джинджифил - Какво се лекува с него?
Какво се лекува с джинджифил - като лекарство

Джинджифил: Какво лекува? За отслабване и като цяр

Лечение с джинджифил: ползи и правила за употреба. Отслабва ли се с джинджифил – как? Всички болести, при които помага. Продуктът като средство за поддържане на хубава коса

115 са химическите компоненти, разпознати в кореновата тъкан на екзотичния джинджифил.

Голяма част от тях са като продукти от аптека: мощни антиоксиданти и противовъзпалителни агенти. Биологично активните съставки на това изумително растение са с научно доказани терапевтични свойства. Кои са най-ефективните действия на джинджифила; с какво той подпомага човешкото здраве?

Топ ползи от джинджифил

Вижте в какви случаи джинджифилът намалява риска от здравословни проблеми и подпомага възстановителните процеси след боледуване и преумора:

  • При инсулт и сърдечна недостатъчност. Тези две диагнози имат смъртоносна слава, но опасността да ни се случи подобно нещо може да се редуцира при редовна употреба на джинджифил. Особено ако се приема с други суперпродукти, например синя и черна боровинка.
  • Гадене, стомашно разстройство. От хилядолетия джинджифилът е бил най-сигурното спасение от стомашни болки и сутрешно гадене. Човечеството е наясно с това, че грозноватите корени подобряват храносмилането. За целта може да се използва сок от свеж корен, настъргана маса или дори етерично масло от джинджифил, което просто се вдишва.
  • Бактериални инфекции. Джинджифилът подсилва имунната система. Клинични изпитания свидетелстват, че този натурален продукт се справя по-успешно с инфекция като стафилококовата в сравнение с обичайните антибиотици. Твърди се например, че ампицилинът и тетрациклинът бледнеят като въздействие пред екстракта от джинджифил.

Как правилно се приготвя?

Как да извлечем максимална полза за здравето от джинджифила? Има различни форми и начини; най-мощната формула се оказва етеричното масло от джинджифил – в него са най-високи стойностите на компонента джинджерол.

джинджифил за отслабване с хрян
Комбинацията от джинджифил и хрян ускорява изгарянето на мазнините

Най-популярна форма обаче си остава чаят; тази лека форма обикновено се предпочита за облекчаване на раздразнен стомах, при гадене и напрегнатост. Една-две чаши чай дневно неутрализират възможните възпалителни точки в дихателната и храносмилателната система. Ако пък добавим мед и лимон, ще си доставим истинско удоволствие, докато се лекуваме.

  • Приготвянето на джинджифилов чай не е трудно – но има някои правила, свързани с предназначението му, с характера на здравословния проблем. Ако искаме да получим по-силна напитка, трябва да запарим настърган корен с вряла вода. Ако пък заливаме суровината със студена вода или с айран, получаваме по-мек ароматен продукт. Този тип джинджифилова вода може да се пие в по-големи количества и при програми за редукция на теглото може да замества едно хранене.

Как се пие?

Как е правилно да се пие чай от джинджифил, било то с лечебна цел или за отслабване? Тук мненията са доста разнопосочни. Според някои специалисти това се прави сутрин на гладно, според други – между храненията. Има привърженици на употребата преди сън, при това – вместо вечеря. Техните опоненти настояват, че не е добре да се пие вечер джинджифилов чай.

Все пак е доказано, че за подобряване на храносмилането чаят се пие преди хранене; може със слаба запарка да се замени едно от храненията през деня. Всъщност нормалното е всеки да подбере правилния режим на употреба според целта и според начина, по който организмът му възприема продукта.

Как се ползва джинджифил за отслабване?

Джинджифил за отслабване: наистина ли тази формула работи? Веднага трябва да се каже, че няма чудодейно средство от джинджифил, благодарение на което мечтаното отслабване се случва бързо, лесно и без особени усилия. Вярно е обаче, че растението стимулира усилване на термогенезата, т.е. способността на организма да се затопля отвътре. Изгарянето на мазнините директно зависи от баланса на термогенезата. Освен това коренът активира храносмилателните процеси; подобрява ефективността на ферментите и редуцира метеоризма.

Отслабване с магданоз, лимон и джинджифил

Напитката, която ще опишем в следващите редове, според познавачите гарантира отслабване без големи физически натоварвания. За приготвянето й са необходими чаена лъжичка сушен джинджифил на прах, един лимон, връзка пресен магданоз, половин литър вода, супена лъжица ябълков оцет и по желание – щипка канела. Лимонът и магданозът се накълцват на ситно и се сипват в съд с вода; добавят се оцетът и джинджифиловия прах.

Сместа се вари десетина минути, откръпва се от огъня и се добавя канелата. След като изстине, този продукт се прецежда и прибира в хладилник. Пие се веднъж на 24 часа – вечер преди сън, по 150-200 мл. Идеята е да се ускорят метаболитните процеси по време на съня. Всеки компонент си има специфична роля при това: например лимонът стимулира храносмилането, а магданозът освобождава тялото от излишни течности и го предпазва от отоци.

Отслабване с хрян и джинджифил и други ползи
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Комбинацията от джинджифил и хрян е препоръчвана от немалко специалисти като отлично средство за изгаряне на мазнини. Освен това двете съставки допринасят и за блокиране на възможни възпалителни огнища в организма, тъй като действат в качеството си на природни антибиотици.

джинджифил за отслабване с лимони
За отслабването помагат още лимоните и червеният пипер

Специалната смес от двата корена може да се обогати със сок от лимон, мед и канела. Базовата смес се приготвя от 125 г настърган хрян и една супена лъжица настърган джинджифил. Към тях добавяме лимоновия сок, мед и канела. Разбиваме хубаво и прибираме в стъклен съд с капак в хладилника. Тази смес буквално изсушава мастните възглавнички по тялото. Взема се два пъти дневно – по две супени лъжици преди хранене, в продължение на три седмици.

Диета с джинджифил

Джинджифилът има място в немалко програми за редукция на теглото. Принципите на една джинджифилова диета са универсални, важни за всяка програма за отслабване: отказ от мазни, сладки, пушени и солени храни; хранене с малки порции по 4-5 пъти на ден; дневният прием да не надхвърля 2000 калории. “Зрънце” в такава диета е приемът на джинджифилов чай, запарка, настойка: веднъж сутрин на гладно, и още 2-3 пъти в рамките на деня. Диетата може да се спазва непрекъснато в продължение на 1-2 месеца. Средно ще се стопяват по 1-2 кг на седмица. Това е оптимално отслабване, при които организмът не изпитва лишения и не изпада в стресови състояния.

С лимон и мед

За изпълнението на тази рецепта ни трябват 6 чаени лъжички сух джинджифил на люспи. Заливаме с половин литър вода и варим на водна баня 10 минути. Снемаме от огъня, прецеждаме и оставяме да се поохлади. Добавяме мед и лимонов сок на вкус.

Още една рецепта с тези съставки:

  • Смиламе един лимон и около 150 г джинджифил. Разбъркваме хубаво и добавяме 200 г натурален мед – отново бъркаме. Взема се по една чаена лъжичка сутрин на гладно.
С чесън

Комбинацията на джинджифил с чесън често е пренебрегвана заради неприятната миризма и странния вкус. Вижте как се приготвя полезен диетичен продукт от тези съставки, ако решите да опитате:

  • Почистваме и настъргваме 5 см свеж джинджифилов корен. Към продукта добавяме настъргана скилидка от чесъна. Заливаме с един литър вряла вода и похлупваме. След пълното изстиване прецеждаме.
С кисело мляко

Парче джинджифил с дължина 1-2 см се почиства и настъргва; прибавя се в чаша с айран и се оставя за 7-8 минути. Разбива се с миксер и е готово за консумация след добавяне на щипка канела.

С куркума и канела

Чудесна напитка с общоукрепващо действие и ефект на отслабване може да се приготви от топло мляко, куркума, джинджифил, канела, мед. Това е вариант на прочутото златно мляко от източната медицина, за което се твърди, че лекува безброй болести.

С червен пипер

Освен джинджифил рецептата с червен пипер се изпълнява още и с айран и канела. В чаша с айран добавяме две чаени лъжички настърган джинджифил и една – канела на прах. След това с върха на ножа добавяме и миниатюрни дози лют червен пипер, като постянно разбъркваме и опитваме за лютивината, колко ще издържим. Такава напитка се приготвя в малко количество – само колкото да се изпие на момента. Преди да продължим с текста по-долу, вижте и този материал за отслабването с джинджифил:

Дайте мнение и Вие тук!

https://www.lekar.bg/2017/02/20/%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BB-%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

Лечение на ревматоиден артрит с джинджифил

Коментираният джинджифил се оказва също ефективно и просто средство за лечение на различни форми на артрит. Научно доказано е, че хората, които редовно консумират джинджифил, рядко са засегнати от такива заболявания, от остео артроза и други ставни проблеми. Ако се приемат всеки ден около 60 г джинджифил под различна форма – и хората с вече проявено заболяване могат да постигнат облекчение от болките и да си възвърнат подвижността на ставите. Това чудо е възможно благодарение на биоактивните съставки в изумителните корени.

  • При ревматоидния артрит такива продукти прекратяват възпалителния процес, подкрепят възстановяването на хрущялите, стабилизират имунната система и усилват антиоксидантната защита; нормализират състава на чревната микрофлора, балансират обменните процеси и ускоряват освобождаването от шлаки, токсини и излишни течности.

Приемът на джинджифилова вода и джинджифилов чай е част от лечението на това заболяване. Добре е сутрин болната става да се масажира с 1-2 капки джинджифилово масло, а вечер да се прави компрес по следната рецепта:

  • Супена лъжица джинджифил на прах се залива с малко количество вряла вода – да се получи кашица. В нея добавяме няколко капки зехтин или бадемово масло и разбъркваме; полагаме получената маса върху памучна кърпа и покриваме с нея проблемната става. Увиваме за един час със стреч фолио.
Куркума и джинджифил

Отделна тема може да е ползата, която имаме от продукт като универсалната куркума. При ставни болки помага следната смес от три ингредиента, взети в равни количества: настърган джинджифил, куркума и мед. Обърква се хубаво и се прибира в хладилника в стъклен буркан. Взема се три пъти дневно по половин чаена лъжичка, преди хранене.

Други начини

При болки и скованост на ставите опитайте този компрес:

  • Набавяме си две чаени лъжички джинджифил на прах, чаена лъжичка мед, куркума на прах – една чаена лъжичка, и половин лъжичка млян чер пипер. Всичко се смесва и разбърква до хомогенна консистенция. Сместа трябва да се затопли леко – до телесна температура. Намазваме с нея памучна тъкан, сгъната няколко пъти, и полагаме компреса върху болната става. Фиксираме със стреч фолио. Оставяме го да действа толкова, колкото можем да издържим. Препоръчително е да се прави веднъж дневно – всеки ден до отзвучаване на острия проблем.

Преди да продължим по-долу с маската за коса, вижте как се ползва и чаят:

https://www.lekar.bg/2018/10/26/%D1%87%D0%B0%D0%B9-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BB/

Маска за коса с джинджифил

Маските за коса се радват на особена популярност в Азия, по-специално в Индия. Счита се, че може да се справи с проблеми като пърхот и алопеция. Немалко медици уверяват, че продуктите с джинджифил имат място в козметологията на първо място заради антисептичните си свойства. Справят се с гъбични инфекции и това е тайната на успешното им действие при пърхот. Компонентът джинджерол активира кръвообращението, а това е важно за космените фоликули и състоянието на скалпа. Освен това джинджифилът съдържа никотинова киселина и много В-витамини: точно тези компоненти участват в терапиите срещу косопад, причинен от стрес и дефицит на хранителни компоненти.

  • Джинджифилова маска за укрепване на косъма. Използва се сок от джинджифилов корен и мед: тази смес очиства скалпа от мъртви клетки; антибактериалните компоненти в нея блокират наченките на гъбични инфекции. Приготвя се от две супени лъжици прясно изцеден корен от джинджифил, същото количество течен натурален мед и една супена лъжица лимонов сок. Ако при намазването на скалпа усетите парене, следващия път добавете едни суров жълтък. Още един ефект от тази маска: нормализира функциите на мастните жлези, лекува себорея, отстранява сърбежа. След намазване и масажиране на скалпа се държи половин час и се измива. Тази маска може да се направи и само с джинджифилов сок.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2018/10/26/%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%85-%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D0%BE%D0%BA/

Какво друго лекува и как?

Джинджифилът е необходим на хората, които се занимават с умствена дейност; подкрепа паметта и концентрацията. Чудесен е за кондицията на храносмилателната система – облекчава преработването на протеините, които го прави отлична добавка към меса и риби.

Добър е при регулирането на жлъчните функции и добре се справя със стомашни разстройства – например при токсикози или хроничен ентерит. Може да върши работа и като профилактично средство. Предпазва от язва: това е странно, защото вкусът му е доста остър и налютява – но това не му пречи да унищожава патогенните микроорганизми и да предпазва от тях стомашната лигавица. Джинджифиловите съставки подобряват кондицията на кръвоносните съдове и предпазват от образуването на тромби и ракови тъкани.

Ползата от джинджифила за лечение на едно или друго заболяване е доказана. Помага при вътрешен прием – като чай, джинджифилова вода, захаросан, като добавка към месни блюда, дори маринован. Има смисъл и от вече споменатите масажи с джинджифилово масло, компреси с различни запарки.

https://www.lekar.bg/2018/10/26/%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BB/

Източници:

Първоначално публикувано на:26.10.2018 @ 9:07

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите. За контакт: martasavova@yandex.ru. За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Домашни маски за черни точки

Премахване на черни точки в домашни условия. Маски

Как се прави домашни маски за черни точки? С желатин, с белтък, с мед. Мнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *