крем за премахване на белези
Цикатридина и турски крем Медикасол за премахване на белези

Крем за белези: Кой е най-добър при заличаване на оперативни и др. щети

Кой крем за белези да изберем? Цикатридина, турският мехлем Медикасол, Медерма или друго е добро за заличаване на белези след операция? Вдлъбнати и стари белези.

Съдържание:

Съществува ли наистина ефективен крем за премахване на белези. Как избираме продукта – състав, цени. Може ли да се премахнат стари белези с лечебна козметика. Домашни рецепти – как се прави бабешки крем за премахване на белези. Други начини за заличаване на белези

Крем за премахване на белези: помислете си дали това е глезотия или необходимост за всеки, който има подобен проблем.

Не може да се каже, че премахването на един белег е лесна работа; обикновено терапията е продължителна и изисква немалко търпение. Някои белези трудно се поддават на корекции, но дори в такива случаи си струва да потърсим най-малкото крем за премахване на белези – това ще редуцира неприятните дефекти по кожата.
От медицинска гледна точка белезите са образувания, появили се в процеса на кожната регенерация след изгаряния, травми, кожни болести, операции. Лечението трябва да бъде направлявано от компетентен човек – дерматолог или козметолог.
Белезите са два типа и определянето на спецификата им е важно за по-нататъшното третиране. Те могат да са:

ø Физиологични – резултат от различни травми; паластеризират се с това, че с времето се смаляват и избледняват;
ø Патологични – резултат от кожни заболявания; тук процесът протича в обратна посока, т.е. белезите могат да увеличават площта си и да придобиват цвят, червеникав или син. Този тип белези по-трудно се поддават на лечение.

По принцип лечението изисква заедно с вида на белега да се определи типът кожа и особеностите й, “възрастта” на белега и пр. В някои случаи се налага оперативна намеса, в други е достатъчно третирането с крем за премахване на белези.

Как да изберем добър крем (лекарство, мехлем) за премахване на белези

Един крем за премахване на белези може да съдържа различни повърхностно-активни вещества витамини, минерали, хормонални компоненти, етерични масла от лечебни растения. Съставът на всичките тези мазила е разнообразен, те работят по различен начин и е много важно да се избере точният крем за премахване на белези. Този тип лечение е масово предпочитаният: не е нужно да се подлагате на скъпи процедури със сложна медицинска апаратура, не трябва да се тревожите от оперативни интервенции. Разбира се – това е в случаите, когато специалистът преценява продуктите за локално външно приложение като достатъчни.
Тяхна основна цел е намаляването и изглаждането на белега, избледняването му, размекването и неутрализирането на усещането за опъване и стегнатост.

крем за премахване на белези
Крем за премахване на белези се избира в зависимост от характера на кожния проблем

Ако такъв тип кремове се приложат при съвсем пресен белег, може дори да се мисли за блокиране растежа на груба съединителна тъкан, мъчителния сърбеж и оцветяването на травмираното място. В зависимост от активните компоненти на даден крем за премахване на белези може да се разчита на нормализиране на кръвообращението, активиране на колагеновия синтез и нарастване на локалния имунитет. Добре е да отбележим също антибактериалното действие на продукта и ролята му за съхраняване водния баланс на третираната кожна зона.

Разумно е за избора на подходящ крем да се доверим на дерматолог, който задължително би отчел спецификата на третирания белег. Ето защо:

  • Най-лесно се поддават на лечение с кремове т.н. нормотрофични белези – онези, които са разположени на повърхността на кожата;
  • Често се налага лечението на белези да съчетава кремовете с други подходи – оперативно или апаратно лечение. Така е в случаите с хипертрофични белези – “издути”, изпъкнали над повърфността на кожата; атрофични белези – засягащи подкожни пластове, дълбочини; келоидни белези;
  • Свежите, пресни белези са по-податливи на терапии, тъй като при тях обменните тъканни процеси още не са завършени.
Содермикс за заличаване на белези

Содермикс представлява крем с биоактивен компонент от растителен тип, който упражнява мощно антиоксидантно въздействие върху кожата. Неутрализира свободните радикали в клетките на епидермиса и подпомага възстановяването му при хиперкератози, фиброза и келоидни белези. Полага се два пъти дневно върху чиста и подсушена кожа. Тубичка от 30 мл крем за премахване на белези содермикс струва около 30 лв.

Крем Рачев (бял) против белези

Белият крем “Рачев” успешно лекува кожни проблеми повече от сто години. Патентът принадлежи на габровска фамилия и рецептата се предава от поколение на поколение. Прилагането му ускорява зарастването на рани и драскотини, игнорира риска от възпалителни процеси и по този начин ограничава риска от образуване на белези. Върши работя при всякакви наранявания, рани от залежаване, от изгаряне и измръзване, екземи, псориазис, тежки обриви – включително на алергична основа, кокоши тръни и напукани пети, загрубяла кожа на лактите и коленете. Ако място, ухапано от насекомо се намаже веднага с крема, няма да се проявят обичайни симптоми като зачервяване, сърбеж и оток.

“Демир

Кремът се полага два пъти дневно – сутрин и вечер. Ако се лекува прясна рана, върху намазаната с крем зона се поставя марля. Терапията с крем “Рачев” не трябва да се съчетава с други средства за локално външно приложение.

При продължително съхраняване кремът може да засъхне, затова се разрежда с малко зехтин. За целта се използва дървена или порцеланова лъжичка, боравенето с метални прибори е противопоказано. Кутийка крем от 55 г може да се купи за 6.50 – 7 лв.

Цикатридина: крем, маз за заличаване

Цикатридина представлява сборно название на серия продукти – супозитории, вагинални глобули, спрей, унгвент и крем. Двата продукта за локално външно приложение – крем и унгвент, се използват за лечение на рани от различно естество, включително язви, изгаряния, порезни рани и такива от хирургични интервенции. Действа антисептично и антибактериално; предотвратява инфекции и загнояване, като по този начин намалява вероятността да се образуват сериозни белези. Мазилата цикатридина съдържат хиалуронова киселина, бадемово масло и хлорхексидин – съставки, които правят успешна реализацията на продукта. Проблемните места се мажат два-три пъти дневно, според лекарските указания. В случаи на алергични реакции – зачервяване, обрив, парене и сърбеж, терапията с този продукт се прекратява.

Цената за тубичка от 60 г е около 20-22 лв.

Мадекасол крем. Джинджира

Мадекасол е крем от типа цикатризанти; съдържа сух екстракт от Centella asiatica и етерични масла от здравец и лавандула. Ускорява регенерацията на наранената кожа и предотвратява опасността от структуриране на груба рубцова/съединителна тъкан, т.е. белези. По лекарска препоръка, ако липсват алергични реакции; проблемното място се маже 2-3 пъти дневно; не бива да попада в очите. Цената за 10 г еднопроцентов крем е 7 лв.

крем за премахване на белези
Логично – третирането на пресни белези дава по-бърз положителен резултат

Джинджира е продукт с цинкова съставка – предлага се в няколко варианта, включително за бебета. Спрей формата позволява да се нанасят точно и пълно неголеми дози върху проблемните места със суха, сърбяща, раздразнена или възпалена и с наранявания кожа. Предотвратява задълбочаването на инфекции и подпомага зарастването без белези. Спрей ампулите могат да се намерят в аптечната мрежа на цени около 18-20 лв за 100 мл; дерматологът ще ви посъветва какви варианти да изберете, цикатридина алба или цикатридина цинков пиритион.

Върши ли работа крем Nuobisong?

Това е продукт, по швейцарски патент, произведен в Китай и съдържащ алое вера, алантоин и хепарин натрий. Специално е препоръчван като продукт за обработване на белези от травми и оперативни рани, както и от акне и стрии. Според анонсите дава резултати след редовна употреба най-малко на един месец. Полага се 2-3 пъти дневно върху проблемните места. Поръчва се онлайн за 12 лв тубичката.

Ако сте заинтригувани от това представяне, потърсете в мрежата отзиви за продукта от потребители. Негативните не са никак малко; с две думи – мазилото май не върши работа.

Крем медерма

Медерма е един от продуктите тип медицинска козметика, които могат да се набавят само онлайн; поръчват се с доставка от Амазон и в рамките на три-четири седмици, според потребители от нета, доставката е налице. Цялата работа може да излезе между 15-22 долара.

крем за премахване на белези
Преди да си поръчате продукта, направете консултация с дерматолог

Медерма е тип хипоалергенен крем/гел, който се използва за обработка на белези от келоиден тип – “ръбчета”, и има ефект при възраст на белезите до около година. Помага при белези от акне и стрии; съдържа традиционни за този тип продукти съставки като сяра, алантоин, екстракт от лук. Ефектът при редовна употреба е избледняване и изглаждане на белезите. Проблемната кожа видимо се регенерира и специфчното оцветяване избледнява. За това обаче е необходимо всеки ден да се правят по 3-4 апликации; малка доза се втрива в кожата със зигзагообразни движения, докато попие напълно.

Макар и рядко, продуктът може да провокира реакции на свръхчувствителност. Те могат да се развият в посока зачервяване и сърбеж, или в депигментация и избледняване на кожата в третираните участъци.

Колаген гел за белези

В аптечната мрежа могат да се намерят различни продукти от типа колаген гел за лице; тези със специално предназначение за белези дават възможност на проблемната кожа да се възстановява трайно – със запазване на еластичността и водния баланс, здравина на клетъчните мембрани и при гарантиран антибактериален ефект. Този тип продукти са добри както за редовно поддържане на зряла кожа с бръчки и изсъхване/лющене, така и за кожа с локални гнойни точки, ръбци и “кратери” от акне.

Продуктът Белекс гел от Фортекс например упражнява описаните ефекти, като същевременно осигурява трайна антиоксидантна и антибактериална защита и насърчава регенеративните прочеси – без огрубяване, стягане и образуване на ръбци. Ефектите се дължат на охлвения екстракт с високо съдържание на натурален колаген, алантоин, гликолова киселина, витамини и еластин. Принос има и биоактивният компонент от микроводорасли дермохлорела с балансирани съставки от аминокиселини и съвместими с епидермиса растителни протеини. Тубичка от този продукт може да се купи за около 15 лв/ 40 мл.

Кело кот

Този продукт за третиране на белези може да се купи в тубичка от по 6 или 15 г, или в по-удобната спрей опаковка от 100 мл. Цените са сериозни – съответно 30, 60 или 120 лв.

Кело кот е препоръчан от framar.bg като иновативен продукт с многопосочно действие при всички видове белези, включително стари, на по-голяма площ и на труднодостъпни зони в тялото. Мазилото е тип силиконова субстанция, която при нанасяне изсъхва бързо и образува защитен филм върху белега или раздразнената кожа. Така се ограничава опасността от инфекции и същевременно кожата придобива по-добър вид. Съставките полисилоксан и силициев диоксид активно работят за растежа на нови клетки на епидермиса, които заличават несъвършенствата и увредените микрозони.

Крем дерматикс

Успешно мазило за премахване на белези е Дерматикс (утра гел). За тубичка от 15 г трябва да си приготвите около 80 лв; продуктът е бързосъхнеща композиция, подходяща за повърхностни, пресни белези. Подходящ е за третиране на кожата след изгаряния, травми и операции – след като раната е заздравяла и целостта на епидермалния слой е възстановена. Полагането на продукта в тази фаза предотвратява образуването на сърбеж и дискомфорт, груби ръбци и специфичното за белезите оцветяване.

Дерматикс може да се намери и в опаковки от по 15 и 60 г. Популярност имат и силиконовите лепенки “Дерматикс”, които съдържат аналогичните за гела компоненти  циклични и дълговерижни силоксани и естер на витамин С.

Крем келофибраза (kelofibrase)

Това е достъпен ценово продукт (около 19 лв за 25 мл), който при това се понася добре и има видим ефект при правилна употреба. Съдържа  хепарин натрий, урея и D-камфор. Полага се два пъти дневно при пресни, или 3-4 пъти при стари белези. Трябва да се внимава да не попадне в очите или устната кухина! Обработените с продукта белези имат перспектива да избледнеят, а кожата в тези зони да се отпусне и изглади, да се предотврати всяка промяна на пигментацията, изсъхване и лющене.

Крем от охлюви на Кройтерхоф

Мазилото на Кройтерфоф/Асам е препоръчано като средство за поддържане хидратацията и еластичността на кожата, при което регенеративните процеси с времето изглаждат несъвършенства от рода на белези, бръчки и стрии. Активната съставка е филтриран компонент от охлюви, Този нежен гел с фин, изтънчен аромат съдържа специален комплекс, който стимулира регенерацията на клетките. Повишава еластичността на кожата, който се усвоява без проблеми в дълбочина. Туба от 100 мл струва около 19 лв; полагането на продукта трябва да е редовно – сутрин и вечер, с леки масажни движения до пълно попиване.

Крем Скинорен

Скинорен е лекарствен продукт, предназначен за обработка на проблемна кожа – с акне и белези от локални гнойни процеси по кожата. Има антибактериално действие и предпазва от инфекции, както и от абнормен растеж и натрупване на вроговени клетки със запушване на пори и образуване на груби ръбци. Продуктът съдържа азелаинова киселина, моно-, ди- и триглицериди, алкохол, пропиленгликол, глицерол. Може да причини някои реакции на свръхчувствителност, затова следва да се прилага внимателно, желателно след консултация с дерматолог.

Проблемните зони се третират сутрин и вечер; дозата от продукта за една апликация не бива да превишава изстискано от тубата стълбче от 2.5 см. Не е подходящ за деца под 12-годишна възраст; бременни и кърмачки го прилагат само след консултация с лекар.

За тубичка скинорен от 30 г се заплащат около 15 лв.

Използване на Дефламол

Дефламол е достъпно мазило: тубичка от 18 г струва не повече от 3-4 лв. Това е популярно средство, най-често се използва за успокояване на кожата след изгаряния – включително слънчево. Съдържа ергокалциферол и ретинол палмитат. Овлажнява успешно изсушена и възпалена кожа, неутрализира характерното усещане за стягане и опъване. Ако се приложи скоро след образуването на белег, може да намали опасността от образуване на грозни, груби ръбове.

Както е и с други средства за локално външно приложение, при терапии срещу белези е необходимо продължително третиране на проблемните участъци. Това се прави всеки ден по два пъти, сутрин и вечер, като кожата се подготвя предварително – трябва да е почистена и подсушена.

Други купешки кремове

Диликоновият гел “Скарекс” е едно от средствата, препоръчвани след оперативни интервенции за предпазване от образуване на белези. Други продукти от типа медикаменти или медицинска козметика са контрактубекс, зеразерм и зерадерм ултра, старият и почти универсален крем “Здраве”, продукти от типа био-ойл за масажи срещу стрии и белези, скаргард и др.

Не забравяйте все пак, че и най-доказаният крем за премахване на белези няма да ви помогне, ако характеристиката му “не пасва” на вашите белези. Затова изборът трябва да се направи едва след като се консултирате с дерматолог.

Други начини, особености и специализирани средства за премахване на белези

Търпеливото лечение на белезите с кремове не винаги е достатъчно за постигане на положителни резултати. Медицината разполага и с други решения на този нелек проблем. Какви още начини и средства съществуват в тази посока? Да видим:

  • Пластична хирургия; пластика на повърхностни белези на по-голяма площ. Методиката се състои в изрязване на ръбовете и полагане на козметични шевове. Възможно е при поражения от изгаряния и травми да се прибегне до автодермопластика, т.е. присаждане на собствена кожа от друга част на тялото;
  • Мезотерапия – върху белезите се въздейства чрез инжектиране на специални лекарствени компоненти, с чиято помощ тъканта се регенерира и възстановява еластичността си;
  • Криотерапия, криодермабразия: с помощта на течен азот се отстраняват загрубелите участъци на кожата. На мястото на отпадналите фрагменти в рамките на 3-6 месеца се образува нов пласт, отличаващ се с еластичност и гладкост;
  • Медикаментозна терапия – касае се за продукти от типа интерферони и хормонални средства; провежда се само от добре подготвен специалист заради рисковете от проява на странични ефекти;
  • Лазерна шлифовка на кожата: чрез лазерен лъч се изпаряват натрупванията от съединителна тъкан, т.е. белезите. Ако при обработката се получат вдлъбнати следи, следва запълването им с колаген или подходящи гелове; обикновено за пълната промяна са достатъчни до 6 процедури;
  • Апаратни химически пилинги – успешни както при повърхностни белези, така и за въздействия в дълбочина;

И още: пясъкоструйна микродермабразия,  дермотония или вакуумен масаж, външно лечение – с прилагане на различни лепенки и пластири, мазила с хидрокортизон и пр.; народни методи – с използване на различни отвари и настойки, за които ще поговорим отделно.

Дайте мнение и Вие тук!
Белези от акне и др. пъпки по лицето

Белезите от акне обикновено се появяват след тежка форма на това неприятно кожно заболяване. Понякога обаче дори само една обикновена гнойна пъпка може да остави нежелана следа върху сияйната млада кожа. Този тип кожни страдания са в състояние да образуват трите основни вида белези – атрофични, т.е. дълбоки, хипертрофични и келоидни. Обикновено образуванията се появяват там, където болестният процес е протичал най-дълго и е усложняван от гнойни процеси. Възстановяването на кожата не може да протече нормално; на мястото на пъпките се появява следа, съставена от съединителна тъкан.  Обикновено това са мини-кратери с ясно очертана периферия. Появата им е свързана с недостига на колаген в момента, когато е започнала регенерацията. Ако в този момент не се предприеме нищо, белегът може да остане за цял живот.

Ето какво предлага съвременната медицинска практика в случаите с белези от акне и гнойни пъпки:

  • Лазерна шлифовка – чрез нея се изглаждат ръбовете на белега;
  • Механичен или химически пилинг; целта е за се отстрани, да се излющи повъхностният, вроговен слой на кожата; постига се стимулация на регенеративните процеси и формиране на еластични слоеве;
  • Колагенови инжекции; при този метод в атрофичните ръбове се въвежда колаген, който запълва неравностите и подобрява вида на кожната покривка;
  • Прилагане на специални гелове, мехлеми и крем за премахване на белези. Някои от тях вече споменахме – като добър вариант например се сочи кремчето контрактубекс.
  • Силиконови лепенки за белези по лицето. Те са удобен вариант за предпазване от образуване на белези или за видимо изглаждане на стари неравности по кожата. В общи линии представляват много тънък, под 11 мм лист с различни размери, който от вътрешната страна е направен от силикон, а от външната е “полиран”, напомня коприна. Прозрачен и полупропусклив, силиконовият лист-лепенка предпазва проблемната зона с белег от външни въздействия, като по този начин дава възможност за несмущавано протичане на регенерацията. Защитеното място се възстановява без инфекции и дехидратация; има условия за продуциране на колагенови компоненти и вероятността от формиране на белези е по-малка. Съвременните силиконови лепенки могат да са за многократна употреба – такъв продукт е например силиконовият лист на Дерматикс (цената е около 29 лв). Листът трябва да се носи от 12 до 23 часа в денонощие; след употреба се измива с вода и сапун, подсушава се и се съхранява върху фабричната леплива основа. Процедурата може да се повтаря всеки ден с един и същ лист около два месеца.  Подобен продукт е гел-плаката Цика-кеър.
  1. Козметично заличаване на белези. Стана дума за това, че прибягването до процедури с модерна медицинска техника не е широко достъпен начин за справяне с белезите. Най-масовото средство си остава козметиката – различни кремове с алантоин, както и различните пудри и коректори, които оптично смаляват белезите, правят ги по-невидими. Козметиката с алантоин позволява да се поддържа кожата влажна; това създава добри условия за нормално протичаща регенерация и изравняване на епидермиса, без ръбчета и кратери, свързани с натрупването на съединителна тъкан.
  2. Белези от варицела. Една от последиците при боледуване от варицела е “белязаната” кожа, особено кожата на лицето. За да не останат познатите дупчици там, където изобщо не им е мястото, трябва да се започне лечение веднага щом неприятните пъпки завехнат и образуваните на повърхността им корички се обелят. Би било грешка да се използват антибиотични кремове, локалният имунитет и без това е силно занижен и подобно натоварване не му трябва. Хубаво е да се прилагат кремове и мехлеми с натурални съставки, които действат овлажняващо и антибактериално. Правилно е изборът да бъде консултиран с дерматолог или фармацевт. Не винаги е нужно да се купуват скъпи продукти, които няма да свършат никаква работа. Подходящото мазило ще спести възможни скъпи процедури в бъдеще.

Преди да продължим надолу с текста, нека анонсираме и този интересен материал по темата:

Гнойни пъпки: Домашно лечение + процедури. Изстискват ли се и как? Причини

Премахване на белег от секцио

След секцио в зависимост от протичането на операцията се формира хоризонтален или вертикален белег; хоризонталният притеснява младите майки по-малко – може би защото има начин да не се показва. С вертикалния работата е по-сложна. Всъщност формирането на белег след секцио протича в три фази:

  • Първа – формиране на първичен белег, ръбчета;
  • Втора – уплътняване на ръбчетата; обикновено в тази фаза те придобиват червеникаво-виолетово оцветяване;
  • Трета – активно запълване на ръбчето със съединителна тъкан и нови епителни клетки. Тази фаза е най-продължителна и може да протича до една година след операцията.

В днешно време има не един начин да се реши проблема с такъв голям белег. Може да се мисли както за пластична хирургия, така и за козметологични процедури със съвременна апаратура. И в двата случая съществуват немалко резерви – процедурите не са евтини, а новата хирургична интервенция не е от най-желаните стъпки за наскоро родилата жена. Споменатият продукт контрактубекс е една добра възможност да се избегне всичко това. Продуктът също не е евтин вариант, но своевременното му прилагане е с добри прогнози и значително по-скромно като харчове. Важно е полагането на контрактубекс да започне при белег, формиращ се веднага след затварянето на оперативната рана, т.е. още в първи стадий. Ако апликациите стартират 6 месеца след секциото, трудно може да  се очаква видим резултат.

крем за премахване на белези
Не всяка рана може да се спаси от зарастване с белег само чрез мазила
  1. Мехлем или гел за белези от операция. Всяка операция – планова или по спешност, е стрес за организма. В отговор на този стрес организмът включва цяла каскада от реакции, които засягат и травмираната кожа. Колкото по-мащабна е интервенцията, толкова по-голяма е вероятността след заздравяването да се появят постоперативни белези. Само специалистът може да определи какъв метод за премахване на белезите е приложим и с шансове за успех в конкретния случай. Това може да е прилагане на крем или гел, мезотерапия или инжектиране на стероиди, физиотерапия, дермабразио, химически пилинг, вакуумен масаж, третиране с лазер или течен азот, пластична операция. Ако специалистът прецени, че за третирането на един белег са достатъчни апликациите с някакво мазило, то може да се прилагат такива като келофибраза, споменатият контрактубекс, скаргард, дерматикс, кело-кот и пр.
  2. Особености при заличаване на белези от рани. В зависимост от характера на раната зарастването й може да доведе до формирането на различен тип белези; освен това те ще са с различна площ, дълбочина, количество на новата съединителна тъкан, локализация. Има още една особеност: новата тъкан, формираща белега, може да се регенерира. Това означава, че ако тя бъде отстранена чрез шлифовка или пластична операция, е възможно да израсне отново на същото място. Повторното израстване на белеговата тъкан е присъщо на хипертрофичните и келоидните белези. По тази причина като профилактика срещу такива рецидиви се препоръчват допълнителни процедури – рентгенотерапия, електрофореза, лазерно склерозиране на ръбчетата – целта е прекъсване на кръвоснабдяването в новата тъкан.
  3. Премахване на стари белези. Близко е до ума, че с кремчета и гел не могат да се премахнат стари белези. Не случайно специалистите съветват навреме да се започне обгрижването на тъкани, върху които скоро са се появили белези. За старите белези са необходими по-агресивни подходи като криодеструкция, т.е. изчистване с помощта на течен азот, замразяване и умъртвяване на тъканта; дермабразио, пилинг, лазерно изчистване, в крайна сметка може да се наложи и пластична операция.
  4. Заличаване на белег по рождение. Рождените белези са различни видове и третирането им по един или друг начин трябва да бъде съобразено с това условие. Белезите по рождение могат да са паякообразни струпвания на капиляри, хемангиоми, т.н. монголоидни белези – петна, прилични на следа от натъртване; невуси – бенки с различна големина и форма, кафяви с различни нюанси и пр. Някои от белезите се израстват, но други – особено ако са по лицето и други видими места – създават психически проблеми или са рискови за разрастване на злокачествена тъкан. В повечето случаи от медицинска гледна точка белезите не се нуждаят от лечение; ако обаче то е необходимо по една или друга причина, се избира третиране с кортикостероиди, лазерна терапия, пластична операция.
  5. Махане на белези по гърба. Белезите по гърба могат да са последица от гноен обрив или акне, тогава терапията е както коментирахме по-горе за този вид проблемна кожа. Възможно е обаче по гърба на тийнейджъри, по-често момчета, да се появят белези под формата на драскотини с розово-виолетов цвят. На практика това са стрии – свързано е с бързия растеж и разтягането на кожата по-бързо от възможностите й да наваксат на опъването. При първите признаци на подобна промяна е добре младите хора да започнат третиране с продукти, които хидратират кожата и я правят по-еластична. Това може да е бебешко олио, гелове и мехлеми, които обикновено се използват от бременните жени.
Против белези и стрии

Най-често препоръчваните средства за премахване на стрии и белези от разтягане на кожата – при бременност, програми за редукция на теглото и пр. – са различни масла, смеси тип олио, композиции от масла и билкови екстракти. Ролята на тази група продукти е да осигури добро хидратиране на кожата, да насърчи растежа на здрави епителни клетки и да гарантира еластичност.

Пример за такъв продукт е продуктът Био-ойл,който съдържа активната съставка  PurCellin Oil, билкови екстракти и масла от лайка, розмарин, лавандула и невен, витамини А и Е. олиото се втрива два пъти дневно в проблемните зони в продължение най-малко на три месеца. Подобен състав има и олиото Ре-ген.

Чудесна работа върши и билковото мазило Терезиенойл, което по-често се препоръчва при раздразнения от ухапване на насекоми, рани и пресни белези от изгаряния и травми.

Мехлем против белези от изгаряне

Мехлемът “Пиринско чудо” може да помогне при белези от изгаряне, както и при кожни раздразнения, напукани пети, раздразнена и напукана кожа на ръцете. Съдържа натурални масла – какаово, от ший, борово, пчелен восък, екстракти от жълт кантарион, салвия, невен и лютива мента, смола от бял бор. Третирането с мехлема създава предпазен филм върху проблемната зона, постига мекота и еластичност; кожата е добре хидратирана и възстановителните процеси в повърхностния й слой се ускоряват. Продуктът е достъпен – кутийка от 50 мл струва 6 лв.

Има и множество проверени от поколения рецепти за домашни мехлеми, чието приготвяне е лесно и гарантирано с тях сме предпазени от страничните ефекти на синтетични продукти

Домашно лечение на белези, рецепти

Ако при търсенето на ефективно мазило, крем за премахване на белези заложим на народната медицина, трябва да сме наясно, че за няколко дни няма да се спасим от дефектите на кожата. Трябва да сме търпеливи и да прилагаме избраното средство ден след ден в продължение на месеци. Народните средства за лечение на белези обикновено са простички, прилагането им не е трудно и по правило се приготвят от натурални съставки.

Рецепти за домашен мехлем

На добра популярност се радва семплата, но ефективна рецепта за мехлем с какаово масло и зехтин от dama.bg. Приготвя се така:

  • Равни части какаово масло и зехтин се стоплят на водна баня, на тих огън, докато сместа стане хомогенна. Отдръпват се от огъня; добавя се чаена лъжичка мед и няколко капки лавандулово масло. Изливаме втечнения мехлем в сухо затоплено бурканче и оставяме да изстине. Този мехлем може да се използва не само при кожа с белези, но също и за поддържане на зряла кожа и места със загрубели участъци – колене, лакти и пети.

Руската народна медицина предлага също варианти на мехлеми срещу белези:

  • Мехлем за компреси с пчелен восък: В емайлиран съд затопляме на тих огън 200 мл студено пресован зехтин и 50 г пчелен восък. След 15 минути отдръпваме от огъня и оставяме да изстине. В маслената смес топим подходящи по размер ленти от ленен плат и ги поставяме върху местата с белези; дължим около 15 минути. Процедурата  се повтаря два пъти дневно.
  • Мехлем от яйчени черупки. Равниколичества измити и изсушени късчета айчена черупка и семена от пъпеш се счукват и стриват на ситно; добавяме няколко капки зехтин, да се получи плътна паста. От нея вземаме неголеми количества и полагаме върху белезите. Най-добре е да се прави вечер; допуска се превръзка – не стегната – с марля или бинт. Терапията продължава около два месеца.
Мас и невен за белези

Това старо домашно мазило помага при всякакъв вид травми и белези по кожата, при одрасквания и ухапване от насекоми, при охлузване и изгаряне. За приготвянето му е необходима около 400 г бяла свинска мас – непържена и безсолна. Затопляме я на слаб огън, да се втечни, и добавяме 1-2 шепи цвят и нежни листа от невен. Държим на огъня, докато цветовете избледнеят, и отдръпваме. Оставяме да изстине и да пренощува, а на сутринта отново затопляме за втечняване и прецеждане. Хубаво е да добавим няколко капки етерично масло за аромат. Продуктът може да се съхранява дълго време в хладилник; при необходимост проблемната зона на кожата се третира до 5-6 пъти дневно. Условието е мястото да е измито и подсушено и да втриваме до максимално попиване. Съставките на този мехлем овлажняват и подхранват, действат противовъзпалително и антибактериално; терапевтичният ефект винаги е налице.

Какаово масло

Какаовото масло е доказано средство за лечение и поддържане на здрава, сияйна кожа. Съставките му подхранват епителните клетки и насърчават бързата регенерация на увредените зони. Добре хидратира и омекчава, поддържа еластичността й, предпазва от инфекции. Може да се използва самостоятелно – в натурален вид, като еднокомпонентен мехлем, или да се включва в мазила с различни добавки като билкови екстракти и етерични масла. Особено добър е ефектът от апликации с какаово масло при стрии.

Витамин А, витамин Е

Витамин Е е мастноразтворим антиоксидант, който можем да намерим под формата на капсули или маслен разтвор. Смята се, че прониква добре в повърхностните пластове на кожата и предотвратява негативните въздействия на свободните радикали. Така наранените участъци заздравяват по-бързо и без образуването на груби белези. Привържениците на такъв тип третиране на проблемна кожа обясняват това с факта, че витамин Е не допуска структурирането на колагенови влакна, които са ядро на ръбовете при зарастване на рани. Има и критици на това твърдение, според които ролята на този витамин се ограничава до подхранване и осигуряване нормален растеж на здравите клетки.

Витамин А обаче доказано върши работа при лечението на белези от акне и гнойни пъпки. Помага и против образуването на стрии или ликвидирането на следите от тази кожна деформация. Ускорява активните процеси в клетките, създава добри условия за изработване на колаген, подпомага антиейдж въздействието върху клетъчните мембрани. Бори се с пигментните петна и вроговяването на кожни клетки. Компонентът ретинол забавя процесите на стареене; кремовете за лице с такава съставка видимо подмладяват кожата, заличават малките бръчки и оптимизират текстурата.

Други домашни рецепти

Има немалко рецепти за домашни мазила, за чието приготвяне е достатъчно да си изберем продукти от кухнята. Вижте две проверени:

  • Лучено масло. Неголяма глава лук се накълцва на ситно и се слага на много слаб огън с кафена чашка студено пресован зехтин. Държим на огъня, докато лукът стане прозрачен, но без да го пържим. Оставяме да изстине и прецеждаме. С лученото масло масажираме белезите по 3-4 пъти на ден.
  • Зелеви компреси. Приготвят се от пресни зелеви листа; избираме 3-4 свежи от вътрешността, измиваме и подсушаваме, накълцваме на ситно и счукваме – да се получи кашичка. Добавяме равно количество мед и разбъркваме. Зелето съдържа витамин Е, който подпомага регенерацията на кожата и има противовъзпалителен ефект; подобни качества притежава и медът. Разчитаме на двойно въздействие, когато намазваме с получената смес памучна салфетка и покриваме с нея проблемната зона. Държим час и половина-два; отмиваме с хладка вода и намазваме с подхранващ крем. Процедурата се изпълнява по два пъти дневно – до получаване на видим резултат.

Премахване на белези в клиника или студио, цени

Съвременните методи за лечение на белези дават възможност за разнообразни терапевтични програми, съобразени с индивидуалността на пациента и вида на самите белези. Често се налага да бъдат съчетавани два и повече вида методики, докато се постигне желаният резултат. Назначават се серия процедури, които се изпълняват по график и с определени интервали между тях. Изисква се доста време, както и доста пари.

Този вид лечение на белези е противопоказано по време на бременност, при деца и подрастващи под 16 до 18 години (в този случай се правят изключения, ако формирането на белези влошава състоянието на тъкани или влошава функциите на някои органи). Има ограничения и при соматични патологии, хипертермия и пр. освен това е добре пациентите да са наясно, че и при най-успешно лечение с времето е възможно белезите да се появят отново, т.е. да се получат рецидиви.

Лазерно премахване на белези (пилинг) в Дерма вита (Derma Vita)

При този вид терапия върху тъканта на белега се въздейства с модулиран лазерен лъч. Мястото се обезболява предварително, а самата процедура може да протича в два варианта, студен или горещ. Патологичната тъкан се изпарява, като самата процедура стимулира производството на собствен колаген и еластин. При студеното лазерно премахване се изпълнява шлифоване на ръбците, изглаждане с висока точност, щадящо околните тъкани.

В софийската клиника Дерма вита този вид процедури струват от 300 до 1500 лв, в зависимост от разположението и вида на белезите.

Професионално премахване на стрии

Премахването на стрии може да стане в зависимост от състоянието на кожата и възрастта на пациента с различни средства. В някои случаи са достатъчни различните кремове, гелове и мехлеми; в други се налагат операции или процедури със съвременна апаратура. При всички случаи профилактиката и фитнесът допълват битката със стриите.

Оперативното премахване на стрии предполага изрязване на кожни фрагменти, придърпване и полагане на козметичен шев. Това се прави в случаите, когато след силна промяна, отслабване с много килограми се получават “дипли” от разтегната, изпъстрена със стрии и увиснала кожа. В родни клиники по пластична хирургия се правят такива операции, като сумата за тяхното изпълнение е 600-800 лв и повече, в зависимост от конкретния случай.

Фракционна процедура, фракциониране

Фракционните процедури се изпълняват с лазерна апаратура; при тях няма отстраняване на тъкан, а само дълбочинно въздействие с редуване на натоварването върху здрава и проблемна кожа. Този начин на въздействие стимулира продукцията на собствен колаген, което отключва оздравителните процеси. Най-често фракционирането се изпълнява веднъж седмично; процедурата не е болезнена и не се използват упойки.

Операция, пластика

Хирургичните интервенции са необходими в случаите, когато са поразени големи участъци от кожа, пораженията създават здравословни и психологически проблеми – например изгаряния на лицето. Този вид лечение се понася най-тежко, тъй като е свързан с използването на упойки и възстановяването е бавно. Понякога се налагат реконструкции и тогава се прилагат различни методики за присаждане на тъкан; най-сполучливи са пластиките със собствена кожа от друга телесна зона.

Мезотерапия

В някои  случаи терапията насърчава организма да преодолее белезите, произвеждайки локално необходимите за здрава кожа компоненти. Това става след инжектиране в дълбочина на съставки като хиалуронова киселина, еластин и колаген.

Мезотерапия на лице: Безиглена и др. Мнения, предимства, недостатъци

Криотерапия и криодермабразия

По същество това е умъртвяване на патологичната тъкан чрез замразяване. Прилага се при келоидни и хипертрофични белези и се изпълнява под анестезия. Ръбовете на белега се пресоват с апликатор, потопен в течен азот, за известно време. На това място се появява оток и мехурче, което след няколко дни се пука. Отваря се рана, която постепенно формира коричка. Под въпросната коричка се формира здрава тъкан.

Дермотония (вакуумен масаж)

Дермотонията е терапевтичен метод, основно за премахване на следите от целулит. Това е комбиниран вакуумен масаж, който изглажда кожата, активира лимфната циркулация и подобрява еластичността. Помага при белези, като подпомага по-бързото им избледняване и изравняване. За видими резултати са необходими поне 10 процедури; изпълняват се не повече от три седмично. Всяка продължава около час – час и половина.

Пясъкоструйна микродермабразия

Микродермабразията по принцип представлява “шрифоване”, отстраняване на финия повърхностен слой на кожата, който съдържа мъртви и вроговени клетки. Това става с помощта на специални уреди; често се използва технологията на диамантените микрочастици. Изчистването на кожата (на лицето) по този начин я освобождава от нанужните натрупвания, показва я чиста и подмладена, стимулира я да продуцира компоненти, съхраняващи еластичността й. На мястото на белега се появява коричка, която не бива да се пипа; отпада след около седмица; белегът е силно смален и с времето избледнява още.

За още информация: На английски: Scars. На руски: Шрамы, рубцы. На немски: Narben. На испански: Cicatriz. На турски: Nedbe

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

крем витасин мнения, или родопско чудо?

Крем Витасин. Мнения, приложение на Мадански крем. Родопско чудо

Мнения за крем Витасин. Мадански крем Витасин или Родопско чудо? Приложение за гъбички по ноктите, …

Едно мнение

  1. Благодаря ви много! Изключително информативен блог. Особено разделът по повод Мезотерапия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *