мечо грозде - билка, капсули, таблетки, чай

Мечо грозде. Сериозните ползи и рецепти. Чай, екстракт и капсули

Мечо грозде – билката и лечебните й свойства. При какви заболявания помага; как да си направим цяр от мечо грозде. Приготвяне на чай от суха билка; готови продукти от мечо грозде. Има ли ограничения и противопоказания

Мечо грозде. Ако имате проблеми с отделителната система, сред другите средства за терапия могат да ви препоръчат лечебното растение мечо грозде. От векове са известни качествата на тази билка и народната медицина определено я цени и използва. Тя може да е добро допълнение към основното лечение и да помогне за овладяването на немалко неприятни симптоми на ред страдания.

Какво представлява билката мечо грозде

Билката мечо грозде е многогодишно растение с тънки, невисоки стебла – до около 30 см. Цветовете й са бяло-розови; цъфти от април до началото на юни. За доста хора плодовете листата и плодовете й са твърде сходни с тези на дивата ягода.

Какво представлява? Разпространение

Плодът на мечото грозде е тъмночервен – красиви зърна сред зелената листна маса, с тръпчив вкус. Разпространено е в различни климатични пояси, но по принцип предпочита умерените райони с по-скоро хладни дни. Лековити са всички части на растението, без изключение. Използва се в прясно състояние или сушено. При бране се препоръчва листата да не се късат, а да се режат с ножица.

Събиране и приготвяне

Полезните свойства на листата и филизите на растението могат да се използват целогодишно, ако навреме се събере и изсуши подходящият материал. Обикновено познавачите берат билката през пролетта – преди цъфтеж или в самото му начало, или пък през есента, когато плодчетата са напълно узрели. Ако берете тази година в един район, следващата ви “жътва” на същото място трябва да е след пет години. Билката се суши в специални проветриви помещения или в сушилни инсталации. Ако дотук работата е свършена както трябва, изсушената маса може да съхрани качествата си пет години.

мечо грозде цистит
С мечо грозде се лекуват цистит и бъбречни възпаления
Химичен състав и приложение

Листата на мечото грозде съдържат множество полезни компоненти. Сред тях особено значение имат флавоноидите, органичните киселини и глюкозидът арбутин. Попадайки в организма, арбутинът действа антисептично и диуретично. Флавоноидите унищожават патогенните микроорганизми. Урсоловата киселина се характеризира с уникални противовъзпалителни и антибактериални свойства, а галовата предотвратява развитието на тумори и преждевременното стареене.

Освен това мечото грозде съдържа дъбилни вещества, благотворно въздействащи на чревния тракт; хидрохинон – който при външно локално приложение подмладява кожата и й придава сияйно излъчване. Съдържа и витамин С, кверцетин, етерични масла, макро- и микроелементи.

Билката – както вече споменахме – е чудесен диуретик; ефективно извежда от организма излишните течности. Освен това растението успокоява стегнатата в спазъм мускулатура; има изразено противомикробно, противовъзпалително, дезинфекциращо, болкоуспокояващо действие. Отварите и настойките от тази билка бързо подпомагат лечението на всевъзможни възпаления.

Пикочогонните свойства на растението спасяват от различни заболявания на отделителната система и премахват неприятните отоци. Действа добре при лечението на цистит, уретрит, простатит. Мечото грозде е много полезно за бъбреците. Успешно възпира развитието на болести като пиелонефрит, пиелит и пиелоцистит. Подпомага и оздравителните процеси след боледуване на бъбреците.

мечо гроздеБилката се справя и с болести на храносмилателния тракт. Помага при хроничен колит, гастрит и констипация, при киселини и язва. Благодарение на стягащия ефект това растение стабилизира функциите на чревния тракт и стомаха, подпомага възстановяването им.
При външно приложение мечото грозде намалява бръчките, укрепва защитните сили на кожата, осветлява я и отстранява възпаленията. Билката е ефективна при ревматизъм, подагра, маточни кръвоизливи, диабет, сърдечна недостатъчност, бъбречнокаменна болест, дори и с някои венерически болести.

Противопоказания и вреди

Мечото грозде е определяно като относително безопасно средство за лечение; известните противопоказания за прилагането на билката не са много. На първо място – от нея трябва да се откажат хората с бъбречна недостатъчност и гломерулонефрит. Противопоказано е прилагането й при деца под 12-годишна възраст, както и при бременни и кърмачки.

Ползи от мечо грозде и прием

Демир бозан за безсъние

Официалната медицина обикновено препоръчва билката мечо грозде за лечение на пикочния мехур, отделителната система и уретрите. Използва се както самостоятелно, така и в състава на различни билкови комбинации. Народната медицина използва доста по-интензивно билкови продукти с мечо грозде. Има безброй проверени рецепти, подходящи за различни заболявания.

При цистит

За лечение на цистит помага следната настойка:

  • Две супени лъжици сушени листа от билката се заливат с половин литър преварена вода. Оставя се да престои две денонощия на тъмно. Прецежда се и се пие по 60 г след хранене, три пъти дневно. Режимът се поддържа десет последователни дни; настойката се пие затоплена.
  • Ето и една рецепта за лековита напитка от няколко билки: 25 г мечо грозде, 7 г листа от сушен магданоз, 25 г билка изсипливче, 5 г билка змийско мляко. Компонентите се смесват и се заливат с 350 мл врла вода. Сместа се оставя да се запарва един час, след което се прецежда. Пие се 10 дни ето така: три пъти дневно се приемат по 50 г от запарката, след хранене. Този режим дава възможност на бъбреците и пикочния мехур да се прочистят и да се неутрализират възпалителните процеси.
При простатит

Много полезна е настойката от мечо грозде, приготвена по следния начин:

  • Две супени лъжици суха билка се заливат със 100 мл водка или 40-градусов спирт и се оставят на тъмно за две седмици. След това спиртният извлек се прецежда; пие се по 20 капки, три пъти дневно след хранене. Настойката е пълноценна само в продължение на два дни; посочената доза не бива да се превишава.
мечо грозде билка настойка
Използват се сушени листа от билката

Билката е истински помощник за мъжете с простатит, тъй като ликвидира възпалението и унищожава патогенната микрофлора. Може да се използва и профилактично.

За бъбреци

Лечебното растение помага и при болни бъбреци, но не се използва в остри състояния. Ето как да си приготвим цяр с мечо грозде при различни бъбречни проблеми:

  • При пелонефрит: билката насърчава изхвърлянето на излишните течности от организма. Овладяват се признаците на възпаление, унищожава се патогенната микрофлора. Прави се слаба запарка от чаша вряла вода и чаена лъжичка суха билка. Като поизстине, прецеждаме и пием на глътки в продължение на целия ден. Тази запарка е слаба и не дразни стомашната лигавица – но в същото време успешно подпомага диурезата.
  • При камъни в бъбреците. Добре се отразява приемът на водна настойка, приготвена така: супена лъжица наситнен сух лист се залива с чаша вода и смста се оставя да престои 12 часа. прецежда се и се приема по една супена лъжица, три пъти дневно. Режимът се поддържа десет дни, като се наблюдава от лекар.

Смес от няколко билки също помага при камъни в бъбреците. Приготвя се от по две части листа от глог и мечо грозде, и шипков плод. Към сместа се добавят по една част брезови пъпки, листа от хмел, листа от френско грозде; три части сушена коприва и 6 части полски хвощ. Цялата маса се смесва много внимателно. Една супена лъжица от нея се залива с литър вряла вода. Запарва се половин час в термос и се прецежда. Пие се на глътки през целия ден. Приемът на този продукт ускорява изхвърлянето на камъчетата от бъбреците.

За отслабване в комбинацията Фигурин

Мечо грозде е една от 28 български билки, включени в състава на комбинацията за отслабване “Фигурин”. Делът на билката не е голям – но се оказва достатъчен за диуретичното въздействие на продукта. Всъщност това е един от подходите към стопяване на наднормените килограми – като се освободи организмът от задържаните и ненужни течности. С водния компонент се изхвърлят също и задържани в организма токсини и отпадни елементи от метаболитните процеси. Освен това мечото грозде упражнява антисептичен и противовъзпалителен ефект. Допълва действието на някои от билките с успокояващ ефект и подкрепя оздравителните и балансиращи процеси в организма.

За имунитет

Продуктите от мечо грозде действат антибактериално и противовъзпалително; с тяхна помощ може да се оптимизират функциите на отделителната система. Освен това билката насърчава изхвърлянето на токсини от организма. Всичко това я прави подходящо средство за укрепване на имунната система.

За хемороиди

Мечото грозде помага и при лечението на хемороиди – препоръчват се седящи вани със запарка от сухи листа. Приготвя се лечебна течност по следния начин:

  • 30 г листа се заливат с вряла вода, около 800 мл. Запарват се десетина минути на водна баня, течността се прецежда и се добавя във водата за седяща вана. Температурата на водата е различна в зависимост от здравословния проблем. Ако например е 37 градуса, подпомага зарастването. При 18 градуса спира кървенето от хемороидалните възли. Накисването на проблемната зона е веднъж дневно за 5-6 минути.
За коса

Често растението се използва за козметични цели: с негова помощ се премахват пигментни петна и се изсветляват коси. Широко се използва и маслото от мечо грозде.

Ето как билката се прилага за поддържането на красива коса:

  • Приготвяме силна запарка от сух лист от мечо грозде – четири супени лъжици на 750 мл вода. Сухата смес се залива с вряла вода, похлупва се съдът и се оставя за десетина минути. Прецежда се. Течността се използва за изплакване на измитата коса. Процедурата се изпълнява 2-3 пъти в седмицата; след всяко изплакване с билката косата става по-копринена и светла.
  • Ако косъмът се къса и цъфти, помагат шампоаните с масло от мечо грозде.

Чай от мечо грозде

Трябва да сме наясно, че билката е доста силна и затова най-често при вътрешен прием я препоръчват в комбинация с други билки и в неголеми дози. Класическата рецепта за чай от мечо грозде изглежда така:

  • Супена лъжица сухи листа от билката заливаме с чаша преварена и охладена вода; листата трябва предварително да се наситнят. Съдът с тази смес се държи половин час на водна баня, на слаб огън. След това прецеждаме, като изстискваме в отварата и запарената листна маса. Ако течността е намалила чувствително обема си, допълваме с преварена вода до 250 мл. Необходимо е да престои още 50 минути преди употреба.

Този чай е лечебен и се пие в малки дози – три пъти дневно по една супена лъжица, 40 минути след хранене.

По лекарска препоръка такъв чай може да се дава и на деца, но дозата се приготвя с чаена лъжичка билков лист.

Дайте мнение и Вие тук!

Готов чай: видове, цена, кой е добър

Обикновено чаят от мечо грозде се препоръчва при здравословни проблеми, свързани с отделителната система: очаква се да прояви диуретичен, успокояващ болката и очистващ ефект. Готовите филтърни пакетчета – чиста билка или билкова смес, позволяват по-лесно да се приготви лековитата напитка. Такъв продукт е добър и за профилактика.

Пазарът предлага няколко варианта за готови билкови продукти с етикетчето “мечо грозде”. Потребителите със сериозни проблеми обикновено оценяват като най-добри продуктите, максимално близки до натуралната основа.

На листа от Билек

Чаят на Билек може да се набави за около 1.20 лв за 60 г. Натурален продукт, който е препоръчван при проблеми с бъбреците, черния дроб и панкреаса.

чай от мечо гроздеЕто как се приготвя: супена лъжица от билката се залива с половин литър студена вода и се оставя да кисне 8-10 часа на стайна температура, може да е за цяла нощ. След това се слага на огъня да ври пет минути и се прецежда. Получената отвара е лековита в продължение на 12 часа; съхранява се в хладилник. Не бива да се дава на бременни, кърмачки и деца под 4 години. За останалите потребителски групи се препоръчва прием в количества, съобразени с възрастта – от 30 до 100 мл; 4 пъти дневно, преди ядене. Препоръката е да се добавя по малко хлебна сода и да се съчетава с растителна храна.

Чай филтър на Биопрограма

Може да се намери на цена около 1.30 лв за 20 филтър пакетчета по 1.5 г. едно пакетче е достатъчно за приготвянето на 1-2 чаши чай. Запарката е класическа: заливаме с вряла вода за 5-6 минути. Пие се три пъти дневно по една чаша, за не повече от седмица. Този продукт също се приема при здравословни проблеми, основно при бъбречни заболявания.

Листа от Алин

листа от билка мечо гроздеПродуктът на Алин се прилага при бъбречни възпаления и цистит, при камъни в бъбреците и жлъчката; търсен е заради стягащото му действие. Пакет от 50 г струва два лева. Използва се под формата на отвара или студен извлек, ето как:

  • За отвара: Супена лъжица сух лист се залива със 700 мл вряща вода и се оставя половин час на слаб огън. Прецежда се; пие се 4 пъти дневно по 100 мл.
  • Извлек: В 200 мл студена вода сипваме супена лъжица счукан сух лист от мечо грозде. Престоява 8 часа, след което прецеждаме. Приема се по 1-2 лъжици до 5 пъти дневно след консултация с лекар.
Урохелп с червена боровинка

Продуктът е на Витаголд; Урохелп съдържа листа от мечо грозде и бреза, и червена американска боровинка. Препоръчвано е за проблеми с бъбреците и уринарния тракт. Предлага се под формата на капсули; опаковката от 20 капсули по 555 мг струва около 8 лв.

Приемът е два пъти дневно, след хранене – по една капсула. Не бива да се дава на бременни, кърмачки и деца под 12 години. Продължителността на приема е до месец без прекъсване.

Уроцист

Сухи екстракти от мечо грозде и червена боровинка са активните компоненти и в друг популярен продукт – Уроцист, препоръчван при превенция и лечение на цистит и инфекции на уринарния тракт. Опаковка от 15 таблетки струва около 20 лв. Приемът е една таблетка на 24 часа – препоръчително вечер преди лягане, на празен пикочен мехур.

Екстракт от мечо грозде на капсули

мечо грозде на капсулиДруг вариант за използването на лечебните свойства на билката мечо грозде е чрез прием на капсули. Обикновено се препоръчват при проблеми с отделителната система – остри и хронични състояния като цистит, уретрит; подпомагат изхвърлянето на песъчинки, действат диуретично и обезболяващо.

Цена и видове капсули

Има различни варианти на капсулите с мечо грозде. Така например продуктът на Биохерба предлага капсули по 250 мг; освен билката съдържат магнезиев стеарат и желатин. Приемът е три пъти дневно – по една капсула, с по 200 мл вода. Цената е 9 лв за 100 капсули.

Капсулите от Natures Way са по 480 мг; опаковка от 100 бройки е на цена 19-20 лв. Приемат се три пъти дневно – по две бройки, с храна и вода. Производителят предупреждава, че не бива да се вземат дълго време.

На таблетки от Тошков

мечо грозде таблетки на ТошковТаблетките на Тошков са комбинация от билката и инулин – съответно 325/125 мг. Могат да се вземат до 6 дневно при необходимост от лечение; поддържащата доза е до три таблетки дневно. Според пациентската листовка таблетките могат да се приемат 5-6 месеца с малки прекъсвания; именно тогава се постига очакваният оздравителен ефект. Опаковка от 120 таблетки може да се купи за 12 лв.

Мнения, въпроси и отзиви

Голяма част от потребителите в мрежата, които коментират качествата на билката, знаят за ползите й от обща информация или от мнения на близки и познати. Преобладават положителните отзиви, като почти във всички случаи хората са търсили самото растение или продукти от типа чай и капсули при здравословни проблеми. Като правило – това са проблеми с бъбреците и цистит. Споделя се и удовлетворение от оздравителното въздействие.

Няма споделени мнения за търсене на чисти продукти от мечо грозде като средство за отслабване – обикновено са приемани като съставка на комбинации, както е във “Фигурин”. Най-често задаваните въпроси се отнасят до продължителността на приема и възможните противопоказания. Съветът в това отношение винаги е потребителят да се консултира с фитотерапевт; има продукти, които могат да се приемат продължително – и такива, за които е налице ограничение от около седмица до 10 дни.

Различно е и приготвянето на отвари, настойки и извлек в зависимост от предназначението; например при външно приложение се допускат по-концентрирани продукти.

Колко време се пие?

Растението не е токсично, но в повечето случаи указанията за употребата му съдържат предупреждението да не се приема дълго време. В някои случаи се препоръчва прием в продължение на 5-6 месеца, както е с билковите таблетки на Тошков. При чайове и капсули нерядко обръщаме внимание на препоръката да се приемат две седмици до месец.

Истината е, че при използването на конкретен продукт – запарка, извлек, капсули, режимът на прием е различен. Има разлики в приложението и според здравословния проблем.  Ето защо въпросът – колко дълго се пие – е коректно да зададем на лекуващия.

Може ли при бременност?

Лечението с мечо грозде при бременност и кърмене не се препоръчва.

Пишете и вие по-долу в коментарите!

Налагало ли ви се е да търсите лек, подобен на билката мечо грозде? Имате ли практика с продукт от мечо грозде – как ви се отрази? Споделете проверена от вас рецепта от народната медицина или препоръчайте готов продукт, който сте използвали!

За още информация: Официално име: Arctostaphylos uva-ursi. На английски: Kinnikinnick или Bearberry. На немски: Echte Bärentraube. На испански: Gayuba или Uva de oso. На руски: Толокнянка обыкновенная

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

655 402 Chervenata Borovinka Uvelichava Imuniteta Prez Zimata

Червена боровинка – всички истини за действието й

Действие. Антиоксидант. Диуретик. Ешерихия коли. Цистит. Отслабване. Алергии. Бъбреци. Високо кръвно. Гъбички. Гастрит, язва. Запек. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *