Чай от маточина, приложение и ползи

Чай от маточина. Ползи и приложение + рецепти. Вреди, цени

Кога се пие чай от маточина: свойства на билката. Как да си приготвим чай от прясна маточина; с какви лечебни треви се комбинира. Вреди и противопоказания. Готови продукти с маточина на пазара

Чай от маточина от поколения се използва при проблеми, свързани с нервната система. Тази напитка успокоява чудесно; за много хора е трудно да различат мента и маточина, дори са на мнение, че особена разлика наистина няма. Всъщност двете билки са от едно семейство, но дори и външно не си приличат особено. Маточината има характерна миризма с нотки от лимонов аромат. Ментата е с ярко изразена миризма на ментол. И двете билки имат успокояващ ефект и се комбинират добре.

Лечебни свойства на чай от маточина

Чаят с маточина, както и ментовият, действа успокояващо, противовъзпалително, антидепресивно. Напитката не само е с лечебен ефект, но и приятна – уникална с лимоновия си аромат, който освежава и успокоява едновременно.
С какво е полезна маточината като самостоятелно растение и като компонент за приготвянето на чай? Целебната сила на напитката иде от нейния състав.

Химически състав

Билката маточина съдържа биофлавоноиди, етерични масла, органични киселини, витамини от група В, както и С и А; минерали – желязо, цинк, магнезий, калий, селен, калций; кумарини, дъбилни вещества.

На първо място от продуктите с маточина се очаква релаксиращ ефект. Това наистина е успокояващо и седативно средство, което действа добре при систематичен прием. Маточината в чая помага да се неутрализира нервното напрежение, а заспиването е безпроблемно и бързо.

По кое време трябва да се пие

Тъй като чаят с маточина има леко седативно действие, най-добре е да се пие вечер. След прием на такъв чай не се препоръчва шофиране.

чай от маточина, рецепта
Лечебният чай от маточина може да се приготви и от прясна, и от суха билка

Листата и цветът на маточината могат да се добавят във всякакъв чай; смесването с други билки увеличава полезните ефекти от напитката. Особено полезно е съчетанието на маточина със зелен чай. Добре е да се пие за утоляване на жаждата и за възстановяване на водния баланс в особено горещо време. Той е също добър вариант за редукция на килограмите.

Като топла напитка чаят от маточина и мента се използва за укрепване на имунитета през сезоните с вирусни епидемии. Ако се добави липов цвят, получаваме чай за понижаване на високата температура.

Приготвяне на чай от прясна маточина

За приготвянето на чай от прясна маточина е необходимо да се набере билката – свежи листа, преди цъфтеж или в самото му начало. Слагаме да заври водата, 250 до 300 мл, и пускаме в съда шепа измити и накъсани листа. Ври на слаб огън пет минути и отдръпваме; оставяме да се запари 10-15 минути и прецеждаме. Може да се добави резенче лимон, мед или захар, или да пием чая натурален. Целебната течност е приятна и след като изстине, с кубче лед (recepti.gotvach.bg).

Какво може да се добави?

Чай от маточина може да се приготви или от прясна, или отсушена билка. На чаша вода се добавя чаена лъжичка сушена или две лъжички прясна маточина. Мари се до пет минути или само се запарва с вряла вода 10-15 минути. След прецеждане се добавят по желание мед, лимон, захар.

  • За да се приготви полезна за храносмилането напитка, към маточината се добавят семена от фенел или копър. При проблеми с дихателните органи заедно с маточината се запарва и мащерка, двете билки по равно.
  • Класическа напитка от маточина е комбинацията със зелен чай и лимон. Можем лесно да си приготвим такава напитка с чаша вряла вода, пакетче зелен чай и лъжичка суха маточина. Запарваме три минути, прецеждаме и добавяме лимон, по желание мед. Може да се намери и готова смес за приятната напитка – пакетчета черен или зелен чай с добавена суха маточина.
Чай от маточина и мента

Чай от маточина. Ползи и приложение. ВредиЧаят от маточина и мента се препоръчва при хипертония, тъй като помага за нормализацията на кръвното налягане. Как да се приготвя и какъв да е режимът му на прием, зависи от състоянието на потребителя и въздействието на напитката върху него. За такава допълнителна терапия трябва да се търси лекарско мнение.

Демир бозан за безсъние

Ето каква е стандартната рецепта за чай от мента и маточина:

  • Кипват се 400-500 мл вода. Добавяме по една чаена лъжичка мента и маточина. Сместа ври на тих огън 15 минути, след което се налива в термос и се оставя да престои затворена половин час. Преди употреба се прецежда и може да се добави мед.

Ползи и приложения на чай от маточина

Маточината има удивително широк спектър на полезно действие. Прясна намира приложение в кулинарията, като зелена подправка в салати и втори блюда. Медицината я използва под формата на запарки, отвари и настойки, за вътрешен прием или за външно приложение.

За нерви

Маточината е известна в народната медицина като успокояващо средство. Често се препоръчва чай от маточина при тахикардия и неврози; съдейства за овладяване на симптоматиката при мигрена и безсъние, епилепсия, полова възбудимост. Такъв чай е добър при лечението на вегетосъдова дистония. Част от тези лечебни ефекти се дължат на съдържащата се в билката розмаринова киселина.

За сън

Маточината е позната на първо място като седативно средство, затова е логично да я търсим и при безсъние. В тази си роля тя може да е полезна също за деца и бременни.

  • Чай от маточина при безсъние се приготвя от литър вряла вода и 30 г суха билка. Залива се билката и се оставя под капак за половин час; прецежда се и като поизстине се пие с малко мед. Не е нужно да се прави цялата доза, пропорцията може да се спази и при по-малко количество – според потребностите. Напитката се приема вечер, преди лягане.
  • Ако е необходимо по-ефективно средство, може да се приготви чай от две чаени лъжички билка и чаша вряла вода; сместа се оставя да поври три минути на водна баня. Престоява 1-2 часа и се прецежда; разделя се на две части, които се изпиват през няколко часа във втората част на деня.

За да се справим с безсънието с помощта на маточината, не е нужно да добавяме други билки освен маточината.

За деца

Успокоителното действие на маточината я прави успешно средство за подпомагане на свръхактивни деца. Добър вариант е и при детски неврози. Успокоява, подобрява концентрацията, оптимизира паметта и мисловните процеси.

Чай от маточина. Ползи и приложение, цени

Детски чай от маточина се приготвя така: кипват се 250 мл вода и се сипва в нея чаена лъжичка наситнена суха билка. Ако детето е малко, концентрацията на запарката трябва да е по-слаба. След 10-15 минути напитката се прецежда и се дава подсладена, на глътки – през целия ден.

За щитовидна жлеза

При хиперактивност на щитовидната жлеза се приемат билки, които успокояват, стабилизират и зареждат с витамини. По-добре билкови чайове, а не кафе или силен черен чай!
Маточината е признато средство за лечение на хипертиреоза или свръхактивност на щитовидната жлеза. Класическият чай от билката може да се пие по 2-3 пъти дневно, като замества други топли напитки. Подпомага овладяването на симптомите, свързани с проблема на щитовидната жлеза, действа успокояващо.

Ползи за жените

Билката маточина е едно от лекарствените растения, които подпомагат грижата за женското здраве. Ако една жена страда от възпаление в малкия таз и не го лекува, или ако изпитва силни физически натоварвания – може да получи смъкване на матката или дори изпадането й. В народната медицина маточината е билката, с чиято помощ това може да се избегне. Маточината подобрява тонуса на маточните мускули.

  • Народната медицина във Франция е практикувала маточината като средство за подпомагане на раждането. На бъдещите майки били давани банички с плънка от маточина на листа; това ускорявало контракциите и отделянето на плацентата.

Билката помага също при предменструален синдром, болезнен цикъл, стомашни спазми. Помислете дали да пиете хапчета при такива проблеми – или просто да си направите чай от маточина!

За бременни и кърмачки

Чаят от маточина е полезен при бременност, тъй като балансира променливото настроение и емоционалната нестабилност. Бъдещата майка често е раздразнена и нервна – това е лошо за плода, дори е възможно бременността да се прекъсне. Билката тонизира, нормализира съня, спасява от главоболие. Гинеколозите могат да препоръчат чая от маточина като средство против гадене и повръщане при ранна бременност – а в последните й месеци предотвратяват задържането на течности и образуването на отоци. Помага и срещу запек. След съвет с лекар чаят може да се пие редовно – на малки глътки и през целия ден, или вечер за здрав сън.

За кърмещите майки е достатъчна една чаша чай от маточина дневно, за да се подобри лактацията. Вижте как се приготвя чай за кърмачки:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Чаена лъжичка суха маточина се залива с 200 мл вряла вода и се оставя да се запарва 20 минути. Прецежда се; пие се на глътки, може и подсладена.
  • Интензивността на лактацията се оптимизира и при добавянето на прясна маточина в салата.

За отслабване

Приложение на чай от маточина. Ползи от ценната билка за нерви, отслабване. На таблетки

Ако заложите на комбинацията от билки “Фигурин”, трябва да знаете, че сред всичките 28 в състава й е и маточината. Т.е. тя е сред средствата за отслабване.

  • Ако вместо вечеря изпиете чаша чай от маточина, това също ще съдейства за смъкването на излишни килограми.
Други приложения и ползи

Билката е с изразено противовъзпалително действие, затова с чай от маточина се лекуват още ревматизъм, артрит и тромбофлебит. Напитката действа като добър антиоксидант и забавя стареенето на клетките, а етеричното масло от маточина помага при грип, херпес и скарлатина.

Запарка от маточина може да се прилага и външно, за компреси при фурункулози. Съдейства за по-бързото зарастване на рани, за лечение на ранички в устната кухина.

За хората, страдащи от астма, чаят има особена полза. Напитката успокоява спазмите, разрежда гъстите секрети и съдейства за изчистването им от дихателните пътища. В този случай качествата се подобряват, ако се добавят джинджифил, мед и лимон.

Още един полезен ефект – маточината забавя съсирването на кръвта и повишава еластичността на капилярите. И още: укрепва сърдечния мускул и го предпазва от тежки инциденти.

Има ли вреди и противопоказания?

Въпреки многото си положителни качества, чаят от маточина не може да се използва от всеки, който е пожелал това. Това е свързано със състава на билката. Противопоказанията обикновено се отнасят до хората, които имат следните здравословни проблеми: хипотония и вегетативно-съдова дистония; азва на стомаха; сериозни нарушения във функциите на централната нервна система; индивидуална непоносимост, алергия.

  • За някои хора може да е вреден и зеленият чай с маточина. Самият зелен чай е тонизираща напитка, а маточината има седативно действие. Такова нееднозначно съотношение на ингредиентите може да е опасно за хората с проблеми на нервната система. Не се препоръчва също за бременни и кърмачки.

Не се препоръчва при шофиране; за лекари и други специалисти, чиито професии предполагат висока степен на концентрация на вниманието.

Видове готов чай от маточина на пазара, цена

Маточината е разпространена билка; в много случаи можем сами да си набавим прясна или да си купим сушена – от щандовете за чай или от билкова аптека. Можем дори да си я отгледаме в саксийка на балкона.

Маточина на листа

Чай от маточина. Ползи. Вреди, цениНай-популярен продукт – маточина на листа, са предложенията на Билек и Биопрограма. Стандартните пакетчета от по 50-60 г се продават на цена около 1.50 лв. билката е препръчвана като седативно средство при нервни и сърдечно-съдови смущения, дисменорея, гадене и повръщане при бременност, зъбобол, лош дъх, болки в корема.

Правилното приготвяне на чай от ронени сухи листа маточина: Супена лъжица билка се запарва 20 минути в 400 мл вряла вода. Прецежда се и се приема по 100 мл 2-3 пъти дневно. Запарката съхранява качествата си в продължение на 12 часа.

Чай филтър от маточина

Билек, Биопрограма, Евелин 29, Българска билка, Алин: това са най-търсените производители на чай филтър от маточина. Цените се движат между 1.30 до 1.50 за опаковка от 20 пакетчета. Принципът на приготвяне е приблизително един и същ: пакетчето маточина се запарва в 200-250 мл вряма вода и след 5-10 минути напитката е готова. Освен заради успокоителното си действие продуктът е търсен от хипертоници и хора с проблеми на сърдечния ритъм.

Английски чай от маточина

Срещу 4 лв може да си набавите английски чай от маточина в комбинация с женско биле; освен седативно действие този продукт има пречистващ ефект и освобождава организма от токсини. Неутрализира болестни симптоми на стомашно-чревния тракт при гастрит и язва, спасява от газове и киселини.

Реламакс

Чай от маточина. приложение. Вреди, цениРеламакс е комбинация от маточина – екстракт, с витамин В6 и магнезий под формата на таблетки. Продуктът действа успокояващо и подобрява качеството на съня.

Таблетките се вземат вечер, половин час преди лягане: 1-2 хапчета са достатъчни за лесно заспиване и спокоен, отморяващ сън. Като релаксиращо средство могат да се пият и през деня, 2-3 пъти дневно по една таблетка.

Опаковка реламакс от 30 таблетки струва към 7 лв.

За още информация: Латинско име: Melissa officinalis. На английски: Lemon balm. На немски: Zitronenmelisse. На испански: Toronjil или Limoncillo. На руски: Мелисса лекарственная.

https://www.lekar.bg/2016/10/12/маточина/

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Лечение на неврастения, лекарства, мнения

При неврастения и невроза: Доверете се на билките за нерви!

Те даряват дълго и здравословно спокойствие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *