еритемоексудативен гастрит
Видове гастрит, симптоми и признаци. еритемоексудативен гастрит

Гастрит. Симптоми и видове. Изследвания и причини. Еритемоексудативен гастрит

Симптоми на гастрит – причини и признаци на страданието; безобидно ли е? Боледуват ли децата от гастрит. Видове гастрит – класификации; как да разпознаем състоянието. Кои са възможните усложнения от гастрит. Изследвания и лечение. Въпросът за диетата

Гастрит: свързвате ли тази дума с болките в стомаха, които изпитвате понякога? Ако тези болки се повтарят често, помислете дали не се касае за развиваща се патология. Не само е неприятно – всъщност може да е и опасно; колкото по-рано научите за какво става дума, толкова по-безболезнено ще разрешите проблема. За жалост в повечето случаи хората не обръщат сериозно внимание на телесни сигнали от този вид.

Пренебрежителното отношение към собственото здраве в крайна сметка може задълго да ви направи пациент в гастроентерологията. И не просто ще се наложи да пиете какви ли не хапчета и суспензии, вероятно ще ви вкарат и в операционната. Не се изненадвайте, ако все пак посетите лекаря и той ви съобщи, че става дума за гастрит: лечимо е, стига да се заемете навреме с терапия.

Какво е гастрит?

Гастрит е възпаление на стомашната лигавица, а в някои случаи и на по-дълбоки слоеве на стомашната стена. Заболяването влошава обработката на поетата храна чрез стомашни сокове, а това дестабилизира функциите на целия стомашно-чревен тракт. Последиците: организмът започва да изпитва хранителни дефицити дори в случаите, когато менюто е достатъчно богато и разнообразно.

Гастритът е опасен и с това, че при неправилно лечение или при увреждане на стомашната лигавица концентрираните киселини, алкални и други компоненти могат да провокират летален изход от едно остро състояние. Освен това гастритите могат да се окажат предвестници на онкологични процеси в стомашно-чревния тракт.

Общата симптоматика на коментирания гастрит включва признаци като болки на гладно и след хранене, гадене, повръщане, разстройство или запек. Болестта има доста разновидности, затова названието “гастрит” се приема за събирателно. Стомашната лигавица може да се възпали по различни причини и да настъпят разнообразни промени в структурата й.

Причини за гастрит

Гастритът всъщност представлява възпаление и деструкция на стомашната лигавица. Възпалителната реакция на организма възниква тогава, когато различни негативни фактори въздействат върху здравите тъкани. При гастрита това могат да са химически вещества, патогенни микроорганизми, високи или ниски температури.

Вижте как могат да се формулират основните причини за появата на гастрит:

  • Въздействието на патогенни бактерии и гъбички върху стомаха;
  • Отклонения от принципите на правилното хранене;
  • Злоупотреба с алкохол, медикаменти;
  • Паразитози;
  • Хроничен стрес.
Симптоми на гастрит и хранене
Храненето е от съществено значение за здрава стомашна лигавица

Възможно е също влияние на вътрешни причини и наследствени фактори:

  • Генетична предразположеност към стомашно-чревни заболявания;
  • Развит дуоденален рефлукс;
  • Нарушения на защитните свойства на клетките на имунно равнище;
  • Нарушен хормонален обмен;
  • Рефлекторно предаване на патогенезата от съседни органи.

Като главна причина за болестта специалистите все пак сочат патогенната бактерия Helicobacter pylori, която е регистрирана в 85% от регистрираните случаи на гастрит.

Много важна предпоставка за възникване на болестта е неправилното хранене. Ето за какво става дума:

  • Прекаленото хранене и поглъщането на несдъвкана храна травмират стомашната лигавица;
  • Приемът на много студена или твърде гореща храна води до термично увреждане на лигавицата;
  • Предпочитането на пикантни храни – люти или твърде солени, дразни лигавицата по начин, присъщ на токсичните химикали.

Първите признаци за гастрит

“Демир

Симптомите на гастрита могат да са явни или скрити; в зависимост от разновидностите на болестта има и специфични. Съществуват все пак и общи признаци, които са валидни за цялата група заболявания на стомашната лигавица. Ето кои са те:

  • Отслабване на апетита. В зависимост от това докъде е стигнал болестният процес, апетитът може и напълно да изчезне;
  • Обезводняване на организма. При гастрит нерядко се получава стесняване на хранопровода или стомаха. Поради това в организма не попада достатъчно количество вода и възниква необходимост от попълване на водния запас в организма;
  • Болка. Проявява се в различни форми: тъпа, постоянна, остра, на пристъпи.
  • Гастритът може да провокира гадене и повръщане, запек, диария, оригване, киселини;
  • Кървене от стомаха. Това е много сериозен симптом; в някои случаи може да се окаже симптом на язва или рак на стомаха;
  • Болезнено усещане при палпация;
  • В някои случаи – повръщане на непреработена храна; проблеми с дишането и хълцане.
Болки

Често усещаните болки в областта на стомаха са основателна причина да потърсим лекар. Стомашната лигавица всъщност няма рецептори за болка – на практика усещанията ни от този вид са свързани с чувствителност на мускулните влакна в стомашната стена. Гастритът провокира болезнени усещания в зоната на лявото подребрие. При остра форма на болестта се появяват болезнени спазми с различна интензивност; това става няколко часа след хранене. При разтягане в стените на хранопровода се усеща по-скоро тежест, а не болка. Ако храната се евакуира твърде бавно, задържа се в стомаха, болезнените усещания кореспондират с чувство на натиск и пълнота. Такова състояние е присъщо за хроничния гастрит и то е характерно за момента на хранене и непосредствено след него. При хроничен гастрит може да се появят и тъпи, продължителни болки.

Температура

Температурата при гастрит свидетелства за остър възпалителен процес. Повишението може да се дължи също на обилно повръщане, което води до обезводняване и хипертермия.

Други причини за температура при гастрит: рязко повишение на киселинността на стомашния сок, което причинява силно дразнене на лигавицата. Ако пък киселинността е твърде ниска, започва бурно развитие на патогенни бактерии и това също може да е причина за повишена температура. Още една причина е стресът, особено при деца и по-възрастни пациенти.

Повръщане

Погълнатата храна попада в стомаха и там се смесва със стомашните сокове. При възпалителен процес и наличие на голямо количество солна киселина настъпват нарушения в стомашните функции; организмът усеща необходимост да се освободи от излишното натоварване – така възникват стомашни спазми, болният усеща гадене и следват пристъпи на повръщане. Обикновено така се развиват нещата при гастрит с
Ако киселинността е понижена, този симптом се проявява значително по-рядко. При намалена секреция на стомашни сокове храната дълго време не може да достигне състоянието, което е необходимо за по-нататъшно придвижване в тракта. Гаденето в този случай е заради необходимостта стомахът все пак да се опразни.

Симптоми на хроничен гастрит
Възпалението може да засегне различни зони на стомашната лигавица
Виене на свят

Възпалението на всеки орган има последици върху общото състояние на организма. При силни стомашни болки например той пренасочва негативната симптоматика към други зони, един вид преразпределя болката. Появата на такъв признак като световъртеж свидетелства за сериозен проблем; това всъщност е знак, че гастритът се развива и болестният процес въвлича в проблема цялото тяло. Непосредствено обяснение за виенето на свят може да е рефлекторната болка или следствие от интоксикация, но също и проява на астено-вегетативен синдром.

Обложен език

Появата на плака върху езика – обложен език, винаги е знак за болестен процес в организма. По цвета и вида на налепа, както и при наличието на допълнителни признаци, например лош дъх, може да се съди за характера на здравословния проблем. Ако неприятната плака се съхрани и след измиването на зъбите и хигиена на устната кухина – със сигурност имате нужда от медицинска консултация. Най-често при гастрит и язва се образува налеп в основата на органа; плаката има сивкав цвят.

Изпражнения

По цвета и консистенцията на екскрементите също може да се съди за състоянието на стомашно-чревния тракт, особено при съмнения за гастрит. Възпалителният процес в тракта пречи на нормалното храносмилане и усвояването на храната, точно това е причината за промени в споменатите показатели. Най-често изпражненията са течни – това се получава както при остър, така и при хроничен гастрит. Логично е да мислим за гастрит, ако този симптом се съчетава с болки в стомаха, гадене и повръщане.

  • При гастрит е обичайно дефекацията да е средно по три пъти дневно; при спазване на диета и прием на медикаменти нещата се нормализират. При хроничния гастрит има редуване на състояния с по-силно и по-слабо изразени отклонения. Обичайно е също редуването на запек и диария.

Проследяването на цвета на екскрементите може да се отчете промяна – могат да са черни, червени или жълти. Промененият цвят може да означава кървене в стомашно-чревния тракт, промяна в киселинността на стомашния сок, отклонения във функциите на други органи – черен дроб, панкреас. Оцветяването обаче може да се дължи и на прием на някакъв медикамент или храна. По тази причина заключенията се правят след лабораторен анализ.

Симптоми на гастрит при възрастните

Как ще се прояви симптоматиката на гастрит при възрастни, зависи и от индивидуалните особености на конкретния човек. Някои пациенти търпеливо понасят и силните болки, докато при други още първите смущения са определяни като негативни и мъчителни. Обикновено възрастните пациенти с гастрит се оплакват от слабост, световъртеж, гадене и повръщане, болки в стомашната зона, отслабване, сърдечно-съдови нарушения, сънливост, раздразнителност, липса на апетит, неприятни вкусови усещания, нарушения в консистенцията и цвета на екскрементите.

Симптоми на гастрит при децата

Клиничните прояви на остър гастрит у дете могат да се развият от 4 до 12 часа след въздействието на негативния фактор. Общото състояние на детето бързо се влошава; измъчва го болка в стомаха, оплаква се от пресъхване на устата или интензивно слюноотделяне; започват прояви като оригване, киселини, гадене и повръщане. По езика могат да се видят сивкави налепи, кожата пребледнява, пулсът е учестен. Такова остро състояние протича при децата в рамките на два до пет дни.

При токсико-инфекционен остър гастрит детето повръща непреработена храна с жлъчен сок и слуз, температурата му се повишава, има чести позиви за дефекация и екскрементите са редки; детето се обезводнява. Чувства слабост и е вяло. При остър алергичен гастрит детето е с разстроено храносмилане; оплаква се от сърбеж, появяват се обриви и може да се развие оток на Квинке.

Тежко протича т.н. корозивен гастрит у деца с изгаряния. Състоянието се характеризира синтензивна стомашна болка и болки при преглъщане. Има гадене и повръщане на слуз, кръв и частици от тъкани. В зависимост от тежестта на корозивния гастрит може да се развие асфиксия, перфорация на стомашната стена, кръвоизлив, перитонит, не са изключени увреждания на бъбреците, черния дроб, сърдечно-съдовата система. Реална е опасността от шок и летален изход.

Симптоми на гастрит, хеликобактер пилори
Висок процент са случаите с патогенен причинител – хеликобактер пилори

Острият флегмонозен или гноен гастрит при децата се проявява с треска, висока температура, силни болки в стомаха, често повръщане с гнайни компоненти, тежко общо състояние. Има риск от перитонит.

Децата с хроничен гастрит стават злояди, оплакват се от болки в корема около 15 минути след хранене. Следва връщане на киселини в хранопровода, гадене, неустойчиви екскременти. Влошеното храносмилане е свързано с интоксикация – болното дете се оплаква от слабост, то е вяло, отслабва, кожата му избледнява и дълго време прави температури, които са леко повишени над нормата.

Класификация и симптоми

Видовете гастрит се класифицират по няколко признака: по тип, по локализация на възпалителния процеси, по морфологически изменения на стомашната лигавица. Всички тези показатели са много важни за точната диагноза и правилния избор на лечение на гастрита.

Основната класификация е според степента на поражение и продължителността на въздействие от страна на дразнителите: имаме остър и хроничен гастрит.

Остър гастрит: катарален, фибринозен, некротичен, флегмозен

Остър гастрит има тогава, когато възпалението на стомашната лигавица настъпва рязко, изведнъж и обикновено е причинено от агресивно въздействие на медикамент, токсин, заразена с патогенни микроби храна, алкохол. При правилно лечение острият гастрит минава за пет до 7 дни, но пълното възстановяване на стомаха иска повече време.

Признаците на остро възпаление могат да се развият вследствие на преяждане, некачествена храна, от алергична реакция към храни, от стрес. Ако дразнителят не бъде елиминиран, острото състояние може да премине в хронично.

Дайте мнение и Вие тук!

В зависимост от клиничните прояви и характера на увреждането на лигавицата острият гастрит може да бъде няколко типа:

  • Катарален – това е най-леката форма, при която е засегнат само повърхностният слой на стомашната лигавица. Причинителите са храни, лекарства или се касае за алергична реакция. Стомахът може да пострада и от преяждане, силна емоция, стрес.
  • Фибринозен – при тази форма на гастрита в зоната на възпалението се отделя белтък – фибрин, който е компонент от кръвната плазма и има влакнеста структура. Мястото на подобно възпаление на вид е като покрито с мътна жълто-кафява или сива ципа. Под нея има множество микроерозии на лигавицата; състоянието е рисково, тъй като нараняванията могат да преминат към абсцес.
  • Некротичен – не е обичайна форма за гастрит, но може да се развие като последица от отравяне с химикали.
  • Флегмозен – това е най-сериозната форма на острия гастрит. Може да се развие като усложнение от катарален гастрит; при него са засегнати всички слоеве на стомашната стена. В най-тежките случаи може да се стигне до летален изход. Необходима е спешна медицинска намеса.

Хроничен гастрит

Хроничният гастрит е продължително рецидивиращо възпаление на стомашната лигавица, при което се развиват множество нейни дистрофични изменения:

  • Увеличена инфилтрация;
  • Нарушение на регенеративната функция на жлезистата тъкан;
  • Разрастване на съединителната тъкан.

Признаците на хроничния гастрит могат да се определят така: изпотяване след прием на храна, отслабване, киселини, бледност на кожата, налепи по езика.

Хроничен гастрит може да се развие под въздействието на патогена Helicobacter pylori; заболяването може да е автоимунно, медикаментозно, идиопатично – възникващо повторно под въздействието на един и същ причинител. Не се изключва алергичен вариант. Грануломатозният гастрит е резултат от възпаление на други органи.

Гастрит с висока киселинност

Симптоми на гастрит и диетаВ този случай лигавицата на стомаха се възпалява поради високото съдържание на солна киселина в соковете, както и при наличието на хеликобактер пилори. Пациентът се оплаква от болка в стомашната област, хранителни смущения – киселини, оригване, диария. За точна диагноза се разчита на лабораторни изследвания на стомашен сок, изследване за наличие на хеликобактер пилори, биопсия на лигавицата. Лечението е комплексно: съчетават се диета, антиациди, инхибитори на протонната помпа, гастропротектори, антибактериални препарати. При периоди на ремисия се препоръчват физиотерапия и санаториално лечение.

Гастрит с ниска киселинност

Това е една от клиничните форми на хроничния гастрит, при която стомашните жлези не произвеждат достатъчно солна киселина. Обикновено така става при автоимунния или атрофичен гастрит. Симптомите са очевидни: болка, разстройство на храносмилането, развитие на анемия, липса на апетит. Поради риск от прогресията на атрофични процеси е вземат индивидуални терапевтични мерки за нормализиране на състоянието, възстановява се секрецията на жлезите с последваща оптимизация на храносмилането от целия тракт.

Пангастрит

Пангастритът е хроничен възпалителен процес, който поразява цялата стомашна лигавица. Формата няма ограничения за пол и възраст, но обикновено я развиват възрастни хора. При съвременната диагностика може да се назначи правилно лечение – пангастритът е податлив; стига да се спазва и подходящата диета.

Гастродуоденит

При тази форма възпалителният процес обхваща лигавицата на стомаха и на дванадесетопръстника. При повечето пациенти се установява връзка с херикобактер пилори; има риск от атрофия на тъкани.

Атрофичен гастрит

Касае се за вид хроничен гастрит, при който се губят част от стомашните жлези и отслабва киселинообразуващата им функция. Атрофичният гастрит е предраково състояние; болният се оплаква от тежест и тъпи болки в стомаха, гадене, разстройство на храносмилането, анемия. Най-подходящите диагностични методи са гастроскопия с вземане на хистологични проби, проверка за наличие на хеликобактер пилори. С този патогенен микроорганизъм са свързани 90% от случаите  на атрофичен гастрит, затова лечението включва целенасочена медикаментозна борба с бактерията. Препоръчват се заместителна и симптоматична терапия, физиотерапия, санаториално лечение.

Еритемоексудативен гастрит

Хроничен гастрит, който се развива в началната зона на стомашната лигавица. Първоначално по повърхностния й слой се появяват червеникави петна, които впоследствие бележат зоните на тъканна атрофия. При изменението на лигавицата се отделя специфичен секрет.

Усложнения

Ако липсвот симптоми на гноен процес, гастритът на стомаха не е животозастрашаващо заболяване. Това съвсем не означава, че е безобиден и че не трябва да се лекува. Всъщност той дава началото на доста сериозни усложнения, например:

  • Вътрешни кръвоизливи – характерни са за ерозивните форми;
  • Хиповитаминоза;
  • Перитонит, сепсис – случва се при гнойни флегмозни гастрити;
  • Анемия или малокръвие, дефицит на витамин В12; развива се поради непълноценно усвояване на витамина в стомаха. По същата причина може да се прояви желязодефицитна анемия.
  • Панкреатит – гастритът може да провокира възпаление на панкреаса, особено ако са налице и фактори като злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, прием на лекарства.
  • Обезводняване при продължително повръщане.
  • Анорексия – загуба на апетита и нарушение на обмяната до тотално изтощение на организма.
  • Язва на стомаха – при липсата на неадекватно лечение е възможно възпалението да прогресира до поражения, разраняване на стомашната стена.
  • Рак на стомаха: гастритът е рисков фактор за възникването на онкологична патология на стомаха.

С кои болести се бърка?

Основен симптом на гастрита е болката в стомаха. Това обаче може да е признак и за съвсем друго заболяване. Но същият симптом се проявява и при холецистит, панкреатит, рак на стомаха, непроходимост на чревния тракт. На всичко отгоре подобни са и други признаци като гадене и повръщане, оригване, смущения при дефекация.

  • Гастритен тип болки могат да се почувстват още при инфаркт на миокарда, счупване на ребро, болести на белите дробове. От болки в стомаха се оплакват и пациенти с чревни заболявания, паразитози, женски болести, захарен диабет, неврози.

Как тогава да отличим всички тези случаи от болките, причинени от гастрит?

Гастритните болки имат свойството да се усилват, ако се касае наистина за гастрит, при следните положения:

  • След хранене;
  • След прием на лекарства тип улцерогенни;
  • След прием на алкохол;
  • При дълъг интервал между две хранения.
  • При диагностични затруднения се правят допълнителни лабораторни и инструментални изследвания.
Колит

Колитът е възпаление на лигавицата на дебелото черво. Може да се развие в остра или хронична форма. При острия често е налице възпаление и на тънките черва и стомашната лигавица. По принцип най-много случаи на подобна инфекция се дължи на дизентерийните микроорганизми, салмонели, стафилоткоки и стрептокои. Колитът причинява застойни състояния, обилно отделяне на слуз и други прояви, които нарушават нормалната работа на дебелото черво. При остър колит са налице болки в корема, подуване, диария, изпражненията са със слуз и кръв. Общото състояние се влошава, температурата е висока. Острият колит продължава от няколко дни до 2-3 седмици, а понякога и повече.

Хроничният колит може да се развие при наличието на огнища в жлъчния мехур, панкреаса и други органи, анатомично свързани с чревния тракт. Същото би се получило при продължително еднообразно хранене, системно хранене с трудносмилаеми продукти, големи количества храна, пикантни блюда, алкохол.

Рефлукс

Рефлукс е налице, когато преградите между сегменти на храносмилателния тракт действат зле и съдържимото в кухи органи се движи в посока, обратна на нормалната. При гастрит най-често става дума за гастроезофагеален рефлукс с връщане на стомашно съдържимо в хранопровода. Това се случва при нарушения в работата на т.н. кардиален сфинктер; състоянието е патологично и с последици, тъй като високата киселинност на масата от стомаха уврежда лигавицата на хранопровода. Симптомите са тъпи болки в зоната на стомаха и дискомфорт в гръдната област, киселини, нарушен гълтателен рефлекс, възпаление на гърлото, поражения на зъбите. Понякога болките приличат на тези при стенокардичен пристъп.

Анемия

Една от последиците при хроничен гастрит, особено автоимунен или атрофичен, е дефицитът на витамин В12. в резултат на това състояние се развива т.н. пернициозна анемия. Анемията може да е следствие и от кървене в стомашната лигавица при ерозии и деструктивни прояви. Анемия от този тип често е придружена с необясними болки в корема и главоболие.

Диагностика и изследвания

Диагностиката на всеки тип гастрит става с участието на специалисти – гастроентерологът е задължително присъствие. Прегледът и анализът на симптомите насочва към диагноза, която трябва да се потвърди с лабораторни изследвания и апаратни диагностични процедури. Важно е да се установи причината за гастрита, защото от това зависи терапията.

Прилагат се гастроскопия – оглед на стомашната лигавица със специално оборудване; биопсия; изследване на стомашен сок и анали на кръв и екскременти. Проверява се и за наличие на патогена Helicobacter pylori.

Лечение на гастрит

Гастрит. Лечение – всички терапии; лекарства и работещи билки

Лечението е насочено към овладяване на симптоматиката, но и към отстраняване на причината, предизвикала гастрита. В зависимост от вида на гастрита се подбира и терапията; отчита се дали става дума за остро състояние или хронично, прави ли се профилактика, установено ли е наличие на хеликобактер пилори. Важен компонент във всяка терапия е диетата – без спазването й медикаментозните въздействия няма да имат желания ефект.

Диета при гастрит

Диета при гастрит: Подходящото лечебно хранене, правила, меню и рецепти

Диетата при гастрит се съобразява с формите и стадиите на болестта. В случай на остър пристъп е желателно да се спре храненето за денонощие – така храносмилателната система се разтоварва. При силна жажда се пие неголяма доза вода със стайна температура. Обикновено специалистът препоръчва храните, които е добре да бъдат застъпени в диетата на конкретния пациент – както и онези, които задължително се изключват. При всички форми например трябва да се забравят пикантните и пържените блюда. Храненето трябва да е съобразено и като температура: горещата храна може да увреди лигавицата, а студената се задържа твърде дълго в стомаха и това активира продукцията на солна киселина.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Mez

Мезим форте – за какво се използва? Цена, мнения и странични ефекти

Ползата от  мезим форте за храносмилателния процес. Откъде се взема продуктът и в какви случаи …

Едно мнение

  1. Краси Бoнева

    Токуда болница София, д-р Тишков, млад, способен, всеотдаен. Страхотен екип са цялата Гастроентеорология❤️ Начело на екипа д-р Петко Карагьозов ❤️ Просто са невероятни специалисти??

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *