корен от репей, ползи и приложение.
Репей и масло от репей. Какви ползи имаме от корен от репей, Репей за коса, Билка репей, Шампоан с репей, Екстракт от репей, Репей листа,

Корен от репей и масло: 15+ ползи от ценната билка, лечебни свойства, приложение

Репей: що за билка, всички ползи от растението. Какви приложения имат продуктите от репей. Как да си приготвим лековити сокове и отвари с корен от репей. Откъде да си купим суровина – наличности и цени на билковия пазар

Репей – това е растение чудо; истинска природна аптека, в която може да се намери цяр за какви ли не болести. Настойки, отвари, прахчета и масла с активни компоненти от репей могат да оптимизират метаболизма, да излекуват упорити кожни заболявания, да поддържат здравето и дълголетието ни.

Какво е репей?

Репей – това е банално растение, бурен, който всеки е виждал и в повечето случаи – подминавал след кратко възхищение от гигантските му листа. Той наистина е внушителен! Принадлежи към семейство Астрови, Arctium láppa. Растението е едно/двугодишно; най-често е около 120 см, но при благоприятни условия може да се извиси и до три метра.

Как изглежда? Къде расте?

Изглежда наистина внушително: с едри овални листа като малки чадъри, високи стебла, красиви цветове. Ако разкопаем корен – ще видим внушително образувание с дължина до 60 см. Листата могат да направят диаметър 50 см!

Отгоре са гладки и зелени, отдолу – сивкави и мъхнати. Цветовете са букет от розово-виолетови кошнички-топчета. Когато прецъфтят и изсъхнат, кошничките са пълни със семена, а нежните им бодлички се лепват за дреха или кожа на преминаващо животно и така растението се размножава.
Репеят расте най-добре в умерени климатични условия; обича топлина и влага, най-добре се чувства по бреговете на реки и потоци. Често е близо до местата, обитавани от човешки групи; бързо превзема изоставени, пустеещи, замърсени терени.

Репей: Ползи, лечебни свойства, приложение
Листата на репея достигат до 50 см в диаметър
Химически състав

Уникалният химически състав прави от репея изключително полезно за човека растение. Най-висока е концентрацията на биоактивните компоненти в корените, затова и в практиката тази част от билката е най-използваната. Репеят съдържа етерично масло, дъбилни вещества, полизахарида инулин, палмитинова и стеаринова киселина, ситостерин, стигматерин, витамини – В, С, Е и D; минерален комплекс от калций, желязо, манган, магнезий, фосфор, селен и цинк.

Как се събира и кога?

Още в първата си година растението натрупва в корена всички полезни и хранителни компоненти; тогава коренът е много сочен и лесно се обработва. През втората година натрупаният запас от полезни вещества започва постепенно да се губи. Запасът се използва от самото растение, за да се развива и израства. Тогава коренът става сух и твърд и трудно се преработва като суровина за лечение или кулинарна добавка.

В края на вегетативния период на едногодишното растение – наесен, коренът се изкопава, изчиства се от пръстта, измива се и се подсушава. Реже се на парчета с дължина 10-15 см; ако е по-дебел се разцепва. Следва сушене – под навес, в специално сушилно помещение или с помощта на сушилна техника. Сушат се и репеевите листа. Добре изсушеният корен запазва качествата си пет години, а сушените листа са годни една година.

Полезни свойства

Най-полезна част на растението е неговият корен. От корена се правят масло, настойки, прахчета, отвари, мазила. Коренът ускорява продукцията на левкоцити в кръвта, овладява възпалителни процеси, активира движението на телесните течности, чисти органи и системи от токсини и задържани шлаки.

Репей за коса

Репей за здрава и красива коса; против косопад, за бърз растеж, за еластичност и обем: най-често търсим растението с такава цел. Използват се най-често корените – заради богатите мастни киселини, витамини, етерични масла, минерали.

Козметиката за коса на основата на репеев корен хидратира и заздравява косъма, укрепва космените фоликули. Сухата, изтощена коса блясва след процедури с репей!

Репей: Ползи на билката, лечебни свойства
Коренът от репей е добър избор в грижите за косата
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Растението има противовъзпалително и дезинфекциращо действие – затова го препоръчват при лечението на проблемен скалп с лишеи, псориазис, себореен дерматит. Върши работа и при лечението на алопеция. Коренът от репей може да е полезен не само за суха, но и за мазна коса. При правилно приложение секрецията на мастните жлези в скалпа се нормализира и омазняването се прекратява. Благодарение на високото витаминно съдържание репеят прави косата бляскава, гладка и копринена.

Ето как се приготвя отвара от репеев корен, с която косата става здрава, еластична и обемна, без косопад:

  • Пет супени лъжици настърган корен от репей се заливат с половин литър вряла вода. Сместа се оставя да престои 15 минути, след което се кипва на водна баня. Следва варене на тих огън още 15 минути и се отдръпва съдът. Оставя се да изстине до стайна температура и се прецежда. Добавя се преварена вода – така, че течността отново да стане половин литър. С тази отвара се изплаква косата след всяко измиване. Рецептата се изпълнява редовно в продължение на месец.

Лечебни свойства

С репей се лекуват холецистит, холангит, дискинезия на жлъчните пътища, цистит, уретрит, бъбречно-каменна болест.

Коренът съдържа слузести и дъбилни компоненти; подпомага заздравяването на рани, регенеративните процеси, доказан антисептик е. Благодарение на съдържанието си лекува язва, колит и гастрит; панкреатит и хепатит; хемороиди.

С кожните заболявания се справят дъбилните вещества и фитонцидите от репея. Те обеззаразяват, ограничават разпространението на инфекции, подпомагат регенерацията на тъканите. Използват репеевите продукти срещу фурункулоза, себорея, изгаряния, акне. Подпомага се и лечението на автоимунни заболявания и болести, свързани с обмяната на веществата. Става дума за подагра, ревматизъм, болести на опорно-двигателния апарат.

Приложение на билката репей

Продуктите с репей могат да се приемат вътрешно или да се прилагат външно – за мазане, разтривки и компреси. Използването им не може да замени пълноценно терапиите с медицински средства, но при правилно използване ги допълва и може да ги направи добро допълнение в лечението и профилактиката на редица хронични заболявания.

Настойка при диабет

Репеят може да е полезен за диабетиците чрез способността си да ускорява въглеводородния метаболизъм. Растението съдържа съставките арктин и арктигенин, които са регулатори на кръвната захар и понижават гликемичния индекс.

репей при диабет
Репеят може да бъде част от комбинираното лечение на диабет

Репеят се препоръчва при диабет 1 и 2; растението може да служи за приготвянето на отвари и настойки. Вижте как се прави цяр за диабет от репей:

  • Смесваме по една супена лъжица сух корен от репей, ленено семе, бобени шушулки, сух корен от цикория, сухи листа от боровинка. Три супени лъжици от сместа се заливат с две чаши вряла вода; варим 15 минути. Прецеждаме. Пие се три пъти дневно по една чаша, след хранене, в продължение на 10 дни. Регулира успешно повишената кръвна захар при ранен стадий на диабет.
Сок при панкреатит. Използване на сока

При панкреатит репеят е полезен със силния си жлъчегонен ефект; той активира продукцията на панкреатични ферменти, предпазва от застой на жлъчни сокове, нормализира храносмилането, намалява риска от хронични патологии. При остри състояния репеят е противопоказан; използва се в периодите на ремисия, при това само с одобрението на лекар. Използва се за приготвянето на сок. Вижте как:

  • Пет млади корена от репей се измиват и подсушават; смилат се в блендер и сокът се изцежда. Концентрираният сок е горчив, затова се пие разреден с вода 1:1 и подсладен с мед. Приема се по една супена лъжица – три пъти дневно, половин час преди хранене. След седмица на този режим се прави 7-дневна пауза и се започва отначало. Два модула са достатъчни за подобряване на храносмилането.
Настойка при миома
  • Репеят не може да лекува големи миоматозни възли при ярко изразени симптоми, но може да допълва медикаментозната, хормонална терапия. Прави се отвара от супена лъжица настърган сух корен и половин литър вряла вода. Двата компонента се смесват и се оставят да престоят 24 часа. Следва прецеждане; пие се по половин чаша четири пъти дневно в продължение на месец. Продуктът намалява размера намиомата, редуцира кървенето и предпазва от анемия, намалява болките.

Репеят е полезен за женското здраве и в случаите, когато трябва да се нормализира месечният цикъл. Прави се отвара от супена лъжица сух корен и чаша вода. Сместа ври половин час, след което се пие по същата схема, както при миома. Отварата се приготвя прясна всеки ден.

Настойка против рак

Сравнително скоро стана известно, че репеят помага и срещу злокачествени заболявания. Той може да блокира растежа и развитието на ракови клетки, забавя и спира растежа на тумори, оптимизира имунитета. Най-добре действат пресните продукти от рода на сок от корен; приемат се редовно неголеми дози. Вижте една ефективна рецепта за спиртен коктейл със сок от репей:

  • 500 мл сок от пресен корен се смесват с чаша течен натурален мед и чаша водка. Сместа се разбива хубаво и се оставя в стъклена бутилка в хладилника. Взема се по 20 г преди хранене, три пъти дневно. Лечебният курс продължава един месец.

Репеят не може да сътвори чудо и напълно да замени медицината, но може да подсили действието на медикаментите и да подпомогне организма в битката му с онкологичното заболяване.

Компрес за ставите

Ако ставите ми измъчват през лятото, най-добре е да използвате репей в свеж вид. Правете си компреси от свежи листа, като ги увивате около ставата и прикрепвате със стреч фолио. Не забравяйте: гладката страна на листата трябва да е обърната към кожата ви! С такъв компрес може да се прекара нощта или да ходите през целия ден.

  • За зимата се запасете с листа и корени, приготвени по следната рецепта: необходими са 20 здрави листа и пет пресни корена от репей. След измиване и подсушаване настъргваме корените на ренде, а листата режем на ленти. Смесваме двата компонента и ги прибираме в стъклен буркан. Затваряме буркана и го оставяме на слънце, докато забележим признаци на ферментация и плесен. Прибираме буркана в хладилник. При първите симптоми на обостряне вадим малко от зеленикавата кашица и намазваме с нея памучен компрес или сгъната марля. Поставяме върху проблемната става и прикрепваме със стреч фолио. Този компрес овладява възпалението, намалява болките и предпазва от обостряне на състоянието.
Отвара при гастрит

При гастрит, колит и язва на стомаха репеят се използва пресен или сушен; помага за овладяване възпалението на лигавиците. Можем да добавяме пресен, настърган корен към салата, 30 г са достатъчни за една порция. При стомашни патологии се прави следната отвара:
Чаена лъжичка смлян сух корен се залива в термос с литър вряла вода. Оставя се да престои една нощ. На сутринта се прецежда; отварата се пие топла, по половин чаша 2-3 пъти дневно, половин час преди хранене. Терапията трае 10 дни. Тази настойка успокоява раздразнената лигавица, овладява възпалението и намалява вероятността от рецидиви.

Настойка при простатит

Репеят може да лекува и простатит – използва се пресен корен, отвара или спиртен извлек. Етеричните масла в растението активират кръвообращението, а растителните протеини укрепват стените на кръвоносните съдове. Коренът се комбинира чудесно с корен от магданоз и това съчетание играе положителна роля при лечението на възпалена простата.

Вижте как се приготвя настойка от два корена – репей и магданоз:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Вземаме по 10 грама корени от двете растения и половин литър вода. Настърганите корени се заливат с врялата вода и се оставят под капак за два часа. Следва прецеждане; пие се четири пъти на ден по половин чаша, половин час преди хранене. Курсът продължава 10 дни. С такава настойка се подобрява обмяната на веществата, укрепват се кръвоносните съдове, блокира се развитието на патогенни микроби; подобрява се либидото.

Репей на пазара, видове продукти, цена

Билката репей е толкова силно разпространена, че при добро желание всеки би могъл да си я набави от натура. В същото време не е проблем да се купят както заготовки от  корени, така и готови продукти от рода на масло от репей, екстракт или билков шампоан с такава добавка.

Листа от репей

Листата на репея в сушен вид могат да се набавят от билкари по пазарите. Използват се при приготвянето на запарки за компреси – самостоятелно или в съчетание с корена на растението, и помагат при болки в ставите. Пресните листа сами по себе си стават за обезболяващ компрес, като се увиват около болната става и се прикрепват с кърпа или фолио; могат да се носят така през деня или да се оставят да действат през цялата нощта.

репей, корен, репеево масло, чай, листа
Помагат продукти от цялото растение

В някои азиатски страни младите листа се консумират по начин, подобен на този при спанака. Могат да се добавят в супи и салати, пресни или попарени.

Корен от репей

Коренът е основният продукт от растението; пресен се използва в кулинарията и за лечение. В сушен вид служи за приготвянето на отвари и настойки, на масло или течности за поддържане на скалпа и косата.

Консумира се само млад корен от едногодишното растение – тогава е сочен, леко сладникав и с приятна текстура. Може да се яде  суров, варен на пара и овкусен като аспержи.

Сушен репей

репей, цена, сушен за лапаСуши се промишлено коренът от репей; на пазара може да се намери по билковите щандове в аптеките. 50-грамовите пакетчета на Билек – Троян, са на цена около 1.50 лв. Препоръчват се като суровина за приготвянето на отвара за стомашно-чревни проблеми, камъни в бъбреците, диабет и подагра, ревматизъм.

Биопрограма предлага 100 грама сух корен за около два лева; препоръчва се като помощно средство при лечението на вече описаните по-горе заболявания, освен това при кожни болести, външно – при рани, косопад, хемороиди, изгаряния. Дадена е рецепта за приготвянето на извлек за вътрешен прием: супена лъжица сух корен се залива в термос с 400 мл вряла вода и се оставя да престои една нощ. Дозата е за един ден; на сутринта прецеждаме и пием три пъти по 100 мл.

Екстракт от репей

Извличането на всички полезни компоненти от репея обикновено става чрез т.н. студена маслена екстракция: именно тогава най-добре се оползотворява енергията на неговите биоактивни съставки. Основна суровина за приготвянето е коренът, а като маслен екстрактор могат да се използват слънчогледово олио, рапично масло, зехтин, бадемово масло. Пример за маслен екстракт (извлек) от репеев корен – 100 мл органичен продукт от biofetish за 12.40 лв. Продуктът е предназначен за комплексно лечение на косопад, раздразнен скалп, изсушена и начупена коса с цъфтящи краища.

Шампоан с репей
репей, шампоан с репеево масло
Шампоан с масло от репей

Популярен продукт от този тип е шампоанът с репей и пантенол от Грийн Фармаси – 7 лв за 350 мл. Компонентът от репей действа укрепващо на косата, успокоява скалпа и оптимизира продукцията на мастните жлези; стабилизира състоянието на космените фоликули и гарантира правилно израстване и устойчивост на косъма.

Могат да се пробват и шампоани с различни билкови добавки в комбинация с репей, например коприва, нар, портокалов цвят, арган, прополис и т.н.

Още рецепти и продукти с корен от репей

Корен от репей за коса и лечение. Чай, отвара, настойка

С настойка от репей могат да се мажат рани, брадавици, да се прави гаргара при ангина, да се масажира скалпът и да се изплаква измитата коса. Има различни начини за оползотворяване на репея, вижте още някои от тях:

  • Заливаме 60 г листа от репей с три чаши вряла вода. След 4 часа прецеждаме; пие се по една чаша три пъти дневно – при язва на стомаха, камъни в бъбреците и болен черен дроб.
  • Настойка от семена: 20 г семена от репей заливаме с чаша гореща вода; след един час прецеждаме. Приемат се по 1-2 супени лъжици 3-4 пъти дневно, помага при хроничен запек.
  • 100 г настърган корен се вари в литър вода, докато сместа намали обема си наполовина. Прецеждаме и добавяме мед за хубав вкус. Пие се три пъти дневно по три супени лъжици при камъни в бъбреците, подагра, хемороиди.
  • 20 г млади листа и цвят от репей варим пет минути в чаша вода. След това отдръпваме и накисваме марля, с която правим компрес на болна става. Помага при ревматизъм и подагра; получената отвара може да се прецеди и да се добави във вана.
  • Прясно изцеден сок от репееви листа помага външно при рани от изгаряне и залежаване.
  • 25 г пресни листа и корен – разбити в блендер, се варят 20 минути в половин чаша вода. Получава се зелена каша, която след изстиване се смесва с краве масло и се съхранява в бурканче, в хладилника. Помага при изгаряния и измръзване.

Репейно масло за коса (против косопад), за кожа и за пиене

Масло от репей (репейно масло). Мнения, Топ 10, ползи и как се използва?

Маслото от репей е универсален продукт, който може да се използва за множество заболявания. Ако се разчита на вътрешен прием, продуктът трябва да е специално обозначен за подобно приложение.

Съдържащите се в маслото съставки са особено ценни за поддържането на скалпа и косата. Те проникват в структурата на косъма и фоликулите, подхранват и успокояват. Активират т.н. спящи луковици, при което израстват нови косми и косата става по-гъста и обемна. С репеево масло се правят масажи, маски, добавя се в шампоаните. Имайте предвид обаче, че с едно-две приложения няма да постигнете нищо: необходима е редовна употреба поне месец, за да има видим резултат.

репей, репеево масло за коса

Маслото от репей подхранва сухата и напукана кожа; успокоява раздразнени места, подпомага лечението на екземи, гнойни обриви и псориазис, може да е добавка към комплексната терапия на акне.

При желание за вътрешен прием на масло от репей задължително се прави консултация с фитотерапевт. То може да е полезно при заболявания на черния дроб и стомаха: тогава се приема по една чаена лъжичка 2-3 пъти дневно, преди хранене.

При химиотерапия може да се взема по една супена лъжица от маслото три пъти дневно, половин час преди хранене.

Маслото може да се приема и като профилактика срещу ракови заболявания за потребители от рискови групи. Тогава се назначава прием по схема – в определени дни от всеки месец в продължение на година.

Противопоказания

С продуктите от репей обикновено няма проблеми, но не е изключена индивидуалната непоносимост. По тази причина употребата е добре да се консултира с фитотерапевт или при използването на масло да се направи елементарен тест върху вътрешната страна на китката с 1-2 капки от продукта.

Репеят не се препоръчва също при бременност и кърмене. Ако се използва активно в храненето корен от репей, възможно е в черния дроб да се натрупва гликоген.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Репей: Рецепти с корен и листа от жестоката билка!

Прочиства организма от токсини и не само...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *