Как се пие хуск за отслабване? Psyllium-Husk
Кога започва да действа хуск? Цена, кой е хубав и откъде.

Как се пие хуск? За отслабване и др. Мнения. Кога започва да действа? Цена

Как се пие хуск за отслабване? Мнения за индийски живовляк (псилиум). Кога започва да действа хуск? Цена, кой е хубав и откъде. Изпражнения след прием на хуск. Противопоказания

Хуск е биодобавка, която въздейства благоприятно на храносмилането и метаболизма. Представлява разтворими влакна, извлечени от индийски бял живовляк.

Хуск е специфичен продукт, който се добива точно по следния начин: взимат се семената на Plantago ovata, от тях се отделят само люспите и се смилат на прах – ето това е хуск.

Въздействие на фибри от живовляк
ЕфектХарактеристика
ПребиотикИзбирателно стимулира защитната микрофлора в червата, балансира нейния състав и потиска патогените
СлабителноПоглъща вода и набухва в червата, превръщайки се гелообразна субстанция. Тя разрежда и механически плъзва навън изпражненията
Против болестстимулира синтеза на жлъчни к-ни, намалява риска от сърдечни и съдови патологии, от камъни в жлъчката и отд. с-ма, успокоява раздразнени черва
Антидиабетноподдържа гликемичната реакция при приема на храна, намалява нивото на инсулина и на захар в кръвта. Намалява опасността от 2 тип диабет
ПротивораковоУстановена е връзка между липсата на фибри и появата на колоректален рак

Как се пие хуск за отслабване?

Има два начина – на прах и на капсули.

Първият вариант е универсален. Прахчето се добавя в 200 мл течност, в горещи течни блюда, включително в супи, бульони, сосове, каши. Идеалният разтворител е чистата вода.

Дозиране на хуск на прах

  • За възрастен: 3 Х 3 с.л.;
  • За дете: 3 Х 3 ч.л.

Прахът се накисва за 20 минути.

Приемането на капсулиран хуск е опростено. Капсулите имат концентрирано съдържание и повече подхождат за лечение. Препоръчват се и за отслабване, когато са поставени големи цели.

husk-02
Така се прави хуск

снимка 5

Капсулите и прахообразният хуск не се приемат на гладно. Оптималното време за тях е сутрин след чаша вода, заедно с обяда и половин час след вечерята.

Калории и въглехидрати, съдържание
“Фигурин

Всяко растение произвежда 15 000 семена. Тяхната люспа е богат извор на разтварящи се влакна. Една супена лъжица от 5 г люспи дава 4 г разтворима целулоза. Смляна на прах, тя съдържа двойно целулоза – 4 г в 2.5 г прах.

Срещу всички полезни ефекти на хуск стоят едва 15 ккал на 100 г, липсата на вкус и миризма. Външно прахчето прилича на млени ов. ядки, които веднага се разтварят в течност.

В състава на 100 г хуск намираме само 1.78 г протеин и 1.46 г въглехидрат. Мазнините са до 0.5 г. Следователно хуск пълни корема и засища, без да има хранителна стойност. Тялото изгаря повече енергия, за да го обработи, отколкото би получила от него.

Диета за отслабване с хуск

Псилиум работи като целулоза. Помага за отслабване чрез ярките си изчистващи свойства. Безопасен е за всяка възраст, не обвързва ефектите си със спазването на диети. Все пак заедно с диета той работи бързо и дава максимален резултат.

Каква диета подхожда на хуск? Без ограничение. Фибрите от живовляк се съчетават с всички изобретени хранителни режими. Ако вече спазвате диета, продължете я заедно с хуск. Ако първо сте започнали с хуск, подберете хранене според вкуса си.

Съвет: изберете диета, която продължава 3 седмици (колкото се взема хуск) заедно със захранването.

Кето рецепти с хуск за готвене

Хуск има специално преимущество, което му осигури вечно място в безвъглехидратните режими. Прахчето се оказа отличен заместител на брашното. С него се замесва тесто и хляб, той е пълнител за кексове, палачинки и други домашни вкусотии.

Вече не е необходимо да се лишаваме от любимите храни, само защото се произвеждат от брашно. Хуск има свойствата на брашното – дава плътност и маса, без да съдържа толкова много въглехидрати. На 100 г има едва 1.46 г въглехидрат. Това прави хуск напълно приемлив и за кето режимите. Прегледахме групите за кето рецепти в социалните мрежи, от които заимствахме няколко свежи идеи.

Кето хляб с хуск, хлебчета

Хляб с хуск

  • Нужни продукти: 4 – 5 яйца, 1 пак. крема, семена по избор, 5 – 6 с. л. хуск, 1/2 ч. л. бакпулвер;
  • Технология: семената ме смилат и се добавят към останалите продукти. Тестото е тип кексово и се бърка с миксер. Пече се на 200°С за 20 – 25 мин.

Хлебчета с хуск

  • Нужни продукти: 1 яйце, 50 г сирене, 30 г хуск, 50 г кашкавал, 30 г масло, 3 с.л. кис. мляко, ½ ч.л. сода, зелени подправки и сусам;
  • Технология: слагаме содата в млякото да кипне и добавяме останалото.  Сиренето е натрошено, кашкавалът е настърган, маслото е стопено. Подправките са сухи или пресни, по вкус (например чесън на прах или кълцан зелен). Тестото се оформя на леко сплескани топчета. Нареждат се върху домакинска хартия и се пекат на 200°С.
    husk-01
    Ето как изглеждат резултатите от тези две рецепти
Облачен хляб с хуск
  • Нужни продукти: 3 яйца, ¾ ч.ч. кашкавал, ½ каф. л. сол, 1 с.л. хуск, ½ бакпулвер;
  • Технология: Жълтъците се разбиват с кашкавала и хуска, в който са объркани сол и бакпулвер. Отделно се разбиват белтъците и лъжица по лъжица се добавят към общата смес. Върху хартия през 2 см разстояние се слага по 1 с.л. от сместа. Тавата се вкарва на 170°С и се пече 20 мин. След изкарване от фурната хлебчетата се отлепват от хартията и се нареждат на решетка да изстинат.
Нисковъглехидратен хляб с хуск
  • Нужни продукти за 6 хлебчета: 3 белтъка, 5 с.л. хуск, 5 с.л. ленено брашно, семена на око, 3 с.л. яб. оцет, 1 ч.л. бакпулвер, хималайска сол, 150 г топла вода;
  • Технология: Първо се събират супите компоненти, към тях се налива оцетът, после – водата и накрая – белтъците, които не са разбити предварително. Бърка се до хомогенност. С лъжица се оформят 6 хлебчета, поръсват се със семена и се пекат в сгорещена на 200°С фурна.
Палачинки с хуск
  • Нужни продукти: 2 яйца, 2 с.л. масло, 6 с.л. кис. мляко, 2 с.л. хуск, 1 ч.л. бакпулвер, 2 с.л. вода;
  • Технология: забърква се кексово тесто от яйцата, млякото и водата. Добавяме хуска с бакпулвера в него и изчакваме 7-8 минути да набъбне в общата смес. Загряваме тигана, мажем дъното с масло и изсипваме по 1 с.л. от сместа. Разстиламе с лъжицата на палачинка. Печем на средно силен котлон по 3 мин. от страна.
Хуск и кисело мляко

Прекрасна закуска и най-лесният начин да се консумира хуск – това е елементарната комбинация от 3 с.л. прах в чаша мляко. Но защо да не увеличим ползите и да превърнем закуската в кулинарно преживяване?

husk-03
Така изглежда накиснат хуск

Отлични кето добавки: счукано ленено семе, чия, кокосови фибри, млени семена, годжи бери и други сухи плодове, сезонен пресен плод, кокосово масло (1 ч.л.).

Непременно погледнете и ТУК: Как да отслабна в корема за 3 дни? Бързо отслабване в корема с билки, чай, отвара и др. напитки. Хапчета, канела и хуск.

Кога започва да действа хуск?

Ефект се отбелязва към втората седмица, конкретните резултати зависят и от стила на хранене.

Колко време се взема? Прави ли се почивка?

При схема с трикратно приемане на хуск по 3 с.л. на прием терапията продължава 3 седмици. След нея се прави почивка от 2-3 месеца.

Изпражнения след прием на хуск

Преминавайки по пътя на храната и особено в червата хуск не се преработва, нито се метаболизира под влияние на микрофлората.

Единствената промяна в него е, че изсмуква 10 пъти по своята маса вода от околните тъкани и телесни кухини. В резултат от това той става на пихтия, казват му и „гел“, която се включва в изпражненията.

Когато фекалиите излязат навън, хуск се вижда с просто око – той стои като парчета различна консистенция, а самите изпражнения са меки и воднисти. Този ефект на фибрите ги правят желани при заболявания на червата и ануса, например при хемороиди и фисури. Фекалиите с хуск са меки и не травмират лигавиците.

Какво лекува хуск? Ползи

Благодарение на поглъщащите си свойства биодобавката е показана при алергични реакции, за подобряване на състоянието на органите по пътя на храната. Той се изписва при дисбактериоза и при някои други ситуации.

При запек, за разхлабване. При колит

Главният ефект от хуск е лечение на запек, бързо и ефективно разхлабване и пълно освобождаване на червата. Напълно постижимо е за люспите от живовляка да уберат по пътя си цялото чревно съдържание и дори да изстържат стените от захваната твърдени частици.

При колит ефектът се постига по друг начин. Щом поеме вода, хуск отделя слузни вещества. Те се разстилат по чревната лигавица и я предпазват от външни дразнения. Възпалените черва се изолират и по-бързо се възстановяват под този своеобразен филм.

Погледнете и ТУК: Как се излекувах от язвен колит. Хапчета и лечение. Хомеопатия, билки и ядене на чесън и банани.

Дайте мнение и Вие тук!
За детокс. Детоксикация с Бентонит

Пречистващият ефект стои в основата на механизма за отслабване, но се прилага и самостоятелно. Детоксикация се провежда с чист хуск или в комбинация с Бентонит.

husk-04
Комбинацията от хума и люспи е открита отскоро

Природната глина отлично се съчетава с фибрите и в рамките на 21-дневна програма провежда изчистване на ниво клетки. Механизмът е интересен: глината привлича токсините, а след това хуск ги подхваща и ги извежда навън.

Действие на хуск за изчистване и отслабване

  1. Всмуква течности, чийто излишък в тялото е ключов фактор за набиране на маса и за подпухване на лицето и краката. Нормализира съотношението на вода и сол, поема в себе си токсини от тъканите и телесните течности;
  2. Притъпява чувството на глад. Без този ефект трудно се намаляват калориите. Намалява влечението към сладко и тестено, намалява обема на вредните храни като чипсове, газирано и др. В резултат намалява общото ниво на отравяне в тялото;
  3. Изчиства от шлаки. С времето те се натрупват в червата и им пречат да работят и да чистят тялото. Хуск работи като шкурка – изстъргва отпадъка и го изкарва навън;
  4. Слабителен ефект. Хората с наднормени кг обикновено страдат от запек и имат пълни с твърди конкременти черва. Самото изпразване на червата дава значим ефект на кантара;
  5. Подобрява храносмилането. Ускорява преработката на храната и нейното усвояване, участва в разграждането на продуктите на частици, които иначе се застояват и отравят тялото. Това дава ефект в дългосрочна перспектива;
  • Намалява холестерола в кръвта и нормализира количеството на глюкозата, забавя всмукването на мазнини в тъканите.

Всички тези ефекти ги виждаме на кантара, като намалено тегло, но ги виждаме и в огледалото. Кожата е изчистена и изсветлена, общият вид е здрав и жизнен. Общото пречистване е довело и до общо витализиране.

Още конкретни ползи от хуск.

Хуск е най-полезен при запек, диария, възпалителни заболявания на червата, рак на дебелото черво, дивертикулоза, хемороиди и синдром на раздр. черво.

  • При раздразнено дебело черво. Повечето лекари изписват хранителни влакна на болните с този синдром. Ефективността е потвърдена многократно – симптомите намаляват и се подобрява качеството на живот. Полезната доза е от 10 г псилиум дневно, като ефект се получава за след около 2 седмици. Всички болни съобщават за намалена изразеност на симптоматиката, а при някои тя напълно отшумява;
  • За деца, за закуска. Хуск е отлична профилактика за най-малките, които по-често от възрастните страдат от диария и чревни неразположения. Успокоява болки в стомаха, помага за работата на храносмилателната с-ма, която все още не е достатъчно зряла и не работи идеално. Закуската с хуск е лесен и ненатрапчив начин да се поддържа чревното здраве и здрава микрофлора;
  • При гастрит. Обвивките на семената се използва при болести на стомашно-чр. тракт – при гастрит с понижена киселинност, язви на стомах или 12-пръстно черво. Гелообразната субстанция покрива лигавиците и им дава възможност да се възстановят;
  • При Хашимото. Чревните бактерии влияят върху щитовидните хормони, като ги превръщат в активни форми. Обратно, щитовидните хормони влияят на червата. При понижено ниво червата се възпаляват, стават пропускливи и дори се пукат. Затова хуск е част от терапията на Хашимото и във всички случаи на пропускливи черва;
  • При диабет. Влиянието на хуск се сравнява с действието на метформина. Псилиум се назначава и за профилактика, и на лица с висок риск от развиване на 2 тип. Установено е, че намалява риска с 31% и реално намалява нивото на глюкозата в кръвта на гладно.

Още по темата ТУК: Диета при колит с диария. Какво да сготвим при колит? Как се излекувах с билки? Позволени храни и меню.

Какво е хуск? Цена, видове и откъде?

Хуск се продава насипно – на прах, и на капсули, като хр. добавка. Намираме го в аптеките, биощандовете, магазините за здравословни и природни храни, в дрогериите и в големите супермаркети.

husk-05
Псилиум на прах

Цената силно варира според производителя, страна на произход и количество на съдържаните фибри.

  • Псилиум хуск, 1 кг. бял живовляк. Сайтове за органични храни продават продукта на килограм. Изписват го като хуск или млян псилиум. Ако има представка „био“, цената е 31 – 35 лв. В противен случай варира гравитира около 20  – 25 лв;
  • Био хуск на фибри „Драгон“. Индийската компания опакова фибрите на пакети по 150 г. Заредени са в аптеките. Във Фрамар цената е 11.70 лв или 78 лв за кг;
  • Хуск брашно. Това е друг начин да се изпише продуктът, но на практика няма разлика в неговата същност. Млените люспи се наричат прах, брашно или просто хуск. Като брашно понякога се представят фино смлени люспи. Например магазин Зоя предлага брашно с 20-кратна поглъщателна способност. Цената е 70.80 лв за кг, пакетчетата са по 200 г;
  • Псилиум хуск на капсули Nature’s Way. Капсулите съдържат по 525 мг активна съставка, получена от смесването на люспи, фибри и въглехидрати. Продуктът се адресира към страдащите от запек и лениви черва, но само ако няма болки. Не се изключва даването на деца под 6-год. възраст, но по лекарско усмотрение. Иначе за деца 6 – 12 г. дозата е 3 капсули, над 12 г. – 6 капсули.
  1. На таблетки, хапчета. Както и да ги наричаме, добавките с хуск в аптеките са само под формата на капсули. Това е защото капсулата е пълна с прахообразна субстанция. Няма таблетиран хуск, защото не е възможно да бъде оформен на хапче. Компаниите за добавки без изключение произвеждат псилиум, защото се търси и има пазар. Съдържанието гравитира около 500 мг, а цените са в диапазона 20 – 40 лв. Изгодна е добавката на Биохерба – 11.60 лв за 60 бройки, но по 280 мг;
  2. На прах. Така са изписани продуктите на Тримарт (300 г – 18.50 лв), на „Яж полезно“ (200 г – 9.70 лв), на Bioenergie (300 г – 18.25 лв), на Био Свят (100 г – 5.20 лв);
  3. На люспи „Никсен“. Добавката не е смляна, а представлява натрошени люспи. Предписва се за чревна перисталтика и за кръвна захар. Състои се на 100% от натурални люспи без добавки. Подхожда за пациенти от 6 г. Цената за кутия от 100 г е 7.60 лв или 76 лв за кг;
  4. За готвене. Хуск на Forlife се представя като продукт за готвене. Преглед на описанието показва, че този хуск не се различава от другите на пазара. Показан е приемът му във вода при доза от ½ ч.л. на 350 мл;
  5. Фибри Псилиум + Инулин за червата. Подобна комбинация виждаме под името Harmony Light – сашета за отрегулиране на храносмилането. 14 пак. струват 11 – 15 лв (зависи от търговеца). Изгодна цена в момента дават Ремедиум. Друг продукт с тази комбинация е наличен в Здравница. Представлява комбинация от люспи живовляк, инулин и пробиотични бактерии. Прахчето е за разни чревни проблеми, особено при диария, чест прием на антибиотици, колит и Крон, както и проблемен имунитет. Пакетче от 150 г струва 13.90 лв.
  • Хуск, цена при Марешки. В аптечната верига не винаги се поддържа наличност от този тип добавки. В момент на нужда трябва да се направи запитване има ли зареден продукт и на каква цена;
  • Хуск, цена в Кауфланд. Хуск не е сред стандартните артикули на веригата хипермаркети. Ако има такава доставка, продуктът се нарежда на щанда за ядки и сухи плодове;
  • В Ремедиум. В онлайн аптеката има 20 вида продукти с хуск – на прах, на капсули, на люспи и едър. Най-изгодното предложение е хуск на прах от Буров като пробиотик за 5.94 лв за 100 г. Сред капсулите най-евтини са на Nature’s Way 525 мг – 100 бройки за 17.63лв. Колон Клинър на Биотика струва 42.89 лв за 60 капсули;
  • В Била. Касулираните продукти не се продават, понякога се зарежда хуск на прах. Стои на щанда за биодобавки;
  • В Зоя? В Зоната? В Зоя се продава живовляк на люспи на цена 7.25 – 14.25 лв според опаковката, два варианта на хуск на прах и два вида капсули – Kiki Health, 120 бр. за  46.15 лв, и био G & G на 23.65 лв за 100 г. В Зона Натура виждаме продукта на Драгон и две разфасовки на  Nature’s Way – 100 бройки за 22 лв и 180 бройки за 37 лв.

Противопоказания. Има ли вреди? Мнения

Продуктът е на 100% натурален и не съдържа ГМО.

husk-06
Псилиум на капсули

Въпреки има немалко ограничения за неговата употреба. Той е противопоказан като компонент на храната и като лекарство при:

  • Исхемия, период на рехабилитация след инфаркт и хеморагичен инсулт;
  • Изразено нарушаване на кръвния поток в мозъка;
  • Енцефалопатия, епилепсия, психически разстройства;
  • Конвулсии и спазми;
  • Алергия към растението и неговите производни.

Временни ограничения за употреба на хуск се налагат при:

  • Остра форма на панкреатит и на язвена болест;
  • Язвен колит и ентероколит, болест на Крон.

Съчетаването на хуск с лекарства става само след консултиране със специалист. Не всички комбинации са безвредни. Например хуск намалява услояването на трицикличните депресанти, в частнот амитриптилин, лекарства с литий, препарати за контрол на холестерола и кр. захар.

При бременност?

Производителите забраняват хуск след зачеване. Причината е липсата на нарочни изследвания и ясен анализ на риска, а не съществуването на реален риск. Все пак сигурни данни по този въпрос няма, затова на бременните не се позволява да рискуват.

Мнения

Чувствам се прекрасно, чувствам се леко, отличен продукт – в този стил са изказванията за хуск в социалните мрежи и форуми. Продуктът се приема радушно и почти не се критикува. Хората са доволни от видимия и бърз ефект, който получава. Дори за отслабване семената имат много плюсове и похвали, макар че в този сектор рядко има трайно доволни.

Да се намерят негативни отзиви за псилиум е почти невъзможно. Потребителите не могат да се оплачат от неприятен вкус или мирис, защото продуктът е неутрален. Меко въздейства и меко се усвоява. Резултатите имат продължителен характер.

Мнозина забелязват, че в тялото се прекратяват гнилостните процеси, нормализира се изхождането. След 1 месец с хуск самочувствието е съвсем различно, а външният вид е забележимо променен. В България най-много го приемат за отслабване и за чистене на червата.

Вижте още мнения за индийския живовляк и оставете и вие своя отзив ТУК в нашия форум с коментари!

Странични ефекти от хуск

Негативни явления се явяват при неправилна употреба на продукта, например при чревна непроходимост.

Проблем има и при неправилно смесване с течности. Пациенти със скорошна операция в коремната зона може да развият метеоризъм. Спазъм на гърлото грози пациенти с рефлуксна болест.

При прекаляване с дозата може да възникне отложена алергична реакция. Алергичният отпор на тялото спрямо псилиум се изразява в раздразнение на кожата, сърбеж, подуване на лигавици, конюнктивит. Тежка реакция – бронхоспазъм.

Още информация и източници на английски: Как се пие хуск? Дозировка; * Кога започва да действа псилиум? * Как се ползва хуск за отслабване?

Заместители

Аналози на хуск са триците и фибрите от други семена и зърнени култури. Най-близо стои лененото семе, когато е смляно или счукано. Като хуска и ленът отделя слузни вещества и покрива лигавиците.

  • Елда, ечемик, овесени трици. По-далечни заместители са триците от зърнени култури. Те подават растителни влакнини, с което се доближават до ефекта на хуск, но нямат способността да задържат 10 или 20 пъти повече вода, поради което резултатите са в известна степен по-различни;
  • Еритрит, еритритол. Те са заместители на захарта, но без калоричност. Доближаващата точка с хуск е способността да дават маса. Хуск замества брашното и дава обем, еритрит замества захарта и дава обем, а не само сладост. Но сладките заместители не приличат на хуск и нямат неговите качества;
  • Извара, йогурт. Те са диетични продукти, отразяват се добре на червата, но също нямат качествата на хуск. Приличат си само в сферата на микробиотичната корекция;
  • Инозитол. Пресечната точка с хуск е холестеролът. Инозитол на капсули регулира мазнините в кръвта, както го прави и брашното от живовляк;
  • Йохимбе. Кората и екстрахирани вещества от това африканско дърво се ползват за баланс, но не чревен, а на нервната и кръвоносната с-ми. Тонизира и подкрепя потентността и сексуалния апетит.

Разтворима целулоза се намира в следните храни: ов. ядки, бобови (граф, фасул, леща), ечемик, ядки и семена, цитруси, ягоди, моркови, ябълки.

С какво да заместим хуск в тестените изделия?

Подхождат нисковъглехидратните брашна от бадем, кокос и сусам – те правят изпеченото тесто меко, въздушно и неронливо. Не се отличава от обикновеното, направено от пшенично или ръжено брашно.

Аналози на хуск са млени семена на лен, млени семена на лук и ксантанова гума ( 1 ч.л. съответства на 1 с.л. псилиум).

Вижте и ТОВА: Индийски живовляк. Мнения за псилиум (хуск). Противопоказания и кога започва да действа хуск? Как се пие за отслабване.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Стафидена вода, рецепти, за отслабване

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец …

3 Мнения

  1. Хуск ме спаси в гадна ситуация. Синът ми на 3 години не беше ходил седмица по голяма н., и вече имаше признаци на отравяне. Две лъжици хуск буквално оправиха положението, ама късно ми казаха за него, напразно се мъчи детето…

  2. Венчето

    Пих го за отслабване – първо на прахче, после взех капсули. Даде си ефекта, макар че само на това няма как да се сваля. Обаче си даде ефекта.

  3. Светла И.

    Препоръчвам програмата за дебело черво на Биотика. Скъпо е, но другото излиза по-скъпо. На етикета пише, че изкарва 15 кг от червата и вярно, много изкара!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *