Симптоми на синузит, признаци

Симптоми на синузит: Главоболие, световъртеж, болки. Възпалени синуси

Синузит и болни синуси; причини и симптоми. Класификация на видове синузит; възможните усложнения. Как се поставя точната диагноза. Лечение – методи, медикаменти. Народна медицина при синузис

Синузит е инфекциозно-възпалителен процес, засягащ лигавиците на околоносовите кухини. При усложнения могат да бъдат засегнати ключови места в черепната зона и да се получат тежки усложнения. Лечението е комплексно – прилагат се както медикаменти за вътрешен прием, така и препарати за локална употреба и процедури с местен характер.

Какво е синузит? Код по МКБ-10, класификация на заболяванията

Синузит (Sinusitis) е възпалително заболяване на лигавиците в т.н. синуси – кухини в зоната около носа. От този проблем страда около 0.02% ат възрастното население на планетата. Основните му симптоми са тежест в челото или околоносовата област, болка при резки движения на главата, гъсти секрети от носа, повишена телесна температура. Синузитът може да провокира кашлица, запушен нос, затруднено дишане, болки в гърлото.

Според Международния класификатор на болестите за синузит са в сила следните кодове:

• МКБ-10: J01, J32
• МКБ-9: 461, 473

Болестните прояви подлежат на различен тип квалификации; те могат да отчитат причината за възпалителния процес, начина на протичането му, локализацията и пр. независимо от подялбата на различни видове синузит, основните признаци на болестния проблем са твърде сходни и повтаряеми. Да видим най-често цитираните класификации на синузит:

  • Според причината: травматичен, вирусен, бактериален, гъбичен, смесен тип, алергичен;
  • Според начина на протичане: остър или хроничен; рекурентен – повтарящ се;
  • Според локализацията на възпалителното огнище: фронтит, сфеноидит, етимоидит; ринит; максиларен синузит.

Причини за синузит и фактори на риска

Причина за възпалението на околоносовите кухини обикновено е вирусната инфекция. Вирусите, атакуващи лигавиците им, предизвикват оток и усилване на секрецията. В резултат на това се блокират естествените изходи на кухините; получава се патологично напрежение от задържания обилен секрет, нерядко с гнойна консистенция. Задържането на секрети в комбинация с оток и наличие на патогенни микроорганизми е условието за развитие на синузит. Най-честите причинители на заболяването всъщност са стрептококи, стафилококи, Haemophilus influenzae, гъбички и анаеробни бактерии.

Симптоми на синузит хроничен
Много от симптомите на синузит се повтарят при всяка негова форма

Независимо от вида на патогена-причинител на инфекцията, могат да се посочат и рискови фактори, които улесняват развитието на възпалителния процес. Вижте кои са най-често срещаните сред тях: грип и простуда; зъбни инфекции; алергичен ринит; кистозна фиброза; бронхиална астма; имунодефицити; ракови образувания на дихателната система; бременност; тютюнопушене.

Симптоми при възрастни

Симптомите на синузит са доста разнообразни; някои от тях не винаги могат да се свържат с факта, че в околоносовите кухини протича възпалителен процес. Проследяването им в различни комбинации дава възможност за разпознаването на проблема.

Общи симптоми

Въздействието на гъбички, вируси или алергичен фактор причинява оток на околоносовите кухини и това затруднява дишането. Ако навреме не се диагностицира и не започне лечение на синузита, ситуацията лесно може да излезе от контрол и да се получат усложнения. При възрастните първоначално започват да изтичат серозни секрети, които впоследствие стават слузесто-серозни. Ако са налице и гнойни компоненти, лабораторният анализ установява увеличено струпване на левкоцити и това е знак за бактериална инфекция. Отокът нараства, а стените на прилежащите капиляри увеличават проницаемостта си.

Главоболие

Главоболието е обичаен симптом при синузит. Проявява се под формата на различни болеви усещания в главата, нерядко те засягат и шията. Такъв симптом не бива да се подценява, тъй като може да е признак за застрашаващ живота процес. Главоболието може да бъде предизвикано от много причини и синузитът е само едно от възможните обяснения. Ако се касае за главоболие от преумора и това е инцидентна проява, едва ли имаме причина за тревога. Ако обаче болката е трайна, прогресираща и са налице още симптоми на синузит, всяко отлагане може само да усложни оздравителни процес.

Световъртеж
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Световъртежът при синузит се определя като второстепенен симптом. Може да бъде причинено от локални отоци, оказващи налягане върху лицевите нерви и очните ябълки. Може да е комбинирано с главоболие и това да затруднява поддържането на равновесието. Засегнатият от проблема човек усеща виене на свят и при ходене; оточните лигавици на носовите кухини са причина за загуба на контрол върху устойчивостта на тялото. Появата на описаната симптоматика на всяка цена трябва да бъде споделена с лекар.

Болки

Симптоми на синузит запушен носРазвитието на синузита може да причини различен тип лицеви болки. В зависимост от това къде е локализирана инфекцията болката може да обхване различни зони – например зъбите, ушите; невралгия на троичния нерв. Може например да се развие т.н. одонтогенен синузит. Развитието му е провокирано от възпаление на зъбите от горната челюст.

Жълт секрет от носа (сополи)

Жълтият секрет означава гноен процес, провокиран обикновено от патогенни бактерии. Обикновено “течът” е от едната ноздра, съпроводен с усещане за разпъване на половината лице, с болка в бузата или челото. При опипване на зоната под окото болката може да се усили или да обхване зоната около съответната вежда.

Жълтите секрети са гъсти и неприятни, със сладникава миризма.

Възпалени синуси (запушени)

Запушеният нос може да е етап от ринит, но може и да е състояние, свързано с възпалението на синусите. При възпалението възниква оток и запушване на изходите от околоносовите кухини. Дори и да има отделяне на секрети, отокът упражнява натиск и причинява болезнени симптоми. Ако синусите са отекли и е налице продължително запушване, може да се получи влошаване на слуха. Лечението трябва да бъде назначено от оториноларинголог след обстойно изследване и потвърждаване на диагноза.

Болки в синусите

Вече знаем, че възпалителният процес в синусите причинява болки в засегнатата зона. Те са провокирани от отока на лигавицата, натискът на събраните секрети, невъзможността те да се оттекат и пр. Болките се локализират около възпаления синус; тези кухини в черепните кости са седем на брой и са разположени в областта на челото – лобни, или около носа.

Как се разпознават отделните видове

Видовете синузит имат диференциращи белези, по които се разграничават – това е важно за терапията, която ще бъде прилагана.

Остър синузит

Острата форма на синузит причинява главоболие, треска, обща слабост. Такива симптоми могат да се развият при много заболявания, затова при диагностициране се търсят и допълнителни и специфични симптоми . Ето няколко специфични признака на острия синузит:

  • Затруднено дишане през нос;
  • Гнойни секрети, изтичащи от ноздрите;
  • Нарушено обоняние.

Острият синузит може да бъде вирусен или бактериален, според причинителя. Той може да се развива в продължение на два месеца и дори по-дълго.

Хроничен синузит

Неовладяното състояние на остър синузит често е първопричина за развитието на хронична форма на заболяването. Хронифицирането може да се разпознае по следните симптоми:

  • Трудно дишане през носа; запушен нос; периодично “обрастване” на носовите кухини с корички;
  • Отделяне на неголямо количество гноен секрет от носа; същевременно дъхът може да стане зловонен;
  • Главоболие, раздразнителност, сухота в устата.

За хроничен синузит се говори, ако тези симптоми са налице в продължение на три месеца и повече.

Фронтит

При фронтит се развива инфекциозно-възпалителен процес, локализиран в челните синуси. Основните му белези са главоболие, усещане за натиск в очите, нарушено обоняние, кашлица – тя е по-силна нощем; недостиг на сили, слабост, бърза умора; повишена температура; болно гърло; неприятен дъх.

Симптоми на синузит промивки
Промивките на носа помагат срещу синузит
Сфеноидит

Тази форма на синузит е свързана с възпалителен процес в т.н. клиновидни синуси. Разположени са симетрично в зоната на клиновидната черепна кост – мястото е важно, в съседство с хипофизната жлеза, очни нерви, важни кръвоносни съдове. Болестното състояние се характеризира с главоболие, което обхваща слепоочията и очите.

Етмоидит

Етмоидит се развива при възпаление на кухините в решетъчната черепна кост. Болестният процес може да се развива в различни зони на клетките, от които се състои костта – затова се говори за преден или заден етимоидит. Основен симптом на острия етмоидит е главоболието; описва се болка в основата и костта на носа. Процесът може да е свързан с инфекция от стафилококи или стрептококи; често е последица от грип.

Усложнения за организма

Синузитът поразява костната система, ушите и очите, нервната и кръвоносната система. Заболяването не е безобидно и може да се трансформира в усложнения от типа на остеомиелит, отит, конюнктивит, възпаление на зрителния нерв, тромбофлебит на синус, тромбоза на съдове в зоната на главата, периостит – възпаление на обвивна съединителна тъкан в окото; флегмон – дифузно тъканно възпаление в съседство със засегнатия синус и пр. Всичко това означава само едно: да не подценяваме ситуацията, ако развиваме синузит, и навреме да потърсим оториноларинголог.

Диагностика и изследвания

Диагностицирането на синузит се прави на базата на характерната клинична картина при това заболяване. Важен е внимателният преглед, както и данните от допълнително назначени изследвания. Правят се следните:

  • Рентгенография на околоносовите кухини;
  • Ултразвуково изследване;
  • Ядрено-магнитен резонанс, томография на синусите.

При съмнения за усложнения или за допълнително уточняване на диагнозата може да се назначи и скенер на главния мозък.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечение на синузит

Самодейност при лечението на синузит не може да има; рискуваме да пропуснем ценно време за бързото справяне с проблема или дори да си навредим. При такъв случай ни трябва оториноларинголог, или специалист “уши-нос-гърло”. В повечето случаи лечението е амбулаторно; лекарствата и процедурите се изпълняват според указанията на специалиста у дома или в поликлиниката. Ето какви медикаменти се прилагат обикновено при терапии срещу синузит: антибактериални препарати, антихистамини, противовъзпалителни, капки за нос, както и промивки и инхалации.

Антибактериални препарати в България

Хапчета за синузит. Нови лекарства и капки ‘2019. Таблетки, спрей

При синузит с бактериален причинител резонният избор е антибиотик. Могат да се приложат продукти от типа пеницилини – амбицилин, аугментин, амоксицилин; макролиди – рокситромицин; цефалоспорини – цедакс, кефзол, цефуроксим; флуорохинолони – лефлокс, моксифлоксацин, молоксин и пр.

Възможно е да бъдат препоръчани и антибиотични средства за локално приложение, например спрей форми като биопарокс или фузафунгин. Антибактериалните продукти се прилагат перорално – под формата на таблетки или капсули, локално – чрез впръскване в ноздрите, или инжекционно. Съществуват и различни мехлеми, например съдържащи антибиотични съставки от типа на гентамицин, тобрамицин или стрептомицин.

Антихистамини у нас

Ако възпалението на синусите е на алергична основа, лекуващият би препоръчал антихистаминови продукти. Тяхната задача е да овладеят алергичната реакция, да неутрализират отока, да подпомогнат отпушването на синусовите канали и освобождаването на синусите от задържани секрети. Помагат лекарства като лоратидин, зиртек, деслоратадин, кларитин, зинерит и др.

Противовъзпалителни. Ибупром синус и други

Ибупром синус: Как се ползват прочутите таблетки за синузит?

Комплексното лечение на синузит в домашни условия включва и медикаменти с противовъзпалително действие. Това може да са продукти от типа на еуреспал или сулфонамиди от типа на бисептол. С добър ефект е продуктът синупрет: той е на растителна основа и действа противовъзпалително и противооточно. Усилва секрецията  и подкрепя регенерацията на лигавиците, като подпомага защитните им функции.
ибупром синус при Симптоми на синузит

  • Широко приложение с добри резултати има продуктът ибупром синус. Това е комбинация от ибупрофен и псевдоефедринов хидрохлорид.  Действа противовъзпалително и обезболяващо; понижава повишената температура и съдейства за спадане на отока и възстановяване нормалото състояние на лигавиците. Ефектът от приема води до неутрализиране на синузитни симптоми като главоболие, ринит, възпаление и болки в гърлото, запушен нос. Продуктът принципно е за краткотрайно приложение. Ако не подейства в рамките на три дни, задължително се търси медицинска помощ. Дава се на възрастни и деца над 12 години; дневният прием е до 6 таблетки. Могат да се приемат по 1-2 таблетки през 4 до 6 часа. медикаментът е противопоказан при бременност и кърмене. Внимателно с пациентите над 65 години – има риск от сърдечни инциденти. Цена на таблетките е 6-7 лв за опаковка от 12 хапчета.
Капки за нос

Капките за нос имат при синузит немалко преимущества в сравнение с таблетките. На първо място те действат локално и много бързо, облекчението може да се почувства буквално след минути. Освен това кръвообращението не се натоварва, в кръвта проникват малко от активните компоненти на продукта и рискът от проява на странични ефекти е по-малък. Практиката е при синузит да се препоръчват капки със съдосвиващ ефект – това подпомага успокояването на оточните лигавици, отслабва напрежението и главоболието и облекчава дишането. Вършат работа капките с ксилометазолин от типа на отривин; оксиметазолинови продукти като серията африн или викс синекс; нафазолин. Доста добре се приемат капките с добавени етерични масла като синупрет, пиносол и др.

Промивки

Ако синузитът се развива без усложнения или е още в начална фаза, промивките могат да помогнат за по-бързото излекуване и при всички случаи действат облекчаващо. Използва се солена вода, физиологичен разтвор, готови разтвори от рода на салин или аква марис. Важна е технологията на промиването. Добре е опитен човек да демонстрира как точно се прави, така че разтворът да влиза през едната ноздра и да се излива през другата. Усещането не е приятно, но резултатът е осезаем още след първата процедура.

Инхалации

За инхалациите в домашни условия е достатъчно да се приготви широк съд с гореща вода и предпазливо да се дишат парите, обогатени с различни лечебни растения. Добре действат билки като лайка, евкалипт, мащерка, градински чай, жълт кантарион. Всички те са бактерициди с противовъзпалително и муколитично действие. Могат да се използват самостоятелно или в различни комбинации.

Физиотерапия

Един от начините да се ускори оздравителният процес при синузит е изпълнението на физиотерапевтични процедури. По преценка на лекуващия пациентът може да се подложи на серия ултразвукови облъчвания, нискочестотен ток, електрофореза и пр. такива процедури ускоряват обмяната на вещества в проблемните зони на организма, нормализират защитните функции и усилват ефекта от приема на медикаменти.

Пункция

Пункцията представлява пробив с дълга игла към запушените синуси, като това се прави от лекар-оториноларинголог при спазване на специфични правила и в стерилни условия. Кухините се освобождават от задържаните секрети, в повечето случаи гнойни; извършва се медицинско промиване и обработка на лигавиците с противовъзпалителни препарати и антибиотици. Пункцията неутрализира напрежението във възпаления участък, овладява симптоми като главоболие и повишена температура. По преценка на лекуващия от извадените секрети може да се направи посявка, за да се подбере най-подходящият за продължаващото лечение антибиотик.

Лечение на синузит при деца

Синузит при деца. Симптоми и домашно лечение. Лекарства и антибиотици

Лечението на детски синузит изисква специално внимание заради повишения риск от усложнения или преминаване на заболяването в хронична форма с по-късни усложнения. Лечението е комплексно; то може да включва подходящи за възрастта и състоянието медикаменти, физиотерапия, евакуация на секрети от синусите с мек катетър и при местна упойка и пр. идеята е бързо овладяване на възпалителния процес и отстраняване на факторите, довели до инфекция.

Лечение с билки и народни средства

Лечение на синузит с мед. Хомеопатия. Кой лек от народната медицина действа най-добре?

Народната медицина има чудесни практики, които могат да допълват комплексното лечение на синузит и да ускорят оздравителния процес. Ето няколко примера за приложение на народни средства; ако синузитът не е усложнен и действаме бързо – може антибиотиците да ни се разминат!

  • Ряпа. Настъргваме една черна ряпа и изстискваме сока й. Смесваме го с равно количество зехтин и разбиваме до хомогенна смес. Накисваме марля, изцеждаме я и правим компреси в проблемните участъци с болни синуси. Полагаме стреч фолио и поставяме сгъната хавлиена кърпа за 10-15 минути.
  • Чеснови пари. Това е рецепта за суха инхалация, много полезна в ранните етапи на синузит. Счукваме в хаванче 2-3 обелени скилидки чесън и ги сипваме на дъното на сухо стъклено бурканче. Притискаме носа/лицето към отвора на съда и вдишваме чеснови пари няколко минути. През това време върху болната ни лигавица ще въздействат множество фитонциди, които по същество са природни антибиотици.
  • Алое. Два-три пъти дневно накапвайте във всяка ноздра по 2-3 капки сок от алое или каланхое. Прясно издеценият сок има противомикробно действие и ви освобождава от патогенни микроорганизми.

Профилактика

Синузитът може да се избегне или пристъпите му да се преживеят по-леко, ако се спазват някои основни правила на поведение и начин на живот. На първо място – трябва да прекарваме колкото може повече време на чист въздух. Задължително трябва да проветряваме стаята преди лягане вечер и при възможност да оставяме открехнат прозорец за цялата нощ. Хубаво е редовно да се прави гимнастика и да се провеждат водни процедури: душове, плуване и пр.

Можем да се погрижим за укрепване на имунната система, за да избегнем тежки инфекции, вирусни и простудни заболявания. ако сме наясно за някакви анатомични аномалии в носа, трябва своевременно да се освободим от тях. Профилактиката включва и грижа за зъбите: хубаво е да се потрудим да избегнем пародонтозата; да се пазим от травми и наранявания на лицето и носа; отказ от цигари и злоупотреба с алкохол; да се грижим за чистотата в помещенията; да избягваме алергени и продължително пребиваване в помещения с токсични съставки във въздуха; да изпълняваме общи комплекси за оздравяване и закаляване на организма. Ако обичаме плуването – да не допускаме попадане на голямо количество течности от басейна или душа в носа.

Синузитът е коварна работа; всяка простуда може да ни удари в уязвимо място като синусите. Близостта на синсусовите кухини до очите и главния мозък създава предпоставки за усложнения, които е по-добре никога да не преживяваме.

Източници:

Първоначално публикувано на:11.10.2018 @ 9:17

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Hos2

Кръв от носа? Ето как да реагираме!

Кръв от носа, първи въпрос: как да я спрем? Втори – защо ни тече кръв …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *