рибено масло

Рибено масло за деца и възрастни, дозировка, прием

Какво представлява продуктът рибено масло; с каква цел се дава на деца. Дози рибено масло. Маслото на пазара – марки и цени. Има ли ограничения по възраст; възможни противопоказания. Рибено масло за възрастни

Рибено масло – това е натурален продукт, който се прилага повече от 150 години в различни терапии. Уникалното масло е чудесен източник на ненаситени мастни киселини омега-6 и омега-3, които човешкият организъм не може да синтезира самостоятелно. Статистиката е категорична: народите, чиято основна храна са рибата и морските дарове, значително по-малко страдат от сърдечно-съдови заболявания.

Кога се дава на деца?

Обикновено коментираното рибено масло се препоръчва като част от комплексно лечение, когато родителите потърсят професионална помощ за различни здравословни проблеми на детето си. то е добро при хиперактивност, синдром на недостиг на вниманието, нарушения на съня, спазми на мускулите на долните крайници, чести дихателни заболявания, изоставане във физическото развитие, чупливост и забавен растеж на зъбите, вродени сърдечни заболявания, влошено зрение. Дневната доза и продължителността на приема трябва да бъдат определени от лекар.

Ползи и приложение

Оказва се – много от тези проблеми не биха се проявили, ако децата консумират редовно риба. Средният норматив е 350 г два-три пъти седмично. Най-богати на мастните киселини са такива риби като пъстърва, тон, сьомга, скумрия. Но не всяко семейство има такива навици в храненето, а и нещата опират до финансите. Затова компенсаторен вариант е приемът на рибено масло; за високото съдържание в него на омега-3 и омега-6 вече споменахме. Освен това то обогатява детския организъм с олеинова и палмитинова киселина, мастноразтворимите витамини Е, А и D, микроелементите фосфор, бром, желязо, селен, манган, хлор, йод, магнезий, калций и др.

Влиянието на всички тези вещества върху организма е много голямо, особено в детска възраст. Нека да споменем само това, че полиненаситените мастни киселини участват в обменните процеси, подобряват кръвоснабдяването в главния мозък, разширяват кръвоносните съдове, подпомагат метаболитните процеси в тъканите на главния мозък.

Всъщност ефектите от приема на рибено масло от деца са много повече и по-стойностни.

Рибено масло за апетит

Съществува мнение, че въпросното рибено масло не влияе върху апетита, просто е много полезно за растящия детски организъм. Немалко специалисти обаче настояват, че продуктът усилва апетита на база нормализация на обменните процеси и функционирането на стомашно-чревния тракт. Маслото не само е балансьор на детския апетит – то въздейства комплексно върху детския организъм както цялостно и непосредствено, така и чрез химията на всеки свой ингредиент.

Против запек

Ползата на нашето рибено масло като средство против запек е обусловена от химическия му състав. Известно е, че 70% от масата му се пада на олеиновата киселина, а други 25% – на палмитиновата. Останалите проценти са за омега-3 и -6, витамини, минерали. От данните става ясно, че по същество имаме една маслена композиция с благотворно въздействие върху организма и в частност – върху чревния тракт. Благодарение на тези масла втвърдените фекалии стават по-пластични и така се улеснява тяхното размекване и евакуация. При този процес рибеното масло в чисто механичен план се превръща в нещо като смазка за червата. Същевременно рибеното масло активира продукцията на жлъчни сокове, а това също е свързано с активиране на чревната перисталтика.

За растеж

Растежът и развитието на детето започват още в майчината утроба; те продължават интензивно до неговата 15-16-годишна възраст. Това са години, в които клетките на детския организъм се делят, размножават и съзряват в изключително високи темпове. От рождение до тази възрастова граница в организма качествено и количествено се променя метаболизмът, регулиращите системи няколко пъти интензивно се пренастройват.
За да могат клетките на детския организъм да поддържат такава активност, им трябва голямо количество строителен материал. В процеса на строителството на клетъчните мембрани са необходими липиди, за нормалното клетъчно деление трябва витамин А, усвояването на калция и ред други важни вещества се забавя без витамин D.

рибено масло
Рибено масло може да се взема и за лечение, и профилактично

Рибеното масло съдържа всички тези компоненти. Полиненаситените мастни киселини в него осигуряват интензивна работа на мозъка, повишават работоспособността, служат за източник на енергия – благодарение на тези условия детето се развива активно и успешно се обучава.
Има клинични изследвания, според които деца, изоставащи в развитието си от връстниците с половин година, догонват след тримесечен прием на рибено масло.

За профилактика на рахит

Рибеното масло неслучайно е използвано в недалечното минало като профилактично средство срещу рахит. Тук особено важна е ролята на витамин D. Той е необходим са усвояването и регулацията на фосфора и калция, от него зависи в голяма степен растежът и минерализацията на зъбите и костите, нормалното формиране на скелета. При дефицит на калциферол костите “омекват”, лесно се деформират, нарушава се синтезът на зъбен емайл, нараства рискът от повишена нервна възбудимост и склонност към припадъци.

За добро нервно и психическо развитие
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Приемът на рибено масло регулира и психоемоционалните промени – мастните киселини са добра превенция срещу стреса. Този ефект е свързан със стимулирането на продукцията на биоактивното вещество серотонин, което е известно също и като хормон на щастието. Благодарение на това рибеното масло подобрява настроението, което е важно за преодоляването на детските депресии.

С рибено масло се преодоляват някои дефицити, от които страдат немалко деца в групата на подрастващите. При тях например недостигът на омега-3 причинява тревожност, агресивност, нарушения на съня, проблеми с ученето, импулсивност.

При хиперактивност

Дефицитът на омега-3 е и една от доказаните причини за хиперактивност или дефицит на вниманието у деца в различни възрастови групи. Признаци на това разстройство са неорганизираност, изоставане в учебния процес, слаба трудова продуктивност, промени в настроението, затруднения в обучението, емоционални изблици, нарушения на съня, нетърпеливост, често прекъсване при диалог с другите. Множество изследвания доказват положителната роля на рибеното масло като част от комплексна терапия, чиято цел е набавяне на необходимото количество омега-3. При спазването на подходяща диета с масло се подобряват концентрацията и вниманието, поведението на децата е по-регулирано, подобрява се качеството на съня, намаляват епизодите с агресивно поведение и раздразнителност.

За по-добра памет

Рибеното масло зарежда детския организъм и с йод, който може да е в недостиг по различни причини. Йосът участва в мвожество процеси, свързани с основните жизнени функции на организма. В ранна възраст дефицитът му може да причини аномалии в развитието, умствена изостаналост. Недостигът на йод у малки деца се проявява като вялост и апатия, слаб интелект, сънливост и усещане на постоянна умора.

За зрение и очни болести

Съдържащият се в рибеното масло витамин А може да се усвоява пълноценно, това е маслено разтворим витамин. Ако този компонент е в норма, налице е и добра острота на зрението. Допълнителният прием на витамина чрез дози рибено масло може да подпомогне възстановителните процеси в зрителния апарат след заболявания, травми и хирургични интервенции. Има дори теория за неутрализиране на късогледството чрез рибено масло, но сериозни научни доказателства за това не са известни.

За имунитет

Безценно е значението на омега-и и -6 от рибеното масло за укрепването на имунната система. Чрез въпросното рибено масло те могат да предпазят малките деца от развитието на алергии, астма, да отслабят възпалителните реакции, да повишат устойчивостта на инфекции.

рибено масло
Едва ли има деца, които харесват вкуса на рибеното масло

Такова действие на рибеното масло е свързано със стимулираната продукция на простагландини – масленоподобни биоактивни вещества с множество възлови функции в организма.

Други ползи

Съвременните деца много обичат т.н. фастфууд; но хамбургерите и подсладените газирани напитки нарушават обмяната и стимулират затлъстяването. Рибеното масло помага за намаляване стойностите на холестерина в кръвта на децата. От омега-3 зависи изгарянето на наситените мазнини и редукцията на наднормените килограми. В много от развитите страни ненаситените мастни киселини се добавят в маслото и маргарина.

Специално трябва да се спомене фактът на пълноценно усвояване на масленоразтворимите витамини А и Е от рибеното масло. Витамин А укрепва клетъчните мембрани – това е важно за децата, склонни към алергии поради повишена клетъчна чувствителност. При дефицит на витамин А отслабва остротата на зрението, лигавиците изсъхват, ноктите се цепят, косата се накъсва. Витамин Е пък е мощен антиоксидант, необходим за доброто състояние на мускулатурата. При неговия недостиг се нарушава съсирването на кръвта. Ето защо за децата с хемофилия или анемия е важна профилактиката с рибено масло.

Как се дава?

В зависимост от възрастта на детето може да се избира течна форма на избраното рибено масло – или масло на капсули. Практиката е течното масло да се дава непосредствено преди хранене, а капсулираното – по време на храненето. Малко са децата, на които би харесал вкусът на натуралното рибено масло – така че предпочитанията са на страната на капсулите. Разбира се – условието е детето да е достатъчно голямо, за да ги глътне. Така няма да се усещат нито вкисът, нито миризмата на маслото и така лечебният курс ще протича спокойно. Най-добри са капсулите с обвивка от рибен желатин, но обикновено цената им е доста висока.

Прием на рибено масло

Рибено масло може да се купи без рецепта – но това не означава самодейност в приема му, особено когато става дума за дете. Маслото се приема за лекарствено средство, затова дневната доза и продължителността на приема трябва конкретно да се определят от лекар. Специалистът трябва да е наясно с проблема на детето, с особеностите на неговото развитие и едва тогава да назначи терапията. Отделните продукти рибено масло се произвеждат от плътта или от черния дроб на рибата и във връзка с това имат различна специфика. Има продукти с висока концентрация на витамини и други, при които акцентът е върху омега-3 и -6.

Дозировка и предозиране

Дозировката и продължителността на приема са в зависимост и от възрастта на детето, и от целта на прилагането – лечебна или профилактична. Разбира се – за да се постигне каквато и да било цел, маслото трябва да се приема всеки ден за определения срок, а не само от време на време. Обикновено лечебните модули са по месец – месец и половина. При необходимост курсът може да се повтори след тримесечна пауза.

Ако се взема рибено масло, получено от самата рибена плът, предозиране не може да има. Ако обаче то е продукт от рибен черен дроб, при продължителна терапия може да се стигне до предозиране на витамини. Симптоми за това са прилошаване, стомашно разстройство, болки в корема. Възможни са също обострянето на хроничен панкреатит и хроничен холецистит.

Кое е най-доброто рибено масло за деца?

Едва ли има деца, които биха гълтали рибено масло с удоволствие – заради специфичните вкус и миризма. Затова добър вариант са капсулите; в същото време най-малките деца не биха могли да ги гълтат, затова все пак се налага да се използва и течно рибено масло. Важно е за тях да избираме детско рибено масло – продуктът е специално приготвен за тях, като е очистен и дезодориран. Тук пък има риск от присъствие в маслената композиция на различни добавки, които биха могли да увеличат риска от алергична реакция у мъниците. Принципът е да се търси детско рибено масло от производител, който отдавна е на пазара и чиято марка е утвърдена и доказана.

Дайте мнение и Вие тук!

Капсулите са удобна форма, но приемът им трябва да се контролира. Немалко деца, които не биха поели продукта с лъжичка, в “наливна” форма, с удоволствие приемат детските капсули и дори ги вземат за бонбони. Рискът тук е да не се увлекат и – при невнимание на възрастните – да погълнат по-голямо количество, както понякога се случва с витамините.

Критерии за избор на доброто

Припомняме правилото: когато се купува рибено масло за дете, трябва да се търси точно такъв продукт, а не  рибено масло изобщо. Продуктът за възрастни често е с различни технически параметри и може да създаде проблеми за малките деца. Течното детско масло трябва да е в тъмен флакон, защото в светлия лесно ще настъпи разграждане на омега-3 и други полезни съставки. Маслото трябва да е почти на нивото на запушалката във флакона: ако луфтът е голям и има въздух, ще настъпи процес на окисляване. Търсете продукт с колкото може по-дълъг срок на годност – той ще е прясно бутилиран.  Изискванията към детското рибено масло в капсули до голяма степен са предвидени и изпълнени от производителя; от потребителя се иска единствено да съхранява капсулите в опаковката, на място без влага и директно слънчево греене.

Повечето специалисти обръщат внимание и на произхода на суровината: съветът е да се избягват масла, произведени от суровина от Йгоисточна Азия заради високото съдържание на тежки метали в рибата. За предпочитане са също детските масла, получени чрез нискотемпературна обработка на суровината.

Сироп от рибено масло “Ескимо”

“Ескимо” е рибено масло от дълбоководни океански риби от северните географски ширини. Предлага се под формата на желатинови капсули, подходящо за деца над 12 години и за възрастни. Описанието му в пациентската листовка акцентира върху полезното действие на продукта върху сърдечно-съдовата и имунната система, опорно-двигателния апарат, паметта и мисленето. Има антиканцерогенно и антиоксидантно действие. Приемът е един до три пъти дневно по една до три капсули, според потребностите и препоръките на лекар. Цената на опаковка от 105 капсули е около 17 лв.

“Ескимо кидс”

Детското рибено масло “Ескимо” е под формата на сироп с приятен плодов вкус. Шведски продукт, произведен от дълбоководни риби от райони зад Полярния кръг. Добавено е и масло от рапица. Предназначен за деца на възраст 1-12 години; дневният прием е една чаена лъжичка по време на хранене. Цената е 16 лв за 105 мл.

Сироп на Мьолерс (Mollers’s)

Сиропът на Мьолерс е продукт от висока класа: то си личи и от цената – 35 лв за 250 мл. Това рибено масло е с високо съдържание на омега-3 и витамините А, Е и D. Приготвено е от черен дроб на треска и подобрено с овкусители тути-фрути. Подходящо за деца над три години и за възрастни, с всички описани дотук полезни ефекти. Приема се по една чаена лъжица дневно, по време на хранене.

Рибено масло “Звездички”

Това е продукт с високо съдържание на омега-3; детски продукт. Приемът на капсулите с рибено масло подкрепя имунната и сърдечно-съдовата система на детето, подобрява паметта и концентрацията, балансира психиката и емоциите. Полезният ефект се дължи на наличната в продукта докозахексаенова киселина – изключително важна за нервната система и зрението. Цената на опаковка от 30 капсули е около 23 лв; достатъчен е дневен прием на една капсула по време на хранене.

Рибено масло “Лизи” с Омега 3

Исландски продукт, произведен от рибен улов в северните ширини на Атлантическия океан. Добавени са антиоксидантни компоненти и овкусител портокал. Цената на исланското масло с високо съдържание на Омега 3 е 25 лв за 240 мл. Взема се по една чаена лъжичка на ден. Съдържанието на флакона стига за 48 дни.

Норвежко рибено масло за деца

Норвежкото рибено масло е доказан продукт; с годините е подлагано на множество изследвания и контроли и оценките за продукта са високи. Когато се избира продукт от този тип за деца има една особеност: маслото може да е произведено от черен дроб на треска и тогава има високо съдържание на мастно разтворимите витамини. Такъв тип масло обикновено не се препоръчва за дългосрочен прием при деца. Търсено е норвежкото рибено масло, произведено от океански улов на малки рибки. Идеята е да се намери суровина, която е минимално замърсена с тежки метали и токсини от Световния океан. Норвежкото детско рибено масло е произведено от такива рибки и може да се взема продължително – така то става част от ефективна терапия на различни форми на аутизъм, забавено развитие, хиперактивност и поведенчески проблеми.

https://www.lekar.bg/2018/06/22/%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%be-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0/

За бебета и кърмачета дава ли се?

В първата година от живота на едно дете рибено масло може да назначи само лекар. При това се анализират особеностите на фосфорно-калциевия обмен в детския организъм и състоянието на фонтанелата. Ако се дава безконтролно рибено масло на бебе, фонтанелата ще се затвори твърде рано и това ще повлияе негативно върху развитието на детския мозък. Децата, които са на изкуствени млека, трябва да вземат рибено масло, тъй като не получават омега-3 чрез храната си. това положение залага риска от изоставане в умственото развитие, особено при недоносените. Така че ако едно дете е хранено изкуствено и още не е на възраст, когато може да яде риба – маслото му е необходимо. Дозата и продължителността на приема се определят индивидуално, но обикновено месец след раждането това може да започне.

Има ли противопоказания

Основната причина за игнориране на рибеното масло е непоносимост към риба и морски дарове. Хората – включително деца – които са алергични към рибата като храна, не могат да приемат рибено масло.

Друго противопоказание е хипервитаминозата. Обикновено повишеното съдържание на един или повече витамини е резултат от неправилен и безконтролен прием на хранителни добавки и витаминозни комплекси.

Рибено масло не се приема при бъбречна недостатъчност, хронични болести на черния дроб, язва на стомаха или дванадесетопръстника.

За възрастни

Дълго време на рибеното масло се е гледало като на средство за профилактика и лечение на деца. То обаче е изключително полезно и за възрастни. Така например коментираната киселина омега-3 намалява риска от образуване на тромби, разширява кръвоносните съдове, оптимизира възстановителните процеси в организма, нормализира кръвното налягане, понижава нивото на стрес и подобрява състоянието на кожата, ноктите и косата.

https://www.lekar.bg/2018/06/25/%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b7%d0%b8/

Витамин А в маслото спасява от свободните радикали, поддържа зрението и балансира имунната система. Витамин D участва в усвояването на калция и фосфора, което е крайно важно за костната  тъкан. С рибеното масло в организма навлизат компоненти, които забавят стареенето.

Източници:

https://babyfoodtips.ru/2020944-rybij-zhir-polza-dlya-detej-kak-davat-ego-rebenku/

http://vskormi.ru/children/rybij-zhir-dlya-detej/

https://papainfo.ru/zdorov-e/rybii-jir-detyam-kapsuly.html

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Разбиране на диабетната микроангиопатия и лечение с лекарства и най-нови терапии.

Диабетна микроангиопатия. Лекарства и терапии

Разбиране на диабетната микроангиопатия и лечение с лекарства и най-нови терапии. Диабетът, метаболитно разстройство, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *