Диета при подагра, храни. Забранени и разрешени + рецепти и правила за хранене

Защо е толкова важно да се спазва диета при подагра. Принципи на храненето при това заболяване; разрешени и забранени продукти. Кои са храните с високо съдържание на пурини, от които да се пазим. Примерно меню и режим на хранене. Рецепти

Диетата при подагра е важна част от комплексното лечение на болестта.

Правилното хранене е също толкова важно, колкото лекарствата, физиотерапията и лечебната гимнастика. Консумацията на забранени продукти намалява ефективността на всяко лечение, допуска навлизането на пурини в клетките, провокира активната продукция на пикочна киселина. Резултатът е усилване на дискомфорта, болки в ставите, отоци, лоши анализи. При разработката на терапевтични програми лекуващият никога не пропуска да напомни на пациента колко важно е да спазва специалната диета.

Основни принципи на храненето и за диета при подагра

Диетата има за цел да нормализира обмена на пурини (азотсъдържащи органични съединения), да намали стойностите на пикочната киселина и солите, образувани при метаболизма на пурини. Лечебното хранене трябва да постигне алкализация на организма; именно в алкална среда нараства разтворимостта на уратите, ускорява се изхвърлянето на пикочната киселина и се редуцира синтезът на тези компоненти.

Защо е нужно да се пази диета при подагра?

Отговорът е прост: като консумира само разрешените продукти, пациентът сам регулира стойностите на образуваните и ихвърлените опасни урати. Колкото по-висок е процентът на полезните храни – толкова по-ниска е продукцията на пикочна киселина, а бъбреците по-лесно освобождават организма от уратите.

Забранените продукти – обратно, ускоряват натрупването на вредни соли от пикочната киселина, забавят извеждането на уратите, провокират остри възпаления на ставите. Точната диета нормализира състоянието на ставите и на целия организъм; намаляват се болезнените състояния, пристъпите стават по-редки; отоците спадат, възпалението утихва. Килограмите влизат в норма и самочувствието се подобрява.

Общи правила на храненето:

Подаграта действително се влияе от вида на консумираните продукти, затова хората с диагноза имат интерес да спазват ограниченията и да избягват забранените храни. Освен това има някои правила, които се отнасят до режима на хранене. Вижте за какво става дума:

  • Целият обем храна за деня се разделя за 5-6 приема. Храненето с малки порции е основа на здравословния подход при подагра. При малки порции е важно храната да съдържа достатъчно количество полезни компоненти.
  • Преяждането е грешка – от масата трябва да ставаме преди да сме препълнили стомаха.
  • Месо може да се яде 2-3 пъти в седмицата; една порция е равна на 170 г нетлъста варена или печена риба, или 150 г леко месо.
  • Гладуването се забранява; препоръчват се 1-2 дни за разтоварване в седмицата, когато се ядат млечни продукти – безсолна извара, кисело мляко, айран, както и пресни или варени плодове.
  • Важно правило – ограничение на солта. Не можем да се откажем напълно от натриевия хлорид, но да го консумираме минимално. Излишъкът от сол увеличава отоците, пречи на освобождаването от урати.
  • При кризи и остри състояния списъкът на разрешените храни още повече се скъсява, за да се намали натоварването на бъбреците и продукцията на пикочна киселина. От менюто напълно се изключват всички меса и риби; оптимална е вегетарианската диета с млечни и зеленчукови супи, редки каши, сокове, билков чай. Разтоварването е през ден; добре се отразяват алкалните минерални води.
  • Много важно за предотвратяването на рецидиви е пиенето на достатъчно течности – до два литра вода, отвара от шипки без захар, слаб зелен чай, минерална негазирана вода.

Преди да продължим с разрешените продукти, погледнете ТУК:

Симптоми на подагра: Болки, подуване и кризи. Признаци и усложнения

Разрешени продукти

В менюто на човека с подагра се препоръчват повечето зеленчуци: бяло зеле, моркови, тиквички, домати, патладжани, краставици. Особено полезни са картофите. От плодовете се набляга на ябълки, круши, сливи, кайсии, портокали, ягоди, боровинки, вишни.

Полезни са млечните каши, пълнозърнести макарони. От месата – неголеми количества птиче месо, заешко; за предпочитане са вегетарианските супи. В диетата присъстват нискомаслени млека, айран, извара, нискомаслена сметана, безсолно сирене.

Диета при подагра, храни, хранителна пирамида

Таблицата на разрешените храни определя и колко често е добре да се консумират

Допуска се по едно кокоше яйце на ден, варена бяла риба, сухари от бял хляб, черни и пълнозърнести хлябове. Препоръчвани са растителните масла – ленено, зехтин. От сладките храни се допускат бонбони – без шоколад; мармелади и желета. Също – нектари от ягоди, сок от краставици, зелени смутита. Добри са слабо алкалните минерални води. Към допустимите напитки добавяме отвари от шипки, цикориь, прецедена запарка от пшенични трици, зелен чай, компоти и прясно изцедени плодови сокове.

Забранени продукти

При подагра от менюто напълно се изключват животински субпродукти – език, дроб, бъбреци, сърце, мозък; освен това – мазните риби като скумрия и сьомга, морски дарове, хайвер, консервирани риби. Забранени са пушените, осолени и мариновани продукти, животински мазнини, сипу и бульони от месо, риба и бобови храни.

Още забранени храни: бобовите, богати на растителни протеини – фасул, грах, леща, соя, бакла; лютото, пикантните подправки, хрян и горчица. Добавяме киселец, спанак, блюда с желатин, хлебен квас, какао, кафе, шоколад, ревен. Сред забранените са също торти, пасти, солени и отлежали сирена, малини, грозде и смокини.

Частично ограничени продукти

Допуска се ограничен прием на червено месо – говеждо, овнешко и нетлъсто свинско. Препоръчва се силно ограничена употреба на храни, богати на въглехидрати като макарони и пресен хляб. Не се препоръчват, но се допускат рядко и в малки количества ряпа, аспержи, карфиол, гъби, пиперки, ряпа. Ограничена е, както казахме, солта, подсладените напитки, безалкохолното. Предпазливо следва да се приема мед. Честно казано – подаграта е като наказание, особено за любителите на пикантните трапези. Но в името на здравето и с описаните силни ограничения може да се свикне. Доказано е, че понякога дори едно кафе е достатъчно да провокира пристъп.

Храни с високо съдържание на пурини

Защо някои храни попадат в списъка на забранените? Ясно е – те или съдържат висок процент пурини, или провокират усилена продукция на пикочна киселина при метаболитния процес. Такива храни, за които болният от подагра просто трябва да забрави, са шпроти, сардини, хайвер, субпродукти, младото месо; от растителните продукти – малини, фъстъци, спанак, смокини, киселец. Много пурини има в бобовите храни, силното кафе и чай, шоколада, какаото.

Храни с ниско съдържание на пурини

Ето кои са: ягоди, вишни, млечни храни, пълнозърнест хляб, повечето плодове и зеленчуци, яйца, зърнени храни.

Меню. Режим на хранене

В период на ремисия болният от подагра може да си състави доста разнообразно меню, като все пак спазва ограниченията и не консумира забранените храни и напитки. Дори при пълно отсъствие на болестните симптоми едно кафе може да ги отключи и да започне остър пристъп. Вижте два варианта на дневно меню, при които се спазва и препоръчаният от специалистите режим на хранене с 5-6 приема на неголеми порции.

  • Дневно меню – вариант 1: закуска – извара, овесена каша, плодов сок; втора закуска – печена ябълка, компот за пиене; обяд – супа от цвекло, задушено заешко, печени тиквички със сметана, млечен кисел; вечеря – задушени зеленчуци, компот от ягоди; преди лягане – чаша шипков чай.
  • Дневно меню – вариант 2: закуска – печени картофи, варено яйце, парче кашкавал, компот; втора закуска – извара, зеленчуков сок; обяд – кова супа, варена бяла риба със зеленчукова гарнитура, компот от сушени плодове; вечеря – задушени зеленчуци с ориз, билков чай, бисквити; преди сън – чаша айрян.

Диета при подагра на краката

Диета при подагра, храни, разрешениПри подагра на краката диетата е основа на лечението. Без диета лекарствата няма да дадат очаквания ефект. Болният непременно трябва да се консултира със специалист, когато съставя менюто си, тъй като то има някои специфики.

При подагра на краката в менюто преобладават течни и полутечни храни с продукти от списъка на разрешените. Основа на менюто са зеленчуковите супи, плодови и зеленчукови салати, компоти, слабо алкални минерални води. Болният трябва да изпива всеки ден не по-малко от два литра течности и да спазва разтоварващи дни по график – те помагат на организма да се справи с усвояването на храната и бързо извеждане от организма на пикочната киселина и солите й. в тези дни не се яде нищо друго освен зеленчукови салати.

Правилното хранене при подагра на краката включва много от вегетарианските рецепти. Отчита се също и наличието на други хронични заболявания – например при висок холестерол се забранява яйченият жълтък.

Нерядко подаграта на краката е съчетана със затлъстяване. В този случай диетата е още по-стеснена, но и не бива да се стига до крайности. Наднормените килограми са изпитание за ставите, но и твърде бързото отслабване не се препоръчва. От менюто се извеждат месото и рибата, разтоварващите дни са по-чести. Те могат дадостигнат до четири седмично.

С отслабването при подагра на краката наистина трябва да се внимава. Ако е твърде бързо, могат да се получат общи усложнения. Категорично е забранено гладуването.

Диета в период на обостряне

Диетата при подагра в остра фаза помага по-бързо да се неутрализират болките и да се възстанови подвижността. Желателно е напълно да се изключат месото и рибата, а разтоварващите дни да са през ден. Ядат се само плодове и зеленчуци. След като болките се прекратят, диетата  може постепенно да се разшири с храни от списъка на разрешените. Строгата, силно ограничена диета обикновено се спазва три дни. Остава и правилото да се яде често и по малко.

Вижте едно примерно меню при подагра в остра фаза:

  • сутрин на гладно – чаша топла минерална вода или шипкова отвара без захар;
  • закуска – малка чаша овесена каша с млако или чаша мляко;
  • в 11 часа – чаша ябълков сок или една ябълка;
  • обяд – зеленчукова крем супа, малка чаша; кисел с мляко;
  • в 17 часа – чаша супа от моркови или домати;
  • вечеря – половин порция рядка оризова каша с мляко, чаша компот;
  • в 21 часа – чаша айран;
  • преди сън – чаша чай с мед или зелен чай без захар.

Особености при провеждането на разтоварваща диета

Както споменахме, диетата при подагра в ремисия изключва лечебното гладуване. Пълното прекратяване на хранителен прием отключва остър пристъп, затова никой не го препоръчва. В подобни дни е добре да се яде само един вид храна – например само ябълки или само картофи.  Възможно е също и да се заложи на салата от 2-3 зеленчука или плодове, но без малини и грозде. Ако болният от подагра не обича растителна храна, може да опита с ориз, извара или мляко.

  • Оризовата диета е един добър вариант. За приготвянето на оризово блюдо в такъв случай използваме 75 г ориз и ябълки. Оризът се сварява в разредено с вода мляко; изяжда се на няколко приема, на равни порции. Между храненията може да се яде ябълка или ябълков компот. Общото количество ябълки за един ден трябва да е около 250 г. ако изберем компота, трябва да го сварим без захар.

Диетата с мляко и извара включва 400 г обезмаслена извара и половин литър айран за ден. При такова меню организмът бързо се освобождава от пикочната киселина.

Примерни рецепти за диетични ястия

Лечението при подагра е задължително, а без корекции на обменните процеси не може да има успех. Само с лекарства той не се постига, диетата е категорично задължителна. Сами ще се убедите, че не е трудно да се приготвят интересни и вкусни ястия от разрешените продукти. Вижте примери:

  •  Картофена супа. Необходими са картофи, яйце, малко краве масло, брашно, магданоз, лъжица сметана. Варените картофи се пасират и се смесват със соса, приготвен по следния начин: запеченото на сух тиган брашно се разрежда с вода от варенето на картофите, кипва се сместа и се добавя към пюрираните картофи. Оставяме да къкри и добавяме разбитото със сметана яйце на струйка. Накрая пускаме малка бучка масло.
  • Задушени зеленчуци. За приготвянето му трябват три моркова, 6 картофа, глава лук, чаша млечен грах, супена лъжица краве масло, 100 г сметана, щипка сол. Задушаваме в малко олио нарязания на ситно лук и морковите. Постепенно добавяме и граха, предварително сварените на кубчета картофи, сметаната и солта. Задушаваме всички продукти заедно 15 минути.
  • Запеканка с извара. Смесваме три яйца, 100 г грис, 3 куриных яйца, 100 г манки, 100 г захар, 400 – 500 г извара, 200 г заквасена сметана, сушени плодове, сол на вкус – но не много, щипка сода, смесена с лъжица лимонов сок. Сипваме в тавичка, намазана с олио и посипана с брашно. Печем на 180 градуса до порозовяване.

Как правилно да приготвяме храната?

Препоръките за приготвяне на храна за болни от подагра не са трудни за спазване. Храната може да се вари, пече, да се готви на пара. Забранено е да се пържи, не се позволяват пушени храни. Бульоните се приготвят така: пет минути след кипването месото се изважда, измива се и се сварява от ново със студена вода – до второ кипване, след което се досварява на тих огън самостоятелно или със зеленчуци. Месните и рибните бульони са строго забранени.

Плодовете и зеленчуците се ядат сурови, но могат също да се варят, пекат и задушават. Подправят се с растителни масла с ниско съдържание на пурини. Майонезата се изключва, добавяме йогурт с копър.

Какво трябва да знаем за лечението:

Лечението на подагра е комплексно и много важна роля в него играе диетата. Лечебното хранене предполага намаляване на енергийната стойност на менюто – като правило хората с подагра страдат от наднормено тегло, а нерядко и от диабет. Силно се ограничава приемът на храни с пурини, както и на мазнини, които забавят извеждането на пикочната киселина през бъбреците.

Още по темата ТУК и по-долу продължаваме:

Лечение на подагра: Съвременни лекарства в България, храни и методи

Диетата си върви с лекарствата:

Подаграта е сложно обменно заболяване, което задължително се лекува с медикаменти. Те са различни в зависимост от хазата на заболяването: при остра акцентът е върху обезболяването, а при ремисия – върху регулиране на метаболизма, намаляване продукцията на пикочна киселина и ускореното извеждане на киселината и солите й от организма.

Още за лекарствата ТУК:

Лекарства при подагра: Хапчета, инжекции, компреси и лекове

Съпътстващи билки и народни средства:

Билковите настойки и екстракти могат да се прилагат външно – за вани и компреси, или вътрешно. Лечението с тях допълва контрола върху подаграта в етапа на ремисия.

Погледнете и ТОВА:

Подагра. Лечение с билки, народни средства: Компреси, ванички и рецепти за пиене

Източници:

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Диета при подагра, храни. Забранени и разрешени + рецепти и правила за хранене
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *