Лек за разстройство - кора от нар, бабини рецепти за разстройство при деца
Кои са най-хубавите бабини рецепти при продължително повръщане и постоянно разстройство през последните часове, включително и при малки деца? Кой народен лек за разстройство е най-ефективен? Как се ползва обикновено нишесте?

Бабини рецепти за разстройство при деца

Кои са най-добрите бабини рецепти за разстройство при деца, включително ако е придружено с повръщане? Кой лек за разстройство е най-използван? Как се ползва нишесте?

Още в текста: Народни терапии при повръщане и разстройство. Как да си помогнем бързо с продукти от кухнята (проверени рецепти). Билки и медикаменти; каква роля има диетата. Прилага ли се народна медицина при деца

При повръщане и разстройство не винаги имаме бърза връзка с лекар или медицинско учреждение. Добре е да знаем как да си помогнем на първо време с продукти и средства, които са ни под ръка. Народната медицина има множество решения по темата – но трябва да сме наясно как да действаме, без да си навредим. Всъщност в основата на всички подобни рецепти е залегнал принципът на сгъстяващото, консолидиращото действие, за което съществен принос имат дъбилните компоненти в множество растения и натурални продукти.

Най-силните и действащи лекове при разстройство

Най-ефективните средства за спиране на разстройство, до които имаме лесен достъп, са корите от дъб и от нар. Първата мисъл, която ни спохожда при подобно състояние, е – кога ще спре това мъчение. Честото тичане до тоалетната наистина е нещо безкрайно неудобно; по-лошото е, че то може да провокира обезводняване на организма, нарушения на чревната микрофлора и други неприятни последици. Това прави обяснимо желанието да намерим нещо, което по най-бързия начин ще ни помогне.

Кора от дъб

Kopaта от дъб съдържа висок процент от така важните при диария дъбилни вещества. Това оправдава препоръката за дъбова отвара като едно от най-бързо действащите средства при разстройство. Вижте как се приготвя:

  • Трябват ни 25 г сушена и смляна кора от дъб (от билковия щанд в аптеката). Заливаме дъбовия прах в стъклен буркан с половин литър вряла вода. Затваряме буркана и оставяме запарката да престои 2-3 часа. прецеждаме. От получената течност се пие по половин чаша два до четири пъти дневно.
  • По-бързо можем да действаме, ако разполагаме със спиртна тинктура от дъбова кора: тогава просто ще трябва да вземем определен брой капки от спиртния извлек. Приготвянето му никак не е трудно: просто заливаме една чаена лъжичка счукана суха кора с 400 мл водка. Сместа престоява в плътно затворено шише на тъмно една седмица. След това прецеждаме и съхраняваме в хладилник. Пие се по 20 капки във вода, сутрин и вечер преди хранене.
Корички от нар

Кората от нар обикновено се изхвърля – а тя е много ценно средство против разстройство, стига да знаем как да я използваме. Достатъчно е да я изсушим и да я съхраняваме в чисто бурканче. Коричките могат да се използват както при възрастни, така и при деца с разстройство. Освен че действат спояващо в чревния тракт, невзрачните корички имат и противомикробен ефект. Това е особено ценно свойство в случаите, когато разстройството е симптом на бактериална инфекция.

бабини рецепти за разстройство при деца с кора от нар
Стрита на прах суха кора от нар помага при разстройство

Коричките от нар се сушат лесно, но първо трябва да се почистят от бялата ципа. Преди употреба се счукват или стриват, за да се получи по-лесно целебната отвара. Ето как се прави:

  • Заливаме 30 г корички с 230 мл вряла вода и слагаме сместа да се вари на тих огън – от време на време разбъркваме. Снемаме от огъня и прецеждаме. От тази отвара се взема по малко: за възрастен еднократната доза е 6-7 супени лъжици, а за деца се редуцира според възрастта (препоръчва се консултация с медицинско лице).

Как се яде нар? Пиене на чай и сок от нар, противопоказания. Как се суши кора?

Круша

Не са малко хората които вярват, че крушата е по-скоро слабително средство. Всъщност при правилно приготвяне тя може да балансира състоянието на стомашно-чревния тракт. За целта се използва в сушено състояние; съхранява се лесно и може да се разчита на нея като на целогодишно средство. Ето как се приготвя отвара от сушени круши:

  • Заливаме с вода шепа сушени крушови резанки; водата трябва да покрива с един пръст сухия плод. Варим сместа 15-20 минути. Прецеждаме, изчакваме да се охлади до стайна температура и пием на глътки.
  • Ако сме в сезона на пресните круши, можем да си ги приготвим печени. Печената круша е балсам за чревния тракт; ефектът от действието на това полезно и вкусно средство ще се почувства бързо. Няма ограничения в количеството, но все пак трябва да сме разумни.

Ефективни рецепти против разстройство

При диария можем да си помогнем и с някои продукти и подправки, които всеки има в кухнята си. Така на първо време ще неутрализираме неприятната симптоматика и ще можем да помислим за ефективното лечение на болестното състояние. За приготвянето на тези бързи церове вършат работа зеленчуци, нишесте, черен чай, орехи и т.н. Преди да продължим с ръжения хляб и нишестето на прах, отворете в отделен прозорец тези три работещи рецепти:

Домашно лечение на разстройство

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Ръжен хляб

Ръженият хляб съдържа неразтворими фибри, които очистват чревния тракт и го освобождават от токсини. С помощта на това просто народно средство може бързо да се помогне при разстройство и на възрастен, и на дете. Трябва обаче да знаем как точно да го използваме: за сведение – доброто средство се приготвя от суи ръжени корички. Заливаме ги с вода и ги оставяме да се разкиснат за няколко часа. След това прецеждаме; размекнатите корички се хапват по малко, а от хлебната вода се пие на глътки през целия ден.

Нишесте на прах. Картофено нишесте

Суровото нишесте също помага при коментираните състояния, включително при интензивно разстройство. Най-бързо можем да си приготвим следната смес:

  • Две и половина чаени лъжички нишесте, чаша вода, лъжичка и половина мед. Смесваме нишестето и меда с малко топла – но не гореща – вода; бъркаме и доливаме, така, че да се получи еднородна смес. Пием на глътки. Сместа се приготвя прясна 2-3 пъти дневно; с нишесте се лекува разстройство при възрастни и при деца.

Всяко нишесте е полезно в подобни случаи, но с картофено най-бързо се постига желаното облекчение. То успокоява раздразнената чревна лигавица и възпира прекомерното извеждане на течности от организма. Вижте няколко рецепти за използване на картофено нишесте при диария:

  • В половин чаша вода разтваряме една чаена лъжичка картофено нишесте. Изпиваме на глътки; дозата се приготвя и приема три пъти дневно. При леко разстройство еднократният прием е достатъчен.
  • Същите продукти могат да се използват за сваряване на рядък картофен кисел, в който добавяме сушена круша или сухи боровинки. Пие се половин чаша три пъти дневно.
  • Вземаме в уста една лъжичка сухо нишесте и започваме да приемаме малки глътки вода; нишестето се разтваря в устната кухина – идеята е да го задържим максимално и да поглъщаме постоянно малки количества. Тази рецепта ни дава най-бързо действащият спасителен вариант с нишесте.
Пакетче черен чай

Taнинът в черния чай също помага при разстройство, като в допълнение към стягащия ефект се добавя и положителното въздействие върху полезната чревна микрофлора. Силният черен чай е едно от най-популярните средства за помощ при диария. Приготвя се по следния начин:

  • Пакетче хубав черен чай заливаме с 230 мл вряла вода; може да се добави захар или мед. Запарва се поне 10 минути, след което се пие бавно, на глътки. Този вариант ефективно възпира загубата на течности.
повръщане и бабини рецепти за разстройство при деца
Спасението от разстройство: диета с подбрани храни
Черен пипер на зърна

Чepният пипер оказва противомикробно и затягащо действие на раздразнения чревен тракт, помага да се неутрализират някои причинители на инфекции. Към това средство могат да се ориентират хора, които нямат проблеми със стомаха и панкреаса, тъй като той е силен дразнител.

  • Черният пипер на зърна се прилага по следния начин: 4-5 бройки се поглъщат с голямо количествотопла преварена вода; това се прави до 6 пъти дневно. Ако пациентът е дете, приемите се редуцират до два-три дневно.
Овес, ориз. Фасул

Овесът се използва като суровина за приготвяне на лечебна отвара. Тази отвара е гъста, слизеста и изключително полезна за увредената лигавица на стомашно-чревния тракт. Правилото е преди варене зърното да се измие хубаво и на два литра вода да се приготвят по три чаши зърно. Вижте как се приготвя отварата:

  • Сместа се вари на водна баня половин час; пие се до пет пъти дневно по 170-200 мл.
  • Може да се приготви и настойка със студена вода; сместа се оставя на тъмно за една нощ, след което се прецежда. Пие се три пъти дневно по 150 мл.

Универсално средство при лечението на разстройство е оризът. Това е безопасен в случая продукт и може да се използва неограничено дори и при малки деца. Достатъчно е да се свари Бърза каша от оризово брашно или да се варят зърна, като съотношението зърно-вода е 1:7. Вари се на слаб огън около 40 минути. Получената оризова вода е гъста и се пие по 100 мл на всеки два часа. При по-тежко разстройство оризовите зърна първо се пекат на сух тиган до кафяво, смилат се и на 5 супени лъжици ориз се сипват три чаши вода. Сместа се вари половин час на слаб огън, като постоянно се бърка.получава се нещо като пюре, което се яде по малко през целия ден.

Странното е, че и фасулът, който се счита за тежка храна, също може да е полезен в коментираните ситуации. Отварата се приготвя от чаша вода и супена лъжица начукани зърна. Вари се на слаб огън половин час и се прецежда. От тази отвара се вземат няколко пъти дневно по две супени лъжици.

Сушени плодове. Ябълки, вишни, дюли, шипки и др.

Сушените плодове като боровинка и вишня са подходящ вариант за лечение на разстройство. Интересното при тези плодове е, че в пресен вид помагат при запек, а в сушен – обратно, при разстройство. Запомнете рецептата за чай от сушени вишни: супена лъжица плод се залива с чаша вряла вода. Запарва се под капак 5-8 минути, прецежда се. Това може да се прави 3-4 пъти дневно.

Стара практика е сушени плодове – ябълки, дюли, шипки, да се варят на ошав. Добре се отразява на чревния тракт течността от сварените сушени плодове.

  • С прясна дюля: този плод стяга и действа като антисептик. Помага настойката от 200 г пресен плод, нарязан на кубчета заедно със семенната кошничка. Заливаме плода в термос с един литър вряла вода и оставяме да кисне около час. Прецеждаме и пием на глътки всеки час, до спирането на диарията.
  • С ябълка: плодът съдържа пектини, които свързват и извеждат токсините и действат противомикробно. Плодът съдържа много микроелементи, така че подпомага и възстановяването на тракта. Ябълките се преработват лесно, тъй като съдържат около 85% вода. Подходящата форма на прием при диария са печените ябълки или натуралният ябълков кисел.
Чай от лук, варен лук

Много хора изхвърлят люспите на лука и грешат. В тях има немалко количество соли, органични киселини и други микроелементи. Шепа люспи заливаме с литър вода и варим 10 минути на слаб огън. Отдръпваме от огъня и оставяме за половин час, след което прецеждаме. За ден се изпива половин литър от тази отвара; предварително я разделяме на 4-5 равни дози за толкова приеми.

Орехи

повръщане и бабини рецепти за разстройство при деца, Лек за разстройство - орехи

Дайте мнение и Вие тук!

При чревни разстройства положителен ефект оказват зелените орехчета, които могат да се съберат в началото на лятото. Приготвя се настойка по следната рецепта:

  • 20 орехчета се измиват и нарязват заедно със зелената кора. Сипват се в еднолитров буркан и се заливат с половин литър водка. Бурканът се затваря плътно и се оставя на тъмно и хладно за две седмици. След това полученият спиртен извлек се прецежда и се съхранява в тъмна стъклена бутилка. Лечебната доза при диария е еднасупена лъжица след хранене, три пъти дневно.
  • Ефективно средство е и спиртната настойка от орехови преградки. След почистването на сухите орехи събираме от тези вътрешни “скелети” и ги стриваме на ситно. 30 г маса се залива с 250 мл медицински спирт. Сместа престоява една седмица, като всеки ден разклащаме съда, в който сме сипали съставките. Приемат се по 6-7 капки три пъти дневно – преди хранене, разредени в половин чаша вода. Вариант на тази настойка се прави с червено вино – литър вино плюс чаша счукани преградки. Приемът е по 2-3 супени лъжици три пъти дневно след хранене. След овладяването на разстройството се прекратява приемът, тъй като може да се провокира запек.
Лимонов сок

Лек и бабини рецепти за разстройство при деца - лимониЛимонът е доказан натурален антисептик, съдържащ множество полезни микроелементи. Редовната му употреба насърчава изхвърлянето на токсини от организма. За профилактика от разстройства специалистите препоръчват всяка сутрин да се пие на гладно чаша топла вода с лимонов сок. При разстройство помага напитката, приготвена по този начин: сока от един лимон смесваме с чаша топла вода и чаена лъжичка мед. Изпиваме този лимонов чай на глътки, като при това течността освобождава чревната лигавица от наслоени патогени и токсини.

Калиев перманганат

Калиевият перманганат е добър антисептик; препоръчва се прием на слаб разтвор при воднисти екскременти. Достатъчно е да залеем с преварена вода няколко кристалчета – така, че да се получи много блед розов разтвор. Пие се по половин чаша сутрин и вечер; препоръчва се същият разтвор и за клизми.

Канела

Тази ароматна подправка има антимикробно, противопаразитно действие; помага при гъбични инфекции, стимулира работата на стомашно-чревния тракт. При диария приготваме смес от чаша гореща вода с канела – четвърт чаена лъжичка, и лют червен пипер на върха на ножа. Чашата се покрива с кърпа за 20 минути, след което се изпива на глътки. Може да се пие по една такава чаша на всеки час, до спирането на изхожданията.

Лечение на разстройство

Mнoго от средствата на народната медицина помагат, но при тежки случаи се налага както лекарска намеса, така и прием на медикаменти.

Общи положения

Прилагането на медикаментозно лечение е начин да се спечели време и да се предотврати тежкото обезводняване на организма – нещо, което е много вероятно при повръщане и разстройство. Препоръчват се лекарства, които успокояват спазмите на гладките мускули в чревния тракт. Тяхна задача е да стегнат чревното съдържимо и да успокоят бурната перисталтика; да изведат токсините от организма.

Лек за разстройство или става лошо. бабини рецепти за разстройство при деца
Колкото по-бързо спрем разстройството, толкова по-бързо ще е възстановяването

 

Ако народната медицина постига положителни резултати, може да се мине и без лекарства. Възможно е също да се комбинират подходи и средства от двете области.

Лекарства против разстройство

Някои от най-популярните лекарства против разстройство са лоперамид, лопедиум, имодиум, стоперан, имомед. По принцип антидиаричните средства са с различен механизъм на действие; кое от тях да се приложи в конкретен случай, трябва да реши лекуващият.

Бързо спиране на разстройство

Дотук споделихме рецепти за продукти и препарати, с чиято помощ може да се прекрати разстройството. Но за по-бързо постигане на очаквания ефект и недопускане на рецидиви трябва да се приложат и допълнителни терапевтични мерки.

Отказ от храна

Oтkaзът от храна при силна диария често е задължителна мярка, тъй като при сериозни поражения на чревния тракт всяка храна ще действа като допълнителен дразнител. Това ограничение обаче не бива да продължава повече от едно денонощие, тъй като организмът ще отслабне недопустимо. Отказът от храна за известно време ще успокои гладката мускулатура на чревния тракт и ще намали броя на изхожданията.

Повече течности

Пpи разстройство, особено ако е причинено от чревна инфекция, постоянно трябва да се рехидратира засегнатият организъм. Ако настъпи обезводняване, ситуацията може сериозно да се усложни. Необходимо е постоянно да се приемат малки дози течности, дори това да става насила. Най-добре е в такива случаи да се пие силен чай, компот, рядък кисел. Благодарение на такъв режим може да се противодейства и срещу солеви и витаминен дефицит.

Прием на сорбенти

Сорбентите спасяват от токсини, алергени и излишен жлъчен сок. Те очистват чревния тракт, след което лечението е по-успешно. Подходящи са при инфекции от типа на чревен грип, дизентерия, салмонелоза. Този вид продукти могат да са под формата на таблетки, суспензия, гел. Най-популярният сорбент си остава активният въглен, а от по-новите продукти сметка.

Кисело мляко

Всеки продукт от групата кисело-млечни е полезен за нарушената чревна микрофлора; той предпазва уязвимата лигавица от директни вредни въздействия и подкрепя възстановяването на полезните чревни бактерии. Най-подходящо е киселото мляко, както и айранът. Съдържащите се в тези продукти кисело-млечни бактерии създават благоприятна среда за възстановяване на нормалната кондиция на тракта. Такива храни могат да се консумират без ограничение.

Как се действа при деца?

Разстройство при деца: случва се често и при младите родители това е проблем, с който не знаят как да се справят. Защо е важно при тази пациентска група да се действа много бързо, ако разстройството е интензивно и детето видимо отпада? Как да му помогнем, докато дойде лекарят? Безопасно ли е сами да се заемем с лечението – “по бабешки”?

Разстройство при деца: 10+ начина да помогнем

При разстройство с повръщане

Колко опасно е за малкото дете да развие състояние с повръщане и разстройство? Тези два симптома могат да са сигнал за опасно заболяване, дори да се касае за животозастрашаващ процес. Няма време за колебания и паники, ако детето е на възраст под три години; ако вдига температура и тя е над 38 градуса; ако в екскрементите виждате кръв.

Повръщане и разстройство: Защо се случва това? И как да действаме?

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Лекарства против повръщане: Вомитус Хийл

Лекарства против повръщане: Вомитусхил (Вомитус Хийл) и другите

Повръщане и разстройство: причина и средства за овладяване. Кои лекарства против повръщане да използваме – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *