паркинсон лечение
Лечение на Болест на Паркинсон с лекарства, билки и съвременни методи.

Паркинсон. Лечение със съвременни и народни методи. Лекарства

Болест на Паркинсон: има ли лечение. Какво прави медицината след потвърдена диагноза; терапии в различните стадии. Има ли място хирургията; нови методи. Профилактика и симптоматично лечение; лечение у нас и зад граница. Тревожните симптоми, на които да обърнем внимание преди диагностициране

Болест на Паркинсон: лечение на този недъг на нервната система до окончателното му ликвидиране на практика няма. Поразени са необратимо невроните на т.н. черна субстанция на главния мозък (субстанция нигра). При липсата на лечение патологичният процес прогресира; смисълът на лечението в този случай е да се забави прогресията, да се удължат периодите на ремисия. В крайната си фаза болестта превръща болниа човек в неподвижно същество, което се нуждае от помощ и обслужване 24 часа в денонощието.

По принцип хората с Паркинсон трябва да живеят по лечебна схема и при специални ограничения. Задачата е да имат надежден невропатолог и да изпълняват точно препоръките му.

Лекува ли се болестта на Паркинсон?

Няма средства, способни да неутрализират напълно болестта. Съвременните терапии се стремят да облекчат състоянието на болния и да забавят развитието на страданието.

  • Паркинсонизмът е дегенеративно заболяване, при което се разрушават неврони и отслабва синтезът на допамин – един от най-важните невромедиатори. Болестта се развива бавно, еднопосочно. Първите симптоми са почти незабележими: загуба на обоняние, лошо настроение, затруднения при дефекация.

Кой би обърнал внимание на такива подробности? Но ето – нещата продължават да се променят, появява се тремор на крайниците, движенията стават сковани. В късните стадии болният човек трудно пази равновесие, не може да се движи самостоятелно, говори и мисли забавено, изпада в депресия, в апатия.

Наследствено ли е?

Феноменът на паркинсонизма е в това, че болестта може да възникне спонтанно, без определени видими причини. Освен това практиката показва, че диагностицирането й се случва във фаза, когато вече са протекли необратими изменения в главния мозък.

паркинсон лечение лекарства
Болестта се диагностицира едва когато вече са протекли необратими мозъчни промени

Все пак има фактори, чието действие може да бъде ориентир за възможно проявление на болестта. На първо място това е наследствеността. Класическата форма при Паркинсон е свързана с нея. Затова при наличието на такъв случай във фамилната история, трябва да се очаква рецидив у някои от потомците. Вероятността за това нараства, ако застрашен генетично от паркинсонизъм приема по-дълго от месец невролептични препарати. Впрочем, и без генетичния фактор дългият прием на невролептици може да провокира лекарствена форма на болестта на Паркинсон.

При възрастни

Болестта се определя като дегенеративна, свързана с процесите на стареене. 90% от случаите според здравната статистика са при хора на възраст над 55 години. Известни са обаче и случаи, когато се разболяват млади хора и дори деца. Бедата, както вече стана дума, е в невъзможността да се диагностицира болестта в латентния й етап. Когато симптомите й станат видими и тревожни, на практика пациентът вече е изгубил над половината от допамин-произвеждащите си нервни клетки в главния мозък.

При млади

За жалост болестта на Паркинсон може да се развие и у хора на възраст дори под 20 години – т.н. ювенилен паркинсонизъм. При тях проявите на симптомите са малко по-различни, а прогнозите относително по-благоприятни. Характерните признаци са двустранен дебют на болестта, липса на тремор в състояние на покой и пр. При младите паркинсоници липсват поражения върху черната мозъчна субстанция от т.н. телца на Леви (специфичен протеин, който се натрупва в мозъка). Телцата на Леви са директно свързани с патологията на тъканите.

При млади хора с такава диагноза е възможно в продължение на десетилетия да се избягва прилагането на медикаменти, съдържащи леводопа. Ако обаче се въведе такава терапия, моторните флуктуации и дискинезии се развиват доста рано. Прогнозите по отношение на когнитивните функции и очакваната продължителност на живота са по-добри в сравнение с възрастните пациенти, особено тези на преклонна възраст.

Причини

Най-общо казано, причините за болестта на Паркинсон остават загадка в доста висока степен. На първо място се коментира генетиката, макар тезата да има яростни критици. Ако все пак имате в семейството човек с такова заболяване, особено сред най-близките родственици, шансовете ви да се разболеете нарастват. При около 15% от хората с тази диагноза е налице фамилна обремененост.

  • Има значение и екологичната обстановка: няко пестициди, хербициди и соли на тежки метали могат да усложнят симптоматиката на заболяването или да го провокират. Интересно е да припомним, че болестта на паркинсон е второто по разпространение невродегенеративно заболяване; първото място е за болестта на Алцхаймер.
“Демир

В 80% от случаите страданието се развива без никакви предпоставки, буквално необяснимо. В останалите 20% от случаите паркинсонизмът е усложнение от мозъчни тумори, енцефалит, инсулт, черепно-мозъчни травми.

  • Понякога паркинсонизъм причиняват отравянията с токсини – въглероден окис, етанол, както и приемът на наркотици или някои медикаменти, в частност невролептици.

Цели на лечението

Макар болестта на паркинсон да се определя като нелечима, лечение все пак се провежда и то трябва да бъде комплексно, с ясно поставени цели:

  • Неврохирургията е в състояние да провежда оперативни вмешателства за потискане на симптомите, за подобряване на прогнозите;
  • Лечебната физкултура подобрява физическата активност, съдейства за укрепването на отделни мускулни групи и за намаляване тремора на крайниците;
  • Психотерапията обучава пациента да контролира болестта на емоционално равнище; помага му да се научи да живее в новото си състояние;
  • Медикаментозното лечение, което е ядро на терапията, попълва дефицитите на допамин и забавя разрушаването на мозъчните неврони.
паркинсон лечение съвременно, билки
Дълбоката мозъчна стимулация подобрява състоянието на пациента

Ако консервативната терапия след няколко години усърдно лечение не осигурява положителна динамика, лекарите предлагат и оперативно лечение. Това са високоспециализирани интервенции, свързани с използването на стволови клетки. Освен това медицината не отрича приложението на традиционни методи като криотерапията, при която патологичното огнище се третира чрез студ. Все пак трябва да сме наясно, че и най-новите методики не могат напълно да ликвидират болестта и за окончателно оздравяване в случая не се говори.

Лечение в различните фази

Медицината наистина няма еднозначен отговор на въпроса защо се разболяваме от паркинсонизъм и как да се лекуваме. Постоянно се работи върху възможните ефективни средства за лечението на болестта. Преди 20-30 години подобна диагноза е звучала като бърза присъда – докато сега активният живот на един паркинсоник може да бъде продължен чувствително. Наистина – няма пълно излекуване; важно е да те лекува добър специалист и лечението да е адекватно, за да се забави неизбежното.

  • Независимо от стадия на заболяването съвременната концепция за лечението на болестта на Паркинсон предполага два стратегически подхода: търсене на средства, способни да забавят или да спрат прогресията й – т.н. невропротекция, и създаването на нови, по-ефективни препарата за симптоматична терапия. Вторият подход в днешни дни е основен.

Има съществени разлики при лечението на паркинсонизъм в ранните и в късните му етапи, добре е да се говори за тях поотделно.

Лечение в ранните стадии

При първото поставяне на такава диагноза не е задължително веднага да се започне прием на медикаменти. Въвеждането на лекарства зависи от изразеността на основните симптоми, продължителността на заболяването и темпът на прогресията, възрастта на болния, съпътстващи заболявания. важни са и т.н. лични фактори: професия, семейно положение и микросоциално обкръжение, характер, психическо състояние и пр.

Уточняването на всички тези подробности е важно при оформянето на лекарско мнение за или против въвеждането на медикаментозна терапия; т.е. дали болният е в състояние да продължи да живее без лекарства. Лекарствената терапия първоначално е насочена към неутрализирането на вече коментирания допаминов дефицит, както и към забавяне разпада на мозъчните неврони. Целта на тази терапия е да възстановява нарушените мозъчни функции с помощта на минималните ефективни дози от лекарства. “Възстановяване” всъщност не означава пълно неутрализиране на болестната симптоматика, а овладяването й до степен да е възможно изпълнението на професионалните и битови дейности.

паркинсон лечение лекарства и билки
Лечението със стволови клетки все още е считано за експериментално

В ранните стадии на болестта се въвеждат лекарства от типа на амантадин, МАО-инхибитори от типа на селегилин, агонисти на допаминовите рецептори като пирибедил. Стремежът е към невропротекция. Всички тези продукти отстъпват по ефективност на типичното за болестта лекарство – леводопа, но са достатъчни за симптомите на ранния паркинсонизъм. Освен това нормален подход е монотерапията, т.е. прилагането само на един медикамент за известно време. Кой точно да е той зависи от проявите на доминиращия симптом, например тремор или ригидност.

Впоследствие се налагат корекции на лекарствения прием, комбинирана терапия, въвеждане на леводопа и пр. няма стандартна схема за тези стъпки; лечението е индивидуално.

Нови методи за лечение

Към новите методи на лечение обикновено се споменават дълбоката мозъчна стимулация и трансплантацията на стволови или ембрионални допамин-съдържащи клетки. Въпреки редица положителни отзиви, все пак това си остава в спектъра на експерименталната медицина. Няма масово приложение независимо от обнадеждаващите резултати.

  • И така: европейските изследвания са в посока на меката импулсна електростимулация на мозъчните неврони и на генната терапия. Този тип лечение обаче единствено помага да се подобри качеството на живот и да се забави развитието на болестта. Така пациентите, които са получили наскоро диагнозата си, имат шанс да запазят задълго възможността да живеят и се самообслужват самостоятелно.

Науката обаче е категорична: докато причините за болестта на Паркинсон остават неясни, средства за пълното й излекуване няма да има.

Лекарства и медикаменти

Медикаментозната терапия в домашни условия е уместна, като при това е задължително точното спазване на всяка лекарска препоръка и съчетаване с подходящо хранене и физическа активност. Преди да започне приемът на таблетките, пациентът трябва да е осмислил необходимостта да пие хапчетата докато е жив. Това е важно, за да се удължат периодите на ремисия и да се потиска всяко ускоряване на дегенеративните промени.

Първите лекарства, които се препоръчват, имат за цел да забавят гибелта на мозъчни неврони. Такива са например мидантан, амантадин, юмекс, мирапекс, ПК-мерц.

За да се подобри качеството на живот и самочувствието, трябват продукти за симптоматично лечение на болестта. Това е неотделима част от усилията за благоприятен клиничен изход, на който човекът с диагноза паркинсонизъм разчита. Затова към споменатите лекарства могат да се добавят и такива като ремантадин, продукти с леводопа, МАО-В инхибитори от типа на селегилин; прамипексол, ропинирол, мирапекс и др.

Хранене и диета

При заболяване от паркинсонизъм се налага да се промени не само обичайният начин на живот, но и храненето. Лекуващият непременно трябва да обясни за диетата, която пациентът се налага да спазва и тя да бъде норма всеки ден. В противен случай пристъпите на болестта ще зачестяват, прогресията ще се ускори.

Ето какви са опорните точки на тази лечебна диета:

  • Намалява се до минимум потреблението на всякакви мазнини, независимо от естеството им;
  • Най-добре е да се премине към пълно вегетарианство;
  • Яде се често и по малко; препоръчително е разделното хранене – т.е. на едно хранене се приема само един вид храна;
  • Термичната обработка е фокусирана само върху варено или варено на пара;
  • Закуската може да е обилна, но вечерята – винаги лека.
  • Препоръчва се пиенето на билков чай.
Симптоматично лечение

Освен основните двигателни прояви на паркинсонизма, болестта може да отключи на първи план у някои пациенти други симптоми. В такъв случай е необходимао симптоматично лечение например на депресия, периферна вегетативна недостатъчност, дизартрия или проблеми с говора, поведенчески разстройства, дневна сънливост, безсъние, болков синдром, констипация, синдром неспокойни крака и др. За овладяването на такива нарушения се прилага симптоматична терапия според  проявите:

Дайте мнение и Вие тук!
  • При депресия – назначават се трициклични антидепресанти или инхибитори на обратното захващане на серотонина. В някои страни се прилага електрошокова терапия, като се цели и антипаркинсонично действие;
  • При развитието на деменция се игнорират антихолинергичните средства и се прилагат антихолинестеразни препарати.
  • Проблемите със затруднения  говор се третират с клоназепам и логопедични техники;
  • Неконтролираното отделяне на слюнка, лигавенето може да се блокира чрез различни подходи, както с ботокс, така и чрез прекъсване на chorda tympani и ограничаване на слюнчения поток. Лечебен ефект може да има и лъчевата терапия.
  • При тремор помагат медикаменти от типа β-адреноблокери и клоназепам.
  • При системен запек препоръчват макрогол, който е без странични ефекти и не се усвоява. Прилагат се и комбинирани подходи, като в съчетанието се включва обилно поемане на течности, клизма, супозитории и пр.
  • За неутрализиране на болките се дават леводопа, понякога и миорелаксанти. Наборът от лекарства, които един пациент с Паркинсон трябва да приема, се определят в зависимост от индивидуално проявената симптоматика.
паркинсон лечение, профилактика и упражнения
Кафето и цигарите в умерени дози намаляват риска от паркинсонизъм
Упражнения

Диетата и гимнастиката са основни средства за контрол върху болестта. Практиката показва, че е по-лесно да се спазва диета и значително по-сложно редовно да се правят подходящи упражнения. Вижте колко лесни са всъщност комплексите, които спокойно се изпълняват в домашни условия:

  • Сядате на един стол и поставяте ръце върху коленете. На едно вдигате дясното коляно, на две го връщате обратно. На три и четири правите същото с лявото коляно. Повтаря се 10 пъти без прекъсване.
  • Заставаме в изправен стоеж, по възможност близо до подходяща стабилна опора – при необходимост се хващаме, за да избегнем падане. На едно се повдигаме на пръсти, на две се връщаме в изходна позиция. Повтаряме по 15-20 пъти без спиране, няколко пъти на ден.
  • Тренираме мимиката: когато сме вкъщи, можем да правим различни движения с устни, вежди, с очи. Количеството на изпълнените упражнения тук е неограничено.
Физиотерапия и невростимулация

Този тип работа с пациента е с цел възстановяване на нормален мускулен тонус. Обикновено се назначават балнеотерапия, електростимулация, рефлексотерапия, електрофореза. При различните етапи на болестта е необходима лечебна физкултура, целяща да съхрани добрата координация и пластичност: разтежения, поддържане на баланса, кардиотренировки. Двигателната терапия помага на болния да се приспособи към промените в тялото си, да си изработи верни алгоритми на движенията, тъй като заради болестта старите не вършат работа.

Рехабилитацията трябва да помогне на болния също и да намали тревожността си, да си подобри настроението и да се бори с пристъпите на депресия. Всички тези симптоми са присъщи на заболяването.

Хирургическо вмешателство

При болестта на Паркинсон може да се приложи и радикален подход, какъвто е дълбоката стимулация на мозъка. Представлява въвеждане в точно определени центрове на главния мозък на специални електроди – това се извършва по пътя на миниинвазивната хирургия. При подаването на електрически импулси с определена честота и интензивност съществено се намаляват двигателните нарушения при болестта на Паркинсон, особено треморът.

Този метод обикновено се препоръчва на пациенти, които са се оказали резистентни към медикаментозната терапия. При неврохирургичния подход се разрушават някои подкорови структури на мозъка. Този хирургичен метод е определян като един от най-ефективните при лечението на паркинсонизъм.

 Домашни средства и билки

С рецепти от алтернативната медицина също не може да се излекува  болестта на Паркинсон; тяхното прилагане обаче може да усили ефекта от методите на официалната медицина. Изпълнението на подобни рецепти не може да е самоцелно; те трябва да са част от комплексната терапия, одобрена от лекуващия. Възможно е домашната терапия, неправилно приложена, да усложни състоянието на пациента и дори да ускори прогресията на заболяването.

Вижте един вариант на цяр, квалифициран от познавачи като ефективен:

  • Смесват се равни части сух корен от бучиниш и пачи очеболец. 100 г от сместа се заливат с литър вряла вода и се слагат на тих огън за половин час. Съдът се оставя да престои с капак цяла нощ; на сутринта се прецежда. Пие се по половин чаша, три пъти дневно, преди хранене. Продължителността на приема се консултира с фитотерапевт.

Народната медицина подсказва за още растения, храни и подправки, които могат да подобрят състоянието на болни от Паркинсон. Става дума за гинко билоба, готу кола, елда, карамфил и канела, чесън и пр.

Хранителни добавки

Подходящи хранителни добавки при болни от паркинсонизъм са Куркумин, Неврохелт, Креатин монохидрат, рибено масло, витамини от В-групата, коензим Q10, витамини С и Е, масла от вечерна иглика и пшеничен зародиш, както и екстрактите – от ашваганда, черен чай, рутин.

Лечение със стволови клетки

Стволовите клетки от доста време се използват в лечението на невропатологичните болести; редица случаи с такава терапия има и при пациенти с болестта на Паркинсон. Въведените в организма стволови клетки самостоятелно откриват увредените тъкани и се включват на програма “регенерация”, като активират растежа на собствени клетки и тъкани у болния човек. Невроните, които до този момент са били в зачатъчна форма, започват да се развиват и да продуцират допамин. В резултат на това се прекратява характерният тремор и се възстановява координацията на движенията.

Лечението на паркинсонизма със стволови клетки – това е за момента само посока, а не масова терапия. Самият процес е доста сложен и продължителен, но науката дава надежди за ефективност. Ако този метод се приложи в ранните стадии на заболяването, развитието на страданието може би ще може да се спре завинаги.

Психотерапия

Няма две мнения по въпроса, че болестта променя коренно живота на засегнатия, както и на близките му. Много е трудно да се справяш и да се примириш с такива промени. Понякога страдащият има нужда от помощта на психотерапевт; единствено работата с опитен специалист би могла да помогне. Да се поддържа бодър духът – това е една от най-важните задачи след диагнозата. Лекарите са единодушни, че от това в най-висша степен зависи успехът на всяко лечение.

Лечение на Паркинсон в Турция

Популярните в последните години модерни турски болници рекламират и лечение на паркинсонизъм чрез метода на дълбоката мозъчна стимулация. Такива оферти има от немалко здравни заведения, но като водещи се сочат клиниките по неврохирургия на групата “Аджъбадем”. Като най-изявен специалист е признат професор д-р Селчук Пекер, който неведнъж е консултирал пациенти и у нас.

Прогноза

Болестта на Паркинсон, независимо в каква възраст се е проявила, съкращава чувствително продължителността на живота. При липса на адекватно лечение смъртността на паркинсониците е три пъти по-висока в сравнение с хора от същата възраст, пол и раса. Десет години след началото на заболяването 2/3 от пациентите стават инвалиди или умират, а след 15 години делът нараства до 80%. Поради симптомите на заболяването настъпва битова и социална дезадаптация, която срива качеството на живот на болните.

паркинсон лечение
Рано или късно болният достига до инвалидната количка

Прогресията на симптомите може да продължи и повече от 20 години, но при някои пациенти срокът е много по-кратък. Всъщност прогнозата зависи както от индивидуалните особености на поразения организъм, така и от адекватността на прилаганото лечение.

Препоръки за профилактика

За профилактика срещу коментираното заболяване трябва да мислят преди всичко хората с фамилна обремененост. Ако имате паркинсоник в рода, старайте се да избягвате провокиращите фактори: интоксикации, черепно-мозъчни травми, съдови заболявания на главния мозък. Откажете се например от екстремни спортове, където травматизмът е особено висок.

Когато си избирате професия, предварително елиминирайте работата във вредни или химически производства. Стойте далеч от инсектициди и пестициди, бъдете пестеливи с битовата химия.

Жените следва да държат под контрол хормоналния си баланс, особено с напредването на възрастта или след гинекологични операции.

  • Съществува надежден биохимичен показател, който доказва развитието на болестта: повлиошените стойности в кръвта на аминокиселината хомоцистеин. Стойностите й могат да се регулират и държат в норма с помощта на фолиева киселина и витамин В12. това може да става и чрез храненето – полезните компоненти са много в зеления грах, спанака, салатата, черния дроб, семената от слънчоглед, орехите, соята, зехтина или лененото масло. Известно е също и това, че една чаша кафе на ден намалява риска от Паркинсон; обяснението е в стимулацията на дофамин-продукция под действието на кофеина.

Профилактични са и умерените физически натоварвания – плуване, бягане, ходене, танци, йога. Няма лъжа: знае се, че професионалните танцьори никога не боледуват от това.

Къде да се лекуваме в България?

Специализираният сайт parkinson.bg има търсачка с данни за лекари-специалисти в лечението на паркинсонизъм в София, Пловдив, Варна, Русе и Плевен. Посочени са клиники, специализирани кабинети, имена на лекари с данни за лесно контактуване при необходимост. Така например за Пловдив е дадена Университетската болница “Свети Георги”, Специализиран кабинет по паркинсонова болест, проф. З.Захариев и д-р Шукерски на тел. 032 51 90 23.

Симптомите на Паркинсон накратко

Водещи симптоми на Паркинсон са мускулната ригидност, хипокинезия, тремор, постурална неустойчивост. Съвременната медицина не е в състояние да излекува окончателно заболяването, но съществуващите методи за консервативно и оперативно лечение дават възможност значително да се подобри качеството на живот на болните, както и да се забави прогресията на болестта.

Още ТУК:

https://www.lekar.bg/2018/12/14/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%BD-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8/

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

паркинсон симптоми

Паркинсон. 10+ ранни симптоми на болестта. Изследвания, фази

Паркинсон, паркинсонизъм: що за болест? Причини за страданието; ранни признаци и типични симптоми. Психични изменения. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *