Цирей Лекарства Антибиотик Мехлеми Хирургия Изстискване
Гнойни пъпки по слабините, лек за цирей, лечение, Обърнат косъм, Подкожни пъпки, Фурункул, Цирей на дупето, причини, снимки

Цирей на дупето, триъгълника и др. Лечение, изстискване

♠ Какво е цирей ♠ Изстискване на големи циреи, лечение ♠ Цирей на гърба или на гърдата, на лицето ♠ Цирей на шията и лицето ♠ В носа ♠ Жило на цирея ♠ На крака ♠ Сляп цирей ♠ Цирей на дупето и около ануса ♠ По слабините (триъгълника) и под мишницата

Още в текста: ♠ Подкожни пъпки ♠ Пукане ♠ Причини ♠ Лекарства ♠ На гърдата ♠ Обърнат косъм ♠ Абсцес ♠ Лечение на цирей ♠ Антибиотици ♠ Местни средства ♠ Хомеопатия ♠ Премахване ♠ Заличаване на белег ♠ Диета ♠ Къпане ♠ Алтернативно лечение

Фурункул и цирей са медицинското и народното название на едно и също гнойно образувание, което се формира около космен фоликул. То се получава само върху окосмена кожа и никога върху длани и стъпала.

Циреят се причинява от гноеродни бактерии, в повечето случаи – стафилококи. Те естествено присъстват върху кожата и то в големи количества, но при здрав организъм нямат условия за развитие.

За да се стигне до гнойно възпаление, значи са се появили налице две условия едновременно: разклатен имунитет и нарушаване на целостта на кожата. Понякога стига една  драскотина, оставена от нокти (а именно под ноктите гъмжи от бактерии), разчесване на пъпка (отново участват ноктите), ужилване или убождане, за да осигури достъп на причинителя.

Съдържание:

Прониквайки под кожата, стафилококите причиняват възпаление, придружено с гноене.

Причинители на гнойни процеси по кожата

В голям процент от случаите инфекциите на кожата са причинени от гноеродни бактерии от групата на стафилококите и стрептококите. Фаворит сред тях е стафилококус ауреус, наричан още златист.

Причини за поява на цирей

Описаният принцип за формиране на цирей има редица вариации, свързани с различните способстващи фактори. Основните са:

√ Травма на корена на косъма, причинена от скубане, интервенция с нокти, ожулване, одраскване – основна причина за проникване на инфекцията;
√ Ниска активност на имунната с-ма в резултат от депресивно състояние, стрес, захарен диабет, продължително изнурително боледуване и други абнормални състояния, които отслабват защитата на тялото;
√ Замърсена кожа – проникване на инфекции в потните жлези, особено в тези под мишниците;
√ Наличие на хронична инфекция в тялото, интоксикации;
√ Хиповитаминоза, гладуване, диети, неправилно хранене.

В някои части от тялото циреи се образуват заради недостатъчно постъпление на хранителни вещества. Например:

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

На дупето – честа причина е нарушено кръвообращение в резултат от продължителна компресия на тъканите. Подобна ситуация се причинява при продължително седене в една и съща поза;

На гърба – възниква по същия начин заради продължително притискане. Характерно е за шофьорите на камиони и за пътуващи с автобус или самолет на дълги разстояния. Периодично разтъпкване или минута гимнастика са достатъчни за раздвижване на кръвта и избягване на трайни травми върху компресираните тъкани;

Под мишницата – дерматолози са забелязали, че съществува връзка между използването на ролкови антиперспиранти (средства за контролиране на потната секреция) и честите рецидиви на циреи под мишниците. Това говори за замърсяване (запушване) на потните и мастните жлези от самите средства за хигиена;

В носа – свързан е с пребиваването на сух климат, когато секретите изсъхват, образуват корички и причиняват раздразнение вътре в носа. Хората обичайно премахват тази корички с нокти, с което пренасят бактериите на мястото на отчупването. Именно след подобна интервенция областта се възпалява, появява се болка и оток.

Цирей Лекарства Антибиотик Мехлеми Хирургия Изстискване
Задължително условие за появата на цирей е наличие на косъм, а допълнително – мазна кожа

Видове циреи и симптомите им

При циреите няма предпочитани места за локализиране. Обичайно те възникват в проблемни участъци от кожата, с повишено омазняване – на лицето, дупето, врата, между китката и лакътната става. При единични образувания пациентът не страда, те не разстройват ритъма на ежедневието. Температурата на тялото не се вдига.

Циреят представлява свръх кръвоснабден конусообразен възел, който се извисява над нивото на кожата. Разпознава се по характерната последователност в неговото развитие:

  • Първи признак – това е локална реакция на възпаление, която се явява в отговор на попадането на инфекция в раничката, образувала се след отделяне или повреда на косъма;
  • Начален признак на възпаление – оток, заради който се запушват лимфните протоци. Това причинява нарастване на отока в други съседни области;
  • Образуване на инфилтрат – след това около космения фоликул се формира малък гнойно-възпалителен инфилтрат;
  • Възпаление на целия космен фоликул – след броени дни целият космен фоликул се въвлича във възпалит. процес;
  • Нагнояване – в инфектираната област се събира гной. Отокът се разраства, болката е с дърпащ и пулсиращ характер.
  • Пробив на гнойника – гнойта изтича от цирея. Възпалителния процес постепенно утихва и мястото заздравява.
Цирей на шията и лицето

Когато циреят се появи на главата – шия или лице, отокът около инфилтрата става обширен. На третия или четвъртия ден в центъра му се появява зона на флуктуация (пружиниращо движение на гнойта при натиск), а около косъма се образува канал. Когато се отвори, от него изтича известно, но неголямо количество гъста гной, която се събира на повърхността и образува неголяма язва.

Дъното на раничката съдържа некротична зеленикава тъкан – т.нар. жило. Това е явният симптом на цирея.

Няколко дни по-късно жилото се откъсва заедно с гнойната маса и малко кръв. След премахване на жилото, възпалителният процес затихва, отокът спада, болката намалява. На мястото на цирея се образува дълбока кратероподобна язва с неголямо количество некротична тъкан и гной. Те също трябва да се премахнат, в противен случай се образува хроничен цирей.

Постепенно на мястото на раната се образува вдлъбната съединителна тъкан. Размерът и дълбочината на зазравялата рана зависи от размера на некрозата в центъра на цирея.

Цирей в носа

При поява на цирей в областта на ноздрите, в слуховия канал и в триъгълната зона между очите и устата, симптомите са доста тежки. Те се проявяват дори при наличието на единствено образувание. Типичните белези са: повишена температура, главоболие, симптоми на интоксикация, болка и уплътнение в областта на носа или ухото, подуване на върха на носа и на стените на носната кухина. Кожата става пурпурна и напрегната.

Опитите собственоръчно да се изстиска пъпката, травмирането по време на миене или бръснене, както и движението на мимическите мускули увеличават разпространението на стафилококовата инфекция към вътрешните органи, понякога се появява тромбофлебит на съдовете в зоната.

Подпухването нараства и се разпространява към едната или и двете ноздри, върху бузите и горната устна. Заради напрегнатия и обемист оток, болният диша по-трудно.

Когато гнойникът нарасне, от носа се появяват обилни гнойни секрети, обичайно в червен цвят, тъй като лигавицата на нова е добре кръвоснабдена и е налице травмиране на съдовете.

След отваряне на гнойника, състоянието на пациента явно се подобрява, забелязва се видим спад на температурата, болката утихва (ако не се е развило някакво усложнение).

Тежко протичане

В тежки случаи (при ослабени пациенти или при появата на усложнения) се отбелязват по-изразени симптоми: увеличение на лимфн. възли в зоната, уплътнения по продължение на поразените вени, подпухване на узите, почервеняване на очите, кръвоизливи в конюнктивата, нарушения в движението на очите (заради увреждане на черепно-мозъчни нерви), замъгляване на зрението до пълната му загуба (заради оток на ретината),  втрисане, вдигане на температура.

Всеки от изброените симптоми има потенциала да стане фатален за пациента, затова лечението на цирея е необходимо да стартира възможно най-рано.

Жило на цирея
Цирей Лекарства Антибиотик Мехлеми Хирургия Изстискване
Строеж на цирей

Най-важната информация за него е, че не трябва в никакъв случай и при никакви обстоятелства да се вади самостоятелно, с ръце. Всички опити да се изтръгне, изстиска, изтегли, изскубне и въобще – да се измъкне по някакъв начин, влошава ситуацията. Принципно е забранено докосването на цирея, докато той се развива. Има вероятност от усложнения, които са в пъти по-сериозни – като се започне от гноен менингит и се стигне до летален изход, ако инфекцията попадне в съдовете на главния мозък. Подобен риск се поражда, ако циреят излезе на лицето и не бъде навреме премахнат. Но премахнат професионално, а не самостоятелно.

За да се отстрани жилото на цирея, е потребно да се отиде на лекар. Той може да назначи или лечение с антибиотици, или хирургична интервенция, или лечение с различни мазила и ихтиолови компреси.

Защо жилото не се пипа и премахва у дома? Защото то съдържа огромно количество бактерии, които при попадане върху кожа ще разнесат заразата и на други места. Тогава циреят ще стане хронично заболяване за дадения организъм.

Как да различим цирей (фурункул) от пъпка?

Цирей как се лекува лекарства отвари мехлемиПъпката и циреят са различни стадии на един и същ процес – възпаление. Естествено, не всяка пъпка прераства в цирей, дори обратното – това е по-редкият случай. В повечето случаи организмът тушира инфекцията още на този етап. Но в други случаи (описахме подпомагащите фактори в началото на статията) възпалението се разраства сериозно и в центъра на пъпката се появява некротична тъкан – жилото на цирея.

Как да различим дали една пъпка ще си остане пъпка или има потенциала да прерасне в цирей? Отличаването става по следните признаци:

  • При докосване на цирей се усеща болка, а при пъпката мястото е само чувствително;
  • При цирея почервеняването на околната кожа е интензивно и видимо, а при пъпката почти не се появява такова;
  • Пъпката остава с ограничен размер и бързо съзрява;
  • Циреят прониква в дълбоките слоеве на кожата (около космения фоликул), докато при пъпката възпалението остава близо до повърхността;
  • При образуване на цирей се отбелязва отчетливо отичане на кожата, като подпухването е по-твърдо и уплътнено в дълбочина;
  • При цирея температурата на кожата около огнището на инфекцията се повишава, при пъпката няма подобна реакция.
Цирей на дупето и около ануса, твърдо подкожно топче

Циреят се появява само върху окосмена кожа. Тази на задните части е именно такава, макар и косъмчетата да са като мъх и едва забележими. Причините да се появи такова образувание именно върху задника или около ануса, са обичайните за другите части на тялото + преохлаждане и „смачкване“ на тъканите при продължително седене в неподвижно положение.

Циреят на дупето е по-неприятен от ред други видове. В областта на задните части и бедрата обичайно се срещат най-големите циреи. Те са съпроводени и с най-изразена симптоматика.  Те не остават незабелязани, напомнят за себе си и при ходене, и при сядане. Освен силната болка, която причинява при движение, образуванието пречи и на пълноценния сън. Циреят се търка при несъзнателните движения в леглото и болката нараства.

Циреят на задните части минава през същите стадии, както и циреите по други места. Но за разлика от тях той се забелязва по-късно – когато се появи напрежение и болка.

Циреят в близост до ануса причинява по-силна болка заради нежната кожа. Когато се усети подобно образувание, следва да се разграничи дали става въпрос за пъпка, цирей или хемороиди. Разграничението се прави и по характера на самата болка. При цирея тя е пулсираща.

Друга възможност за образувание на такова място са така наречените твърди подкожни топчета. Те са от мастна тъкан, представляват доброкачествени туморчета, и са различни видове. Различават се от цирея по това, че при натиск се усеща движението на твърдо тяло, докато при цирея се раздвижва маса, подобна на течност.

Гнойните образувания около ануса задължително се обработват от лекар. Опасността от замърсяване и разпространение на инфекцията е в пъти по-висока заради характера на мястото.

Гнойни пъпки по слабините и под мишницата

Нерядко циреите се появяват при силно потоотделяне, особено в областта на слабините и под мишниците при мъжете. Хора с такъв проблем се съветват по-често да вземат душ и да ползват подсушаващи средства.

Появата на цирей под мишницата е неприятно, дискомфортно явление. Засягат се лимфни възли. Отделно кожата е подложена на постоянно търкане и допир. Това обстоятелство удължава развитието и излекуването на образуванието. Циреят е подложен на постоянна деформация. Участъкът е силно болезнен, особено по време на формирането на цирея.

Цирей под мишницата следва да се разграничи от други образувания като гноен хидраденит (другото му название е инвертно акне), трихофития и антракс (синя пъпка). Хидраденитът също е свързан с потните жлези, но няма жило. Антраксът се различава по почти черния си цвят. Трихофитията има гнойно жило, но се свързва с контакта с животни в анамнезата. Диференциацията не е лесна, но се прави от специалист.

Подкожни пъпки, вътрешна пъпка

Това са сред най-проблемните прояви на интензивната работа на мастните жлези. Те приличат на големи твърди подутини и често излизат на лицето в Т-зоната, на челото, носа и брадата. Това са гнойни възелчета с вътрешен характер на образуване. Понякога са следствие от пъпка, при която процесът е проникнал в дълбоките слоеве на кожата. Там той прогресира, възпалението се разширява.

Вътрешните пъпки са свързани с мастните жлези, в които заради размножаване на бактерии започна възпаление. Те възникват, когато жлезата се запуши вследствие на повишеното отделяне на мастен секрет.

Описвания тип подкожни образувания лесно се разграничават от цирей по това, че нямат връх, както и не съдържат некротично жило.

Пъпка в ухото

Цирей в ухото е едно от най-неприятните заболявания на УНГ-органите. То се появява във всяка възраст, носейки болезнени и неприятни усещания. Най-тежко обаче се понася в детска възраст, когато гнойният процес създава риск за живота и изисква незабавни мерки.

Когато във външната част на слуховия проход се сформира цирей, то симптомите много бързо сигнализират за случващото се. Първото, което изпитва пациентът, е неприятно усещане в ушната раковина, което бързо прераства в болка, склонна към рецидив. Освен това на фона на тази аномалия забележимо се снижава слухът и болният може да бъде заблуден, че има отит. Не се изключва появата на звън в ухото или шум, които се обясняват с възпаление на слуховия канал.

Как да различим цирей от отит? Симптомите на двете заболявания ярко се различават. При цирея присъства болезненост при допир на мидата и обичката и остра болезненост при раздвижване на долната челюст. Освен това болката мигрира към очите, шията, врата и има типичния за циреите пулсиращ, пристъпообразен характер. Мястото е такова, че болката трудно се понася и понякога може да прикове пациента към леглото.

Циреите в ухото не се самолекуват, предупреждават всички специалисти.

Цирей на лицето, на носа

Доста неприятно и доста опасно образувание. Защо? Първо, защото гнойно-възпалителният процес протича в меките тъкани на главата и второ, кръвоснабдяването на това място има свои особености. Всички вещества, които попадат в кръвотока из тъканите на лицето може да попаднат право в мозъка. Инфекцията може да попадне в съдовете и да причини тромбофлебит на вените на лицето, а негово вътречерепно усложнение е тромбоза на кавернозния синус. Изходът от последното е летален.

Циреят на носа има остро начало. Болката зависи от точното разположение. Понякога се причинява болка дори само от дишането. Заедно с това се изявява подпухване в областта, а кожата в преддверието придобива червен оттенък. При пробиването на жилото пък се случва болка в меките тъкани на бузите, клепачите и горната устна.

При циреи на лицето и особено в носа предупреждението е да не се пипат в домашни условия. Разкриването на образуванието обичайно се провежда под местна упойка, а при децата – с обща. Накрая мястото се обработва с антисептици.

Цирей Лекарства Антибиотик Мехлеми Хирургия Изстискване
Подкожна пъпка и сляп цирей се различават трудно
Цирей без връх (сляп цирей, слепок) и гноен

Сляп цирей се нарича образувание, което няма връх – гноен пробив, на кожата. С понятието се означават по-леките форми на гнойно-възпалителните процеси. Инфекцията е една и съща и общото понятие е стафилодермия, а циреят е най-тежката му форма. При началото на гнойно възпал. е вероятно да се образува само пустула. Циреят също през повечето време е без външен излаз. Именно образуването и пробиването на жило е старта на оздравителния етап.

Подкожна пъпка или цирей на гърдата

Отначало на гърдата се образува почервеняване и се образува болезнена подутина. Това бележи началото на активния процес на размножаване на стафилокока. В първия стадий възпалението не се отличава от обикновена пъпка, но след броени дни подутината се уплътнява, вътре в нея се образува некротично жило с гнойно съдържание. Болевият синдром се усилва. Температурата се вдига, настъпва обща слабост и увеличение на лимфните възли.

Някои циреи на гърдата не достигат големи размери и се лекуват успешно с народни средства. Но има няколко симптома, при чието наличие задължително трябва да се отиде при хирург. Това са:

  • Циреят е обхванал голяма област от гърдата;
  • Активизирал се е процес на възпаляване на лимфн. възли;
  • В центъра визуално не се открива гнойно жило, но болката става нетърпима;
  • До първото образувание се формира друго или други подобни;
  • Терапията с природни ср-ва не дава ефект;
  • Пациентът има в анамнезата си нарушения в ендокринната система, онкологично заболяване, проблеми със сърдечната д-ст и ред други хронични болести на черн.дроб и бъбреците;
  • Жената е бременна или в период на лактация;
  • Температурата се повишава до много високи стойности.
Обърнат (враснал) косъм, лечение
Цирей Лекарства Антибиотик Мехлеми Хирургия Изстискване
Случай, при който косъмът няма силата да пробие кожното покритие и расте навътре

Враснал косъм и цирей – това са две абсолютно различни явления с различни симптоми и причини, макар че и двете започват с появата на неголяма пъпка на тялото.

Врасналите косми са такива, които не успяват да излязат на повърхността и причиняват малки червени подутини. Циреят е резултат от кожна инфекция – наличие на стафилококи.

Понякога врасналите косми също водят до кожна инфекция, на тя няма характера на стафилококовата. Има случаи, в които врасналите косми и циреите изглеждат еднакво, но те са съвсем редки.

Врасналите косми изчезват без особени усилия. Ако не се оправят самостоятелно, то помощта се състои в няколко лесни стъпки:

  • Участъкът от тялото се почиства със сапун и се обтрива добре със скраб, като това се върши  няколко пъти. Движенията са леки и нежни, за да не се раздразни фоликулата и да не се предизвика кръвотечение. Целта е със скраба да се отдели само мъртвата кожа, мазнината и замърсяването;
  • Наложете топла, но не гореща мека тъкан върху участъка с враснали косми и задръжте няколко минути, за да омекотите кожата;
  • Използвайте пинцети, предварително стерилизирани в спирт или кипяща вода. Издърпайте кожата около косъма с пръсти, така че да се изпъне, и изтеглете проблемните косми;
  • Нанесете антисептик, например масло – етерично, от чаено дърво или гел алое вера.

Абсцес – какво е

Абсцес е третата, задълбочена форма на гнойна инфекция. Първоначалната инфекция на космения фоликул се Цирей Лекарства Антибиотик Мехлеми Хирургия Изстискванеопределя като фоликулит. Циреят (фурункул) като единично образувание и карбункулът (конгломерат от множество циреи) има капацитета да се развият в абсцес.

Причината за абсцеса е същата като при цирея – бактериална инфекция, причинена от стафилококи. Подобни патологии се образуват и в резултат от травма или попадане на чуждо тяло в кожата.

Специфично при абсцеса е оформянето на кухина, която впоследствие се заема от гной. Кухината е резултат от умирането на засегнати от инфекцията клетки, а секретът, с която се пълни тази кухина, са именно тези отмрели клетки, самите бактерии, както и белите кръвни телца, притекли се на мястото.

Лечение на абсцес

Някои абсцеси по тялото сами се изчистват от гнойта и заздравяват. Други поддържат инфекцията и се налага антибиот. лечение. Третата стъпка, при липсата на ефект от втората, е дрениране на мястото – извеждане на гнойта навън. Абсцесът се разрязва и се поставя дрен, през който отпадъчният секрет да изтече.

Подробности за циреите и абсцесите и тяхната връзка и  лечение ще прочетете ТУК: Профилактика и лечение, общи препоръки, билколечение, хомеопатия, ароматерапия и др. при циреи и абсцеси.

Лечение на цирей – стандартно

Кога да потърсим лекар

В голяма част от случаите неусложнените циреи не се нуждаят от хирургично лечение. Използват се консервативни методи.

Методи за лечение на неусложнени циреи в стадия на инфилтрация:Цирей Лекарства Антибиотик Мехлеми Хирургия Изстискване
  • Обтриване на кожата в областта на гнойното образувание с антисептичен разтвор, например медицински спирт;
  • Често измиване на ръцете с антисептичен сапун;
  • Обгаряне на самия цирей с разтвор на йод – 5%;
  • Покриване на цирея със суха топла материя;
  • Провеждане на лазерна терапия.

Въпреки че циреят в голям процент от случаите напълно се излекува в домашни условия, все пак се консултирайте с хирург или дерматолог. При необходимост той ще блокира процеса чрез въвеждането в областта на цирея на разтвор от антибиотик и обезболяващо средство.

Методи за лечение на неусложнени циреи в стадия на образувано жило

Когато циреят е вече сформиран, показано е той да се разкрие възможно най-скоростно. Само лекар след преглед може да каже в какъв стадий е циреят и готов ли е да бъде отворен. Не се опитвайте да правите това сами, всеки натиск може да доведе до прехвърляне на инфекцията към околните тъкани.

При образуване на гнойно-некротично жило се процедира така:

  • Лекар поставя върху кожата в зоната на цирея превръзка с няколко кристалчета салицилова киселина. След дадено време те разяждат покритието на цирея и помагат да излезе жилото;
  • Лекарят отделя гнойното жило с помощта на хирургичен инстумент. Това се върши внимателно, без натиск върху цирея;
  • След отварянето на цирея, в него се поставя малък дрен, по който да излиза гнойта. Поставя се превръзка;
  • След три дни дренът се премахва и раната се обработва отново.

Кога е показано хирургично лечение

Едно от усложненията на цирея – подкожния абсцес, задължително подлежи на разкриване. Такива пациенти се хоспитализират.

Кога се налага антибиотично третиране

  • При неусложнени циреи не се назначава терапия с антибиотици. Те са показани при следните състояния:
  • При усложнения като лимфаденит, лимфангит, тромбофлебит и други;
  • При циреи на лицето;
  • При циреи, появили се на фона на патологии като захарен диабет, тежки инфекции, СПИН и други.
Антибиотици при лечение на циреи, фурункулоза и абсцеси
Цирей Лекарства Антибиотик Мехлеми Хирургия Изстискване
Златистият стафилокок е най-честият причинител на циреи. На снимката: стафилокок под микроскоп

Пеницилини (ампицилин, амоксициклин, амоксиклав)

Лекарствата от тази група са най-старите. Много от тях и досега остават сред най-ефекивните против стафилококи и други микроорганизми. Пеницилините са антибактериални препарати с широк спектър.

Метицилин  – спада към пеницилините. Вече не се прилага заради токсичността си.

Оксацилин – меките тъкани и кожата са в обхвата му на активност.

Цефалоспорини (цефазолин, цефтриаксон, цефуроксим, цефотаксим)

Смятат се за по-ефективни в сравнение с пеницилините. Предпочитат се заради относително невисоката си цена при силно изразен ефект. Произвеждат се във вид на прах за разреждане и инжекции.

Гентамицин

Той е достатъчно мощен антибактериален препарат, но има ред противопоказания. Не е показан за деца и бременни жени. Пуснат е като таблетки, разтвори за инжектиране и маз. Местните форми имат по-малко противопоказания.

Тетрациклин

Антибиотик с широк спектър на д-вие. Ефективен против много видове микроорганизми. Прилага се като таблетки и местно, под формата на маз.

Макролиди

Имат бактериостатично и бактерицидно д-е, което зависи от концентрацията. Представители на този вид са еритромицин (еритран, еритромицин) азитромицин (сумамед), кларитомицин (клацид), рокситромицин (рулид) и други.

Те се назначават при инфекции на меки тъкани и кожа, но при леки и средно изразени форми. Не е за предпочитане заради голям процент лечебен неуспех. Въобще не се прилагат при тежки инфекции.

Гликопептидни антибиотици (ванкомицин)

Потиска естествени процеси в бактерията като така я разрушава. Показан при абсцеси на меките тъкани и по някои органи. Прилага се перорално и интравенозно.

Линезолид (зивоксид)

Произвежда се на таблетки, но по-често – на разтвори за инжекции. Отнася се към нов клас вещества с антимикробна активност.

Внимание! Самолечението с антибиотици при циреи в много случаи се оказва неефективно и има риска до доведе до негативни последствия. Тези лекарствени препарати се назначават от специалист.

Освен антибиотиците, се използват и общи методи на лечение като УВ-терапия и прилагане на противовъзпалителни средства.

Лечение при честа поява на циреи (фурункулоза)

Ако на тялото се появяват отведнъж голямо количество циреи или те възникват през кратки интервали, състоянието се идентифицира като фурункулоза. Домашното лечение обичайно не дава ефект. Неправилното лечение провокира разпростиране на процеса върху по-голямо площ и тежки усложнения.

Методи за лечение на фурункулоза:

  • Ултравиолетова терапия – облъчването има антибактериално действие и подпомага регенерирането на тъканите;
  • Лазеротерапия – лазерното лъчение унищожава болестотворните микроорганизми, подобрява кръвообращението и регенерирането на кожата, намалява болката;
  • Имуностимулатори – подобряват образуването и активността на имунните клетки;
  • Антистафилококов имуноглобулин – антитела, които осигуряват защита на организма от чужди антигени. При фурункулоза се прилагат антитела, изработени срещу стафилококи;
  • Интерферон – препарат, който стимулира общите защитни сили на организма;
  • Антибиотици – изброените по-горе.

Как се действа, ако фурункулът самостоятелно се е отворил и от него изтича гной?

Промива се с водороден пероксид и  се налага чиста превръзка. После ръцете се почистват много внимателно.

Местни средства при циреи и фурункулоза
Цирей Лекарства Антибиотик Мехлеми Хирургия Изстискване
Мехлемите на антибиотична основа са десетки

Основно се използват маз/ крем/ унгвент с антибактериална съставка.

Гентамицин

Маз в тубички от 15 до 80 г. Той е антибиотик, ефективен при много видове инфекции, в това число и стафилококови. Намазва се върху образуванието 2-3 пъти за деня. Курса на терапия тече от 7 до 14 дни.

Тетрациклин

Ефикасен против много видове микроорганизми, включително стафилококи. Произвежда се в тубички по 100 г. Нанася 2-3 пъти в неголямо количество върху цирея, всеки ден, или се налагат  превръзки с тетрациклинова маз, които се обновяват през 12 – 24 часа.

Димексид

Медицински препарат, отнасящ се към  нестероидните противовъзпал. средства. Остранява възпаление и болка. Прилага се с помощта на стерилна марля, върху която се изстисква от гела. Тя се разполага върху цирея, а отгоре – превръзка. Сменя се ежедневно.

Ихтиолова маз

Те са приготвени на основата на активната компонента ихтиол. Той притежава противовъзпалителен, антисептичен и обезболяващ ефект. Ихтиоловата маз широко се ползва при циреи.

Антибактериалните свойства на ихтиоловата маз се разпространяват върху всички щамове на стрептококи и стафилококи. Изразеният обезболяващ и противовъзпалителен ефект се проявяват след няколко часа след нанасянето върху цирея. Ускорява неговото узряване.

Начин за изпозване на ихтиолови препарати

На повърхността на цирея се нанася необходимото количество ихтиолова маз, така че тя да го покрие плътно. Отгоре се поставя памучен тампон и се прекрепя с лейкопласт. Смяната на тампона е през 8 часа. След около денонощие настъпва обслекчение.

Ихтиол и Ихтамол

Две различни търговски марки с идентично съдържание – унгвент с ихтиол. Процентът в първия медикамент е 50%, а във втория – 10%. Количество – 18 и 15 г. Показани за до 2 пъти намазване. После се закрива със стерилна марля.

Ихтиолът има огромен брой приложения, които ще видите ТУК: За акне, обърнат косъм, върху рана, при гъбички, при липом и много други.

Йодасепт, маз, разтвор

Представлява аналогично на ихтиола лекарство, но с друга акт. съставка – повидон йод. Повидонът забавя освобождаването на йода. Ползвата от него е, че премахва ефекта на изгаряне, специфичен за йода.

Препаратът е широкоспектърен дезинфектант, много подходящ за гнойни образувания.

Риванол

Използва се за обеззаразяване на раната, която се отваря след премахване на некротизиралото жило. Когато се извади центърът на цирея, в него се поставя марличка. Подходящо е тя да е напоена с риванол.

Крем “Бактробан” за пъпки

Бактробан маз е местно полагащ се антибиотик, специално разработен за нос. Ползва се срещу бактериални инфекции в ноздрите. Нанася се по специфичен начин. Малко количество от лекарството се изстисква на тампон, за да се разнесе хубавичко в ноздрите. После те се пристискат с пръсти и се разтъркват, така че лекарството да се разпредели навсякъде.

След третирането ръцете щателно се измиват. Бактробан е показан за приложени до 10 дни.

Хомеопатия

Лечението на цирей и фурункулоза със средствата на хомеопатията продължава около месец, в зависимост от причините за появата на патологията. Но ако се ползва по точния начин – чрез добре подбран и дозиран препарат, резултатът е отличен.

С помощта на хомеопатията се повишават защитните сили на кожата, прекратява се нагнояването и се профилактират бъдещи подобни проблеми.

Хепар сулфурис калкареум – показан за гнойни процеси на повърхността на тялото, включително единични и множествени циреи и абсцеси. Помага при всякакви гнойни процеси по кожата. Назначава се и при акне. Към този препарат насочват наличието на гной и болезненост на мястото при допиране.

Апис мелифика – ползва се за спешна помощ. Препаратът е на основата на пчелна отрова. Показан е при всички видове подпухвания и отоци, от каквото и да са предизвикани. Включва и цирей.

Дайте мнение и Вие тук!

Арника монтана – при множество фурункули, неголеми по размер, болезнени, появяващи един след друг. предотвратява сепсис. Способно да изкара гнойта на повърхността на язвата.

Рана буфо – прилага се, когато областта на нагнояване се разпространява или метастазира, което възниква опасност от септично състояние. при усложнения като лимфангитом. показания за ползването е синкав оттенък на цирея и голям размер

Ехинацея – при фурункули и карбункули, които се появяват отново и отново.

Калкареа карбоника – конституционално средство при фурункулоза.

Калциум пикриникум  – при цирей в слуховия канал и на места с тънка кожа.

Лахезис – при синеещ, пурпурно-червен оттенък на кожата, повишена температура, гореща пот и наличие на гнойни метастази. Гнойта мирише лошо и е примесена с кръв. Процедурите с топло усилват болката.

Списъкът с хомеопатичните препарати, които помагат при цирей, е много дълъг и съдържа над 20-30 препарати. Точният от тях избира специалист, който взема предвид и общото състояние на пациента, и фактора, който е провокирал появата на гнойната язва.

Процедури за премахване при хирург или у дома

Премахването на цирей е относително несложна хирургична операция, която се провежда за ликвидиране на острото гнойно в-ние около косм. фоликул и съседните тъкани. Никога не се върши в дом. условия заради опасност от разпространение на инфекцията на по-голяма площ. Консултация с хирург е необходима и заради това, че не всички циреи се нуждаят от тази крайна мярка.

За отделянето на цирея се ползва местна упойка. Абсцесът се отваря и се премахва гнойно-некротичната маса, съдържаща се в него. Отгоре се слага антибиотична маз и превръзка, която се подменя всеки ден.

Изтегляне на гной (теглене), изстискване

В следващото видео се показва как се пробива с игла образуванието и се изтегля гнойта, след което се доизстисква съдържанието.

Специалистите единодушно отричат този метод на действие. Повечето източници категорично забраняват манипулации на цирея с игла и остри предмети заради опасност от разпространяване на инфекцията.

Пукане на гнойна торбичка, цепене на цирей

Пукане или цепене на цирея? Това са два различаващи се подхода, вторият от които се извършва от хирург и го описахме по-горе.

Заличаване на белег

Какво да правим с неприятния белег?

При зарастването циреят оставя значим и видим белег с различна големина. Той е кръгъл, вдлъбнат. Понякога белегът е синкав, понякога изпъква над кожата. Медиците различават два вида белези – цикатрикси и келоиди (ръбци). Това са нови образувания от съединителна тъкан, които са запълнили мястото на нарушена цялост на кожата.

Лечението на белезите е трудно и бавно и често не достига желаното от пациента ниво. Медиците препоръчват различни терапии, сред които въвеждане на кортикостероиди в белега, интерферони, мазане с растителни екстракти, лазерна, рентгенова или криотерапия, мазане с флуороурацил и дори хирургично премахване, ако е потребно.

Содермикс

Това е крем за третиране на различни видове белези. Съдържа антиоксиданти, които парират свободн. радикали и ограничават произвеждането на фиброзна тъкан. Препаратът прави белега и неговия релеф по-мек, тънък и го изравнява. Има депигментиращ ефект и снижава усещането за сърбеж. Прилага се през 12 часа в течение на около 2 месеца. За ползването му е необходимо предварително да е приключило антибиотичното лечение.

Диета при фурункулоза

Диетотерапията по време на лечението е насочена към подобряване на работата на имунната система и нормализиране на обмена на веществата, борба с инфекцията и ускоряване на възстановяването на кожното покритие. Използва се режим, който напомня храненето при захарен диабет.

Храни, които се ограничават или напълно изключват от менюто:

Въглехидрати като захар и сладкиши, макарони, торта, алкохол, банан, грозде и други. В тях се съдържа глюкоза, която моментално се всмуква в кръвта. Въглехидратите са необходими в умерени количества като универсален източник на енергия. Обаче при излишък в тялото се пускат в действие съвършено различни механизми, които нарушават обмена на веществата и влошават работата на имунната с-ма.

Освен това глюкозата, постъпваща в тъканите чрез кръвта, е отлична хранителна среда за златистия стафилокок.

Пържени, солени, кисели и пикантни храни.  Те нарушават работата на храносмилателния тракт. В резултат се намалява усвояването на витамините и микроелементите от храната, необходими за пълноценната работа на имунната с-ма. При такова хранене се снижава дела на полезните микроорг. в червата, което води до усилен ръст на болестотворните.

Екстрактивни вещества, които стават на разтвор при варенето на месо, риба, зеленчуци и гъби (бульон). Те усилват секрецията на стомашен сок, стимулират храносмилането и така увеличават натоварването върху него. Освен това бързо преминават в кръвта и усилват натоварването на черн.дроб, оказвайки раздразващо влияние върху кожата.

Продукти, при които има риск от алергична реакция като шоколад, цитруси, храни с консерванти и/ или оцветители, яйца и други.

Препоръчителни храни:

  1. С повишено съдържание на лесноусвояеми протеини като варено месо и яйчен белтък, млечно-кисели продукти. Протеините са строителен материал за тъканите и важен елемент за работата на имунната система като цяло;
  2. Растителни мазнини (зехтин, слънчогледово олио) – те имат високо съдържание на витамини А и Е, които подобряват заздравяването на рани, отслабват алергичните реакции и повишават силата за съпротивление на тялото към инфекции.
  3. Животински мазнини (краве масло) – ограничават се, но не се изключват  изцяло.
  4. Свежа растителна храна – източник на витамини и микроелементи, необходими за работата на имунната система и за затварянето на рани.
  5. При отсъствие на проблеми с храносмилането са показани ястия от бобови – фасул, грах. Те съдържат много растителни протеини, витамини и минерали като натрий, магнезий, калций.
  6. Сушени плодове – заменят сладките неща и са източник на витамини. Съдържат целулоза, която подобрява храносмилането.
  7. Полезни каши – овесена, елда и друи, които съдържат витамини и аминокиселини.

Къпане и фурункули

Появата на циреи често е свързано с хигиената, но щом веднъж са се образували, обикновеният начин на къпане е противопоказан. Причината е, че самото образувание не трябва да се мокри. Почистването става с обтриване, като циреят се покрива с чиста превръзка.

Алтернативно лечение на цирей с билки и домашен лек (илач)

Цирей Лекарства Антибиотик Мехлеми Хирургия Изстискване
Хвойнова вана – много ефикасно средство

Хвойнови вани

Хвойната унищожава болестотворните микроорганизми, витамин С защитава клетките от повреди, подобрява имунитета, дъбилните вещества тонизират кожата и затварят порите.

Ваните се приготвят с етерично масло. Няколко капчици се разреждат във вода и се изливат във  ваната.

Листа от алое

Този способ се прилага при назряващ цирей, в стадиите на инфилтрация и гнойно-некротичния. Целта е да се ускори пробиването и изтичането на гнойта и жилото.

Използва се сок от алое, но той не се изстисква. Листата се разрязват и се притискат откъм среза към цирея и се фиксират с лейкопласт. Сменят се през десетина часа.

За възможностите и опасностите от домашното лечение сме разказали още и ТУК: Домашна терапия на циреи.

Домашен мехлем с пчелен восък

Рецепта: 100 г пчелен восък, 500 мл нерафинирано олио, малко сяра на прах и две-три щипки наситнен лук. Олиото се излива в емайлиран съд и – на огъня. Когато кипне, се добавят восъка и сярата, а подир 30 минути – и лука. Варенето е час, като се премахва образуващата се пяна. Накрая се отстраняват всички частици.

Това е домашен мехлем, предназначен за директно разнасяне по циреите.

Лечение с чесън

Чесънът съдържа вещества, които унищожават болестотворните микроорганизми и адаптогени, които тонизират тъканите и повишават защитните сили. Прилага се по следните начини:

Рецепта №1 – нарязват се скилидките на тънко. Взима се един срез и се закрепя към върха на цирея. Залепва се с лейкопласт. По-нататък се слага ново парченце чесън. И така докато гнойникът съзрее и пробие.

Рецепта №2 – настъргва се една скилидка и кашицата се намазва по цирея. Подменя се до пробиване на цирея.

Смрадлика

Цирей Лекарства Антибиотик Мехлеми Хирургия Изстискване
Сокът от алое се налага директно

Тя е прочуто против възпаление. При циреите се използва отварка за компреси, които са добра основа за по-нататъшно третиране. Взимат се 20 г листа и се сваряват в литър вода. За компрес е необходима охладена течност, в която се натопяват компресите. Държат се 10 минути, накрая се намазва с предписаните мехлеми.

Смокиня

Ускорява узряването и пробиването на цирея. Налагат се директно върху върха на образуванието като компреси. За целта се разрязва плодът и се налага откъм среза. Нека е леко затоплен.

Дебела мара

Листата на растението подпомягат изтеглянето на гнойта от центъра на цирея. Преди използване се измиват и се подсушават. Листото се разрязва през месестата част и срезът се допира до цирея. Прикрепя се с лейкопласт.

Живовляк

Взема се вътрешно, като отварка, в състава на билков сбор. Рецептата комбинира по 30 г от следните компоненти: борови връхчета, живовляк, жълт кантарион, агримония, гръцка коприва, жълт равнец, листа от горска ягода, малини, орехи и френско грозде, както и лазаркиня.

От сбора се отделят 2 големи лъжици и към тях се влага 1 чаена зърна червена хвойна. Всичко се запарва в половин литър и ври на бавен огън още 10 минути.

Жълтък и царевично брашно

Тази смес е народно и максимално безопасно средство за изтегляне на гнойта. Необходим е 1 жълтък и една от малките лъжици брашно. Мястото се намазва с растително масло и отгоре се намазват разбърканите жълтък с брашно. Покрива се с найлон, за да не цапа, защото ще предстои цялата нощ.

Друг вариант е марля, върху която да се намаже сместа, като компрес.

Според друга рецепта съставките са обогатени с малко зехтин и 1 кафена л. захар. Готовата каша се маже на марля и се залепва на цирея. Когато изсъхне, се подменя с пресен компрес.

При налагане на цирея внимавайте да не го натискате. Повече за този лек ще откриете ТУК: Действен лек при цирей.

Колофон

Цирей Лекарства Антибиотик Мехлеми Хирургия Изстискване
Ето кое образувание следва да бъде изведено навън – то е оцветено и почти на повърхността

Прекрасни резултати носят компреси от прополис и колофон. За приготвянето им са необходими следните съставки: 20 г пчелен восък, 25 г прополис, 25 мл рициново масло, 50 г колофон, 5 мл терпентин. Всички съставки, освен терпентина, се смесва и се поставят на слабичък огън за 5 до 7 минути. Когато изтекат, се  добавя и терпентина. Сместа остава на още по-слабо за 25 минути. После се охлажда, а масата се маже върху плътна тъкан и се прилага на цирея за 20 минути. Описаното се провежда двукратно вс. ден, в течение на месец.

Домашен сапун

Домашен сапун и лук – това е вълшебна формула срещу цирее, според лечителите. Работи прекрасно и много бързо. За приготвяне на лекарството главата лук се разрязва на няколко големи парчета и се запича за половин час във фурната при температура 150-160 градуса. След това печен лук и домашен сапун (настърган много на ситно) се събират в съотношение 2:1. Сместа се разнася  на възпаление участък и се закрива с марля. Прикрепя се неподвижно с бинт или лейкопласт. Компресът стои цяло денонощие и се сменя с нов. Очаква се за около 2 дни циреят да съдрее и да пробие.

Друга рецепта с колофон и домашен сапун сме публикували ТУК: Колофон, белтък и сапун срещу циреи.

Домашни средства за изтегляне на гной:

Теглене на гной с домат – той съдържа органични к-ни, които изчистват в дълбочина. Достатъчно е да се разреже един домат и да се наложи с меката си част към цирея. Такъв компрес се подменя през няколко часа.

Теглене с локум – парченце локум се срязва и се прилепя откъм среза към цирея. Следва превръзка и смяна след няколко часа.

Теглене с мед – също много ефикасно средство. Тъй като медът е по-рядък, може да се сгъсти с брашно. Наложете кашицата, покрийте с чиста марля и превържете. Медът скоро ще подейства.

Теглене с хума – прилага се по два начина. Според една рецепта парче хума се изпича добре на слънце и се полага върху мястото. Според друга – за спешни случаи, хумата се размива на кашица за по-лесно разнасяне върху гнойната локация.

С мушкато – необходимо е едно листо от растението, добре измито и подсушено. То се затопля леко в ръце и малко се намачква, за да направи по-добро съприкосновение с цирея.

Ленено семе

Това е средство, което се препоръчва на фазата преди образуването на гной в цирея. Семето се счуква и с него се правят лапи за третиране на зоната. По този начин то ускорява процеса на образуване на гнойта.

Лапата се приготвя така: счуканото семе се сварява във вода или пр.мляко за 25 минути. Целта е да се добие каша с гъста консистенция. Не се слага направо върху цирея, а се изсипва в платнена торбичка и се оставя да действа така през нея.

За още начини за лечение на циреи, както и всякаква друга информация относно това заболяване ползвайте и чужди източници. Наименованието на латински е furunculus. На английски: Boil, Furuncle. На немски: Furunkel. На руски: Чирей. На испански: Forúnculo. На турски: Çıban. На гръцки: δοθιήνας. На френски: Furoncle.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Как се прави компрес с Риванол и за какво се използва?

За какво се използва Риванол и как. Компрес, крем, цена. За какво помага? Действие

Ето за кои страдания не се знае нито какно ги причинява, нито как успешно да се лекуват

Едно мнение

  1. браво за труда! много изчерпателна информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *