зелен чай

Зелен чай – за ползите подробно; коя е правилната употреба

Зелен чай: продуктът и възможните му приложения. Удоволствието да пиеш зелен чай; чай за здраве. При кои заболявания помага. Отслабване със зелен чай – трикове. Зелен чай в козметика за кожа и коса. Зелен чай на пазара – как да изберем добър. Противопоказания, странични ефекти. Как правилно да си го приготвим

Съдържание:

Зелен чай: тази популярна напитка е “родена” в азиатските страни, но днес е сред любимите на цялото човечество.

Има безброй сортове и чаени продукти, които позволяват избор и приготвяне на качествени напитки, съхраняващи полезните ефекти на уникалното растение. “Зелен чай” е всъщност цяла вселена от разнообразни продукти; те се различават по мястото, където е отгледана суровината; по технологиите на прибиране и сушене; по допълнителните обработки. Ако щете – и по цената!

“На първо четене” зеленият чай дължи популярността си на кофеина, който съдържа. Но ние знаем, че не е само това, нали? Да видим какво всъщност представлява въпросният зелен чай и какви са ползите от употребата му.

Ползи от пиене на зелен чай накратко. Кога се пие?

Няколко въвеждащи думи за това – какво е всъщност въпросният зелен чай. И зеленият, и черният се добиват от листенцата на един и същ храст; това обаче става по съвършено различни технологии. Без да навлизаме в подробности ще отбележим само това, че суровината за зелената напитка се окислява по-слабо, до 3-12%.

Сега за ползите от пиенето на зелен чай. Той възстановява нормалните функции на органите от стомашно-чревния тракт; оптимизира метаболизма и има пикочогонен ефект – ускорява изхвърлянето на излишни течности, токсини и шлаки (ето защо специалистите го препоръчват в диетите за редукция на теглото). Освен това: понижава кръвното, поддържа добрата кондиция на кръвоносните съдове и нивото на глюкоза в кръвта; неутрализира стреса и балансира хормоналния фон; помага срещу артрози, повишено вътречерепно налягане, предпазва от очни заболявания, има антиканцерогенен ефект.

Можем да изреждаме още – или да обобщим: ползата от прием на зелен чай на първо място е в зареждането на организма с всички полезни вещества, които растението съдържа. Така например в него има четири пъти повече витамини Р и С, отколкото в цитрусовите плодове. Освен това съдържащите се в чая компоненти взаимно усилват полезните си въздействия – това укрепва имунната система и предпазва клетките от разрушаване и израждане.

зелен чай
За ползите от зеления чай винаги може да се научи нещо ново
  • Зелен чай може да се пие както за удоволствие, така и с терапевтична цел. Има си правила за приготвянето му, които трябва да се спазват – ако искаме да получим всички ползи и напитката да ни достави приятни усещания. Важно е да го пием с мярка; счита се, че максималната дневна доза не бива да е по-висока от 4-5 чашки. И още нещо: въпреки несъмнените ползи от въпросния зелен чай, има потребителски групи, за които може да се окаже вреден. Затова е добре да се информираме предварително и за противопоказанията и страничните ефекти, които биха могли да се проявят.

Действие, съдържание и още ползи

Много хора се фокусират върху тонизиращия ефект от пиенето на зелен чай. Това е разбираемо, тъй като напитката е желана и заради съдържащия се в нея кофеин. Установено е експериментално, че едно стандартно пакетче от която и да било марка добър чай съдържа около 70 мг от натуралния алкалоид.

Когато изпиваме една чашка зелен чай, ние вкарваме в организма си широка гама от около 1500 компонента – витамини, микроелементи, дъбилни вещества, катехини, фибри, пектин и пр.

Ще се спрем на ползите на зеления чай по-подробно, но тук можем да отбележим и още един негов полезен ефект: спасява от махмурлук! Напитката неутрализира неприятните симптоми, ускорява разпада и извеждането на етиловия спирт от организма. В този случай чаят се запарва два пъти: след първия получената напитка се излива и същото количество зелен чай се запарва повторно, по този начин се отстранява по-голяма част от наличния компонент теин, т.е. чаения “близнак” на кофеина. Впрочем, теинът не причинява някои от неприятните ефекти на кофеина, особено при прием на по-голямо количество чай.

Съдържание на витамин С и други витамини

Вече споменахме, че в зеления чай витамините С и Р са около четири пъти повече в сравнение с цитрусите. Но чаят демонстрира ползи и със съдържанието на още компоненти от този тип. Каротин или витамин А – помага за поддържането на добро зрение и активира освобождаването от свободните радикали.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Много важно място в характеристиката на напитката имат витамините от В-групата. Така например витамин В1 помага за регулирането на въглеродния баланс в организма, а В2 се бори с вирусите и бактериите, укрепва косата и ноктите. Колкото до В3 – той намалява лошия холестерин и усилва производството на еритроцити. В0-витамините играят важна роля в поддържането и функционирането на нервната система. Така заради наличието им в зеления чай напитката може да се използва за контрол върху психоемоционалния фон на даден човек, да се противостои на стреса. Не бива обаче да го пием късно вечер, за да не ни споходи безсъние и превъзбуда.

Зеленият чай е богат и на витамин Е, който заздравява клетъчните мембрани и е отличен антиоксидант. Въздейства балансиращо на репродуктивните системи у двата пола.

Протеини за активност

Макар да изглежда донякъде странно, зеленият чай може да ни зареди и с протеини: някои специалисти сравняват растението в това отношение с бобовите култури. Твърди се, че протеините съставляват до 25% от сухото вещество на чаеното растение. Специално внимание изискват ферментите и аминокиселините, които са застъпени в най-висока степен в японските сортове зелен чай.

Манган, магнезий, калий

Минералните елементи са отговорни за дейността на сърдечния мускул; те стабилизират пулса и обогатяват кръвта. Въздействат върху метаболитните процеси и могат значително да ги ускорят.

зелен чай
Зеленият чай е азиатски специалитет, но го пие целият свят

За калия непременно трябва да се спомене регулиращото въздействие върху кръвното налягане. Той подпомага предаването на нервни импулси и подкрепя растежа на мускулната тъкан. Манганът и магнезият – заедно с калций и фосфор, участват в сложно балансиран процес за изграждане на костната система и растеж на костите. Недостигът на някой от минералните компоненти води до отслабване на организма и податливост към зарази.

Мед, йод против бактерии

Медта участва в продукцията на червени кръвни клетки – а това е важно за устойчивостта на скелета и на нервната система. Балансът на йода е свързан с функциите на щитовидната жлеза, а оттам и с оптималната структура на хормони и ензими в организма. Дефицити в тази посока са за сметка на устойчивостта на имунната система.

Цинк: против рак

На елемента цинк е поверена отговорността – да предпазва клетките от злокачествено израждане. Още в древен Китай е практикувано лечение на болести на простатата със зелен чай. Днес този ефект е научно доказан и зеленият чай се препоръчва например като съпътстващ продукт при лечението на рак на простатата. Според съвременните изследвания противораковото действие на зеления чай се дължи на цинка и на високия процент антиоксиданти. Потвърдено е и помага при форми на онкологичното заболяване като рак на кожата, на стомаха, на ануса, на дебелото черво. Изследванията потвърждават също, че антиоксидантите от зеления чай и особено епигалокатехин-3-галатът са в състояние да блокират растежа на злокачествените тумори.

Флуор за костите

В състава на зеления чай има флуор, който е важен за здравината на костите и зъбния емайл. Наличието му помага да се предотврати кървенето от венците. Народната медицина препоръчва веднъж дневно да се натриват зъбите със съдържанието на едно пакетче от вече запарения зелен чай, или с прецедената след запарването чаена маса. След 5-6 минути устата се изплаква.

Катехини против епидемии

Катехините, които са в доста добро наличие в зеления чай, са определени като естествени фенолни антиоксиданти (puls.bg). Това означава, че зеленият чай може да бъде добро средство срещу оксидативен стрес, т.е. срещу въздействието на свободните радикали. С помощта на тези антиоксиданти организмът може да противостои на заразите от патогенни микроби в периоди на епидемии.

Освен това катехините активизират растежа на костната тъкан и предпазват от разрушаване, изтъняване и чупене. С тяхна помощ протича пълноценна минерализация на полезните вещества в организма.

Дъбилни вещества за мозъка и кръвта

В състава на зеления чай присъстват и множество полифеноли, дъбилни вещества, които очистват кръвоносните съдове и предпазват от образуване на холестеринови плаки по стените им. Това е чудесна профилактика срещу атеросклероза. Предпазва и от Алцхаймер и Паркинсон. Пази също и главния мозък от въздействието на токсини.

зелен чай
Хубав зелен чай може да се направи и от пакетче
Теофилин: при бронхит

Теофилинът е ксантинов алкалоид; съдържа се в зеления чай. Компонентът действа стимулиращо на сърдечно-съдовата дейност и нервната система. Същевременно отпуска мускулите на бронхите, което облекчава дишането при заболявания на дихателните пътища, по-специално при бронхит.

Пектини и храносмилане

Пектините са сред полезните съставки в зеления чай. Заедно с цяла група компоненти – полифеноли, танин, катехини и производните им, пектините помагат за нормално функциониране на стомашно-чревния тракт. Тези съединения съставляват около една трета от сухото вещество на чаеното растение. В зеления чай те са два пъти повече, отколкото в черния!

За чревния тракт

Наличието на споменатите съставки в коментирания зелен чай е важно за нормализирането на чревната перисталтика. Не е случайно, че специалистите гастроентеролози препоръчват тази напитка на хора, които страдат от хронична констипация, т.е. запек. Освен това зеленият чай с неговия ефект на антиоксидант стабилизира локалния имунитет на чревния тракт срещу различни патогени. Разбираемо е защо това се отразява на устойчивостта на организма като цяло – срещу негативни външни въздействия и стрес.

При гастрит

Пиенето на зелен чай при гастрит е препоръчително, но не и ако заболяването е в остра фаза. В етапите на ремисия напитката дори е полезна със съдържащите се в нея витамини и микроелементи. Този състав помага за по-бързото възстановяване на стомашната лигавица и за неутразирализирането на възпалителния процес.

Важно е да се помни, че чаят не бива да е силен и да не се пие много горещ. При запарването му следва да се използва гореща, но не и вряла вода, за да не стане запарката много силно концентрирана.

При колит, отравяния

При колит зеленият чай също е полезен по споменатите причини. Препоръчва се три-четири пъти дневно пациентът да приема по няколко супени лъжици от напитката. И в този случай чаят трябва да е слаб и не много топъл. Приемът на напитката успокоява чревната лигавица, подкрепя възстановяването й, укрепва чревните стени и създава оптимални условия за регенериране на полезната микрофлора по целия тракт. При подобрена перисталтика – зеленият чай върши работа и за освобождаването на организма от шлаки и токсини, които са причината за не едно сериозно заболяване.

За отслабване и плосък корем

Зеленият чай “включва” всички метаболитни процеси в организма, така че бързото им протичане се отразява на едно комфортно отслабване и постигане на желания силует с плоско коремче. Отчасти намаляването на теглото е свързано с очистването на чревния тракт от застойните състояния, както и от извеждането от организма на излишните течности.

Ако организмът е натоварен с токсини, няма как да се очаква желаното отслабване. С помощта на зеления чай той успешно може да се освободи от токсичните вещества и солите на тежки метали.

За горене на калории

Сам по себе си зеленият чай не е типичен продукт за отслабване, но диетолозите го препоръчват на практика във всяка диета. Тонизиращият ефект от кофеина/теина в напитката повишава телесната температура и калориите се изразходват по-бързо. Като прибавим и диуретичния му ефект, лесно ще намерим обяснението за ползата от този чай при отслабване. С две думи: само с пиене на зелен чай няма да отслабнем, но той може да е полезен във всяка диета за редукция на теглото.

Стопяване на мазнини

Пиенето на зелен чай стимулира организма да “впрегне” повече от наличните си мазнини при физическо натоварване.  Биологично активните компоненти от чая мобилизират определени хормони, които от своя страна активират извличането на мазнините от групи специализирани клетки и ги транспортират в кръвотока. Този процес протича в хармония с ускорения метаболизъм и резултатът е увеличено изгаряне на мазнините. Трябва да се отбележи, че основна заслуга за този “бърнър” ефект се пда на катехините.

За бърз метаболизъм

Нормализирането на метаболизма е един от категоричните ефекти от приема на зелен чай. Зеленият чай, с който започваме деня, кара организма да “включи” обмяната на веществата в усилен режим. Освен това напитката подобрява храносмилането и потиска апетита. Регулира стойностите на глюкозата и благодарение на пектините си спасява от усещането за тежест в стомаха, намалява холестерина и неутрализира вредните мазнини.

За разхлабване

Народната медицина познава и прилага множество лечебни растения, от които се приготвят т.н. разхлабващи чайове, т.е. напитки за спасяване от запек. Зеленият чай не е точно такъв продукт; ефектът от неговия прием е по-скоро нормализиране на перисталтиката и очистване на чревния тракт от задържани шлаки и токсини. Най-общо казано – редовната употреба на чая предотвратява състоянията с констипация, без при това да се достига до драстични въздействия, както е с някои от разхлабващите билки. Вижте и тази ни публикация, преди да продължите надолу:

https://www.lekar.bg/2015/03/27/%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%87%D0%B0%D0%B9/

Дава ли се на деца и как?

По принцип педиатрите не препоръчват зеления чай за деца под 2-3-годишна възраст. Това е така заради дъбилните компоненти, които могат да повлияят върху апетита и метаболизма им. Освен това да не забравяме и тонизиращата съставка теин, която за възрастните е безвредна. При най-малките деца обаче може да причини нервност и раздразнителност, да влоши съня и да разплаква мъниците. Ефектът от теина се усилва при наличието на теофилин в зеления чай.

Чаят е с пикочогонен ефект; в крехкия детски организъм този ефект може да навреди, тъй като интензивно измива минералните компоненти. За децата от предучилищна възраст е допустим слабият черен чай.  В него ферментите ще са малко и няма да въздействат активно върху нервната система. Най-общо съветът на специалистите е на поотраслите деца под 12-годишна възраст все пак да се дава зелен чай, но запарката да е слаба. Напитката може да бъде полезна при простуда и грип благодарение на полезните компоненти в зеления чай.

Против простуда

За много хора черният чай е предпочитан пред зеления при простуда. Специалистите обаче твърдят, че това е погрешно. Дори само наличието на витамин С в двата вида подсказва, че при простуда трябва да търсим зелен чай – за себе си и за децата си. По “пътя” си от зеления до черния чай една и съща растителна маса преминава през няколко обработки и процес на ферментация, а това разгражда част от полезните съставки. Количеството на витамин С например намалява 10 пъти!

Съдържащите се в зеления чай витамини и антиоксиданти го правят добро натурално средство срещу простуди. При използването му за деца обаче трябва да се спазват някои правила: на първо място – да не се приготвя силна запарка, и да не се дава вечер заради ободряващото въздействие. Самото запарване не бива да е по-дълго от три минути.

При вируси

Съдържащите се в зеления чай катехини имат противовирусни свойства и могат да предпазват децата от грип. Този извод са направили японски учени след наблюдения над ученици от начални училища по време на грипна епидемия. Децата, които пиели зелен чай в подходяща за възрастта им концентрация, проявявали стабилна устойчивост срещу вирусите.

При бременност и кърмене

В умерено количество зеленият чай е допустим при бременност и кърмене. Няма смисъл да повтаряме кои са полезните въздействия на напитката, те в пълна сила се отнасят за бъдещите майки или за тези, които вече кърмят. Ако младата жена няма някакви здравословни проблеми, при които чаят е противопоказан, тя може да пие 1-2 чаши дневно, но да не е много силен. Препоръчително е да го пие без подслаждане.

Ограничения в потреблението на напитката все пак има: не се препоръчва прием при опити за забременяване и в първите 2-3 седмици на ранната бременност. След това – при консултация с лекар – напитката може да се включи в менюто на бъдещата майка по подходящ начин. Това означава да се съобразяваме с факта, че в тялото ни се формира и расте нов организъм. Прекаляването със силен зелен чай означава да приемаме високи дози кофеин/теин, а това може да се окаже причина за поднормено тегло и забавено развитие на плода, както и за спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Мярката трябва да се спазва и при кърмене. Погрешно е вярването, че деленият чай е добро средство за увеличаване на кърмата. Всъщност майчиното мляко не става повече, а само по-лесно тече заради разширяването и отпускането на млечните канали. Същевременно в кърмата навлизат чаени компоненти, които по-скоро биха натоварили организма на бебето и биха създали проблем захраносмилателната и  нервната му система.

За лице

Екстрактът от зелен чай е широко използван в козметологията под формата на добавка към различни лосиони, кремове и маски, шампоани и балсам за коса, куш гел, пасти за зъби и пр. Разчита се на полифенолите в чая, които имат противовъзпалително, антибактериално, смекчаващо действие; те насърчават регенеративните процеси в кожата и тонизират функциите на космените фоликули.  Чрез компонентите на зеления чай в кожата проникват биологично активни вещества, които усилват защитните й свойства и подобряват тена. Помагат при справянето със сериозни проблеми като акне и черни точки, връщат еластичността и сияйното излъчване на уморена и повяхнала кожа.

зелен чай
Маските със зелен чай спасяват от акне и черни точки
За акне. Разширени пори. Черни точки

Зеленият чай е с доказано антимикробно и себостатично действие, което го прави отлично средство в сложната битка с акнето, омазняването на кожата и черните точки. Чаят блокира фермента 5а-редуктаза, което води до намаляване на андрогензависимите процеси – себорея, косопад, хиперкертоза. Това е причината екстрактът от зелен чай да се включи в мезотерапевтичните протоколи по лечението на акне и на себорея по скалпа.

  • Ето един прост начин да си помогнете при акне и черни точки в домашни условия. Направете запарка от две пакетчета зелен чай в 250 мл вряла вода; изчакайте да се охлади, потопете памучен тампон, изцедете го и го поставете като компрес върху проблемната зона за 20-25 минути. Правете това през ден-два; ако обривът е стар, следвайте рецептата всеки ден в продължение поне на седмица. Използваните пакетчета чай изстискайте и поставете върху очите – действа добре срещу тъмни кръгове и торбички под очите.
Против бръчки. Против остаряване

Козметичните свойства на зеления чай го правят ефективно средство за поддържането на кожата на лицето, особено при видими възрастови изменения. Добре е зрялата, уморена и с появили се бръчки кожа да бъде внимателно измивана всяка сутрин със слаба запарка от зелен чай. Това успокоява и тонизира едновременно, неутрализира възпалените точки, изчиства. При наличието на разширени пори е хубаво лицето да се обтрива с ледено кубче от замразен зелен чай. Това освежава и връща еластичността на кожата. Малко хора знаят, че охладеният зелен чай може да се използва като слънцезащитно средство; с такава охладена запарка измивайте кожата и след слънчево изгаряне.

  • Подходяща за старееща кожа е следната маска (тя върши работа и при кожа с възрастови пигментни петна): Смесваме стрит на праз зелен чай – две чаени лъжички, с 4 лъжички оризово брашно; добавяме топла вода до получаването на консистенция като гъсто кисело мляко. Нанасяме върху лицето и деколтето за десетина минути и измиваме. Добре е да се прави веднъж седмично. След измиването полагаме хидратиращ крем.

За коса

Тайната на зеления чай като средство за поддържане на косата е в това, че независимо от марката и от начина на приготвяне всяка запарка може да бъде полезна в качеството си на лосион, вода за изплакване или за масаж на скалпа. Винаги в продукта ще има полезни, целебни компоненти или в най-лошия случай няма да си навредим по никакъв начин.

В домашни условия със зелен чай можем да се спасяваме от прекалено омазняване, косопад, пърхот, забавен растеж и т.н. В грижите за косата е добре да се доверим на натурален продукт – насипен чай, пакетиран във вакуумна опаковка в самата страна производител. Чаят в пакетчета е компенсаторен вариант, действието му специално за поддържане на косата е по-слабо.

Против косопад

Маските и компресите на скалпа със зелен чай помагат да се спре косопадът или да се предпазим от загуба на коса. За заздравяване на косъма приготвяме запарка от чаша вряла вода и супена лъжица зелен чай на листа. След 5 минути прецеждаме и втриваме в скалпа от течността. Този подход помага и срещу пърхот. Здрава и лъскава коса можем да поддържаме също, като я изплакваме два пъти седмично със слаба чаена запарка. След изплакването косата не се измива, само се попива внимателно с мека хавлиена кърпа и се оставя да изсъхне.

зелен чай
Изплакнатата със зелен чай коса става копринено мека и лъскава

Косопад, алопеция – ясно е за какъв сериозен проблем става дума. Проблемът обаче е обратим, и зеленият чай е добър помощник в този процес. Ето две рецепти за маски със зелен чай, които действат възстановяващо и укрепващо при косопад:

Дайте мнение и Вие тук!
  • С кафе: Сипваме в чаена чаша по две лъжички мляно кафе и зелен чай, стрит на прах. Допълваме чашата догоре с вряла вода и след пет минути прецеждаме. Междувременно разбиваме едно прясно яйце с половин лъжичка масло – зехтин, бадемово, рициново, от репей. Внимателно смесваме двете дози и зарбиваме до получаването на хомогенна консистенция. Нанасяме с масажни движения първо по скалпа, после по цялата дължина. Увиваме с кърпа за половин час; отмиваме с хладка вода и шампоан. При полагането на маски със сурово яйце не бива да се използва гореща вода за отмиването!
  • С лимоново масло: В чаена лъжичка от балсама за коса, който използвате, капнете 5-6 капки лимоново етерично масло. Долбавете 1-2 лъжички чаена обикновена запарка и 100 мл минерална вода. С получената течност намазваме скалпа и разресваме, така че да обработим косата по цялата й дължина. Увиваме с хавлиена кърпа за 20-25 минути; измиваме само с топла вода.  Процедурата се прави веднъж седмично.
За блясък и мекота

Маските за блясък и мекота са необходими най-вече при косите, които са изтощени и изтънени от различни процедури – боядисване, къдрене, оформяне на прически с лак и други средства. Такива коси имат нужда от подхранване, от възстановяване на естествената еластичност, блясък и мекота. Следващите домашни маски са възможно решение и пример как да се случи това:

  • Маска с рициново масло и хума: Две чаени лъжички зелен чай – насипен, смесваме със същото количество вряла вода. След половин час прибавяме чаена лъжичка рициново масло и супена лъжица бяла хума. Ако сместа е твърде гъста, разреждаме с гореща вода до консистенцията на сметана. Равномерно и бързо нанасяме маската в корените на косата и сресваме. Оставяме за час, без да увиваме с кърпа. Измиваме с шампоан и топла вода.
  • Маска с билки и ръжен хляб: Набавяме си по една лъжичка от четири сухи билки – коприва, мащерка, лайка и невен. Към Билковата смес прибавяме пет чаени лъжички зелен чай на листенца – насипен. Заливаме всичко с литър вряла вода и след 15 минути прецеждаме. Накисваме и стриваме в запарката 300 г сух ръжен хляб. Получава се каша, която разпределме равномерно по скалпа и по цялата коса. Полагаме стреч фолио или найлонова шапчица за баня, увиваме с кърпа. След час и половина измиваме обилно с топличка вода.

За кожа

Кожата на тялото ще бъде тонизирана, ако я поглезите с чаена вана. За приготвянето й е неодбохимо да си набавите по-голямо количество насипен чай. Заливаме 5-6 супени лъжици чай с половин литър вряла вода, оставяме да се запари десетина минути и прецеждаме. Запарката добавяме в приготвената вана. Чаената маса от запарката не изхвърляме: след малко ще мидите как може да се използва!

Трикът на чаената вана се състои в антиоксидантната съставка на чая. Тя предпазва кожата от преждевременно стареене; подобрява храненето на епителните клетки, заздравява клетъчните мембрани, забавя процесите на стареене. Поддържа тонуса.

Ексфолиант за тяло

Ексфолиант за тяло може лесно да се приготви от утайката на чаената запарка, с която сме си направили чаена вана. Чаената маса се разстила върху хартия за печене и се оставя да засъхне; смесва се с 1-2 лъжици кокосово масло или зехтин, толкова захар на пясък. Ексфолиантът се разпределя по тялото; обтриваме внимателно и след 5-6 минути отмиваме.

От tialoto.bg предлагат лесна рецепта за ексфориант за лице, който спокойно може да се използва за цялото тяло. Ето как се приготвя:

  • Запарваме едно пакетче зелен чай с 1/3 чаша вряла вода; оставяме да се запари и дори да поизстине. От запарката при обработка на лицето ще ни трябва само една супена лъжица – тя се смесва с три лъжици захар и се разбърква. Съотношението 1:3 спазваме и ако решим да си приготвим по-голямо количество ексфолиант за цялото тяло. Към тази базова смес могат да се добавят по желание компоненти в зависимост от типа кожа и от състоянието й: мед, кисело мляко, лимонов сок, зехтин. Сместа за ексфолиране се разнася с внимателни масажиращи движения; след 5-10 минути отмиваме с обилно количество топла вода.
Против целулит

Зеленият чай е популярен и като антицелулитно средство. Екстрактът от зелен чай се включва в готовата антицелулитна козметика за подобряване на кръвообращението, за очистване на организма от излишна течност, шлаки и токсини.

  • Антицелулитно действие може да има една чаена вана, която сме приготвили с 6 супени лъжици насипен зелен чай и половин литър вряла вода. За усилване на антицелулитния ефект към запарката, която прецеждаме след десетина минути, прибавяме няколко капки портокалово етерично масло.

Счита се, че антицелулитният ефект на зеления чай се дължи на компонента теобромин. Разбира се, за предпазването от целулит и в битката с него средствата са немалко; припомняме, че в профилактиката основна роля играе пиенето на зелен чай.

Като антиоксидант

Зеленият чай е продукт с доказано действие на мощен антиоксидант; той стабилизира устойчивостта на клетките спрямо окислителния стрес, предотвратява бързото им стареене и злокачествените трансформации. Първостепенна роля в тях играят катехините, а сред тях и най-важната, епигалокатехин-3-галат. Доказано е, че предотвратява рак на простата и някои форми на левкоза, а също така забавя прогресията на рака на млечната жлеза и на яйчника.

Науката открива все нови и нови посоки на полезно въздействие на зеления чай като антиоксидант. Спектърът на неговите възможности е наистина много широк: помага при Алцхаймер и Паркинсон, при сърдечно-съдови заболявания, инфекции, диабет, хипертония, артрит, дори зъбен кариес, възпаление на венците, затлъстяване и преждевременно стареене.

При високо кръвно

Неслучайно специалистите препоръчват зелен чай на хипертониците. Напитката смъква кръвното благодарение на пикочогонния си ефект. Същият механизъм освобождава жлъчката от задържани сокове и разтоварва работата на черния дроб.

Всъщност – има известни спорове в коментарите на специалисти за действието на зеления чай при хипертония. Според някои той смъква кръвното, а според други е точно обратното .Японски учени са провели мащабно изследване в тази посока и са убедени, че чаят смъква кръвното – но трябва да се пие само топъл и то редовно. Без лекарства и само благодарение на него артериалното налягане се намалява трайно с около 10% от установените стойности. Това се дължи на флавоноидите, които оптимизират функциите на сърдечно-съдовата система в цялост.

Удължава живота

Предпазвайки клетките от злокачествено израждане, на практика зеленият чай удължава живота. Към анти-ейдж ефектите му може да се прибави подобреното клетъчно хранене, оздравителното въздействие върху клетъчните мембрани, подкрепата за регенерация на тъканите и пр. Отделни изследвания конкретизират действието на зеления чай срещу процесите на стареене. Така например научно доказано е, че стареенето на мозъчните клетки е свързано със стойностите на компонента ацетилхолин в мозъчната тъкан. Зеленият чай блокира три фермента, които разрушават ацетилхолина и причиняват ранното стареене на мозъка.

Като цяло съставките на зеления чай – витамини, ферменти, минерали и т.н., поддържат при редовна употреба кръвоносната и нервната система, стабилизират енергийния баланс, метаболизма, храненето на клетъчно равнище и всичко това дава възможност за по-продължителен живот.

Намалява стреса

Зеленият чай е един от десетте топ-продукта, препоръчвани като средство за преодоляването на стреса. Анти стрес-ефектът му се дължи на компонента теанин, който стимулира мозъчните алфа-вълни, успокоява тялото и съдейства за отпускане на нерви и мускулатура. Мислите на човека, който редовно пие зелен чай, стават по-спокойни, мозъкът работи по-добре, премахват се напрежението и постоянната умора.

Дъвчене на листа при виене на свят или гадене

Дъвченето на листа от чай помага при виене на свят и гадене. Интересното е, че този ефект се постига не само с пресните чаени листа – такава е практиката на някои азиатски народи. За европееца е достатъчен вариант със сушени листенца от зелен чай. Този трик върши  работа и при неприятни състояния, каквото е морската болест, прилошаване при пътуване и пр.

За сърце и съдове

Зеленият чай в умерени количества се препоръчва и на пациенти със сърдечно-съдови заболявания. В много страни се използва в комплексните възстановителни програми за възстановяване от инфаркти и инсулти. Свен това е известно, че предпазва от развитието на атеросклероза, от склеротични промени на кръвоносните съдове, намаляване на артериалния просвет и повишен риск от инциденти с летален изход в сърдечно-съдовата система. Доказано е, че рискът от подобни проблеми, както и от повишено кръвно налягане, намалява с около 65% при редовно пиене на две чаши зелен чай дневно.

Против холестерол

Антиоксидантният ефект и действието на катехините от зеления чай намаляват лошия холестерол в кръвта. Този факт е доказан от множество  изследвания и тестове. Секретът е в ролята на компонентите катехини, които ограничават усвояването на холестерола в чревния тракт и преминаването му в кръвта.

Против диабет и висока кръвна захар. При подагра

Зеленият чай е добро решение за хората с диабет, тъй като помага на метаболитната система да функционира по-добре. Вече знаем, че зеленият чай съдържа висок процент полифеноли, които са с множество полезни ефекти за човешкия организъм. Благодарение на тези компоненти се намалява окислителният стрес и се наблюдава т.н вазодилатация – това е разширяване на кръвоносните съдове. Положителното въздействие е комплексно: намалява се кръвното налягане, предотвратява се прекаленото съсирване на кръвта и се намаляват стойностите на лошия холестерол. Всичко това намалява и риска от сърдечни заболявания, който е твърде висок при хората с диабет. Освен това редовният прием на зелен чай в подходящи дози и концентрация помага за регулацията на глюкозата в кръвта; това е условие за предотвратяването на диабет или – ако той вече се е развил, за ефективния му контрол.

Колкото до подаграта – нека да отбележим нещо, което сравнително рядко се коментира: в зеления чай има пурини, а те са опасни за хората с такъв здравословен проблем. И все пак: възможно ли е при такава диагноза все пак да се допусне прием на зелен чай заради ползите, които той все пак има?

При подагра зеленият чай все пак може да се пие – но винаги с лимонов сок или прясно мляко. Тезидзобавки свързват пурините и ги неутрализират. Същевременно чаят действа като диуретик и заедно с изхвърлените течности организмът се освобождава от съединенията на пикочната киселина, които са същинският проблем. Има си и правила за самото приготвяне на зелен чай при подагра. Ето ги:

  • Зелен чай се пие половин час  след хранене, никога на празен стомах;
  • Чаят се запарва и до 15 минути след това се изпива; престоял не се приема никога;
  • Зелен чай хората с подагра могат да пият до обяд, никога късно след обяд или вечер;
  • По принцип при подагра алкохолът е противопоказан; но ако все пак някой си пийне, не бива веднага след това да приема и зелен чай – това е лошо за бъбреците;
  • Когато се вземат лекарства за подагра, да не се гълтат със зелен чай, чаят неутрализира действието им.
Против рак. И на простатата

В зеления чай има много антиоксиданти; тези съставки предпазват клетките от окислителен стрес – една от причините за злокачествените трансформации и ракови заболявания. Според японски онколози рискът от онкологични заболявания рязко намалява, ако редовно се пият на ден по две чаши слаба запарка от зелен чай. Тук има специална роля на компонента L-теанин, който има свойството да се натрупва в раковите клетки и да блокира растежа им. Впоследствие това води и до отмирането им и стопяването на вече образувани туморни образувания.

Науката вече има множество доказателства за ролята на зеления чай в профилактиката на форми като рак на простатата, на млечната жлеза, на белия дроб, дебелото черво, стомаха, черния дроб. Обяснението, както вече казахме, се крие в извънредно силната антиоксидантна активност на растението. Активността на споменатите холифеноли е десетки пъти по-висока от тази например на витамините С и Е. Благодарение на това въздействие генетичният ни апарат е защитен от мутациите, които водят до рак.

Други ползи и употреба

За ползата от зеления чай наистина може да се говори много. Той е великолепно средство срещу умора; има протимвомикробно действие и е препоръчван при разстройства и дизентерия; по определен начин може да помогне в профилактиката на камъни в бъбреците и жлъчката. Поддържа тонуса на организма и утолява глада.

При пародонтоза

Със зелен чай може да поддържате здрави зъби и венци. Няма да страдате и от стоматит, тъй като антимикробните и противовъзпалителни компоненти в зеления чай ще са ваш помощник в профилактиката. Неслучайно народните лечители препоръчват след запарването на зеления чай прецедената маса да се използва за натриване на венците и зъбите – изплакваме след 2-3 минути. Това е достатъчно за освобождаване от множество патогени, които създават тежките проблеми за стоматологичния ни статус. В състава на този чай има флуор – нещо, за което вече споменахме. Описаната по-горе операция, както и самото пиене на чай укрепва зъбния емайл, профилактира кариес, предпазва венците от възпаления и кървене. В този смисъл зеленият чай е също и добро предпазно средство срещу пародонтоза.

За бъбреци

При грижа за бъбреците със зелен чай трябва да се внимава и на всяка цена да се взема мнението на специалист. Ако са налице заболявания на бъбреците и на черния дроб, възможно е дори да се препоръча отказ от зеления чай. Спрямо бъбреците на здрав човек обаче той е полезен, действа очистващо, може да се използва профилактично срещу образуването на бъбречни камъни.

Вижте как може да се направи очистващ за бъбреците курс със зелен чай:

  • Първо трябва да сме наясно, че за целта трябва да си набавим качествен зелен чай на листенца, насипен – не в пакетчета. Половин чаена лъжичка от чая заливаме в чаша с вряла вода: водата трябва да е филтрирана предварително и да е с температура около 85 градуса, вряща. След 3-4 минути прецеждаме и пием. Тази операция се повтаря три пъти на ден в продължение на седмица. След това се прави почивка – също около седмица; продължаваме да пием чая за удоволствие.
  • Има и друг начин за очистване на бъбреците, който може да се практикува само веднъж в месеца. За него е необходимо да прекарате един цял ден вкъщи и да не ядете нищо. Пиете само зелен чай – по една чаша на всеки 3-4 часа. Дозата всеки път се приготвя прясна, с четвърт лъжичка чай и 200 мл вряща вода. Може да се пие и медена вода между приемите на чая: приготвя се от чаша топла вода и чаена лъжичка мед.
За черен дроб

За черния дроб зеленият чай може да е както много полезен – така и вреден, затова трябва да сме наясно с правилата на приема му. Ползата а в стимулиране продукцията на жлъчни сокове, в освобождаването от токсини и нормализирането на ферментните стойности; с негова помощ се регулира мастната обмяна – всичко това подкрепя функциите на черния дроб и подкрепя възстановяването му. Тази подкрепа е важна също и при натоварването на черния дроб с алкохол или медикаменти. Редовният прием на слаб зелен чай може да се приеме за профилактика на чернодробните заболявания.

При отоци

При отоци е задължително да се установи причината, поради която се образуват, и да се лекува органът, който ги причинява – например сърцето или бъбреците. Същевременно освобождаването от отоците може да се стимулира за подобряване на общото състояние на даден пациент. В зеления чай има разнообразни биологично активни вещества, органични киселини, пектин, танин, теофилин и диуретин. Всички тези компоненти влияят положително на работата на отделителната система. За да имаме максимален ефект при освобождаването от отоци, трябва да се пие само прясно запарен чай, не повече от три чашки дневно.

За жлъчка

Зелен чай препоръчват немалко специалисти и при проблеми със жлъчката; при възпаление, затруднено отделяне на жлъчни сокове, холецестит напитката върши добра работа.Прясно запареният зелен чай подкрепя черния дроб и жлъчката при възстановяването на затруднените им функции благодарение на витамините В, С и Р. Допускат се до 5-6 чашки слаб зелен чай на ден, като всеки път напитката се приготвя на момента.

Кой зелен чай е хубав? Цена, видове, добавки

Както е и с други популярни продукти, коментираният зелен чай може да се купи както евтино, така и за повече пари. Има го в насипно състояние, във вакуумирани кутийки, в пакетчета – чист или с добавки като гинко билоба, джинджифил, лимон, жасмин, мента и пр. Как избираме зелен чай? Правилният подход е да направим избора си в специализиран магазин и да предпочетем чай на листа, който е опакован фабрично в страната производител. Това обаче не винаги е по джоба ни; затова можем да приемем и компенсаторен вариант с филтър-пакетчета от добра марка. Този вариант не е препоръчван от пристрастените към зеления чай, това се счита за ерзац решение. Но пък е удобно, особено ако денят ни преминава извън дома.

Някои продукти пък са специално приготвени с лечебна цел и към тях обикновено подхождаме по лекарска препоръка.

Китайски зелен чай за отслабване Сание

Този продукт е съчетание от зелен чай на листа, слез – лист с цвят, бамбукови листа, кайсиев цвят, цвят от лотос. Препоръчва се за очистване и нормализация на функциите на стомашно-чревния тракт; детоксикира; подпомага отслабването при подходящо хранене и физическа активност. Възможно е в началния етап от приема да е причина за колики; успешно балансира и високото артериално налягане. Приема се семо веднъж дневно – вечер, в продължение на 30-40 дни. Обикновено това е достатъчно за нормализиране на чревната перисталтика и освобождаването от излишни течности, от токсини. За поддържане на формата след тоова може да се приема 1-2 пъти седмично. Опаковка от 30 филтърни пакетчета се продава по 4.50 – 5.00 лв.

Сироп Л-карнитин със зелен чай

Продуктът съдържа фармацевтично чист L-карнитин и екстракт от зелен чай, плюс помощни компоненти. Продуктът е подходящ за различни потребителснки групи: при активно спортуващи, извършващи тежка физическа работа, хора с наднормено тегло. Активира метаболитните процеси, оптимизира изгарянето на мазнините и трансформацията им в енергия, съдейства за редукция на килограмите. Общ ефект – оптимизация на обменните процеси, подкрепа за сърдечно-съдовата система. Приема се дневно само веднъж – обичайната доза е една супена лъжица – 20 мл. Взема се преди сън или преди физическо натоварване. Цената на стандартна опаковка от 400 мл е 20 лв.

Зелен чай Сенча без кофеин

Чайовете без кофеин са обработени по специална технология – с въглероден диоксид под налягане; премахнати са възбуждащите компоненти, но основните полезни съставки са съхранени. Сенча без кофеин – зелен чай, на нашия пазар е внос от Китай; произвежда се там по японска технология. Продуктът е на листа – 50 г струват 5 до 7 лв. Приготвянето е традиционно – една малка лъжичка чай с 200 мл вода. Запарването трае само една минута; прецедената маса може да се използва още два пъти.

На Биопрограма

Това е един масов продукт; не винаги можем да разпознаем характерната чаена миризма, когато запарваме филтър-пакетчето без конец. Те са 20 в кутийка за около лев и 20 стотинки. Препоръката за него е близка до тази за най-добрите продукти; със сигурност няма да си навредим, ако решим да използваме този продукт. А може и да си помогнем, ако партидата за пакетиране е била качествена и правилно съхранявана.

Матча

Матча е вид японски чай на прах; за него се твърди, че като антиоксидант е 137 пъти по-силен от обикновения зелен чай. Така една чаша матча се равнява на 10 чаши стандартен зелен чай. За разлика от обикновените чайове на листа или в пакетче, при матча зеленият чай е стрит на пудра; не се прецежда след запарването, а се поема напълно – финият прах се разтваря в запарката. Една чаша матча зарежда с енергия за три до 6 часа. продуктът си го бива и като цена: опаковка от 20-40 г може да струва над 80 лв.

Екстракт от зелен чай на капсули, таблетки

В аптеки, магазини за здравословни храни, онлайн, чрез сайтове за фитнес и боди билдинг могат да се намерят екстракти от зелен чай – течен – солуцио, или на капсули, също и таблетки със сух екстракт. Цените и в този случай варират, важен е произходът и авторитета на дистрибутора. Последното – за да не попаднете на евтино менте. Тази форма обикновено се предпочита при активен спорт или с лечебна цел.

Зелен чай с джинджифил

Съчетанието от зелен чай с джинджифил обикновено се препоръчва като средство за подкрепа на имунната система, подобряване на метаболизма и антиоксидантната защита, оптимизиране на енергийния баланс. Съчетанието може да бъде обогатено с джинджифил, канела, гинко билоба, лайм – това разширява периметъра на полезните му действия.

Противопоказания на зелен чай и странични ефекти

След толкова много думи за ползите на зеления чай да си зададем въпроса – няма ли все пак ограничения за употребата му и не се ли проявяват някакви странични ефекти от това здравословно чаепитие. За някои от смущенията, които продуктът би предизвикал, вече сме споменавали, особено при употреба от и за деца.

  • От зелен чай трябва да се откажат хората в напреднала възраст, тъй като компонентите му могат да окажат негативно въздействие върху ставите или да провокират подагра. Освен това чаят увеличава киселинността на стомашните сокове – което го прави забранено удоволствие при язва или остри пристъпи на гастрит с повишена киселинност.

Не се препоръчва чаят и в случаите, когато имате болни бъбреци, особено ако страдате от бъбречнокаменна болест. Страдащите от аритмии и безсъние също не бива да пият зелен чай, за да не обострят състоянието си. За хората с високо кръвно има различни мнения, някои специалисти забраняват и на тях да се радват на полезните му ефекти – защото горещият зелен чай може да им отключи хипертоничен пристъп.

  • Не се пие зелен чай и при повишена температура. Темата за режима при бременност и кърмене вече коментирахме.

Със зелен чай можем да си навредим и ако не го запарим правилно. Категорично не бива да посягаме към продукта, ако срокът му на годност е изтекъл. Не се препоръчва да го пием много горещ, дори ако искаме да лекуваме простуда.  Ако пък запарката е твърде силна, ще ни заболи глава. Ако го пием преди хранене трябва да сме наясно, че ще ни попречи на усвояването на протеините.

Приготвяне на зелен чай

Знаем, че приготвянето на чай в Япония или Китай е церемониално изкуство и тези церемонии са истинска атракция за европееца. Тук коментираме делничната методика за приготвяне на зелен чай.

Ето как да го направим, за да получим добър резултат: 2 г сухо вещество се заливат със 100 мл вряла вода. Висококачествените сортове имат предимството – едно количество сухо вещество да се запарва по няколко пъти. Сортът и качеството на чая определят температурата за запарване, която не е по-висока от 81-87 градуса, и продължителността – до три минути. Най-ниските показатели са съответно 61-69 градуса и 30 секунди. Коркото по-качествен и скъп е чаят, толкова по-ниска температура и по-малко време е необходимо за приготвянето му. Отделна тема са съдовете за запарване и пиене на чай – порцелан или керамика, никога метал.

Зелен чай: Ползи и вреди. Как и кога се пие. За отслабване

Източници:

Първоначално публикувано на:27.03.2018 @ 15:02

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

22 билки за отслабване мнения

22 билки за отслабване. Мнения за билкови продукти

Кои са най-добрите 22+ билки за отслабване. Мнения за гръмотрън и други продукти за отслабване. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *