чай от джинджифил

Чай от джинджифил: Как се прави? Рецепти; топ 5 + ползи и вреди

Защо да пием чай от джинджифил: основни ползи. Важни правила при приготвянето на чая – технология, добри комбинации. Чай с джинджифил за отслабване. Може ли да се дава на деца? Позволен ли е при бременност и кърмене?

Чай от джинджифил: казват, че е изключително полезен.

Неотдавна учени от Колумбийския университет доказаха, че пациенти, приемащи джинджифилов чай за отслабване, при хранене се насищат бързо и рядко усещат глад. Секретът е в тонизиращото въздействие на корена върху храносмилателната система: стимулира се секрецията на храносмилателни компоненти, разграждането на храната се ускорява, а апетитът се потиска. Чаят от джинджифил всъщност е полезен не само за отслабващите, но и за хипертоници, хора със сърдечни заболявания, хора с наднормено тегло, потребители с отслабена имунна система. За ползите от този прекрасен чай може да се говори безкрайно.

Ползите при пиене на чай от джинджифил

Неугледните корени на това силно търсено растение са натрупали в себе си безкрайно много полезни съставки. Те лесно могат да постъпят в организма ни, ако свикнем редовно да си правим джинджифилов чай. Вече споменахме, че джинджифилът оптимизира метаболитните процеси и ускорява разграждането и усвояването на храните; поддържа и усилва имунната система; действа благоприятно на нервната система; тонизира и може да се използва като афродизиак.

Чай от джинджифил могат да пият и бъдещите майки: той помага при токсикозите на бременността в първите три месеца, помага за поддържане на тонуса и енергията, отстранява спазмите на гладката мускулатура.

Неоценим е приносът му при опитите за редукция на теглото. Джинджифиловите компоненти ускоряват изхвърлянето на излишните течности, но също съхраняват добрата форма на кожата и косата – избягва се страничен ефект от диетите, който силно притеснява отслабващите.

Особено ценен е този чай за хората на умствения труд; той може да ги спаси от главоболие и да подобри кръвообращението и сърдечната им дейност.

Как правилно да изберем джинджифила

Джинджифилът, който си купуваме, пристига от други географски ширини; основните му производители и доставчици са Китай, Япония и някои африкански страни. Корените се различават външно според произхода си. Силно изразен аромат и златист цвят има продукцията от Азия. Африканската е по-тъмна и нагарча. Продуктът е бил рядкост през миналите векове в Европа; през Средновековието един фунт джинджифил е струвал в Англия колкото една овца.

Чай от джинджифил, как да изберем?
Как да изберем добър джинджифил за чая?
  • Когато си купувате джинджифил, трябва да внимавате за качеството му. Той трябва да е златист, с гладка и опъната кожица, твърд при пипане. Ако отчупите част от него – трябва да изхрущи. Още нещо любопитно: колкото по-едър и разклонен е коренът, толкова повече са полезните компоненти в тъканта му.

Понякога продуктът престоява по-дълго на рафта в магазина; някои сегменти на корена започват да съхнат и вехнат – не купувайте такъв! Не купувайте и джинджифил, по който има няколко белега за отчупване или рязане – това може да е опит да се прикрие фактът, че стоката е престояла. Макар и приличен на вид, подобен остатък няма да ви хареса – ще като гума или пълен с груби фибри. Не си купувайте и корен, който е покълнал. Или го вземете, за да си го посадите в саксийка на балкона. Така може да ви се удаде да си отгледате нов корен. Ако пък залагате на сушен джинджифил – следете здрава ли е опаковката и какъв е срокът на годност.

Как се прави чай от джинджифил за максимална полза?

Не е трудно да си направим чай от джинджифил; но как все пак да го приготвим, та да имаме максимална полза от него? Ето за какво трябва да внимаваме:

  • Температурата на водата за чая трябва да е около 50-60 градуса по Целзий. При такава температура запарката ще съхрани по-голяма част от намиращия се в суровината витамин С. Друг трик е замяната на захарта с мед; полезните въздействия нарастват, ако прибавим резенче лимон и мента.
  • Лечебният ефект от джинджифила нараства, ако го комбинираме с чесън. Звучи странно, нали? Но наистина по света се прави и такъв чай, просто не е много популярен.
  • Най-полезен е току що приготвеният чай. Трбва да си го правим ден за ден – вчерашният не е така вкусен, нито полезен както свежия.
  • Джинджифилът може да се използва за чай настърган, нарязан на дребни кубчета или на лентички. Може да се избира – но препоръката е да работим с ренде, тогава специалният вкус и аромат на корена се развива най-богато.
  • Кога да пием чая? Ако той е средството ни за отслабване, това се прави преди хранене – притъпява апетита. Може обаче да се приема и по време на хранене.

Бележка за подслаждането с мед: добавяме го преди да пием чай, а не когато водата е кипнала. По този начин ще се възползваме и от целебните въздействия на пчелния продукт.

Демир бозан за безсъние

При липса на пресен корен, алтернативата е сушен джинджифил на прах. Половин чаена лъжичка на чаша е напълно достатъчно.

Чай от джинджифил и лимон, постъпкова рецепта

За да се насладим на джинджифиловия чай с лимон, трябва да си приготвим следните продукти: половин лимон, пресен корен джинджифил – парче с дължина 3 – 3.5 см; литър и половина вода. Точното изпълнение на рецептата изисква 20 минути. Ето я стъпка по стъпка:

  • Джинджифилът се почиства от кожицата и се реже на тънки шайби. Лимонът се измива и също се нарязва на кръгчета. Кипваме водата и заливаме с нея двата компонента, които сме сипали в порцеланов чайник. Поставяме капачето и върху него – една сгъната кърпа, и оставяме да се запарва 15 минути. След това може да си налеем от ароматната течност; по желание подслаждаме с мед или захар.

Зелен чай с джинджифил

Приготвя се от парче корен 2х2 см, четвърт лимон и зелен чай. Джинджифилът се измива и нарязва, лимонът се изцежда; на тази доза се добавят 200 мл вода и сместа се кипва. След това се оставя за 10-12 минути на тих огън. Същевременно запарваме една доза/пакетче зелен чай. Когато е готов, смесваме с джинджифиловата отвара. При консумация по желание подслаждаме със захар или мед. Този чудесно тонизира, стимулира метаболизма и подпомага редукцията на килограмите.

Чай с джинджифил и мед

Джинджифиловият чай с мед е класика; незаменим през есенните и пролетните месеци, когато има висок риск от простуди и грип. Той не просто повишава защитните сили на организма, но и ободрява, неутрализира напрежението, помага срещу главоболие, подобрява обмяната и има отслабващ ефект.

Дайте мнение и Вие тук!
  • За да приготвим чаша от този чай се нуждаем от джинджифил – парче корен 1х1 см; резенче лимон, чаена лъжичка мед и 200-250 мл вода.
  • Първата ни работа е да кипнем водата. Заливаме с нея джинджифила, който междувременно сме настъргали – разполагаме с маса около половин чаена лъжичка. След 10-12 минути можем да добавим мед и лимон. Пием. За да имат успех опитите ни да се освободим от токсини и да оптимизираме усвояването на храната, трябва да пием такъв чай три пъти дневно. И да внимаваме за следното: ако имаме проблем с повишена киселинност на стомашния сок, ще пием чая по време на хранене. Ако киселинността е понижена – приемаме го половин час преди ядене.

Преди да минем към отслабването с чай от джинджифил по-долу, погледнете и този материал:

https://www.lekar.bg/2018/10/26/%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BB-%D1%81-%D0%BC%D0%B5%D0%B4-%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD/

Чай с джинджифил за отслабване

Специалистите смятат, че следващата рецепта е със стопроцентова ефективност. Върши работа, но трябва да преглътнем факта, че поредният чай се прави от джинджифил и…чесън. И двата продукта имат доказан ефект при отслабване. Чесънът усилва ефектите от джинджифила, като същевременно предотвратява образуването на нови холестеринови плаки. Веднъж приготвена, базовата доза чай се изпива за ден, на глътки. Ето как става:

  • Кипваме два литра вода; междувременно почистваме и настъргваме джинджифил – парче 4х4 см. Две скилидки чесън, обелени, също се режат на тънки кръгчета. Описаните компоненти се сипват в термос и се заливат с врялата вода. След един час прецеждаме; цялото количество се изпива в рамките на деня. Тази напитка наистина е ефективна – но вкусът й никак не е приятен.

https://www.lekar.bg/2017/02/20/%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BB-%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

Странични ефекти, вреди

Джинджифилът без съмнение е полезен натурален продукт, но той може и да навреди. Има заболявания, при коит приемът му е противопоказан. Вижте кои са те:

  • Ентерит, язва, колит, гастрит, чернодробна цироза, хепатит, при жлъчно-каменна болест; при всякакви кръвоизливи; при високо артериално налягане, исхемична болест на сърцето, прединфарктно състояние; при телесна температура над 39 градуса; при бременност във втория и третия триместър; при алергия.

Необходимо е особено внимание при паралелния прием на този чай с лекарства, стимулиращи сърдечната дейност; намаляват кръвното налягане и стабилизират сърдечния ритъм. Едновременното вземане на лекарстата с чай може да провокира усилване на терапевтичните им ефекти, предозиране. В никакъв случай не бива да се пие такъв чай, ако потребителят приема лекарства за разреждане на кръвта.

Джинджифил и бременност, нюанси на приема

Джинджифилът има немалко ползи за бъдещите майки, на първо място – помага им да се справят с токсикозите на ранната бременност. По-нататък продуктът влиза в списъка на забранените. Така е, защото джинджифилът може да предизвика нарушения в хормоналния фон на ембриона; може да усложни картината, ако майката има проблеми със съсирването на кръвта, диабет или сърдечно-съдово заболяване. В напреднала бременност този продукт може да провокира рязко повишаване на кръвното.

чай от джинджифил с канела
Полезните комбинации на джинджифил с други продукти не са една и две

За сметка на това през първите три месеца пресен корен може редовно да се използва за приготвянето на чай. Именно свеж корен – а не сушен на прах, който може да предизвика алергична реакция или нервност.

Дава ли опасни ефекти при деца?

Джинджифиловият чай е отлично тонизиращо и общоукрепващо средство, но не бива да се дава на деца под две-тригодишна възраст. Основните опасения са свързани с възможни алергични реакции; ако липсват, децата над 3 години могат да пият разреден чай с мед. При всички случаи съветът на педиатър – да даваме или не джинджифилов чай на дете, ще ни е от полза. Ако тази идея бъде одобрена, трябва да разреждаме напитката, за да не се получат раздразнения на детския стомашно-чревен тракт. Иначе тя е великолепно средство за предпазване от простуда и грип.

https://www.lekar.bg/2014/11/07/%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BB/

Източници:

Първоначално публикувано на:26.10.2018 @ 9:26

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите. За контакт: martasavova@yandex.ru. За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Домашни маски за черни точки

Премахване на черни точки в домашни условия. Маски

Как се прави домашни маски за черни точки? С желатин, с белтък, с мед. Мнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *