жълт кантарион

Жълт кантарион при депресия

Жълт кантарион или антидепресант: какви са предимствата на билката. Как се приготвят настойки и отвари от жълт кантарион в домашни условия. Готови лекарствени продукти с билкови съставки. Показания и противопоказания; рискови пациентски групи

Жълт кантарион при депресия: наистина ли билката помага? Трябва да се отбележи, че депресиите подкопават здравето на милиони хора по цял свят. Още при първите й признаци трябва да се търси професионална помощ; професионалистът сам може да насочи страдащия човек и към използването на жълт кантарион. Съвременната медицина отдавна е потвърдила полезните качества на растението в тази посока; изследвани са възможните комбинации с други билки и с лекарствени продукти.

Приложение при депресия и депресивни разстройства

Има случаи, когато по някаква причина синтетичните антидепресанти са неприложими – тогава лечението на депресия с жълт кантарион остава без алтернатива. Най-често то се практикува при жени в климакс, подрастващи, хора в напреднала възраст, в следродовия период – ако майката не кърми.

Природният антидепресант

Медицинските изследвания са установили, че растението жълт кантарион съдържа множество фимически елементи, способни да облекчат общото състояние при депресия. Фармаколозите обясняват този ефект със способността на билковите съставки да предотвратяват т.н. обратно захващане на серотонина от клетките на главния мозък. Както е известно, този невромедиатор е наричан също и хормон на доброто настроение.

Според проучванията билката съдържа и компонентите хиперицин и хиперфорин, които балансират функциите на централната нервна система. Самата практика доказва също, че по ефективност жълтият кантарион не отстъпва на стандартните синтетични антидепресанти, използвани при лечението на лека и умерена депресия. При тежките случаи обаче растението има слаба ефективност.

Препоръки за прием

За лечението на депресия се използват цвят и листа от жълт кантарион, които се изсушават и от тях се приготвят отвари и настойки. Специалистът може да препоръча също и прием на прах от жълт кантарион; формулата е 2-4 грама дневно на три приема за няколко седмици. Действат добре и готовите продукти с компоненти от жълт кантарион, с чиято помощ се неутрализират чувството на тревожност и се подобрява качеството на съня.

  • Все пак не бива да приемаме жълтия кантарион за безопасна панацея и да опитваме самолечение по съвет на близки или приятели. Съветът на лекаря е задължителен – само специалистът може да бъде точен в избора на оптималната доза за конкретен пациентски проблем. При спазването на точната терапевтична схема може да се разчита на положителен резултат. Вариантите са достатъчно разнообразни: отвари и настойки, запарки и готови продукти.
жълт кантарион
Натурална билка или хапчета с билков екстракт?

При прием на жълт кантарион като средство против депресия трябва да се следи за състоянието на здравето. Възможно е да се проявят някои странични ефекти като повишено артериално налягане, алергични реакции – обрив, зачервяване и сърбеж; умора и безсилие или прекалена възбудимост, особено при продължителен прием; гадене и повръщане, стомашни разстройства, повишена чувствителност към слънчевото греене.

Народни рецепти с жълт кантарион при депресия

Народната медицина традиционно препоръчва чай или отвара като средство срещу депресия. Правилно е терапията да протича на модули или курсове: билката се приема 2-3 седмици, след което се прави прекъсване за седмица и отново се повтаря лечебният курс.

Чай от жълт кантарион

За запарка е достатъчно 1-2 чаени лъжички суха билка да се залеят с 200 мл вряла вода; сместа престоява под капак 10 минути. Прецежда се и се изпива – една такава чаша сутрин и една – вечер, като всеки път напитката се приготвя прясна. Терапията трябва да продължи 2-3 месеца за траен резултат, но ефектът може да се почувства още след първите три-четири седмици.

Настойка при депресия

10 г суха билка се заливат с 250 мл вряла вода. Оставя се под капак за половин час и сместа се прецежд. Приема се до 6 пъти дневно – по една супена лъжица, след основно хранене или закуска. Не бива да се взема на празен стомах!

жълт кантарион
Цяр с жълт кантарион може да се приготви и вкъщи
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Тази настойка е полезна при депресии, но също и при главоболие, болки в пикочния мехур, черния дроб, стомаха и червата. При кървене от вътрешните органи или против паразити също помага.

Настойка за по-добро настроение

За приготвянето на една друга настойка трябва да си приготвим половин литър водка и 15 г сушен жълт кантарион. Двете съставки поставяме в стъклен съд с капак и го прибираме на тъмно за две седмици. След това прецеждаме и прибираме билковата водка в хладилника. От нея се вземат три пъти дневно по 30 капки с малко вода.

  • Същото средство върши чудесна работа за жабурене, след което ще имаме свеж дъх. Достатъчно е да си приготвим вода за ста от 100 мл вода и 30 капки от спиртната настойка.
Отвара против тревожност

Отварата се прави от 300 мл вода и две супени лъжици сух жълт кантарион. Сухата билка се залива със студена вода и се вари на водна баня 25 минути. След това първоначалният обем се възстановява, като се долива преварена вода. Пие се три пъти дневно по 1/3 чаша след хранене. След тримесечно лечение с тази отвара депресията ще бъде спомен.

Прахчета против безсъние

Много често депресивните състояния са съпроводени с безсъници. В този случай може да потърсим в аптеката прахчета от жълт кантарион. Препоръчват се 2 до 4 грама билка на прах дневно, количеството се разделя за три приема. Ако приемът е редовен, ефектът ще се прояви след около месец.

Подходящи форми на пазара

Споменахме, че е възможно при депресия специалистът да препоръча лекарствени продукти или хранителна добавка с жълт кантарион. Много е важно да се четат листовките за всеки такъв продукт – да се спазват дневните дози и продължителност на приема, и да се внимава в комбинирането с други лекарства.

Депреслес на Магналабс (капсули)

Продуктът Депреслес е съчетание от две активни билкови съставки – екстракти от жълт кантарион и глог. Препоръчва се при лека депресия и стрес, натрапчиви страхове, влошена памет и концентрация, нервни и психически проблеми, безсъние. Приемът е три пъти дневно, по една капсула. Цената за опаковка с 30 капсули е 23 лв.

Дайте мнение и Вие тук!
Ремотив

Познатият продукт представлява дозиран в таблетки сух екстракт от жълт кантарион – 250 мг. Препоръчват го при леки до умерени форми на депресия, стрес, преумора, продължително боледуване и тежко изтощение.

В ролята си на антидепресант този продукт се взема два пъти дневно, по една таблетка, с вода – по време на хранене или непосредствено след това. За да има положителна промяна се взема поне две седмици, но обикновено траен резултат се получава след 6 седмици. Ако се налага по-продължителен прием, това трябва да става под лекарснки контрол.

Посочената доза е за деца над 12 години и за възрастни. Продуктът може да се дава и на деца, навършили 6 години – до 11 включително. При тях дневната доза е една таблетка, приемана на два пъти – сутрин и вечер.

Цената на опаковка от 30 таблетки е 14 лв.

Капсули Рестарта

Рестарта е билков продукт под формата на капсули с активни съставки – екстракти от жълт кантарион и валериана. По предназначението си е сходен с Ремотив. Приема се по една капсула, три пъти дневно – но само от лица над 18-годишна възраст. Струва 10 лв за 30 таблетки от 330 мг.

Странични ефекти и противопоказания

Сред предупрежденията, касаещи правилната употреба на жълт кантарион при депресия, е условието – да не се комбинира с други антидепресанти. Това е предпазна мярка – така се избягват прекалено силният ефект на билката+лекарството върху нервната система и психиката.

Освен това следва да се избягват антикоагуланти, лекарства за ХИВ-позитивни, за сърдечни заболявания и артериално налягане.

https://www.lekar.bg/2018/05/09/%d0%b6%d1%8a%d0%bb%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%bd-5/

В случаи на свръхчувствителност или индивидуална непоносимост могат да се наблюдават симптоми като пресъхване на устата, обриви, постоянна умора, диария, световъртеж, гадене.
Не се препоръчва при бременност, при проблеми с имунната система, за лечение на малки деца.

Източници:

https://chayexpert.ru/chay/zveroboj-ot-depressii.html

http://indepress.ru/antidepressantyi/zveroboj.html

https://www.kakprosto.ru/kak-822469-kak-ispolzovat-zveroboy-pri-depressii

Първоначално публикувано на:07.05.2018 @ 22:07

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

жълт кантарион

Жълт кантарион на таблетки и капсули

Билката жълт кантарион и продукти с екстрактите й: таблетки, капсули. Продуктите на аптечния пазар: марки, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *