Магнезий на таблетки и добавки
Магнезий на таблетки и добавки. Какъв да си купя? Как се пие? Магнерич. Магне В6. Биолектра. Диаспорал. Магнерот. Калмацин. Магнезий с Витамин Б комплекс.

Магнезий на таблетки, какъв да си купя? Цена. Добавки. Как се пие

Прием на таблетки магнезий: дневна доза и продължителност. Най-популярните продукти с магнезий – действие, цени. Странични ефекти; предозиране; противопоказания. Хранене и магнезий

Магнезий – това е изключително важен макроелемент, без който са невъзможни повечето биохимични реакции в човешкия организъм.

Известни са различни здравословни проблеми, провокирани от недостига на магнезий в организма – затова е актуална и темата за приема на добавки и витаминни комплекси с магнезий. Препаратите с Mg се използват широко за лечение на сърдечни заболявания, болести на нервната система, храносмилането, при спазми на мускулите; но същевременно те са и част от профилактиката срещу по-широк кръг от заболявания, за повишаване устойчивостта срещу стрес, за намаляване на нервността и подобряване на самочувствието.

Кога и защо се пие магнезий?

Повод да се препоръча прием на магнезий могат да са различни смущаващи симптоми. Нека тази препоръка да е от лекар, който е анализирал състоянието на пациента: ако се доверим на приятелски съвет, рискуваме да вземем неподходящ продукт или да предозираме. Предозирането има своите рискове и за това също ще стане дума. А сега за случаите, в които може да са необходими добавки заради дефицит на Mg:

  • Недостиг на Mg в организма, доказан чрез биохимичен анализ на кръвта – дори в случаите, когато все още липсват външно изразени симптоми.
  • Симптоматика на магнезиев дефицит: нервност, спазми на органи от храносмилателната система, тахикардия, слабост, мускулни крампи, “мравучкане” по мускулите.
  • Патология на сърцето – при аритмия, инфаркт на миокарда и др.
  • Артериална хипертензия.
  • Епилепсия, припадъци.
  • Бременност с повишен тонус на матката или риск от аборт; при гестоза.
  • Като слабително – при хроничен запек.
  • При възпаление на жлъчните пътища.
  • При отравяне с тежки метали, с барий.
Прием, как се пие магнезий?

Преди да започне лечението или профилактиката с магнезий е важно да се научат някои правила за прием на продуктите с Mg. Задължително е те да не се приемат на гладно или между храненията – вземат се по време на хранене с чаша вода; никога с мляко. Най-добра е комбинацията на магнезий и витамин В6: двата компонента взаимно усилват полезното си въздействие. Освен това витаминът подобрява усвояването на макроелемента, съхранява вътреклетъчната му концентрация и гарантира най-добър лечебен резултат.
Магнезият не бива да се приема едновременно с калций и желязо, тъй като общата ефективност на всички компоненти отслабва. При необходимост от прием на изброените елементи лекарят трябва да определи реда, в който да се вземат, както и интервалите между отделните приеми.

  • Продуктите с Mg могат да са под формата на таблетки или капсули, на ампули с разтвор за мускулно или венозно въвеждане, като прахчета за приготвяне на разтвори. Конкретната лекарствена форма зависи от диагнозата и потребностите на пациента. За продължителна терапия обикновено се назначават таблетки; при остри състояния се избира инжекционната форма, а при проблеми с храносмилането може да бъде предпочетена прахообразната форма.
Продължителност на приема

Има два подхода при прилагането на магнезий съдържащи продукти: може да се вземат на кратки курсове, но може и продължително – дори пожизнено, при спазването на определени правила, разбира се. Ще чуете да ви казват, че предозирането не е опасно – не бива да вярвате. Определените от лекар или фармацевт дози трябва да се спазват, тъй като предозирането води до неприятни странични ефекти. Хубавото е, че организмът лесно елиминира наднормения магнезий, в този смисъл хипер-състоянията могат да се преодоляват и елементът не се натрупва в организма. Обикновено пациентските листовки за всеки продукт съдържат и препоръки за продължителността на приема – до постигане на стабилен оздравителен резултат или максимална продължителност.

магнезий
Магнезиевият дефицит се наваксва бързо чрез хранителни добавки

Какъв магнезий да си купя, цена, видове

Съвременният потребител има възможност да избира препарати с магнезий сред доста богати предложения. Предлагат се добавки с Mg, които съдържат различни количества елементарен магнезий; различават се също по биологичната си достъпност и съчетаването с други елементи, често с витамин В6.
Количеството на Mg в чист вид зависи от това – какво химическо съединение е използвал производителят  като източник на магнезий. Например количеството магнезий в магнезиевия глюконат е 5.8 %; в магнезиевия хлорид – 12 %; в магнезиевия цитрат – 16.2 %; в магнезиевия оксид – 60.3 % и това е максималното количество.

Казваме всичко това, защото е важно при избора на продукт да се интересуваме не просто за процентите на магнезиевото съединение, а само за чистия магнезий.  За жалост производителите не винаги дават такава информация.

Магнерич

магнеричМагнерич е перорален продукт под формата на таблетки; активната му съставка е магнезиев DL-аспартат. Препоръчва се при мускулни крампи и сърдечни смущения от рода на аритмия и стенокардия. Тези прояви отвеждат към възможен магнезиев дефицит; таблетките могат да се приемат и профилактично. Подходящи са при бременност – срещу еклампсия или прееклампсия. Могат да се използват и като част от терапията на пациенти, приемащи диуретици. Цената на продукта е 9 лв за 30 таблетки от 500 мг.

Кога се взима и как?

Магнерич най-често се взема по схемата три пъти дневно по две таблетки в продължение на една седмица. След това приемът се редуцира до 2-3 таблетки на ден.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Продуктът може да се дава и на деца над 6 години; дозата се определя индивидуално и зависи от телесното тегло: изчисляват се по 10 до 30 мг за килограм и количеството за  деня се приема на три пъти, през равни интервали.

Магнерич по лекарска препоръка трябва да се приема продължително, от порядъка на 6 седмици. Таблетките се гълтат цели, с малко течност.

При бременност

През бременността потребностите на организма от Mg нарастват; възможни са състояния на дефицит, затова е препоръчителен прием на добавки от рода на магнерич. Стандартният прием е една таблетка дневно, но при риск от спонтанен аборт или  преждевременно раждане се препоръчват по две таблетки от един до три пъти дневно. При риск от еклампсия се провежда профилактика с по 2-3 таблетки на ден.

Странични ефекти от магнерич

Възможно е приемът на магнерич да предизвика стомашно-чревни проблеми и диария. Приемът в по-високи дози може да е причина за гадене и повръщане, блокиране на уринирането, запек, смущения в сърдечната дейност, проблеми с дишането. Не са изключени реакции на свръхчувствителност; това заостря вниманието към пациенти с алергия, които не бива да вземат магнерич. Същото се отнася за потребители с миастения гравис и бъбречна недостатъчност.

Мнения, отзиви

Названието на продукта магнерич се споменава в коментари около лечението на сърдечни проблеми, депресии и мускулни крампи. Част от потребителите споделят положителния ефект от приема, особено ако е в комбинация с познатата комбинация валериан+глог+мента. Въпросите на пациенти към консултанти фармацевти обикновено засягат възможни лекарствени взаимодействия, тъй като в немалко случаи пациентите лекуват различни заболявания чрез прием на други лекарствени продукти.

Магне В6

магнезийМагне В6 е минерална добавка с активни съставки магнезиев лактат дихидрат и пиридоксинов хидрохлорид или витамин В6. Препоръчва се при диагностициран Mg-дефицит; обикновено дефицитът е проявен чрез раздразнителност, тревожност и влошено качество на съня. Потребителите, нуждаещи се от прием на добавки с магнезий, могат да имат оплаквания от сърцебиене, стомашни или чревни спазми, напрегнатост, изтръпване на крайниците, крампи. Не бива да се дава на хора с алергия към някоя от съставките или с остра бъбречна недостатъчност. Използва се за деца над 6 години и за възрастни.  Цената на опаковка от 50 таблетки е към 12 лв.

Магне В6 за възрастни се приема 2-3 пъти дневно, общо до 8 таблетки. При деца над 6 години дневната доза е 4-6 таблетки; кърмачки също могат да вземат таблетките на 2-3 приема, общо до 4 дневно.

Магне В6 Лека нощ

Този продукт е със специално въздействие върху заспиването и качеството на съня; съдържа основните компоненти на базовия продукт – магнезий и В6, но също и с добавени билкови екстракти от хмел и маточина. Приемът е по две капсули вечер, преди лягане. Може да се дава само на пациенти на възраст над 18 години. Цената на опаковка от 30 капсули е 14 лева.

Магне B6 Стоп стрес (антистрес)

Към обичайните съставки в продукта магне В6 са добавени също витамин В9 и  екстракт от златен корен. Златният корен оптимизира устойчивостта на организма на стрес, а витамин В9 балансира функциите на всички органи и системи и стимулира производството на хормоните серотонин и норепинефрин. Подобрява регулацията на биологичния часовник и участва в продукцията на мелатонин, хормона на съня. Взема се веднъж дневно – само по една таблетка с чаша вода. Програмата се изпълнява в 30 последователни дни.Цената на опаковка от 30 таблетки е 28 лв.

На ампули

Магне В6 може да се приема и под формата на ампули за пиене. Препоръчвани са при магнезиев дефицит, изразен в безпокойство, учестено дишане, недостиг на въздух. Могат да се вземат по 3-4 ампули за 24 часа; количеството се разпределя за 2-3 приема. Всяка ампула се разтваря в половин чаша вода и се изпива по време на хранене. Продуктът може да се дава и на деца; дневната доза е 1-3 ампули. В този случай точната доза се определя от лекар. Цената на една ампула е около 0.50 лв.

Биолектра

Биолектра магнезий е серия продукти – капсули, ефервесцентни таблетки, гранули и вариант – имундирект  сашета с цинк, хистидин и селен. Активна съставка в продуктите е магнезиевият оксид.

Биолектра магнезий капсули е базов продукт, препоръчван при стрес и главоболие, сърдечни заболявания, мускулни крампи, при болезнен цикъл. Приема се една-две капсули дневно, с по чаша вода. Цената на опаковка от 20 капсули е 10 лв.

Диаспорал

Магнезиум диаспорал е продукт с аналогично предназначение; може да се избере една от предлаганите форми – гранули за директен прием без разтваряне; таблетки или дозирани сашета. Активната съставка в продукта е магнезиев цитрат (таблетки за смучене). Вземат се три пъти дневно по една – доза за възрастни, или 2х1 за деца над 10 години. Опаковка от 20 таблетки струва около 5 лева.

Магнерот

В този продукт активната съставка е магнезиев оротат дихидрат. Приемът е при профилактични програми срещу инфаркт и сърдечни пристъпи, ангина пекторис, стенокардия, атеросклероза, дисбаланс на липидния обмен – ако посочените отклонения са свързани с мегнезиев дефицит.

Може да се приема от бременни, препоръчителната доза е една таблетка на ден. Не е подходящ за пациенти с алергия към някоя от съставките, с камъни в бъбреците или други нарушения на бъбречните функции. При възрастни пациенти се препоръчва едноседмичен прием три пъти дневно по две таблетки, след което 2-3 таблетки на ден за срок, определен от лекуващия. При деца над 6 години се допуска дневен прием до три таблетки. Таблетките се гълтат цели или сдъвкани преди или по време на хранене. Цената за опаковка от 100 таблетки по 500 мг е около 30 лв.

Калмацин

Калмацин е продукт с комбинация от магнезий, калций и цинк. Трите компонента си влияят взаимно, например калцият се усвоява най-пълноценно в присъствието на магнезий.  Магнезият, както вече бе коментирано многократно, осигурява нормално функциониране на сърдечно-съдовата и нервната система. Приемът на калмацин осигурява запълване на възможните дефицити от елементите.  По-специално недостигащият магнезий причинява пристъпи на хипертония, крампи, смущения в сърдечния ритъм. С калмацин може да се балансира нервно-мускулната дейност на организма, като в същото време подкрепя жени в менопауза, преживелите тежки гинекологични операции, добър е за бременни и кърмачки, за деца в период на интензивен растеж.

Калмацин се приема веднъж дневно – по една таблетка при хранене. 100 таблетки могат да се купят за 23-24 лв.

Магнезий с витамин Б комплекс

Продуктът е комбинация от магнезий (магнезиев карбонат) плюс таблетки или капсули от комбинацията В-витамини: 1, 2, 6 и 12. Витаминните компоненти обогатяват въздействието на Mg върху нервната система, метаболитните процеси и енергийния баланс. Достатъчно е да се приема по една таблетка/капсула дневно. Продуктът е на цена 9 лв за 30 таблетки.

Други препарати с магнезий

Пазарът на хранителни добавки може да предложи и избор на други продукти – например разтворим магнезий или комбинации с витамини под формата на разтворими таблетки, базовите съединения от типа на цитрат или хелат и пр. Обикновено тук става дума за продукти, които са на пазара по-отдавна; доказали са ползата си, но не са така широко рекламирани и са донякъде в сянката на новопроизведените. Ако такъв продукт е от номенклатурата на утвърдените производители и е препоръчан за вас от специалист, не се колебайте да се доверите на препоръката.

Разтворим магнезий

Разтворими или ефервесцентни таблетки магнезий най-често се препоръчват от продуктите на Абофарма или My Elements. Магнезият на Абофарма е 150 мг за таблетка магнезиев карбонат; струва около 4 лв за 20 таблетки. Другият продукт е с аналогичен състав – магнезиев карбонат, но от 250 мг и на двойно по-висока цена за 20 таблетки. Двата продукта се препоръчват за поддържане на сърдечното здраве, енергиен баланс, добра кондиция на нервната система и подкрепа за мускулната маса при интензивни натоварвания. Пие се през първата част на деня – само една таблетка, разтворена в 200 мл вода. Продуктът е само за възрастни.

Магнезиев сулфат

Познат като прахчета за очистване на червата при констипация или преди специфични изследвания; има и жлъчегонно действие. Приема се под формата на разтвор в хладка вода; за дозата трябва да се направи консултация със специалист, варира от 5 до 30 г в зависимост от здравословното състояние на пациента и целта на прилагане. Доза от 30 г струва около левче. Прилага се еднократно; не бива да се дава на пациенти с бъбречна недостатъчност.

Дайте мнение и Вие тук!
Магнезий с витамин В6

Солгар и Валмарк са сред немалкото утвърдени фармацевтични компании, които произвеждат магнезий с витамин В6. За ползата от тази комбинация вече стана дума при представянето на продукта Магне В6. Този тип комбинация дава възможност за най-пълно усвояване на магнезия, освен това двата активни компонента взаимно усилват положителното си въздействие върху състоянието и функционирането на нервната и сърдечно-съдовата система. Продуктът на Валмарк се приема два пъти дневно по 1-2 таблетки; 30 броя струват десетина лева. Магнезият на Солгар е 12 лв за 100 таблетки; препоръчва се при програми за възстановяване след големи физически и нервни натоварвания.

Магнезий и сърце

Магнeзият е важен за стабилната работа на сърдечния мускул и кръвоносната система. В менюто на съвременния човек обаче няма достатъчно храни с магнезий, затова доста хора развиват магнезиев дефицит и това се отразява на сърдечно-съдовата им система. Дефицитът е широко разпространен и поради влиянието на още фактори като хроничен стрес, хиподинамия или обездвижване, злоупотреба с алкохол, тежън физически и умствен труд, пребиваване в условия с високи температури. Има научни доказателства за това, че дефицитът на магнезий причинява редица болести на сърцето: аритмия, исхемична болест на сърцето, хипертония.

Магнезиев хелат

Да поясним: хелатите са комплекси от аминокиселини и минерални йони; с други думи – това е комбинация от микро- и макроелементи, която организма усвоява много леко и бързо. В това отношение магнезиевият хелат може да се даде за пример, тъй като приемът на продукт от този тип бързо постига положителното си въздействие. Капсулите магнезиев хелат на Натурал факторс например се дават за стабилизиране на сърдечния ритъм, предотвратяване на крампи, за противодействие на стреса, ускорено зарастване на рани и пълноценно усвояване на В-витамините. Опаковка от 90 капсули се продава по около 18 лв.

Магнезиев цитрат

Магнезиевият цитрат е продукт на лимонената киселина; определят го като най-леко усвояваната форма на магнезия. Има анти-стрес ефект; подкрепя нервната и сърдечно-съдовата система, допринася за балансиране на хормоналното равновесие, за правилно функциониране на щитовидната, надбъбречните жлези и панкреаса. Подпомага черния дроб, има положителен ефект върху работата на бъбреците. Продуктът магнезиев цитрат на Нутри голд може да се купи за около 24 лв – цена за 60 капсули. Вземат се по 1-2 капсули дневно, при хранене.

Актив магнезий на Допелхерц

Актив магнезий на Допелхерц е хранителна добавка в няколко варианта. Съставът се променя при съхранен активен компонент – магнезий, който се усвоява частично директно и частично – на принципа депо, със забавена скорост. Изборът на допълнителните водещи съставки зависи от целевото предназначение на варианта с магнезий.

Магнезий 500 ДЕПО

магнезийТози продукт се препоръчва при потребност от подкрепа на сърдечно-съдовата функция, на нервната и мускулната система, за предпазване от крампи и устойчивост при големи физически и нервни натоварвания. Подходящ е за поддържане на нормален електролитен баланс и точен метаболизъм. 40% от масата на 500-милиграмовата таблетка се усвояват веднага, а останалите 60% – забавено, така че организмът да получава постъпления през целия ден. Таблетката е делима; достатъчно е да се приема половинка на ден. Цената на цяла опаковка от 30 депо таблетки е  около 9 лв.

Магнезий + калций + др.

За подкрепа на нервите, костите и мускулите се препоръчва комбинацията на Допелхерц – магнезий, калций и витамин D3. Вариантът е подходящ за потребители в напреднала възраст, които не се хранят пълноценно. Достатъчният дневен прием е една таблетка – с вода, по време на хранене. 30 таблетки от продукта струват приблизително 10 лв.

Магнезий и калций са съчетани и в още един продукт на Допелхерц – заедно с калция и витамин D3 тук присъстват още мед и манган. Продуктът е полезен при лечението на заболявания, засягащи сърцето, костите и мускулите, но също така подкрепя организма при напрежения, натоварване и стрес, и може да служи за профилактика срещу остеопороза. Приема се една таблетка на ден, може да е достатъчна и половинка – с вода. 30 таблетки струват приблизително 10 лв.

Магнезий 400 с витамини В

Разтворими таблетки, в които дозата магнезий е съчетана с няколко витамина от В-групата: 1, 6 и 12, плюс фолиева киселина. Препоръчва се при активен спорт, преумора и изтощение, преживян стрес, при крампи и мускулни схващания. Дневният прием е половин таблетка, разтворена в 100 мл вода. Опаковка с 15 ефервесцентни таблетки струва към 5 лв.

С витамини С + Е

При вече описаните качества на продуктите от Допелхерц с магнезий вариантът с витамините С и Е се отличава с активното си въздействие при преумора и стрес. Витамините подкрепят имунната система и защитават организма от вредни влияния на външни фактори, нервни преживявания и емоционални напрежения.  Цената на 30 таблетки е около 9 лв.

Магнезиев оксид

Като фармацевтичен продукт се използва т.н. лек магнезиев оксид, познат също и като хранителна добавка Е530. В хранителната индустрия се използва като емулгатор. В състава на лекарствени продукти играе ролята на фактор с противовъзпалителен ефект, както и средство за подобряване тонуса на чревната мускулатура. Помага при остър и хроничен гастрит, обострена язва на стомаха или дванадесетопръстника, панкреатит, за противодействие на констипация, при отравяния с киселини – за неутрализация на ефектите от въздействието им.

Добавки с магнезий

Хранителните добавки с магнезий са начин да неутрализираме дефицита от Mg, когато хранителният ни режим не се справя със задачата. Добавките обикновено са под формата на таблетки или капсули; в тях магнезият е дозиран специално да запълни недостига на този важен макроелемент в организма. Понякога се препоръчват мултивитамини с минерали като помощен продукт, но ако е налице магнезиев дефицит, те не биха ни помогнали особено – в подобни таблетки магнезият не е достатъчен. Така че при необходимост е добре да търсим чисти добавки или комбинация от магнезий и витамини.

Магнезиев хлорид

Това е продукт на солната киселина; помага за стабилното състояние на имунната система, устойчивостта срещу стрес; активира витамини и ферменти и балансира метаболитните процеси. Поддържа мозъчните функции и тези на нервната система.  Подобрява здравето на бъбреците и кръвообращението; очиства кръвта, намалява стойностите на холестерина. Приема се перорално или трансдермално. Пие се разтвор, приготвен от топличка преварена вода и магнезиев хлорид, 30 г на литър.

Кой магнезий е най-добър
  • Добавките с магнезий всъщност съдържат различни съединения на Mg, на практика представляват органични или неорганични форми с различно съдържание на чистия елемент. Пример за органични са магнезиевият цитрат, глюконат, аспартат, таурат, ири неорганичните оксид, хлорид, карбонат, сулфат. Установено е, че магнезиевият хлорид е сред най-бързо усвояваните добавки с магнезий, в този смисъл добър продукт като въздействие. При избора на един или друг продукт задължително се консултирайте със специалист – трябва да се избере най-добрата добавка за конкретен човек, според неговите потребности.

Странични ефекти от магнезий

Приемът на магнезий, въпреки огромната му полза – не е за всеки. Не бива да приемат продукти с Mg хората с бъбречна недостатъчност. Има някои странични ефекти на продукта, които с голяма вероятност се проявяват при прием на по-високи дози или по-продължително.

Предозиране, противопоказани

За всеки продукт с активна съставка – магнезий, има указания за дозата и времето на приема. В зависимост от съдържанието на таблетки, капсули или прахчета може да се взема продуктът само веднъж дневно – през първата половина на деня, или 2-3 пъти дневно в подходящи за пациента дози.

Предозирането може да стане случайно или да е съзнателно – с цел по-бързо постигане на чакания резултат. Именно тогава се проявяват симптоми като гадене и повръщане, болки в корема, разстройство или запек.

Трябва много да се внимава при определянето на дозите за рискови групи – например бременни и кърмачки, много възрастни хора, деца. Част от продуктите са разпространявани с предупреждението, че не са подходящи за деца.

Плюсове и минуси

За магнезия може да се говори с дни. Плюсовете от неговия прием са свързани с  ефективното функциониране на нерви и мускули; помага за здрави зъби, предпазване от бъбречни и жлъчни камъни, за балансирано функциониране на сърдечно-съдовата и ендокринната система, функциите на главния мозък, дава подкрепа при пълния детокс на организма.
Минуси или възможни вреди: както вече споменахме, магнезият при превишаване на дозата може да причини гадене, крампи или констипация.

Откъде другаде да си го набавим?

Освен продуктите за перорален прием, магнезий могат да доставят на организма различните храни, основно от растителен характер. Процесът е сигурен, но бавен и изисква много постоянство.

Алтернатива. Храни, богати на магнезий

Топ храни, богати на магнезий за ум и др. Таблица, норми, препоръки

Магнезиево олио (гел)

Магнезиев гел (магнезиево олио). Как да изберем? За коса, кожа, мускули и стави

Магнезиевото олио или магнезиев гел представлява магнезиев хлорид; водно разтворимо вещество, с чиято помощ се образува т.н. течен магнезий за трансдермално приложение. Магнезият, проникващ през кожата под формата на олио или гел, се усвоява много бързо, тъй като постъпва директно в клетките и не изминава доста по-дългия път на пероралната форма.

Магнезий, ползи, приложение. Липса (дефицит) и предозиране

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

магнезиево олио, масло, крем, гел

Как с магнезиево олио (масло или магнезий гел) забравяме болката. Приложение

Магнезиево олио, масло, крем – предназначение и приложение. Как действа магнезий гел? За мазане, при …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *