Остър панкреатит. Симптоми и стабилно лечение
Остър панкреатит. Симптоми, първа помощ и стабилно лечение. Лекарства, билки, диета, профилактика.

Остър панкреатит: Първа помощ. Симптоми и трайно лечение

Същност и признаци на остър панкреатит. Причини и фази на развитие; симптоми. Как се диагностицира. Лекарства и лечение на остър панкреатит. Усложнения. Профилактика и диета; прогнози

Остър панкреатит: говорим за възпаление на задстомашната жлеза. Симптомите са мъчителни – на първо място винаги споменаваме нетърпимата болка в корема. В зависимост от това каква част от панкреаса е възпалена, болката може да е локализирана в лявото или в дясното подребрие, под лъжичката или да е опасваща. Към признаците трябва да споменем загубата на апетит, нарушено храносмилане, усилване на болките при прием на мазна, пикантна храна или алкохол.

Какво е остър панкреатит?

При панкреатит се развива възпаление в тъканта на задстомашната жлеза. Това възпаление може да протича остро или хронично. Острият панкреатит е на трето място сред заболяванията на органи от коремната кухина, изискващи спешни мерки в хирургична клиника. Първото и второто място са за апендицит и холецистит в остра форма.

Световната здравна статистика сочи, че всяка година от остър панкреатит страдат 200 до 800 човека на милион. Заболяването се среща по-често сред мъжете. Възрастта на болните се движи в широки граници и зависи от причината за заболяването. Така например остър панкреатит с първопричина – злоупотреба с алкохол, е присъщ на мъже на средна възраст 39 години. Ако асоциацията е с жлъчно-каменна болест, средната възраст на пациентите е 69 години.

Причини за остър панкреатит

Споменахме като водещи фактори за развитието на остър панкреатит алкохола и проблемите с жлъчката. Към алкохолизма могат да се добавят още и вредните хранителни навици – предпочитанията към мазната и твърде пикантна храна, преяждането. Заболяванията на жлъчката от рода на жлъчно-каменна болест, непроходимост на жлъчните канали и застой на жлъчни сокове са вторият важен фактор за развитието на патологията.

остър панкреатит, диета и хранене
Здравословното хранене намалява риска от остър панкреатит
Провокиращи фактори

Разбира се, острият панкреатит може да бъде причинен и от други причини, които могат да се формулират в следния ред:

  • Вирусни инфекции от рода на заушка, вирус Коксаки или бактериална инфекция;
  • Травми на задстомашната жлеза;
  • Хирургични вмешателства по повод други проблеми с панкреаса или жлъчката;
  • Прием на естрогени, кортикостероиди, тиазидни диуретици, азатопирин или други лекарства, които въздействат негативно върху задстомашната жлеза – т.н. медикаментозен панкреатит;
  • Вродени аномалии в развитието на жлезата, генетична предразположеност, муковисцидоза;
  • Възпалителни заболявания на органи от храносмилателната система – хепатит, холецистит, гастродуоденит.
Механизъм на развитие

В развитието на остър панкреатит ключов момент е преждевременното активиране на панкреатичните ферменти, което уврежда клетките на самия орган. При нормални условия ферментите се изработват от задстомашната жлеза в неактивна форма, а активирането им става в самия храносмилателен тракт. Под въздействието на външни и вътрешни патологични фактори този ред се нарушава – ферментите се активират в самия панкреас и започват буквално да смилат собствената му тъкан. В резултат на това възниква възпаление, следва оток на тъканите, увреждат се паренхимът и съдовете на панкреаса.

При остър пакреатит патологичният процес се разпространява към съседни тъкани и органи. Тежката форма на заболяването означава рязко нарастване на биоактивните компоненти в кръвта, което води до общи нарушения на жизнените процеси. Развиват се вторични възпаления и дистрофични разстройства в белите дробове, черния дроб, бъбреците, сърцето.

Класификация

Класификацията на острия панкреатит е свързана с интензивността на болестната симптоматика и съпътстващите усложнения.

Лека и тежка форма

По степен на тежест различаваме лека и тежка форма на заболяването.

  • Лекият остър панкреатит протича с минимално поражение на органи и системи; изразява се основно в оток на задстомашната жлеза; лесно се поддава на лечение и е с благоприятна прогноза за бързо оздравяване;
  • При тежката форма се проявяват програсиращи нарушения в органи и тъкани; възможни са локални усложнения т рода на тъканна некроза, инфекции, кисти, абсцеси.
Какво често съпровожда тежкия остър панкреатит

Тежката форма на остър панкреатит може да бъде придружена от събиране на течност вътре в самата жлеза или в околопанкреатичното пространство; панкреатична некроза с възможно инфектиране на тъкани – образува се ограничена или разлята зона на отмиращи паренхимни и перипанкреатични тъкани. При инфекция и развитие на гноен панкреатит нараства вероятността от летален изход.

“Фигурин

Възможно е още и образуването на лъжливи кисти – задържане на панкреатичен сок, ограден от фиброзни стени или гранулозна тъкан; подобно образувание възниква в рамките на четири седмици.

Тежко усложнение е панкреатичният абсцес – събиране на гной в задстомашната жлеза или прилежащи тъкани.

Симптоми на остър панкреатит

Накратко симптомите на остър панкреатит могат да се опишат ето как:

  • Болка. Тя може да е локализирана в епигастриума, лявото подребрие; често е опасваща и ирадиираща под лявата лопатка. Болката е постоянна; при лягане по гръб се усилва. Усилва се също и след прием на храна, особено ако е мазна, пържена, люта, ако се приема алкохол.
  • Гадене, повръщане. Повръщането може да е интензивно, не носещо облекчение, повърнатата маса съдържа и жлъчни сокове.
  • Повишение на телесната температура.
  • Умерено изразено пожълтяване на склерите, по-рядко и на кожата.
  • Острият панкреатит може да е придружен и със симптоми на диспепсия – подуване на корема, метеоризъм, оригване; възможна е появата на синини по тялото, кървене в областта на пъпа.

Диагностика и изследвания

Диагностиката на остър панкреатит стартира от оплакванията на пациента; следва преглед и формулиране на изразените характерни симптоми. При измерването на артериалното налягане и пулса често се констатират хипотония и тахикардия. За потвърждаване на диагнозата са необходими лабораторни изследвания на кръв и урина, ултразвук, рентген, скенер на панкреаса.

остър панкреатит и бързо лечение на панкреас при криза
Острият панкреатит може да провокира възпаление и в съседни тъкани и органи

При изследването на кръвна проба общият анализ открива признаци на възпаление – ускорена утайка, повишено съдържание на левкоцити. Биохимичният анализ открива повишена активност на панкреатичните ферменти амилаза и липаза, хипергликемия и хипокалциемия. Анализира се и концентрацията на ферменти в урината. Може също да се установи билирубинемия и повишена активност на чернодробните ферменти.

Апаратното визуално изследване на панкреаса чрез съвременни медицински устройства позволява да се установят патологични изменения на паренхима, увеличение на органа в обем, да се видят абсцеси, кисти, камъни в жлъчните протоци.

Поради сходство в част от симптомите е необходима и диференциална диагностика със заболявания като остър апендицит или остър холецистит. Не е изключено да си установят перфорации на стомаха или червата, или остра чревна непроходимост. Като усложнения при остър панкреатит в тежка форма трябва да се споменат и възможни кръвоизливи от хранопровода,стомаха, дванадесетопръстника, чревния тракт.

Лечение на остър панкреатит

При остър панкреатит хоспитализацията е задължителна. Пациентът трябва да остане на легло и под лекарски контрол. Основна цел на терапията е овладяването на болката, намаляване натоварването върху задстомашната жлеза, стимулиране процесите на самовъзстановяването й.

Терапевтични мерки

Лечението започва с обезболяване: прави се новокаинова блокада, дават се спазмолитици.

Пациентът не приема никаква храна: лечението продължава с глад и поставяне на лед върху зоната на панкреаса. Така чрез локална хипотермия се намалява хункционалната активност на жлезата. Храненето е парентерално; стомашното съдържимо се аспирира, въвеждат се антиациди и инхибитори на протонната помпа.

Следват дезактиватори на панкреатичните ферменти, инхибитори на протеолизата.

Коригират се водно-електролитният баланс, алкално-киселинното равновесие, белтъчният баланс. Това става чрез въвеждането на специални инфузионни разтвори.

Провежда се десинтоксикационна терапия.

Препоръчителна е терапия с антибиотици – във високи дози се дават широкоспектърни продукти за профилактика на възможни инфекции.

Хирургическо лечение

Хирургични интервенции се налагат най-често при наличието на камъни в жлъчните протоци. Друга причина е събирането на течност в панкреаса или около самата жлеза, или образуването на кисти, развитието на абсцеси и некротични промени.

остър панкреатит, операция
При остър панкреатит операцията не винаги е неизбежна

При остър панкреатит с образуване на кисти или абсцеси се прави ендоскопско дрениране, цистогастростомия, марсупиализация на образуванията. Ако е налице некроза, мъртвата тъкан се отстранява – прави се частична резекция на панкреаса. При установяване на запушен жлъчен проток от камъни се прави интервенция за премахването им.

Дайте мнение и Вие тук!

Оперативна намеса може да се наложи и в случаи, когато картината е доста усложнена и има голяма вероятност да е засегнат критично и друг орган. В постоперативния период основното внимание е насочено към предотвратяване на гнойно-септични усложнения и към възстановителна терапия.

Лечението на лекия остър панкреатит не е сложно и обикновено приключва в рамките на седмица. При тежкия е необходимо значително повече време.

Лекарства за остър панкреатит

Обезболяващите обикновено не помагат особено при остър панкреатит, затова болката може да се овладява чрез различни видове блокада – например новокаинова, епидурална анестезия, венозно вливане на обезболяващи като трамадол.

  • Прилагат се венозни вливания за подобряване на микроциркулацията, разтвори с натрием и калиев хлорид за корекция на вода и електролити, разтвори за отстраняване на шоковите признаци – ниско налягане, като албумин.

Медикаментозната терапия включва също статини, инхибитори на протеазата като контрикал; антисекреторни препарати – омепразол; задачата е да се наутрализира стомашното съдържимо, например солната киселина е мощен стимулатор за секреция на панкреаса. Прави се и форсирана диуреза за извеждане излишъка от ферменти – тук определена роля имат диуретиците.

  • За предотвратяване на гнойни усложнения и перитонит се дават антибиотици като ципрофлоксацин, метронидазол и др.

Лечение с билки

https://www.lekar.bg/2018/09/25/%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/

Острият панкреатит е хирургична патология от спешно естество. Тя може за се развие главоломно и с много тежки усложнения, включително до смърт. Благополучният изход зависи от бързата и компетентна реакция на медиците. Нито едно народно средство за лечение не може в този случай да замени пълноценното болнично лечение. Обикновено билките изискват продължително приложение, за да подействат терапевтично, и то само ако се прилагат правилно. При остри хирургични състояния няма време за продължително лечение с отвари и настойки. Нещо повече: самодейност в подобни условия може да означава и загуба на време, и развитие на тежки усложнения. Самолечението в никакъв случай не е подходящо и към него не бива да се прибягва принципно, както и по-специално в този случай.

Усложнения

https://www.lekar.bg/2018/09/25/%D1%85%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82/

Острият панкреатит е опасен заради вероятността от тежки усложнения. При инфектиране на възпалената тъкан на жлезата от патогенни бактерии, обичайно обитаващи тънките черва, е възможна некроза на панкреатична тъкан и възникване на абсцес. Без лечение – включително оперативно, това състоние може да доведе до гибел на пациента.

При тежко протичане на острия панкреатит пациентът може да изпадне в шок и да развие полиорганна недостатъчност. След самото заболяване в тъканта на панкреаса могат да се формират псевдокисти, които започват да рушат структурата на панкреаса и на жлъчните протоци. Ако такава киста се спука, изтичащата от нея течност може да провокира асцит или събиране на течност в коремната кухина.

Профилактика и прогноза

Първична профилактика на панкреатит е рационалното, здравословно хранене; изключват се алкохол, пикантна и мазна храна, пържено, преяждане, тютюнопушене. Остър панкреатит може да се развие не само у хора, които злоупотребяват с алкохол, но и като следствие от еднократен прием на спирт едновременно с пържена, мазна и люта храна в голямо количество.

  • Прогнозата при остър панкреатит зависи от неговата форма, адекватността на терапията и наличието на усложнения. Леката форма обикновено е с благоприятна прогноза, но при некротичните и хеморагични панкреатити вероятността от летален изход е висока. Недостатъчното лечение и неспазването на лекарските препоръки за диета и режим могат да доведат до рецидиви и трансформация на проблема в хроничен панкреатит.

Диета за болните

През първите 3-5 денонощия на кризата от остър панкреатит пациентът не приема никаква храна. От второто денонощие може да започне да пие слабо алкални води, до два литра дневно. След третия-петия ден се разрешават леки каши – без пшенична. После могат да се приемат нетлъсти, леки супи, айрян, чай, бели риби. Храната трябва да е топла, но не гореща. Консистенцията е полутечна. По-нататък диетата е като при хроничен панкреатит: без мазно, пържено, пикантно и люто, без алкохол и цигари. Валидни са следните постоянни правила на храненето:

  • Приемът е на малки порции, не повече от 300 г за хранене;
  • Храненето е често, средно пет пъти дневно, през равни интервали;
  • Изключват се повечето животински мазнини, храни със силни подправки;
  • Редуцира се приемът на сол – до 6 г в денонощие;
  • Основа на менюто е вегетарианската диета: некисели плодове, зеленчуци без груби фибри, зърнени храни – без грис от пшеница и ечемик.

________________________________________

Източници:

Първоначално публикувано на:25.09.2018 @ 7:05

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Peritonitis

Перитонит – вижте защо състоянието е смъртно опасно!

Що е перитонит, какви симптоми сигнализират за него. Изследвания. Неотложни мерки при перитонит. Наложително ли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *