бусколизин

Бусколизин срещу болката: кога да го вземаме

Бусколизин – какво представлява лекарството, в какви случаи помага. Какви противопоказания и странични ефекти има. Рискови групи потребители, които да внимават с употребата му. Дозиране и продължителност на приема. Аналози, заместители

Бусколизин? Ако лекарят е препоръчал или сами сме си избрали да се лекуваме с бусколизин, трябва много внимателно да следваме препоръките за употребата му.

Лекарството се използва масово, достъпно и популярно е и немалко хора мислят, че то е напълно безобидно и безопасно. Дали е така? При правилно прилагане с бусколизин наистина можем да укротим какви ли не болки. Неправилното му използване обаче е опасно по много причини, за които трябва да си даваме сметка.

Какво е бусколизин?

Бусколизин е обезболяващо лекарство с активна съставка хиосцинов бутилбромид. У нас са популярни таблетки и инжекционен разтвор бусколизин; от производителя предлагат на други пазари също и супозитории. Помощните съставки в таблетъчната форма са цревично или карнофено нишесте, колоиден силициев диоксид, калциев хидрофосфат, стеаринова и винена киселина. В инжекционния разтвор такава роля имат натриевият хлорид и водата. Сами по себе си помощните съставки нямат вредно въздействие, но при някои пациенти част от тях могат да провокират алергични реакции.

Активно вещество: Нyoscine butylbromide или Хиосцинов бутилбромид

Активната съставка на медикамента бусколизин – хиосцинов бутилбромид, е от типа  М-холиноблокери. На нея се дължи локалното спазмолитично въздействие върху гладката мускулатура на вътрешните органи: стомашно-чревния тракт, жлъчните пътища, пикочопроводите. Освен това компонентът намалява секрецията на храносмилателните жлези. В биохимичен аспект бутилбромидът е компонент, който не прониква през хемато-енцефалната бариера и не оказва влияние върху централната нервна система.

Действие

Когато вземем доза бусколизин, активната му съставка се разпределя предимно в мускулатурата на корема и таза, включително вътрешните органи. Точно за това медикаментът е препоръчван при състояния с колики, спазми и болка, които са центрирани в тази зона на тялото. Около 90% от метаболитните продукти на лекарството се извеждат от организма чрез стомашно-чревния тракт, а 5% – чрез урината/бъбреците. Упражнявайки разхлабващ мускулите ефект, бусколизинът постига спазмолитично действие, т.е. гладките мускули се отпускат, спазмите/коликите се неутрализират, болката отминава.

Ползи: за какво се взема и как?

бусколизин
Бусколизин е познато и предпочитано обезболяващо при различни спазми

Бусколизин е медикамент с доказано полезно въздействие при спазми в отделителната и репродуктивната система; при колики и болки в храносмилателната система – например за проблеми в пилора, бъбречни и чревни колики, жлъчни спазми; при обострена язва на стомаха и дванадесетопръстника; при цистит; при различни менструални смущения с болка. Бусколизинът се използва и при подготовката на родилки за естествено раждане.

При болки в стомаха. Спазъм на пилора. Обострена язва

Болките в стомаха могат да имат различна причина, както и различно развитие. Ако са възникнали изведнъж и постоянно се усилват до нетърпимост, най-добре е да не търсите обезболяващо – а лекар. По принцип бусколизинът облекчава всяка лека и умерена болка в стомаха, но дори при добър ефект е добре да идем на преглед – особено ако стомашните ни проблеми се повтарят. Таблетката бусколизин все пак ще овладее болката за 20-30 минути и ще ни осигури спокойствие за около 6 часа. При болки в стомаха можем да вземаме по 1-2 таблетки до 3-5 пъти дневно.

При възпаление в зоната на изхода на стомаха, пилора, е възможно да се развие пилороспазъм – стягане на мускулния пръстен, който контролира преминаването на обработената храна към дванадесетопръстника и червата. Такива спазми са болезнени и е оправдан приемът на бусколизин: чрез него се предизвиква отпускане на мускулатурата и неутрализиране на болката.

Лекуващият може да препоръча различни обезболяващи при язва на стомаха и/или дванадесетопръстника. Изборът зависи от това – каква е характеристиката на заболяването и моментното състояние на пациента. При обострено състояние подходящият избор е спазмолитикът бусколизин. Облекчава и отпуска, като не предизвиква особени странични ефекти. Много е важно това, че таблетките бусколизин не дразнят стомашната лигавица. Освен това съкратените гладки мускули се отпускат, без медикаментът да повлиява върху функциите на централната нервна система.

На червата. Чревни колики

Бусколини е сполучлив вариант за овладяване на чревни колики заради спецификата на въздействието си. Интересното е, че лекарството има спазмолитичен ефект само върху зоните, които са обхванати от колики. Активният компонент не прониква през клетъчните мембрани в областта на тъкани, които не са засегнати от проблема в този момент.

Демир бозан за безсъние

Причината за чревни колики може да е безобидна – например неподходящо съчетание на храни, по-пикантни или дразнещи чревната лигавица. Може обаче да са предизвикани и от сериозен здравословен проблем. При всички случаи приемът на бусколизин и по самоинициатива има смисъл, тъй като ще укроти спазмите на чревния тракт и ще овладее болката. Но трябва да си даваме сметка, че това ще е симптоматично лечение, т.е. ефектът ще е временен и това лекарство няма да е в състояние да ликвидира всеки здравословен проблем. Затова при продължаващи чревни колики, независимо от бусколизиновото облекчение, трябва да се консултираме с лекар.

Болки в жлъчката. Дискинезия

Здравословните проблеми с жлъчката могат да са свързани със състояние и функции на жлъчния мехур, на жлъчните пътища, да се касае за жлъчни камъни. Възможно е да се развие възпалителен процес или дискинезия, т.е. застой на секрети в жлъчните пътища. При всеки от тези проблеми са възможни болезнени състояния – т.т. жлъчни колики, които са особено остри и мъчителни и се нуждаят от медикаментозна подкрепа. Препоръчваните лекарства спазмолитици включват и бусколизин. Медикаментът е съществена част от комплексната консервативна терапия на болната жлъчка. Отпускането на спастично стегнатата гладка мускулатура в тези органи води до обезболяване и подобряване на същинските функции.

бусколизин
При бъбречни и жлъчни кризи за по-бърз ефект се предпочита инжекционната форма
На пикочо-отделителната. Болки в бъбреците

При спазми в отделителната система – болки в бъбреците, уретрите, пикочния мехур, приемът на бусколизин носи облекчение. Възможно е медикаментът на се препоръча за овладяване на остри състояния, но също и като част от комплексна терапия при хронични диагнози. Както при жлъчни, така и при бъбречни кризи – т.е. внезпни остри състояния с нетърпими болки, е препоръчителна намесата на медицински лица, при коет бусколизин може първоначално да се вкара в организма инжекционно.

И на половата система. Цистит, холецистит

Възпалителните състояния на репродуктивната система, на сегменти от отделителната или храносмилателната – пикочен мехур, жлъчка и жлъчни пътища, прилагането на бусколизин продължително е съпътстваща съставка от комплексната терапия за овладяването на локален възпалителен процес. Медикаментът има принос в неутрализирането на болковия синдром, което става за сметка на отпускнето на гладката мускулатура в засегнатите органи.

При цикъл, менструални болки

Болезнените състояния при цикъл са свързани със спазми на маточната стена; в някои случаи те са доста натоварващи и са свързани с опитите на матката да изхвърли “отработената” лигавица. Спазмолитиците от типа на бусколизин, спазмалгон и но-шпа успокояват болката, като предизвикват вече описаното отпускане на свитата в спазъм гладка мускулатура.

При ПМС (предменструален синдром)

Приемът на бусколизин заедно с витамините В1 и В6, съчетано с подходящо леко хранене, облекчава симптоматиката на предменструалния синдром. Ролята на приетия бусколизин, както в подобни случаи, е да отпусне гладката мускулатура на органите в малкия таз и да улесни приближаващото месечно кървене.

Опасности от бусколизин, противопоказания

Бусколизинът може да се купи във всяка аптека без рецепта – но това не означава да го пием както ни скимне. Хубаво е да сме наясно с противопоказанията му и с някои неприятни последици от неправилния прием на лекарството. Така наример лекарството не бива да седава на деца под 6-годишна възраст. Особено важно е да не се взема, ако е известна алергия към активната съставка или към някой от допълнителните компоненти. Други диагнози, които са несъвместими с бусколизин, са мегаколон, миастения, глаукома, оток на белия дроб.

Алергия към хиосцин бутилбромид

Прилагането на бусколизин при съществуваща или неизвестна алергия към основния компонент – хиосцин бутилбромид, може да предизвика кожни реакции като сърбеж и зачервяване, копривна треска, както и по-тежки прблеми от типа на замаяност и затруднено дишане. В този случай е необходима спешна медицинска намеся; разбираемо – медикаментът не трябва да се използва по основното си предназначение.

Високо вътреочно налягане (глаукома)

Един от възможните странични ефекти при лечение с бусколизин е повишаването на вътреочното налягане. Този факт следва да е ориентир за едно от противопоказанията на лекарството: то следва да се избягва от потенциалните потребители с глаукома, т.е. с повишено вътреочно налягане. Премът на бусколизин в такива случаи би усложнил съществуващия офталмологичен проблем; симптомите са болка в очите, зачервяване, замъглено виждане до загуба на зрението.

Мускулна слабост (миастения гравис)

Миастения гравис е тежко състояние, при което е налице мускулна умора и отпуснатост; съкратителната функция на мускулните влакна и прилежащите нерви е слаба и при прогресията на болестта отслабва допълнително в усилията за поддържане на мускулните функции. Асно е, че ако при подобен проблем вземем лекарство, което допълнително отпуска мускулите, рзултатът ще е негативен за пациента. Ето защо бусколизинът се определя като противопоказан при тази диагноза.

Разширена стена на дебелото черво (мегаколон)

Подобна е картината и при т.н. мегаколон, разширена и удебелена стена на дебелото черво. Отново е налице пасивно състояние със задържане на екскременти и токсикози, за което не е полезно допълнително отпускане на гладките мускули от чревната стена. Разбираемо – това би довело до подчертаване на пасивната кондиция и задълбочаване на болестните признаци.

Нарушено зрение и шофиране

Приемът на бусколизин може да предизвика зачервяване на очите, повишаване на вътреочното налягане, влошаване на зрението. Ако сме на бусколизин и се налага да шофираме, трябва да сме наясно дали лекарството ни въздейства по този начин. Редно е да внимаваме и за още един страничен ефект: замайването. При проявата на тези симптоми просто се отказваме или от шофирането – или от лекарството, тъй като приемът му при този ефект може да забави реакциите и да влоши концентрацията с всички последващи рискове.

Повишено внимание при някои заболявания

При наличието на хронични заболявания приемът на бусколизин трябва да е доста предпазлив и за предпочитане под медицински контрол. Възможно е основното заболяване да провокира проявата на странични ефекти, които да влошат здравословното състояние на потребителя. Редно е да се предвидят подобни възможности и при наличието на съответните симптоми приемът да се прекрати достатъчно бързо.

Кръвно или сърдечна болест

Прилагането на бусколизин може да причини нарушения на сърдечната дейност. Не са изключени ситуации с тахикардия, силно главоболие и световъртеж, рязко повишаване на артериалното налягане. При наличието на хронични заболявания от споменатата група всичко това създава определени рискове и очевидно включването на бусколизин в терапевтичната програма трябва да се премисли.

Болна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм)

При повишена функция на щитовидната жлеза – хипертиреоидизъм, тиреотоксикоза, Базедова болест, специалистите препоръчват въздържане от лечението с бусколизин. Счита се, че спазмолитикът може да влоши симптомите на основното страдание или да провокира странични ефекти в засилена степен.

Болни бели дробове

Заболявания на белите дробове, оток на белите дробове – това са състоянията, при които по принцип прилагането на бусколизин е противопоказано. При хронична обструктивна белодробна болест обаче лекуващият може да препоръча бусколизин краткосрочно, като част от комплексна терапия.

Болен черен дроб

Прилагането на бусколизин при лечение на пациенти с чернодробни заболявания не се препоръчва. При повечето диагнози спазмолитикът дори се определя като противопоказан (framar.bg).

Тежки бъбречни болести

Пациентската група с тежки бъбречни заболявания също не бива да прилага лечение с този спазмолитик.

Епилепсия или диабетна невропатия

При епилепсия (гърчове), както и при диабетна невропатия – усложнение, засгащо нервната система като следствие от прогресията на захарна болест – та в тези случаи пациентът непременно трябва да се консултира с лекаря си за възможността да приема бусколизин безопасно. По принцип тази употреба не се препоръчва, но по преценка на лекуващия и под медицински контрол може би е допустима.

Илеус (чревна непроходимост) или колит

Не се препоръчва бусколизин като самостоятелна терапия при болки от колит или чревна непроходимост. При посочените диагнози лекуващият преценява какви медикаменти са ефективни и с максимална безопасност за пациента.

Стеснен пилор на стомаха, рефлукс, ахалазия, язва на стомаха

Всички изброени патологии са в група подлежащи на предварително консултиране с лекуващия. Специалистът би могъл при определени условия да препоръча прием на бусколизин краткосрочно; медикаментът е противопоказан като самостоятелен избор.

Увеличена простата

При увеличена простата със задържане на урина (доброкачествена хиперплазия) и обструкция на пикочните пътища лечението с бусколизин е допустимо, но само след консултация с лекуващия.

Висока температура

В тези случаи прилагането на бусколизин следва да се контролира от медицинско лице, тъй като медикаментът потиска потоотделянето и състоянията с повишена температура могат да са продължителни.

Пресъхване на устата (ксеротомия) или сух ринит

При хронично възпаление на носовата лигавица без секрети – сух ринит, препоръката е за въздържане от употребата на бусколизин. Така е и при пресъхването на устата – ксеротомия, свързана с блокиране на слюнчените жлези. Все пак лекуващият може да прецени, че е добре за пациента да въздейства върху друга симптоматика чрез бусколизин, но за кратко и под негов контрол.

Опасни лекарствени съчетания

Приемът на бусколизин с други медикаменти може да има опасни последици, ако не са предвидени лекарствените взаимодействия между тях. Възможно е да се промени – отслаби или усили, ефектът от спазмолитика и от другия медикамент. Не е изключено също да се проявят странични ефекти – по тази причина всяка комбинация на бусколизин с други лекарства подлежи на преценка от страна на лекуващия.

Против Паркинсон

Необходимо е лекарско мнение ако се налага прием на бусколизин от пациенти с Паркинсонова болест. Проблемът е в това, че спазмолитиците усилват ефекта от специфичните медикаменти за заболяването и това трябва да се има предвид при определянето на съответните дози.

За сърдечни болести: хинидин, дигоксин

Комбинацията от бусколизин и хинидин – антиаритмик, или сърдечния гликозид дигоксин, може да промени очакваните терапевтични ефекти. Така например е доказано, че въздействието на хинидина се увеличава, а при лечение с дигоксин въпросното лекарство усилва концентрацията си в кръвта с около една трета.

Антидепресанти и антипсихотици

Да се предвиди от специалистите, че при паралелен прием с бусколизин въздействието на три- и четирициклични антидепресанти, антиспихотици и невролептици се усилва.

Дайте мнение и Вие тук!
Антиалергични (антихистамини)

Ефектът при съчетаване на антихистаминови препарати с бусколизин също клони към усилване на противоалергичното въздействие.

Лекарства против астма: салбутамол, кленобутерол

Салбутамол и кленбутерол са от групата на т.н. бета-едреномиметици, използвани при лечението на бронхиална астма. Като компонент от комплексното лечение на астма може да се включи и бусколизин – за отпускане на гладките мускули в дихателните органи и за улесняване на дишането. При подобно съчетаване лекуващият отчита взаимодействието между посочените продукти и определя в съответствие с него индивидуални дози за всеки пациент.

Против гъбички: кетоконазол

Установено е, че паралелното прилагане на бусколизин с кетоконазол потиска полезния ефект на противогъбичния продукт. По тази причина се обсъжда вариант за промяна на дозите или за временно прекратяване бриема на спазмолитика, ако това е възможно.

Против повръщане: метоклопрамид

Ефектът от приема на метоклопрамид – препарат против повръщане, също отслабва под въздействието на бусколизин.

Хормонални: кортикостероиди

Ако пациентът приема едновременно бусколизин и кортикостероиди, това може да усили един от страничните ефекти – а именно увеличаване на вътреочното налягане с риск от развитие на глаукома. Тази връзка се проявява и в случаите, когато приложението на кортикостероида е локално външно.

Против киселини: антиациди. Цитрати

Приемът на антиациди води до алкализиране на урината; същото е и при прилагане на цитрати. В такъв случай се забавя елиминирането, т.е. изхвърлянето на продуктите от метаболитния разпад на бусколизина. Важно е за определянето на дневните дози.

Как се приема бусколизин

Прилагането на този медикамент е оправдано при описаната симптоматика и като се изключат случаите с възможни противопоказания. Не бива да се приемат по собствено усмотрение по-високи от определените дози, както и да се използва по-дълго от препоръчвания срок. Инжекционната форма обикновено се прилага краткосрочно при остри състояния и от медицинско лице. Потребителските групи са различни за двете форми – таблетки и инжекционен разтвор.

За деца

Таблетките бусколизин могат да се дават на деца над 6 години; в групата до 12 години позволеният прием е три пъти дневно по една таблетка. Деца над 12 години и подрастващи следват режима за възрастни, които е до 4 приема дневно по 1-2 таблетки. Продължителността на приема е до две седмици.

Инжекционният разтвор е допустим за лечението на деца над 6 години само при спастични състояния; манипулациите трябва да се извършват от медицински специалист – разтворът се вкарва мускулно или венозно. Инжектира се до 4 пъти дневно индивидуална доза, изчислена съобразно килограмите (до 0.6 мл/кг тегло).

За възрастни

Възрастни потребители могат да приемат до 8 таблетки дневно, разпределени равномерно в рамките на 24 часа. таблетките се гълтат цели – без дъвчене и стриване, с вода. Приемът е на гладно или непосредствено преди хранене.

Инжекции бусколизин се препоръчват при остри състояния, например бъбречна или жлъчна криза. Допустимата схема е 2 до 4 ампули, като общото количество от медикамента за деня не бива да надхвърля 100 мл.

Предозиране и пропусната доза

Ако е пропуснат обичайният прием на бусколизин, медикаментът следва да се вземе при първа възможност. Ако обаче наближава времето за следващия прием, изчаква се и се взема само една доза; пропуснатото не се компенсира чрез удвояване на обичайното количество.

Неволното или преднамерено предозиране може да има сериозни последици; необходима е медицинска помощ, ако пациентът вдигне температура или се оплаква от специфични симптоми. Сред тях са пресъхване на устата, халюцинации, зачервяване на кожата, затруднено гълтане, сърцебиене. Приемът на по-високи дози може да наложи мерки за противодействие като стомашни промивки, прием на активен въглен или инжекции с холиномиметици.

Възможни нежелани ефекти

Бусколизин е от лекарствата, които по правило се приемат добре и са полезни в доста случаи. Въпреки това е възможно приемът му да провокира някои неприятни странични ефекти, за които пациентът следва да бъде предупреден.

Пресъхване на устата, намаляване на потоотделянето

Симптоми като намалено отделяне на пот или пресъхване на устата и гърлото са свързани със свойството на бусколизина да действа отпускащо, разхлабващо на гладките мускули. Този полезен ефект обаче може да причини блокирането на функции при някои жлези като слюнчените, потните и слъзните.

Нарушаване на зрението, увеличаване на зениците, вътреочно налягане, глаукома, пресъхване на слъзните жлези

Зрителните смущения при лечение с бусколизин могат да са изразени в замъглено виждане, усещане за “пясък” при нарушено сълзене, разширяване на зеницата –  мидриаза, нарастващо вътреочно налягане. Последното е свързано с риск от развитие на глаукома; това е и причината пациенти с глаукома принципно да избягват бусколизин.

С медикамента трябва да внимават и шофиращите, тъй като зрителните смущения могат да попречат на адекватността на реакциите им.

Повръщане и гадене

Приемът на бусколизин може да предизвика гадене и повръщане; възможно е да стане причина за усложнения на болестни състояния, засягащи стомашно-чревния тракт като гастроезофагеален рефлукс, стеснение на пилора, ахалазия, стомашна язва. Точно по тази причина прилагането на медикамента в случаите с подобни болестни състояния трябва да става след внимателна преценка за безопасност.

Прескачане на сърцето (тахикардия) и високо кръвно

Повишаването на кръвното налягане, смущенията в сърдечния ритъм – прескачане или ускоряване, са сред редките странични ефекти на бусколизина, но все пак са отбелязани и с това следва да се съобрази лекуващият/пациентът. Тази възможна последица е отбелязана и в случаите с ограничена употреба, ако пациентът страда от хипертония или ритъмни нарушения.

Редки симптоми на алергия

Алергичните симптоми като странични ефекти на бусколизина са сравнително редки и се изпазяват основно в сърбеж и зачервяване на кожата, обриви и уртикарии. Има и отделни случаи с по-тежки прояви на алергия, включително с дихателни затруднения и анафилактичен шок.

Симптоми на превъзбуда, халюцинации, безсъние

Тази група симптоми са присъщи основно на пациентите деца или на хора в напреднала възраст.

Запек и трудности при уриниране

При тежък запек и затруднено уриниране е необходима предварителна консултация за безопасното приложение на бусколизин. Възможно е лечението с този медикамент да усложни допълнително споменатите проблеми.

Съхранение

Както обикновено се препоръчва – бусколизинът трябва да се съхранява в оригиналната си опаковка, на сухо и защитено от светлината място. Медикаментът запазва качествата си при температура под 25 градуса. Задължително се следи за срока на годност.

Видове бусколизин в аптеката, цена

От производителя има информация за бусколизин под формата на таблетки, инжекционен разтвор в ампули и супозитории. Последният продукт не е популярен на българския лекарствен пазар.

На таблетки (обвити), дражета, 10 mg

Това е най-популярната форма на бусколизин. Таблетките са малки, жълти, двойно изпъкнали – с по 10 мг от активната съставка във всяка . Кутийка бусколизин с един блистер – 20 таблетки, струва около три лева.

На ампули

Ампула двупроцентов разтвор на бусколизин – 1 мл, съдържа 20 мг от лекарствения продукт. Цената на една ампула инжекционен разтвор е приблизително 1.30 лв.

Аналози и заместители на бусколизин

Редица медикаменти имат действие, сходно с това на бусколизина. При болки от рзличен тип могат да бъдат използвани други смазмолитици, но също и аналгетици. Изборът на най-подходящия медикамент трябва да стане с помощта на лекар предвид различния генезис на болката. Възможно е в някои случаи медикаментът да овладее болката, размивайки в същото време реалната картина на болестното състояние – това определено бави намирането на точното решение.

Аналгин

Аналгинът е едно от масовите лекарства; използва се за овладяване на различни болки, а също и за смъкване на повишена температура. Прилага се и при състояния, които могат да се третират с бусколизин – например жлъчни или бъбречни колики. Не е подходящ при тежки бъбречни и чернодробни заболявания, някои видове анемия, при бременност и кърмене, за лечение на деца под 10-годишна възраст. Избягва се и при ниско кръвно. Цената на опаковка от 20 таблетки по 500 мг е два лева.

Нимезил

Нестероидно противовъзпалително; използва се при остри болки, става за неутрализирането на менструални болки. Активната съставка е нимезулид. Избягва се при грипоподобни състояния и грип, повишена температура, при нарушено кръвосъсирване, през последния триместър на бременността и при кърмене. Струва 15 лв за 15 сашета гранули по 100 мг.

Аулин

Популярното обезболяващо е вариант с активна съставка нимезулид. Нестероидно противовъзпалително; препоръчва се при остра болка и менструални болки. Намира се като прахче или разтворима таблетка. Не се препоръчва при алергия, язва на стомаха или състояния с риск от вътрешен кръвоизлив, при лица с алкохолна зависимост, сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност и др. Опаковка от 9 таблетки по 100 мг може да се намери за 5-6 лв.

Спазмалгон

Спазмолитикът е с активна съставка метамизол натрий – също като аналгина. Характеристиката му е доста сходна с тази на бусколизина. Купува се по 5 лв за 20 таблетки.

Но шпа

И но-шпа потиска болката при състояния с болезнени спазми. Има го на таблетки или ампули. Най-добра работа върши при жлъчни проблеми и затруднения с органи от отделителната система. Цената на популярната форма – таблетки, е около 5 лв за 24 таблетки от 40 мг.

Бускопан

Бускопан е спазмолитик с широк спектър на действие; приложението му е сходно с това на бусколизина. Приличат си също по странични ефекти и противопоказания. Цената на продукта е 5 лв за 20 таблетки от 10 мг.

Източници:

Първоначално публикувано на:01.04.2018 @ 17:21

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Странични ефекти на Магнерич

Магнерич: Да се спасим от дефицита на магнезий! При бременност, странични ефекти

Какво е магнерич, как действа. При какви здравословни проблеми да пием магнерич – режим на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *