Отглеждане на джинджифил
Отглеждане на джинджифил: в саксия, у дома, в градината и др. В България!

Технология за отглеждане на джинджифил. Как се отглежда в градината в България?

Коя е добрата технология за отглеждане на джинджифил в България? Как се отглежда в градината? (ВИДЕО!) Как се сади? Сее ли се? Как цъфти? Отглеждане в саксия.

Джинджифил: който познава растението единствено по грозноватия корен, едва ли е наясно, че в природата това е многогодишна тревна култура. Нейните стебла могат да достигнат еднометрова височина; има кожести ланцетовидни листа и цъфти с красиви червеникави цветове.

Какво е джинджифил като растение?

Най-добрите условия за развитие на джинджифиловите растения са в тропичните райони на Южна Азия. Джинджифилът се нуждае от топлина, хранителна почва и влага, както и разсеяна светлина в продължение на 12-15 часа дневно.

Къде и как расте в природата?

Джинджифилът е интересно растение: повечето от нас са убедени, че купуват корен, а по същество грозноватите грудки са част от подземно стебло. Това, което можем да видим на повърхността на почвата – тънки зелени стебла, всъщност са клончета и листа.

Споменахме, че естествената среда на растението са тропическите области, с богата почва и достатъчно светлина. Към културата има интерес в държави с умерен климат, но на практика това е възможно единствено в парници: джинджифилът загива при температура под нула градуса. Затова пък отглеждането на лековития и вкусен корен в домашни условия е напълно възможно. Собствената продукция може да има и декоративно приложение – саксия с джинджифил би украсила всяко помещение, особено ако сред свежата зеленина се появи и прекрасният джинджифилов цвят.

Отглеждане на джинджифил в саксия
Едно растение, което можем да си отгледаме и в саксия на балкона

Как да изберем добър корен?

За да получим красиво, здраво растение трябва да си осигурим добър посадъчен материал. Джинджифил можем да си отгледаме както от семена, така и от корен. Последното е най-просто: трябва да заложим на деленето на корена. Именно този начин използват градинарите, които са решили да отглеждат джинджифил.

Още в текста: Растението джинджифил; къде расте, как се развива. Как да си изберем корен за засаждане. Съвети за отглеждане на джинджифил. Събиране, съхранение. Може ли да се отгледа в саксия. Джинджифилът като стопанска култура

От всеки корен ли можем да отгледаме растение? Запознайте се с няколко съвета, важни при избора.

  • Вземете си гладък на опипване корен, без грапавини и “бръчки”. На повърхността му трябва да има “очички” – такива пъпки имат и картофите, готови да поникнат. Именно от въпросните “очички” ще поникнат младите зелени стебла. Междувременно е добре да проверите каква е вътрешността на избрания корен.

Налага се да го срежем: така ще разберем дали е твърд и сочен, дали не е твърде влакнест или податлив на натиск. Ако почувстваме омекване, екземплярът не е за нас.

Култивиране

За правилното култивиране на джинджифила е важен не само изборът на посадъчен материал, но и на почва и съд, в който ще го отглеждаме. Ако целта ни е пресен, домашно отгледан корен, подходяща е широката и плитка саксия. Ако пък искаме да имаме едно чудесно декоративно растение – саксията ще е с по-малък диаметър. Така цялата енергия на растението ще се насочва към псевдостеблата, които ще растат буйно над земята.

Подготовка на корена

Преди засаждането коренът трябва да се накисне в топла вода. Това е необходимо, за да се стимулират пъпките и растението да се активизира, да поникне по-бързо. Ето как се прави:
Отглеждане на джинджифил подготовка на корена

  • В подходящ съд наливаме топла, но не гореща вода и накисваме за четири часа корените. Следва самото засаждане. Не е нужно да го натикваме много надълбоко, достатъчно е над него да има 1-2 см почва. Пъпките трябва да са отгоре; ако коренът е голям и с множество пъпки, трябва да се разреже внимателно – така, че във всяко парче да има по две пъпки. Най-удобното място за отделяне на части са тънките зони, където започват израстъци и разклонения. Местата на среза се обработват с дървесна пепел, за да се предотвратят гъбични инфекции.
Подготовка на почвата
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Растението обича пропускливата, хранителна почва. Терените за отглеждане трябва да са на завет, студените течения вредят. Тъй като родина на джинджифила са тропиците, растението обича топлия климат и високата влажност. Трябва обаче да се внимава – водата при поливане да не се застоява, защото може да започне кореново гниене. Най-добрата почва е смес от пясък, лиственица и хумус. Ако работим със саксии, задължително насипваме пясък и дребни камъчета за дренаж.

Засаждане. Как се сади и кога?

Отглеждане на джинджифил у домаЗасаждането на джинджифил в саксия може да стане по всяко време на годината, когато намерите покълващо коренище. На открито това е възможно през пролетта, за да може растението да се развива през топлите месеци. През октомври материалът се изважда от почвата и се съхранява при специални условия, за да може да е жизнеспособен и отново засаден след края на зимата.

Обикновено хората, които са запалени по отглеждане на джинджифил, ускоряват развитието на суровината, като зареждат бъдещата култура в сандъчета още през студените месеци. Познатите парници са подходящи за това. При пренасянето на открито след това трябва да се внимава за големи температурни амплитуди в рамките на денонощието – нещо, което джинджифилът не понася.

Последващи грижи

За да може растението да се “хване” и да се развие добре, за него трябва да се полагат грижи. То не е много претенциозно, но все пак има някои важни правила. Дали е в саксийка, парник или на открита площ, то очаква да получава достатъчно влага – но не и да “кисне” . В саксия например трябва да се полива веднъж на 3-4 дни, а през зимата – веднъж седмично. Добре му действат органичните торове или калиеви добавки.

Размножение: Схема, описание

Подбраните за засаждане екземпляри джинджифил се подготвят по описаната технология и се засаждат, било в саксии, било в сандъчета със специално подготвена почва. Добре е количествата за отглеждане на открито да се подготвят предварително и да се изнесат в градината или на полето във вече започнал период на развитие. Така растенията ще имат време да дадат реколта, за което са необходими средно 6 месеца при растеж в тропиците. В умерения климатичен пояс част от времето трябва да бъде осигурено на закрито и защитено място (парник). През пролетта джинджифиловите насаждения се подхранват с амониева селитра, а в края на лятото – с минерални добавки, съдържащи калий и магнезий.

  • Събиране и съхранение на реколтата

В южните страни, където е топло през цялата година, реколтата от джинджифил се събира, когато листата на растението пожълтяват и започват да окапват. Листата наистина изсъхват, но коренът е сочен и готов за консумация. Прясно изваденият джинджифил има силен аромат и приятна консистенция.

  • В Тайланд например реколтата се събира през втората половина на ноември, докато в европейските страни това става при есенните застудявания, значително по-рано. Освен корените за храна се използват и млади кълнове, които по-скоро приличат на моливчета.
Отглеждане на джинджифил в оранжерия на двора
Да отгледаме “европейски” джинджифил в оранжерия – може!

Извадените от почвата корени се съхраняват в халета, където температурата не пада под четири градуса.  В домашни условия това може да е хладилникът в кухнята. Преди да приберем джинджифила в хладилник трябва да го приберем в хартиен плик или просто да го опаковаме във вестник.

Отглеждане в саксия у дома

В домашни условия джинджифилът се развива по едногодишен цикъл. През пролетта коренището пуска кълнове, развива розетка от едри листа – а през есента листата започват да вехнат и коренът навлиза в период на зимен покой. Ако целта ни е била да отгледаме млад корен, работим с широка и плитка саксия. Ако растението е за декорация и очакваме да цъфне, площта трябва да е ограничена – така се стимулира развитието на надземните части. Практиката сочи, че в домашни условия джинджифилът цъфти неохотно; обикновено това се случва най-рано на втората година от засаждането.

Дайте мнение и Вие тук!

У дома можем да засадим растението когато решим, през цялата година – но най-добре се развива, ако направим това в края на зимата. Спазва се задължителното условие за добър дренаж и подходяща почва в саксията. Не бива да забравяме, че това растение не обича студените течения, но и директната, силна слънчева светлина. В сухо време е добре листата му да се овлажняват с пулверизатор.

Отглеждане на джинджифил, кога цъфти?
Невероятно: ето как цъфти джинджифилът!

Ако искаме да вкусим от домашната реколта джинджифил, сега е времето да приберем реколтата, колкото и скромна да е тя. При правилно съхранение зрелият корен може да се запази в хладилник до 3-4 месеца. Ако обаче искаме да видим как растението ще цъфне – след като листата му опадат трябва да спрем да го поливаме и да го приберем в хладно, но не студено помещение. Спящият корен не бива да се полива до пролетта. Той сам ще подскаже кога да се заемем с подхранването и поливането му, като пусне нови крехки филизи.

Отглеждане в градината, в открита почва

В нашите географски ширини отглеждането на джинджифил може да става най-сигурно в парник или оранжерия. За целта трябва да се подготви още през март посадъчен материал по вече описаната технология. През май този материал се пренася на открити, но защитени площи – следват системни грижи с подхранване и поливане, плевене и почистване на площите от вредители. След прибирането на реколтата джинджифилът се съхранява в подходящи помещения до пролетта, когато се подготвя нов материал за засаждане.

Стопанско отглеждане. Джинджифилът като бизнес

Джинджифилът обикновено се внася от чужди производители, но може да се отглежда и в европейските страни – като се спазват уговорките за особеностите на климата. Може ли това да бъде печеливш бизнес?

Още информация и източници на английски: Технология за отглеждане на джинджифил. * Отглеждане на джинджифил в градината; * Правилното отглеждане на джинджифил в саксия. * Как се сади джинджифил?

При наличието да подходяща база – оранжерии, парници, това е напълно възможно. Разбира се, в началото ще трябва да се направят капиталовложения: средствата не са много, но е необходимо да се осигури самият посадъчен материал, сандъчета за първоначалното отглеждане на насажденията преди засаждането им в открита почва; ще се харчат пари за подготовка на почвата, за торове и за поливки.  Като цяло културата е непретенциозна и не изисква постоянно да й трепериш.

  • Преди да се решиш да “скочиш” в подобен бизнес, трябва да намериш пазар. Малко вероятно е това да са търговски вериги и големи магазини, но например би могло да се проучи мрежата от щандове и сергии, магазинчета за здравословни храни и пр. Имайте готовност да изискат от вас сертификат, а това означава да дадете продуктите за изследване. 

След този анонс за продуктите от джинджифил ще продължим със съвети за начинаещи градинари, които го отглеждат:

Джинджифил на прах, захаросан, на сок и други продукти (РЕЦЕПТИ). Цена и как се прави

Съвети за начинаещи градинари

Начинаещите градинари ще се справят с джинджифила по-лесно, ако се съобразят със следните препоръки:

  • Джинджифилът не понася теченията, затова при избора на място за засаждане трябва да ги избягваме;
  • При отглеждане в саксия като стайно растение трябва редовно да пръскаме листата с пулверизатор;
  • Четири пъти месечно почвата трябва да се разрохква;
  • При подхранването редувайте минералните добавки;
  • В началото на октомври намалете поливането;
  • Коато листата започнат да вехнат и падат – вадете джинджифиловата реколта;
  • Реколтата се съхранява на хладно, но не трябва да се допуска замръзване;

Не очаквайте вашият млад джинджифил да е така едър, както онзи в магазина, който е пристигнал от тропиците. Не приемайте това като слаба реколта: просто условията са различни.

Вижте и ТОВА:

Джинджифил: Какво лекува? За отслабване и като цяр

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Възстановяване на щитовидна жлеза с добавки и билки (рецепти)

Възстановяване на щитовидна жлеза с добавки и билки (рецепти)

Въпрос: Ако щитовидната жлеза е оперирана (останала е 1/3) как и какви билки да използвам …

3 Мнения

  1. Вангел

    Може да се осъществи отглеждане на джинджифил в България, но тук не е родното му място и не става толкова хубав, колкото ако го бяхме гледали в Индия или някоя от страните в Югоизточна Азия. Там е рай за пикантните хави.

  2. Милков Д.

    Най-хубаво е първо да се засади вкъщи до парното още докато има парно, преди да се изнесе навън в градината, за да е по-здраво. Сади се лесно този джинджифил, но е трудно да го овардиш, ако го друсне някоя слана или да хване голем студ през април. Така че внимавайте!

  3. Лионел Меси

    Най-добро е отглеждането на джинджифил в саксия, но трябва да му светите с лампи и да го нагрявате, защото джинджърчето е топлолюбиво, не е като картофите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *