подагра лечение компреси и билки
В тази статия ще ви дадем най-добрите билки и компреси за лечение на подагра. Препоръчайте и вие действащи рецепти, включително и готварски, които са добри, ТУК!

Подагра. Лечение с компреси и билки. Мед, сода бикарбонат, Демир бозан и др.

Лечение на подагра с компреси. Кои билки са добри против пикочна киселина? Народни, бабини и готварски рецепти.

Още в текста: Домашни средства, с които бързо и лесно овладяваме болката. Проверени рецепти за външно и за вътрешно приложение. Правила при лечението с народни средства

Лечението с народни средства трябва да започва между критичните пристъпи на подагра. То се провежда продължително – смисълът е да се избегнат или поне да се разредят острите състояния. Каквото и да се предприеме – то трябва да е консултирано с лекуващия.

Принципи в лечението на подагра с билки

Лечението на подагра с билки подпомага изхвърлянето на пикочната киселина и уратите благодарение на спазмолитичното, противовъзпалително и диуретично действие на препаратите. Терапията е продължителна – на траен резултат обикновено се разчита при двегодишно приложение. След това може да се прекъсне и да се поднови след остър пристъп.

Фитотерапията е ефективна, ако е съчетана с подходящо медикаментозно лечение. При него трябва да се държи сметка за съвместимостта на лекарствата с билките. Задължителна е и специалната диета при подагра. При изпълнението на тези условия и здравословен живот може да се очаква, че обмяната в организма на пациента ще се регулира в максимална степен.

Външно лечение на подагра с народни средства и билки.

Лечение с компреси при подагра

Едно от популярните и ефективни средства за лечение на подагра са компресите. Те могат да се приготвят с продукти от кухнята или със специално подбрани билкови настойки и запарки. При всеки вид компреси трябва да се спазва продължителността на самата процедура, колко дни продължава терапевтичният модул и има ли противопоказания.

Солен компрес

В емайлиран съд сипваме половин килограм йодирана сол, заливаме я с един литър чиста вода и варим разтвора, докато се изпари цялата течност. На дъното на съда остава преварената сол, която смесваме с 200 г вазелин или стерилизирана свинска мас. От полученото мазило вземаме толкова, че да покрием болната става плътно; отгоре покриваме със стреч фолио и бинт.

Компрес с мед

Компресът с мед не изисква особена подготовка – трябва просто да сме сигурни, че сме се снабдили с натурален продукт, и по вече описаната технология да положим компреса за цялата нощ. Медът наистина помага за много неща, но често причинява алергични реакции. По тази причина терапевтите препоръчват първо да се направи проверка дали потребителят не е алергичен към продукта. Проверката се прави с няколко капки мед, които размазваме по вътрешната повърхност на китката. Ако се появи зачервяване или обрив, рецептата е неприложима.

  • Правят се и компреси със сол и мед: от двата компонента се взема по една супена лъжица; смесват се хубаво, полагат се на пласт върху марля и се увива болната става. Следват фолио, амучна кърпа и… да се изтърпи една нощ.
Горчица, мед и сода

Всички съставки се вземат в равни дози; горчицата трябва да е на прах. Смесват се и се нанасят върху болната става, която предварително е затоплена във ваничка. След полагане на сместа ставата се увива с фолио и топла кърпа и се оставя така за цяла нощ.
Процедурата се повтаря 14 нощи една след друга.

 подагра лечение с билки, контрастна терапия
Контрастната терапия може да бъде част от лечението. Споделете и вие своето мнение за добрата терапия при подагра ТУК!
Одеколон и настойка от валериана

Три флакончета валерианова настойка се смесват с 50 мл одеколон или медицински спирт. Сместа се оставя да престои 8-10 часа, след което се използва като лосион. Маже се болната става с навлажнен тампон, веднага след това се увива с фолио.

Компрес с прясна риба
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Приготовя се кайма от прясна риба или се отделят рибни филета, които се нарязват ситно. Неголямо количество от продукта се разстила върху болната става, увива се с фолио, обува се вълнен чорап или се покрива с вълнена кърпа. Компресът се държи цяла нощ. Терапевтичният модул с прясна риба се изпълнява в десет последователни дни.

Затопляне и охлаждане на ставата

Ефективността на това народно средство е доказана чрез практиката на японски лекар-ревматолог.

  • За процедурата са необходими два дълбоки съда, в които последователно ще потапяве болния крайник. Едната насипваме с житни зърна или булгур и заливаме с гореща вода; после потапяме ръката/крака в получената топла каша. След 5-7 минути в другата сипваме студена вода и шепа ледени кубчета от фризера. Зърнената смес съхранява топлината дълго време, така че крайникът може да се потапя последователно в топло и в студено за по 5-7 секунди. Продължителността на процедурата е общо около пет минути. Лечението с контрастни температури трябва да се изпълнява 2-3 месеца, всеки ден.
Терапия със сланина

Сурова, несолена сланина се реже на тънки ленти. Лентите се поставят върху болната става, покриват се с фолио и вълнен чорап или шал и се оставят така за цялата нощ. Процедурите се изпълняват редовно в продължение на две седмици. Едновременно с това се спазва препоръчаната диета при подагра.

Ванички с йод и сода

Наливаме в леген 6 л гореща вода; добавяме чаена лъжичка йодна тинктура и три супени лъжици сода. Потапяме в разтвора болния крайник и го държим до пълното изстиване на сместа. Лечението по този начин дава резултат след 7-10 процедури.

Отвара от лайка

Заливаме 100 г суха лайка с десет литра студена вода. Добавяме две супени лъжици готварска сол и оставяме сместа да престои два часа. След това загряваме до търпимо състояние и потапяме крайника до изстиване на лайковата вода. Тази процедура допълва комплексното лечение на подагра, действа облекчаващо.

 подагра лечение с билки, отвара от лайка
Важно е да знаем кои лековити треви помагат при подагра. Помогнете като кажете кои според вас са добрите билки и компреси за подагра, като оставите коментар в нашия форум ТУК!
С активен въглен и ленено семе

Четири супени лъжици активен въглен на прах се смесват с две супени лъжици ленено брашно. Сместа се размива до гъста каша с малко топла вода. Разстила се върху подагричната става, увива се с мека кърпа и се оставя така за през нощта.

Плодово лечение

Нe e тайна, че много от плодовете освен вкусна храна са и отлично лекарство. При подагра е полезно да се консумират директно или под формата на сокове и нектари такива като боровинки, ягоди и вишни.

Лечение с бъз

Плодовете на черния бъз са доказано полезен продукт; както и цветовете – те имат потогонно и пикочогонно действие. Опитен фитотерапевт може да препоръча рецепти за чай от цвета или за бъзов сок, който помага при профилактиката на подаграта.

  • Припомняме рецептата на Петър Димков за бъзов сироп: изчистените, добре узрели плодчета се измиват и редят на пластове в сух буркан, като се редуват с равни количества захар. Бурканът се завързва с марля и се оставя за три седмици, да не е на пряка слънчева светлина. След това се прецежда и се съхранява в хладилник, в тъмно стъкло. Пие се по една супена лъжица преди хранене, три пъти дневно.
Вишни при подагра

Препоръчителният режим с вишни при подагра е 300 грама изчистен плод на ден в продължение на седмица.

Черна боровинка

Консумира се под всякаква форма, в прясно състояние – всеки ден през сезона, или под формата на сок, конфитюр или желе.

Горска ягода

Ако нямате алергия към този вкусен плод, яжте на воля до пет чашки дневно. Режимът при подагра е следният: две чашки сутрин на гладно, една чашка половин час преди обяд и още две – около час преди сън.

Рецепти за вътрешно приложение.

Лечение с билки. Фитотерапия

Като най-ефективни често се определят билковите рецепти за вътрешно приложение. Учудващо е колко много растения могат да бъдат полезни при подагра – стига да знаем как да се възползваме от качествата им.

Люляк

Пи време на цъфтежа се берат цветове от люляк и се налагат в половинлитров буркан. Заливат се с една чаша водка или спирт и се оставят на тъмно за една седмица. След това прецеждаме получения спиртен извлек и го съхраняваме в стъклена бутилка в хладилника. Пие се по 50 капки във вода, преди всяко хранене.

Млади елови шишарки

Шепа зелени елови шишарки се заливат с две чаши вряла вода и се оставят на тъмно и хладно за една нощ. На сутринта настойката се прецежда; пие се три пъти дневно по половин чаша между храненията. Ускорява очистването от ицлишна пикочна киселина и пурини.

Дафинов лист

В емайлиран съд сипваме две чаши студена вода с 3-4 дафинови листа. Кипваме сместа, след което варим на тих огън пет минути, без да слагаме капак. Оставяме да престои 3-4 часа, след което прецеждаме. Пие се по една чаша два пъти дневно.

При подагра тази настойка помага, ако се пие 1-2 седмици. През това време организмът се очиства от натрупаните соли на пикочната киселина.

Демир бозан
 подагра лечение с билки, Демир бозан
Съставът на Демир бозан. В оригиналния на Фарма витал компонентите са в гарантирано качество и в точната пропорция. Изпратете ни мнението си за Демир бозан във форума ни ТУК!

Популярният билков чай Демир бозан може да се използва и при подагра като общо очистващо средство. Комбинацията от лечебни растения действа освобождаващо на организма; подпомага извеждането на соли на пикочната киселина и наднормени стойности на самата киселина. Така се получава естествено допълване при комплексната терапия на подагра. Чаят се пие 2-3 пъти дневно. Той върши работата на много от билките, взети заедно. В комбинация всички билки, съдържащи се в Демир бозан, взаимно се усилват. Дори лекари го препоръчват на пациентите си, защото има трайно действие. Пиете го 2-3 месеца и после много дълго време нямате никакви оплаквания.

Даже доста хора твърдят, че са се излекували напълно от подаграта. Можете да видите техни отзиви ТУК! Важно е да споменем, че на пазара има фалшив Демир бозан, който не върши работа. Търсете оригиналният, който е произведен от Фарма витал и струва 43 лева. Една кутия стига за месец и през това време се забелязва значително подобрение. Ако сте купили от хубавата комбинация, разбира се. Другите са безполезни.

Дайте мнение и Вие тук!
Отвара от лук

Народната медицина неслучайно цени и прилага лук в множество целебни рецепти. Той върши работа и при подагра, ето как:

  • Наливаме в тенджерка един литър студена вода; пускаме вътре 2-3 средно големи луковици с люспата – добре измити и почистени от коренчетата. Варим 40-50 минути и прецеждаме. Отварата се пие три пъти дневно, по 100-150 мл, половин час преди хранене. Терапията е препоръчителна в продължение на две седмици.
Лимон и чесън, настойка

Четири лимона и четири чеснови скилидки се смилат; получената каша се залива с две чаши вряла вода и се оставя ва топло за три дни. Прецежда се и се съхранява в хладилник. Приема се веднъж дневно по 50 мл.

Ябълки

Три големи ябълки се очистват и нарязват, заливат се с един литър студена вода. Кипваме сместа и варим още 15 минути. Получаваме ябълков компот, който помага при подагра като ускорява извеждането на пикочната киселина. Ако искаме да имаме резултат, трябва да изпиваме по 4 чашки компот дневно.

Целина, семена

Целината помага при подагра под всякаква форма. Може да се приготви пресен сок от зелени стебла и листа; приемът е три лъжици сок преди всяко хранене. Ефектът: неутрализира болките.

 подагра лечение с билки, целина
Целината е доказан доктор на подаграта!
  • При остри пристъпи на подагра помага чаят от семена на целина. Чаена лъжичка семена се заливат с 300 мл вряла вода; запарват се 15 минути. Прецежда се; пие се 2-3 пъти дневно, като всеки път се приготвя прясна запарка. Като поддържаща терапия  се продължава с една чаша дневно от този чай.
Брезов сок или листа от ясен (настойка)

Настойката от листа на ясен е силно противовъзпалително и пикочогонно средство. Дневната доза се приготвя от 20 г суха листна маса и един литър вряла  вода. Заливаме билката и след 10 минути прецеждаме. Цялото количество се изпива на глътки за ден; повтаряме рецептата в продължение на 10-15 последователни дни.

Брезовият сок  е натурален продукт, който регулира стойностите на пикочната киселина в организма. Пие се 3-4 пъти дневно по 100 г преди хранене.

Сода бикарбонат

Содата е способна да неутрализира киселини, което е важно при подагра. Ефективно е лечението с този продукт в начална фаза на заболяването. Терапията със сода се прави десет дни, след което се прекъсва също за десет и тогава може да се поднови. Ето каква е схемата за прием на сода:

  • Започва се с 1/5 чаена лъжичка сода, която поемаме един час преди хранене с малко вода. Постепенно единичната доза се увеличава плавно, докато се достигне до половин лъжичка. Алтернатива на тази методика е използването на содата за вани на болния крайник. Ваната се напълва с вода и в нея се сипват 400 г сода и 400 г морска сол. Провят се 10 такива процедури, след това се прекъсва  за два месеца. Тези процедури са противопоказани при остри пристъпи на подагра.
Корени от слънчоглед

При лечениито със слънчогледов корен е необходимо да се спазва строга диета – без алкохол, животински мазнини и пържено. Отварата от корени се приготвя така:

 подагра лечение с билки, корени от слънчоглед
Природните средства за лечение на подагра са не едно и две
  • Една чаша сух, наситнен корен от слънчоглед се залива с три литра вряла вода. Поставя се да кипне и ври 2-3 минути, след което се прецежда. Пие се три пъти дневно по една чаша след хранене. Корените, които сме използвали за отварата, могат да се използват повторно. Тогава обаче ги оставяме да се варят по-дълго, около 5-6 минути.
Йод и аспирин

За приготвянето на лечебен разтвор е необходимо да налеем в шишенце 10 мл йодна тинктура; прибавяме пет таблетки стрит на прах аспирин. Изчакваме да се разтвори изцяло, при което сместа става по-светла. Използваме я за намазване на болната става – вечер, преди сън. Веднага след намазването увиваме крайника с топъл шал. Сутрин измиваме с топла вода. Лекарите смятат, че този метод не е ефективен  и че по-добър резултат ще има от една таблетка аспирин, взета перорално.

Прополис

15 г наситнен прополис се залива с 200 мл водка и се оставя на тъмно за седмица; разклаща се всеки ден. За да се обработи предварително прополисът, добре е да се остави за няколко часа във фризер и да се счука в замразено състояние. След като измине споменатият срок, настойката се прецежда и течността се съхранява в хладилник. Приема се веднъж дневно на гладно – по 15 мл, разредена с прясно мляко. Лечението продължава 14 дни.

Картофи

При подагра картофите могат да се използват по два начина: като компреси и за ванички.

  • Компрес: Настъргваме суров картоф и поставяме масата върху болната става или върху тофус. Държим 20-30 минути.
  • Ваничка: Насипваме в тенджера до 2/3 с картофени обелки; сипваме вода до ¼ от обема. Варим 15 минути, след което прецеждаме. С обелките покриваме болната става, а проблемния крайник потапяме в съд с топла до търпимост вода. При изстиването й добавяме от картофената отвара, така че да съхраним по-висока температура задълго.
Спиртна настойка от овес

За приготвянето й действаме така: насипваме зърна до ¾ от обема на чист буркан и заливаме догоре със спирт. Оставяме за две седмици на тъмно, след което прецеждаме. Пият се по пет чаши топъл разтвор дневно, като за всяка чаша отмерваме по 15 капки от настойката. Един лечебен курс продължава 8-15 дни.

Какво трябва да знаем за лечението на подагра:

Подагра в буквален превод от гръцки означава “капан за краката”. Хората, които страдат от това хронично заболяване, добре разбират смисъла на хразата. Болестта протича с ярка болева симптоматика, изцяло лишаваща болния човек от възможността на се движи и изобщо да живее нормално в период на обостряне. Имаме подробен материал за лечението ТУК:

Лечение на подагра: Съвременни лекарства в България, храни и методи

Лечение с лекарства:

При остър пристъп на болестта първата работа е да се постигне овладяване на болката. Болният крайник се обездвижва; добре е да се лежи и кракът да е повдигнат върху възглавница или сгъната завивка. По-нататък се предприема лекарствена терапия за регулиране стойностите на пикочната киселина и за освобождаване от задържаните й в организма соли. Всичко за лекарствата ще намерите ТУК:

Болкоуспокояващо за подагра. Как да изберем ефикасни лекарства?

Диетата е важна:

Алкохол, кафе, колбаси и пушени меса, шоколад, гъби, бобови храни – тези продукти са забранени за болните от подагра. Диетата е изключително важен детайл от комплексното лечение на заболяването.

По-подробно за диетите и храните + готварски рецепти:

Подагра. Диета, таблица и диетични рецепти. Хранене и правила.

Острият пристъп на подагра започва с внезапна, силна болка най-често в палеца на единия крак. Болката се появява през нощта; тя е нетърпима и нараства и при най-малкото движение и докосване до завивката. В рамките на 2-6 часа болезненото място отича и се зачервява; болният е обездвижен в леглото за няколко дни, има температура и го тресе. Погледнете и текста ни за симптомите ТУК:

Симптоми на подагра: Болки, подуване и кризи. Признаци и усложнения

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Колко време се пие Аденурик? диета при подагра

Билки за подагра, Аденурик, хомеопатия и др. средства. Лечение

Билки за подагра на Петър Димков. Колко време се пие Аденурик? Хомеопатия при подагра. Какво …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *