Какво е целулит, симптоми, лечение
Какво е целулит и какви видове бива той, симптоми, лечение

Целулит: Действащото лечение на различните видове. Симптоми

Какво е целулит, защо се появява и можем ли да се спасим от него. Видове целулит – класификации. Ефективните методи на лечение. Хранене – режим, диети. Козметика и процедури

Целулит – що е то и защо се случва?

Много жени в зряла възраст, а нерядко и съвсем млади момичета, са наясно с тези грапавини и бучици по кожата; неудобно е да идеш на плажа, ако ги имаш! Най-често загрозяват бедрата и задните части, ръцете, корема. Специалистите говорят за въпросния целулит не само като козметичен проблем – а и като здравословен казус. И все пак: какво е това!? Това най-общо казано е състояние на организма, при което има нарушение на микроциркулацията в подкожния мастен слой. Това води до образуването на видими дефекти по кожата и върху тях задължително трябва да се работи. За това е необходим цял комплекс от оздравителни процедури, въздействащи върху вътрешното състояние на организма и подобряващи визуално кожата.

Причини за поява на целулит

Прието е да се смята, че целулит – това е женски проблем. Явлението има две обяснения: различия в строежа и функционалните особености на кожата у двата пола, и второ – специфичното действие на женските хормони.

Женското тяло е с по-тънка кожа, но подкожният мастен слой е по-дълбок. Мъжката кожа практически съдържа повече колаген в сравнение с женската. Тези разлики се запазват във всяка възраст. На възраст 6-12 години делът на подкожните мазнини в детското тяло нараства три пъти. След това процесът за момчетата спира, а за момичетата продължава.  Различно е и разпределението на подкожната мастна тъкан. При жените преобладаващата й част е в зоната на бедрата и задните части, а при мъжете – в зоната на корема, гърдите и плещите. Освен това дори при на-мършавите жени съдържанието на подкожни мазнини е по-високо в сравнение с това на мъжете.

Тази специфика е свързана с биологичната мисия на жената: при бременност кожата трябва да е в състояние да се разтяга значително, значи трябва да е достатъчно податлива. Затова и съединителните тъкани в женското тяло са по-рехави и слаби; освен това в женската кожа има паралелно разположени съединителнотъканни влакна, между които лесно прорастват клетките на мастната тъкан. В мъжката кожа подобни влакна също има, но теса кръстосани и образуват своеобразна бариера пред мастната тъкан. Това е и популярното обяснение в отговор на въпроса – защо предимно жените страдат от целулит.

Важно е и въздействието на женските хормони – естрогените, върху кожата. От тях се определя съдържанието на хиалуронова киселина в дермалния слой, процентът вода, активността на мастните жлези и привръщането на разтворимия колаген в неразтворим. Добрата кондиция на кожата зависи от вътрешния баланс на изброените фактори; ако той липсва – създават се условия за проява на целулит, и това вече засяга – макар в по-слаба степен, и мъжете. При тях целулитните зони се оформят в областта на талията – т.н. бирено коремче, или по предната част на бедрата.

Ето всъщност кои са непосредствените причини за появата на целулит:

  • Слабоподвижен начин на живот, седяща работа;
  • Неправилно хранене, чести диети за отслабване;
  • Хронично преживяване на стрес и депресии;
  • Хормонален дисбаланс, високи естрогени;
  • Нарушения в ендокринната система, в частност на щитовидната жлеза;
  • Ниско съдържание на протеини в кръвта;
  • Наследственост;
  • Вредни навици.
 Целулит и хиподерма
целулит, видове, симптоми, лечение - 01
Това е условното “устройство” на кожата

Кожата има трислоен строеж: на повърхността е епидермисът, следва дерма, най-дълбоко е т.н. хиподерма. Хиподермата е мастното депо на организма. В много отношения именно това депо е отговорно за образуването на целулит. Дебелината на този слой може да е само два милиметра – но може да достига и до 10 см. Най-дебела е хиподермата в зоната на бедрата и задните части, но също и на дланите, ходилата и “възглавничките” на пръстите.

  • Какъв е строежът на този най-вътрешен пласт на кожата? Това е нееднородна мрежа от колагенови и еластинови влакна с “килийки”, запълнени с мастни клетки. Мастните клетки имат способността да отглеждат във вътрешността си мастна капка и да се разтягат. Когато достигнат максимума си клетките се делят и умножават, като повтарят процеса с капката – в крайна сметка се образуват гроздове от мастни клетки, откъдето идва и неравната повърхност на кожата. Трябва обаче да се поясни, че мастните клетки на хиподермата са снабдени със специални бета-рецептори, чрез които може да се задейства разпадането на мазнините. Ефективните антицелулитни терапии разчитат именно на такова целенасочено въздействие.

Стадии на целулит

Развитието на целулита често е провокирано от хормоналните пренастройки в организма: полово съзряване, бременност, климактерични изменения. Целулитните зони по правило се оформят върху бедрата, задните части, корема, хълбоците, гърдите.

Как точно се развива целулитът, през какви стадии преминава? Няма общоприета класификация и специалистите говорят най-често за четири – до шест стадия на заболяването.

  • Първи стадий: кожата е с лек оток, може да се види слабо подпухване. Релефът е равен и гладък, но в критичните участъци регенеративните процеси протичат забавено: синините се разнасят за повече време, заздравяването на раните също е с отслабена скорост. На този етап започва задържане на течности и продукти от метаболитния разпад, но това все още е невидимо.
  • Втори стадий: оформя се неравен релеф на кожата, особено изразен при мускулно напрежение. Венозната и кръвоносната система не се справят с оттока на течности от тъканите, увеличава се вътретъканното налягане върху съдовете. Заради отока, напрежението на тъканите и натрупването на шлаки започва уплътняване на мастните натрупвания.
  • Трети стадий: той е ясно видим; при събирането на кожата в гънка ясно се вижда ефектът на портокаловата кожа. Тъканите са с оток и напрегнати и притискат кръвоносните съдове. Развива се застой на венозното и капилярното кръвообращение. Стените на капилярите отслабват, проницаемостта им нараства. Лимфата и кръвта се просмукват в тъканта, по кожата се образуват синини. Съединителната тъкан се разраства и обгръща мастните клетки като в капсули: образуват се уплътнения, наречени микронодули.
  • Четвърти стадий:  той се характеризира с груби видими изменения в зоните на пораженията. Кожата стои на бучици и неравности дори при отпуснати мускули. Микронодулите се сливат в конгломерати – макронодули или целулитни камъни. Съединителната тъкан продължава да се разраства. Лошото кръвоснабдяване на целулитните зони ги прави да изглеждат като премръзнали и посинели от студ. При натиск или щипване кожата е силно болезнена.
Демир бозан за безсъние

целулит, видове, симптоми, лечение - 0123

Специалистите, които говорят за пети и шести стадий, отбелязват разпространението на целулит извън първоначалните зони – например преходът към раменете и ръцете над лакътя.

Видове целулит, специфика, лечение

Няма единство и в класификациите на целулита по вид; в едни става дума за структурата на целулитната кожа и задържането на вода или за лимфен застой, в други се коментират разположението на целулитните зони и начините за тяхното третиране.

Воден целулит

Причина за появата на характерните изменения по кожата в този случай е задържането на течности. Обикновено при воден целулит страдат бедрата; усещането е за тежест в краката, напрежение и умора. Много често причина за подобни състояния е неправилното хранене – прием на солени храни, на мазно и прекаляване с въглехидратите.

Водният целулит се поддава сравнително бързо на корекции, но с него трябва да се заемете още при първите признаци. Важно е да се мине на диета, която редуцира солта до минимум и чувствително ограничава мазнините и сладките храни. Има и лекарствени продукти, с чиято помощ по-лесно се изчистват излишните течности, токсини и шлаки. Всичко това задължително се съчетава с физическа активност според възможностите. Работата срещу водния целулит се изпълнява всеки ден; облекчение може да се почувства още след първите десетина дни, но видим резултат ще настъпи едва след около 8 седмици. Ако искате да “бетонирате”  положителния ефект, съхранете този начин на живот и след това.

Целулит по време на бременност

целулит, видове, симптоми, лечение - 01345По време на бременност към вече коментираните причини за целулит се добавя допълнителното натоварване на отделителната система – това увеличава вероятността от образуване на отоци. Ако преди бременността една жена е имала наченки на целулит, то в този случай признаците му стават ясно видими. Освен това към края на бременността бъдещите майки стават по-малко подвижни; забавят се основните обменни процеси, нарушава се лимфният отток, нараства количеството на мастните клетки. Колкото до профилактиката – възможностите й са ограничени, защото всички процеси протичат при изменен хормонален фон. Разбира се – тази промяна е необходима за да се износи без проблеми едно бебе. Все пак не е точно да се каже, че всяка бременност отключва целулит: има късметлийки, при които наследствеността и особеностите на обмяната спасяват от тази напаст.

Макар повечето средства против целулит да са нежелателни при бременност, все пак има начини да се редуцират пораженията от него. Отнася се до режима на живот и храненето, до ползването на подходяща козметика. В много случаи портокаловата кора изчезва след раждането или е необходимо малко усилие, за да се възстанови нормалното състояние на кожата.

Целулит по бедрата и краката

Целулитът по бедрата обикновено е резултат от фактори като седяща работа, неправилно хранене, хормонални нарушения, навика да се носят високи токчета и стегнати дрехи, влошено кръвоснабдяване на крайниците, навик да се седи със скръстени крака. Като противодействие трябва да се изключат от храненето тлъстото месо, колбаси, сладки и солени храни, алкохол, чай и кафе. Задължително трябва да се пият поне литър и половина вода.

Често целулитът по бедрата е “в комплект” и с промени по прасеца; тук допълнителен фактор е наследствеността, както и някои отклонения в работата на щитовидната жлеза.

По дупето (тазов целулит)

целулит, видове, симптоми, лечение - 01 дупе 03Изброените причини са фактор за образуването на целулит и по задните части – тазов целулит. Така че грижата за тази част от тялото трябва да започне с отказ от вредните храни и вредните навици като злоупотреба с алкохол и тютюнопушене. Освен това изключиително важни в случая са физическите упражнения. Едно просто приклякване с гирички в ръцете върши чудесна работа, стига да се прави редовно.

Целулит по ръцете

Целулит може да се образува практически във всяка телесна зона, където има натрупване на мазнини. Но ако този на бедрата и на талията можем да прикрием с дрехите, целулитът по ръцете е нещо издайническо и некрасиво. В лечението на този тип целулит помага комплексният подход. Той включва масаж, подходящ хранителен режим, “опаковане” със стреч фолио, използване на антицелулитни мазила, мезотерапия и пр. От физическите упражнения най-добра работа вършат лицевите опори и сериите с гирички.

Целулит на корема

Коремът е още едно критично място за проява на целулит. Този целулит като че ли най-много огорчава прекрасните дами, особено ако го забележат след раждането на едно-две деца. Добрата новина е, че той се поддава на корекции – но трябва много упоритост и много пот с физическите занимания. Чудесно действат коремните преси, съчетани с масаж и самомасаж. За този тип целулит е подходящо и премахването с фолио.

Дайте мнение и Вие тук!
Целулит на лицето

За целулит на лицето се говори преди всичко в медицински план и се разбира възпалението на подкожната тъкан; най-честите му прояви са при малки деца и хора на възраст над 50 години. Засегнатите зони на лицето са зачервени и оточни, има сърбеж, дразнене, подуване на езика. При усложнения се развиват общи симптоми като гадене и повръщане, повишена температура, отслабен апетит.

На практика няма застраховани от този проблем, тъй като причината за него са патогенни микроорганизми. Състоянието налага лечение с антибиотици след точно диагностициране.

Целулит и стрии

Известно е, че стриите са видимите белези на промени в структурата на кожните слоеве, и по-точно: охлабване на съединителната тъкан, отпускане на колагеновите влакна в дълбоките слоеве и един вид “пропадане” на епидермиса. Кожата със стрии е като надраскана. Драскотините се появяват при рязка промяна на теглото – отслабване или напълняване, при бременност, растеж, при големи натоварвания на спортни тренировки. Други причини могат да са някои заболявания, продължителна употреба на кортикостероиди. Не е изключено кожата на едно тяло да носи пораженията и на стрии, и на целулит; начините да се преодолее това са общи и за тях вече стана дума.

Фиброзен целулит

В този случай говорим за целулит в напреднала фаза, с образувани микро- и макронодули. Засегнатите зони са уплътнени на бучки, видими и в състояние на покой. При опипване местата са болезнени; там нервните окончания са притиснати от разрасналите се мастни клетки, обрасли с нова съединителна тъкан. В подобни зони може често да се появяват синини, гнойни обриви, спукани капиляри, алергични раздразнения. С такава форма на целулит, наричан също и твърд, не можем да се справим само с домашни упражнения. Необходими са апаратни процедури и професионален масаж, мезотерапия, електротерапия, задължително диета и физически раздвижвания.

Методи за лечение

Лечението на целулит се състои в прилагането на комплекс от мерки, насочени към стимулиране на микроциркулациите в проблемната област. Това са физкултурни упражнения, фитнес, масажи и др. прилаганите процедури имат няколко основни цели:

  • Липолизата – да разгражда активно мазнините;
  • Потискане образуването на нови мастни натрупвания;
  • Активиране оттичането на течности от тъканите, лимфодренаж, изхвърляне на токсините;
  • Повишаване на съдовия тонус на кожата и нормализация на кръвообращението;
  • Размекване на твърдите мастни натрупвания в хиподермата;
  • Мускулна стимулация;
  • Подобряване еластичността на кожата, изравняване на релефа й.
целулит, видове, симптоми, лечение - 01 с лазер 0292
Съвременните апаратни методи са в помощ на антицелулитните програми
Препарати с външно действие и за масажиране

При лечението на целулит се разчита в много случаи на използването на различни природни продукти, кремове и мехлеми, на въздействието на външни фактори – например на морската среда. Последното е било забелязано и използвано още в дълбока древност. Съвременната медицина дори е развила цяло направление, основано на морските дарове – таласотерапията. Морски климат, вода, водорасли, пясък, лечебна кал – всичко това се използва активно за премахването на целулита. Същността на таласотерапията е в нормализирането на функциите на ендокринната и нервната система – именно от тях зависи разграждането на мазнините, изхвърлянето на излишните течности от организма. Изразен антицелулитен ефект имат процедурите с водорасли – съдържащите се в тях микроелементи и особено йод имат положително въздействие върху всички пластове на кожата. То е още по-подчертано в съчетание с различни лечебни глини и морска сол. Тези продукти се втриват в кожата по време на ръчни или апаратни масажи, но също е добре да се използват при обвиването с фолио.

  • Външното прилагане на различни средства с антицелулитен ефект обикновено се добавят и витамините А, Е, С, Р, В5, кофеин, пшеничен зародиш. При ръчен антицелулитен масаж такива масажни смеси са в помощ на процедурите, целящи разбиването на мастните капсули, активиране на кръвообращението и движението на лимфата, подобряването на локалния и общия имунитет.

Антицелулитните програми се разработват индивидуално и в хода на реализацията им могат да се коригират според начина, по който въздействат на конкретния човек. Освен външни въздействия, комплексната терапия може да включва вътрешен прием на определени продукти, диета, физически упражнения. При точно изпълнение на споменатите програми резултатите няма да закъснеят.

Апаратна корекция на фигурата

За лечението на целулит в съвременната естетическа медицина и козметология широко приложение имат апаратните методики на лимфодренаж. Все пак е добре да се знае, че такива програми са противопоказани за жени със заболявания в областта на малкия таз – като например фиброматоза или поликистоза; лимфодренаж не се изпълнява при проблеми като тромбофлебит, обриви и дерматози, алергични реакции към масажните продукти.

Към апаратните методи за справяне с целулита се отнасят такива подходи като вакуумен масаж, ендермология, пресотерапия, микротокова и електростимулация, електролиполиза, мезотерапия.

Препарати с вътрешно действие

Комплексното лечение на целулит включва не само външни процедури, но също и вътрешен прием на перорални продукти и препарати. Преди всичко това са биологично активни хранителни добавки на основата на различни растителни компоненти. Циркулирайки чрез кръвообращението из целия организъм, тези вещества достигат до кожата и усилват ефекта от външните антицелулитни процедури. Специално разработени антицелулитни програми хармонизират външните и вътрешните подходи, за да се получи комплексно въздействие върху целулитната кожа.

Комплексни програми

Ефективността на програмите срещу целулит се състои в комплексния им характер. Съчетаването на активни апаратни методи с прием на биологично активни хранителни добавки дава видими резултати. Включват се и фактори като диета, физическа активност, релаксиращ и подводен масаж, хидромасаж, кални и перлени вани, медицински душове и пр.

Упражнения и масажи

Упражненията са важен дял от антицелулитните програми, тъй като подпомагат изгарянето на мазнини, активират лимфния ток и отделянето на течности и поддържат мускулите. Те са особено важни при напредването на възрастта, тъй като с годините протича отслабване и изтъняване на мускулната тъкан и заместването й с мастна. Разковничето е в съчетаване на силовите тренировки с аеробни упражнения (framar.bg).

В комплексната терапия на целулит непременно трябва да се включат и масажи – ръчен, самомасаж или апаратен, като идеята е да се оптимизира микроциркулацията на течности в проблемните зони, изхвърляне на ненужните течности и токсини, разграждане на мастните натрупвания.

Подробно за прилагането на упражнения и масажи срещу целулит вижте тук:

https://www.lekar.bg/2018/06/14/%d1%86%d0%b5%d0%bb%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%82-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%b0%d0%b6/

Диета против целулит

От храненето зависи във висока степен дали една антицелулитна програма ще е успешна.  Забравете соленото, пърженото, мазното и пикантното. Ето кои са десетте продукта, които трябва да включите в храненето си при желание да се отървете от целулита: банани, вода, слънчогледови семки, джинджифил, люти червени чушки/пипер, гръцки сминдух, розмарин, кресон, зеле, авокадо, яйца. Не разбирайте, че трябва да ядете само това – но именно това са полезните храни, които подкрепят антицелулитните ви усилия. За сметка на въглехидрати и мазнини, които имат точно обратен ефект.

Антицелулитни процедури

При целулит в напреднала фаза едва ли може да има успешно развитие на усилията ни, ако разчитаме само на домашните масажи. Особено при фиброзен целулит – без апаратни процедури не може. Споменахме за какви процедури става дума: при тях се стимулира микроциркулацията на кръв и лимфа чрез  токови импулси, апаратен масаж, ендермология, пресотерапия. Как тези методи се съчетават с приложението на кремове и хапчета – вижте тук:

https://www.lekar.bg/2018/06/12/%d1%86%d0%b5%d0%bb%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%85%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bc/

Източници:

Първоначално публикувано на:16.06.2018 @ 17:54

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какви мнения съществуват за безиглена мезотерапия.

Мезотерапия. Мнения за безиглена и иглена за лице и с хиалурон

Какви мнения съществуват за безиглена мезотерапия. Как се прави и какъв ефект има? Иглена мезотерапия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *