Джинджифил с мед: С лимон и др.
Джинджифил с мед: Със женшен. С лимон и др. рецепти.

Джинджифил с мед, с лимон и други рецепти. Противопоказания

Джинджифил – как се използва за лечение. Можем ли да си приготвим джинджифилов цяр вкъщи (проверени рецепти). Кои болести могат да се повлияят от продуктите с джинджифил. За какво да внимаваме

Джинджифил – ето един продукт, който сравнително скоро стана свръхпопулярен и интензивно се използва както в кулинарията, така и в терапиите на много заболявания.

В Азия той отдавна е заел мястото, което му се полага в тези важни области на човешкия живот. Едва в последните години Европа го преоткрива и прилага при терапии, за укрепване на имунитета,за отслабване. Заслугата за популяризацията на великолепния джинджифил принадлежи на британски учени. Те са направили частични изследвания върху състава и свойствата на растението и резултатите от тях доказват всички положителни твърдения. Сочи се в какви случаи и как да примаме джинджифил, с какви други продукти се съчетава. Особено внимание се отделя върху комбинацията от мед и джинджифил.

В какво е силата на рецептите с джинджифил и мед?

При комбиниране на джинджифил и мед се получава активен продукт, който оптимизира много от вътрешните процеси в човешкия организъм. Двете съставки са мощни антиоксиданти, способни да забавят стареенето на клетките; да подобрят паметта, да нормализират метаболизма, да очистят организма от шлаки и да изпълнят истински внушителен списък от положителни въздействия върху здравето и самочувствието на деца и възрастни.

Медът и джинджифилът са богати на витамините А, Е, С, В1 и В2, К, РР; съдържат внушително количество желязо, калий, магнезий, манган, фосфор, флавоноиди, антибактериални компоненти. По-конкретно ползите от джинджифил и мед могат да се обобщят така: противовоспалително действие; обезболяващо; тонизиращо; жлъчегонно; стимулиращо; възстановяващо; подмладяващо; дезинфектиращо.

  • Като противовъзпалително и дезинфектиращо средство сместа от мед и джинджифил се използва при простуда, вирусни и бактериални инфекции, чревни инфекции и токсикози. Активните съставки на двата продукта обеззаразяват лигавиците, унищожават бактериите, убиват вирусите, противодействат на гъбичните инфекции, очистват от шлаки и токсини. Способни са да неутрализират възпаления и да регенерират увредени тъкани, да ускоряват оздравителните процеси.

Още един ефект – ускоряването на метаболизма; стимулират отделянето на храносмилателни сокове, на ферменти от панкреаса, на жлъчни сокове. Лекият обезболяващ ефект на комбинацията помага при системни главоболия и предменструален синдром, при ставни проблеми. Пресният джинджифилов корен е богат на органични киселини и етерични масла, на танин и тона го прави отличен тоник; не го пренебрегвайте при умора! Добро е и съчетанието на джинджифил с мед и лимон, особено за приготвяне на имуностимулиращи смеси и загряващи противовъзпалителни напитки.

Джинджифил с мед и лимон
Джинджифил с мед и лимон спасява от настинка и грип

Лесен начин за редовен прием на полезната комбинация от джинджифил и мед е като си приготвим джинджифилов мед.

Най-добрите рецепти

Повечето рецепти с джинджифил подчертават лечебната полза от продукта, но същевременно обръщат внимание върху великолепните вкусови качества на тези ароматни церове. Не е трудно да си приготвим нещо с джинджифил у дома: есента и приближаващата зима ще ни дават повод да си спомняме за тях и най-добре е да се приготвим отрано. Да не пропускаме и грижата да се снабдим със здрави, ненаранени и свежи корени от джинджифил.

Джинджифил и мед

Двете съставки ще ни трябват да си приготвим т.н. джинджифилов мед. Рецептата е лесна, универсална и достъпна. Нещо важно: можем да я изпълним по всяко време на годината. Вижте как:

  • Набавяме си 300-350 г корен джинджифил и 150-170 г натурален мед. За аромат можем да настържем малко лимонова кора. Нататък е прост: джинджифилът се изчиства; смила се в чопър или се настъргва на ренде и се обърква с меда. Прибира се в хладилника в чист стъклен буркан. От него можем да си вземаме всеки ден по две чаени лъжички; най-добре е да ги слагаме в чаша чай или топла вода.

Ето как изглеждат две класически рецепти за приготвянето на джинджифилов чай с мед:

  • Първият вариант е да си направим заготовка от корена, като предварително го почистим и настържем. Прибираме го в бурканче, смесен с малко течен мед. Когато решим да пием чай, просто запарваме една чаена лъжичка от заготовката с чаша вряла вода. При втория начин приготвяме джинджифил на момента – почистваме малко парче от корена и го нарязваме на тънки лентички; заливаме ги с чаша вряла вода и похлупваме за десетина минути. Подслаждаме с мед. Каквото сме приготвили – изпиваме веднага, тъй като престоялият джинджифилов чай нагарча.

Джинджифил, мед и лимон

Това лековито “трио” е сигурно средство за укрепване на имунната система. За укрепващата смес са ни необходими 100-120 г корени джинджифил, четири лимона, 100-150 г натурален мед. Джинджифилът се почиства и настъргва; лимоните се обелват, като се премахва и бялата плътна ципа под кората, след което се накълцват на малки късчета; смесват се и се обработват още веднъж в блендер. Едва тогава се добавя медът. Сместа се поставя в буркан и се съхранява в хладилник. Дневната доза е една супена лъжица – това ще помогне да се опазите от простуда и грип.

Рецептата на Мермерски

“Демир

Вариант на горната рецепта е и препоръката на професор Мермерски за паста с джинджифил, мед и лимон. Известният лечител я препоръчва като средство против грип. Приготвя се с 300 г настърган джинджифил, един цял настърган лимон и 400 г мед. От тази вкусна паста се взема всеки ден по 2-3 чаени лъжички (d-rmario.com).

Джинджифил, мед и канела

Тези три съставки присъстват в рецептата на уникален чай с джинджифил за отслабване. За приготвянето му са необходими – на чаша гореща, но не вряла вода, по 5 г настърган джинджифил, резенче лимон, пръчка канела, чаена лъжичка мед. Компонентите се запарват десетина минути; прецеждаме и изпиваме половин час преди хранене.

Джинджифил с канела е препоръчвано съчетание при опит за редукция на килограмите. От framar.bg препоръчват още една рецепта:

  • В чаша нискомаслен айран се добавят по половин чаена лъжичка канела и джинджифил на прах, и щипка лют червен пипер. Разбъркваме и изпиваме на гладно; идеята е да се “включат” метаболитните процеси на висока скорост – така мазнините се изгарят по-бързо.

Джинджифилова вода

Джинджифилвата вода също е препоръчван за отслабване продукт – но същевременно се признава и за ролята му в укрепването на имунната система и предпазване от вирусни инфекции. Вижте две бързи рецепти за приготвяне на джинджифилова вода:

  • Настъргват се 4 до 8 г джинджифил и се заливат с половин литър вряла вода в термос. След два часа водата е готова; пие се топла и предварително е добре да се каже, че леко налютява.
  • Друг вариант, при който се обогатяват вкусовите усещания, можем да развием с резенче лимон, парче ябълка, мента, щипка канела, лъжичка мед. Можем да потърсим и обратен ефект, като поставим в термоса няколко счукани зърна чер пипер. Всички компоненти се запарват заедно с джинджифила, с изключение на меда – него прибавяме накрая, когато температурата на водата е не по-висока от 40 градуса.

С женшен

Джинджифил с женшен: това е активна тонизираща смес, която повишава работоспособността, възбужда нервната система и оптимизира мозъчната дейност. Съчетанието на тези продукти се използва за приготвянето на горещи ободряващи чайове и студени тонизиращи напитки. Принципът на приготвянето им е прост, но преди употреба е добре да се знаят някои неща за женшена. А то е следното: продуктът е много силен, затова е противопоказан за хора със сърдечно-съдови проблеми.

Джинджифил с мед, с лимон и женшен
Комбинацията с женшен увеличава ползите

Комбинацията от джинджифил и женшен чудесно се съчетава със зелен чай. Ето как:

  • Запарваме зелен чай според познатите ни правила. Добавяме 3-4 тънки късчета джинджифил и щипка женшен на прах, похлупваме чашата. Оставяме за десетина минути и подслаждаме с чаена лъжичка мед. Тази напитка не се препоръчва за употреба на гладно, защото може да се раздразни стомашната лигавица. Не е добра и за деца под 6-годишна възраст. В Китай такава напитка се пие два пъти дневно – веднъж преди обяд и веднъж след това, но не и преди сън.

Студена тонизираща напитка можем да си приготвим от един средно голям корен джинджифил – настърган; зариваме со с 4 чаши вода и варим пет минути на тих огън. В топлата отвара добавяме щипка сол, непълна чаена лъжичка женшен на прах, две чаши минерална негазирана вода и мед на вкус. Напитката се оставя за около 4 часа в хладилник. Цялото количество е достатъчно за 2-3 дни; пие се между храненията. Познавачите са убедени, че тази напитка не само утолява жаждата и разхлажда в горещо време, но също укрепва жизнените сили и забавя стареенето.

Чай от джинджифил

Рецептите за чай с джинджифил са безброй и всяка консумация на такава напитка е полезен акт. Може да си го приготвяме, за да се лекуваме или като профилактика – но може и просто за удоволствие. Вижте примерни варианти за чай с джинджифил:

  • Джинджифилов чай с мента. Трябват ни вода – 1.2 л; три супени лъжици настърган джинджифил; пет супени лъжици мед; 4 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок; няколко клончета прясна мента. Кипваме водата и добавяме джинджифила, а след малко и меда. Разбъркваме. След няколко минути прецеждаме и иде ред на лимоновия сок; оставяме да престои и пускаме ментовите листа. Чаят се пие горещ или охладен; може да се подправи с прясно смлян чер пипер.
  • Джинджифилов чай по индийски. Приготвяме три чаши вода, същото количество прясно мляко, половин чаена лъжичка ситно нарязан джинджифил, три щипки сух джинджифил на прах, канела – една пръчица, две щипки мляно индийско орехче, чаена лъжичка семена от кориандър, три броя карамфил, половин чаша свежа мента. Водата се кипва, след което огънят се намалява – добавят се млякото, ментата и другите подправки. Вари се пет минути на тих огън. Пие се горещо.

Преди да минем към ползите и употребата по-долу, вижте по-подробния ни материал за чая от джинджифил ТУК:

Чай от джинджифил: Как се прави? Рецепти; топ 5 + ползи и вреди

Дайте мнение и Вие тук!

Ползи и употреба

Джинджифиловите продукти винаги имат добър ефект, но е най-добре да съобразим приготвянето на продукт от лековития корен според спецификата на здравословния проблем, който имаме. Освен споменатите вече съставки като женшен, канела и мед, могат да се добавят различни плодове и плодови сокове – за обогатяване с витамини и подкрепа на оздравителните процеси и на имунната система. Най-често се залага на топлите напитки, тай като те са добро средство за активиране на кръвообращението, за изпотяване и смъкване на температурата, за балансиране на метаболизма и тонизиране.

Много важен момент е правилното приготвяне на топлите напитки, подборът на продуктите за тях, запарването за точно определено време и времето за прием.

Как се взема за кашлица?

Джинджифилът има противовъзпалително и антибактериално действие; точно затова си струва да го използваме при респираторни заболявания. той чудесно се справя с възпаленията, възстановява обменните процеси в организма и стимулира кръвообращението. Стабилизира защитните сили на организма.
Най-ефективен е при лечението на мокра кашлица, която често придружава простудите. Секретът на положителното му въздействие е в етеричните масла, с чиято помощ се неутрализира възпалението и по-лесно се освобождаваме от секретите.

Логично е да го използваме като топла напитка или чай. Това затопля, облекчава болките в гърлото, редуцира мъчителната кашлица, смъква температурата и спасява от главоболие и гадене. Спасението от продуктивна кашлица е по-сигурно, ако в чая добавим карамфил и канела. Чашка горещ чай с джинджифил преди сън ни осигурява спокойна нощ и бързо оздравяване.

Вижте една от многото рецепти за чай с джинджифил против кашлица:

  • Приготвяме си половин чаена лъжичка джинджифил на прах, чаша мляко, чаена лъжичка мед, щипка куркума. Забъркваме всичко в стопленото мляко и изпиваме цялото количество. Веднага след това лягаме и се увиваме в одеало; лежим така 30-40 минути. Рецептата може да се изпълнява 2-3 пъти дневно. Може да се дава и на деца, но джинджифилът да е 1/3 лъжичка на чаша мляко и да се пие на глътки, не наведнъж.
    Кашлицата може да се прогони и чрез инхалации с настърган джинджифил 1-2 пъти дневно в домашни условия. Казват още, че помагат и компресите на гърлото с настърган джинджифил.

Джинджифил и мед против рак

Въпреки някои разногласия по повод действието на джинджифила при ракови заболявания – интересът към него с оглед онкологичните заболявания расте непрекъснато. Той има силно антиканцерогенно действие при правилно прилагане; ролята му е основно в профилактиката, т.е. в намаляването на риска отзлокачествени трансформации на здравите клетки.

Според актуално изследване на американски учени екстрактът от джинджифил редуцира с 56% злокачествени тумори на простатата у опитни животни. Приемът на продукти с такава съставка неутрализира възпалителните процеси и стопира развитието на злокачествени клетки. Наличието на висок процент антиоксиданти в грозноватите корени подобрява здравето като цяло, укрепва имунната система и предотвратява онкологичните процеси. Стига се дори до твърдение, че джинджифилът е по-ефективен от немалко медикаменти при лечението на рак на млечната жлеза и белите дробове.

Може да се спори дали това наистина е така – но немалко хора с подобен проблем са готови да опитат какво ли не, за да преодолеят рака. Ето и една рецепта, която е препоръчвана от лечители като добро средство при подобни случаи:

  • Необходими са 400 г мед и 2-3 големи корена джинджифил. Според пациенти съчетанието ги е спасило от химиотерапия. Корените се очистват от кожицата и се нарязват на малки парченца. Смесват се с меда и се насипват в буркан, който се затваря плътно и се оставя за 3-4 денонощия на стайна температура. От сместа се взема всеки ден по 2-3 супени лъжици дневно; използва се само дървена лъжица.

Друг ефективен продукт е чесновата паста с джинджифил. Чесънът сам по себе си помага срещу рак на стомаха и червата, а с джинджифила се получава силен и здравословен коктейл. Сместа помага при рак на простатата, пикочния мехур

Пречистване на кръвта с хрян и джинджифил

Освобождаването на организма от токсини, шлаки и излишни течности подобрява функциите на всички органи и системи; подкрепя имунната система, забавя процесите на стареене, оптимизира метаболизма, работата на сърдечно-съдовата система, главния мозък и опорно-двигателния апарат. Съчетанието от джинджифил, хрян и мед може да е в помощ при подобна грижа:

  • Необходими са 125 г хрян, 4 лимона, три супени лъжици мед, две – канела, парче джинджифилов корен с дължина около 2 см. Хрянът и джинджифилът се очистват и смилат. Изцеждат се лимоните и сокът се добавя; разбърква се хубаво; добавят се и медът/канелата и отново се разбърква. Получава се сироп, който сипваме в чиста стъклена бутилка и съхраняваме в хладилник. Приема се по една супена лъжица два пъти дневно, преди хранене. Изпълнява се в продължение на три седмици.

Преди да продължим с противопоказанията, вижте и ТОВА:

Джинджифил: Какво лекува? За отслабване и като цяр

Противопоказания

Колкото и да е полезен коментираният джинджифил, особено в комбинация с мед – той не е за всеки потребител. Има известни противопоказания, с които трябва да се съобразяваме при опит да се лекуваме с натурални продукти. Съчетанието от джинджифил и мед е противопоказано в следните случаи:

  • При алергия към джинджифил или мед;
  • При болести на стомашно-чревния тракт;
  • При хипертония;
  • Не е подходящо средство за потенциални потребители с болен черен дроб, сърце или панкреас;
  • Не бива да се приема, ако тялото е с температура над 37.5 градуса.
  • Децата на възраст под 3 години изобщо не бива да приемат такъв продукт. При бременност и кърмене е възможно – но много предпазливо и под лекарски контрол.

Вижте и ТОВА:

Джинджифил на прах, захаросан, на сок и други продукти (РЕЦЕПТИ). Цена и как се прави

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

кашлица - магарешка, спастична

Рецепти за кашлица, действат безотказно!

Как да спрем кашлицата. Суха, магарешка и спастична кашлица. Лечение на кашлицата при деца. Как …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *