повръщане на кръв и разстройство и други

Повръщане на кръв – причини; какво да се прави

В какви случаи може да има повръщане на кръв – болести и състояния. Опасни симптоми, по които разпознаваме проблема. Повръщане и разстройство с кръв. Диагностика и лечение; консервативни и оперативни терапии. Усложнения и прогнози

Повръщане и разстройство; повръщане на кръв: това е състояние, което налага незабавно търсене на медицинска помощ. Ако при повръщане и разстройство откриете находки от кръв, не чакайте нещата да се оправят сами – свържете се с лекар!

Ако повърнете кръв, но проблемът се размине за момента – не хранете илюзии, че това няма да се повтори. Симптомът е достатъчно сериозен, за да го пренебрегнете. Възможно е при повръщане да забележите съсирена кръв в изхвърлената маса: обикновено това стряска всеки потърпевш, и в повечето случаи – с право. Защо се случва това, възможно ли е проблемът да се преодолее – или животът ни е в опасност ?!

Обичайните причини за повръщане на кръв

Причините за повръщане на кръв може да са външни и случайни, например някаква травма – или да са проява на вече напреднало заболяване.

След алкохол

Повръщане на кръв след злоупотреба с алкохол – това е безусловен рефлекс на организма, който се опитва да се освободи от шлаки и токсини. Патологичният процес се обяснява с венозни разширения в стомаха или с язва, провокирана от алкохола.

Повръщането на кръв не е рядкост сред хроничните алкохолици, употребяващи “живителната влага” в големи количества.

В други случаи такава симптоматика е характерна и при индивидуална алкохолна непоносимост, когато превишените норми на спирта са силен токсин, буквално разяждащ стомашната лигавица.

При рак

При онкологични заболявания кървене и повръщане на кръв може да има, ако туморната тъкан се разпада или ако нарастването й засяга кръвоносни съдове.

При цироза

Сред чернодробните патологии, които провокират повръщане с кръв, на първо място може да се посочи цирозата, както и последствията върху чернодробната тъкан в резултат на протичащите възпалителни процеси. Заместителните тъканни процеси при цироза са свързани с нарастващо налягане по стените на прилежащи и свързани кръвоносни съдове. Обикновено при повръщане с тъмна кръв става дума именно за тази връзка.

След операция

Повръщането на кръв след хирургична интервенция може да създаде животозастрашаващи ситуации. Възможно е самият акт на повръщане да е бил предхождан от продължително вътрешно кървене в оперираната зона, или да се получи спонтанен кръвоизлив поради постоперативно усложнение. Продължителната загуба на кръв влошава кръвните показатели; при масирано повръщане – особено при деца, може да се получи запълване на дихателните пътища и асфиксия.

При язва

Язвената болест е една от основните причини за повръщане на кръв, свързано с горната зона на стомашно-чревния тракт. Според статистиката този тип заболяване провокира една трета от тези инциденти.

Повръщане на кръв и разстройство,
Обострената язва е причина за повръщане с кръв в една трета от изследваните случаи
  • Кървенето е симптом или на нелечима, или на занемарена стомашна язва, или на новообразувана в началния сегмент на тънките черва. Ако поражението е в горната зона на стомаха, повърнатата кръв е ясна; тъмната и гъста кръв, подобна на кафе, иде от най-долната зона на стомаха. След подобно повръщане с кръв пациентът усеща временно облекчение от болките или те напълно затихват за известно време.
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Освен при язва подобни симптоми се развиват и при ерозивния хеморагичен гастрит.
Има и такива случаи, при които е нарушена проходимостта на тънките черва в началния сегмент – те могат да са запушени от чуждо тяло или от паразити; в такъв случай в повърнатата маса може да има освен кръв и жлъчни сокове.

Възможни заболявания

Определени групи заболявания могат да причинят повръщане на кръв и този симптом да насочи медиците към разпознаването им и последваща диагностика.

Стомашни заболявания

Има няколко болестни състояния на стомаха и горната зона на стомашно-чревния тракт, които провокират повръщане на кръв или са свързани с този симптом. Ето кои са те:

  • Синдром на Малъри-Вайс: при него заради честите спазми за повръщане настъпва увреждане на лигавиците в горната зона на тракта и последващо продължително кървене;
  • Заболявания, при които е затруднено съсирването на кръвта – хемофилия, чернодробна цироза;
  • Небактериална язва: тук следва да отбележим медикаментозните язви – резултат от неконтролиран прием на нестероидни противовъзпалителни; токсикози от външен причинител;
  • Пилорична язва – уврежданията са резултат от наличието на хеликобактер пилори;
  • Химически изгаряния – увредена е стомашната лигавица след прием на химични вещества, често киселини или алкални съединение;
  • Онкологични заболявания.

Кървенето при повръщане в резултат на стомашни заболявания може да бъде внезапно и масирано, но лекарите по-често се сблъскват с проблеми, които са резултат от капилярни кръвоизливи. Те не влошават видимо и рязко състоянието на пациента; това става постепенно и неусетно, като болният може да се оплаква от слабост, световъртеж, необяснима отпадналост, хипотония, гадене.

Увреждания на хранопровода

Причините за повръщане на кръв във връзка с проблеми на хранопровода са сходни със стомашните. Става дума за травми, увреждания на лигавицата, проблеми при кръвосъсирването, изгаряния от химически компоненти и токсични въздействия, онкологични заболявания. не са изключени и епизоди, свързани с ранния постоперативен период при интервенции в зоната на хранопровода и гърлото.

Злоупотреба с алкохол

Сам по себе си алкохолът не причинява директно увреждане на кръвоносните съдове на храносмилателния тракт. При системна консумация обаче той обостря хронични страдания от рода на язва или гастрит; в проблемните зони на тракта настъпват тъканни промени, включително за стените на кръвоносните съдове. Те стават крехки, губят еластичността си и лесно се увреждат. Друга причина е употребата на газирани напитки, които отделят газове и разтягат стомашната стена. Увеличеният натиск провокира разкъсване на капиляри или активиране на кървяща язва, т.е. самата напитка увеличава риска от инциденти, без да е непосредствената причина.

Повръщане на кръв и разстройство
Злоупотребата с алкохол също може да е причина за повръщане с кръв

Непосредствена заплаха може да бъде чистият спирт – медицински вариант около 95 градуса; приемът на такъв концентрат може да причини изгаряния на лигавиците и увреждане на съдове с последващо кървене.

Други болести

Повръщане на кръв може да има и поради други болести: например хипертония, нервен срив, прием на противосъсирващи медикаменти, големи физически натоварвания на организма. Възможни са инциденти и през бременността.

При бременност

Повръщането на кръв при бременност може да има същите причини като вече коментираните, но е тревожен симптом с оглед състоянието на дадена пациентка. Специалистите са категорични, че подобни състояния изискват хоспитализация за наблюдение и изследвания, с прилагане на адекватни терапевтични грижи.

При дете или бебе

Наличието на кръв в повърнатата от дете/бебе маса налага хоспитализация или изследване за причините. Възможно е да се касае за травма, болестно състояние на лигавицата с деструкция на кръвоносни съдове, токсикоза и пр. Продължителното повръщане например при вирусна инфекция, при промяна в хранителния режим, при прием на ново лекарство – също могат да са причина за капилярни кръвоизливи.

Опасните признаци накратко

Общите признаци са аналогични на тези при всяко повръщане. Ако се развива повръщане с кръв, много бързо се проявяват признаци за нарушение на здравето; пациентът отпада бързо и страда от болки в корема. Главен показател за повръщане с кръв, което предстои, е интензивното отделяне на слюнка, поява на рязка и силна болка в храносмилателния тракт и стомаха. Примесите от кръв могат да останат известно време незабелязани; те се смесват със слуз, хранителни фрагменти, слюнка. Кървенето се разпознава по специфичния металически привкус в устата; в хранопровода и гърлото се усеща парене, свързано с раздразването на лигавиците.

Цветът: Тъмна или светла кръв?

Наличието на светла кръв или червени жилки в повърнатата маса насочва към скорошно и бързо кървене от горната част на храносмилателния тракт. Тъмната, кафеникава или дори черна кръвна  съставка в повърнатото може да означава проблем в долната част на стомаха или престой в стомаха, при който върху кръвта са въздействали стомашните сокове. Без значение какъв е цветът на забелязаната кръв, наличието й в повърнатата маса означава достатъчно сериозен здравословен проблем. Особено тревожно е, когато количеството на кръвния примес е голямо.

Стара или свежа: Ясна или съсирена?

Ако кръвта е ясна, ярко червена – това означава, че тя е прясна, от скорошно кървене в горната зона на храносмилателната система. Когато обаче е тъмно червена, кафява или черна и напомня на утайка от кафе, значи вече е изминало време от началото на кървенето, кръвта е престояла в стомаха и е променена от стомашното съдържимо и соковете там.

Мирис на кръвта

По миризмата на повърнатата маса с кръв се съди на първо място за процесите в стомашно-чревния тракт, но не само. Ако миризмата е кисела, това може да означава наличие на язва и кървенето е свързано с остро състояние. Ако храната престои повече в стомаха, ще има и гнилостна миризма. При чревна непроходимост повърнатото с кръв ще има миризма на екскременти, а ако пациентът е пил алкохол менте или технически спирт миризмата ще е химическа. При бъбречна недостатъчност миризмата е на амоняк, при захарен диабет – на ацетон.

Повръщане и изхождане на кръв

Ако при разстройство в екскрементите има кръв, не е трудно това да се разпознае – по измененията в цвета им. Такива изпражнения имат тъмен или дори черен цвят и специфична миризма. При повръщане нещата са малко по-сложни, тъй като отенъците на кръвта са различни в зависимост от разположението на кървящата зона в тракта, времето на престоя й в стомаха и концентрацията на киселини в храносмилателните сокове. Така че в повърнатата маса е възможно да се открият както прясна, алена кръв, така и тъмна и с вид на утайка от кафе.

https://www.lekar.bg/2018/11/09/%D0%BB%D0%B5%D0%BA-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/

Точната диагностика

При наличието на кръв в повърната маса е необходимо бързо уточняване на диагноза и своевременни терапевтични мерки. Освен установяването на характеристики като цвят, гъстота и миризма на повърнатата кръв, трябва да се следи и за съпътстващи симптоми като подуване на корема и слабост, бледа кожа, черни и зловонни изпражнения тип мелена, слабост и тахикардия. При масирани кръвоизливи пациентът изпитва слабост и умора, забавен пулс, студена пот, хипотония и пр.

Особени симптоми
повръщане и разстройство, Повръщане на кръв
Спиране на кървенето и отговор – защо се случва. И двете неща са важни!

При кървене от вените на хранопровода например изтичащата кръв се събира в стомаха, където престоява известно време и е подложена на въздействието на солната киселина. При повръщане тя именно е във вид на утайка от кафе и е в сгъстен вид. Ако кървенето е само от увредени капиляри в хранопровода, в повърнатото има само кървави нишки.

По принцип кръвта в повърнатите маси е знак за патология в горната зона на храносмилателната система. Ако “пробойната” е под дванадесетопръстника, изтичането не може да бъде в посока на стомаха и не влиза в симптоматиката на повръщането. При кървене в чревния тракт са възможни находки от кръв в екскрементите, като по вида им се съди за предполагаемото разположение и за времето на епизода.

Дайте мнение и Вие тук!
Лабораторни изследвания

Лабораторните изследвания обикновено имат спомагателно значение  при изследването на описваните случаи. Логично е да се открива състояние на анемия заради системните кръвозагуби с различна интензивност. Освен това може да се установи намален хематокрит, което е свързано със сгъстяването на кръвта. Такъв тип изменения обаче са присъщи на немалко патологии, затова показателите им не могат да бъдат водещи в диагностицирането – а да се провеждат само със спомагателна цел.

Лечение на повръщане с кръв

Лечението при повръщане с кръв може да започне с инфузии, включително преливане на кръв; това е в случаите, когато са налице сериозни симптоми за болестно състояние. Ако кървенето е било епизодично или вече е прекратено, вливанията може и да не се наложат.

При диагностициране за причините на кръвоизлива ендоскопското изследване може да изпълни и терапевтична функция – като се проведе примерно лазерна коагулация  на кървящата зона или инжектиране на склерозиращи медикаменти. По-нататък лечението продължава според проявената симптоматика и според причината за проявеното повръщане с кървене.

Кога да отидем на лекар?

Без съмнение повръщането с кръв е достатъчно сериозна причина за посещение при лекар. Дори когато се касае за незначителни количества, случило се е само веднъж и общото състояние на пациента не е променено. Все пак никой и нищо не гарантира, че нещата са наред и че няма да последват нови прояви на някаква патология.

Препарати и дозировка

Лечението при повръщане на кръв зависи от причините и от състоянието на пациента. Ако се касае за нарушения в стомашно-чревния тракт, лечението се провежда съобразно терапевтичните методики за тази система. Често пациентът е обезводнен в подобни случаи, затова една от първите задачи, заедно с хемостазията, е възстановяването на водно-солевия баланс. Препоръчват се негазирани, слабо алкални минерални води, компот, хомеопатични отвари. При отравяне с токсини или алкохол е задължителна и стомашната промивка, следвана от обилен питеен режим и прием на сорбенти. Лекуващите избират подходящи медикамнти и витамини, подкрепящи възстановяването на кръвоносните съдове.

https://www.lekar.bg/2018/11/09/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

Плазма или трансфузия

Освен споменатите действия лекуващият може да прецени като необходимо и преливане на кръвна плазма – за подобряване характеристиките на съсирване, или еритроцитна маса, ако междувременно пациентът е  развил анемия. Този вид трансфузии се изпълняват в случаите с голяма кръвозагуба и проявена хипотония. Дозировката на разтворите зависи от състоянието на пациента и обема на изгубените компоненти.

Операция

Ако кървенето не може да се спре чрез медикаменти, лекуващият преминава към оперативна терапия; по принцип тя се провежда ендоскопски. Чрез финия инструментариум, въведен през носа или през устата,  проблемната зона се блокира, като се използват химически средства или лазер. Ако обаче и този тип интервенция не даде резултат, се налага открита операция. Сега вече трябва да се действа под обща наркоза, при която увредените кръвоносни съдове се шият или протезират. Такава намеса обаче е травматична и изисква доста продължително възстановяване.

Вероятната прогноза

Прогнозата е в зависимост от характера, интензивността и периодичността при прояви като повръщане на кръв. Най-зле са нещата, ако едновременно се проявят симптоми като повръщане на кръв и изхождане на тъмни изпражнения – мелена.

Ако първо се е развило изхождането с кръв, а не повръщане на кръв, можем да се надяваме на благоприятна прогноза.

Тревожен симптом е появата на кръв почти без промени в повърнатата маса. Колкото по-често се случва това на един човек, толкова по-вероятно е той скоро да се раздели с живота си.

Възможни  усложнения

При повръщане на кръв са възможни функционални увреждания на органи от стомашно-чревния тракт: на практика липсват сериозни изменения, но има отклонения в работата им и с времето е възможно да се развие гастрит, язва, гастрозофагеален рефлукс. Продължителната загуба на кръв, дори да се касае за малки количества, създава предпоставки за развитие на анемия. тази промяна е съпътствана и с възможни нарушения на водно-солевия баланс.

По-сериозни усложнения могат да възникнат при повръщане на ясна, алена кръв и това положение е трудно за овладяване. Тогава съществува реална опасност от аспирация или вдишване на повърнати маси с кръв; така може да се случи и насън. Подобни състояния  са рискови, не е изключен летален изход.

https://youtu.be/vdOJ2EX-xUA

Източници:

Първоначално публикувано на:09.11.2018 @ 10:20

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

повръщане, гадене и разстройство при бременност

Гадене. При бременност и други случаи. Защо се получава и как да го спрем?

Гадене и повръщане: нормално ли е при бременност. Причини; гадене, повръщане и разстройство. Кога състоянието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *