обикновено са резултат от бактериална инфекция и се характеризират със следните симптоми:

  • Повишена телесна температура – продължително време е устойчива при стойности около 39 градуса;
  • Втрисане;
  • Обща слабост, болезнено състояние, “разкършено ми е”;
  • Главоболие;
  • Гадене, често се достига и до повръщане;
  • Силна болка в долната част на корема, в зоната на кръста, в тестисите. Болките могат да се усилват при дефекация;
  • При ректално обследване чрез палпация лекарят може да констатира увеличение на простатата и промени в структурата на тъканта й – наличие на уплътнения и втвърдявания;
  • Затруднено и често уриниране, уриниране с болка. Тъй като възпалената простата твърде силно притиска уретера, пациентът се напряга за началото на акта и по тази причина пикочният мехур може да остане недоопразнен; след подобен опит пациентът напуска тоалетната, без да получи очакваното облекчение;
  • Резки болки при еякулация.

Ако проблемът се подцени и пациентът не получи адекватно лечение, напълно възможно е острият простатит да се трансформира в хроничен.

 Хроничен простатит

Специалистите разграничават три форми на хроничния простатит: инфекционна, неинфекционна и асимптоматична или безсимптомна.

При безсимптомната форма липсват тревожни признаци, пациентът няма оплаквания. Проблемът се открива случайно – при кръвни изследвания и находка от увеличено количество левкоцити или наличие на бактерии. Понякога истината се установява при хирургични интервенции в засегнатата зона, но по друг повод.

Небактериалната/неинфекционна форма е популярна още и като хронична тазова болест. Характеризира се с постоянна монотонна болка, която може да нараства понякога. Пациентът има усещането, че тази болка се мести – в зоната на самата простата, към тестисите или пениса, към ануса.

  • При дефекация болката се установява в аналната зона. Въпросните болки се усилват при всяко физическо усилие. Същевременно се развиват смущения в интимните контакти: отслабва сексуалното влечение, либидото, ерекцията става нестабилна, еякулацията е преждевременна. При такива смущения е редно да се потърси лекарска помощ, но много хора се стесняват да го направят.
  • Възможно е в такава ситуация да има и затруднения при уриниране, а като цяло човекът да се чувства апатичен, депресиран. Не са изключение смущения като безсъние или сънливост, пристъпи на гняв.
простата простатит симптоми
Точната диагноза прави адекватно лечението на простатит

При хронична бактериална или инфекционна форма на простатит болката като интензивност зависи от обострянето на заболяването във всеки конкретен момент. При пикова концентрация на патогени болките са тъпи, непрекъснати и засягащи цялата долна част на корема, заедно с половите органи. Болката се усилва в седнало положение, при уриниране, дефекация и еякулация.

  • Възможно е болковият синдром напълно да е туширан в етапите на ремисия, но затрудненията при уриниране остават – всъщност това е единственият постоянен симптом при хроничен простатит. Естествено, този проблем се усложнява в моментите на обостряне – тогава е възможно отделянето на урина напълно да е блокирано или да има изтичане на капки.
  • В такива остри фази са налице и засилени болки и усещане за напрежение в пикочния мехур – обясняват се със застоя на урината, провокиращ растеж на бактериални колонии и отлагане на солеви кристали. Отделената урина съдържа нишковидни бели уплътнения.
  • Характерна е и продължителната ерекция насън, която при опит за секс наяве не постига пълноценен акт или при достигнат оргазъм завършва с болка и кървене.
  • Налице са също смущения в психо-емоционалната сфера, както и обща интоксикация на организма: умора, слабост, главоболие, отслабване на имунната система, липса на апетит и постоянно желание да се седне или легне.

Диагностика и изследвания

За правилното поставяне на диагноза е необходим комплексен подход. Преди всичко лекарят трябва да говори обстойно с пациента и да го прегледа. Обикновено се касае за ректална палпация, която може да потвърди някои от симптомите на простатит: например болезненост и оток на простатата.

По-нататък е необходимо да се проведат няколко важни изследвания:

  • Анализ на секрет от простатата;
  • Ректална палпация и трансректален ултразвук на простатата;
  • Ултразвук на бъбреците и пикочния мехур;
  • Общ анализ на кръв и урина;
  • Анализ на урина за урогенитална инфекция преди и след масаж на простатата;
  • Изследване за отделянето на урина.

Основна задача при диагностичните изследвания е да се установи причината за простатита. Това е логично – от полученото заключение зависи как ще протече лечението. Друга важна задача на диагностиката е да отхвърли или потвърди възможната хипотеза за злокачествен процес, т.е. рак на простатата.

Обикновено за решаването на този комплекс от задачи се прилагат следните инструментални методи:

  • Ултразвук на бъбреците; доплерография на простатата (ултразвуковият датчик се въвежда в правото черво за точна визуализация на простатата – така се оценява и качеството на кръвоснабдяването й); възходяща уроретрография – необходимо изследване при рецидивиращ простатит. Същността: в уретера се вкарва контрастно вещество, след което се правят серия от рентгенови снимки;
  • За проверка на структурни изменения в жлезата – тумори, кисти, аденом, както и за разграничаване на простатита от други заболявания на простатата, се провеждат ултразвукови изследвания.

Лечение

Лечението при простатит е в зависимост от формата на заболяването. При остро възпаление е редно пациентът да постъпи в урологичен стационар; при хронично може да се лекува в домашни условия. Ако простатитът е от бактериален тип, антибиотикът е задължителен – при това следва да ги приемат и двамата партньори.

Острият простатит изисква незабавно и адекватно антибактериално лечение. Най-често лекарите препоръчват тетрациклини или флуорхинолонови антибиотици. Ако причина за простатита е венерическа болест, в терапията се включват и продукти от типа на доксициклин.

Вижте и ТОВА:

Лечение на простатит с лекарства (антибиотик), билки и упражнения

 

Източници:

  • http://prostatitoff.net/simptomy/
  • http://simptomy-i-lechenie.net/prostatit/
  • https://mirotvet.ru/zdorove/prostatit/prostatit-simptomy-lechenie.html

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ползи от аспержи.

Аспержи, бели, зелени и др. – топ рецепти за готвене+ползи за лечение

Консумацията на бял хляб рязко е намалена през последните 20 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *