паркинсон симптоми
Симптоми на Паркинсон, ранни признаци и стадии. Последен стадий.

Паркинсон. 10+ ранни симптоми на болестта. Изследвания, фази

Паркинсон, паркинсонизъм: що за болест? Причини за страданието; ранни признаци и типични симптоми. Психични изменения. Как се диагностицира; надеждни методики и къде да търсим помощ. Какво е лечението

Болест на Паркинсон: знаем названието, но не и подробности за същността на това страдание. Заболяването е неврологично, с характерни хронични признаци. Прогресира бавно и поразява хората в напреднала възраст. За точното диагностициране се наблюдават клинични симптоми и се прилагат инструментални методи на изследване.

Болест на Паркинсон – определя се като нелечима; медицината се бори да забави прогресията й и да облекчава непрекъснатото влошаване на състоянието у засегнатия човек. Пациентите с такава диагноза трябва постоянно да приемат лекарства.

Какво е Болест на Паркинсон

Тя е дегенеративно заболяване на централната нервна система. Главната й проява е в нарушението на двигателните функции. Определя се като болест на напредналата възраст и се разпознава по постоянния тремор, силната скованост на мускулите и невъзможността да се извършват точни насочени движения.

Причини за възникването

Паркинсонизмът се развива в резултат от отмирането на групи нервни клетки в главния мозък – онези клетки, които са отговорни за контрола над извършваните движения. Разрушените неврони губят способността си да изпълняват каквито и да било задачи; отслабва синтезът на компонента допамин, развива се болестната симптоматика поради невъзможност да се предават и възприемат съответните нервни сигнали.

паркинсон симптоми
Увредени неврони, отслабена продукция на допамин – такъв е механизмът

Такъв в общи линии е механизмът; точните причини до голяма степен са загадка, но все пак има и доказани фактори за отключването на дегенеративния процес. Ето ги:

  • Стареене на организма – броят на невроните намалява по естествени причини, както и продукцията на допамин;
  • Използването на някои медикаменти за лечението на хронични заболявания; част от страничните ефекти се отразяват върху мозъчните функции;
  • Екологични фактори: близост до магистрали и железопътни трасета, живот в среда с фимични компоненти – изкуствени торове, инсектициди; вредни промишлени производства;
  • Наследствени предразположения: у 15% от паркинсониците заболяването е проявено фамилно;
  • Остри и хронични инфекции със засягане на нервната система – например енцефалит;
  • Съдова церебрална патология;
  • Отравяния с въглероден окис и соли на тежки метали;
  • Тумори и травми на главния мозък.

Има един интересен факт, който би зарадвал пристрастените към кафето и пушачите. Пушачите боледуват от Болест на Паркинсон три пъти по-рядко в сравнение с непушачите. Счита се, че тютюневият дим стимулира продукцията на допамин, както е известно това и за кофеина.

Фази, форми и стадии

Медицината разпознава три форми за Болест на Паркинсон:

  • Ригидно-брадикинетична: характеризира се с повишен мускулен тонус, особено при сгъване; активните движения се забавят до обездвижване; за тази форма е характерна класическата изгърбена поза;
  • Треморно-ригидна: провява се чрез тремор на най-отдалечените зони на крайниците, съчетано със скованост на движенията;
  • Треморна: наблюдава се постоянен тремор на крайниците, долната челюст, езика. Амплитудата на колебателните движения може да е различна, включитлно значителна – но темпът на произволните движения винаги е съхранен. Мускулният тонус като правило е повишен.

В различните стадии на заболяването се проявяват специфични съчетания от симптоми, което има значение за избора на диференцирано лечение. Стадирането коментира пет степени в развитието на заболяването:

паркинсон симптоми първи признаци
Болестта се развива бавно, но само в една посока
  • Първи стадий: симптоми на паркинсонизъм се наблюдават при един крайник с преход към тялото;
  • Втори стадий: двустранна постурална неустойчивост, т.е. пациентът не е в състояние да съхрани спокойно положение на крайниците си при опит да ги изпъне неподвижни; наблюдава се тремор;
  • Трети стадий: прогресираща постурална неустойчивост; все пак пациентът може да се обслужва и да се движи сам с малко помощ;
    4: Болният може да стои прав или да ходи, но все по-силно се нуждае от помощ;
  • 5:Болният е обездвижен и напълно инвалидизиран; необходима е постоянна грижа.

Ранни признаци

В ранните стадии на заболяването от Паркинсон симптоми не винаги могат да се диференцират. Понякога ги има, но са пренебрегвани и свързвани с естествените възрастови деформации. Диагностицирането е сложно поради бавното развитие на клиничните симптоми. Все пак са възможни системни оплаквания от възрастните хора – от болки в крайниците, от потиснатост и склонност към депресивни състояния.

  • В 7-9 от 10 случая болните започват да губят обонянието си, частично са лишени от усещането на миризми. В този ранен стадий на болестта е нарушена работата на отделни мозъчни участъци, които влияят върху обонятелните клетки. Симптомът може да се проследи няколко години преди началото на тремора при крайниците. Струва си да му се обърне внимание!

Други ранни симптоми могат да са непроизволните движения на пръсти, лек и непостоянен тремор при вълнение. Още – промени в говора, забързана и неразбрана реч, раздразнителност при покана да се повтори неразбираема фраза. Променят се постепенно и движенията – ходенето е с малки, отсечени крачки, с отпуснати рамене и издадена напред глава, с периодично спиране на място – като че ли човекът не може да тръгне отново сам.

  • При Паркинсон симптоми на ранните стадии са също измененията на почерка, влошеното качество на съня, състояния със страх, стегнати лицеви мускули – с невъзможност да се преглъща; следват тежки отклонения със запек, незадържане на урина. Всички движения се забавят.

Същинските симптоми

“Фигурин

Докато в ранните стадии на заболяването проявените симптоми могат да се отнесат и към други здравословни проблеми, същинските симптоми доста точно показват за какво става дума. Промените в движения, психическо състояние, способност за самообслужване и контакти стават все по-категорични  Нека да видим най-видимите сред тях.

Прословутото треперене на ръцете (тремор)

Треморът е динамичен симптом при Паркинсон. Проявите му могат да са свързани с емоционалното състояние на пациента или със сложността да извършва координирани движения. Например треморът на ръката се намалява при осъзнавано движение – но се усилва при движения с другата ръка или при ходене. Има и такива моменти, в които треперенето се прекратява. По принцип честотата на колебанията не е голяма, нещо от порядъка на 4-7 херца. Треморът може да обхваща ръката, крак или отделни пръсти.

паркинсон симптоми, тремор
Треморът на ръцете е един от най-лесно забележимите симптоми

Освен крайниците треперят долната челюст, устните, езикът. Характерният паркинсоничен тремор на палеца и показалеца на ръката е популярен и като “броене на пари” или нещо като търкаляне на топче. При някои пациенти треморът на палеца възниква както в състояние на покой, така и при движение – това създава проблеми при хранене или при писане.

Ригидност, скованост

Двигателните разстройства, свързани с нарушения контрол на движенията, се усилват за сметка на т.н. ригидност, усилване на мускулния тонус. При външен преглед на пациента ригидността се проявява чрез увеличено съпротивление на пасивните движения. Движенията стават неравномерни, определяни като феномен на зъбното колело – при наблюдение се създава впечатлението, че в ставите на пациента има зъбни колела; движенията са като накъсани.

При здравия човек мускулното напрежение при свиване е по-силно в сравнение с това на отпускането, докато при паркинсониците е обратното. Така при болните от Паркинсон симптоми на ригидността обясняват промяната в позата и походката: главата и торсът са наклонени напред, ръцете са сгънати в лактите и долепени до тялото, краката са сгънати в коленете. Оформя се стойката на “молителя”.

Забавени движения. Брадикинезия

Двигателната активност на човека с Паркинсон се забавя и обеднява откъм разнообразие – това е основен симптом на страданието. Проявява се във всички мускулни групи, но най-ясно се наблюдава на лицето заради отслабената мимическа активност – хипомимия.

  • Забавят се дори премигванията – така погледът изглежда тежък, втренчен. При проявената брадикинезия речта става приглушена и монотонна. Може да се появи теч на слюнка и лигавене, защото се нарушават гълтателните движения.

Затруднени са и движения, свързани с малката моторика на пръстите: например истински проблем е закопчаването на едно копче. При писане се наблюдава микрография – в края на всеки изписан ред буквите стават толкова дребни, че написаното е неразбираемо.

Нарушена координация. Постурална неустойчивост

При болестта на Паркинсон симптоми са и нарушените постурални рефлекси, изразени във влошена координация на движенията. Въпросните рефлекси са важни за поддържане на равновесието. Споменатият признак се проявява в късните стадии на заболяването. Пациентите изпитват затруднения при промяна на позата, смяна в посоката на движение, при тръгване от място.

  • Едно леко побутване при такъв пациент, застинал на едно място, ще го накара да направи няколко бързи, малки крачни напред или назад. Така болният “намества” центъра на тежестта на тялото си и не губи равновесие. В този етап се променя и походката, която става ситна и бърза. В същото време рискът от загуба на равновесие и падане нараства; паданията впрочем стават все по-чести.

Постуралната неустойчивост трудно се поддава на терапия – често именно тя е причината пациентът да се окаже прикован за леглото. И това не е всичко: при паркинсонизъм двигателните разстройства се съчетават с още нарушения.

паркинсон симптоми, прогресия, стадии
Прогресията на болестта е неизбежна

Други признаци и психични симптоми

Ако двигателните разстройства са видими и бързо стават достояние на околните, другите – психични, емоционални, вегетативни, по-трудно се осмислят като свързани със заболяването.

Когнитивни разстройства (деменция)

Към тази група нарушения спадат прояви като влошена памет, забавено възприемане и общуване. При тежко протичане на болестта се проявяват сериозни когнитивни проблеми: слабоумие, отслабване на познавателната активност, неспособност да се разсъждава нормално, да се формулират съждения и да се изразяват словесно. Няма ефективни начини да се забави прогресията на деменцията, но клиничните изследвания доказват противодействие на процеса чрез специализирани медикаменти.

Емоционални изменения (депресия)

Емоционалните промени най-ясно проличават в характерните за заболяването депресивни състояния. Депресията е един от първите симптоми на паркинсонизма. Пациентите губят увереността си, плашат се от нови ситуации, избягват общуването дори с приятели; стават песимисти, раздразнителни са. Стават сънливи през деня, сънят им се влошава, сънуват кошмари; потъват в твърде емоционални мечти. Не бива да вземат каквито и да било сънотворни без лекарско назначение.

Дайте мнение и Вие тук!
Вегетативни нарушения

Нещата стават още по-мъчителни с добавянето на ред вегетативни нарушения. На първо място е ортостатичната хипотензия – т.е. понижаване на кръвното налягане при всяка смяна на положението, например при ставане. Това води до нарушено кръвоснабдяване на мозъка, световъртежи и припадъци.

Разстроени са и функциите на стомашно-чревния тракт: постоянен запек поради приема на специфични лекарства, лошо хранене и ограничен прием на течности.

Отслабват функциите на потните жлези и се усилват тези на мастните жлези: затова кожата на лицето и скалпа става прекалено мазна, но в някои случаи е съвсем суха, развиват се пърхот и себорея. Чрез дерматологично лечение това може да се регулира.

паркинсон симптоми, последен стадий
В последния стадий пациентът става напълно зависим и безпомощен да прави сам каквото и да било

Много неприятен момент е загубата на контрол върху пикочния мехур: или е трудно опразването му, или пациентът не задържа урина.

Нарушения в обонянието

Частична загуба на обонянието или неспособност да се различават и разпознават миризми – това също е един от първите симптоми на Паркинсон. Свързано е с гибелта на нервни клетки в онези участъци на главния мозък, които контролират този вид сетивност.

Симптоми на последен стадий

При прогресията на болестта в проблем се превръщат дейности, върху които здравият човек не се замисля: ставането от леглото, сядане и ставане от стол, обръщането в леглото. Става трудно да се мият зъбите и пр. Понякога бавната походка се сменя с бързо бягане – болният не може да спре, докато не се блъсне в някакво препятствие. Говорът му е монотонен и нечленоразделен.

В последния стадий на болестта се развиват и проявяват симптоми като невъзможност за преглъщане – пациентът задържа храна и течности в устата; понякога насъбраната слюнка може да причини задушаване. Освен това: проблеми с говора, полова дисфункция, мускулни спазми с болки, постоянна умора и слабост.

До какво в крайна сметка води развитието на болестта в последния стадий?

  • Нарушения на интелектуалната сфера;
  • Психични разстройства;
  • Пълно изчезване на способността за самообслужване;
  • Пълно обездвижване, загуба на речта.

Изследвания и диагностика

Медицината определя три етапа в точното диагностициране на паркинсонизма:

Първи етап

Разпознават се симптомите, насочващи към паркинсонизъм. Етапът включва физикално обследване на пациента, когато той е потърсил лекарска помощ. Това, което лекарят може да установи: постоянно мускулно трептене, скованост на мускулите, трудно спазване на равновесие или неправилно изпълнение на зададени движения.

Втори етап

За лекаря е важно да изключи всички болести с аналогични симптоми. Това може да са рецидиви на инсулт, вторични черепно-мозъчни травми, тумори на главния мозък, отравяния и пр.

Трети етап

Заключителният трети етап на диагностиката се основава на наличието на минимум три признака:

  • Първо: продължителност на болестта над 10 години;
  • Втори: прогресиране на заболяването;
  • Трети: асиметричност на симптомите с преобладаване в тази част на тялото, където болестта се е проявила най-рано; наличие на тремор в състояние на покой.

Освен тези три диагностични етапа не неврологичното обследване пациентът може да получи назначение за електрокардиограма, електромиография, компютърна томография, скенер и пр.

Къде да се изследваме в България?

Логично е да се търси достъп до големите неврологични клиники към университетски болници в София, Пловдив и Варна. Едно водещите звена е клиниката по неврология в Александровска болница, при професор Лъчезар Трайков.

Основни принципи на лечение

Пациентът с начални симптоми на болестта се нуждае от внимателно структурирана терапия – според индивидуалните му особености. Ако това лечение закъснее или е неадекватно, сериозните последици са неизбежни.

Основните задачи в лечението са следните:

  • Колкото може по-дълго да се поддържа двигателната активност на болния;
  • Разработване на индивидуална програма за физически упражнения;
  • Адекватна медикаментозна терапия.

Вижте непременно и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2018/12/14/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%BD-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

паркинсон лечение

Паркинсон. Лечение със съвременни и народни методи. Лекарства

Болест на Паркинсон: има ли лечение. Какво прави медицината след потвърдена диагноза; терапии в различните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *