хомеовокс или хомеожен при пресипнал глас?

Хомеовокс или Хомеожен за кашлица? При кашлица, пресипнал глас и др.

Характеристики на медикамента хомеовокс: какво съдържа и при какви заболявания върши работа. Противопоказания; има ли опасност от предозиране. Кои са заместителите на хомеовокс. Хомеопатия за гърло – за и против. Става ли за бременни и деца. Отзиви

Хомеовокс е многокомпонентно хомеопатично средство, прилагано при заболявания на гърлото, най-вече на ларингит.
Помага при пренапрежение на гласните струни, пресипване и загуба на гласа. Препаратът има муколитично и противовъзпалително действие и се прилага с добър ефект при деца над 12 месеца и възрастни.

Какво лекува хомеовокс (показания)

Преди да коментираме случаите, при които прилагането на хомеовокс има смисъл, нека да видим какви са неговите компоненти. Основните действащи съставки в този хомеопатичен продукт са аконтиум напелус, календула, беладонна, калиум бихромикум, хепар сулфур.
Зад тези специфични названия можем да открием активни биокомпоненти от лечебни растения – самакитка, лайка, трилистен змиярник, невен, печена мийна гъба, дяволска ряпа, американска топола. Присъстват и специфичните съставки железен фосфат, калиев бихромат, варовиков калиев сулфид.
Всички изброени компоненти въздействат симптоматично върху лигавиците на дихателните пътища, като ускоряват регенеративните процеси при простуди, инфекции, възпалителни процеси, отклонения поради претоварване.

Част от ингредиентите, както се убедихме, имат растителен произход и се приемат добре – така чрез хомеовокс може да се помогне за лечението на всякакви форми на възпаления в зоната на гърлото, остри и хронични.
Продуктът се прилага и като профилактично средство. Препоръчва се прием заедно с витамини С и А.

Как се взема (дозировка), прием профилактично и за лечение?

Хомеопатичното средство се приема както с лечебна цел, така и за профилактика. При болестно състояние се вземат по две дражета на всеки час, но не повече от 24 броя в рамките на едно денонощие. При положително повлияване и видими признаци на подобряване схемата се променя и се вземат пет пъти дневно по две дражета. Такава е дозата и при профилактичен прием. Дражетата не се гълтат и не се дъвчат, а се държат в устата до пълното им разтваряне.

При лечение на деца се прилага аналогична схема, но ако детето е малко, дражетата предварително се разтварят в малко вода. Някои източници предупреждават да не се дава хомеовокс на деца под едногодишна възраст; не е желателно да се приема медикаментът и при бременност и кърмене. Според други специализирани издания пък за последната група потребители е валидно правилото за предварителна консултация и допускане на приема при превишаване на очакваната полза над потенциален риск.

Споделеното дотук представлява стандартно указание за прием на хомеовокс. Всъщност точната дозировка е индивидуална и е добре да се спазват конкретните указания на лекуващия – той се съобразява с диагнозата, възрастта и общото здравословно състояние на своя пациент. Ако самоволно се превиши индивидуалната норма, има опасност от прекалено стимулиране на лигавицата по дихателните пътища. Ако един пациент е пресипнал, това ще усложни още състоянието му. Заради отслабения от боледуването имунитет пък зоната на гърлото, устната и носовата кухина ще станат силно уязвими за наплив на всякакви болестотворни микроорганизми.

хомеовокс или хомеожен?
Болки в гърлото и лаеща кашлица – трябва ти хомеовокс!

За по-пълен ефект от приема на хомеовокс лекарството се взема половин час преди или един час след хранене. Обикновено признаците на подобряване се появяват след тридневно приложение. Ако до седмица не настъпи очакваната промяна, трябва да се търси друго лечение.

При ларингит

Ларингитът неправилно е считан за нещо леко и преходно, но всъщност истината е друга. Заболяването е доста сериозно. Възпалителният процес, следствие от простуда или инфекция може да протече остро, но много често се хронифицира. Тогава лечението става сложно и продължително. Ларингитът е мъчителен заради лошото самоусещане, частична или пълна загуба на гласа, тежко дишане, спазми и оток в зоната на гръкляна, парене и дращене в гърлото. Ларингитът може да бъде катарален, хипертрофичен, атрофичен или инфекциозен (от дифтерит, туберкулоза, сифилис). Ако пресипналостта и хриповете не отзвучат след десетдневна терапия с хомеовокс, задължително се прави консултация с оториноларинголог и се търси по-ефективно лечение.

Макар хомеовоксът да е сравнително младо лекарство, то вече има популярност като ефективно и е търсено като добър вариант при лечението на ларингит. На практика продуктът е безвреден, ако потребителят няма алергия към някоя от съставките. Може да се приема дори от диабетици, разбира се – в индивидуално съобразена дозировка. Хомеовоксът въздейства върху непосредствената проблемна зона, но също върху имунната система – като я подкрепя. Има случаи, при които изгубеният глас на пациента се връща буквално часове след старта на лечението с хомеовокс.

При промяна на гласа или загуба на глас
хомеовокс
Лечението с хомеовокс възстановява изгубения глас

Поне веднъж в живота на всеки човек се случва да усети гласа си променен или напълно да го изгуби. Понякога това се случва рязко и изведнъж: вчера сте говорили, пели и викали, а днес не можете да произнесете нито дума. Чувствате се напълно здрав, но загубата на гласа не ви позволява да живеете пълноценно и да вършите обичайните неща. Защо се случва това? Какво е решението?

Основна причина за загуба на гласа е ларингитът, т.е. възпалението на лигавицата в гръкляна. Вече анализирахме възможността такова състояние да се преодолее с помощта на хомеовокс. Но има и ситуации, когато гласът се губи, а няма никакви други признаци, че човекът е болен. В този случай става дума за т.н. функционална дисфония. Така се нарича разстройството на гласовите функции, при което гласилките или гласните струни не могат да се опънат – като при това в проблемната зона няма никакви патологични изменения. Това състояние е временно, преходно и най-често е причинено от психологични, поведенчески или емоционални фактори. Нарушава се нервно-мускулният механизъм на озвучаването, което се изразява в промяна на тембъра и височината или в пълна невъзможност за произнасянето на членоразделни звуци или тонове. Дисфонията може да е хипотонусна, когато причината е слабост на гласовите връзки, или хипертонусна, когато те са прекалено напрегнати. Приемът на хомеовокс в такива случаи съдейства за балансиране на импулсите и за неутрализирането на психофакторите, които са причина за дисфонията.

При пресипналост и умора на гласните струни (за певци)
“Демир

Прекаленото говорене, пеене – особено с вземане на високи тонове и свързаното с това напрежение, както и виковете пренапрягат гласовия апарат. Такива смущения са добре познати на певците, но също и на други категории професионалисти като учители, лектори в университета, както и при запалянковците на стадиона. Виковете, разговорите на висок тон дълго време пренапрягат гласовите връзки и дори могат да ги травмират. Хората, чиято професия изисква продължително говорене, особено на висок тон и с напрежение, са рискова група и често се оплакват от пресипналост и умора на гласните струни.

За избягването на такива епизоди трябва да се спазват определени правила на профилактиката, които предвиждат прием на хомеовокс по схемата 5х2 дневно. Паралелно с това се препоръчва въздържане от алкохол и цигари, отказ от прекалено студена или твърде гореща храна. Ако предстои гласова изява, приемът на храна последно трябва да е два часа преди нея.

При болки в гърлото и кашлица

Често се наблюдава пресипване и загуба на гласа не само при описаните дотук условия, но също и на фона на развиваща се вирусна или бактериална инфекция. Острият ларингит е естествен спътник на настинките и грипа. Ако нямате глас, а в същото време гърлото ужасно ви боли и трудно преглъщате, ако нещо там дращи и сърби, пари и боцка – дайте си сметка и за други симптоми, които ще ви “съобщят”, че сте болни от простуда или грип. Почти винаги при това можете да се сдобиете и със суха, раздираща или лаеща кашлица. Коментираният медикамент хомеовокс помага и при такива състояния.

По-голяма част от компонентите на продукта действат в посока – ускорено възстановяване на лигавиците, стимулиране на нормалните им функции, изчистване от слуз и храчки, които се събират в гърлото. Хомеовоксът всъщност не чисти секретите директно, но отслабва негативното им въздействие.
Възможно е причина за една кашлица да е алергична реакция, която засяга гърлото и причинява специфична кашлица. Нашият продукт е в състояние да облекчи и такова състояние.
Обикновено пресипването се преодолява напълно за 2-3 дни на активен прием в индивидуалната доза, определена от лекар. Пълното възстановяване на гласовите връзки изисква повече време и зависи както от протичането на заболяването, така и от способностите на организма да го преодолее и да се възстанови.

Приложение за деца

Като хомеопатичен продукт хомеовокс е допускан в педиатрията и се счита за безвреден. Препоръчва се при лечението на деца над едногодишна възраст. На децата от една до 6 години таблетките се дават разтворени в малко вода. За всеки малък пациент се определя индивидуална доза хомеовокс.

Ако с хомеовокс се лекува дете на 1-6 години, лекарството му се дава разтворено; за подобряване на вкуса може да се добави малко мед или плодов сироп. След приема на първата доза трябва да се следи дали няма да се получи алергична реакция – сълзене на очите, зачервяване на венците, оточност на лигавицата в носа и устната кухина. Установяването на подобни симптоми е причина по-нататъшният прием да се прекрати и да се търси друго лечение. Междувременно следва бързо да се направи консултация с личния педиатър.

В български медицински сайтове се отбелязва, че хомеовокс може да се прилага и при бебета – деца под едногодишна възраст (puls.bg, framar.bg, както и в boiron.bg).

Има ли хомеовокс противопоказания и странични ефекти?

Хомеовокс – това е продукт, който се понася много добре както от деца, така и от възрастните пациенти. Все пак има случаи, при които трябва да се въздържаме от използването му. Една от потребителските групи, за които тълкуванията са противоречиви, е тази на децата под една година: руски медицински сайтове отбелязват, че бебетата не бива да се лекуват с хомеовокс. Сайтът на производителя boiron.bg не съобщава за подобно противопоказание.

Сериозна причина за отказ може да бъде алергията към някоя от съставките или непоносимост/недостатъчност към лактоза.

Единствените странични ефекти, за които са съобщавали пациенти на хомеовокс, са алергичните реакции – сърбеж, зачервяване на кожата, обрив, уртикарии, червени петна по кожата, отоци.

Предозиране

Няма данни за предозиране с последващи странични ефекти, опасни за здравето на потребителя. Въпреки това при неволен прием на по-голямо количество от продукта се препоръчва консултация с лекуващия.

Разновидности на българския пазар: Обвити таблетки, дражета, за смучене

Информацията в специализираните аптечни сайтове, както и в този на производителя за българския пазар – boiron.bg, сочи като единствена разпространявана форма обвитите таблетки. Те се рекламират като хомеопатичен продукт, препоръчван при загуба на гласа, пресипналост, ларингити, умора на гласните струни. Инструкцията за употребата им (пациентската листовка) препоръчва таблетките, наричани също и дражета, да не се дъвчат или поглъщат цели, а да се държат в устата и да се смучат до пълното им разтваряне.

Цена и видове

Стандартните опаковки хомеовокс на Боарон съдържат 60 таблетки; цената на такава опаковка е около 6 лв.

При подобни случаи може да се приема и друг хомеопатичен продукт на същия производител – хомеожен, който е с по-различен състав, но има подобни терапевтични ефекти.

Ако ни трябва сироп, какво да вземем?

Ако ларингитът е последица от алергичен ринит, добра работа върши противоалергичният сироп зиртек. Този избор е добър обаче само при хронични състояния, не се прилага при остри пристъпи с кашлица. Положителното въздействие върху първичния проблем постига облекчаване и на алергичния ринит. Алтернатива на зиртек за такива случаи са сиропите ериус и перитол.

Ако ларингитът е една от проявите на простуда, бронхит и дори пневмония, по-добър избор е сиропът еуреспал. Този продукт успокоява възпалената лигавица на ларинкса и подпомага прочистването на зоната от секрети и храчки. Още една възможност е сиропът стодал.

Заместители и хомеопатия за гърло

Лекарственият пазар предлага доста широк избор от продукти, които помагат за преодоляване на неприятната симптоматика при ларингит и загуба на гласа. Добре е вашият избор да бъде съгласуван с лекар, тъй като принципът проба-грешка само удължава времето на лечението и създава  условия за усложнения. Освен споменатите продукти може да се коментира уместността на тонзилотрен, инфлуцид и таблетки за смучене от типа на хексоралетен и стрепсилс.

Дайте мнение и Вие тук!

Хомеопатичните лекарства имат място при такива случаи, като могат да се използват самостоятелно или като допълващ компонент в лечението с антибиотици. Наистина не е добре да се прекалява с антибиотиците, но в някои случаи приемът им е неизбежен – както е при стрептококовите инфекции.

Най-често прилаганите хомеопатични продукти при възпаления в гърлото – освен компзицията хомеовокс, са Belladonna 9CH, Phhytolacca  decandra 9СН, Lachesis mutus 9СН,  Mercurius solubilis 9СН. Всеки от тях отговаря на специфичен комплекс от симптоми, затова трябва да се направи консултация с лекар хомеопат.

Плюсове и минуси на хомеопатията за гърло

Хомеопатичните терапии за гърло имат своите предимства – на първо място прилаганите продукти имат натурален състав и почти винаги е безопасно да се прилагат за малки деца, бременни и хора в напреднала възраст. Липсват сериозни странични ефекти, ако пациентът не е алергичен към някоя от съставките на лекарствата. Действието на хомеопатичните медикаменти е меко и не може да навреди на основните органи и системи.

Същевременно не бива да се забравя, че и при този тип лечение има минуси. Така например изборът на точния медикамент изисква непременно да се намеси лекар хомеопат, тъй като този избор зависи от много индивидуални за пациента фактори и тяхната точна оценка. Един хомеопатичен продукт, който е помогнал на даден човек, при друг може да се окаже напълно безполезен. Друга важна подробност е несъвместимостта на хомеопатичното лечение с физиотерапия – така се ограничава една възможност за по-бързо възстановяване от болестта.

И нещо изключително важно: хомеопатията не помага при тежки форми и напреднала степен на заболяването.

Хомеовокс или хомеожен при ларингит?

Хомеожен е друг продукт на Боарон, чийто състав и действие доста приличат с тези на хомеовокс. Хомеожен съдържа растителни компоненти от дива бяла тиква, котенце, печена мийна гъба, трилистен змиярник и арника, както и разтворим живак, бром, беладона и фитолака декандра. Като помощни съставки са включени арабска гума, захароза, магнезиев стеарат и талк.

Характеристиката на хомеожен го препоръчва като подходящ при ларингит, настинки с болки в гърлото и пресипналост. Приема се по една таблетка на час между храненията; таблетката се държи в устата до пълно разтваряне. Счита се, че при ларингит със загуба на гласа, а също и при суха кашлица по-ефективното средство е хомеовокс.

Стодал сироп

Стодал е още едно хомеопатично средство, препоръчвано при болно гърло и кашлица. Има десет хомеопатични компонента и е подходящо за деца и възрастни, но с някои ограничения. Не се прилага при алергия към една или повече съставки; повишено внимание е необходимо при лечение на диабетици – заради наличието на захари, при бременни и малки деца. Рисковите групи могат да се лекуват с този сироп, но само по лекарска препоръка и под контрол. Сиропът категорично не е подходящ за алкохолици и хора, болни от епилепсия. Спиртният компонент в състава на сиропа прави спорно използването му при диагностицирано чернодробно заболяване на потенциалния потребител.

Сиропчето се пие 3-5 пъти дневно; единичната доза за деца е 5 мл, а за възрастни – 15 мл. Не натоварва организма със странични ефекти, не оказва влияние върху дейности като шофиране и работа с тежки машини.

Макар да не се очакват реакции при неволно предозиране – ако това се случи, все пак се консултирайте с лекар. От лекуващия трябва да разберете и колко дълго може да приемате този сироп.

Може ли да се взема при бременност и кърмене?

Може ли хомеовокс да се приема от бременни и кърмачки? Отговорът е положителен, но с условие. Както всеки лекарствен продукт, и хомеовокс – независимо от мекото му действие – трябва да бъде одобрен от лекар за конкретна пациентка. Така например при бременност се преценява дали очакваният положителен резултат и оздравяващ ефект превъзхожда потенциален риск за плода. Приемът по време на лактация, когато кърмата е в недостатъчно количество, по-скоро не е препоръчителен. В останалите случаи трябва да се прецени дали не съществува някакъв риск за бебето, което ще приеме някакви минимални количества с майчиното мляко.

Тонзилотрен

Пореден хомеопатичен продукт – таблетките тонзилотрен. Предназначен е за случаите с болно гърло, по-скоро фарингити и ангини, както и след отстраняване на сливиците. Може да свърши работа при случаи, когато има проблеми и с ларинкса – когато е налице пресипналост или загуба на гласа.

Тонзилотрен е съставен от пет доказани компонента, които имат оздравителен ефект при проблеми с гърлото (framar.bg). Атропинум сулфурикум е основната съставка, която действа интензивно в началото на възпалителния процес и при своевременен прием помага да се овладее симптоматика от рода на повишена температура, болезненост и зачервяване на гърлото. Меркуриус бийодатус действа успокояващо, а при засягане на фаринкса  оказва неутрализиращ ефект върху подутите лимфни възли в зоната на възпалението. Хепар сулфур овладява болките и блокира разпространението на възпалението към ушите. Калиум бихромикум облекчава при затруднено преглъщане. Силицеа има важна роля – да подкрепя имунната система.

Тонзилотрен се приема при остри състояния на всеки час, по една или две таблетки (държат се в устата до стопяване). Възрастните пациенти не бива да превишават дневен лимит от 12 таблетки, а децата до 12 години – от 8. При подобрение схемата се променя, приемат се три пъти дневно по 1-2 таблетки за възрастни или по една – за деца. Таблетките се вземат половин час преди или след хранене.

Ако приемът на тонзилотрен причинява интензивно отделяне на слюнка, дозата трябва да се намали. Възможни са алергични реакции от кожен тип – зачервяване, сърбеж, обриви. Това е знак приемът да се прекрати.

Инфлуцид (influcid)

Инфлуцид също е хомеопатичен продукт, за предпочитане пред тонзилотрен – ако се касае за болки в гърлото като част от симптоматиката на остра простуда или грип. Помага при описаните обстоятелства, ако е налице и кашлица. Важно е инфлуцид да се вземе още при първите признаци на заболяването, за да сме сигурни в бързия положителен ефект.

Продуктът е със съдържание на шест действени хомеопатични съставки: аконтинум, бриония, ипекакуана, гелземиум, фосфорус и еупаториум перфолиатум. Гелземиум е важен при случаите с пресипналост или загуба на гласа, а бриония – при кашлици. Специалистите препоръчват този продукт и като подходящ за профиласктика срещу грип – тогава се приемат до 3х1 таблетки дневно. При остри състояния схемата е като при тонзилотрен, т.е. една таблетка на всеки час, но не повече от 12 дневно (до 8 за децата под 12 години). Този продукт не се прилага при деца под едногодишна възраст.

Хексоралетен

Хексоралетен е лекарствен продукт под формата на таблетки за смучене. Използва се при инфекции на гърлото, причинени от болестотворни микроорганизми – активните съставки на таблетките намаляват броя и въздействието на патогените. Подходящ е като съставка в комплексна терапия срещу възпалено гърло, устна лигавица и венци.

Активните съставки на продукта са хлорхексидинов дихидрохлорид и бензокаин. Възможно е към някой от тях или към помощно вещество да се прояви алергична реакция, което налага незабавно спиране на приема – а при усложнена реакция да се търси медицинска помощ. Таблетките не се използват при наранявания на лигавиците в устата и/или гърлото, при понижени нива на плазмената холинестераза. С този продукт не се лекуват деца под четиригодишна възраст. Рискова група пациенти са диабетиците или такива, които се лекуват със сулфонамиди и аминосалицилати.

Таблетките хексоралетен се смучат до пълно разтваряне; дневната доза за възрастни не трябва да надвишава 8 таблетки, а при децата от 4 до 12 години – четири таблетки. Колкото по-рано започне лечението с хексоралетен, толкова по-успешно и бързо ще могат да се овладеят симптомите на заболяването. Важно е да се отбележи, че при бременност този продукт се прилага по изключение и само по лекарска препоръка.

Хексоралетен е продукт за краткотрайна терапия; ако до 7 дни приемът му е без резултат, прилагането се прекратява. Възможно е при лечение с тези таблетки да се проявят някои странични ефекти като изтръпване на езика, загуба на чувствителност на езика и устната кухина, оцветяване – включително на зъбния емайл, възпаление на лигавицата на устната кухина, разраняване на лигавицата, болки в езика.

Мнения за хомеовокс, отзиви от форумите

Отзивите за хомеовокс са различни, както е по принцип при всеки лекарствен продукт – с много “за” и не по-малко “против”. Основните опасения преди приема на хомеовокс са сврзани с факта, че някои от съставките са приготвени от токсична суровина. Все пак при дозирането нещата са изпълнени както е в старата максима: всичко зависи от дозата – дали ще лекува или ще убива. Според потребители категоричното положително въздействие на хомеопатичната композиция е свързано с подкрепата на имунната система, благодарение на което болестният проблем се преодолява и започва бърз оздравителен процес.

Особено заинтересовани от действието на хомеовокс са хората, чиито професии са свързани с натоварване и напрягане на гласовите връзки – преподаватели, музиканти, често страдащи от ларингити и фарингити. Като важно качество на продукта се оценява способността му да съдейства за възстановяване на пресипнал или изгубен глас.

Ето и някои конкретни отзиви от родните форуми:

  • SmaRt  от bg-mamma.com: “Аз като загубя гласа пия ХОМЕОВОКС. Лекар ми го предписа първия път. То се води хомеопатично и си е само за гласа.
    Ако си имаш и хрема и кашлица, то няма да помогне.”
  • Tabassa от all.bg: “Хомеовокса е много хубаво нещо, дори и да е хомеопатично лекарство. Важното е да се спазва указанието да се смучи на гладно и жадно, да няма никакъв вкус в устата от нищо, дори цигара, паста за зъби, дъвка, чай. Щом си учителка и работиш с гласа си можеш дори да приемаш Хомеовокса и профилактично…”
  • Anjelika от framar.bg: “Нашата лекарка ни изписа хомеовокс за кашлицата и пресипналият глас на сина ми, доволна съм и му мина сравнително бързо. “
  • Zve от tialoto.bg: “…Хомеожен- хомеопатични са, на мен ми помагат… Или хомеовокс, те са специално за ларингит и загуба на гласа.”
  • Иржи от bg-mamma.com: “Аз също давам Хомеовокс и Зиртек. Вкъщи имаме и ампули с Калциев глюконат. Преди време давах и Ксизал на капки.”

Източници:

Първоначално публикувано на:03.04.2017 @ 17:15

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ca

Калциев глюконат при кашлица. На ампули. Сироп

Що е калциев глюконат, какви лечебни ефекти има. Как да го вземаме при различни заболявания. …

Едно мнение

  1. Виолета Димова

    Беше ми много полезно да науча за това хомеопатично лекарство,за неговото действие при възпаление на ларинкса,което често ми се случва.Дано не ми се налага,но ако това се случи,непременно ще го ползвам,защото дразненето,драскането ,кашлицата са много неприятни.Благодаря за тази информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *