Арония. Топ ползи и лечебни свойства. Рецепти. Отглеждане

Растението арония – какво знаем за него. Качества на плода арония, консумация – форми. Проверени рецепти за чай, сладко, компот, сок и сироп; домашни и купешки продукти. Съчетаване с други плодове. Как да си отгледаме арония

Арония – това е едно от растенията, способни да ни помогнат да живеем дълго и да сме здрави. В Европа е дошло от Северна Америка и дълго време са го считали за декоративен храст. По-късно в него са открити много лечебни качества; така аронията привлича интереса на изследователи и селекционери, появяват се култивирани сортове с по-едри и сладки плодове.

Ползи от арония и лечебни свойства

Стипчивите тъмни плодчета арония съдържат витамините С, К, Е, В-комплекс, бета-каротин. Витамин С в аронията е 20 пъти повече, отколкото в ябълките. Растението е богато и на витамин А, който помага за поддържане на зрението, кожата и косата. Съдържа също и ценните минерали бор, калий, молибден, фосфор, манган. Да не забравим ценните плодови киселини, както и фолиева. Спиртният компонент сорбит придава на аронията сладост – съставката е подходяща за диабетици. Специална роля играят дъбилните вещества.

Какви са ползите от този плод? Ще изброим най-важните:

  • Антираково действие, свързано с наличието на антоцианин;
  • Намалява лошия холестерол; помага да се овладее повишеното артериално налягане;
  • Стабилизира имунната система;
  • Оптимизира състоянието и функциите на черния дроб;
  • Подобрява сърдечното здраве, намалява риска от инсулт и инфаркт при редовна употреба;
  • Действа оздравително на щитовидната жлеза;
  • Намалява опасността от развитие на глаукома;
  • Подпомага очистването на организма от токсини, отоци, насърчава изхвърлянето на излишни течности, има жлъчегонен ефект;
  • Съдържа пектин – това прави аронията отлично средство за освобождаване от шлаки, подобрява здравето на чревния тракт;
  • Забавя прогресията на атеросклерозата; укрепва стените на кръвоносните съдове, поддържа тяхната еластичност;
  • Неутрализира възможни витаминни дефицити;
  • Подпомага храносмилането при ниска киселинност на стомашните сокове;
  • Облекчава неприятните симптоми при ревматизъм, цистит, стомашни болести;
  • Подкрепя имунната система при лъчева болест;
  • Балансира емоциите, действа успокояващо при прекалена раздразнителност и повишена възбудимост;
  • Лекува диария;
  • Нормализира съня; аронията е полезен помощник при програми за редукция на килограмите.

Как да разпознаем растението

Аронията е студоустойчив вид; развива се храстовидно, като стеблата могат да достигнат височина от 300 см. Има меки, овални и гладки листа, които опадват наесен; плодовете са тъмносини – почти черни, събрани в малки гроздове. Култивирани сортове арония се отглеждат по цял свят.

Aronia melanocarpa, описание

Аронията развива компактна корона и плитка коренова система. Храстът прави “кълбо” с диаметър до два метра; младите клончета са наситено кафяви, а по-развитите променят цвета си към сиво. Елиптичните листа могат да достигнат до 8 см в дължина и 3 до 5 в ширина. През септември зеленото на листната корона преминава към пурпурно червено, след което идва листопадът. Напролет храстът се покрива с ароматни бели или бледо розови съцветия; дребните плодчета узряват през август-септември.

арония

Растението арония се развива като храст с височина над два метра

Плод от арония

Дивата арония развива плодчета с размер до 1.5 см в диаметър; при култивираните сортове плодовете са по-едри и с по-висока захарност. Отличителна черта за вкуса на аронията е стипчивата нотка. Гладката повърхност е покрита с белезникав налеп, така гроздчетата приличат на замръзнали или покрити със скреж.

Как се консумира свежа?

Аронията е доказан лек срещу много болести, без да я определяме като панацея. През септември може да се намери пресен плод; предупреждаваме – внусът му няма да се хареса на всички. Твърде специфичен е, “стяга” устата при опит да си хапнем, трудно е да преглътнем. В името на здравословното въздействие обаче можем да пренебрегнем тези минуси за разглезените ни вкусови брадавички. За подобряване на вкуса можем да я смесим с други съставки в една богата плодова салата или да я “подобрим” с малко пчелен мед.

Как се консумира сушена?

Сушената арония може да се накисне с гореща вода и да се прибави към тестени десерти или крем. Най-често се използва за приготвяне на чай – в плодови запарки или съчетана със зелен чай. Позната е и употребата й под формата на плодово брашно.

Чай от арония

За приготвянето на чай от арония обикновено се използват сухи или пресни плодове, но добър ефект при някои заболявания имат и листата на растението. Плодовете са с общоукрепващ ефект, насищат организма с витамини и микроелементи. Аронията се препоръчва при комплексното лечение на хипертония.

Напитка от пресни плодове могат да ви предложат и като средство за подобряване състоянието на кръвоносните съдове. Запарки и отвари от сушени листа помагат при чернодробни заболявания, при нарушени функции на жлъчката и затруднен отток на жлъчни сокове.

Приготвяне и ползи

За приготвянето на хубав чай от арония се използват сушени плодове и листа. Можем сами да си приготвим продуктите през есента – за плодовете, и още през пролетта, когато листата са зелени и свежи. Можем и да си купим продуктите от билковата аптека.

Чай от суха арония
арония

Прясна или сушена, целебната арония винаги подкрепя здравето

За приготвянето му е достатъчно да сипем в стъклен или порцеланов съд с капак 2-3 супени лъжици сухи плодове и да ги залеем с половин литър вряла вода. След 5-7 минути напитката е готова. Не е необходимо да я прецеждаме; ако ни харесва – можем да хапваме и размекнатите плодчета. По желание подслаждаме с мед или кафява захар. Цялото количество се изпива за един ден; приятна напитка и в охладено състояние.

Чай от листа

Чаят от листа се приготвя по същия начин и в същите пропорции. След запарването за десетина минути задължително прецеждаме. Пие се на глътки, по една чаша сутрин и след обяд. За подобряване на вкуса можем да направим смес от листа и плод, както и да съчетаем със сух плод от малини, вишни, с листа от диви ягоди и др.

Домашно сладко от арония

Плодовете арония могат да се състезават с цитрусите по съдържание на витамин С, а като източник на полезния йод превъзхождат малините, ягодите и френското грозде. За жалост малко хора използват аронията за приготвяне на сладка – така пропускат възможността да си осигурят полезен и вкусен продукт за зимата. Проблемът е в стипчивия вкус и плътната ципа – а има начини тези “минуси” да се неутрализират.

Рецепта за приготвяне

За приготвянето на класическо сладко от арония са необходими килограм пресни плодове, 1.200 кг захар, 250 мл вода, 2-3 прахчета ванилия.

арония

Предварителната обработка изисква търпение

Плодовете се почистват от дръжки и листа; махат се сухите. Измиват се обилно в гевгир и се оставят да се изцедят. В същото време водата се кипва; плодовете се насипват и внимателно се объркват с дървена лъжица – така, че всичките да се попарят за 5-7 минути. Следва насипване на захарта и внимателно бъркане на слаб огън до възвиране; оставят се да къкрят 15 минути и се отдръпват. Изчаква се сместа да изстине и отново се слага на огъня; ванилията се прибавя, когато сладкото се затопли. Ври още 15 минути и се снема от котлона. Насипва се в чисти, сухи бурканчета и се стерилизира няколко минути – да “хване” капачката.

Рецепта за сибирско сладко

За тази рецепта трябва да си приготвим арония и захар в равни количества. Измитите и подсушени плодчета се редят на пластове в стерилизирани буркани; започва се и се завършва под капачката със захарен пласт. Важно е да следим при редуването да насипваме от двата компонента приблизително равни количества. Готовите, затворени буркани не се варят, съхраняват се в хладилник. При тази технология полезните качества на аронията се запазват максимално, тъй като нямаме термична обработка.

С праскови

За изпълнението на тази рецепта са необходими 800 г праскови, 200 г арония, половин кг захар и половин чаена лъжичка лимонтозу. Почистваме прасковите от кожицата и костилките; нарязваме ги на малки парченца и ги смесваме с измитата арония. Посипваме бързо с лимонтозу и захар и разбъркваме – така прасковата не потъмнява. След десетина минути разбиваме сместа с блендер. Варим на тих огън 20-тина минути, като постоянно обираме пяната. Насипваме още горещо в чисти и сухи бурканчета; затваряме с капачките и обръщаме до изстиване. Така може да се съхранява в хладилник няколко месеца, или след кратка стерилизация – за по-дълъг срок.

С ябълки

Ето как да приготвим сладко от арония и ябълки:

Необходим е един килограм арония, 700 г ябълки, 1.200 кг захар, 400 мл вода, сока от четвърт лимон, 1-2 пръчки канела. Аронията се почиства, измива и бланшира пет минути; веднага след това се изцежда и залива със студена вода. Водата от бланширането и половин килограм захар се варят на сироп. Когато той е готов, в него се сипва охладеният бланширан плод; варим сместа пет минути след като кипне. Отдръпваме от огъня и оставяме най-малко за осем часа или за цяла нощ.

арония

Само арония или комбинация с други плодове: сладкото е добро допълнение към зимното меню

Тогава идва ред на ябълките: обелваме измитите плодове, режем ги на кубчета и ги бланшираме 6-8 минути във вода, подкиселена с лимоновия сок. Ябълките също се изцеждат и заливат със студена вода. След като се охладят ги добавяме във вече готовата смес от арония и захарен сироп. Слагаме да кипне, като добавяме канелата и супена лъжица лимонов сок. Варим 10 минути и оставяме да се охлади, след което слагаме отново да възври и да къкри още 10 минути. Готово най-сетне! Насипваме в сухи, чисти бурканчета; стерилизираме няколко минути.

Продукти с арония

При много тежки заболявания, например сърдечно-съдови и инфекции, аронията се препоръчва като част от комплексната възстановителна терапия. Има различни начини пресният плод да се съхрани, за да може да се приема при необходимост в точно определени дози.

Сушена арония

Сушената арония е продукт, който може да се намери целогодишно онлайн или в специализирани щандове на големите вериги, както и в магазините за здравословни храни. Плодът се суши лесно и в домашни условия. Важно е да се съхранява в сухи затворени буркани или кутии. От плодчетата може да се приготви чай или да се добавят към сладкиши с други сушени плодове. Сухите плодове запазват всички полезни компоненти на пресните.

Килограм сушена арония може да се набави за около 13-14 лв. 100 г от продукта, но с квалификация “био”, се поръчва онлайн за около 4 лв.

Арония на прах, мляна

Смляната на прах или брашно сушена арония се предлага като продукт от листата за здравословно хранене. Препоръчва се като витаминозна добавка към шейкове, крем, печива. Може да се използва и за приготвянето на топла напитка, като за една чаша вряла вода са достатъчни 1-2 лъжици от финия прах. Продуктът действа отлично като мощен антиоксидант; подпомага функциите на имунната система (aronia-bg.com). Пакетче от 200 г може да се купи за около 6 лв.

Сок от арония

Ако разполагате с голямо количество плод арония, може сами да си приготвите пресен сок от арония. Достатъчно е да измиете хубаво и да разбиете с блендер плодовете, които после да изцедите в няколко пласта марля.

Разбира се, сокът може да се купи и готов. На пазара има различни продукти с претенции да са натурален сок от арония. Със сигурност безспорно качествен е сикот на професор Крачанов от Пловдив: продава се в опаковки тип тетрапак и има варианти натурален и с добавена захар. Натуралният сок, патентован в Университета по хранителни технологии, се продава средно по около 3.50 лв за литър.

Сироп от арония, концентрат

Сиропът от арония е продукт с високо съдържание на захар. Гарантирано съдържа натурален екстракт от арония, но по-скоро е добавка към храненето на здравия човек. За лечебни цели е по-добре да се разчита на сок или плодови запарки. Сиропът е силно концентриран; предназначен е за разреждане, като според концентрацията пропорциите с вода могат да достигнат до 1:16. Цената за бутилка сироп на Крачанов от “Витанеа” – 300 мл, струва три лева.

Сладко от арония

За разлика от стипчивия вкус на прясната арония, в сладко от дребните плодчета това усещане се неутрализира; ако не сме склонни да си сварим сами – можем да го купим. Има доста предложения за готово сладко, като цените се движат около 5 лв за стандартно бурканче от 314 г.

Тинктура арония  и гинко билоба от “Панацея”

Тинктурата с тези две растителни съставки се препоръчва при разширени вени и влошено кръвообращение на периферните зони, лошо оросяване на мозъка, влошена памет и концентрация, хипертония и диабет, сърдечно-съдови заболявания.

Приема се до четири пъти дневно; една доза се приготвя с 40 капки тинктура в 100 мл вода или сок. Един терапевтичен модул обикновено продължава месец, като за това е достатъчен един флакон от 100 мл за 9.50 лв.

На капсули

Най-популярен продукт – капсули с екстракт от арония, е с марка “Буров”; опаковка от 30 бройки се продава по около 11 лв. Препоръчва се за подобряване функциите на сърдечно-съдовата система, имунитета, на стомашно-чревния тракт; балансира стойностите на кръвната захар, въздейства положително на зрението.

Приема се три пъти дневно по една капсула.

Противопоказания

Аронията без съмнение е полезен плод – но има случаи, при които консумацията й или прием на продукти с високо съдържание на плодови екстракти е опасно. По принцип захранването с арония трябва да става постепенно и от съвсем здрави хора: като начало изяжте 5-6 плодчета и проследете въздействието им. Ако няма признаци за алергия и смущения на стомашно-чревните функции, плодът може да се консумира под всякаква форма.

Кога не бива да се яде арония, нито да се приемат сокове и отвари от плода? Ето диагнозите, за които аронията е противопоказана:

  • Тромбофлебит и варикоза;
  • Повишена склонност към съсирване на кръвта;
  • Гастрит в период на обостряне; язва;
  • Повишена киселинност на стомашните сокове;
  • Понижено артериално налягане;
  • Обострена стенокардия.

Отглеждане на арония

Аронията е сравнително лесен за отглеждане вид; популярна е у нас, има предлагане на фиданки, а може да се вкоренява и от резници.

Разсад за арония

При избора на разсад трябва да се вземат екземпляри с височина 25-30 см, с две-три клончета, зелена кора и живи корени. В този случай вероятността растението да се хване е много висока; засаждането може да става както наесен, така и през пролетта. Преди самото посаждане разсадът трябва да се натопи във вода за 2-3 денонощия, за да могат корените да се подготвят. Добре е ако има засъхнали да се отстранят.

Засаждане и грижи

Както се препоръчва и за други растения, аронията се засажда в облачно време или привечер. Около всяка фиданка трябва да се оставя празно място на разстояние около три метра – така в годините ще се развива равномерно и ще получава достатъчно слънчева топлина. Ямката за засаждане трябва да е около 50 см в диаметър; дъното се подготвя с 300 г дървесна пепел и 150 г суперфосфат. Наливат се десетина литра вода; когато попие – можем да положим фиданката, като внимаваме корените да са разположени свободно и равномерно. Засипваме с плодородна почва, може да е неутрална. Уплътняваме внимателно, като внимаваме кореновата шийка да е на два см над почвата. Добавяме 5-6 сантиметров слой торф или слама. Стеблата на засаденото храстче се скъсяват до 15-20 см; на на всяко от тях задължително се оставят по 4-5 пъпки.

Аронията се нуждае от санитарно и оформящо обрязване, което се прави напролет. Подхранва се с азотни торове. Издържа на засушаване, но през лятото трябва да се полива. Податлива е на някои вредители; може да се наложи обработка с инсектициди.

Цена за храст

Цената за фиданка-храстче арония на 1 до 3 години се движи от 1.50 до 2.50 лв. Има добро предлагане и обикновено растенията се пригаждат успешно към новия терен.

Консервиране

Освен сушена, аронията може да се съхранява под формата на сладка, компоти, сироп. От стипчивите плодчета се прави и вино. Термичната обработка намалява полезните ефекти на плода, но неговото богатство е достатъчно голямо и гарантирано има какво да се вземе и от преработената арония.

Сок от арония. Рецепти и как се пие. Сироп, компот и вино

Освен готовите продукти от пазара, можем да си приготвим и домашни:

  • Сок от арония: Килограм добре измити плодове и 100 мл вода се слагат да заврат; сместа се вари на тих огън половин час и се отдръпва. Пасираме и прецеждаме. Продуктът е за бърза консумация – съхраняваме в хладилник, може да подсладим с мед (bgbilka.com).
  • Сироп: Килограм измит плод се намачква или пасира; насипва се със 750 г захар и се оставя да престои две денонощия. От време на време се разбърква. Накрая се прецежда, налива се в бутилки или буркани и се стерилизира за кратко.
  • Компот: В мрежата може да се открият какви ли не рецепти за компот от арония, и лесни – и трудоемки. Вижте една доста интересна:

Бурканите се напълват до 1/3 с измитите и подсушени плодове. Допълваме с вряла вода и оставяме за три минути, след които внимателно събираме в общ съд водата от всички буркани – внимаваме да не се изсипят плодове. Слагаме водата да кипне и сипваме захарта (съотношението захар – вода е 1:2). Оставяме да ври десетина минути и заливаме със сиропа плодовете, останали в бурканите. Затваряме с капачки, обръщаме нагоре с дъното и завиваме с одеало. Трябва да останат така до пълно изстиване. Съхраняваме в хладно помещение; след месец можем да консумираме.

  • Вино: За една доза са необходими 5 кг арония, килограм захар, 50 г стафиди, един литър вода. Аронията се намачква с ръце; добавят се захарта и водата, стафидите, разбърква се. Вино от арония задължително се прави със захар, тъй като в плодчетата тя не е достатъчна за протичане на ферментацията.

Сместа се оставя да престои седмица при температура 18-25 градуса; съдът се покрива с тензух. В рамките на този срок ферментиралите плодчета изплуват; трябва внимателно да се съберат, а цялата останала част се филтрира и се насипва отново в подходящ съд за продължение на ферментацията. Отделената пулпа се изцежда и течността се добавя към общото количество, а плодната част се залива с литър топла вода и се добавя половин кг захар. Тази отделена смес трябва да престои на тъмно пет дни. По-нататък следват специфични указания, които очевидно изискват специални познания (bg.alcheek.com). Ние не бихме рискували като лаици да похабим 5 кг арония, от която може да се направи сладко и сироп, но всичко е въпрос на предпочитания.

Източници:

Черноплодная рябина: польза и противопоказания

Чай

https://rastenievod.com/aroniya-chernoplodnaya-ryabina.html

Ползи и вреди

Сладко

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Арония. Топ ползи и лечебни свойства. Рецепти. Отглеждане
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *