гнойна ангина, лечение с билки и лекарства
гнойна ангина, лечение с билки и лекарства + симптоми, гаргари, компреси и т.н.

Гнойна ангина. Симптоми и лечение + при деца. С и без антибиотик

Рискът да се разболееш от гнойна ангина – защо е опасна? Причини и симптоми; основни терапии. Може ли да се лекува без антибиотици. Гнойна ангина при деца – последици. Народна медицина при гнойна ангина

Гнойна ангина – това е едно от най-честите заболявания през пролетта и есента; важен фактор за това са температурните промени и влажността на въздуха. По принцип всеки може да развие ангина, ако пипне инфекция от стафилококи, стрептококи, пневмококи или аденовируси. Основния удар при подобно заболяване поемат сливиците.

Ангината може според пораженията на тъканите да се определи като катарална, некрозна, гнойна, херпетична. Всяка разновидност има сходни симптоми и специфични разлики от останалите. Тук фокусираме вниманието си върху опасната гнойна ангина.

Какво е гнойна ангина?

Гнойна ангина е название, което обединява две форми на заболяването, фоликуларна и лакунарна. Фоликуларната се диагностицира по уголемените и зачервени сливици, с налепи от гной под формата на точки – това са възпалените фоликули; с обложен език и висока температура Лакунарната е с подобни симптоми, изразени по-силно; пациентът е в по-тежко състояние, със затруднено дишане и преглъщане, с болки в гълтото и ушите при преглъщане; гнойните налепи са увеличили площта си по повърхността на сливиците. Обикновено е засегната и т.н. трета сливица и по-голяма зона от лигавицата на носоглътката.

Гнойна ангина. Симптоми и лечение
Гнойната ангина се причинява от бактерии или вируси

Най-често гнойна ангина развиват децата в предучилищна и начална училищна възраст, но заболяването не е рядкост и при възрастни. При мъниците под 5 години по-често причинителите са от вирусен тип, а при по-големите се касае за бактериална инфекция.

Причини. Заразна ли е?

Причина за коментираната гнойна ангина са инфекционните възбудители. Става дума за вируси или бактерии; много рядко инфекцията е причинена от гъбички или паразити.

  • При децата в 85% от случаите гнойната ангина е резултат от стрептококова инфекция. При възрастните има превес на респираторните вирусни зарази. Патогените проникват в тъканта на сливиците по въздушно-капков път или при битов контакт, т.е. заболяването може да се квалифицира като заразно.

Възможно е ангината да се развие като вторична инфекция при наличието на друго възпалително огнище в организма и отслабена имунна система. Не бива да забравяме, че по лигавиците на устната кухина и носоглътката всеки от нас “отглежда” условно-патогенни микроби, които не ни разболяват. По-точно, не ни разболяват до момента, когато се получи пробив в имунитета ни или е налице рисков фактор с провокиращо въздействие. Ето кои могат да са тези рискови фактори:

  • Травма на сливиците;
  • Пиене на студена вода, преяждане със сладолед;
  • Мръсен въздух;
  • Повишена влажност на открито или в затворено помещение;
  • Смяна на климатичните условия;
  • Продължително въздействие върху организма от слънчева радиация;
  • Хранителни и други интоксикации;
  • Нерационално хранене;
  • Вредни навици;
  • Преумора;
  • Стрес;
  • Имунодефицити.

Симптоми

Инкубационният период след инфектиране при гнойна ангина може да продължи от 12 часа до три дни. Заболяването започва остро, с повишена до 39-40 градуса температура. Следват главоболие, треска, слабост, болки и разкършване в мускулите и ставите. Появява се рязка болка в гърлото – тя се усилва при преглъщане и говор. Лимфните възли по шията се увеличават и при опипване са болезнени. Сливиците са зачервени и отекли; понякога отокът е толкова мащабен, че затруднява дишането.

Гнойна ангина. Симптоми и лечение, налепи
Зачервено гърло с гнойни налепи, оток на сливиците и съседните лимфни възли, висока температура, главоболие и болки в гърлото: тези симптоми насочват към диагноза гнойна ангина

Разпространен признак на гнойна ангина във фоликуларната й форма са гнойните образувания по повърхността на сливиците. Те изглеждат като бели или жълтеникави мехурчета; на фона на зачервените сливици създават т.н. ефект на звездното небе.

При лакунарната форма гнойта образува ивици или цял филм, който обхваща и зони от небцето. Налепът и при двете форми на гнойна ангина се отделя лесно – тъканта под него е зачервена, но не кърви. Този именно симптом отличава гнойната ангина от други заболявания с подобна симптоматика, при които изчистването на налепа причинява кървене.

Лечение на гнойна ангина с лекарства

Демир бозан за безсъние

Лечението на гнойна ангина обикновено се провежда в домашни условия, но е необходимо да се приемат медикаменти по лекарско назначение. Хоспитализацията се препоръчва само в тежки случаи и при деца под тригодишна възраст.

Антибиотици

Основен метод на лечение е антибактериалната терапия. При правилен подбор на лекарството и точно определяне на подходяща дневна доза състоянието на болния се подобрява още на второто денонощие от началото на приема. Препоръчаният антибиотик обаче трябва да се приеме докрай според назначението, за да се избегне развитието на резистентна патогенна микрофлора. При прекъсване на терапията може да се появят и усложнения.

  • Доколкото лекуващият е преценил необходимостта от антибиотик – като правило се прилагат антибиотици с широк спектър на действие. Най-често прилагани са пеницилините, както и лекарства от типа макролиди и цефалоспорини. При усложнения могат да се назначат тетрациклини или аминогликозиди.
Лечение без антибиотик

При сериозно повишение на температурата се дават температуропонижаващи средства – обикновено те са необходими до третия ден от началото на заболяването. Общата терапия се допълва с гаргара с разтвори от антисептици и билкови отвари. Това помага да се премахне гнойта и да се снеме отокът, затрудняващ преглъщането и говора.

Освен гаргара могат да се препоръчат локални средства под формата на спрей – те заместват старите намазвания с различни мехлеми, тъй като са по-поносими и лесни за изпълнение.

Докато болниат страда от слабост, мускулни болки и повишена температура, трябва да си остане в леглото. Дават се обилно затоплящи течности и се осигурява щадяща диета – без твърди и пикантни храни. При острата фаза на заболяването обикновено липсва апетит и болният не бива да се насилва да яде, но приемът на много течности в малки дози е задължителен.

Гаргара, Гнойна ангина. Симптоми и лечение
Гаргарата с подходящ разтвор облекчава

Понякога гнойният налеп е обилен и не може да се изчисти с обичайната гаргара – тогава е възможно да се направи специална промивка, но това е работа единствено за оториноларинголога.

Гаргара с йодасепт

Йодасептът по начало е продукт за локално външно приложение; използва се като дезинфектант при ранички, драскотини, трофични рани и охлузвания. Съдържа 10% повидон йод. В комбинация с глицерин в някои случаи се използва за намазване на болното гърло – една определено неприятна манипулация, която може да се замени с някой от новите специализирани спрейове или с алтернативна процедура като гаргарата.

Гаргарата с йодасепт изисква приготвянето на специален разтвор, със слаба концентрация на активния компонент – но такава, че да упражнява антисептичен ефект. Ако някой залага на такъв вид лечение, на всяка цена трябва да се консултира с лекар за безопасното му прилагане.

Има и други продукти за гаргара с антисептично действие, които несъмнено помагат при гнойна ангина. Такива са например слабите разтвори с калиев перманганат, фурацилин, кислородна вода. Ето два съвета – как да си приготвим ефективен и безопасен разтвор за гаргара:

  • Една супена лъжица кислородна вода сипваме в чаша топла вода. Тази течност за гаргара изчиства гърлото от гнойния налеп и действа противовъзпалително.
  • В чаша топла вода добавяме по чаена лъжичка сол и сода бикарбонат, както и пет капки йодна тинктура. Правим с течността гаргара 4-5 пъти в денонощието.

Лечение на гнойна ангина при деца

Гнойната ангина при деца протича доста бурно. Заболяването започва с рязко повишение на температурата – до 40 градуса. Детето става капризно и сънливо, заради дразненето и болките в гърлото отказва да яде и пие. Прилежащите лимфни възли се подуват, възможно е да получи тахикардия.

Дайте мнение и Вие тук!

При някои деца гнойното възпаление на сливиците и отокът са толкова силно изразени, че засегнатите тъкани започват да притискат Евстахиевите тръби. Това създава нова група от проблеми, засягащи слуха: появява се шум в ушите, запушване, отделяне на секрети и преход на инфекцията от гърлото към слуховия апарат. Ето защо самолечението или предоверяването на народната медицина в подобни случаи е твърде рисковано.

При деца Гнойна ангина. Симптоми и лечение
Детската гнойна ангина се развива много бързо и не бива да се подценява
  • При неправилен подход към лечението на гнойна ангина нараства рискът от усложнения като синузит, отит и ларингит, гноен лимфаденит, абсцеси на меките тъкани. Впоследствие могат да се развият менингит, ревматизъм, гломерулонефрит, полиартрит, пиелонефрит.

Лечение с народни средства

Преди да започнем лечението на гнойна ангина в домашни условия, задължително трябва да се консултираме с личния лекар. По принцип средствата на народната медицина имат допълващи функции; те играят спомагателна, а не основна роля.

Сода бикарбонат

Стара терапевтична практика при гнойна ангина е чистене на налепите със сода бикарбонат. Процедурата е доста, да кажем – силова и неприятна, тъй като представлява дълбоко обтриване на гърлото с пръст, потопен в сода. Не са малко специалистите, които отричат тази терапия и я определят като рискова и допускаща усложнения. Всъщност содата може да се използва за приготвянето на разтвори за гаргара, които доказано помагат за изчистването на болното гърло от патогенни микроорганизми, улесняват преглъщането и съдействат за по-бързото възстановяване на лигавиците.

Гаргари

Освен споменатите по-горе разтвори, които подпомагат лечението на гнойна ангина, могат да се приготвят и билкови запарки и серуми на растителна основа. Препоръчва се в началото на болестта гаргарите да се изпълняват на всеки 30 до 60 минути до момента, когато се почувства облекчение, а сетне до оздравяването по 4-5 пъти дневно.

Билки за Гнойна ангина. Симптоми и лечение

Вижте какви разтвори могат да се използват за гаргара:

  • Сок от алое и преварена вода в съотношение 1:1.
  • 1-2 супени лъжици листа от цвят на чаена роза – свежи или изсушени, се заливат в термос с 300 мл вода. Запарват се около час; след прецеждане с течността се прави гаргара три пъти дневно.
  • Настойка от лайка, невен и евкалипт: средството е наистина чудодейно. Смесват се равни части от двете билки и се взема една супена лъжица на чаша вряла вода. Добавяме 1-2 капки евкалиптово масло. Оставяме да се запари; като поизстине прецеждаме и правим гаргара.
  • Смесваме равни части лайка, жълт кантарион и невен. Супена лъжица от комбинацията заливаме с чаща вряща вода; оставяме да се запари до изстиване. Прецеждаме и правим гаргара.
  • Особено ефективна е гаргарата с клеева тинктура, т.е. спиртен разтвор на прополис. Течността за гаргара се приготвя от 50 капки тинктура на 100 г вода. Действа противовъзпалително, очистващо и стимулиращо локалния имунитет.
  • И още едно предложение за ефективна гаргара: сок от червено цвекло. Цвеклото се почиства и измива, настъргва се и се изстисква през марля. На 200 мл сок се добавя супена лъжица ябълков оцет – и готово.
Топли напитки

Пиенето на чай е едно от задължителните условия да постигнем облекчение и да неутрализираме възможно най-бързо неприятните симптоми на гнойната ангина. Редица лековити растения помагат за това, като съдействат за изчистването на гнойните налепи, за спадането на отока и възстановяването на лигавиците. В общ план – за смъкване на повишената температура, подкрепа на сърдечно-съдовата дейност и имунната система.

сок от цвекло Гнойна ангина. Симптоми и лечение

Зелен чай с лимон и мед е първото, което може да се приготви за болния. Подходящите продукти за лечебен чай са листа и плодове от малина, шипки, лайка, боровинка, джинджифил. Специалистите препоръчват топъл билков чай да се пие през целия ден вместо вода.

Друга полезна топла напитка е прясното мляко с мед и сода.

Сладолед?

Изглежда странна препоръката да се дава сладолед на човек, болен от гнойна ангина. Практиката обаче доказва, че по този начин се облекчава неприятното усещане на възпалените и подути сливици. Този вид терапия е приложим при летните ангини; все пак със сладоледа като цяр не бива да се прекалява.

Вижте и ТОВА:

Налепи по гърлото и гной по сливиците – домашни лекове

Източници:

Първоначално публикувано на:18.12.2018 @ 11:09

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хомеовокс или хомеожен при пресипнал глас?

Хомеовокс или Хомеожен за кашлица? При кашлица, пресипнал глас и др.

Характеристики на медикамента хомеовокс: какво съдържа и при какви заболявания върши работа. Противопоказания; има ли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *