жълт кантарион

Масло от жълт кантарион, тинктура

Масло от жълт кантарион – домашно и от аптеката. Състав, ползи и приложение на масло от жълт кантарион: за лечение, за разкрасяване. Цени на готовите продукти; кои са добрите. Лесни рецепти за тинктура с жълт кантарион. Противопоказания

Масло от жълт кантарион: ето още един продукт на растителна основа, който може да се използва и за лечение, и за разкрасяване. При вътрешен прием продуктът подпомага образуването на жлъчни сокове и оптимизира работата на черния дроб. Като външно средство действа противовъзпалително, успокоява при сърбеж и болка, подпомага зарастването на рани.

Кантарионовото масло промишлено се добива по два начина: чрез маслена екстракция или при технология, която извлича полезните компоненти от растението с помощта на въглероден оксид. В първия случай получаваме продукт с кафеникав оттенък, а във втория маслото е червено. Маслената екстракция е по-стара техника, която е сравнително лесна и може да се практикува в домашни условия.

Как да си приготвим сами масло?

За да приготвим масло от жълт кантарион вкъщи, трябва да разполагаме с качествено растително масло, обикновено зехтин, и прясна билка, набрана от чисто място. Единственото, което трябва да приемем като трудност, е продължителността на приготвянето.

Жълт кантарион в зехтин

Вижте най-често препоръчваните рецепти за приготвяне на масло от жълт кантарион в домашни условия:

  • Затопляме на водна баня половин литър зехтин, след което добавяме 150 г цвят от билката. Кипваме сместа и намаляваме огъня – варим кротко около 30 минути. Пресипваме в стъклен съд, затваряме го и оставяме на тъмно за три денонощия. Прецеждаме и съхраняваме в хладилник.
  • 25 г цвят жълт кантарион смачкваме в хаванче, пресипваме в сух стъклен буркан и заливаме с половин литър зехтин. Оставяме на топло за 4 дни – може да се наблюдава доста активен процес на ферментация. В края на този етап тя затихва; тогава слагаме капачка на буркана и го изнасяме на слънце за 40 дни. Постепенно маслото става ярко червено; след изтичането на споменатия срок прецеждаме и прибираме в хладилник.
С ленено масло за хранопровода

Комбинацията на ленено масло с жълт кантарион цвят има удивителни качества: тя помага при външно приложение и при вътрешен прием. Препоръчвана е от известната лечителка Мария Требен като средство за бързо и чисто зарастване на рани, за ускоряване на оздравяването при проблеми на храносмилателната система. Спасява от спазми и възпалена лигавица на хранопровода, стомаха и чревния тракт в резултат на повишена киселинност.

жълт кантарион
Масло от билката може да се приготви и в домашни условия
  • Ленено масло с кантарион по Требен се приготвя, като напълваме стъклена бутилка с билков цвят, без да притискаме. Доливаме с ленено масло и оставяме на слънце, докато мазнината си промени цвета. Продуктът става за мазане и за пиене; посъветвайте се с фитотерапевт за индивидуален режим на прием, след като сами си приготвите лечебната смес. Сегашният момент е подходящ за събиране на билката!

Приложение на маслото, свойства, ползи

По своите свойства кантарионовото масло прилича на бадемовото. То е антисептично, бактерицидно, загряващо, възстановяващо, противопаразитно, противовъзпалително, спазмолитично и обезболяващо. Помага при спазми, болки в мускулите, схващания и гърчове. Нормализира кръвообращението, подобрява функциите на черния дроб, бъбреците и стомаха, действа благоприятно на нервната система – укрепва я, неутразилиза претоварването и стресовите състояния Ускорява зарастването на рани, натъртвания и други увреждания на кожата, помага при лечението на подагра и ревматизъм. Лекува последиците от алергични пристъпи и невродермити.

Още нещо важно: подобрява настроението и спасява от депресии, отстранява хематоми, облекчава болезнени състояния при остеохондроза, подпомага възстановяването на гръбначните хрущяли. То е успешно средство за излекуване на язви, изгаряния, гнойни обриви, ефективно е при стоматит, при обриви при простуда, при ухапвания от насекоми и животни.

Благодарение на свойствата си маслото действа положително на кожата на лицето. Особено добър продукт за мазна и комбинирана кожа.

Състав на маслото и показания

Съставът на маслото от жълт кантарион е удивителен: то е богато на маса биологично активни компоненти, витамини, фитонциди, витамини C, P, PP, Е, A, микро- и макроелементи, флаваноиди, дъбилни вещества, минерали, етерични компоненти.

Прилага се външно и вътрешно. За медицински цели най-често се препоръчва вътрешен прием, а при козметични проблеми – външно приложение. Медицината го използва при гастрит с повишена киселинност, язва на стомаха и дванадесетопръстника, безсъние, неврастения, ревматизъм, фурункулоза, остеохондроза, изгаряния, жлъчно-каменна болест, холецистит, депресии, ринит. Помага и при запек. Ето някои елементарни приложения на маслото:

  • При запек вземайте два пъти дневно по една чаена лъжичка масло.
  • При хрема накапвайте 1-2 пъти дневно по 2 до 4 капки масло във всяка ноздра.
  • При изгаряния и увреждане на кожата се правят редовни маслени апликации.
“Фигурин

От депресия и безсъние се спасяваме с помощта на топли вани, като пускаме във водата по няколко капки масло от жълт кантарион.

Външен прием и заболявания

С помощта на целебното масло се лекуват такива патологии като дерматит, купероза, витилиго, херпес. Елементарно правило: преди употреба флаконът с маслото се разтърсва енергично; с помощта на тампон се взема малко количество и внимателно се полага върху проблемната зона. Ако се касае за болка в става или кости, следва енергично втриване.

За кожата и косата

Коментираното масло може да се използва неразредено, в комбинация с други растителни и етерични масла, в готови козметични средства за кожа и коса. Препоръчва се за чувствителна, мазна и смесена кожа със склонност към разширени пори и обезводняване. Добавянето на масло в козметиката или маските с негово участие предпазват от дехидратация, възстановяват водно-мастния баланс на кожата, подпомагат очистването и свиването на порите, предпазват от обриви и гнойни пъпки.

жълт кантарион
При вътрешен прием маслото се взема на капки, разредено

Регенериращите свойства на маслото помагат при алергични обриви, невродермити, успокояват раздразнената кожа, сърбеж, възпаление и зачервяване на кожата, правят красив загар. То е също отлично средство за поддържането на коса, склонна към омазняване. Очиства и дезодорира скалпа, стимулира растежа на косата, ликвидира пърхота, придава обем и прави корените здрави.

  • Универсална подхранваща маска за кожа: подхранва, възстановява, успокоява раздразнения, подмладява. Необходими са две супени лъжици плод от диня, една чаена лъжичка овесени ядки, половин чаена лъжичка масло от жълт кантарион. Стритите на прах ядки се смесват с динята и маслото. Маската се нанася върху чистата кожа на лицето и деколтето за 20 минути. Измиваме с хладка вода.
За ръце и нокти

Смесваме две чаени лъжички масло с по една чаена лъжичка кокосово и орехово масло. Затопляме на водна баня до телесна температура. Нанасяме върху кожата на ръцете, като специално масажираме върховете на пръстите и зоната около ноктите. Сместа с добавена топла вода е добра и за подхранващи ванички за ръце.

Маска за кожа с маслото

Ето още две примерни рецепти за използването на кантарионово масло в маски за лице:

  • За суха кожа: супена лъжица масло от жълт кантарион разбиваме с един суров жълтъки чаена лъжичка сок от моркови. Маската се полага за 10-15 минути; измива се с топла вода. За траен резултат е добре да се прави по веднъж всяка седмица.
  • За следващата маска са необходими повече продукти: домат, сметана, лимонов сок. Доматът се обелва и пасира, свесва се с една лъжица сметана и няколко капки лимонов сок. След това на капки се добавя и една супена лъжица масло от жълт кантарион. Полагаме върху лицето и шията за 10 минути; измиваме с топла вода.

Вътрешно приложение

Терапиите с вътрешен прием на билковото масло обикновено са допълващи към комплексно лечение на различни болести на вътрешните органи, за които вече стана дума. Препоръчително е такава терапия да се консултира с лекар, за да се проведе ефективно.

Кога не бива да се използва маслото

Прилагането на масло от жълт кантарион има някои особености и ограничения. Така например може да получите изгаряне, ако изложите на слънце участък от кожата си, която се обработвали с този продукт. Това се обяснява със способността на маслото да усилва чувствителността към ултравиолетовите лъчи.

Освен това преди първото прилагане на жълтия кантарион трябва да се проверите за възможна алергия към растението и неговите продукти. Малките деца и хората с чувствителна кожа не трябва да използват неразредено масло. Ако го разреждаме или смесваме с други масла, неговият дял не трябва да е повече от 20%.

Може да се добавя като обогатяваща съставка към готови кремове и мехлеми. Колкото до противопоказанията – ето в кои случаи маслото не бива да се употребява:

Дайте мнение и Вие тук!
  • при бременност и кърмене, при състояния с повишена температура, ако имате хипертония, след трансплантиране на органи, при прием на контрацептиви, антидепресанти или антибиотици.

Цена на маслото и видове

При покупка на готово масло обърнете внимание на упътването: проверете дали то е чисто и предназначено за вътрешна употреба, или е само средство за локално външно приложение. Не го използвайте, ако има неприятна, натрапчива миризма. Не го купувайте, ако срокът му на годност е изтекъл.

На Пранаром. На Боталайф

Маслото на Пранаром е предназначено за вътрешен прием и за външно приложение. Дневната доза за пиене е една супена лъжица. Производителят го препоръчва като средство за поддържане на кожата през зимата – смесено с равни части масла от авокадо и сладък морков. Действа омекотяващо и подхранващо, предпазва от изсъхване. Цената на флаконче от 50 мл органично масло е 22 лв.

Боталайф предлагат масло, произведено само от цветовете на растението. 100 мл са на цена около 23 лв. Може да се използва само от възрастни. За вътрешен прием се разрежда: два пъти дневно по 25 капки във вода или сок. При стомашни проблеми да се приема един час преди хранене. Да се избягва вечерен прием. Външно се използва за апликации; нанася се върху проблемната кожа и при необходимост се втрива внимателно.

Етерично масло на Етерика

То е предназначено само за външна употреба – за масаж, вана, аромалампа, инфалации, маска за лице, добавка към кремове. Препоръчва се основно при депресии, преумора, тревожност, при влошено качество на съня, стрес, при простуди и изтощение. Продуктът е високо концентриран, използва се на капки и препоръчваните в упътването дози не трябва да се превишават. Цена – 22 лв за 5 мл.

Воден екстракт Супер диет на ампули

Ампулите на Супер диет с жълт кантарион са предназначени за пиене – едно средство за поддържане на тонуса и бързо възстановяване на силите, за подкрепа на нервната система, имунитета, психиката. Приемът е една ампула дневно, разредена в половин чаша вода. Да не се използва при бременност и кърмене. Цената за опаковка от 20 ампули е около 32 лв.

Крем за ръце на Апивита

Кремът за ръце на Апивита – с масло от жълт кантарион, е предназначен за суха кожа; има богата текстура, подхранва и възстановява тургора и еластичността на кожата. Освен тази съставка има масла от шипка, здравец, лавандула, шеа, а също и прополис, запарка от листа на леска. Подходящ за поддържане на ръце, които са изложени на агресивни външни въздействия – ниски температури, химикали, груб труд, перилни препарати. Цената на туба от 50 мл е приблизително 16 лв.

Други видове

Масло от “NURS” може да се купи по 28 лв за 250 мл. Препоръката за универсалния продукт е 3-5 капки в грижа за тялото, 1-2 капки в грижа за лицето, 2-5 капки в маска за коса. Вътрешният прием е по вече коментираната схема – два пъти дневно до 25 капки във вода или сок.

Българско масло от Alteya Organics с етикетче “био” може да се поръча онлайн срещу 21.55 лв за 5 мл.

Как се прави тинктура?

Тинктура може да се приготви от всяко лековито растение чрез накисване в спирт, водка или ракия. Сместа престоява в стъклен съд обикновено 10-14 дни, след което се прецежда, тревната съставка се изстисква и течностите се събират. Използва се вътрешно – на капки, по схема, или външно за компреси и разтриване. Мария Требен сочи тинктурата от жълт кантарион като едно отлично средство при неврози, неврастения и безсъние. Приемът вътрешно е веднъж на ден 10-15 капки в лъжица вода. Външно се използва за разтривки при болки и простуда.

жълт кантарион
За тинктурата е необходим пресен цвят и спирт или ракия
Спиртен извлек в ракия

Ракиеният извлек от жълт кантарион е известен като средство за лечение на язва. B литър гроздова или плодова ракия накисваме четири супени лъжици цвят от жълт кантарион. Държим на слънце 7-10 дни, като всеки ден разклащаме бутилката. Прецеждаме. Пие се три пъти дневно по една малка ракиена чашка преди хранене, а сутрин на гладно се поглъща една супена лъжица студено пресован зехтин.

Жълт кантарион на капки

Тинктурата от жълт кантарион на “Билкова аптека” е продукт с широка употреба. Прилага се при проблеми на храносмилането, нервни напрежения и разстройства, депресия, хемороиди и разширени вени (framar.bg). приемът е три пъти дневно; всяка единична доза е до 30 капки в 100 мл вода. Флаконче от 50 мл струва 4 лв.

Тинктура от жълт кантарион предлага и “Физалис”; продуктът е подобен на този от “Билкова аптека” като препоръки за приложение. Струва 15 лв за 100 мл.

https://www.lekar.bg/2018/05/03/%d0%b6%d1%8a%d0%bb%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%bd/

Източници:

Масло зверобоя, применение, полезные свойства

http://priroda-znaet.ru/primenenie-masla-zveroboya/

http://www.prosto-mariya.ru/maslo-zveroboya-primenenie-poleznye-svojstva-domashnie-recepty-dlya-lecheniya-i-uhoda-za-kozhej_952.html

Първоначално публикувано на:05.05.2018 @ 19:07

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

жълт кантарион

Жълт кантарион на таблетки и капсули

Билката жълт кантарион и продукти с екстрактите й: таблетки, капсули. Продуктите на аптечния пазар: марки, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *